'Het is best snel gegaan voor Sierhuis bij Ajax'

SJvanveen, 28-12-2018 om 11:55, 27321 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax-spits Kaj Sierhuis wordt voor anderhalf jaar aan FC Groningen verhuurd en dus lijkt zijn einde in Amsterdam nabij. De aanvaller begon het seizoen nog voortvarend met een basisplaats in de Eredivisie en een invalbeurt in de Champions League, maar kelderde snel in de pikorde. Hij ging van de A-selectie naar de bank van Jong Ajax, maar knokte zich de laatste weken weer ouderwets terug. In gesprek met Ajax Showtime gaat Nikkie Bruinenberg, agent van de goalgetter, in op de ontwikkelingen van het afgelopen halfjaar en de aanstaande transfer. 

Hi Nikkie, goedemorgen, vanwaar FC Groningen? 

'Omdat hij daar het beste gevoel bij had. We hadden een paar opties en hebben gesprekken gehad, maar FC Groningen is een grote club met veel potentie. Kaj (Sierhuis, red.) kan zich ontwikkelen en heeft een goed gevoel bij de mensen binnen de club. Hij heeft positieve gesprekken gehad met  technisch directeur Ron Jans en trainer Danny Buijs. Het is grotendeels een gevoelskwestie, maar hij heeft zeker een grote kans om zich door te ontwikkelen. Hij wordt een Eredivisie-spits bij een mooie club.' 

In hoeverre speelde Mateo Cassierra een rol in deze deal?

'Niet, in die zin dat hij weggaat en er een plek vrijkomt in de spits. Hierdoor is je kans op speeltijd groter, maar de deals hebben niet zoveel met elkaar te maken. Om diverse redenen gaat Cassierra terug en dan zoeken ze een nieuwe spits. Toevalligerwijs komt hij vanuit dezelfde club, maar dat is niet nauw met elkaar afgesproken.'

Speelde in de keuze nog mee dat jongens als Deyovaisio Zeefuik zijn teamgenoten worden?

'Dat heeft Kaj wel nagevraagd. Zeefuik kent hij, Warmerdam dan niet, maar hij is wel een jongen met een Ajax-verleden. Hij kent Tom van de Looi, Lars Kramer... Deze gasten hebben wel een dusdanig verhaal bij hem neergelegd dat Kaj een goed gevoel bij de club kreeg.' 

Wat is het doel van het verhuur?

'Bij Ajax is er geen speeltijd in het eerste. Hij is teruggekomen in de basis van Jong Ajax, maar als je zelfs niet meer meetraint en geen perspectieven hebt richting het eerste... Het is best wel snel gegaan: van spelen bij Ajax 1, naar een contractverlenging naar helemaal niets meer. Dan moet je eieren voor je geld kiezen en ontwikkelen op het niveau waar je je kunt ontwikkelen. Hij kan dat op Eredivisieniveau en dat wordt bevestigd door interesse van clubs.' 

Van spelen bij Ajax 1 naar de bank van Jong Ajax... Heeft Ajax gecommuniceerd waarom de tendens zo snel veranderde?

'Nee. Het is gegaan hoe het is gegaan. Dat heb je dan maar te accepteren. Iedereen maakt keuzes. Hij is een jongen die zich altijd weet terug te knokken. In de jeugd heb je dat ook gezien. Hij is van tweede, naar derde naar vierde spits en weer terug gegaan. Hij heeft heel wat rollen gehad.' 

Heeft FC Groningen nog bepaalde perspectieven aangeboden?

'Mateo Cassierra gaat weg, dus dan zijn er weinig echte centrumspitsen over. Je hebt Yannick Pohl en Tim Freriks, maar die speelt vooral in Jong FC Groningen. De enige echte centrumspits op dit moment is Kaj. Mimoun Mahi en Michael Breij hebben er gespeeld, maar die kunnen ook op de flanken of op tien uit de voeten. Als je dus kijkt naar een echte doelpuntenmaker, is Kaj de enige. Garantie op speeltijd krijg je nooit meer, maar als je ziet hoe de selectie in elkaar steekt, schat ik de kans hoog in dat hij zich bij FC Groningen kan ontwikkelen.' 

Kwam de optie tot koop ook vanuit jullie?

