Matusiwa: 'Ik was de makkelijkste keuze'

FinnDekker, 02-02-2019 om 12:45, 27345 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Azor Matusiwa koos in de winterstop voor een tijdelijk vertrek naar De Graafschap. In Doetinchem krijgt de middenvelder wat Matusiwa in Amsterdam niet kreeg: uitzicht op speeltijd. Bij de Superboeren wil de rechtspoot laten zien waarom Ajax hem volgend seizoen weer nodig heeft.

Het zag er eind vorig seizoen op persoonlijk vlak heel rooskleurig uit voor de twintigjarige Matusiwa. De middenvelder debuteerde bij het eerste, kreeg complimenten van Erik ten Hag en verlengde zijn aflopende contract met twee jaar tot medio 2020. Maar door een liesblessure verloor Matusiwa na de zomer binnen een paar maanden zijn verworven status bij Jong Ajax.
 
Hi Azor! Wanneer is het balletje gaan rollen tussen jou en De Graafschap?
'Net voor de winter nam De Graafschap contact op met mijn zaakwaarnemer. Maar ik heb ze toen gezegd dat ik wilde wachten op mijn kansen bij Ajax. Uiteindelijk duurde dat te lang. Ik stond nog steeds onderaan in de hiërarchie. Het is voor mij beter om nu te spelen in de Eredivisie bij De Graafschap. Hier kan ik mij bewijzen.'
 
Hoe was het om na de euforie van eind vorig seizoen opeens onderaan de ladder te staan?
'Dat was niet fijn. Ik zat in de zomer van vorig seizoen dicht tegen het eerste aan. Niet spelen werd dit seizoen een gewoonte, ook toen ik weer fit raakte. Andere jongens stonden boven mij. Dat was heel moeilijk. Ik wilde mezelf weer bewijzen, maar dat kon niet omdat ik niet speelde na mijn blessure.'
 
Hoe stond Ajax in eerste instantie tegenover een verhuur?
'Overmars zei dat ik er goed opstond, maar dat het gewoon heel druk was op dit moment. Ik vind het prima om bij één op de bank te zitten, als ik maar minuten maak bij Jong. Maar dat was helaas niet het geval. Ik heb toen voor mezelf gekozen. Mijn zaakwaarnemer heeft daarna alles in het werk gesteld.'
 
Heb je hier ook met Michael Reiziger over gesproken?
'Nee, ik heb hier niet over gesproken met Reiziger. In een ander gesprek kwam wel naar voren dat hij mij wilde laten spelen. Alleen zei hij dat anderen, die ook goed zijn, de kans kregen. Ik kreeg het gevoel dat ik de makkelijkste keuze was, omdat ik door mijn blessure lang afwezig ben geweest, maar ik wilde gewoon weer elke week spelen.'

Wanneer en hoe ging het eigenlijk precies fout met je blessure?
'Eind vorig seizoen. De laatste wedstrijden begon ik het steeds meer te voelen. Ik ben te lang blijven spelen en heb op de verkeerde manier getraind. Na wedstrijden was ik heel stijf. Maar daar baal ik niet van. Ik ben blij met wat ik heb gepresteerd in die periode. Misschien had ik dat nieuwe contract er dan niet uitgesleept.'
 
Er zijn weinig goede voorbeelden wat betreft Ajax en het uitlenen van spelers. Heeft dit nog meegespeeld in jouw keuze?
'Helemaal niet. Iedereen is anders. De Graafschap is een fysieke ploeg, die wel wil voetballen. Die speelstijl sprak mij aan. Er zijn ook voorbeelden waarbij het wel is gelukt. Ik zie het gevaar niet echt. Ik kijk vooral naar mezelf. Ik wil veel voetballen en laten zien wat ik kan. Ik heb het vertrouwen dat het goed gaat komen.'
 
Zijn er al afspraken gemaakt of beloftes gedaan door Ajax voor volgend seizoen?
'Nee, ik ga nu eerst een halfjaar vlammen bij De Graafschap en mezelf daar ontwikkelen. Daarna hoop ik met een goed gevoel terug te gaan naar Ajax. Uiteraard hoop ik op een dag basisspeler te worden bij Ajax. Maar we gaan het wel zien. Ik ga er wel alles aan doen om te slagen bij de mooiste club van Nederland.'
 
Op welke positie focus jij je nu?
'Middenvelder ben ik altijd geweest. Af en toe sta ik in de verdediging, maar op het middenveld is waar ik mij het lekkerste voel en het belangrijkste kan zijn voor het elftal. Ballen veroveren, het spel versnellen en vooruit spelen. Dat is mijn kracht. Op dat vlak heb ik ook bijgedragen aan de titel bij Jong Ajax. We gaven allemaal honderd procent. Dat is waarom wij denk ik kampioen zijn geworden. Omdat we elkaar naar een hoger level tilden.'

