[Update III] 'Zes clubs tegen inkrimping Eredivisie'

BVeenstra, 16-11-2018 om 15:45, 55737 views, Voetbal International, Algemeen Dagblad |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Er komt voorlopig geen ander competitieformat in de Eredivisie. Dat is de conclusie die voortkomt uit de veranderagenda van de Eredivisie donderdagmiddag. Er was geen meerderheid voor een verkleining naar zestien clubs. Een verbod op kunstgras, waar van tevoren veel over gesproken werd, komt er (voorlopig) niet, zo schrijft De Telegraaf.

Wel worden clubs met kunstgras aangemoedigd om over te stappen op natuurgras. Dat gebeurt door middel van een bijdrage van 350.000 euro per seizoen per club. De Telegraaf noemt nog meer hoofdpunten die uit de vergadering naar voren kwamen. Zo wil men dat Europees spelende clubs een ronde later instromen in de KNVB Beker, dat vijf procent van het bij FOX Sports afkomstige geld evenredig wordt verdeeld en dat vijf procent van de UEFA-gelden in één pot gaat wat uiteindelijk verdeeld wordt onder de 'grasclubs'. Bij overwintering wordt dit percentage teruggeschroefd naar 3,75 procent.

Verder wil men dat het voor clubs uit de Eredivisie verplicht wordt om een eigen jeugdopleiding te hebben. Daarbij hebben AZ, Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, PSV en Vitesse - de clubs met de beste jeugdopleidingen in Nederland - met elkaar een herenakkoord gesloten en afgesproken om geen jonge talenten bij elkaar weg te halen. Voor transfers tussen en met andere Eredivisieclubs geldt dat de vergoedingen sterk worden verhoogd.

Over regelingen rond promotie en degradatie voert men nog gesprekken. Mogelijk gaan er voortaan twee clubs rechtstreeks degraderen uit de Eredivisie, waardoor er ook twee ploegen rechtstreeks promoveren uit de Eerste Divisie. 'Het uitgangspunt is dat de beste teams in de Eredivisie spelen', aldus Jacco Swart - voorzitter van de Eredivisie CV - tegenover het Algemeen Dagblad. 

Erik ten Hag

Ajax-trainer Erik ten Hag liet afgelopen zondag nog weten te hopen op een Eredivisie van zestien clubs in plaats van achttien clubs. 'Ik denk dat spelers daardoor veel meer uitgedaagd worden. Je krijgt kwaliteitsbundeling. Het gaat erom de besten tegen de besten te laten spelen. Dan krijg je concentratie. De clubs die aan de onderkant zitten, hebben dan sterkere selecties. Dat zal de weerstand, maar ook het spanningsveld in de Eredivisie doen vergroten. Zowel sportief als commercieel is dat vele malen verstandiger', aldus de trainer van Ajax, die zijn zin voorlopig niet gaat krijgen.

Update - 16.20 uur (15 november 2018) - Van der Sar baalt van uitkomst

Van der Sar is teleurgesteld in de uitkomst wat betreft de onderhandelingen over een nieuwe opzet van de Eredivisie. 'We hebben verschillende modellen door laten rekenen. Een andere competitieopzet zou aantrekkelijk zijn voor een hoop fans, maar daar zijn we niet uitgekomen', citeert Voetbal International de algemeen directeur van Ajax.

Update II - 07.15 uur (16 november 2018) - Ajax wilde competitie met play-offs

Ajax was voorstander van een inkrimping van de Eredivisie van achttien naar zestien clubs, met play-offs met de beste clubs aan het einde van het seizoen, zo meldt onder meer Trouw vrijdagochtend. Dit levert meer zware duels op, meer weerstand en meer weerbaarheid.

De clubs konden niet tot een consensus komen en dus blijft de Eredivisie een competitie met achttien clubs. De vraag is: wordt het voor spelers van Ajax nu uitdagender? Zo gaf Matthijs de Ligt afgelopen zondag - na de 1-7 winst op Excelsior- aan dat hij een bepaalde prikkel mist. 'Dat denk ik niet', zegt Ajax-directeur Edwin van der Sar, die door de topclubs naar voren was geschoven bij het overleg, tegenover het Algemeen Dagblad. 'Een andere opzet had aantrekkelijker geweest voor veel clubs en fans. Je had meer weerstand kunnen hebben. Dergelijke stappen hadden meer resultaat kunnen hebben op de toekomst van ons voetbal.'

Update III - 16.30 uur (16 november 2018) - 'Zes clubs tegen inkrimping Eredivisie'

Rob Toussaint, algemeen directeur Heracles, en technisch directeur van Heracles, Mark-Jan Fledderus vertellen dat Heracles vóór het inkrimpen van de Eredivisie naar zestien ploegen was, ondanks dat die wijziging 'niet gunstig' zou zijn voor de Almeloërs. 'Maar toen het onderwerp van inkrimping van de Eredivisie ter sprake kwam, gingen zes clubs meteen met de armen over elkaar zitten en zeiden: nee, dat gebeurt niet', vertelt Fledderus aan het Algemeen Dagblad. 'Dus van een constructieve opstelling was geen sprake.'

Wat betreft het kunstgras staat het standpunt van Heracles wel haaks op die van Ajax. 'Wij snappen echt wel dat we niet jaarlijks meer dan een miljoen aan compensatie kunnen krijgen. Maar we hadden wel tot een gezamenlijk bedrag kunnen komen dat hoger ligt dan wat is aangeboden. Denk je nou echt dat Ajax de 3 miljoen die eraf gaat in Nederland, op een begroting van 100 miljoen gaat missen?', aldus Fledderus. 

Heb jij jouw Ajax kersttrui al in huis voor de feestdagen?

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
flodder
kloten .kunstgras..
0 -1
mistermiyagi
Verplicht kunstgras komend seizoen, de top 3 betaalt hier aan mee + de KNVB.

Denk dat de grote clubs ook beter hun spelers kunnen verhuren en verkopen aan de mindere goden in de Eredivisie.

Neem een Sierhuis, de Wit, Schuurs, Cerny, Orejuela, Johnson, Noa Lang.

Deze gasten moeten helemaal niet speelminuten gaan maken bij Jong.

Bij jong Ajax horen de talenten te spelen en niet de net niet spelers..
Die zich wel uitstekend kunnen ontwikkelen ala Dumfries, Mazraoui..
1 0
Babayaka
Moet 18 clubs blijven,
Alleen moet je van 3 degradanten naar 9 degradanten. Dan klappen ze er well op hoor.
De meeste clubs vinden het best als ze 15de staan
En veilig zijn.
0 -2
Freddy Al
Nu gaan we toch wel heel ver met de kunstgras discussie; of Ajax nu wel of niet een bedrag van 3 miljoen kan missen is totaal niet aan de orde; het kan niet zo zijn dat er vergoedingen worden geschoven naar plasticveldhouders die de kosten van een echt veld overstijgen.
Ook het aanleggen en bijhouden van dat plastic kost iets , de bijkomende kosten zouden hooguit tijdelijk ,en misschien wel helemaal niet , volledig vergoed kunnen worden.
Maar we gaan nu toch niet Heracles of Excelsior enzo.. ook nog eens extra belonen?

Probleem is over als de KNVB een goed onderhouden grasveld verplicht in de ED, nu overspeelt men zijn hand.

Het terugbrengen van de ED tot 16 clubs is geen noodzaak als je bijvoorbeeld met play-offs wil gaan werken,je zou het gewoon met bijvoorbeeld de bovenste 6 kunnen doen en de rest van de clubs laten doorspelen met de normale competitie opzet.
Het terugnemen van de belasting van eredivisie clubs kun je ook bereiken door het bekertoernooi iets anders op te zetten bijvoorbeeld.

