[Update III] 'Zes clubs tegen inkrimping Eredivisie'

BVeenstra, 16-11-2018 om 15:45, 54312 views, Voetbal International, Algemeen Dagblad | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Er komt voorlopig geen ander competitieformat in de Eredivisie. Dat is de conclusie die voortkomt uit de veranderagenda van de Eredivisie donderdagmiddag. Er was geen meerderheid voor een verkleining naar zestien clubs. Een verbod op kunstgras, waar van tevoren veel over gesproken werd, komt er (voorlopig) niet, zo schrijft De Telegraaf.

Wel worden clubs met kunstgras aangemoedigd om over te stappen op natuurgras. Dat gebeurt door middel van een bijdrage van 350.000 euro per seizoen per club. De Telegraaf noemt nog meer hoofdpunten die uit de vergadering naar voren kwamen. Zo wil men dat Europees spelende clubs een ronde later instromen in de KNVB Beker, dat vijf procent van het bij FOX Sports afkomstige geld evenredig wordt verdeeld en dat vijf procent van de UEFA-gelden in één pot gaat wat uiteindelijk verdeeld wordt onder de 'grasclubs'. Bij overwintering wordt dit percentage teruggeschroefd naar 3,75 procent.

Verder wil men dat het voor clubs uit de Eredivisie verplicht wordt om een eigen jeugdopleiding te hebben. Daarbij hebben AZ, Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, PSV en Vitesse - de clubs met de beste jeugdopleidingen in Nederland - met elkaar een herenakkoord gesloten en afgesproken om geen jonge talenten bij elkaar weg te halen. Voor transfers tussen en met andere Eredivisieclubs geldt dat de vergoedingen sterk worden verhoogd.

Over regelingen rond promotie en degradatie voert men nog gesprekken. Mogelijk gaan er voortaan twee clubs rechtstreeks degraderen uit de Eredivisie, waardoor er ook twee ploegen rechtstreeks promoveren uit de Eerste Divisie. 'Het uitgangspunt is dat de beste teams in de Eredivisie spelen', aldus Jacco Swart - voorzitter van de Eredivisie CV - tegenover het Algemeen Dagblad. 

Erik ten Hag

Ajax-trainer Erik ten Hag liet afgelopen zondag nog weten te hopen op een Eredivisie van zestien clubs in plaats van achttien clubs. 'Ik denk dat spelers daardoor veel meer uitgedaagd worden. Je krijgt kwaliteitsbundeling. Het gaat erom de besten tegen de besten te laten spelen. Dan krijg je concentratie. De clubs die aan de onderkant zitten, hebben dan sterkere selecties. Dat zal de weerstand, maar ook het spanningsveld in de Eredivisie doen vergroten. Zowel sportief als commercieel is dat vele malen verstandiger', aldus de trainer van Ajax, die zijn zin voorlopig niet gaat krijgen.

Update - 16.20 uur (15 november 2018) - Van der Sar baalt van uitkomst

Van der Sar is teleurgesteld in de uitkomst wat betreft de onderhandelingen over een nieuwe opzet van de Eredivisie. 'We hebben verschillende modellen door laten rekenen. Een andere competitieopzet zou aantrekkelijk zijn voor een hoop fans, maar daar zijn we niet uitgekomen', citeert Voetbal International de algemeen directeur van Ajax.

Update II - 07.15 uur (16 november 2018) - Ajax wilde competitie met play-offs

Ajax was voorstander van een inkrimping van de Eredivisie van achttien naar zestien clubs, met play-offs met de beste clubs aan het einde van het seizoen, zo meldt onder meer Trouw vrijdagochtend. Dit levert meer zware duels op, meer weerstand en meer weerbaarheid.

De clubs konden niet tot een consensus komen en dus blijft de Eredivisie een competitie met achttien clubs. De vraag is: wordt het voor spelers van Ajax nu uitdagender? Zo gaf Matthijs de Ligt afgelopen zondag - na de 1-7 winst op Excelsior- aan dat hij een bepaalde prikkel mist. 'Dat denk ik niet', zegt Ajax-directeur Edwin van der Sar, die door de topclubs naar voren was geschoven bij het overleg, tegenover het Algemeen Dagblad. 'Een andere opzet had aantrekkelijker geweest voor veel clubs en fans. Je had meer weerstand kunnen hebben. Dergelijke stappen hadden meer resultaat kunnen hebben op de toekomst van ons voetbal.'

Update III - 16.30 uur (16 november 2018) - 'Zes clubs tegen inkrimping Eredivisie'

Rob Toussaint, algemeen directeur Heracles, en technisch directeur van Heracles, Mark-Jan Fledderus vertellen dat Heracles vóór het inkrimpen van de Eredivisie naar zestien ploegen was, ondanks dat die wijziging 'niet gunstig' zou zijn voor de Almeloërs. 'Maar toen het onderwerp van inkrimping van de Eredivisie ter sprake kwam, gingen zes clubs meteen met de armen over elkaar zitten en zeiden: nee, dat gebeurt niet', vertelt Fledderus aan het Algemeen Dagblad. 'Dus van een constructieve opstelling was geen sprake.'

Wat betreft het kunstgras staat het standpunt van Heracles wel haaks op die van Ajax. 'Wij snappen echt wel dat we niet jaarlijks meer dan een miljoen aan compensatie kunnen krijgen. Maar we hadden wel tot een gezamenlijk bedrag kunnen komen dat hoger ligt dan wat is aangeboden. Denk je nou echt dat Ajax de 3 miljoen die eraf gaat in Nederland, op een begroting van 100 miljoen gaat missen?', aldus Fledderus. 

Heb jij jouw Ajax kersttrui al in huis voor de feestdagen?

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
flodder
kloten .kunstgras..
0 -1
mistermiyagi
Verplicht kunstgras komend seizoen, de top 3 betaalt hier aan mee + de KNVB.

Denk dat de grote clubs ook beter hun spelers kunnen verhuren en verkopen aan de mindere goden in de Eredivisie.

Neem een Sierhuis, de Wit, Schuurs, Cerny, Orejuela, Johnson, Noa Lang.

Deze gasten moeten helemaal niet speelminuten gaan maken bij Jong.

Bij jong Ajax horen de talenten te spelen en niet de net niet spelers..
Die zich wel uitstekend kunnen ontwikkelen ala Dumfries, Mazraoui..
1 0
Babayaka
Moet 18 clubs blijven,
Alleen moet je van 3 degradanten naar 9 degradanten. Dan klappen ze er well op hoor.
De meeste clubs vinden het best als ze 15de staan
En veilig zijn.
0 -2
Freddy Al
Nu gaan we toch wel heel ver met de kunstgras discussie; of Ajax nu wel of niet een bedrag van 3 miljoen kan missen is totaal niet aan de orde; het kan niet zo zijn dat er vergoedingen worden geschoven naar plasticveldhouders die de kosten van een echt veld overstijgen.
Ook het aanleggen en bijhouden van dat plastic kost iets , de bijkomende kosten zouden hooguit tijdelijk ,en misschien wel helemaal niet , volledig vergoed kunnen worden.
Maar we gaan nu toch niet Heracles of Excelsior enzo.. ook nog eens extra belonen?

Probleem is over als de KNVB een goed onderhouden grasveld verplicht in de ED, nu overspeelt men zijn hand.

Het terugbrengen van de ED tot 16 clubs is geen noodzaak als je bijvoorbeeld met play-offs wil gaan werken,je zou het gewoon met bijvoorbeeld de bovenste 6 kunnen doen en de rest van de clubs laten doorspelen met de normale competitie opzet.
Het terugnemen van de belasting van eredivisie clubs kun je ook bereiken door het bekertoernooi iets anders op te zetten bijvoorbeeld.

Kern van het probleem is dat de belangen van kleine clubs geschaad worden in een verandering van opzet;als ze niet meer tegen de toppers mogen spelen kan dat publiek kosten.
De grote clubs zorgen dus ook voor hun inkomen
Toch is ook dat de vraag, het zou ook een aanzuigend effect kunnen hebben omdat een kleinere club dan meer kans maakt op betere resultaten.
1 0
Oliveira
Dus de 3 miljoen op de begroting van 100 miljoen zal niet gemist worden? Dat is nogal arrogant. Dus andere partijen hebben blijkbaar meer recht op het geld ondanks ze niks anders doen dan zeuren, dwarszitten, partijdig zijn en onredelijk. Geweldige mentaliteit hebben de kleine clubs zeg.
1 0
Bky
Ik hoop dat Heracles van PSV wint in december.

En daarna alles verliest en degradeert.
2 -2
SUPERJODEN1900
Die KNVB word er ook niet slimmer op he. Clubs met kunstgras extra geld geven om ze te 'stimuleren' ZO BELOON JE ZE JUIST! ze willen zo lang mogelijk die 350K binnenharken. zo duurt het nog langer totdat al het kunstgras uit de kleredivisie verdwenen is. (als ik iets mis heb word ik graag verbeterd)
0 -1
Babangida83
Nee, juist omgekeerd. Die 350k gaat naar iedere club die geen kunstgras heeft. Clubs met kunstgras krijgen dat niet. Vind dat Fledderus wel een punt heeft dat het een beetje karig is. Met iets meer had je relatief meer bereikt, denk ik. Dan hadden de clubs serieus wat extra middelen gehad om sterker te worden.
0 0
Raehvek
het was ook meer geweest er zou 10% van de Europese inkomsten verdeeld worden, maar alleen op voorwaarde dat de clubs met alles akkoord gingen. inkrimping kunstgras verbod!
Nu ze dat niet zijn is ook heb bedrag gehalveerd.
0 0
Bjorn
Wat een lachwekkende laatste opmerking. Als je als BVO geen goede grasmat kan onderhouden hoor je er niet thuis. Heracles heeft gewoon andere belangen dankzij de hoofdsponsor.

Maar dan wel babbels hebben over de 6 degradatieclubs die nee zeggen tegen inkrimping.
3 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
GUN die kut Heracles helemaal niks. Wie het kleine niet eerd is helemaal niks waard!
1 -1
vdhaas
350000 niet genoeg voor een grasveld? 350000 betaald door een anderwelteverstaan
0 0
El-Dorado
BENELIGA!

Dan krijg je echt hoger niveau + spannendere wedstrijden!
3 -3
Rujar
We kunnen beter aansluiten bij Duitsland
1 -1
Litmanen85
Ajax moet het allemaal maar betalen .. grappenmakers
2 -1
Ajaxvooraltijd
6 tegen 12 en dan gaat het niet door. Heb nog nooit zo'n slecht stem model gezien.
5 0
Ajaxamsterdam0485
Met andere woorden, ajax heeft zich in een financiele positie gespeeld en moet dus omdat ze toch genoeg hebben maar wat afstaan
5 -1
Oliveira
Waar heb je de voetbalbond dan voor nodig als de clubs het onderling moeten uitzoeken? De KNVB dient dan nergens voor.
7 0
Babayaka
Ik snap dit dus niet, waarom bepalen clubs de regels ?
De voetbal bond moet dit doen, staat het je als club niet aan moet je wat anders gaan doen.
De KNVB moet gewoon in alle redelijkheid de regels opstellen en voorwaarden opstellen.
Echt gras hoort daarbij, wat echter wel zo is na de 7-1 overwinning hoorde ik geen geklaag over kutsgras.
4 0
Bjorn
Dat gedoe in Belgie met punten delen door 2 en dan 6 keer per jaar dezelfde tegenstander ben ik ook niet direct kapot van hoor.
3 -2
AjaxPassion
Waarom niet? Wat is het alternatief dan volgens jou?
0 0
Bjorn
Ik zie inmiddels dat je een gepassioneerde verdediger bent van de BeNeLiga trouwens.

Omdat het waanzin is dat een eventuele voorsprong van een punt of 10 ineens nog maar 5 is. De competitie is dus geen moer aan tot de play-offs beginnen in februari / maart. Lijkt nergens op.
0 0
Aeter
Een BeNeLiga is prima, maar de Belgische opzet is ook niet de ideale. We kunnen vast een beter systeem bedenken daarvoor. Het probleem is en zal altijd zijn dat de kleinere clubs in opstand komen en beginnen te zeiken. Zolang de KNVB en KBVB niet resoluut hierin zijn en gewoon harde eisen opleggen aan clubs zonder ruggespraak, gaat er nooit wat structureel veranderen. De KNVB is dan ook allang niet meer de autoriteit in het Nederlandse voetbal, dat zijn de clubs zelf. En als een club dwarsligt, dan kapt de KNVB het plan al af of compromitteert het tot een nietszeggende "oplossing", waar niemand werkelijk wat aan heeft.

Er moeten meer oud-voetballers de KNVB runnen, die met autoriteit en voetbal voorop, de botte bijl erin janken.
0 0
AFC Ajax
gewoon schijt hebben aan die dwarsliggers gewoon bovenste 8 eredivisie en bovenste 8 belgie samenvoegen, als die kleinere clubs dat niet willen laat ze het zelf maar uitzoeken laat ze maar doorgaan met de eredivisie, maar zonder ons.. de uefa bepaalt dan de ranking op basis van de prestaties van de clubs in de competitie van de afgelopen 5 jaar, dat betekent dus dat de eredivisie onderaan het rijtje zal eindigen achter litouwen etc. en de beneliga ergens tussen waar nl en be nu staan.
Als ze daar niet tevreden mee zijn gaan ze een divisie lager in de beneliga spelen zodat ze kunnen werken naar promotie, moeten ze wel van kunstgras af want dat word niet geaccepteerd in de beneliga.
Ze moeten blij zijn dat wij niet zo'n angsthazen zijn als de bayern, psg barca etc. van de wereld die een superleague op willen richten waar zij kosten wat het kost niet uit kunnen degraderen.
4 -1
WinstonBogarde
Ik ben voor..
0 0
AlexIbarra
Als ik het me goed herinner degradeerden er in de jaren '90 elk jaar 4 van de 18 clubs rechtsreeks uit de Serie A. Vrij extreem maar op zich snap ik de gedachte wel.

De linkerhelft vd ranglijst speelt dan altijd wel ergens voor (titel, CL-plaatsing, EL- plaatsing of EL- playoffs) en het rechterrijtje moet ook punten blijven pakken. Enigszins anonieme clubs als Groningen en PEC kunnen dan niet ff een of twee jaar de kantjes eraf lopen.