'Hij heeft anderhalf jaar huur met een optie tot koop. Hij blijft daar dus anderhalf jaar op huurbasis. Er is een terugkoopoptie, maar de optie tot koop van Groningen betekent wel dat het Ajax-verhaal ten einde kan lopen.' 

Tot slot: hoe staat het met de verhuizing?

'We gaan lekker de tijd nemen. Dat komt wel goed. We gaan niet overhaast doen, want hij zit er straks voor anderhalf jaar. Hij is nu in Rome met zijn vriendin. De keuring is nog niet geweest, er ligt een mondeling akkoord. Het is in principe rond, dus het komt allemaal goed.' 

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FissaDeGekste
Heel jammer dat Sierhuis ten Hag blijkbaar niet kan bekoren. Ik blijf erbij dat dit de spits is met de meeste potentie om 30 goals te maken in de selectie. Nee hij voetbalt niet zo goed mee als Dolberg maar is een echte nummer 9 die ik héél graag in Ajax 1 had gezien. Vind het niet kunnen dat hij blijkbaar op Heracles thuis is afgerekend, terwijl ten Hag beter zichzelf op die wedstrijd af had kunnen rekenen. Ten Hag kiest vaak voor het 'makkelijke' slachtoffer. Eeuwig zonde.

PS: En ja, ik begrijp dat hij het ook zelf af had kunnen dwingen. Blijf er toch bij dat het met wat meer vertrouwen heel anders had kunnen lopen.
0 0
DonAdam
Ik mis een beetje de nuance bij die zaakwaarnemer. Het lijkt wel alsof hij het over een gearriveerde speler heeft, maar Sierhuis kwam slechts bij het eerste door de blessure van Dolberg.

Het feit dat Ajax hem verhuurd met optie tot koop zegt natuurlijk genoeg, maar de optie tot terugkoop vind ik dan weer goed. Je wilt als Ajax geen Huntelaar scenario.

Ofschoon hij een killer voor de goal is, vermoed ik dat Sierhuis nooit het niveau van een Ajax 9 zal gaan halen, omdat hij teveel afhankelijk is van de aanvoer. De tijd dat een buitenspeler de achterlijn haalde en voor de afgemeten voorzet ging is geweest. Zeker bij Ajax, waar de spits het heel zwaar heeft in het overvolle 16 metergebied.
0 0
Duif63
Snel gedaan vind ik in dit geval een betere omschrijving als snel gegaan. Zonde
0 -1
Rommy
Valt me op dat er zoveel jeugdspelers zijn zonder fatsoenlijke techniek, Sierhuis, Ekkelenkamp en De Witt.
Wat doet Tahamata op trainingsveld ?
1 -3
Ozymandias
Tja, het is maar wat je veel noemt. Als we naar de basisopstelling van de o19 kijken staat er maar één speler (Douglas) zonder een fatsoenlijke techniek. Bij Jong Ajax zijn dat er meer maar dat komt voor een groot deel doordat onder er onder Jonk veel grote talenten uit de 1998 (Fosu-Mensah en Dilrosun), 1999 (Malen) en 2000 (Castillo) lichtingen zijn vertrokken en na de periode van Jonk is ook uit de 2001 lichting het grootste talent (Redan) vertrokken. Daardoor zijn wat minder grote talenten in de pikorde opgeschoven. Veel van de talenten die qua voetballend vermogen er bovenuit steken (bijvoorbeeld Kühn en Jensen) hebben het qua speelstijl en/of atletisch vermogen nog moeilijk.
2 -1
Schwalbino
Nu Ajax het niveau van de eerste selectie heeft opgetrokken mogen ze een evenredige investering doen in de opleiding zodat die nog betere talenten aflevert. We hebben de laatste jaren niet te klagen gehad over de talenten maar als je ambitie is om elk seizoen cl te spelen en serieuze kandidaat voor de schaal dan moet je je talenten naar dat instapniveau opleiden.