Kern van het probleem is dat de belangen van kleine clubs geschaad worden in een verandering van opzet;als ze niet meer tegen de toppers mogen spelen kan dat publiek kosten.
De grote clubs zorgen dus ook voor hun inkomen
Toch is ook dat de vraag, het zou ook een aanzuigend effect kunnen hebben omdat een kleinere club dan meer kans maakt op betere resultaten.
1 0
Oliveira
Dus de 3 miljoen op de begroting van 100 miljoen zal niet gemist worden? Dat is nogal arrogant. Dus andere partijen hebben blijkbaar meer recht op het geld ondanks ze niks anders doen dan zeuren, dwarszitten, partijdig zijn en onredelijk. Geweldige mentaliteit hebben de kleine clubs zeg.
1 0
Bky
Ik hoop dat Heracles van PSV wint in december.

En daarna alles verliest en degradeert.
2 -2
SUPERJODEN1900
Die KNVB word er ook niet slimmer op he. Clubs met kunstgras extra geld geven om ze te 'stimuleren' ZO BELOON JE ZE JUIST! ze willen zo lang mogelijk die 350K binnenharken. zo duurt het nog langer totdat al het kunstgras uit de kleredivisie verdwenen is. (als ik iets mis heb word ik graag verbeterd)
0 -1
Babangida83
Nee, juist omgekeerd. Die 350k gaat naar iedere club die geen kunstgras heeft. Clubs met kunstgras krijgen dat niet. Vind dat Fledderus wel een punt heeft dat het een beetje karig is. Met iets meer had je relatief meer bereikt, denk ik. Dan hadden de clubs serieus wat extra middelen gehad om sterker te worden.
0 0
Raehvek
het was ook meer geweest er zou 10% van de Europese inkomsten verdeeld worden, maar alleen op voorwaarde dat de clubs met alles akkoord gingen. inkrimping kunstgras verbod!
Nu ze dat niet zijn is ook heb bedrag gehalveerd.
0 0
Bjorn
Wat een lachwekkende laatste opmerking. Als je als BVO geen goede grasmat kan onderhouden hoor je er niet thuis. Heracles heeft gewoon andere belangen dankzij de hoofdsponsor.

Maar dan wel babbels hebben over de 6 degradatieclubs die nee zeggen tegen inkrimping.
3 0
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
GUN die kut Heracles helemaal niks. Wie het kleine niet eerd is helemaal niks waard!
1 -1
vdhaas
350000 niet genoeg voor een grasveld? 350000 betaald door een anderwelteverstaan
0 0
El-Dorado
BENELIGA!

Dan krijg je echt hoger niveau + spannendere wedstrijden!
3 -3
Rujar
We kunnen beter aansluiten bij Duitsland
1 -1
Litmanen85
Ajax moet het allemaal maar betalen .. grappenmakers
2 -1
Ajaxvooraltijd
6 tegen 12 en dan gaat het niet door. Heb nog nooit zo'n slecht stem model gezien.
5 0
Ajaxamsterdam0485
Met andere woorden, ajax heeft zich in een financiele positie gespeeld en moet dus omdat ze toch genoeg hebben maar wat afstaan
5 -1
Oliveira
Waar heb je de voetbalbond dan voor nodig als de clubs het onderling moeten uitzoeken? De KNVB dient dan nergens voor.
7 0
Babayaka
Ik snap dit dus niet, waarom bepalen clubs de regels ?
De voetbal bond moet dit doen, staat het je als club niet aan moet je wat anders gaan doen.
De KNVB moet gewoon in alle redelijkheid de regels opstellen en voorwaarden opstellen.
Echt gras hoort daarbij, wat echter wel zo is na de 7-1 overwinning hoorde ik geen geklaag over kutsgras.
4 0
Bjorn
Dat gedoe in Belgie met punten delen door 2 en dan 6 keer per jaar dezelfde tegenstander ben ik ook niet direct kapot van hoor.
3 -2
AjaxPassion
Waarom niet? Wat is het alternatief dan volgens jou?
0 0
Bjorn
Ik zie inmiddels dat je een gepassioneerde verdediger bent van de BeNeLiga trouwens.

Omdat het waanzin is dat een eventuele voorsprong van een punt of 10 ineens nog maar 5 is. De competitie is dus geen moer aan tot de play-offs beginnen in februari / maart. Lijkt nergens op.
0 0
Aeter
Een BeNeLiga is prima, maar de Belgische opzet is ook niet de ideale. We kunnen vast een beter systeem bedenken daarvoor. Het probleem is en zal altijd zijn dat de kleinere clubs in opstand komen en beginnen te zeiken. Zolang de KNVB en KBVB niet resoluut hierin zijn en gewoon harde eisen opleggen aan clubs zonder ruggespraak, gaat er nooit wat structureel veranderen. De KNVB is dan ook allang niet meer de autoriteit in het Nederlandse voetbal, dat zijn de clubs zelf. En als een club dwarsligt, dan kapt de KNVB het plan al af of compromitteert het tot een nietszeggende "oplossing", waar niemand werkelijk wat aan heeft.

Er moeten meer oud-voetballers de KNVB runnen, die met autoriteit en voetbal voorop, de botte bijl erin janken.
0 0
AFC Ajax
gewoon schijt hebben aan die dwarsliggers gewoon bovenste 8 eredivisie en bovenste 8 belgie samenvoegen, als die kleinere clubs dat niet willen laat ze het zelf maar uitzoeken laat ze maar doorgaan met de eredivisie, maar zonder ons.. de uefa bepaalt dan de ranking op basis van de prestaties van de clubs in de competitie van de afgelopen 5 jaar, dat betekent dus dat de eredivisie onderaan het rijtje zal eindigen achter litouwen etc. en de beneliga ergens tussen waar nl en be nu staan.
Als ze daar niet tevreden mee zijn gaan ze een divisie lager in de beneliga spelen zodat ze kunnen werken naar promotie, moeten ze wel van kunstgras af want dat word niet geaccepteerd in de beneliga.
Ze moeten blij zijn dat wij niet zo'n angsthazen zijn als de bayern, psg barca etc. van de wereld die een superleague op willen richten waar zij kosten wat het kost niet uit kunnen degraderen.
4 -1
WinstonBogarde
Ik ben voor..
0 0
AlexIbarra
Als ik het me goed herinner degradeerden er in de jaren '90 elk jaar 4 van de 18 clubs rechtsreeks uit de Serie A. Vrij extreem maar op zich snap ik de gedachte wel.

De linkerhelft vd ranglijst speelt dan altijd wel ergens voor (titel, CL-plaatsing, EL- plaatsing of EL- playoffs) en het rechterrijtje moet ook punten blijven pakken. Enigszins anonieme clubs als Groningen en PEC kunnen dan niet ff een of twee jaar de kantjes eraf lopen.

In de eredivisie zijn te veel clubs die eigenlijk nooit ergens om spelen, waardoor ook alle ambitie verdwenen lijkt te zijn. Ze wachten rustig op die 1x in de 10 jaar dat ze misschien bij toeval een bekerfinale halen of EL-voetbal, om vervolgens ook niet echt door te pakken.
0 -1
Boer Gijs
Nooit gedacht maar ik ben inmiddels voor een beneliga. Dan krijg je vanzelf meer weerstand. Play offs is niet wat. Dan speelt Ajax de competitie eigenlijk voor spek en bonen. Want de play offs halen altijd wel. Dan wordt het een soort toernooi op zich in plaats van het hele jaar door presteren.
4 -3
atalantanio
BeNeLiga gaat er nooit van komen, bij de meeste supporters leeft het sentiment dat de competitie nationaal hoort te zijn en dat België ‘’minder’’ is dan Nederland, ook al slaat dat tegenwoordig nergens meer op. Daarnaast blijf je tegen hetzelfde probleem aanlopen als nu, clubs uit het rechterrijtje willen niet op het tweede niveau spelen, gaan dus alles boycotten, en omdat iedereen evenveel stemrecht heeft gebeurt er niets.
0 -4
AjaxPassion
Met een beetje logisch nadenken moeten de topclubs dat sentiment direct van tafel kunnen schuiven.
Dat tweede is wel een probleem, maar waar een wil is is een weg. Scheidt je als topclubs (top 8 NL en BE) desnoods af van die dwarsliggers.
2 -2
Illegaal
Jij kan niet logisch nadenken, jij denkt in sprookjes
1 -2
AjaxPassion
Leg eens uit? Met alleen verwijten kom ik niks verder...
1 0
AjaxPassion
Het is goed dat je je mening bijstelt, maar dit had natuurlijk 20 jaar geleden al moeten gebeuren.