In de eredivisie zijn te veel clubs die eigenlijk nooit ergens om spelen, waardoor ook alle ambitie verdwenen lijkt te zijn. Ze wachten rustig op die 1x in de 10 jaar dat ze misschien bij toeval een bekerfinale halen of EL-voetbal, om vervolgens ook niet echt door te pakken.
0 -1
Boer Gijs
Nooit gedacht maar ik ben inmiddels voor een beneliga. Dan krijg je vanzelf meer weerstand. Play offs is niet wat. Dan speelt Ajax de competitie eigenlijk voor spek en bonen. Want de play offs halen altijd wel. Dan wordt het een soort toernooi op zich in plaats van het hele jaar door presteren.
4 -3
atalantanio
BeNeLiga gaat er nooit van komen, bij de meeste supporters leeft het sentiment dat de competitie nationaal hoort te zijn en dat België ‘’minder’’ is dan Nederland, ook al slaat dat tegenwoordig nergens meer op. Daarnaast blijf je tegen hetzelfde probleem aanlopen als nu, clubs uit het rechterrijtje willen niet op het tweede niveau spelen, gaan dus alles boycotten, en omdat iedereen evenveel stemrecht heeft gebeurt er niets.
0 -4
vvz1917
Klopt niks van! Heb je dit verhaal net uit je duim lopen zuigen? Nergens op gebaseerd deze tekst
0 0
afcas
je bent toch geen vvz'er he? indien je het wel bent, is je jaartal niet fout dan? maar om ontopic te gaan, ik ken genoeg mensen die serieus niet zouden gaan kijken wanneer de belgische en nederlandse competitie worden samengevoegd.
0 0
vvz1917
Top! Jij kent dus miljoenen mensen die niet gaan kijken... Op dat andere ga ik niet eens in... Kijk... 8 a 9 sterke NL en BEL clubs... Dan is de bovenlaag niet zo afhankelijk van rest pipo... Of denk jij en 8 vrienden daar anders over? En die gaan da niet meer hahahahahaha
0 0
afcas
oei, zo kortzichtig weer..
0 0
AjaxPassion
Jij bent wel van de relevante discussiepunten he...

"ik ken genoeg mensen die serieus niet zouden gaan kijken wanneer de belgische en nederlandse competitie worden samengevoegd."
Prima, ook niet gek dat jij van de oude 'vroeger was alles beter' stempel bent. Dat wordt vanzelf minder, dat heb ik in dit topic al 10x uitgelegd, dus als je uitleg wil, zoek maar.
1 -1
afcas
ik ben juist niet van de oude stempel. ik zie om me heen gewoon veel mensen die niet geinteresseerd zijn in een samenvoeging. aangezien ik tussen amsterdam en alkmaar in woon waar dus 2 clubs zitten die sowieso in die competitie zitten en het nationalistische gedachtegoed nog niet zo buitensporige vormen aanneemt als in het merendeel van nederland lijkt me dat niet geheel onrepresentatief. en dat nationalistische gedachtegoed wordt niet zo snel minder. ik heb geen probleem met een samenvoeging aangezien dan die onzinnige regel over salaris van eu spelers sowieso weg moet vallen. dat scheelt al een hoop voor de mindere clubs waardoor het niveau in de hoogste competitie sowieso omhoog zal gaan. al ga ik er wel van uit dat er veel clubs in lagere divisies om zullen vallen omdat de interesse daar helemaal weg zal vallen. en daardoor snap ik wel dat de mindere clubs in de eredivisie tegen zijn. in mij heb je dus geen tegenstander, maar ik leef mij gewoon in in de tegenstanders en bekijk het van hun standpunt.
0 -1
vvz1917
Tegen domheid valt niet op te boksen AjaxPassion… Straks als het te laat is gaan mensen huilen.. Daarom moet er nu actie komen en AJAX alleen na zich zelf moeten kijken.. Niet naar fucking Heracles, Emmen en boeren vriendjes van PSV
1 -2
AjaxPassion
Met een beetje logisch nadenken moeten de topclubs dat sentiment direct van tafel kunnen schuiven.
Dat tweede is wel een probleem, maar waar een wil is is een weg. Scheidt je als topclubs (top 8 NL en BE) desnoods af van die dwarsliggers.
2 -2
Illegaal
Jij kan niet logisch nadenken, jij denkt in sprookjes
1 -2
AjaxPassion
Leg eens uit? Met alleen verwijten kom ik niks verder...
1 0
AjaxPassion
Het is goed dat je je mening bijstelt, maar dit had natuurlijk 20 jaar geleden al moeten gebeuren.

Doordat Ajax zolang in de Eredivisie heeft gespeeld, is de groei van Ajax' concurrenten van zo'n 8 jaar geleden enorm veel meer geweest dan de groei van Ajax. Het is alleen maar moeilijker geworden om die clubs weer te achterhalen. Redelijk goed stuk hierover:
https://www.tussendelinies.nl/analyse-ajax-aanhaken-europa#comment-10095
3 -2
Jayq
Goed stuk inderdaad. Daar staat precies in wat ik al dacht:

'Sponsors, kaartverkoop, FOX deals, het is allemaal ‘peanuts’ en gaat Ajax niet in de buurt brengen van de veel harder groeiende Europese subtop.
De enige realistische manier om de begroting structureel naar €150 miljoen te krijgen is door de incidentele inkomsten uit Europa structureel te maken.'


Overigens wordt Ajax in dat stuk vergeleken met Everton, Napoli, Dortmund, Atletico en Tottenham. Clubs die in de afgelopen 8 jaar enorm gegroeid zijn, vooral dankzij de TV-gelden van de competities waar zij in spelen. En de daarmee gepaarde internationale exposure heeft de andere inkomsten (zoals sponsoring) ook doen toenemen

Een Beneliga gaat de inkomsten uit sponsors, kaartverkoop, TV-geld niet gigantisch verhogen voor Ajax. Daar heb je een internationaal aantrekkelijke competitie voor nodig. En dat is een Beneliga bij de oprichting nog zeker niet.
1 0
AjaxPassion
... Je snapt er echt geen kut van hè? Beter lees je het hele stuk nog eens een keer fatsoenlijk.

Dat stuk gaat namelijk over doorzetten van de huidige Eredivisie, niet over een BeNeliga...

"De enige realistische manier om de begroting structureel naar €150 miljoen te krijgen is door de incidentele inkomsten uit Europa structureel te maken.'"
En dit is natuurlijk bullshit, want hiervoor is Ajax afhankelijk van héél veel verschillende factoren (Ranking NL op de UEFA lijst, winst Eredivisie, tegenstanders in de (voor)rondes).

Wat wil je überhaupt eigenlijk? Je gelijk halen of een zinvolle discussie voeren?
1 -2
Illegaal
Jij snapt geen zak van jonjg, al jou stellingen zijn leuk gezegd maar slaan nergens op men gaan geen voordeel opleveren!
1 -1
AjaxPassion
Reageer er a.u.b. eens op dan, ik ben erg benieuwd hoe jij het ziet en wat ik in jouw ogen verkeerd zie.
0 0
Jayq
Ik was bezig met een zinvolle discussie voeren... dacht ik
Maar blijkbaar snap ik er geen kut van...

Ik heb het hele stuk gelezen. Het gaat inderdaad niet over een Beneliga, dus waarom jij het artikel gebruikt om gelijk te halen met betrekking tot een Beneliga is mij een raadsel.

En dit is een letterlijke quote uit het artikel:
'De enige realistische manier om de begroting structureel naar €150 miljoen te krijgen is door de incidentele inkomsten uit Europa structureel te maken.'

Dus heb jij het artikel wel gelezen? Want dan ben je het dus blijkbaar niet eens met de inhoud van het artikel, je noemt het zelfs bullshit.
2 0
AjaxPassion
Oké excuus, misschien had ik iets rustiger mogen blijven. Ik gebruik het stuk niet direct, maar indirect om aan te geven dat een BENELiga een absolute must is. Want zoals je ziet raken we heel snel en ook erg flink achterop, omdat er al jaren kut beleid wordt gevoerd. Er was 1 ding dat ze moesten doen en dat was een grotere markt aanboren. En dat is niet gebeurd.

Dat van die quote had ik misschien iets duidelijker kunnen brengen. Zoals ik aangaf vond ik het een redelijk goed artikel. Redelijk aangezien het niet helemaal klopt allemaal, maar het geeft in grote lijnen wel een duidelijk inzicht op hoe flink Ajax de boot heeft misgelopen.

Onder andere die quote was ik het dus niet mee eens. Maar ik was het bijvoorbeeld ook niet eens met het feit dat ze het dramatische jaar (2017-)2018 hebben gepakt, dat geeft namelijk ook een enorm vertekenend beeld.
0 0
Juichtoon
Je schrijft zinnige dingen maar besef wel dat gelijk hebben iets anders is dan gelijk krijgen. Anders gezegd met k u t iemand benaderen krijg je hem meestal niet dichterbij...
0 0
AjaxPassion
Thanks en daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb inderdaad iets te weinig geduld en mijn inlevingsvermogen zou beter kunnen :P. Maar dit komt ook doordat ik er al ongeveer een week over heb lopen discussiëren, maar bij vrijwel niemand het kwartje valt. Verder ben ik hier ook niet per se om vrienden te maken ; )
0 0
Salamis
Alsjeblieft zeg, geen playoffs. Achterlijk systeem. In Belgie is dat ook waardeloos.
4 -3
AjaxPassion
Waarom is dit een achterlijk systeem? Waarom is dat in België waardeloos?
0 -2
niquedegraaff
Omdat kwantiteit zelden beter is dan kwaliteit. 6 keer tegen PSV en Feyenoord .. nou joepie. De magie gaat er dan wel af.
4 -1
AjaxPassion
Hahaha, weet je überhaupt wat je zelf zegt?
"omdat kwantiteit zelden beter is dan kwaliteit"
Daarom moet je JUIST play offs doen, want juist in de top 6 zit die kwaliteit...

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook véél meer voor een BeNeLeague dan voor play offs, maar hier sla je de plank echt volledig mis.
2 -2
AFCAsphere
Ik zat eigenlijk meer te denken aan een systeem als in de MLS. Eerst de reguliere competitie, daarna een knock-out systeem voor de kampioen van Nederland en België, de winners daarvan spelen een finale om de prijs van de kampioen van de Lage Landen.

Als je het zonder knock-out systeem wil doen, dan kan dat (denk ik) ook. Wel de Nederlandse en Belgische teams tegen elkaar laten spelen maar beide landen hebben een eigen kampioen. Dan heb je wel de weerstand, maar kun je alsnog per land de tickets voor Europa verdelen.
1 -1
AjaxPassion
Dan gaat het niveau nog steeds niet structureel omhoog en vergeet dan maar je tv geld. Daarbij moeten er dan veel teveel wedstrijden worden gespeeld.
1 -1
AFCAsphere
Nou ja, een knock-out systeem (tegen de top 6 clubs) brengt vaak toch het beste in een team naar boven i.p.v. het spelen tegen Excelsior?

In een competitie met bijvoorbeeld 14 clubs speel je dus 28 wedstrijden. Na de reguliere competitie laat je de nr 3 t/m 6 de eerste knock-out ronde tegen elkaar spelen. De nummers 1 en 2 stromen in de volgende knock-out ronde in. Dan speel je in totaal maximaal 35 wedstrijden, waar ik de finale Kampioen v/d Lage Landen heb meegeteld.

En de kijkcijfers die daarmee worden geproduceerd zullen daarmee toch hoger uitvallen dan het aantal dat de Eredivisie momenteel oplevert? Uiteindelijk kijkt een Nederlandse voetballiefhebber (of diegene Ajax support of niet) graag naar een goede of in ieder geval spannende pot voetbal. Ik denk dat ze dat met deze opzet wel te zien krijgen.
0 0
AjaxPassion
Dan moet je 4 clubs zien te 'lozen'. Maar zoals je hierboven leest gaat dat nooit lukken (2 ging al niet).

Buiten dat speel je pas in de laatste fase tegen die top 6. Buiten dat het voor spelers niet al te aantrekkelijk is om zo vaak dezelfde stadions en clubs te bezoeken is het begin van je competitie dan nog steeds van laag niveau.
0 -1
AFCAsphere
Je speelt niet alleen in de laatste fase tegen de top 6. Misschien heb ik het niet helemaal goed uitgelegd. De BeNeLeague is een competitie met 7 Nederlandse en 7 Belgische clubs. Zij spelen 28 wedstrijden tegen elkaar. Ze houden beide een aparte ranglijst, zoals de Western en Eastern Conference in de MLS. De nummers laatst van beide ranglijsten zijn uitgeschakeld. De rest heb ik hierboven al uitgelegd.

Zo heb je dus wel de weerstand van Nederland tegen België, maar kun je - omdat men daar over liep te zeiken - gewoon kampioen van je land worden in een gemixte competitie en kunnen de Europese tickets ook per land verdeeld worden i.p.v. dat je bijvoorbeeld in één seizoen 4 Belgische clubs Europa in stuurt en maar 2 Nederlandse. Ik denk ook niet dat de Belgen akkoord zouden gaan met het verdelen van de tickets over beide landen, want zij staan hoger genoteerd in de coëfficiënten ranglijst.
1 0
Babangida83
14 clubs = 26 wedstrijden
0 0
Joseph
Dus Ajax gaat alleen maar meer betalen, blijft spelen op kunstgras en heeft een herenakkoord gesloten voor talenten?

Wat heeft van der Sar daar zitten doen..? Is hij al bezig met een overstap naar de Bundesliga? Dit is natuurlijk geen onderhandelen..
2 -2
AjaxPassion
Laten we inderdaad hopen dat hij al bezig is met het creëren van een grotere competitie. Want dan is deze uitkomst zo slecht nog niet.
0 0
vvz1917
Juist AjaxPassion! Jij snapt het! Hij heeft nu alles gedaan om de eredivisie te veranderen.. Dat lukt niet, met dank aan de kleintjes. Straks.. Als Ajax vertrekt uit Ere Divisie kan niemand wat zeggen!! Dan zou dit het voorwerk geweest kunnen zijn. Als Emmen, Excelsior en SC Heracles enz enkel aan zich zelf denkt, waarom Ajax dan niet?? Eerder voor zich (eigen belangen)
1 0
AjaxPassion
Precies ; )

Al moet je natuurlijk ook rekening houden met de andere clubs als Nederland opleidingsland zijnde. Maar i.m.o. gaan die ook alleen maar meer uit zichzelf halen als ze om een kampioenschap op het nieuwe 2e kunnen strijden.
1 0
Bloedgezellig
Van de Sar en onderhandelen nou dan weet je het wel
0 -6
Illegaal
Dit is dom gelul van deze tijd.

De grote Ajax en Nederlandse successen werden ook behaald met 18 clubs, toen waren er ook clubs die heel zwak waren en waar winst van te voren al bekend was.