Welke stappen hoop je te gaan maken in Doetinchem om sterker terug te komen?
'Ik wil eerst mijn liezen sterker maken. Als dat zover is, kan ik werken aan mijn zwakke punten en ook mijn sterke punten nog beter maken. Maar op dit moment denk ik vooral aan de belasting van mijn lies. Eerlijk gezegd zit ik nu pas op tachtig procent. Ik voel mij wel steeds beter en krijg steeds minder reactie van die lies. Ik ga de goede richting op.'

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Van de nieuwe Kante/Davids naar bankzitter bij de Graafschap.
Die gast kan er echt geen pepernoot van.
Ik kan ook wel wat jongens fysiek stevig aanpakken..

Maar mag ik dan in de eredivisie actief zijn?
0 0
AmSTERdamzuid
Kom gauw terug Bikkel.
1 0
Chesterson93
Als je Wilmar Barrios had gehaald, had je de ideale 6 in huis voor de komende seizoenen. Maar die is nu gehaald door Zenit voor 13 miljoen, met een WK in de benen ..
6 -1
Barra
Ik zie graag een type middenvelder erbij zoals Anita in zijn laatste seizoen of Kante. Geen brekers, maar spelers die heel dynamisch zijn en echt fel druk kunnen zetten. Daarnaast moeten ze ook gewoon een functionele techniek hebben en het balletje snel kunnen verplaatsen. We missen iemand op het middenveld die echt fel en snel druk kan zetten en ook kan herstellen bij balverlies. Dan hoeft het echt geen beest te zijn, maar gewoon iemand die er kort op zit. Schone zijn valkuil is ook gelijk een hele grote, want hij kan nooit herstellen of snel afstanden overbruggen.
3 -1
Van Reenen
Hebben we al in huis. Hij heet Nous Mazraoui. De nieuwe middenvelder op 6 volgend seizoen
1 -1
AlexIbarra
Ik ken hem nog niet goed genoeg om te beoordelen of hij voetballend goed genoeg is.
Feit is dat we achter op het middenveld geen speler hebben die echt de strijd aan wil gaan. In die zin zou hij (mits fit en in vorm) een prima aanvulling kunnen zijn.

Zonder je eigen spel tekort te doen, vind ik dat je als topclub hoort te kunnen anticiperen op sterktes / zwaktes bij de tegenstander, en moet kunnen varieren al naar gelang het wedstrijdverloop.
Je kunt een Schöne niet tegenover Fellaini zetten, of verwachten dat hij steeds meeloopt met een snelle man. Hebben zij een sterke opkomende back, dan moeten wij een buitenspeler hebben die zijn man niet laat lopen.
Wanneer een goede tegenstander met 2 kopsterke spitsen speelt, kun je hopen dat die nooit aan de bal komen en Frenkie met Blind, Nico en Nous achterin zetten. Lekker voetballen..
Maar als dat niet werkt is het fijn als je ook een kopsterke CV achter de hand hebt (zodoende aankoop Magallan).

Een voetballende 6 is goed omdat je dan via de 6 kunt opbouwen. Een agressieve, verdedigende 6 is goed omdat je dan defensief beter staat en de opkomende backs, inschuivende CVs en aanvallende middenvelders in principe vrijer kunnen spelen.
Als hij zich goed blijft ontwikkelen zou ik hem er zeker bij houden. Het is nog heel onzeker wat we volgend jaar op het middenveld kunnen opstellen.
0 0
AjaxDaniel
Ik kan altijd wel genieten van dit soort spelers. Zelfde als met Kante. Het zijn niet de stylisten, maar ze kunnen zo belangrijk zijn.

Kan zomaar volgend seizoen van grote waarde zijn als hij zich goed ontwikkelt.
6 -1
AsensioWillemsen
Zag Kante vandaag een assist geven die ik zelfs Frenkie niet zie geven
0 -1
AFCA.
Volgend jaar basis bij ons!
Ajac heeft te veel voetballers. Alleen maar voetballers zelfs. Nu Nico weg is (de enige waterdrager) zie je dat het in elkaar stort. Cruijff haalde ook Wouters.
1 -1
geDaante
Onzin, die problematieken hebben meer met de transfers te maken, en die interesse voor veel spelers en al dat gelul in de media. Dat doet het teamgevoel en samen naar iets toewerken teniet. Nu al weten dat je teammaten na het seizoen weggaan, en dat het dus allemaal uit elkaar zal vallen, is geen motiverende gedachte.

Als Bosz en Ten Hag iets hebben duidelijk gemaakt, is dat een voetballende 6 en zoveel mogelijk voetbal in ieder linie tot veel beter veldspel leidt (opbouw, spelmaken, combineren, onder druk uit voetballen, balbezit houden).