Doordat Ajax zolang in de Eredivisie heeft gespeeld, is de groei van Ajax' concurrenten van zo'n 8 jaar geleden enorm veel meer geweest dan de groei van Ajax. Het is alleen maar moeilijker geworden om die clubs weer te achterhalen. Redelijk goed stuk hierover:
https://www.tussendelinies.nl/analyse-ajax-aanhaken-europa#comment-10095
3 -2
Jayq
Goed stuk inderdaad. Daar staat precies in wat ik al dacht:

'Sponsors, kaartverkoop, FOX deals, het is allemaal ‘peanuts’ en gaat Ajax niet in de buurt brengen van de veel harder groeiende Europese subtop.
De enige realistische manier om de begroting structureel naar €150 miljoen te krijgen is door de incidentele inkomsten uit Europa structureel te maken.'


Overigens wordt Ajax in dat stuk vergeleken met Everton, Napoli, Dortmund, Atletico en Tottenham. Clubs die in de afgelopen 8 jaar enorm gegroeid zijn, vooral dankzij de TV-gelden van de competities waar zij in spelen. En de daarmee gepaarde internationale exposure heeft de andere inkomsten (zoals sponsoring) ook doen toenemen

Een Beneliga gaat de inkomsten uit sponsors, kaartverkoop, TV-geld niet gigantisch verhogen voor Ajax. Daar heb je een internationaal aantrekkelijke competitie voor nodig. En dat is een Beneliga bij de oprichting nog zeker niet.
1 0
AjaxPassion
... Je snapt er echt geen kut van hè? Beter lees je het hele stuk nog eens een keer fatsoenlijk.

Dat stuk gaat namelijk over doorzetten van de huidige Eredivisie, niet over een BeNeliga...

"De enige realistische manier om de begroting structureel naar €150 miljoen te krijgen is door de incidentele inkomsten uit Europa structureel te maken.'"
En dit is natuurlijk bullshit, want hiervoor is Ajax afhankelijk van héél veel verschillende factoren (Ranking NL op de UEFA lijst, winst Eredivisie, tegenstanders in de (voor)rondes).

Wat wil je überhaupt eigenlijk? Je gelijk halen of een zinvolle discussie voeren?
1 -2
Illegaal
Jij snapt geen zak van jonjg, al jou stellingen zijn leuk gezegd maar slaan nergens op men gaan geen voordeel opleveren!
1 -1
AjaxPassion
Reageer er a.u.b. eens op dan, ik ben erg benieuwd hoe jij het ziet en wat ik in jouw ogen verkeerd zie.
0 0
Jayq
Ik was bezig met een zinvolle discussie voeren... dacht ik
Maar blijkbaar snap ik er geen kut van...

Ik heb het hele stuk gelezen. Het gaat inderdaad niet over een Beneliga, dus waarom jij het artikel gebruikt om gelijk te halen met betrekking tot een Beneliga is mij een raadsel.

En dit is een letterlijke quote uit het artikel:
'De enige realistische manier om de begroting structureel naar €150 miljoen te krijgen is door de incidentele inkomsten uit Europa structureel te maken.'

Dus heb jij het artikel wel gelezen? Want dan ben je het dus blijkbaar niet eens met de inhoud van het artikel, je noemt het zelfs bullshit.
2 0
AjaxPassion
Oké excuus, misschien had ik iets rustiger mogen blijven. Ik gebruik het stuk niet direct, maar indirect om aan te geven dat een BENELiga een absolute must is. Want zoals je ziet raken we heel snel en ook erg flink achterop, omdat er al jaren kut beleid wordt gevoerd. Er was 1 ding dat ze moesten doen en dat was een grotere markt aanboren. En dat is niet gebeurd.

Dat van die quote had ik misschien iets duidelijker kunnen brengen. Zoals ik aangaf vond ik het een redelijk goed artikel. Redelijk aangezien het niet helemaal klopt allemaal, maar het geeft in grote lijnen wel een duidelijk inzicht op hoe flink Ajax de boot heeft misgelopen.

Onder andere die quote was ik het dus niet mee eens. Maar ik was het bijvoorbeeld ook niet eens met het feit dat ze het dramatische jaar (2017-)2018 hebben gepakt, dat geeft namelijk ook een enorm vertekenend beeld.
0 0
Juichtoon
Je schrijft zinnige dingen maar besef wel dat gelijk hebben iets anders is dan gelijk krijgen. Anders gezegd met k u t iemand benaderen krijg je hem meestal niet dichterbij...
0 0
AjaxPassion
Thanks en daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb inderdaad iets te weinig geduld en mijn inlevingsvermogen zou beter kunnen :P. Maar dit komt ook doordat ik er al ongeveer een week over heb lopen discussiëren, maar bij vrijwel niemand het kwartje valt. Verder ben ik hier ook niet per se om vrienden te maken ; )
0 0
Salamis
Alsjeblieft zeg, geen playoffs. Achterlijk systeem. In Belgie is dat ook waardeloos.
4 -3
AjaxPassion
Waarom is dit een achterlijk systeem? Waarom is dat in België waardeloos?
0 -2
niquedegraaff
Omdat kwantiteit zelden beter is dan kwaliteit. 6 keer tegen PSV en Feyenoord .. nou joepie. De magie gaat er dan wel af.
4 -1
AjaxPassion
Hahaha, weet je überhaupt wat je zelf zegt?
"omdat kwantiteit zelden beter is dan kwaliteit"
Daarom moet je JUIST play offs doen, want juist in de top 6 zit die kwaliteit...

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook véél meer voor een BeNeLeague dan voor play offs, maar hier sla je de plank echt volledig mis.
2 -2
AFCAsphere
Ik zat eigenlijk meer te denken aan een systeem als in de MLS. Eerst de reguliere competitie, daarna een knock-out systeem voor de kampioen van Nederland en België, de winners daarvan spelen een finale om de prijs van de kampioen van de Lage Landen.

Als je het zonder knock-out systeem wil doen, dan kan dat (denk ik) ook. Wel de Nederlandse en Belgische teams tegen elkaar laten spelen maar beide landen hebben een eigen kampioen. Dan heb je wel de weerstand, maar kun je alsnog per land de tickets voor Europa verdelen.
1 -1
AjaxPassion
Dan gaat het niveau nog steeds niet structureel omhoog en vergeet dan maar je tv geld. Daarbij moeten er dan veel teveel wedstrijden worden gespeeld.
1 -1
AFCAsphere
Nou ja, een knock-out systeem (tegen de top 6 clubs) brengt vaak toch het beste in een team naar boven i.p.v. het spelen tegen Excelsior?

In een competitie met bijvoorbeeld 14 clubs speel je dus 28 wedstrijden. Na de reguliere competitie laat je de nr 3 t/m 6 de eerste knock-out ronde tegen elkaar spelen. De nummers 1 en 2 stromen in de volgende knock-out ronde in. Dan speel je in totaal maximaal 35 wedstrijden, waar ik de finale Kampioen v/d Lage Landen heb meegeteld.