Het geld heeft alles kapot gemaakt, en als je met Belgie samen gaat dan blijf je ook nog een kleine voetbalnatie waar de sponsors geen grote bedragen voor neertellen en waar ook de tv gelden laag blijven omdat maar weinige in de wereld staan te springen om deze competitie te willen zien.
3 -3
vvz1917
Tijden zijn veranderd.. Jaren 60, 70, 80 en 90 was er nog sprake van echte tegenstand.. Nu val ik in slaap bij fox sports Ere Divisie... Het komst mijn al moeite om PSV en Feyenoord te kijken. Tijdens Emmen - De Graafschap zap ik naar Bundasliga! Het is gewoon tijd voor verandering, en geloof mijn: AA Gent - Ajax is echt veel spannender dan Excelsior - Ajax
0 0
Jayq
Het eerste klopt niet helemaal vind ik, er zijn een hoop dingen veranderd in de tussentijd waardoor de competitie misschien ook moet mee veranderen.

Je laatste alinea daarentegen slaat de spijker op zijn kop. De Nederlandse en Belgische voetbalmarkt wordt al volledig benut, daar valt geen (extra) geld meer uit te halen.

En een Beneliga of iets dergelijks zal buiten de eigen landen ook nauwelijks vermarkt kunnen worden. (Ik kan mij niet voorstellen dat een Duitser, Australier, Mexicaan, Chinees of Argentijn ineens wel geïnteresseerd is in Ajax - Anderlecht ipv een potje tegen Excelsior of Zulte Waregem)

Ajax zal van een Beneliga niet rijker worden, en dus ook niet makkelijker kunnen aanhaken in Europa
1 -4
AjaxPassion
Je vergeet een hoop.

Ja, de NL en BE markt worden al volledig benut. Maar als je ze gaat samenvoegen, wordt die ene competitie dubbel zo groot en kapitaalkrachtig. NL haalt namelijk zo'n 70 mln tv geld binnen, Belgie zelfs 80 mln!

Daarnaast, als de clubs kapitaalkrachtiger worden, de competitie en tegenstand sterker. Dan worden de spelers automatisch ook weer beter en ze willen daarnaast langer blijven. Als de spelers langer blijven en de competitie nóg beter wordt, dan wordt je aantrekkelijker voor sponsors en uiteindelijk zorgt dat ook weer voor meer tv geld. Daarnaast ga je in Europa beter presteren als je niveau omhoog gaat en juist in Europa valt er veel geld op te halen.
5 -1
Jayq
Een hoop verondersellingen, waarvan nog maar moet blijken of die uitkomen.

70 plus 80 miljoen is 150 miljoen. Verdeeld over zo'n 18 clubs is een kleine 10 miljoen per club. Op dit moment krijgt Ajax uit de Eredivisie TV-gelden al zo'n 10 miljoen uitgekeerd. Daar wordt Ajax dus niet (veel) beter van.

Het is dus nog absoluut geen zekerheid dat clubs noemenswaardig kapitaalkrachtiger worden (een paar miljoen per club schiet je niet heel veel mee op).

'Dan worden de spelers automatisch ook weer beter'... Gaat dat automatisch ja?
En ja, tuurlijk wordt je van meer weerstand beter, maar zorgt dat er ook voor dat ze langer willen blijven? Of gaan ze toch voor het dubbele (of meer) salaris in een van de 4 grote competities?

'Als spelers langer blijven' ... Dat moet dus nog maar blijken.

En zo kan ik doorgaan. Waar het op neerkomt is dat het nog maar de vraag is of een Beneliga daadwerkelijk kan gaan concurreren met de grote 4 of 5 competities. En als dat zou lukken, dan is dat sowieso een proces van minimaal 10 jaar. Met ook nog eens een grote kans dat het uiteindelijk helemaal niet lukt.

En dan komt er het persoonlijke sentiment kijken (wat voor supporters van alle clubs in Nederland en België zal gelden): Ik zie Ajax liever kampioen van Nederland worden dan van een commerciële Beneliga.
1 -3
vvz1917
Dus jij gaat liever kapot in Amateur Competitie Ere Divisie?? Er moet iets gebeuren.. Typisch Nederlands dit... Afwachten en overal achter aan lopen... Fox Sports kijken is een drama... Voetbal Ere Divisie is lachwekkend anno 2018
1 -1
AjaxPassion
Dit wordt het laatste wat ik erover ga zeggen, want ik wordt er echt ziek van hoe kortzichtig iedereen hier op de site is.

"Een hoop verondersellingen, waarvan nog maar moet blijken of die uitkomen."

1. Klopt, maar zijn het onrealistische veronderstellingen dan? Belgie wist voor hun hervormingen in 2009 ook nog niet hoe ze eruit zouden komen, maar ze zijn wel mooi van plaats 14 in 2009 naar plaats 8 in 2019 gestegen op de UEFA ranglijst...


"70 plus 80 miljoen is 150 miljoen. Verdeeld over zo'n 18 clubs is een kleine 10 miljoen per club. Op dit moment krijgt Ajax uit de Eredivisie TV-gelden al zo'n 10 miljoen uitgekeerd. Daar wordt Ajax dus niet (veel) beter van."

2. Momenteel pakt Ajax met 12,95% van het tv-geld 9,48 miljoen. Als je dit doorrekent zou Ajax in eenzelfde systeem in de BeneLiga 19,43 miljoen pakken. Dat is toch een aardige verdubbeling... Ware het niet dat het systeem waarschijnlijk op de schop gaat. Maar de kans dat Ajax erop vooruit gaat is vrij groot...


"Het is dus nog absoluut geen zekerheid dat clubs noemenswaardig kapitaalkrachtiger worden (een paar miljoen per club schiet je niet heel veel mee op)."

3. een groei van 10% in de begroting is vrij noemenswaardig i.m.o.... Daarnaast zal Ajax waarschijnlijk geen Europees geld af hoeven staan, zoals nu is besloten.


"'Dan worden de spelers automatisch ook weer beter'... Gaat dat automatisch ja?
En ja, tuurlijk wordt je van meer weerstand beter, maar zorgt dat er ook voor dat ze langer willen blijven? Of gaan ze toch voor het dubbele (of meer) salaris in een van de 4 grote competities?"

4. Ja, dit gaat vrijwel automatisch. Ze moeten namelijk wel om hun plekje veilig te stellen (dit hoeft bij Ajax nu niemand omdat het niveau van tegenstanders belabberd is), zoals je zelf al aangeeft. als je op woordkeus wil mieren neuken be my guest...
Als de begroting stijgt dan kan Ajax uiteindelijk hogere salarissen gaan uitkeren. Als daarbij ook nog het niveau omhoog gaat, dan is dat absoluut een reden voor spelers om langer te blijven.


"En zo kan ik doorgaan. Waar het op neerkomt is dat het nog maar de vraag is of een Beneliga daadwerkelijk kan gaan concurreren met de grote 4 of 5 competities. En als dat zou lukken, dan is dat sowieso een proces van minimaal 10 jaar. Met ook nog eens een grote kans dat het uiteindelijk helemaal niet lukt."

5. Ik zou zeggen, ga nog maar even door, ben benieuwd... Zoals in een andere reactie in dit topic al zeg: Je doelstelling moet helemaal niet zijn om met de top 4-5 te concurreren!!! Je doelstelling moet zijn om structureel het 6e land in de ranking te zijn. Bij voorbaat al opgeven omdat het een te lang proces is ... -.-' .


"En dan komt er het persoonlijke sentiment kijken (wat voor supporters van alle clubs in Nederland en België zal gelden): Ik zie Ajax liever kampioen van Nederland worden dan van een commerciële Beneliga."

6. Dat lijkt helaas het grootste obstakel op dit moment, maar dat is natuurlijk belachelijk en dit zouden de NL (top)clubs (als ze ook maar een beetje logisch na kunnen denken) meteen aan de kant moeten schuiven. Zie Chelsea, Man. City en PSG, maar eigenlijk ook Barca en Liverpool. Het maakt geen zak uit of een voetbalclub commercieel wordt (dat zijn alle topclubs incl. Ajax trouwens toch al), het gaat erom dat je kwaliteit, strijd en spanning op het veld ziet. Dan komen de mensen toch wel. Er zijn er maar héél weinig die om principiële redenen uiteindelijk gaan afhaken. Het is gewoon een gegeven dat mensen over het algemeen bang zijn voor verandering. Dit is de reden waarom er nog zoveel mensen tegen een BENELeague zijn.
Maar daarnaast zijn mensen ook kuddedieren en als Ajax door die veranderingen toch zijn succesvolle beleid kan voortzetten (en juist uitbouwen), dan blijven alle kuddedieren toch gewoon komen hoor...
8 -1
The
Mand! Nee... prima onderbouwd stuk. Ik ben om.
0 0
GewoonJan
Iets met een spijker en kop
1 -1
AFCAsphere
Ik vind je dat je hiermee goede argumenten noemt voor een BeNeLeage :-)

Sowieso had je al meerdere goede opmerkingen in deze thread.
2 -1
Libero
Eens!
1 -1
AjaxPassion
Thanks, wordt mijn moeite toch nog gewaardeerd : )
2 -1
vvz1917
Ik denk er net zo over als jij!! BeNe Liga had al 10 jaar geleden moeten zijn
0 -1
AjaxPassion
20 jaar welteverstaan ; ). Harry van Raaij blijkt achteraf een visionair te zijn geweest aangezien hij hier al in 1997 mee kwam. Ook waren ze met o.a. zaakwaarnemer Rob Janssen een tijdje later in 1999 (volgens mij) heel dichtbij een Euro League.
0 0
AjaxPassion
Zoals je al zegt, geld heeft alles kapot gemaakt. Maar dan is het toch juist geen gelul van deze tijd?

Je laatste alinea klopt van geen kant. Lees mijn reactie hieronder op juichtoon maar eens.
1 -2
afcas
zijn laatste alinea klopt van geen kant omdat jouw mening anders is?
2 -2
AjaxPassion
Goed onderbouwde mening welteverstaan, zie mijn reactie op Illegaal hieronder. Weerleg hem maar eens..
1 -1
Illegaal
snap jij het niet?... je zal nooit de inkomsten kunnen halen van de landen die nu de top zijn, er zal NIKS veranderen, die landen blijven namelijk veel meer kunnen betalen aan spelers!
1 -2
AjaxPassion
Het gaat helemaal niet om of je de inkomsten kunt halen van de landen die nu de top zijn. Dat gat is zo groot, als je dat als doelstelling gaat stellen dan wordt je voordat je aan die doelstelling begint al moedeloos.
Je doelstelling moet zijn om structureel aan te sluiten bij de subtop en op termijn een keer een uitschieter te hebben naar de top.

Hoezo denk je dat niet te kunnen veranderen? Zeker met België erbij kun je de concurrentie aan met de top 5/6-10 van dit moment, sterker nog België staat er al in. De landen die tussen 5 en 10 staan zijn: Frankrijk (5), Rusland, Portugal, België, Oekraïne en Turkije.

Zoals ik al zei tegen Juichtoon:
Logisch dat ze aan play offs dachten. Vaker tegen tegenstanders van hoger niveau, dat is altijd goed voor de ontwikkeling van jonge spelers. Maar nu dit niet doorgaat, moeten ze maar snel een BENELiga gaan opzetten.

Dat is sowieso beter i.m.o. want daarmee gaat niet alleen het niveau van de tegenstand omhoog, er komt ook nog eens meer geld binnen (meer tv geld, aantrekkelijker voor sponsers, meer UEFA geld) waardoor spelers langer blijven en het niveau van de competitie uiteindelijk weer stijgt, waardoor je weer gaat stijgen op de UEFA ranking en zo verder. Het heeft allemaal een katalyserend effect, dat heeft Nederland (en België) echt nodig.
3 -2
Jayq
Waar bazeer jij op dat een Beneliga meer geld gaat genereren?

En met meer geld bedoel ik dan, meer dan de Eredivisie en Jupiler Pro League samen. Aangezien het ook over meer en grotere clubs verdeelt moet worden zal er per saldo niet heel veel extra naar Ajax gaan.
1 -2
AFCAsphere
Of 4/6 wedstrijden tegen PSV in één seizoen leuk blijft is nog maar de vraag, maar jij begrijpt toch ook wel dat daarmee de kijkcijfers omhoog schieten en dat er daarmee ook meer geld word gegenereerd?
0 -1
AjaxPassion
Zie mijn reactie op jou hierboven.
1 -1
vdhaas
Is er onderzoek gedaan onder supporters (van alle clubs) wat men vindt van play offs? Mij lijkt het in ieder geval niks.
2 -1
AjaxPassion
Waarom lijken play offs jou niks? Heb je daar een goede reden voor?
0 0
vdhaas
Ja.

• Het maakt de wedstrijden tot aan de playoffs minder interessant, want minder belangrijk.

• De competitie zoals hij nu is, geeft een goede ranglijst van wie er over het hele seizoen het beste heeft gepresteerd. Een systeem met playoff heeft dat niet (of minder.) We hebben al een bekertoernooi waarin alle spanning tot de laatste fase wordt opgebouwd.

• Playoffs leiden tot zwakkere kampioenen, omdat je met een of twee goede wedstrijden (of geluk) kampioen kunt worden. Dit leidt dan ook tot zwakkere vertegenwoordiging in europa.

• Als de enige reden voor playoffs is dat je vaker tegen sterkere ploegen speelt, zijn er betere opties. Zoals bijvoorbeeld een swiss format
0 0
vvz1917
En hoe sta jij tegen over een sterke competitie Belgie en Nederland samen? Beste 9 van beide landen?? Klinkt mijn goed in de oren
0 0
AjaxPassion
Je lijkt te vergeten dat in de play offs (zoals in België) de eerste seizoenshelft weldegelijk nog flink meetelt. De punten worden gehalveerd, maar van 10 naar 5 punten voorsprong is nog altijd niet verkeerd.

Daarnaast is het play off systeem zoals in België gespeeld wordt, niet in een toernooivorm met een finale, maar met in een flink verkleinde competitievorm van 6 ploegen (2x5 wedstrijden). Play offs zoals in NL is inderdaad belachelijk.

Dat veranderd jouw verhaal volgens mij. Punt 3 klopt dan iig ook niet meer.
0 0
AFCAsphere
Punt 1 | Het maakte de wedstrijd tot aan de play-offs/knock-out fase helemaal niet minder interessant. De reguliere competitie kan bijvoorbeeld bepalen wie in de eerste ronde van de knock-out fase instroomt en wie (normaal gesproken de nummers 1 en 2) er later instroomt. Zo heb je er dus baat bij wanneer je hoger eindigt, en dus doen clubs meer hun best om hoger te eindigen, zodat ze een knock-out ronde later instromen, waardoor ze meer kans maken op het kampioenschap.