Een Sierhuis had in de periode dat we Sigthorson in de spits hadden zeker een seizoen de kans gekregen. Voor het huidige niveau van de selectie is dat te weinig.
0 0
Knalpot
Hoehoger het niveau hoe moeilijker het is/wordt voor een 18-jarige om zich daartussen te knokken kijk maar naar Barca daar komt ook geen enkel talent in de buurt van het eerste elftal dat zal bij ons waarschijnlijk ook gaan gelden. De talenten zullen langer moeten gaan rijpen op een enkele topkandidaat na die zich eens in de zoveel tijd aandient. Echte toptalenten aantrekken die er wel min of meer meteen staan (battigoal, vinicius en arthur) zal ons niet lukken denk want 20-25M in een talent stoppen is wel een erg grote gok nog voor Ajax.
0 0
Ozymandias
Het logische feit is dat hoe hoger het niveau van het eerste is hoe moeilijker het is voor een talent om door te breken. Het zal nu niet meer zo snel voorkomen dat een talent van het kaliber van Ebecilio door zal breken in het eerste van Ajax. Alleen de talenten van de buitencategorie (bijvoorbeeld Onana, De Jong en De Ligt) en talenten uit de categorie daar net onder (bijvoorbeeld Vd Beek, Mazraoui en Eiting) maken een kans om door te breken als het niveau van het eerste zo hoog is als nu.

Als je naar de bovenbouw van de jeugdopleiding kijkt komt dat volgens mij wel goed. Met bijvoorbeeld Hansen, Gravenberch, Hoogewerf en Ünüvar heeft Ajax een aantal talenten uit de buitencategorie (waar spelers van het eerste als De Jong en De Ligt toe behoren). Verder lopen er met talenten als Dest, Llansana, Taylor en de broertjes Timber ook behoorlijk veel jongens rond van het kaliber net onder die van de buitencategorie (waar spelers van het eerste als Vd Beek en Mazraoui toe behoren).
1 0
Schwalbino
Zou mooi zijn als er daar een stel van kan doorbreken en dat Ajax het spelniveau redelijk kan vasthouden.
0 0
Babangida83
Minpuntje van Ten Hag vind ik sowieso dat hij dit jaar jeugd erg weinig een kans geeft. Komt ook omdat er spelers voor de breedte zijn gekocht in de afgelopen jaren zoals Orejuela, Kristensen en Labyad. Ook merk je dat de druk hoog is om kampioen te worden. Maar dan nog. Er zijn genoeg hoge scores geweest. Wel blij dat Cerny de laatste tijd wat minuten krijgt.
Wat Sierhuis betreft zullen de meningen uiteen lopen. Vind wel dat hij weinig kansen heeft gekregen. Ben erg benieuwd hoe hij het bij Groningen gaat doen.
0 -4
Web
Ajax moet dit seizoen kampioen worden, dat zal de insteek zijn
En wie mis je dan?
Wie is er aan toe?
Gravenberch is nog erg jong, zijn tijd komt wel
0 0
Schwalbino
Ik denk dat Ten Hag van de clubleiding de opdracht heeft meegekregen vooral voor prestaties te gaan. Het aankoopbeleid laat dat ook zien met de aankopen van Blind en Tadic.

Het niveau van de selectie dit seizoen is erg hoog. In voorgaande jaren konden talenten makkelijker aantikken. Een Sierhuis zou zeker een seizoen de tijd krijgen.

Ik hoop dat Ajax een goede mix kan vinden tussen de ambitie om te presteren en de ambitie om talenten op te leiden.

Ajax heeft een reputatie opgebouwd wat betreft jonge talenten een kans geven.
0 0
Pieter433
Orejuela kwam voor Tete en Kristensen voor de tegenvallende Orejuela, dat belemmert de jeugd niet, getuige dat Mazraoui nu rechtsback staat.
4 0
Ozymandias
Mazraoui is dit seizoen een vaste basisspeler geworden en Eiting heeft deze seizoenhelft 14 wedstrijden voor Ajax gespeeld. Verder zijn er niet echt talenten die op doorbreken staan. Cerny komt terug van een blessure en moet eerst helemaal fit worden. Talenten als De Wit en Sierhuis komen voetballend vermogen tekort.

Sierhuis scoorde veel bij Jong Ajax maar verder had hij het zwaar in de Jupiler League. Als hij niet in of rondom de zestien aan de bal kwam die hij dan direct op doel kon schieten of koppen raakte hij 9 van de 10 keer de bal kwijt. Zo'n speler is gewoon niet goed genoeg voor het eerste.
3 0
Babangida83
Het gaat mij erom dat je spelers mee laat doen gedurende het seizoen wanneer de wedstrijd er naar is om sterker te worden en er aan te ruiken. Dat mis ik.