En de kijkcijfers die daarmee worden geproduceerd zullen daarmee toch hoger uitvallen dan het aantal dat de Eredivisie momenteel oplevert? Uiteindelijk kijkt een Nederlandse voetballiefhebber (of diegene Ajax support of niet) graag naar een goede of in ieder geval spannende pot voetbal. Ik denk dat ze dat met deze opzet wel te zien krijgen.
0 0
AjaxPassion
Dan moet je 4 clubs zien te 'lozen'. Maar zoals je hierboven leest gaat dat nooit lukken (2 ging al niet).

Buiten dat speel je pas in de laatste fase tegen die top 6. Buiten dat het voor spelers niet al te aantrekkelijk is om zo vaak dezelfde stadions en clubs te bezoeken is het begin van je competitie dan nog steeds van laag niveau.
0 -1
AFCAsphere
Je speelt niet alleen in de laatste fase tegen de top 6. Misschien heb ik het niet helemaal goed uitgelegd. De BeNeLeague is een competitie met 7 Nederlandse en 7 Belgische clubs. Zij spelen 28 wedstrijden tegen elkaar. Ze houden beide een aparte ranglijst, zoals de Western en Eastern Conference in de MLS. De nummers laatst van beide ranglijsten zijn uitgeschakeld. De rest heb ik hierboven al uitgelegd.

Zo heb je dus wel de weerstand van Nederland tegen België, maar kun je - omdat men daar over liep te zeiken - gewoon kampioen van je land worden in een gemixte competitie en kunnen de Europese tickets ook per land verdeeld worden i.p.v. dat je bijvoorbeeld in één seizoen 4 Belgische clubs Europa in stuurt en maar 2 Nederlandse. Ik denk ook niet dat de Belgen akkoord zouden gaan met het verdelen van de tickets over beide landen, want zij staan hoger genoteerd in de coëfficiënten ranglijst.
1 0
Babangida83
14 clubs = 26 wedstrijden
0 0
Joseph
Dus Ajax gaat alleen maar meer betalen, blijft spelen op kunstgras en heeft een herenakkoord gesloten voor talenten?

Wat heeft van der Sar daar zitten doen..? Is hij al bezig met een overstap naar de Bundesliga? Dit is natuurlijk geen onderhandelen..
2 -2
AjaxPassion
Laten we inderdaad hopen dat hij al bezig is met het creëren van een grotere competitie. Want dan is deze uitkomst zo slecht nog niet.
0 0
Bloedgezellig
Van de Sar en onderhandelen nou dan weet je het wel
0 -6
Illegaal
Dit is dom gelul van deze tijd.

De grote Ajax en Nederlandse successen werden ook behaald met 18 clubs, toen waren er ook clubs die heel zwak waren en waar winst van te voren al bekend was.

Het geld heeft alles kapot gemaakt, en als je met Belgie samen gaat dan blijf je ook nog een kleine voetbalnatie waar de sponsors geen grote bedragen voor neertellen en waar ook de tv gelden laag blijven omdat maar weinige in de wereld staan te springen om deze competitie te willen zien.
3 -3
Jayq
Het eerste klopt niet helemaal vind ik, er zijn een hoop dingen veranderd in de tussentijd waardoor de competitie misschien ook moet mee veranderen.

Je laatste alinea daarentegen slaat de spijker op zijn kop. De Nederlandse en Belgische voetbalmarkt wordt al volledig benut, daar valt geen (extra) geld meer uit te halen.

En een Beneliga of iets dergelijks zal buiten de eigen landen ook nauwelijks vermarkt kunnen worden. (Ik kan mij niet voorstellen dat een Duitser, Australier, Mexicaan, Chinees of Argentijn ineens wel geïnteresseerd is in Ajax - Anderlecht ipv een potje tegen Excelsior of Zulte Waregem)

Ajax zal van een Beneliga niet rijker worden, en dus ook niet makkelijker kunnen aanhaken in Europa
1 -4
AjaxPassion
Je vergeet een hoop.

Ja, de NL en BE markt worden al volledig benut. Maar als je ze gaat samenvoegen, wordt die ene competitie dubbel zo groot en kapitaalkrachtig. NL haalt namelijk zo'n 70 mln tv geld binnen, Belgie zelfs 80 mln!

Daarnaast, als de clubs kapitaalkrachtiger worden, de competitie en tegenstand sterker. Dan worden de spelers automatisch ook weer beter en ze willen daarnaast langer blijven. Als de spelers langer blijven en de competitie nóg beter wordt, dan wordt je aantrekkelijker voor sponsors en uiteindelijk zorgt dat ook weer voor meer tv geld. Daarnaast ga je in Europa beter presteren als je niveau omhoog gaat en juist in Europa valt er veel geld op te halen.
5 -1
Jayq
Een hoop verondersellingen, waarvan nog maar moet blijken of die uitkomen.

70 plus 80 miljoen is 150 miljoen. Verdeeld over zo'n 18 clubs is een kleine 10 miljoen per club. Op dit moment krijgt Ajax uit de Eredivisie TV-gelden al zo'n 10 miljoen uitgekeerd. Daar wordt Ajax dus niet (veel) beter van.

Het is dus nog absoluut geen zekerheid dat clubs noemenswaardig kapitaalkrachtiger worden (een paar miljoen per club schiet je niet heel veel mee op).

'Dan worden de spelers automatisch ook weer beter'... Gaat dat automatisch ja?
En ja, tuurlijk wordt je van meer weerstand beter, maar zorgt dat er ook voor dat ze langer willen blijven? Of gaan ze toch voor het dubbele (of meer) salaris in een van de 4 grote competities?

'Als spelers langer blijven' ... Dat moet dus nog maar blijken.

En zo kan ik doorgaan. Waar het op neerkomt is dat het nog maar de vraag is of een Beneliga daadwerkelijk kan gaan concurreren met de grote 4 of 5 competities. En als dat zou lukken, dan is dat sowieso een proces van minimaal 10 jaar. Met ook nog eens een grote kans dat het uiteindelijk helemaal niet lukt.

En dan komt er het persoonlijke sentiment kijken (wat voor supporters van alle clubs in Nederland en België zal gelden): Ik zie Ajax liever kampioen van Nederland worden dan van een commerciële Beneliga.
1 -3
AjaxPassion
Dit wordt het laatste wat ik erover ga zeggen, want ik wordt er echt ziek van hoe kortzichtig iedereen hier op de site is.

"Een hoop verondersellingen, waarvan nog maar moet blijken of die uitkomen."

1. Klopt, maar zijn het onrealistische veronderstellingen dan? Belgie wist voor hun hervormingen in 2009 ook nog niet hoe ze eruit zouden komen, maar ze zijn wel mooi van plaats 14 in 2009 naar plaats 8 in 2019 gestegen op de UEFA ranglijst...


"70 plus 80 miljoen is 150 miljoen. Verdeeld over zo'n 18 clubs is een kleine 10 miljoen per club. Op dit moment krijgt Ajax uit de Eredivisie TV-gelden al zo'n 10 miljoen uitgekeerd. Daar wordt Ajax dus niet (veel) beter van."

2. Momenteel pakt Ajax met 12,95% van het tv-geld 9,48 miljoen. Als je dit doorrekent zou Ajax in eenzelfde systeem in de BeneLiga 19,43 miljoen pakken. Dat is toch een aardige verdubbeling... Ware het niet dat het systeem waarschijnlijk op de schop gaat. Maar de kans dat Ajax erop vooruit gaat is vrij groot...


"Het is dus nog absoluut geen zekerheid dat clubs noemenswaardig kapitaalkrachtiger worden (een paar miljoen per club schiet je niet heel veel mee op)."

3. een groei van 10% in de begroting is vrij noemenswaardig i.m.o.... Daarnaast zal Ajax waarschijnlijk geen Europees geld af hoeven staan, zoals nu is besloten.


"'Dan worden de spelers automatisch ook weer beter'... Gaat dat automatisch ja?
En ja, tuurlijk wordt je van meer weerstand beter, maar zorgt dat er ook voor dat ze langer willen blijven? Of gaan ze toch voor het dubbele (of meer) salaris in een van de 4 grote competities?"