Punt 3 | Het is onzinnig om te zeggen dat je een zwakke kampioen krijgt. Je speelt in het reguliere seizoen (en dan heb ik het even over mijn BeNeLeague format) tegen 15 sterke clubs en moet in de plays-off/knock-out fase ook nog eens op je allerbest zijn al wil je kans maken om de volgende ronde te bereiken. Sowieso is Ajax-thuis de wedstrijd van het jaar voor vele clubs, maar in zo'n nieuwe opzet zou de spanning helemaal tot een hoogtepunt stijgen. Bovendien hebben we tegenwoordig de VAR, waardoor een kampioenschap door geluk vrijwel zeker uitgesloten kan worden.
1 0
vdhaas
Mijn originele punt was dat we dit soort veranderingen alleen in moeten voeren als de supporters er ook voor zijn. Niet basis van nattevingerwerk, de mening van sponsors, etc.

Ik blijf verder bij mijn mening. Natuurlijk wordt de reguliere fase minder interessant, al kun je in jouw voorbeeld voordeel halen uit een betere prestatie, het blijft natuurlijk minder belangrijk om het goed te doen in het begin. Ook heeft jouw systeem een ander nadeel, namelijk dat de nummer 1 nu een wedstrijd minder gaat spelen terwijl het hele idee was om meer 'grote' wedstrijden te spelen.

Het hele Beneliga idee staat los van playoffs. Staat niks van in het artikel.
0 0
AjaxPassion
Zie mijn reactie hierboven.

Verder, de mening van de gemiddelde supporter wordt veel te serieus (mee)genomen. Zoals je hier op de site al kunt zien snapt de overgrote meerderheid totaal niet wat het allemaal inhoudt. Zowel de BENELiga niet als de play offs niet.
0 0
Juichtoon
Geen play offs zeg, De beste na 34 w is kampioen, daar is niks mis mee. Play offs is toch een soort toernooi voetbal gezien de korte tijdspanne waarin dit gebeurt. Kampioen ben je over een heel seizoen.
2 -1
AjaxPassion
Logisch dat ze aan play offs dachten. Vaker tegen tegenstanders van hoger niveau, dat is altijd goed voor de ontwikkeling van jonge spelers. Maar nu dit niet doorgaat, moeten ze maar snel een BENELiga gaan opzetten.

Dat is sowieso beter i.m.o. want daarmee gaat niet alleen het niveau van de tegenstand omhoog, er komt ook nog eens meer geld binnen (meer tv geld, aantrekkelijker voor sponsers, meer UEFA geld) waardoor spelers langer blijven en het niveau van de competitie uiteindelijk weer stijgt, waardoor je weer gaat stijgen op de UEFA ranking en zo verder. Het heeft allemaal een katalyserend effect, dat heeft Nederland (en België) echt nodig.
3 -1
Babangida83
En behouden Nederland en België dan allebei hun Europacup plekken? Of hoe zie je dat? En komt dit het niveau van het NL-elftal ook ten goede?
0 0
Juichtoon
Dat ben ik dan weer wel met je eens. Tijden veranderen.
0 0
Babangida83
Ik moet eerlijk zeggen, dit betekent nog minder wedstrijden en inkomsten voor de kleinere clubs, waardoor het gat met de clubs die play-offs spelen nog groter wordt. Dat had ik als kleine club nooit geaccepteerd. Komt ook niet ten goede aan de gehele sterkte van de competitie. Dus geen goed plan voor Ajax uiteindelijk.
Weet niet wat hier tegenover stond? Maar dat moet redelijk wat geweest zijn. Anders kan zo'n kleinere club bijna nooit meer aanhaken bij de play-off clubs.

Persoonlijk vermoed ik dat het zo'n moeilijk proces is, omdat er ook niet een echt goed plan ligt. Volgens mij is het zelfs betwist of die play-offs in België nu zoveel gebracht hebben. De eerste competitiehelft is er veel saaier op geworden.
2 0
Illegaal
Die hebben in Belgie ook een saaiere en belachelijke competitie gemaakt.

Clubs als Anderlecht en Brugge spelen in hun voorrondes tot de play offs voor spek en bonen want ze eindigen toch wel bij de bovenste.

En Belgie is er voetballend niet sterker op geworden maar zwakker, de jongens die Belgie naar het huidige niveau hebben gebracht daar zijn de meesten van voor de tijd met de play offs daar.
2 -4
AjaxPassion
Je lult dus opnieuw uit je nek. De hervormingen (lees play offs) in het Belgische voetbal zijn in 2009 ingevoerd.

UEFA ranking van Belgie:
2009: 14
2010: 14
2011: 13
2012: 12
2013: 11
2014: 10
2015: 10
2016: 9
2017: 9
2018: 9
2019: 8
2020: 8

Dat het saaier is geworden, dat is jouw subjectieve mening. Dat het niveau omhoog is gegaan, dat is een feit.
5 0
Babangida83
België heeft de hele jeugdopleiding omgegooid een tijdje geleden. Dat kun je hier niet los van zien. Moeilijk te zeggen of de play-offs hier ook in hebben meegespeeld. Denk wel een element. Echter is de vraag of dit een lange-termijn element is. Ik denk van niet. Je ziet het niveau nu al weer afglijden.
Interessant voor de lange termijn is om naar de toeschouwersaantallen te kijken. Het eerste tv-contract is flink omhoog gegaan. Ben benieuwd hoe hoog de biedingen voor het volgend contract gaan zijn. De conjunctuur van de economie meerekenend. En dan nog het niveau van de clubs die niet mee doen aan de play-offs. Hoe is het daarmee? Die bepalen ook de sterkte van je competitie.
0 0
AjaxPassion
Zeker waar! Maar 'Illegaal' zei dit: "En Belgie is er voetballend niet sterker op geworden maar zwakker, de jongens die Belgie naar het huidige niveau hebben gebracht daar zijn de meesten van voor de tijd met de play offs daar." en daar klopt natuurlijk geen hout van.

Of het een lange termijn element is, dat moet nog blijken. Vorig jaar hadden ze net zoals NL een dramatisch jaar. Dit jaar lijken ze weer aardig te zijn opgekrabbeld met 4 van de 5 clubs in de groepsfase.

Verder ben ik het helemaal met je eens. En conjunctuur = inflatie?
0 0
Babangida83
Denk dat Illegaal dat bedoelt in referentie aan de play-offs.

Ik vind overigens het aantal clubs in Europa een mooi referentiekader. Maar je kunt de groei en afzwakking van het niveau mooi zien aan het aantal clubs na de winterstop. Als je ziet hoe de Belgische clubs dit jaar presteren in Europa, dan is dat dramatisch op een enkele uitzondering na. Dit is een vrij complex thema.

Conjunctuur = economische groei = groei of daling economische activiteit (in BBP)
0 0
Libero
Is het niet zo dat in België de punten gehalveerd worden voor de play offs?
1 0
Bloedgezellig
Slap gelul allemaal Ajax en psv steken dit seizoen voor het eerst er zo ver boven uit, en alles moet opeens anders, wacht het seizoen maar af dan is die afstand niet zo groot meer, en geen play offs zonder uit supporters
2 -5
vdhaas
Playoffs zonder uitpubliek in inderdaad belachelijk. Eerst maar eens problemen oplossen voordat je dingen probeert te repareren die niet stuk zijn
1 -1
Babangida83
Dat wordt natuurlijk aangegrepen om de plannen door te drukken. Het ijzer smeden als het heet is. Maar het is niet de eerste keer en zal ook niet de laatste keer zijn. Als er 4 spelers bij Ajax vertrekken aan het eind van het jaar, dan wil ik het volgend jaar eens zien. Ik vind wel dat de rest van de clubs nu aan moeten haken. Ik vraag me alleen af of ze daar de middelen en de jeugdopleiding voor hebben. Denk alleen AZ.
1 0
Bloedgezellig
De subtob komt vanzelf wel weer boven drijven, en de aanwas van talentvolle voetballers in nederland word gewoon minder en dat heeft meerdere oorzaken en daar geen jeugd opleiding tegen op, en ik wil het ook wel even zien als er vier/vijf spelers vetrekken de arrogantie is weer in overvloed aanwezig bij Ajax
0 -2
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Tja palyoffs daar wordt je vrolijk van. Maar Ajax daar weer kampioen mee kan worden is het best.
0 0
afcas
ajax de club die het vaakst europees overwinterd zou meer kans maken als de verschillen na europa verkleind worden en men in die periode tegen sterkere tegenstanders spelen? lijkt me niet logisch...
0 -1
Libero
Je zou ook kunnen stellen dat Ajax door het overwinteren meer gewend is (in de flow zitten van-) op een hoog niveau te spelen. Juist het verhaal van de prikkels die in de ED ontbreken.
Dat weegt dan weer op tegen minder belasting voor clubs die dat niet hebben, maar zo zwart-wit is het volgens mij dus niet.
0 0
afcas
het punt is dus dat je er wel beter tegen bestand bent, maar dat het dan teveel wordt. je hebt er namelijk al een half seizoen opzitten, in principe de drukste helft van het seizoen en het lichaam van een topsporter krijgt gewoon tekort rust door het seizoen heen. dus die opgebouwde vermoeidheid die op dat moment al niet gelijk is met de meesten aangezien ajax over het algemeen 1 van de weinige is die uberhaupt europees speelt wordt alleen maar erger. zij hebben meer rust waar ajax wel nog midweeks speelt. als je zeg maar de competitie indeelt zodat je na de winterstop aan de competitie zou beginnen en na de zomerstop aan de play offs zou het qua belasting minder effect hebben, maar dat is sowieso al niet te doen.
0 0
Libero
Maar als Ajax steevast overwintert en anderen niet heeft het dus ook significant meer inkomsten en kan het, nog meer dan nu, investeren in een kwalitatief bredere selectie.
In het geval van play offs waarbij je weer op nul begint kan het in de competitie tegen mindere goden makkelijk spelers sparen en de beste spelers zo pas na de winterstop laten pieken. En zelfs als voor de play offs de punten gehalveerd worden kan dat ook.
0 0
afcas
dat klopt, maar op dat niveau zijn die inkomsten te verwaarlozen als je europa league speelt. alleen overwinteren in de cl zorgt voor serieus geld. maar zelfs dan moet je daar structureel overwinteren voordat je daadwerkelijk genoeg spelers van niveau kunt halen om te rouleren. en als je in de eerste jaren door die extra belasting niet de cl haalt ga je juist achter lopen. en waarom is het zo een probleem om het niveau over de hele competitie te verbeteren? laten we niet vergeten dat voor de fox deal meerdere degradatieclubs het financieel heel moeilijk hadden en clubs in de jupiler league bij bosjes omvielen. als je kijkt naar belgie moeten die het professionele voetbal sinds de invoering van de playoffs steeds verder inkrimpen. de clubs die buiten de playoffs voor het kampioenschap vallen gaan er financieel juist op achteruit. de tv inkomsten worden door de verdeling misschien iets hoger, maar dat verlies je weer doordat je minder supporters trekt. dan hebben ze met de teams eronder 2 poules gemaakt waarvan de winnaars nog eens tegen elkaar spelen en de winnaar daarvan nog eens speelt tegen de laagstgeplaatste ploeg in de playoff groep die europees speelt. dan wordt er dus om dat ticket gespeeld waardoor de winnaar van de playoff 2 met wat geluk ook europees voetbal kan spelen. sowieso moet bij ons de degradatieregeling aangepast worden voordat je het door kunt voeren, maar dan zou het dus kunnen betekenen dat de nummer 16 bijvoorbeeld europees speelt. als je die playoffs namelijk geen kans op iets tastbaars geeft zullen zij geen reden zien om het serieus te nemen. spelers willen niet voor zulke clubs spelen dus wordt het voor de mindere teams alleen maar moeilijker. in belgie zijn er best wel wat clubs failliet gegaan sinds de invoering van de playoffs en zijn er in totaal maar 24 profclubs nu in plaats van de 36 clubs die er voor de playoffs in het belgische profvoetbal bestonden... en vergeet vooral niet, de meerderheid van de clubs in belgie waaronder de absolute topclubs zijn tegen de playoffs. dat zullen ze niet voor niets zijn toch? een van de argumenten ging over het mentale aspect binnen de jeugdopleidingen wanneer je ze opleid voor een competitie waarbij de helft van de wedstrijden er niet toe doen. dan kweek je geen profs volgens de belgen en daar kan ik me in vinden. cllub brugge en standard willen sowieso af van de playoffs, maar willen het liefst wel in belgie blijven waar anderlecht heft liefst een beneliga hebben. maar dat zijn in principe de 3 grootste clubs in belgie die niet met de playoffs daar door wilden gaan... waarom gaan wij er dan vanuit dat het met playoffs wel beter zou gaan?
0 0
Duif63
We worden al jarenlang 2e in de reguliere competitie, dus ergens wel begrijpelijk dat vd Sar voor playoffs is. Maar het gevoel van oneerlijkheid blijft toch de overhand houden.
0 0
afcas
je weet dat ajax dankzij het europees overwinteren juist minder kans zou maken?
0 0
PeterVKV
Smit en Hoogma van Heracles hebben belangrijke functies bij de KNVB. Niet gek dat kunstgras mag blijven. Toen die grafkop aantrad vermoedde ik al wat het plan was. En dan geen play-offs omdat een paar half failliete kut cluppies het tegenhouden. Het conservatieve voetbalwereldje, met veel dombo's aan de macht, moet maar weer eens een voorbeeld nemen aan de hockeysport, waar intelligentere mensen de boel bepalen. Die hebben al jaren de VAR (die daar heel goed werkt) en nog veel langer play-offs met de top-4, wat elk jaar weer een superspannend slot oplevert. Dan hoeft er ook niemand meer te lullen dat PSV 20 wedstrijden voor het einde van de competitie makkelijk kampioen wordt omdat ze maar liefst 5 punten voorsprong hebben......
4 -1
Babangida83
Die regeling die er nu is, is toch een prima compromis? Het wordt zo flink ontmoedigt om op kunstgras te spelen. Je behoudt wel de flexibiliteit. Lijkt me prima.
0 0
WinstonBogarde
Flink ontmoedigt om op kunstgras te spelen?.. Ze moedigen aan om op echt gras te spelen, dat is iets heel anders.. Als je kunstgras zou ontmoedigen dan maak je het nadelig om kunstgras te behouden..
0 0
Dexy
Mee eens, die Smit van Heracles is echt een fout mannetje dat alleen maar uit is op macht.

