Ten Hag: 'Standaardsituaties meer dan bijzaak'

BVeenstra, 12-11-2018 om 12:50, 13004 views, Het Parool |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Het is lastig om een oorzaak te vinden voor het lage rendement van Ajax uit hoekschoppen. Tegen Excelsior (1-7 winst) kregen de Amsterdammers vijftien corners en geen enkele keer werd er direct uit een hoekschop gescoord. In gesprek met Het Parool zoeken trainers Erik ten Hag en Carlo l'Ami naar een oplossing.

Daags voor een wedstrijd bekijken staf en spelers videobeelden van de komende tegenstander. 'Kijken waar de mogelijkheden liggen', zegt Ten Hag. 'We hebben qua lengte niet de grootste selectie, dus moeten we slim zijn. De spelers moeten met ideeën en oplossingen komen en dat wordt daarna vertaald naar het trainingsveld. Dan wordt daarop getraind.'

Wat opvalt aan corners van Ajax, is dat de bal altijd van het doel wegdraait en nooit naar het doel toe. 'Dat vinden de koppers fijner', zegt l'Ami, die zich in de technische staf bezighoudt met standaardsituaties. Hierbij bespreekt hij de opstelling en de loopacties bij standaardsituaties met de spelers. Zo zijn de loopacties van Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg - die gezien worden als beste koppers - naar de eerste paal het moeilijkst te verdedigen. 'Maar je bent toch wel heel erg afhankelijk van het feit of dat balletje precies goed valt.'

Waar Ajax uit corners weinig scoort, krijgt het er ook weinig tegen. Alleen Dinamo Kiev wist dit seizoen tegen Ajax te scoren uit een hoekschop. 'Indirect, in de rebound, nadat Onana de kopbal eerst had gestopt', zegt Ten Hag, die standaardsituaties heel belangrijk vindt. 'We zijn daar erg op gericht, het is meer dan een bijzaak. Vooral in Europese wedstrijden, waarin de kwalitatieve verschillen vaak klein zijn. Die duels worden op momenten en details beslist.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
masterrr
Misschien L’ami alleen de keepers laten trainen en iemand aantrekken die wél goede ideeën heeft?