4. Ja, dit gaat vrijwel automatisch. Ze moeten namelijk wel om hun plekje veilig te stellen (dit hoeft bij Ajax nu niemand omdat het niveau van tegenstanders belabberd is), zoals je zelf al aangeeft. als je op woordkeus wil mieren neuken be my guest...
Als de begroting stijgt dan kan Ajax uiteindelijk hogere salarissen gaan uitkeren. Als daarbij ook nog het niveau omhoog gaat, dan is dat absoluut een reden voor spelers om langer te blijven.


"En zo kan ik doorgaan. Waar het op neerkomt is dat het nog maar de vraag is of een Beneliga daadwerkelijk kan gaan concurreren met de grote 4 of 5 competities. En als dat zou lukken, dan is dat sowieso een proces van minimaal 10 jaar. Met ook nog eens een grote kans dat het uiteindelijk helemaal niet lukt."

5. Ik zou zeggen, ga nog maar even door, ben benieuwd... Zoals in een andere reactie in dit topic al zeg: Je doelstelling moet helemaal niet zijn om met de top 4-5 te concurreren!!! Je doelstelling moet zijn om structureel het 6e land in de ranking te zijn. Bij voorbaat al opgeven omdat het een te lang proces is ... -.-' .


"En dan komt er het persoonlijke sentiment kijken (wat voor supporters van alle clubs in Nederland en België zal gelden): Ik zie Ajax liever kampioen van Nederland worden dan van een commerciële Beneliga."

6. Dat lijkt helaas het grootste obstakel op dit moment, maar dat is natuurlijk belachelijk en dit zouden de NL (top)clubs (als ze ook maar een beetje logisch na kunnen denken) meteen aan de kant moeten schuiven. Zie Chelsea, Man. City en PSG, maar eigenlijk ook Barca en Liverpool. Het maakt geen zak uit of een voetbalclub commercieel wordt (dat zijn alle topclubs incl. Ajax trouwens toch al), het gaat erom dat je kwaliteit, strijd en spanning op het veld ziet. Dan komen de mensen toch wel. Er zijn er maar héél weinig die om principiële redenen uiteindelijk gaan afhaken. Het is gewoon een gegeven dat mensen over het algemeen bang zijn voor verandering. Dit is de reden waarom er nog zoveel mensen tegen een BENELeague zijn.
Maar daarnaast zijn mensen ook kuddedieren en als Ajax door die veranderingen toch zijn succesvolle beleid kan voortzetten (en juist uitbouwen), dan blijven alle kuddedieren toch gewoon komen hoor...
8 -1
The
Mand! Nee... prima onderbouwd stuk. Ik ben om.
0 0
GewoonJan
Iets met een spijker en kop
1 -1
AFCAsphere
Ik vind je dat je hiermee goede argumenten noemt voor een BeNeLeage :-)

Sowieso had je al meerdere goede opmerkingen in deze thread.
2 -1
Libero
Eens!
1 -1
AjaxPassion
Thanks, wordt mijn moeite toch nog gewaardeerd : )
2 -1
AjaxPassion
Zoals je al zegt, geld heeft alles kapot gemaakt. Maar dan is het toch juist geen gelul van deze tijd?

Je laatste alinea klopt van geen kant. Lees mijn reactie hieronder op juichtoon maar eens.
1 -2
afcas
zijn laatste alinea klopt van geen kant omdat jouw mening anders is?
2 -2
AjaxPassion
Goed onderbouwde mening welteverstaan, zie mijn reactie op Illegaal hieronder. Weerleg hem maar eens..
1 -1
Illegaal
snap jij het niet?... je zal nooit de inkomsten kunnen halen van de landen die nu de top zijn, er zal NIKS veranderen, die landen blijven namelijk veel meer kunnen betalen aan spelers!
1 -2
AjaxPassion
Het gaat helemaal niet om of je de inkomsten kunt halen van de landen die nu de top zijn. Dat gat is zo groot, als je dat als doelstelling gaat stellen dan wordt je voordat je aan die doelstelling begint al moedeloos.
Je doelstelling moet zijn om structureel aan te sluiten bij de subtop en op termijn een keer een uitschieter te hebben naar de top.

Hoezo denk je dat niet te kunnen veranderen? Zeker met België erbij kun je de concurrentie aan met de top 5/6-10 van dit moment, sterker nog België staat er al in. De landen die tussen 5 en 10 staan zijn: Frankrijk (5), Rusland, Portugal, België, Oekraïne en Turkije.

Zoals ik al zei tegen Juichtoon:
Logisch dat ze aan play offs dachten. Vaker tegen tegenstanders van hoger niveau, dat is altijd goed voor de ontwikkeling van jonge spelers. Maar nu dit niet doorgaat, moeten ze maar snel een BENELiga gaan opzetten.

Dat is sowieso beter i.m.o. want daarmee gaat niet alleen het niveau van de tegenstand omhoog, er komt ook nog eens meer geld binnen (meer tv geld, aantrekkelijker voor sponsers, meer UEFA geld) waardoor spelers langer blijven en het niveau van de competitie uiteindelijk weer stijgt, waardoor je weer gaat stijgen op de UEFA ranking en zo verder. Het heeft allemaal een katalyserend effect, dat heeft Nederland (en België) echt nodig.
3 -2
Jayq
Waar bazeer jij op dat een Beneliga meer geld gaat genereren?

En met meer geld bedoel ik dan, meer dan de Eredivisie en Jupiler Pro League samen. Aangezien het ook over meer en grotere clubs verdeelt moet worden zal er per saldo niet heel veel extra naar Ajax gaan.
1 -2
AFCAsphere
Of 4/6 wedstrijden tegen PSV in één seizoen leuk blijft is nog maar de vraag, maar jij begrijpt toch ook wel dat daarmee de kijkcijfers omhoog schieten en dat er daarmee ook meer geld word gegenereerd?
0 -1
AjaxPassion
Zie mijn reactie op jou hierboven.
1 -1
vdhaas
Is er onderzoek gedaan onder supporters (van alle clubs) wat men vindt van play offs? Mij lijkt het in ieder geval niks.
2 -1
AjaxPassion
Waarom lijken play offs jou niks? Heb je daar een goede reden voor?
0 0
vdhaas
Ja.

• Het maakt de wedstrijden tot aan de playoffs minder interessant, want minder belangrijk.

• De competitie zoals hij nu is, geeft een goede ranglijst van wie er over het hele seizoen het beste heeft gepresteerd. Een systeem met playoff heeft dat niet (of minder.) We hebben al een bekertoernooi waarin alle spanning tot de laatste fase wordt opgebouwd.

• Playoffs leiden tot zwakkere kampioenen, omdat je met een of twee goede wedstrijden (of geluk) kampioen kunt worden. Dit leidt dan ook tot zwakkere vertegenwoordiging in europa.

• Als de enige reden voor playoffs is dat je vaker tegen sterkere ploegen speelt, zijn er betere opties. Zoals bijvoorbeeld een swiss format
0 0
AjaxPassion
Je lijkt te vergeten dat in de play offs (zoals in België) de eerste seizoenshelft weldegelijk nog flink meetelt. De punten worden gehalveerd, maar van 10 naar 5 punten voorsprong is nog altijd niet verkeerd.

Daarnaast is het play off systeem zoals in België gespeeld wordt, niet in een toernooivorm met een finale, maar met in een flink verkleinde competitievorm van 6 ploegen (2x5 wedstrijden). Play offs zoals in NL is inderdaad belachelijk.

Dat veranderd jouw verhaal volgens mij. Punt 3 klopt dan iig ook niet meer.
0 0
AFCAsphere
Punt 1 | Het maakte de wedstrijd tot aan de play-offs/knock-out fase helemaal niet minder interessant. De reguliere competitie kan bijvoorbeeld bepalen wie in de eerste ronde van de knock-out fase instroomt en wie (normaal gesproken de nummers 1 en 2) er later instroomt. Zo heb je er dus baat bij wanneer je hoger eindigt, en dus doen clubs meer hun best om hoger te eindigen, zodat ze een knock-out ronde later instromen, waardoor ze meer kans maken op het kampioenschap.