Onbegrijpelijk dat de KNVB met zo'n man in zee is gegaan
4 0
Ajaxvooraltijd
Dat zou je eigenlijk niets moeten verbazen De KNVB stelt al jaren de verkeerde figuren aan. Ze laten zich bovendien vaak leiden door sentimenten en niet door visie.
4 0
Ajaxxxisdebeste
Vind play-offs zo oneerlijk, stel je staat 15 punten voor en dan kan je alsnog de titel verliezen tijdens die laatste potjes als de punten gelijk worden getrokken.
3 -3
PeterVKV
Dan verdien je het ook niet om kampioen te worden.
1 -3
rogerbandit
Heel snel de regelgeving wat betreft de besluitvorming op de schop! Kan niet zo zijn dat nr 18 net zoveel in de melk te brokkelen heeft als de nr 1! Belachelijk! En we houden nog jaren die plastic velden omdat clubje Heracles zijn sponsor niet kwijt wil! Te gek voor woorden...... Vanaf nu helemaal onze eigen weg gaan en laat de rest maar lekker de pip krijgen. Ze hebben hun kans gehad. Klaar.
4 -1
Ajaxvooraltijd
Ja laat ze allemaal maar de tering krijgen inderdaad.
1 0
Jaridebeste
Als ik het zo bekijk, gaat Ajax er alleen maar op achteruit met deze idiote afspraken. Waarom zou je dan als Ajax in godsnaam vóór stemmen?
1 -1
Ballemabbe
Betekend wel dat Ajax een nog betere deal heeft in Rotterdam met Sparta.
0 0
Causio
Jezus, Nederland gaat aan gelijkmatigheid ten onder...
2 0
MisterAFCA
Welke gelijkmatigheid precies? Het is toch echt al jaren zo dat een kleine club met een grote bek, kennelijk meer te vertellen heeft dan de grote massa... omgekeerde democratie dus...
2 0
Ajaxvooraltijd
Tja voetbal is een afspiegeling van de samenleving zeggen ze.
2 -1
Radie125
Nederlandse voetbal gaat naar de kloten.
0 0
chrisjuhhh
Omdat ?

Ik hoor dat nu elk jaar sinds jaren .
1 0
PeterVKV
en het gebeurt ook elk jaar sinds jaren
1 0
afcas
dat is jammer van ajax. play-offs is het gewoon niet...
1 -1
4EVERAJAX
lijkt dat er helemaal niet gedacht wordt aan verbetering van de competitie om een inhaalslag te maken. Herenakkoord, ik hoop dat spelers dan zelf nog een stem hebben om ergens anders in de opleiding te gaan.
0 0
Lagasj
Dit is de slechtste deal die Ajax had kunnen sluiten.
Sar moet deze totale mislukking voor deze Ajax deal aangerekend worden. Hij had hier nooit voor mogen tekenen.
De KNVB is incapabel/ onbekwaam/ niet deskundig/ niet in staat tot, dus ongeschikt om wie of wat dan ook te vertegenwoordigen.
2 -8
Aeter
Sar moet niks aangerekend worden in deze. Hij kan clubs niet in eens laten buigen, zeker kutclubs als Heracles niet, die gesponsord worden door kunstgrasmakers. Dat er geen 16 clubs komen is niet zo gek, gezien de nivellering, want dan schiet menig club zich in eigen voet. Verder prima die beloning voor grasclubs en de verdere afspraken ook. Ik heb echt het idee dat de afschaffing van kunstgras puur door Heracles tegengehouden wordt en dat de hele eredivisie dat gewoon kut vindt.
4 -3
Libero
Heracles en nieuwkomer Emmen, kennelijk. Te bizar dat de #7 van de eerste divisie kan promoveren én meteen de boel saboteren.
2 0
Ronaldinho020
Het is Edwin zijn schuld dat de KNVB incapabel is? Neem er nog een paar.
11 -2
PeterVKV
Hij kan toch gewoon niet akkoord gaan? Dreigen met vertrek uit de eredivisie op deze manier met dat kut kunstgras? Anderen spelen het handiger. Heracles heeft grafkop Smit naar voren geschoven als KNVB bestuurslid en ook nog Nico Jan Hoogma als TD. Raar hé dat het kunstgras niet wordt afgeschaft....
0 -1
Ajaxvooraltijd
En als ze dan zeggen ga maar dan is PSV blij en spelen wij constant tegen onszelf?
0 0
Keizer020
Belachelijk herenakkoord, dit hoort gewoon vrij te kunnen zijn.
3 -3
Starkoo
Heren akkoord weg ermee, doe het dan zo dat jeugd spelers niet naar het buitenland mogen voor hun 20ste!

En dat kunst gras weg er mee, gewoon gaan vernielen dan krijg je van zelf overal echt gras, is alleen jammer dat het wettelijk strafbaar is om zo nep veld steeds te vernielen.
1 0
Ajaxvooraltijd
De verwarming te hoog zetten zodat het smelt.
0 0
BRAMHOUTEN
gewoon de clubs die op kunstgras blijven spelen geen tv gelden meer geven. wedstrijden vam die club thuis niet meer uitzenden. zijn ze zo over
1 0
Aetim
Ach ja, verbaast me ook eigenlijk niet. Lekker oeverloos praten met z’n allen en dan krijg je zo’n lachwekkend lullig poldermodel...
3 0
Pierre Heno
Tja die twee clubs die uit de kleredivisie zullen moeten verdwijnen hebben dus ook min of meer een vetorecht en dus had iedereen al van tevoren kunnen weten dat het plan door clubs die daarvoor in aanmerking komen getorpedeerd zou gaan worden. En dat Heracles met kunstgrassponsor Ten Cate tegen de verplichting natuurgrasveld zou gaan stemmen was ook wel voorspelbaar. Ik zou gewoon als andere clubs niet meer naar Heracles toegaan en wanneer alle 16 andere clubs dat ook doen hebben ze allemaal 1 verliespartij dus maakt het niets uit en wint Heracles dus 16 potjes met 3-0 = 48 punten en 48 goals voor maar geen hond die nog naar het stadion komt. Moet je 's zien hoe snel ze een natuurgrasveld gaan aanleggen daar in Almelo.
3 0
Danos
De topclubs hadden ook kunnen zeggen de volgende keer regelen wij onze tv rechten zelf en zoek het uit.

Dan krijgen ze helemaal weinig ;-)
4 0
Kuningast
Snap echt niet dat enkele van die kutclubs kunnen tegenhouden dat het kunstgras verdwijnt!
Zo kun je nooit iets doorvoeren want je hebt altijd 1 of 2 clubs die dwars liggen..
6 0
Danos
Ik mis echt de totale meerwaarde voor Ajax in dit plan... die ene bekerronde?
Minder tv geld, minder Europees geld, niet iedereen speelt op gras, geen andere competitie opzet, dat 2 club s kunnen degraderen maakt voor Ajax niet uit, jeugd spelers gaan meer kosten.

Tja en hadden we echt last van dat er jeugdspelers bij Ajax worden weggekocht door PSV en Feyenoord? Volgens mij zijn de enige spelers die nu bij PSV zitten vooral (onterecht) weg gestuurd of wilden echt zelf weg.

En alsnog kan je straks spelers weg halen bij de ander je betaald dan 70k per opleidingsjaar, nou nou daar liggen we wakker van.
7 0
Ajaxvooraltijd
Meer betalen voor talenten en een infuus voor kleinere clubs om gras te nemen. Nou tjonge wat een vooruitgang...
0 0
Rentokill
Ik heb even gemist waarom kunstgras ineens noodzakelijk is voor kleinere clubs om te overleven... Voordat de KNVB kunstgras toeliet was dit toch ook geen issue? Ondertussen degradeert het toelaten van kunstgras de eredivisie wel... De clubs die het hebben hebben er ook sportief voordeel mee. Weg ermee. Gelijke regels voor iedereen.
2 0
ambtenaar
Waarom zou je als Ajax zijnde in godsnaam een herenakkoord sluiten met clubs als Vitesse, Utrecht en Feyenoord. Zijn clubs van een veel lage niveau.
6 -1
Bjorn
Nog steeds vast aan kunstgras, verschrikkelijk.
4 0
AFCAHOOLIGAN
Als ik dit zo lees dan is dit toch alleen maar slecht nieuws voor Ajax? We spelen nog steeds op kunstgras. We zijn meer geld kwijt. En we mogen geen spelers halen van de concurrentie?
11 0
PJSM
Natuurlijk gaat dat niet lukken als de clubs mogen beslissen. Zielig zootje daar in Zeist.
0 0
Raehvek
Ik mag hopen dat dit voor de KNVB het startschot is om het heft in eigenhanden te nemen.
18 clubs zijn 18 meningen en 18 verschillende belangen. Daar kom je dus nooit uit. Tenzij een meerderijd van de helft plus 1 voldoende is.

Laat de KNVB een comissie maken die in het belang van het NEDERLANDS voetbal denkt. En dan hopen dat ze komen met:

Eredivisie terug naar 16 clubs. Volledige dubbele speelronde afleggen en je hebt een landskampioen en ie kunt de europeseplekken verdelen.
-De nummers 1, 2, 3 en 4 vorme beneliga A met Belgische top 4.
-De nummers 5, 6, 7 en 8 vormen met die van België Beneliga B
-De nummers 9, 10, 11 en 12 samen met die van belgie In Beneliga C
-De nummers 13 en 14 samen met nummers 3 en 4 van KKDivisie voor 1 plek.
-De nummer 15 en 16 rechtstreeks degraderen! En inruilen voor nummers 1 en 2 KKDivisie.
-Achterlijke periode kampioenschappen afschaffen, jong teams er uit halen en die net als met de youthleague het zelfde programma af laten leggen als 1e team in beneliga!
Dat is wel te vermarkten voor een hoop geld! En daar zijn ook wel sponsors voor te vinden.geld netjes verdelen!

Maarja zal wel niet: Nederland voelde zich in het verleden te goed hiervoor, en Belgische clubs zijn tegenwoordig qua misplaatste arrogantie al niet veel beter!
5 -6
Ajax0317
Ben het grotendeels met je eens. Alleen vraag ik me af of het verstandig is om de Jong teams eruit te halen. Dmv jong ajax is de stap naar het eerste toch makkelijker, en hebben we er toch mooi profijt van.
6 0
Raehvek
Dat snap ik wel en ben het er nog mee eens ook !
Alleen.......als je de eredivisie dan terug naar 16 doet komt de KKDivisie op 22 clubs uit.
Dat is wel erg veel he! En zolang wij in Nederland het niet voorelkaar willen/kunnen krijgen om serieus te promoveren/degraderen in de
2eDivisie/KKDivisiemoet je ergens inkrimpen he.

Een competitie met 22 is ook niet te doen! En dan is een gewone jong competitie met Beneliga voor jong een prima alternatief!
0 0
Ajax0317
Ja, het is idd vreselijk amateuristisch dat de slechtste ploegen van de KKD jarenlang blijven aanmodderen zonder te degraderen. Heb veel liever een club als Katwijk of IJsselmeervogels in de KKD. Beter dan een FC Dordrecht of RKC waar geen hond zit.
2 0
Raehvek
2x rechtstreeks degraderen en 1 nacompetitieplek in zowel eredivisie als KKDivisie is perfect!
Dan worden clubs gedwongen goed beleid te voeren (sportief en financieel)
De slecht presterende clubs worden 'gestraft', want doe je dat niet vlieg je er zo uit.
Nu kunnen ze doen wat ze willen er gebeurd toch niets!
0 0
niquedegraaff
Ik vind het helemaal niet perse aantrekkelijker om Ajax vaker tegen PSV of Feyenoord te zien spelen. Die wedstrijden zijn juist bijzonder en speciaal, omdat ze maar een paar keer per jaar gespeeld worden. Zo'n verkleinde competitie is slechts korte termijn visie. In het eerste seizoen is het vast leuk, joepie, weer tegen PSV. Maar na een jaar of 3 heb je dat ook wel gezien en dan zal je zien dat het allemaal lang niet zo 'speciaal' meer is.
5 0
afcas
neem een voorbeeld aan barc en real. die speelden op gegeven moment ook minimaal 6x per jaar tegen elkaar. vond eigenlijk niemand meer leuk na 3/4 van die wedstrijden.
1 -1
Raehvek
Daarom moet je de playoffs ook niet niet met alleen NL clubs doen maar samen met de Belgische
1 -4
afcas
nee, daarom moet je dus gewoon nooit met playoffs beginnen...
4 -1
NouriVandeBeek
Waarom Europees geld afstaan? Je mag nu één bekerronde later instromen. Juist die wedstrijd was leerzaam voor de talenten.
3 -1
Babangida83
Ja, dat van die bekerrondes snap ik ook niet helemaal. Is ook juist een beetje de charme van het toernooi, vind ik, dat je als amateurclub tegen Ajax ofzo kunt loten. Maar goed.
0 0
AjaxPassion
AS tijd voor nuance v.w.b. het Herenakkoord en opleidingsvergoedingen!!! (Komt van vi.nl)
De veranderingen blijken veel positiever dan uit de tekst hierboven blijkt...

Opleidingsvergoeding:
Verder zijn er nog afspraken gemaakt over de jeugdopleidingen. Swart: 'Eredivisie-clubs moeten verplicht een jeugdopleiding hebben en de vergoedingen die betaald worden door clubs die een speler overnemen, gaan enorm omhoog.' Nu betalen clubs nog een opleidingsvergoeding van 14 duizend euro per jaar, straks wordt dat 35 duizend euro.

Herenakkoord:
Daarnaast hebben Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Vitesse en FC Utrecht een herenakkoord gesloten. 'Dat er geen spelers onderling worden overgenomen. Gebeurt dat toch nog, dan staat er een dubbele opleidingsvergoeding tegenover', zegt Swart. 'De leeftijd waarop de vergoeding wordt betaald, daalt ook: van twaalf naar elf jaar. We streven er ook nog naar om langere contracten af te gaan sluiten met jeugdspelers, maar dat zijn zaken die wij als Eredivisie niet zelfstandig kunnen beslissen.'

EN:
We streven er ook nog naar om langere contracten af te gaan sluiten met jeugdspelers, maar dat zijn zaken die wij als Eredivisie niet zelfstandig kunnen beslissen.'
2 0
afcas
waarom dat laatste nog een keer herhalen? zeker aangezien de eredivisie/knvb daar eigenlijk niets over te zeggen heeft.
1 -1
AjaxPassion
Positieve punten mogen niet vermeld worden? Het is goed dat NL daarmee bezig is, dit is namelijk de levensader van NL.
0 0
Bocarra
BENELIGA!
10 -1
Oliveira
Ik denk dat het haast nog beter is voor Ajax, PSV en Feyenoord om zich aan te sluiten bij de Duitsers dan de BENELIGA. Over een aantal jaar precies het zelfde probleem : kleine clubs kunnen geen aansluiting vinden met de top en de top moet vervolgens de kleinere clubs financieel tegemoet komen wilt de competitie enige levensvatbaarheid blijven houden.
2 -4
Raehvek
Als je iets wil doen moet het werken voor beide partijen! De duisters hebben ons niet nodig. Dus zijn we niet echt intressant voor ze.

De belgen zitten op zelfde niveau en hebben de zelfde belangen als wij!
3 0
Joseph
Alsof die Duitsers er op zitten te wachten, gaat nooit gebeuren dat wij mee mogen doen in de Bundesliga.