Zo zou je J. Timber, Schuurs, Lang, Kotarski (ipv Lamprou), De Wit, Johnson, Gravenbergh en Sierhuis (meer) minuten kunnen gunnen. En Q. Timber als rechtsback eventueel.

Mazroui laat mij zien dat we dus niet zo bang hoeven te zijn om jongens uit de jeugd vertrouwen te geven. Eiting is al een stuk verder dan de jongens die ik hierboven noem. Daar gaat het mij niet om.
0 0
Pieter433
"Ajax heeft niet gecommuniceerd waarom Sierhuis van 2e naar 4e spits ging." Wat valt daar aan te communiceren? Dolberg werd fit en Danilo was op dat moment productiever in Jong.
3 -3
EKS
Kortom je vindt het een domme vraag van de redacteur.
0 0
Pieter433
En een vaag antwoord. Sierhuis is nooit speler van Ajax 1 geweest. Hij vulde alleen tijdelijk de plek van Dolberg in. Zijn status voor dit seizoen is om met Danilo te concurreren voor de spitspositie in Jong. Die nuchterheid miste ik in het hele artikel. Dat verbaasde mij, vandaar mijn verontwaardiging.
0 0
Horrontelli
Ik vind het gewoon kut dat hij niet doorbreekt bij Ajax. Zo'n goede gozer en 100% Ajacied.
2 -2
Causio
Kan ook anders lopen, Reiziger is voor zijn absolute glorietijd bij Ajax ook een jaar verhuurd geweest aan Groningen.
2 -1
WesleySonck
Vertonghen, Blind, R de Boer...
2 -1
trodat4030
De Boer was verkocht en later teruggekocht (zonder dat daar sprake was van een terugkoopregeling).
0 0
Koekepeer
Rijkaard
0 -3
Horrontelli
Nee joh, Rijkaard niet.
0 0
Felix Gassenlicht
jawel aan AC Milan :)
1 -2
trodat4030
Nee, werd verkocht aan Sporting, die hem moest verhuren (omdat de Portugese markt was gesloten) aan Zaragoza. Daarna is ie aan Milan verkocht na t ek 88.
0 0
Horrontelli
Los daarvan, het is een reactie op een opmerking over het verhuren van Michael Reiziger aan Groningen voordat hij goed werd bij Ajax. Daar is bij Rijkaard natuurlijk geen sprake van geweest.
0 0
Horrontelli
Voor zijn glorietijd verhuurd aan Milan en teruggehaald omdat ie zich zo goed had ontwikkeld?
0 0
ghouleseddik
Ik heb altijd gezegd dat als Sierhuis niet bij Ajax doorbreekt, we hem in de toekomst bij een andere club in de Eredivisie er 30 in zien schieten in 'n seizoen.
2 -2
Rood Gevaar
ik zie inderdaad AZ hem straks aantrekken. met het afmaken en de energie die hij in de wedstrijd legt heeft hij wel wat weg van Vincent Janssen.
Ik denk dat hij zeker kan gaan verrassen en het een hele mooie kans is.
1 0
ajaxminimax
Als hij het heel goed gaat doen bij Groningen, dan haalt Ajax hem wel terug hoor.. dan heeft AZ geen kans
1 -1
trodat4030
Ligt er maar net aan welke opties Ajax dan heeft voor de spits. Zie hem niet terugkeren voor een rol als 3e/4e spits.
0 0
Hagmag
Als het dan zo ver is, moet hij het laten zien en er staan. Dat is niet het geval en is het verstandig om elders ritme op te gaan doen. Hij kan voetballen en scoren.
0 0
AjaxPassion
Succes Kaj!

Netzoals bij Flemming vind ik dit een goede keus. Bij Ajax is de kans voor zulke gasten toch nihil om ooit voldoende speeltijd te krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Als ik Dani de Wit was, dan zou ik het ook wel weten...

Ik vraag me alleen wel af of Groningen niet meteen te hoog is gegrepen, maar we gaan het zien!
5 0