Met zo'n Matusiwa wordt dat allemaal minder. Hij pakt missschien wel wat meer ballen af, maar met hem zal er ook meer balverlies zijn, dus dat schiet niet op. Ook voetbal je met zulke types niet makkelijk onder druk uit, waardoor je sneller en meer onder druk komt te staan, en je wil juist het tegenovergestelde.

Ik vind het dan ook heel apart dat mensen toch weer roepen om zo'n type. Dani de Wit er ineens ingooien pakt ook alleen maar vele malen slechter uit dan het goed zou doen.
3 -2
AFCA.
Ik ben een enorme liefhebber van "echte" voetballers. Ben het ook zeker niet eens met bepaalde gang van zaken.

Ik ben alleen van mening dat je Frenkie, wat toch een van je beste spelers is, nog beter en belangrijker kunt maken met Matusiwa naast (liever achter) hem. Nu moet Frenkie ook zoveel gaten dicht lopen die Schöne laat vallen. Je moet gewoon spelers hebben die willen werken voor de beste voetballers.
2 0
Joseph
Zou hij Vilhena en Toornstra net zo makkelijk laten lopen als Schone?
6 0
geDaante
Dus omdat Schöne weleens zijn man laat lopen, moet je ineens weer voor een breker gaan? Nee, dan moet je een voetballende 6 hebben die dus kan voetballen, én wel zijn mannetje in de gaten houdt, die zijn er ook.

Blind laat ook geregeld zijn mannetje lopen, zo zijn er wel meer.

Frenkie is de beste voetballer, maar verricht verdedigend ook veel werk. Dus diet types heb je ook, en die wil je hebben.

Ajax speelt geen vechtvoetbal, moet het van collectief goed positioneren en drukzetten hebben.

Apart ook dat na een prima eerste seizoenshelft, het allemaal ineens niet meer zou kloppen en er een breker tussen moet. Onder Bosz werd er al niet meer gespeeld met een breker, en sindsdien speelt Ajax aantrekkelijker dan het vele jarenlang deed, en ook succesvoller. En dat inderdaad met iemand als Schöne, die weleens droommomentjes heeft.
3 0
Lagasj
Klopt, je hebt in deze tijd geen breker meer nodig want daar gaat het spelletje net iets te snel voor. Iedereen heeft Magallan al afgeschreven na 1 slechte wedstrijd maar ik zou hem wel eens op 6 willen zien. Is volgens mij wel een snelle denker als hij is ingevoerd in het Ajax spelletje.
0 0
Joseph
Schone kan op een iets hoger niveau structureel geen man afstoppen. Als hij voetballend dan echt iets zou toevoegen, zou ik daar niet zo veel moeite mee hebben, maar Schone kan zonder tijd en ruimte zelden een oplossing naar voren vinden.

Je ben geen voetballende 6 als je geen breker bent, je kan ook gewoon geen van beide zijn.

Jij kent Marusiwa dan ook duidelijk niet, dat is veel meer dan een breker. Overigens is hij net als Schone (nog) niet goed genoeg om iets toe te voegen aan dit Ajax, zeker als het niveau hoger wordt dan een Heerenveen ofzo.
1 0
YoungLeur
Hij trapt ze gewoon in tweeën als het moet.
0 0
Web
Dit type heb je altijd nodig in een selectie, vreemd dat er bij Ajax geen een is nu.
Poulsen is niet mijn eerste keus, maar wat was hij belangrijk in die uitwedstrijd tegen PSV toen, met van Bommel, Toivonen en Strootman, vanaf de eerste minuut laten zien dat je er bent.
Hadden ze zondag goed kunnen gebruiken, met alle respect naar Eiting in de wedstrijd tegen PSV.
Daar miste je het ook al, nu het minder loopt kun je er niet op terugvallen, jammer.
6 0
geDaante
Zo'n type wordt belangrijk als je er zelf te weinig van bakt voetballend, zoals onder De Boer, met dat betonvoetbal. Dan komt het meer en sneller op fysiek en duels aan.

Zo'n PSV had weggetikt moeten worden, door goede positionering, goed positie- en combinatiespel, goed collectief drukzetten, en dat met goede voetballers, zonder zwakke schakels.
1 -1
BrandjeXL
Droom lekker verder. Precies deze arrogantie zorgt ervoor dat we al bijna jaar droog staan. Elk team ter wereld heeft spelers nodig die in "dienst van" spelen. Die zich wegcijferen voor het team en of dat nu een breker is dat is maar een team. Het is duidelijk dat Ajax al een aantal jaar zo'n speler mist. Eentje die als het even niet loopt de tegenstander over de boarding schopt, of weet wanneer hij een veelbelovende moet onderbreken. Als je dat niet inziet snap je er echt helemaal niks van.
2 0
geDaante
Waar heb je het in godsnaam over? Jarenlang naar verschrikkelijk voetbal gekeken met brekers op 6 onder De Boer. Daarna Bosz die meteen Schöne naar de 6 haalt, en zeer aantrekkelijk spel koppelde aan resultaat, met een team dat als COLLECTIEF tekeer ging in het drukzetten en aanvallen en daarmee ook verdedigen.