BeNeLiga is de enige realistische manier om het niveau te verhogen. Dan zal Ajax inderdaad nog beter worden en het verschil met de kleinere clubs zal ook daar weer groter worden, maar dat heb je met topclubs, dat zijn niet voor niet TOPclubs.
6 -1
Oliveira
Ik heb geen idee of de Duitsers er wel of niet op zitten te wachten. Ik denk niet dat deze vraag hun ooit is gesteld.
2 0
AjaxPassion
Ik mag hopen dat dit voor Ajax het startschot is om het initiatief op te pakken voor een Beneleague of een andere Europees opgezet toernooi. Zo niet, dan is dit het begin van het einde voor ambitie van de Nederlandse clubs in Europa.
2 0
Raehvek
Ik mag hopen dat dit voor de KNVB het startschot is om het heft in eigenhanden te nemen. Lachwekkend dat 18 partijen hier gezamelijk uit moeten komen .
4 0
AjaxPassion
En het meest lachwekkende is nog dat er een meerderheid van 2/3e = 12 vd 18 clubs voor moet zijn. Hoe onmogelijk is dat...?
1 0
Raehvek
Ja daar kom je nooit uit.....een meerderijd is de helft plus 1.
En waarom eem club als emmen een even groot stemrecht heeft na 3 maanden eredivisie is mij ook een groot raadsel.

Een volledige stem zou je alleen mogen krijgen als je in de afgelopen 5 jaar minimaal 3 jaar eredivisie hebt gespeeld.
1 0
Libero
Sterker nog: die 18 clubs zijn opgedeeld in drie groepen van zes en binnen elk van die drie groepen moet een besluit door minstens 2/3 gedragen worden.
1 0
AjaxPassion
Serieus? :P:')
0 0
Libero
Werd maandag bij Natafelen gezegd.
1 0
afcas
2/3 is best een normale verdeling bij stemming tussen meerdere partijen omdat zo alle belangen gewaarborgd worden. dat het in dit geval slecht uitpakt vanwege de instelling van een aantal partijen is vervelend.
0 -3
Raehvek
Met zoveel verschillende belangen kom je daar nooit uit ook al zou je het graag willen.

Binnen mijn bedrijf hebben alle afdelingen wel het zelfde belang, maar vechten 8 man qua investeringen en begroting (begrijpelijk) voor hun eigen team en voor hun eigen plannetjes!

Ze mogen hun zegje doen, ik zal zeker alles meenemen en serieus nemen. maar uiteindelijk besluiten we met 3 man die 'er boven staan'. Dat is effectief en dan kun je knopen door hakken.
Wij kijken naar langetermijn van het bedrijf, niet naar korte termijn van de afdelingen.

Dus KNVB moet luisteren naar alle clubs maar met een comissie zelf de knopen evenwichtig doorhakken!
0 0
afcas
je hebt helemaal gelijk hoor en zo zou het moeten gaan. het probleem is echter dat de knvb met dit format is gekomen en dat binnen dat format een 2/3 meerderheid logischer is dan een 51% meerderheid. maar ja, binnen het voetbal heeft men sowieso weinig kennis van professionele bedrijfsvoering naar mijn idee. zeker in nederland. we willen professioneel zijn en met de grote landen meedoen, maar in ons eigen land is vrijwel alles wat met voetbal te maken heeft amateuristisch geregeld. de media, analisten en commentatoren komen niet verder dan de absolute basics van het voetballen en haken af wanneer er dieper naar gekeken moet worden, we moeten het publiek niet vergeten die iedereen ie er dieper op ingaat bestempeld als nerd die loopt te pochen met zogenaamde kennis. we hebben een enorme obsessie met de statistieken wat betreft goals en assists, maar verder kijken dan dat lukt ons niet. clubs voeren geen fatsoenlijk beleid omdat ze dat niet hoeven omdat de kans op degradatie toch klein is en wanneer ze dan in gevaar komen raken ze in paniek. en de knvb wil ik eigenlijk niet eens over beginnen. die hebben in principe alle macht over de eredivisie weggegeven... ik snap verder bijvoorbeeld niet waarom er nog steeds salariseisen worden gesteld aan niet eu spelers. we willen het niveau toch omhoog halen? laat zwakkere clubs meer keuze hebben in spelers waardoor hun niveau omhoog gaat. veel mensen zullen dan klagen dat je zo de nederlandse jeugd minder kansen geeft, maar ook die zullen juist sterker worden van spelen/trainen met betere spelers...
0 0
Piethein
Correct me if i'm wrong, volgens mij spelen zoiets alle 2e en 3e divisie clubs ook op kunstgras. Kijk af en toe wel eens de samenvattingen maar daar schrik je ook van... niet om aan te zien
1 -1
Oliveira
Wat ik niet snap is dat alleen Nederlandse clubs moeite hebben met een grasmat financieren. Waarom kan de hele wereld het wel en zelfs kleine schijtclubs als Barnet FC ( 4de divisionist in Engeland) en Nederlandse clubs niet? Dit klinkt NOGAL ongeloofwaardig.
6 0
Ajax#1900
Klopt, is gewoon een bewuste keuze om meer geld over te houden voor de spelers begroting.
4 0
Raehvek
Ja als ze dat dan ook in keuke spelers investern is dat prima! Maar ze investeren het nu allemaal rare en gehuurde spelers uit de meest vreemde hoeken en gaten.

Daar verdien je dus nooit je geld mee terug
1 0
ghouleseddik
Zelfs mening amateurclub zie ik nog een biljartlaken liggen. En daar verzorgen vrijwilligers en de plantsoenendienst van de gemeente het gras.
5 0
afcas
in nederland zijn we nogal goed om probemen extern te zoeken in plaats van te kijken wat we aan onszelf kunnen verbeteren. kunstgrasclubs klagen dus alleen maar over financien in plaats van te kijken wat ze bij zichzelf kunnen verbeteren.
2 0
AjaxPassion
En waarom kan het bij de plaatselijke 2e klasser wel?
2 0
JanTa
De hobbyclubs Maffia hebben weer gewonnen, op een klein detail na blijft alles bij het oude. De eredivisie is een doodlopende weg ingeslagen.
11 0
Juichtoon
Wat je dan verwacht 95% van de clubs heeft niets met topvoetbal van doen en de bond wordt gerund door welwillende amateurs olv een oud Fnoord directeur. Een club die nog in de jaren 50 speelt ( geen jong elftal, geen dames niks van dat al).
2 0
Restored
Lachwekkend nog steeds niet van dat kut kunstgras af, pleur al die kunstgras clubs nou gewoon uit de eredivisie, kunstgras voetbal is geen normaal voetbal
5 0
Multi
Ajax moet maar geven en geven, maar krijgt er niks voor terug. Nog niets eens een fatsoenlijk veld met gras. Wel het geld willen, maar er niks tegenover stellen.
Stel profiteurs zijn het, die kleine rot clubs.
2 0
ajax4ever01
Gewoon uit de Nederlandse competitie stappen en aansluiten in de Bundesliga ofzo
2 0
Hagmag
Op de TV vandaag werd gezegd:
Er wordt al 2 jaar over gesproken. aantal clubs en kunstgras.
Vandaag zou de KNVB met uitkomst naar buiten komen en.....
Er was nog geen standpunt c.q. nieuw voorstel bepaald en/of aangenomen.
Bobo's zitten te lullen, te vreten en te zuipen van onze centen en komen met niets.
KNVB luidde onlangs de noodklok. Alarmfase 1 of ROOD, het ging niet goed met Oranje weer geen eindtournooi. Hoe komt dat toch......????
Iedereen met iets meer verstand dan een fruitvlieg hekelt die klote kunstgrasvelden in de eredivisie.
Je reinste competitie vervalsing.
Kunstgras, daarin is NL nummer 1 in Europa.
Er uit met die zooi en normaal gras dat zou de KNVB moet eisen bij voetbal in de eredivisie maar nee, gewoon alles blijven pappen en nathouden.
En of het nu 16 of 18 clubs zijn of worden dat maakt geen bal uit.
Ja financieel wel.... 2 x minder recettes bij thuiswedstrijd ook voor de kleintjes.
0 0
AjaxPassion
Heeft Ajax hier trouwens ook mee ingestemd?

5% Eredivisiegeld kwijt
5% UEFA geld kwijt
3,75% als je de groepsfase doorkomt

Dat herenakkoord is helemaal lachwekkend... Nu Ajax geen spelers meer mag weghalen bij andere clubs gaan ze rechtstreeks naar het buitenland...
1 0
Champy
Is Ajax 5% eredivisiegeld kwijt? Ik lees het nergens terug, of je moet dat stukje tekst eens uitleggen.
0 0
AjaxPassion
Wat maakt het uberhaupt uit eigenlijk? Het is sowieso een schijntje t.o.v. het Europese geld...
0 -1
AjaxPassion
Ga je nu bijdehand lopen doen of snap je het echt niet?

Er staat: 5% van het Eredivisiegeld wordt evenredig verdeeld over de 18 clubs. Dat wil zeggen dat alle clubs 0,27777% van het televisiegeld krijgen, daarbovenop nog hun aandeel op basis van verworven punten in de afgelopen 10? jaar...
0 -1
Champy
Die 5% van de ERedivisiepot was niet alleen voor Ajax om mee te beginnen....dus Ajax is die 5% niet kwijt.
1 0
AjaxPassion
Oké, klasse nuancerende opmerking man...

Verder ook nog een relevante opmerking over iets wat er wél toe doet, of laat je het hierbij?
0 0
Champy
We hebben verder geen idee hoe de resterende 95% wordt verdeeld, en wat voor effect het heeft op Ajax.

Je moet gewoon weten dat Ajax nu 12% van de Eredivisiepot ontvangt. Met die "kleine" aanpassing zal Ajax er weinig van merken. Overigens zal dat klein beetje extra ook niet zoveel betekenen voor de verbetering van de kleintjes.
0 0
AjaxPassion
Ok, je hebt gelijk. Maar dit is mierenneuken zoals ik al zei, draag liever iets relevants bij.

En voor de kleintjes scheelt het best wat. Het scheelt namelijk al gauw weer zo'n 2 ton.
0 0
Oliveira
Ja. Het Nederlandse voetbal is fucked. UEFA geld is zelfs minimaal 10% overigens.
0 -1
Raehvek
Lul niet zo, nergens staat 10%!

Dat was de alleen van toepassing wanneer er een kunstgras verbod zou komen en de eredivisie naar 16 clubs zouden gaan.
0 0
mickey2602
Overal staat 5%. Dus waar haal jij dan die 10% vandaan?
1 0
Champy
Hoe kom je aan 10%?
1 0
nuff-said
Dit moet er gebeuren. Loting om wie er de eerste helft van et seizoen tegen elkaar speelt en in welke stadion. Doe je dan 20 teams of 16. Dan gebruik je voor de 2de helft van et seizoen de nummers 1 tot en met 8 (hangt er van af of hoeveel teams je gebruikt. Kan ook 10 zijn) en die gaan dan nog 2 keer tegen elkaar strijden in de 2de helft van het seizoen. De nummers 1 tot en met 3 krijgen dan extra punten bijgeteld voor beloning. Nummer 1 de meeste punten natuurlijk en etcetra zodat ze wat voordeel hebben. Zo speel je dus 3 keer tegen de sterkste teams in nederland. En iedereen gaan strijden vanaf de eerste speeldag omdat ze niet buiten die eerste 8 willen zijn. Nummer 1 cl, nummer 2 voorrkonde cl, nummer 3 europa league. Dat staat vast. Dan heb je nummer 9 tot 16 die kunnen nog strijden voor een playoff ticket voor de europa league tegen nummers 4 t/m 8(en ook vechten tegen degradatie natuurlijk). Zo heb je dan 6 teams die gaan strijden voor europa league tickets. Dit is meesterlijk als je mij vraagt
0 -2
CasperAjax
Snuif je vaker?
1 -2
Sterretje73
Oftewel de kleinere clubs luiden de definitieve ondergang in...
2 -1
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Die luiden een nieuwe competitie in doordat ze zelf niet willen meewerken! Niemand zit te wachten op Fc Emmen etc.
0 0
AjaxPassion
Kleine tip. Beneleague?
1 -1
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
De Nationalistische gevoelens kun je wel in de vuilnisbak gooien. We leven niet meer in het jaar 1910 toen hadden we ook andere ploegen in de competitie. Het is even wennen. Maar we worden gewoon weer recordkampioen!
0 0
maikelklaassen
5% van de euefa centjes inleveren (dit jaar 3 miljoen!!! euro) en alsnog op kunstgras spelen. wat een onzin
2 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Precies, zou helemaal niks meer geven.
1 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Clubs die promoveren mogen alleen nog op gras spelen. Emmen zo snel mogelijk weer terugtrappen en alles op alles zetten dat die kutclup Heracles degradeert.
En ADO ook natuurlijk.
2 -1
mgtow
In Nederland worden tegenwoordig alleen nog slappe beslissingen genomen.
3 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Kennelijk mag je een afspraak alleen maken met unanieme akkoord. Waarom moet Ajax nog geld geven aan die kansloze clubjes?
0 0
Bensco
Heracles en Fucking FC emmen liggen gewoon dwars met de plannen. Vind het ook bizar dat een club als ADO den Haag op kunstgras moet spelen om het "kostenplaatje"
1 -1
Ajax#1900
Kanloos Nederlands poldermodel weer. Kan echt niet meer. Zo kom je nooit een stap verder.
3 -1
Afstandsschot
Ik zie in 1 oplossing een realistische. Gewoon clubs als Heracles, Emmen, VVV, ADO, PEC en Excelsior niet meer bezoeken als Ajax, PSV en Feyenoord zijnde. Laat het maar resulteren in 6 reglementaire 3-0 nederlagen en een claim van competitievervalsing.

Het kost je (maximaal) 18 punten per seizoen, maar je concurrenten missen die ook en over een heel seizoen slaan we wel een soortgelijk gat van 18 punten met de rest. Het is ronduit schandalig dat Heracles en VVV de nummers 4 en 5 van de Eredivisie zijn met die tyfusvelden. Letterlijk te vernederend voor woorden. Je reinste competitievervalsing.