Vind dat er wel erg weinig verrassing in zit
0 0
Libero
Leuk en aardig dat de spelers wegdraaiende corners prettig vinden, maar als het zo goed als nooit werkt zal je toch echt iets anders moeten proberen. Op zijn minst af en toe en dan heb ik het niet over die idiote korte corners die vaker dan eens tot een counter leiden.
0 0
TheHunter1986
Ze hadden allang de kut l'ami moeten wegsturen. Irritante betweter. En iemand terug halen die echt ideeen heeft met spelhervattingen
0 -3
Van Reenen
Ik heb het artikel 2x gelezen om te zien of ik iets over het hoofd heb gezien, maar niet dus.
Waarop jij je reactie baseert, is mij niet duidelijk. l'ami zegt niets verkeerd als hij zegt hoe de spelers moeten staan bij een hoekschop.
2 0
SammyR
Gelukkig hecht ik meer waarde aan de mening van Onana over L'ami, want hij heeft al meerdere keren aangegeven veel aan hem te hebben.
1 0
jackwolf
Huh..wie heeft de reacties van o.a. Russelwestbrook weggehaald?
0 0
Rdk1983
Gebeurt echt nooit wat bij corners voor Ajax. Krijgen er altijd zat. Mag wel op getraint worden.
0 -1
Harrie Nak
Die pannenkoek van een l’Ami maar eens een keer vervangen. Die loopt ook altijd zo interessant te doen bij de warming up.
0 -2
Ozymandias
Onder L’Ami hebben Stekelenburg, Vermeer, Cillessen en Onana zich allen goed ontwikkeld maar hij moet vertrekken omdat hij interresant doet bij de warming up?
4 0
Toekomst1900
Indraaiend, afdraaiend.. als je niet veel echte koppers heb, maar wel jongens met een schot en/of steekbal, zie ik ze veel liever ingestudeerd, over de grond met lopende spelers. En uiteraard niet alle corners, maar nu is het te voorspelbaar.
0 0
Ozymandias
Blind nam (in de jaren dat hij in de basis stond) veel van de standaardsituaties van United en deed dat goed. Ik zie liever Blind de corners nemen dan Ziyech als ze per se willen dat een linksbenige speler de corners vanaf links neemt. Persoonlijk zou ik Schöne zowel vanaf rechts als links de corners laten nemen. Het belangrijkste is en blijft dat de bal op de juiste plek wordt gegeven en Schöne is daar het beste in.
3 -1
Adios
Draai ze een keer in! Bij andere clubs wordt dat ook gedaan, en daar gaan er een stuk meer in. De gevaarlijkste "corner" was de bal die Ziyech op rechts voor zijn voeten kreeg en hem op het hoofd van Matthijs legde. Voor de rest heel weinig gevaar.
0 -1
Ozymandias
Veel Europese topclubs gebruiken vaker een uitdraaiende dan indraaiende corner. Bijvoorbeeld bij City neemt De Bruyne (mits fit) meestal de corners van rechts en David Silva vanaf links.
0 -1
COYS
Ik zie wel progressie. Een paar jaar geleden gingen alle corners nog op kniehoogte richting de goal.
2 0
f*ck010
Als je standaardsituaties zo belangrijk vind laat je Schöne toch gewoon alle vrije trappen nemen? Die man heeft de beste trap van de hele Eredivisie en een heel hoog rendement. Ziyech heeft sinds hij hier speelt wel geteld 1 vrije trap gescoord. En wat betreft de corners: misschien eens direct voor de boeg gooien i.p.v. het constant kort spelen waardoor onze corners heel vaak eindigen met een terugspeelbal naar Onana.
4 -4
Sampaoli
Toch wel lekker als we wat meer goals maken uit standaardsituaties, we krijgen er namelijk nogal wat per wedstrijd. PSV, hoe kan het ook anders, is een meester in scoren uit corners of vrije trappen. Waardeloos is het.
1 0
Redrum
Natuurlijk zijn corners meer dan bijzaak, zeker als je er gemiddeld 15 per wedstrijd krijgt. Ik denk dat het tijd wordt dat de corners door iemand anders genomen gaan worden. Ziyech en Schöne geven ze om te beginnen gewoon beroerd voor en ten tweede kunnen zij juist gevaarlijk worden bij afvallende ballen. Nu worden er corners genomen waarbij Schöne en Ziyech samen bij de cornervlag staan, voor de dreiging van de korte variant. Totaal nutteloos en onzinnig. Gewoon 1 iemand die ballen een beetje strak de 16 in slingert, niet te dicht bij de keeper en Lasse en Ziyech die klaar staan net buiten de 16. De vraag is alleen: wie kan ze gaan nemen? Misschien Nico vanaf rechts en Maraoui vanaf links (ik ben voorstander van indraaiende corners)?
2 0
Ozymandias
Dat er twee man bij de cornervlag staan wanneer er een corner wordt genomen vind ik logisch. Dan moet er namelijk ook één man van de tegenpartij in de buurt gaan staan er is er meer ruimte in de zestien. Het is toch niet zo dat Schöne of Ziyech een goede kopper is die bij corners bruikbaar is in de zestien.
0 0
Ronaldinho020
Jij bent voorstander van indraaiende corners, maar je beste koppers niet. Lijkt me dat zij het dan voor het zeggen hebben wat betreft de corners en hoe die genomen dienen te worden.
1 0
afcas
mij lijkt dat van niet. iedereen heeft het gevoel dat een bal die naar je toe draait (en dus van de goal af) harder te koppen valt en dus moeilijker te stoppen is. het punt is dat het ook veel makkelijker te verdedigen is. uitdraaiende ballen kop je al snel te hoog en verdedigers hoeven hem alleen maar aan te raken om hem weg te werken. als je de bal indraait hoef je veel minder precies te koppen. in principe is de bal raken bij indraaiende corners genoeg om gevaar te stichten.
0 -1
Ozymandias
Iedereen behalve veel spelers die precies het omgekeerde vinden.
0 0
Redrum
Oh is dat zo, hebben die dat ooit aangegeven? Zou kunnen hoor, dat heb ik dan gemist. Maar het belangrijkste lijkt me sowieso dat de bal op iemand zijn hoofd terecht komt. Dat gebeurd nu veel te weinig en dat ligt toch ook aan de manier waarop ze genomen worden.
1 0
***1900***
Staat letterlijk in dit artikel.
2 0
AsensioWillemsen
Hij moet even wat meer FIFA19 spelen. Dan leer je wel hoe je effectief corners bij de eerste paal er in kopt of met omhaal desnoods
2 0
KlasseLasse
hoger voorgeven, meer variatie erin niet alles sttak naar de 1e paal!
1 0