Punt 3 | Het is onzinnig om te zeggen dat je een zwakke kampioen krijgt. Je speelt in het reguliere seizoen (en dan heb ik het even over mijn BeNeLeague format) tegen 15 sterke clubs en moet in de plays-off/knock-out fase ook nog eens op je allerbest zijn al wil je kans maken om de volgende ronde te bereiken. Sowieso is Ajax-thuis de wedstrijd van het jaar voor vele clubs, maar in zo'n nieuwe opzet zou de spanning helemaal tot een hoogtepunt stijgen. Bovendien hebben we tegenwoordig de VAR, waardoor een kampioenschap door geluk vrijwel zeker uitgesloten kan worden.
1 0
vdhaas
Mijn originele punt was dat we dit soort veranderingen alleen in moeten voeren als de supporters er ook voor zijn. Niet basis van nattevingerwerk, de mening van sponsors, etc.

Ik blijf verder bij mijn mening. Natuurlijk wordt de reguliere fase minder interessant, al kun je in jouw voorbeeld voordeel halen uit een betere prestatie, het blijft natuurlijk minder belangrijk om het goed te doen in het begin. Ook heeft jouw systeem een ander nadeel, namelijk dat de nummer 1 nu een wedstrijd minder gaat spelen terwijl het hele idee was om meer 'grote' wedstrijden te spelen.

Het hele Beneliga idee staat los van playoffs. Staat niks van in het artikel.
0 0
AjaxPassion
Zie mijn reactie hierboven.

Verder, de mening van de gemiddelde supporter wordt veel te serieus (mee)genomen. Zoals je hier op de site al kunt zien snapt de overgrote meerderheid totaal niet wat het allemaal inhoudt. Zowel de BENELiga niet als de play offs niet.
0 0
Juichtoon
Geen play offs zeg, De beste na 34 w is kampioen, daar is niks mis mee. Play offs is toch een soort toernooi voetbal gezien de korte tijdspanne waarin dit gebeurt. Kampioen ben je over een heel seizoen.
2 -1
AjaxPassion
Logisch dat ze aan play offs dachten. Vaker tegen tegenstanders van hoger niveau, dat is altijd goed voor de ontwikkeling van jonge spelers. Maar nu dit niet doorgaat, moeten ze maar snel een BENELiga gaan opzetten.

Dat is sowieso beter i.m.o. want daarmee gaat niet alleen het niveau van de tegenstand omhoog, er komt ook nog eens meer geld binnen (meer tv geld, aantrekkelijker voor sponsers, meer UEFA geld) waardoor spelers langer blijven en het niveau van de competitie uiteindelijk weer stijgt, waardoor je weer gaat stijgen op de UEFA ranking en zo verder. Het heeft allemaal een katalyserend effect, dat heeft Nederland (en België) echt nodig.
3 -1
Babangida83
En behouden Nederland en België dan allebei hun Europacup plekken? Of hoe zie je dat? En komt dit het niveau van het NL-elftal ook ten goede?
0 0
Juichtoon
Dat ben ik dan weer wel met je eens. Tijden veranderen.
0 0
Babangida83
Ik moet eerlijk zeggen, dit betekent nog minder wedstrijden en inkomsten voor de kleinere clubs, waardoor het gat met de clubs die play-offs spelen nog groter wordt. Dat had ik als kleine club nooit geaccepteerd. Komt ook niet ten goede aan de gehele sterkte van de competitie. Dus geen goed plan voor Ajax uiteindelijk.
Weet niet wat hier tegenover stond? Maar dat moet redelijk wat geweest zijn. Anders kan zo'n kleinere club bijna nooit meer aanhaken bij de play-off clubs.

Persoonlijk vermoed ik dat het zo'n moeilijk proces is, omdat er ook niet een echt goed plan ligt. Volgens mij is het zelfs betwist of die play-offs in België nu zoveel gebracht hebben. De eerste competitiehelft is er veel saaier op geworden.
2 0
Illegaal
Die hebben in Belgie ook een saaiere en belachelijke competitie gemaakt.

Clubs als Anderlecht en Brugge spelen in hun voorrondes tot de play offs voor spek en bonen want ze eindigen toch wel bij de bovenste.

En Belgie is er voetballend niet sterker op geworden maar zwakker, de jongens die Belgie naar het huidige niveau hebben gebracht daar zijn de meesten van voor de tijd met de play offs daar.
2 -4
AjaxPassion
Je lult dus opnieuw uit je nek. De hervormingen (lees play offs) in het Belgische voetbal zijn in 2009 ingevoerd.

UEFA ranking van Belgie:
2009: 14
2010: 14
2011: 13
2012: 12
2013: 11
2014: 10
2015: 10
2016: 9
2017: 9
2018: 9
2019: 8
2020: 8

Dat het saaier is geworden, dat is jouw subjectieve mening. Dat het niveau omhoog is gegaan, dat is een feit.
5 0
Babangida83
België heeft de hele jeugdopleiding omgegooid een tijdje geleden. Dat kun je hier niet los van zien. Moeilijk te zeggen of de play-offs hier ook in hebben meegespeeld. Denk wel een element. Echter is de vraag of dit een lange-termijn element is. Ik denk van niet. Je ziet het niveau nu al weer afglijden.
Interessant voor de lange termijn is om naar de toeschouwersaantallen te kijken. Het eerste tv-contract is flink omhoog gegaan. Ben benieuwd hoe hoog de biedingen voor het volgend contract gaan zijn. De conjunctuur van de economie meerekenend. En dan nog het niveau van de clubs die niet mee doen aan de play-offs. Hoe is het daarmee? Die bepalen ook de sterkte van je competitie.
0 0
AjaxPassion
Zeker waar! Maar 'Illegaal' zei dit: "En Belgie is er voetballend niet sterker op geworden maar zwakker, de jongens die Belgie naar het huidige niveau hebben gebracht daar zijn de meesten van voor de tijd met de play offs daar." en daar klopt natuurlijk geen hout van.

Of het een lange termijn element is, dat moet nog blijken. Vorig jaar hadden ze net zoals NL een dramatisch jaar. Dit jaar lijken ze weer aardig te zijn opgekrabbeld met 4 van de 5 clubs in de groepsfase.

Verder ben ik het helemaal met je eens. En conjunctuur = inflatie?
0 0
Babangida83
Denk dat Illegaal dat bedoelt in referentie aan de play-offs.

Ik vind overigens het aantal clubs in Europa een mooi referentiekader. Maar je kunt de groei en afzwakking van het niveau mooi zien aan het aantal clubs na de winterstop. Als je ziet hoe de Belgische clubs dit jaar presteren in Europa, dan is dat dramatisch op een enkele uitzondering na. Dit is een vrij complex thema.