Als ander alternatief stel ik voor om als Ajax zijnde gewoon een wedstrijd of 2 of 3 op gravel of betonplaten te spelen zonder vooraf de KNVB in te lichten, puur om een punt te maken. Net zo idioot als dat nepgras. Ah ik word er helemaal gefrustreerd van, snel naar huis en de koelkast opzoeken.
2 -5
Libero
FYI: PEC stapt uit eigen initiatief volgend seizoen op echt gras over. Is al sinds vorig seizoen bekend.
0 0
mgtow
Op zand. En de ballenjongens achter ons doel zijn dan voor een keer modellen. Winnen we alsnog aangezien onze spelers atletischer zijn en geen ogen in het achterhoofd hebben. De kleine clubs willen achterlijk doen? Doen wij dat in het kwadraat.
1 0
Oliveira
Dus De top van de eredivisie moet de kleintjes van financiële middelen voorzien zodat de kleine club af stappen van de kunstgras en geld afstaan( quote van een andere site 'minimaal 10%") van het Europese voetbal zodat de kleinere clubs nog wat spelers etc kunnen aantrekken. Waar slaat dit op? Waarom doet Ajax hier aan mee. De kleinere clubs eisen van alles maar hebben zelf niks te bieden. Mijn conclusie: De top van de eredivisie moet de hele competitie subsidiëren zodat de Eredivisie nog enige kans heeft om te bestaan.
0 -2
X-RaY
Smit/Ten Cate/Heracles zijn gras racisten.

Dus voetbal haters.

Pek en veren!
1 -1
BarAjax
BeNeLiga is in mijn ogen het beste. Zowel sportief als financieel. Zijn we ook meteen van die verschrikkelijke plastic matten af.

AJAX, psv, feyenoord, az, vitesse, heerenveen, utrecht, genk, brugge, antwerp, anderlecht, truiden, gent.

Aanvullen met nog 3 cubs zodat je op 16 komt. Heracles hoort er sportief gezien wel bij maar graag uitbannen i.v.m. dat plastic veld, aub.

Kwalitatief worden we beter, aantrekkelijker voor spelers om te komen, financieel. Etc. Etc.

Liever vandaag dan morgen.
5 -1
Aeter
Heracles hoort er sportief gezien helemaal niet bij. Kunstgras is vrij onsportief voor elke tegenstander, aangezien je een oneerlijk voordeel hebt daardoor. Heracles had nooit zo lang in de eredivisie gebleven als zij op gewoon gras zouden blijven voetballen. Maar ja, ze kunnen niet meer zonder, want de hoofdsponsor is 's lands grootste kunstgras producent, of ja niet meer op het moment, maar waarschijnlijk nog wel cruciaal, want de spelers van Heracles zelf zijn ook tegen en dat zegt voldoende.

Ik zou overigens Standard er ook bij betrekken, anders krijg je weer gezeik van uitsluiting van Wallonië o.i.d.
0 0
FrietvanPiet
Klinkt zeer romantisch, maar je hebt alleen de Belgen ermee. België is een land dat momenteel in enorme identiteitscrisis zit, ze willen dolgraag aanschurken tegen Nederland en op alle vlakken profiteren. Heb toch liever een competitie met 18 clubs uit Nederland. Het niveau van de top 5 van België is vergelijkbaar met FC Utrecht.
1 -5
AjaxPassion
Precies, daarom staat België al jaren hoger dan Nederland op de UEFA-ranking en zal dat de komende jaren ook nog zo zijn.................................?
3 -2
FrietvanPiet
PSV staat ook nummer 1 in Nederland, hebben ze betere spelers dan Ajax?
2 -4
AjaxPassion
:') Wat is dit voor een achterlijke vergelijking? Klein verschilletje: In Europa is concurrentie, in de Eredivisie niet. In Europa kun je geld verdienen, in de Eredivisie niet.

Wat maakt het uit wie er betere individuele spelers heeft? Het gaat toch om de teamprestatie?

Wat is überhaupt je punt trouwens?
1 -2
FrietvanPiet
Jouw vergelijking is achterlijk. De Belgische competitie staat hoger op de UEFA ranglijst dus ze zijn sterker dan Nederlandse clubs. Volgens AjaxPassion..
1 -3
AjaxPassion
Ohnee wacht. Friet van Piet vindt de Nederlandse competitie sterker dan de Belgische, puur en alleen om het feit dat dat zijn mening is. Punt.

...........

Buiten dat vindt hij het niveau van de top 5 van België is vergelijkbaar met FC Utrecht. Waarom? Gewoon dat is Piet zijn mening...

.........

Nog enige onderbouwing?

Buiten dat gaat het helemaal niet om het feit welke competitie er sterker is, het gaat erom dat je samen een véél sterkere competitie creëert...
1 -1
Stibba020
Anderlecht, Brugge, Genk en Standard zijn wel degelijk beter dan FC Utrecht
3 0
FrietvanPiet
Probeer te zeggen dat die Belgische competitie gewoon nóg slechter is dan de Eredivisie. Dat is niet mijn grootste afknapper. Mijn afknapper is, waarom zou je met meerdere landen een competitie spelen? Waar zie je dat in Europa? Wales en Engeland. Voor de rest weet ik het niet. Er is al weinig patriottisme in Nederland, laten we nu niet onze vaderlandse competitie dat heel mooi en vertrouwd is dood laten bloeden om die Belgen te helpen.
0 -2
BarAjax
De Belgische competitie kan nog slechter zijn dan de Eredivisie. Maar een BeNeLiga met de top 8 van NL en de top 8 van België creëert een veel sterkere competitie dan de huidige Eredivisie en Jupiler Pro League. Volgens mij snap je het doel niet helemaal; een kwalitatief betere competitie samen stellen met alle voordelen van dien. O.a. spelers langer kunnen behouden, spelers meer tegenstand = ontwikkeling bieden, meer inkomsten genereren enz.
1 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Je maakt elkaar sterker. De STRONTCLUBS uit Nederland voegt ook niks toe zoals excelsior, ADO, Emmen etc.
1 0
afcas
weinig? er is veel te veel en laten we het benoemen bij wat het is en dat is nationalsime. zit een groot verschil in.
2 0
Labrador
Het is net zoals met zwarte piet. Een kleine minderheid verpest het voor de rest. Anti kunstgras!
19 -8
Rentokill
Wat een bullshit. Ga jij effe lekker bepalen wie zich wel en niet beledigd mogen voelen.
0 -3
JPM
Een waardeloze vergelijking.

Ik woon inmiddels bijna vier jaar in Londen en hier schaam ik me kapot wanneer het onderwerp weer langs komt. Landen om ons heen vinden onze traditie werkelijk verbijsterend en we hebben zelf niet door hoe discriminerend zwarte piet in de kern kan overkomen bij gekleurde mensen. Ik ben zelf niet gekleurd maar had vroeger wel eens zwarte jongetjes op de basisschool of middelbare school die echt wel eens opkeken tegen de maand december. Waarom is het zo moeilijk om een beetje rekening te houden met de gevoelens van anderen?

Het meest ridicule van dit alles is nog dat juist de volwassenen extreem fanatiek reageren, terwijl het de kinderen echt een zorg zal zijn of die pieten nou pikzwart zijn of half zwart of paars. De kinderen gaat het om het feest.

En nee, mensen die van zwarte piet houden zijn niet racistisch. Nee, mensen die jarenlang hun Sinterklaasfeest hebben gevierd met zwarte pieten zijn niet racistisch. En nee, zelfs al zou je nu nog steeds door willen gaan met zwarte piet, dan nóg ben je niet per se racistisch. Daar gaat het ook helemaal niet om.

Wees toch iets meer begripvol naar elkaar toe zonder dat meteen goedkoop te bestempelen als "links" of "politiek correct". Man, man. Het is toch treurig dat de spanningen zo hoog op kunnen lopen om zoiets onbenulligs. Denk aan de kinderen, zou ik zeggen. Stel hun geluk en plezier voorop; blanke kinderen zullen nog even veel genieten van het feest en zwarte kinderen zullen eindelijk eens mee kunnen genieten in december. Simpel toch??
5 -3
Middenweg401
Klasse. Je verwoordt bijna letterlijk mijn gedachte.
Waarom toch al die verbitterde mensen die zich niet willen verplaatsen in een ander?
4 -3
Ajax-4-ever
Denk je een discussie over de competitie-opzet te gaan lezen, word je weer geconfronteerd met het zwarte pieten gezeik. Houd dat aub even ergens anders.
1 -1
Middenweg401
Alsof ik er over begon.
0 0
Ajax-4-ever
Mijn comment staat onder de verkeerde reactie inderdaad.
0 0
Ajax-4-ever
Mijn comment staat onder de verkeerde reactie inderdaad.
0 0
afcas
inderdaad, die kleine donkere kindjes die ermee gepest worden en hun huis niet meer uit willen zijn de minderheid en ze verpesten het voor de volwassenen!
6 -6
Middenweg401
Ja, maar als het geen "negers" lijken, dan is het hele feest verpest. Dat pikt geen enkel kind natuurlijk. Ook is de prachtige traditie dan totaal verpest. Alles valt of staat daar bij. Het is al erg genoeg dat het Surinaamse accent er niet meer bij zit zoals in de tijd dat ik op school zat.

En nu zonder ironie: wat leven we toch in een bekrompen en egoïstische maatschappij.
5 0
Ozymandias
Ik begrijp de hele zwarte Piet discussie niet. Als er een groep is die het vervelend vind waarom ze dan niet een klein beetje aanpassen zodat ze op blanken met roet op hun gezicht lijken? Kinderen zien het verschil tussen een "zwarte Piet" en een "roet Piet" echt niet en het zijn volwassenen die hier op een of andere vreemde reden moeilijk over doen. Traditisch ontwikkelen zich en veranderen in de loop van jaren. Waarom kan het Sinterklaasfeest zich dan niet een klein beetje ontwikkelen om een minderheid tegenmoed te komen?
6 -5
Middenweg401
Tja.. stel je voor dat je een beetje rekening moet houden met de gevoelens van anderen. Inderdaad, mensen vinden het een vervelende karikatuur. En dat is heel begrijpelijk als je een beetje nadenkt. Ook al is het niet zo bedoeld.
4 0
ajax4ever01
Die hele pietendiscussie wordt nogal opgeblazen, het hele jaar hoor je er niets over maar tegen het eind van het jaar moeten ze even wat te zeuren hebben om de aandacht vd media te krijgen. Ik begin langzamerhand moe te worden van dat gezeik -> ('politiek correct gedrag') om iets wat een simpel onschuldig kinderfeest is.
5 -5
Labrador
Ze moeten een stoppen met een minderheid aandacht te geven. 100 a 250 man die thuis niets te vertellen hebben verzieken het voor de rest van de 17 miljoen Nederlanders die het wél zien zitten in zwarte piet. Het ergste is nog dat de politiek in Nederland zijn oren laat hangen naar deze minderheid. Te gek voor woorden
6 -4
Rentokill
"Die het wel zien zitten in zwarte piet" Je bedoelt: "Die willen dat zwarte piet zwart blijft" Wel het beestje bij d naam noemen. Maar waarom wil je persé dat ie zwart is?

100 a 250 man? Echt? :-)
2 -1
ajax4ever01
Hou het aub on-topic ofwel over voetbal, andere randzaken ga je maar op een daarvoor bestemde forum discussieren
0 0
Bensco
sluit ik me bij aan. Ben die kut discussie over zwarte piet inmiddels wel zat. dit is een voetbal site geen "wel of geen piet" discussie forum ;)
0 0
sucre
ja echt. Stam + T trouwens
0 -2
Bensco
Zou ook mijn oplossing zijn geweest echter .... besloot het anti zwarte pieten kamp dat dat ook niet genoeg was en moest o.a. de kleding en haar worden aangepast en moesten pieten een andere rol krijgen die minder onderdanig was. Met andere woorden: ze zijn echt bezig om het feest te verknallen
6 -3
Rentokill
Ja want het feest is verknalt omdat de pieten niet onderdanige slaven zijn, geen kroeshaar hebben en niet meer zwart zijn boehoehoe. Degenen die het feest aan het verknallen zijn zijn de halsstarrige bang-voor-verandering zijnde mensen.
0 0
ajax4ever01
Gaat ze niet lukken want merendeel van de Nederlanders zijn voor traditionele zwarte piet.
1 -5
Rentokill
Het is al aan het veranderen. Dus het lukt wel degelijk. Gelukkig maar.
1 -1
sucre
pfff gelukkig.. ja hoor 250 mensen bepalen het voor miljoenen.. Nederland in een notendop. Nou mooi dat ze hwt niet gaat lukken. Dokkum staat niet op zichzelf!
0 0
Rentokill
Precies. Dokkum staat niet op zichzelf. Er wordt meer en vaker geprotesteerd. Daarnaast zie je dat we nu met roetveegpieten piet al aan het veranderen zijn. Dat is alvast gelukt.
1 0
sucre
Alleen in A'dam en bij nationale intocht. Lokaal gewoon nog zo zwart als roet onze kindervrienden. Genoeg nu dit linkse gelul van de moraalridders
1 -2
AFCAsphere
Je kunt nog zo vaak ‘links gelul, ‘moraalridders’ en ‘politiek correct’ schreeuwen maar uiteindelijk gaat deze traditie met het racistische slavernij verleden langzaamaan veranderen, of je dat nou leuk vind of niet. Over 5 jaar zul je vrijwel geen enkele volledig zwart geschminkte zwarte Piet meer zien.

Vind je het overigens niet vreemd, dat jij als wit mens zo hard loopt te klagen over de verandering van een ‘kindervriend’ met een racistisch uiterlijk? Heb je überhaupt opgelet tijdens de geschiedenislessen op school? De manier waarop zwarte mensen vroeger (rond de tijd dat het Sinterklaas feest werd opgericht) in racistische boeken en kranten werden afgebeeld komen precies overeen met zwarte Piet. Zwarte krullen, fel rode lippen en natuurlijk een pikzwarte huid.

Maar blijf vooral volhouden dat zwarte Piet geen racistisch verleden uitbeeld hoor...
0 0
NotForSale
Elk kind weet dat zwarte piet zwart is omdat ie door de schoorsteen van huizen moet kruipen
0 0
AFCAsphere
Kerel, doe me alsjeblieft een plezier en Google racistische afbeeldingen van zwarte mensen van de 19e en 20e eeuw en je zult realiseren dat het precies overeenkomt met het uiterlijk van zwarte Piet.

Als ik door een schoorsteen kruip dan krijg ik niet opeens zwart krullend haar, fel rode lippen en een volledig pikzwarte huid, hooguit wat donkere vegen over mijn huid. Eventjes logisch nadenken graag, daar doe je iedereen een plezier mee!
0 0
Aeter
Het verhaal is onderhevig aan verandering en ja de huidige vorm van zwarte Piet is inderdaad zwart door de schoorsteen. Vandaar dat ze ook zingen "zwart als roet", maar nee, men moet heibel en stennis schoppen en een kinderfeest verkrachten omdat men de racisme kaart moet spelen. Traditie daar blijf je van af, Nederland verliest al genoeg van zijn identiteit en we zijn tolerant genoeg qua alles.
0 0
AFCAsphere
Ach gut, daar heb je degene weer die graag de term ‘verkracht’ misbruikt omdat hij het gevoel heeft dat hij daarmee meer kracht achter zijn woorden zet. Leer jezelf eens wat manieren aan en gebruik uit respect voor slachtoffers van verkrachting dat woord niet meer. Is dat zo moeilijk? Voor jou vast wel... ben benieuwd hoe je zou reageren als één van je familieleden verkracht zou worden. Dan piep je wel anders.