Wat jij nu roept is gewoon standaard nagepraat, standaard voetbalriedeltje. We hebben het hier over Ajax dat het spel wil maken, op balbezit wil spelen en wil domineren, en dat vooral ook in de kleine ruimte. Dan moet je op iedere positie het liefst een speler hebben die beter is in de kleine ruimte dan zijn tegenstander.

Je lijkt het meer over een situatie bij PSV of Feijenoord te hebben. Die zijn respectievelijk van het sarren en treiteren, en het vechten en duelleren.
1 0
Web
Er is een tussen weg, al zo vaak gezegd.
Je hebt niet altijd de bal in het voetbal
2 0
geDaante
Ajax voor 90% wel, en dus moet je daar het beste in zijn en zwaar de nadruk op leggen. Hoe beter en balvaster je voetballers, hoe minder je ook de bal verliest, en hoe meer je creëert en scoort, waardoor een tegendoelpuntje minder erg is, etc.

En verdedigen zou Ajax al zwaar drukzettende collectief als team moeten doen, zoals ook onder Bosz en Ten Hag in de eerste seizoenshelft. Dat ging prima, dus waarom na een paar mindere resultaten het meteen aan het gemis van een breker wijten?

Totale onzin, het zit gewoon even niet goed in de groep met al die transfers en geruchten, een team dat uit elkaar valt.
0 0
BrandjeXL
Hahaha noem mij een team ter wereld die geen breker/iemand die zich wegcijfert voor het team op het middenveld heeft?!
1 0
geDaante
Barcelona. Met Xavi, Iniesta en Busquets jarenlang geen breker gehad, maar pure voetballers, iedereen compleet weggespeeld, jarenlang.

Het Ajax onder Bosz, onder Ten Hag. Ajax speelt daardoor vele malen aantrekkelijker en is succesvoller dan al die vele jaren met een breker.

En dat is ook gewoon logica, alleen als je een club bent die wat opportunistischer en wat fysieker speelt, of meer terugzakt en meer wil tegenhouden dan echt heersen en domineren vanuit balbezit met een goede opbouw, is een breker gewenst.
0 0
Bky
Hoop dat deze jongen zich in de basis weet te spelen volgend jaar. Ideale 6.
2 -1
stopperspil
Sierhuis, Bakker, Matusiwa bij Reiziger op de bank
0 0
chrisjuhhh
Als je voor volgend seizoen een nieuwe Davids of Wouters wil dan haal je hem terug .
2 0
MisterAFCA
Maar die hebben we eigenlijk dit seizoen al nodig in potjes waar het erom gaat. Vorige week bv hadden we zo’n speler best kunnen gebruiken en tegen Heerenveen ook. Snap hier niet zoveel van anders dan dat het goed is voor deze jongen om veel te gaan spelen.
1 0
chrisjuhhh
Kwestie om eens Schone te laten banken en Ziyech op de rechts half te plaatsen , zodat er meer lijnen uitgezet kan worden .

Tegen Feijenoord had Ten Hag andere opstelling moeten maken .

Onana
Mazraoui ; de Ligt ; Magallan ; Blind
Ziyech ; vd Beek ; de Jong
Neres ; Huntelaar ; Tadic

Had je toch iets anders gezien .

Schone is een goede speler en mens maar dit is niet de top ook niet voor Nederland zo simpel is het .
0 0
marrene
Weer een blunder van Reiziger. Matusiwa is een prima speler die, als hij niet bij het eerste zit, altijd bij Jong moet spelen.
Wanneer wordt die onbenul eindelijk weggestuurd?
0 -1
Bky
Heeft nu al bijna 180 minuten in de Eredivisie mogen ballen. Dit is veel beter dan ballen bij Jong. Dat kent hij nu wel.
1 0
Adam24
Fan van deze speler. Ziet er tot nu toe erg goed uit bij de graafschap. Maakt nog wel zijn fouten maar kiest vaak goed positie waardoor hij uit de duels weet te blijven. Zijn voortgang is verder ook erg goed. Vraag me af of het ooit wat voor Ajax is omdat hij het type verdedigende middenvelder is wat je 9 van de 10 wedstrijden niet nodig hebt in de eredivisie. Toch hoop ik er op!
1 0