Conjunctuur = economische groei = groei of daling economische activiteit (in BBP)
0 0
Libero
Is het niet zo dat in België de punten gehalveerd worden voor de play offs?
1 0
Bloedgezellig
Slap gelul allemaal Ajax en psv steken dit seizoen voor het eerst er zo ver boven uit, en alles moet opeens anders, wacht het seizoen maar af dan is die afstand niet zo groot meer, en geen play offs zonder uit supporters
2 -5
vdhaas
Playoffs zonder uitpubliek in inderdaad belachelijk. Eerst maar eens problemen oplossen voordat je dingen probeert te repareren die niet stuk zijn
1 -1
Babangida83
Dat wordt natuurlijk aangegrepen om de plannen door te drukken. Het ijzer smeden als het heet is. Maar het is niet de eerste keer en zal ook niet de laatste keer zijn. Als er 4 spelers bij Ajax vertrekken aan het eind van het jaar, dan wil ik het volgend jaar eens zien. Ik vind wel dat de rest van de clubs nu aan moeten haken. Ik vraag me alleen af of ze daar de middelen en de jeugdopleiding voor hebben. Denk alleen AZ.
1 0
Bloedgezellig
De subtob komt vanzelf wel weer boven drijven, en de aanwas van talentvolle voetballers in nederland word gewoon minder en dat heeft meerdere oorzaken en daar geen jeugd opleiding tegen op, en ik wil het ook wel even zien als er vier/vijf spelers vetrekken de arrogantie is weer in overvloed aanwezig bij Ajax
0 -2
Ajaxvooraltijdinmijnbloed
Tja palyoffs daar wordt je vrolijk van. Maar Ajax daar weer kampioen mee kan worden is het best.
0 0
afcas
ajax de club die het vaakst europees overwinterd zou meer kans maken als de verschillen na europa verkleind worden en men in die periode tegen sterkere tegenstanders spelen? lijkt me niet logisch...
0 -1
Libero
Je zou ook kunnen stellen dat Ajax door het overwinteren meer gewend is (in de flow zitten van-) op een hoog niveau te spelen. Juist het verhaal van de prikkels die in de ED ontbreken.
Dat weegt dan weer op tegen minder belasting voor clubs die dat niet hebben, maar zo zwart-wit is het volgens mij dus niet.
0 0
afcas
het punt is dus dat je er wel beter tegen bestand bent, maar dat het dan teveel wordt. je hebt er namelijk al een half seizoen opzitten, in principe de drukste helft van het seizoen en het lichaam van een topsporter krijgt gewoon tekort rust door het seizoen heen. dus die opgebouwde vermoeidheid die op dat moment al niet gelijk is met de meesten aangezien ajax over het algemeen 1 van de weinige is die uberhaupt europees speelt wordt alleen maar erger. zij hebben meer rust waar ajax wel nog midweeks speelt. als je zeg maar de competitie indeelt zodat je na de winterstop aan de competitie zou beginnen en na de zomerstop aan de play offs zou het qua belasting minder effect hebben, maar dat is sowieso al niet te doen.
0 0
Libero
Maar als Ajax steevast overwintert en anderen niet heeft het dus ook significant meer inkomsten en kan het, nog meer dan nu, investeren in een kwalitatief bredere selectie.
In het geval van play offs waarbij je weer op nul begint kan het in de competitie tegen mindere goden makkelijk spelers sparen en de beste spelers zo pas na de winterstop laten pieken. En zelfs als voor de play offs de punten gehalveerd worden kan dat ook.
0 0
afcas
dat klopt, maar op dat niveau zijn die inkomsten te verwaarlozen als je europa league speelt. alleen overwinteren in de cl zorgt voor serieus geld. maar zelfs dan moet je daar structureel overwinteren voordat je daadwerkelijk genoeg spelers van niveau kunt halen om te rouleren. en als je in de eerste jaren door die extra belasting niet de cl haalt ga je juist achter lopen. en waarom is het zo een probleem om het niveau over de hele competitie te verbeteren? laten we niet vergeten dat voor de fox deal meerdere degradatieclubs het financieel heel moeilijk hadden en clubs in de jupiler league bij bosjes omvielen. als je kijkt naar belgie moeten die het professionele voetbal sinds de invoering van de playoffs steeds verder inkrimpen. de clubs die buiten de playoffs voor het kampioenschap vallen gaan er financieel juist op achteruit. de tv inkomsten worden door de verdeling misschien iets hoger, maar dat verlies je weer doordat je minder supporters trekt. dan hebben ze met de teams eronder 2 poules gemaakt waarvan de winnaars nog eens tegen elkaar spelen en de winnaar daarvan nog eens speelt tegen de laagstgeplaatste ploeg in de playoff groep die europees speelt. dan wordt er dus om dat ticket gespeeld waardoor de winnaar van de playoff 2 met wat geluk ook europees voetbal kan spelen. sowieso moet bij ons de degradatieregeling aangepast worden voordat je het door kunt voeren, maar dan zou het dus kunnen betekenen dat de nummer 16 bijvoorbeeld europees speelt. als je die playoffs namelijk geen kans op iets tastbaars geeft zullen zij geen reden zien om het serieus te nemen. spelers willen niet voor zulke clubs spelen dus wordt het voor de mindere teams alleen maar moeilijker. in belgie zijn er best wel wat clubs failliet gegaan sinds de invoering van de playoffs en zijn er in totaal maar 24 profclubs nu in plaats van de 36 clubs die er voor de playoffs in het belgische profvoetbal bestonden... en vergeet vooral niet, de meerderheid van de clubs in belgie waaronder de absolute topclubs zijn tegen de playoffs. dat zullen ze niet voor niets zijn toch? een van de argumenten ging over het mentale aspect binnen de jeugdopleidingen wanneer je ze opleid voor een competitie waarbij de helft van de wedstrijden er niet toe doen. dan kweek je geen profs volgens de belgen en daar kan ik me in vinden. cllub brugge en standard willen sowieso af van de playoffs, maar willen het liefst wel in belgie blijven waar anderlecht heft liefst een beneliga hebben. maar dat zijn in principe de 3 grootste clubs in belgie die niet met de playoffs daar door wilden gaan... waarom gaan wij er dan vanuit dat het met playoffs wel beter zou gaan?
0 0
Duif63
We worden al jarenlang 2e in de reguliere competitie, dus ergens wel begrijpelijk dat vd Sar voor playoffs is. Maar het gevoel van oneerlijkheid blijft toch de overhand houden.
0 0
afcas
je weet dat ajax dankzij het europees overwinteren juist minder kans zou maken?
0 0
PeterVKV
Smit en Hoogma van Heracles hebben belangrijke functies bij de KNVB. Niet gek dat kunstgras mag blijven. Toen die grafkop aantrad vermoedde ik al wat het plan was. En dan geen play-offs omdat een paar half failliete kut cluppies het tegenhouden. Het conservatieve voetbalwereldje, met veel dombo's aan de macht, moet maar weer eens een voorbeeld nemen aan de hockeysport, waar intelligentere mensen de boel bepalen. Die hebben al jaren de VAR (die daar heel goed werkt) en nog veel langer play-offs met de top-4, wat elk jaar weer een superspannend slot oplevert. Dan hoeft er ook niemand meer te lullen dat PSV 20 wedstrijden voor het einde van de competitie makkelijk kampioen wordt omdat ze maar liefst 5 punten voorsprong hebben......
4 -1
Babangida83
Die regeling die er nu is, is toch een prima compromis? Het wordt zo flink ontmoedigt om op kunstgras te spelen. Je behoudt wel de flexibiliteit. Lijkt me prima.
0 0
WinstonBogarde
Flink ontmoedigt om op kunstgras te spelen?.. Ze moedigen aan om op echt gras te spelen, dat is iets heel anders.. Als je kunstgras zou ontmoedigen dan maak je het nadelig om kunstgras te behouden..
0 0
Dexy
Mee eens, die Smit van Heracles is echt een fout mannetje dat alleen maar uit is op macht.