Ik ga het niet tientallen keren herhalen: als je door een schoorsteen kruipt dan krijg je hooguit een aantal zwarte vegen over je lichaam, daar word je niet volledig zwart van, krijg je ook geen zwart krullend haar van en ook geen fel rode lippen, zoals zwarte mensen werden afgebeeld in racistische boeken en kranten. Dat kun je blijven ontkennen, maar dat zou nergens op slaan. Iedereen kan die afbeeldingen op het internet en in de bibliotheek vinden en dan zien ze de overeenkomsten met zwarte Piet en de racistische afbeeldingen van zwarte mensen die in het verre verleden zijn gemaakt.

Ben je trots op een traditie die een figurant met een racistisch stereotypend uiterlijk bevat? Vind je het niet vreemd dat, met het slavernij verleden van Nederland in gedachten, witte mensen zich zwart schminken, een pruik met zwarte krullen op zet en fel rode lippenstift draagt? Ik vind het op z’n zachtst gezegd apart.

Zodra dit verhaal over het ‘zichzelf kleden als een zwart persoon’, a.k.a. black face, zich gaat verspreiden naar Engeland, Frankrijk, de VS en Zuid Afrika dan zijn de rapen echt gaar. Dan kunnen de Nederlanders zich niet meer verschuilen achter het argument ‘het is kindervriend voor een vrolijk feest die door de schoorsteen is gekropen’, want zijn weten dat zwarte Piet die racistische afbeeldingen van vroeger uitbeeld.
0 0
Aeter
Nee, het is de manier waarop jij zwarte Piet portretteert wat onzin is. Je lult over afbeeldingen van vroeger, wat ik duidelijk ontkrachtte door te stellen dat het feest onderhevig is aan verandering, maar nee volgens jou leven we nog steeds in 18e eeuw en zijn we een stel slavendrijvers. Jij begrijpt totaal niet hoe tolerant Nederland is naar andere landen en mensen van verschillende culturen. Dus ja als een klein groepje stennis schopt om Nederlandse tradities te slopen dan ben ik daar fel op tegen. En waarom is dit nu ineens een issue? Terwijl het voorheen jarenlang geen probleem was en iedereen het prima vond en niemand het met racisme associeerde. Denk daar eens heel goed over na. Dit is het gevolg van social media, waardoor kleine randzaken meer aandacht krijgen dan ze verdienen en de media deze problemen opblaast tot idiote proporties. En dat is een heel kwalijke zaak. We krijgen steeds minder nieuws te zien en steeds meer social media onzin onder mom van nieuws. En dat je het woord "verkrachten" veroordeelt, zegt genoeg over jou. Ik laat duidelijk zien dat het niet in een kwalijke context gebruikt wordt, en gebruik het dus als krachtterm. Als dat je al teveel is, dan moet je wel een heel moeilijk leven hebben, want een persoon als je ergert zich de hele dag suf en staat constant onder stress.
0 0
afcas
hahahahhahahahahhahaahha dat is een goeie.
0 0
AFCAsphere
Met ‘hahaha’ draag je niet echt veel bij aan deze discussie. Het geeft mij alleen maar de indruk dat je geen goede argumenten meer hebt en nu probeert te doen alsof je geamuseerd bent door de mijne. Helaas pindakaas!
0 0
afcas
uhm, misschien bedenken dat mijn reactie op notforsale was?
0 0
Ardoe
Zwarte Piet beeldt geen racistisch verleden uit. En nu?
0 0
NoPants
Wat is belangrijker, hoe iets bedoelt wordt of hoe iets ontvangen wordt?

Als jij met maten in een bar zit, en zegt “ah dat vind ik kanker leuk”, waarop een van jouw maten zegt ‘wow hou dat ff voor je, dat vind ik kut als je dat zegt’. Is jouw reactie dan ‘o sorry, was niet mn bedoeling’ of ‘huh hou op joh, ik bedoelde t niet kwetsend dus is het niet kwetsend!’?

De meeste mensen zouden optie 1 aanhouden. Ik ook. Ik ben voorstander van zwarte piet en deel jouw mening wel dat het niet racistisch bedoelt wordt. Maar als er nou duizenden mensen zijn in ons land, en miljoenen mensen wereldwijd, die het racistisch en beledigend opvatten, dan is dat toch belangrijker dan hoe wij het bedoelen?

Altijd leuk die mensen die alleen aan hun eigen standpunt denken, maar al met al is die hele discussie bijzonder triest.
1 0
Aeter
Ik deel je mening wel over hoe je iets zegt. Dus als AFCAsphere ooit verkracht is in zijn leven, dan zal ik netjes mijn excuses aanbieden, maar aangezien ik aan een gebruikersnaam dat niet kan aflezen, is het niet correct mij daarop te veroordelen.

Terug naar de discussie. Je zegt dat het toch belangrijker is dan hoe wij het bedoelen, en dat snap ik wel, maar kijk eens terug naar hoe het tot stand is gekomen. Heel veel mensen hebben ineens heel veel haat tegen zwarte piet, terwijl dat voorheen een non-issue was. Waar komt dat door? De media, die elk akkefietje opblaast tot idiote proporties, totdat zelfs BN'ers (Sylvana etc.) zich er mee gaan bemoeien en de meute boze mensen steeds groter wordt. Ik vind het niet erg om tradities aan te passen als men er aanstoot aan geeft, maar de manier waarop deze discussie tot stand is gekomen is, staat mij totaal niet aan en is in mijn ogen begonnen met hooguit 100 werkeloze herrieschoppers, die via social media de grote media hebben bereikt. Het enige doel dat ze bereiken hiermee is het verpesten van een leuk kinderfeest. Maar om nu alle traditie te verwijderen voor deze mensen en dus ook alle pakken maar te vervangen elk lied aan te passen, etc., etc., dat gaat mij veelste ver.
0 0
AFCAsphere
Dat doet het wel degelijk. Heb net notabene uitgelegd waarom, maar je brengt verder geen enkel argument waarom het niet zo is.
0 0
afcas
nog zo een goede grap.
0 0
Rentokill
Dichtbevolkte gebieden gaan bij veranderingen altijd voorop. Flexibeler en aanpassingsvermogen. Heeft Amsterdam groot gemaakt. Dat merk je ook hier aan het aantal voor en tegenstanders. En dat komt echt niet door het aantal allochtonen.
0 0
mgtow
Minderheden moet je altijd hard aanpakken.
2 -7
Rentokill
Hahaha, dat ene duimpje omhoog heb je van mij...
0 0
Ozymandias
Ik neem aan dat dit een grapje is want anders is het nogal een Fascistische uitspraak.
4 -6
mgtow
Minderheden hoeven niet per se te slaan op allochtonen. Jouw denkwijze verraad dat je ze zelf niet helemaal op een rij hebt. Betrapt.
6 -5
AFCAsphere
Ik wist gewoon al dat jij een heel zielig persoon was door die username van je. Een bitter, cynisch iemand die geen geschikte vrouwelijke partner kan vinden, vast en zeker tal van andere privé problemen heeft en vervolgens ook zijn haat voor minderheden spuwt op het internet.
0 0
JPM
En het fascisme sluit niet uitsluitend allochtonen buiten. Zo moeten minderheden zoals homoseksuelen en joden het ook vaak ontgelden in fascistische regimes. Jouw post verraadt dat je niets begrijpt van het fascisme en zomaar wat raaskalt. Betrapt.
3 0
Middenweg401
Z'n eerste post verraadde al genoeg.
2 0
FrietvanPiet
Wat is er mis met een andere mening?
0 -1
afcas
niks, het probleem is dus dat de meerderheid niet wil luisteren naar de mening van de minderheid. daar zouden een hoop problemen mee opgelost worden.
4 -3
Rentokill
Mooi gezegd. Dat is precies wat er speelt.
0 0
X-RaY
Precies dit
7 -2
Bobbaasje
Heel Europa lacht je uit met al die plastic velden. Ik zeg natuurgras verplicht stellen. Een club die zich dat niet kan veroorloven heeft niks te zoeken in het betaalde voetbal.
6 -2
Radie125
gewoon niet meer gaan voetballen bij clubs op kunstgras. Als alle clubs met gras dit doen is het zo klaar. Keihard opstellen. Ik zeg doen.
2 -1
Lazell
Of zeggen dat je een Super League maakt met alleen maar natuurgras of hybridegras clubs :)
0 -1
chuckie88
Nederland... wereldkampioen polderen... gewoon een farce deze uitkomst... vooral dat je straks niet aan elkaars jeugd mag komen .... snijdt Ajax zichzelf mee in de vingers.. buitenland doet dat nl wel bij ons.
0 -1
marrene
Wat betekent geen jonge talenten bij elkaar wegkopen? Een speler van 15 of ook een van 19? Of zolang de speler nog geen wedstrijd in het eerste heeft gespeeld?
En als een speler bij een van die clubs weg moet, mag een andere club die dan niet oppakken?
1 -1
Unuvar1980
Dat geneuzel over 16 of 18 clubs..nee dat gaat het verschil maken..Van der Sar kan zich beter druk maken om in die super league te komen. Met al zijn charisma moet hij Bayern en Barcelona toch overtuigen!!
0 -1
Ruff Rhythim
Twee jaar lang ouwehoeren en dit is de uitkomst...
6 -1
JPM
Dat is dus het probleem als je zo veel kutclubs in een competitie hebt. Die vormen nu eenmaal de meerderheid en blokkeren de belangen van clubs zoals Ajax, PSV en de subtop (Feyenoord, AZ, etc.).

Dat herenakkoord is ook puur in ons nadeel en in het voordeel van die anderen. Puur vanuit de ontwikkeling van de spelers bekeken slaat het ook nergens op; een uitblinkend talent bij een FC Utrecht of Heerenveen met een beetje ambitie zal altijd naar Ajax willen gaan, wat zijn ontwikkeling ook ten goede komt en uiteindelijk (sneller) betere Nederlandse spelers voortbrengt. Maar goed.

Kut competitie. Ongelooflijke kut competitie. Man wat hebben wij een kut competitie zeg. Gewoon kut.
6 -1
Bensco
je vat het mooi samen met de laatste 2 zinnen ;)
2 0
PeterVKV
Helemaal kut dit, zsm weg uit de NLse competitie, alleen zo kunnen we grote talenten langer behouden. Ajax is te groot voor NL. Maar eens met die moffen praten of er nog een plekkie over is.
1 -1
Oliveira
Grote probleem van Nederland. Eerst 40 jaar debatteren over mogelijkheden voordat er ook maar iets gebeurt.
2 -1
Rentokill
En dan noemen ze het ook nog de 'veranderagenda'...
1 0
ajacied pp
Belachelijk daar moet Ajax niet aan meewerken, dat kost ze alleen maar veel geld en helemaal voor niets!!!!! Gewoon die kut kunstclubs verplichten echt gras te nemen, en anders oprotten naar kk divisie, zachte heelmeesters maken diepe wonden kut KNVB!!!
2 0
MosesD
De top 6 uit Nederland en België aangevuld met de top 6 uit Scandinavië moet gewoon uit de eigen competities stappen en een eigen competitie beginnen. We worden gewoon gegijzeld door de kleine clubs.
1 0
JesseMKB33
Van clubs in Scandinavië word je echt niet beter.
0 0
KlasseLasse
kost een hoop elke x uitwedstrein in scandinavie haha
0 0
behangdelul
Kan iemand uit dit hele akkoord een positief punt halen voor Ajax? Naast dat ze alleen maar meer gaan betalen?
2 0
Lazell
Met een beetje fantasie wel. Je wil als Ajax zijnde meewerken aan een zo sterk mogelijke competitie, zodat je ook in eigen land uitgedaagd blijft worden. Op de korte termijn is dit nadelig, maar met een sterke top 3, 4, 5 zijn wij als Ajax ook gebaat.

Maarja, ik had hem ook niet afgesloten. Als PSV eens een toptalent heeft lopen, moet je die gewoon kunnen oppikken. De stap van PSV naar Ajax wordt eerder gezet dan andersom, dus wat dat betreft snijden we onszelf alleen maar in de vingers.
0 0
Redrum
AZ, Utrecht, Feyenoord, Vitesse en PSV kunnen onze beste talenten niet meer wegkapen! Oh wacht, die kregen ze al niet.
7 0
bollejan1
Vooral nadelen en weinig voordelen, slechte deal
1 0
debarbaar
De hoogste tijd voor de top 4 om de Heraclesjes van deze wereld niet 1 maar 2 middelvingers te geven en een eigen competitie te gaan starten met de top Belgische en Scandinavische / Schotse clubs. Als de kneusjes niet willen dan maak je je eigen regels. Je moet goed voor je gehandicapte broertjes zorgen maar uiteindelijk kun je dat alleen maar doen als je zelf voldoende middelen hebt.
6 -1
MankeNelis
Dit dus, eruit stappen dan piepen die plastic veld clubjes wel anders.
0 0
Daminem
Slim. Kunstgras verbieden schijnt dus moeilijk te zijn, dus worden de gras-clubs beloond met meer geld. Hierdoor hebben gras-clubs meer te besteden en een voorsprong op ku(ns)tgras clubs. Kan me wel vinden in deze opzet. Ben alleen benieuwd wat de definitie van kunstgras is. Het gras in de ArenA is hybride en dus ook gedeeltelijk kunstgras.
3 0
Redrum
Lijkt me dat op zijn minst de meerderheid van je gras uit 'echt' gras moet bestaan. Bij de hybride mat van Ajax is slechts 10 % kunstgras, dus dat zit wel goed. Ik vind het op zich goed dat de knvb het hebben van een echte grasmat stimuleert, maar het is wel jammer dat hiervoor Europese inkomsten worden geplunderd.
1 0
witchmaster11
kan de enige club die europees binnenkort) speelt nog meer afdragen , ook na de winterstop 3.75 % gratis voor clubs die niks presenteren
2 0
jtsmit
En Ajax is straks verplicht over het verdiende geld nog 3,75% uit te betalen aan één club die het hele betaalde voetbal gijzelt over het kunstgras. Te gek voor woorden.
0 0
Redrum
Nee, als ik het zo lees dan hebben alleen de clubs die niet op kunstgras spelen recht op die bijdrage. Er wordt dus wel een beloning gegeven voor clubs die geen kunstgras hebben, het enige jammere is weer dat die beloning waarschijnlijk grotendeels uit de zak van Ajax komt.
3 0
Vlieske
Weer niks over dat stink kunstgras. Hoe wil je het niveau verhogen als niemand hier wil voetballen?
3 -1
Ziyech22
niet bepaald verrassend, wel enorm jammer..
1 0