Onbegrijpelijk dat de KNVB met zo'n man in zee is gegaan
4 0
Ajaxvooraltijd
Dat zou je eigenlijk niets moeten verbazen De KNVB stelt al jaren de verkeerde figuren aan. Ze laten zich bovendien vaak leiden door sentimenten en niet door visie.
4 0
Ajaxxxisdebeste
Vind play-offs zo oneerlijk, stel je staat 15 punten voor en dan kan je alsnog de titel verliezen tijdens die laatste potjes als de punten gelijk worden getrokken.
3 -3
PeterVKV
Dan verdien je het ook niet om kampioen te worden.
1 -3
rogerbandit
Heel snel de regelgeving wat betreft de besluitvorming op de schop! Kan niet zo zijn dat nr 18 net zoveel in de melk te brokkelen heeft als de nr 1! Belachelijk! En we houden nog jaren die plastic velden omdat clubje Heracles zijn sponsor niet kwijt wil! Te gek voor woorden...... Vanaf nu helemaal onze eigen weg gaan en laat de rest maar lekker de pip krijgen. Ze hebben hun kans gehad. Klaar.
4 -1
Ajaxvooraltijd
Ja laat ze allemaal maar de tering krijgen inderdaad.
1 0
Jaridebeste
Als ik het zo bekijk, gaat Ajax er alleen maar op achteruit met deze idiote afspraken. Waarom zou je dan als Ajax in godsnaam vóór stemmen?
1 -1
Ballemabbe
Betekend wel dat Ajax een nog betere deal heeft in Rotterdam met Sparta.
0 0
Causio
Jezus, Nederland gaat aan gelijkmatigheid ten onder...
2 0
MisterAFCA
Welke gelijkmatigheid precies? Het is toch echt al jaren zo dat een kleine club met een grote bek, kennelijk meer te vertellen heeft dan de grote massa... omgekeerde democratie dus...
2 0
Ajaxvooraltijd
Tja voetbal is een afspiegeling van de samenleving zeggen ze.
2 -1
Radie125
Nederlandse voetbal gaat naar de kloten.
0 0
chrisjuhhh
Omdat ?

Ik hoor dat nu elk jaar sinds jaren .
1 0
PeterVKV
en het gebeurt ook elk jaar sinds jaren
1 0
afcas
dat is jammer van ajax. play-offs is het gewoon niet...
1 -1
4EVERAJAX
lijkt dat er helemaal niet gedacht wordt aan verbetering van de competitie om een inhaalslag te maken. Herenakkoord, ik hoop dat spelers dan zelf nog een stem hebben om ergens anders in de opleiding te gaan.
0 0
Lagasj
Dit is de slechtste deal die Ajax had kunnen sluiten.
Sar moet deze totale mislukking voor deze Ajax deal aangerekend worden. Hij had hier nooit voor mogen tekenen.
De KNVB is incapabel/ onbekwaam/ niet deskundig/ niet in staat tot, dus ongeschikt om wie of wat dan ook te vertegenwoordigen.
2 -8
Aeter
Sar moet niks aangerekend worden in deze. Hij kan clubs niet in eens laten buigen, zeker kutclubs als Heracles niet, die gesponsord worden door kunstgrasmakers. Dat er geen 16 clubs komen is niet zo gek, gezien de nivellering, want dan schiet menig club zich in eigen voet. Verder prima die beloning voor grasclubs en de verdere afspraken ook. Ik heb echt het idee dat de afschaffing van kunstgras puur door Heracles tegengehouden wordt en dat de hele eredivisie dat gewoon kut vindt.
4 -3
Libero
Heracles en nieuwkomer Emmen, kennelijk. Te bizar dat de #7 van de eerste divisie kan promoveren én meteen de boel saboteren.
2 0
Ronaldinho020
Het is Edwin zijn schuld dat de KNVB incapabel is? Neem er nog een paar.
11 -2
PeterVKV
Hij kan toch gewoon niet akkoord gaan? Dreigen met vertrek uit de eredivisie op deze manier met dat kut kunstgras? Anderen spelen het handiger. Heracles heeft grafkop Smit naar voren geschoven als KNVB bestuurslid en ook nog Nico Jan Hoogma als TD. Raar hé dat het kunstgras niet wordt afgeschaft....
0 -1
Ajaxvooraltijd
En als ze dan zeggen ga maar dan is PSV blij en spelen wij constant tegen onszelf?
0 0
Keizer020
Belachelijk herenakkoord, dit hoort gewoon vrij te kunnen zijn.
3 -3
Starkoo
Heren akkoord weg ermee, doe het dan zo dat jeugd spelers niet naar het buitenland mogen voor hun 20ste!

En dat kunst gras weg er mee, gewoon gaan vernielen dan krijg je van zelf overal echt gras, is alleen jammer dat het wettelijk strafbaar is om zo nep veld steeds te vernielen.
1 0
Ajaxvooraltijd
De verwarming te hoog zetten zodat het smelt.
0 0
BRAMHOUTEN
gewoon de clubs die op kunstgras blijven spelen geen tv gelden meer geven. wedstrijden vam die club thuis niet meer uitzenden. zijn ze zo over
1 0
Aetim
Ach ja, verbaast me ook eigenlijk niet. Lekker oeverloos praten met z’n allen en dan krijg je zo’n lachwekkend lullig poldermodel...
3 0
Pierre Heno
Tja die twee clubs die uit de kleredivisie zullen moeten verdwijnen hebben dus ook min of meer een vetorecht en dus had iedereen al van tevoren kunnen weten dat het plan door clubs die daarvoor in aanmerking komen getorpedeerd zou gaan worden. En dat Heracles met kunstgrassponsor Ten Cate tegen de verplichting natuurgrasveld zou gaan stemmen was ook wel voorspelbaar. Ik zou gewoon als andere clubs niet meer naar Heracles toegaan en wanneer alle 16 andere clubs dat ook doen hebben ze allemaal 1 verliespartij dus maakt het niets uit en wint Heracles dus 16 potjes met 3-0 = 48 punten en 48 goals voor maar geen hond die nog naar het stadion komt. Moet je 's zien hoe snel ze een natuurgrasveld gaan aanleggen daar in Almelo.
3 0
Danos
De topclubs hadden ook kunnen zeggen de volgende keer regelen wij onze tv rechten zelf en zoek het uit.

Dan krijgen ze helemaal weinig ;-)
4 0
Kuningast
Snap echt niet dat enkele van die kutclubs kunnen tegenhouden dat het kunstgras verdwijnt!
Zo kun je nooit iets doorvoeren want je hebt altijd 1 of 2 clubs die dwars liggen..
6 0
Danos
Ik mis echt de totale meerwaarde voor Ajax in dit plan... die ene bekerronde?
Minder tv geld, minder Europees geld, niet iedereen speelt op gras, geen andere competitie opzet, dat 2 club s kunnen degraderen maakt voor Ajax niet uit, jeugd spelers gaan meer kosten.

Tja en hadden we echt last van dat er jeugdspelers bij Ajax worden weggekocht door PSV en Feyenoord? Volgens mij zijn de enige spelers die nu bij PSV zitten vooral (onterecht) weg gestuurd of wilden echt zelf weg.

En alsnog kan je straks spelers weg halen bij de ander je betaald dan 70k per opleidingsjaar, nou nou daar liggen we wakker van.
7 0
Ajaxvooraltijd
Meer betalen voor talenten en een infuus voor kleinere clubs om gras te nemen. Nou tjonge wat een vooruitgang...
0 0
Rentokill
Ik heb even gemist waarom kunstgras ineens noodzakelijk is voor kleinere clubs om te overleven... Voordat de KNVB kunstgras toeliet was dit toch ook geen issue? Ondertussen degradeert het toelaten van kunstgras de eredivisie wel... De clubs die het hebben hebben er ook sportief voordeel mee. Weg ermee. Gelijke regels voor iedereen.
2 0
ambtenaar
Waarom zou je als Ajax zijnde in godsnaam een herenakkoord sluiten met clubs als Vitesse, Utrecht en Feyenoord. Zijn clubs van een veel lage niveau.
6 -1
Bjorn
Nog steeds vast aan kunstgras, verschrikkelijk.
4 0
AFCAHOOLIGAN
Als ik dit zo lees dan is dit toch alleen maar slecht nieuws voor Ajax? We spelen nog steeds op kunstgras. We zijn meer geld kwijt. En we mogen geen spelers halen van de concurrentie?
11 0
PJSM
Natuurlijk gaat dat niet lukken als de clubs mogen beslissen. Zielig zootje daar in Zeist.
0 0
Toon meer reacties