Van der Sar: 'Begroting moet naar 150 miljoen'

BVeenstra, 19-09-2018 om 07:30, 46699 views, Voetbal International |

Het Ajax Jaarboek 2018/2019 is uit! Bestel hem nu!

Ajax-directeur Edwin van der Sar ziet het niet gebeuren dat Ajax in handen komt van een private investeerder. In Engeland, waar de ex-keeper een groot deel van zijn loopbaan speelde, heeft zo'n beetje iedere club een andere (rijke) eigenaar. 'Maar bij Ajax zie ik dat niet voor me', zegt Van der Sar in Voetbal International.

Volgens de directeur staat Ajax er financieel goed voor en staat de filosofie 'als een huis'. 'We staan bekend om een goed draaiende opleiding die toptalenten produceert. Onze naam is dus echt goed, heb ik ook weer gemerkt bij de loting in Monaco. Ze hadden Ajax zien spelen en niemand wilde bij Ajax in de poule. Ik heb er nog vertrouwen in dat wij de jump naar de Europese top op eigen kracht kunnen maken.'

Met die Europese top bedoelt Van der Sar de laag onder clubs als Real Madrid, FC Barcelona en Manchester United. 'We hebben de laatste jaren niet vaak genoeg overwinterd en we zouden regelmatig moeten doorstoten naar de kwartfinale. Dat is echt wel de ambitie. Daarvoor moet de begroting groeien naar 150 miljoen.’

Om een hogere begroting te bewerkstelligen zou een externe investeerder uitkomst kunnen bieden. Van der Sar geeft toe dat Ajax wel eens is benaderd. 'Soms, maar dat kap ik vrij snel af. Je moet veel uit handen geven en we hebben een eigen filosofie die dan onder druk zal komen. Het echt grote geld waarmee je de Champions League kan winnen komt ook niet naar een kleine markt als Nederland. We blijven onderdeel van de Eredivisie, dus er zal nooit een eigenaar komen die even zevenhonderd miljoen neerlegt.'

Een club die erg succesvol is zonder eigenaar is Bayern München. De Duitse topclub is succesvol door het stadion te kopen en zelf te exploiteren. Dat laatste is bij Ajax niet aan de orde, zo zegt Van der Sar. 'We zijn huurder. Wel vinden wij dat de samenwerking anders moet worden. Daar zijn De Arena en Ajax het inmiddels over eens. Daarbij zijn we ook afhankelijk van de gemeente Amsterdam, die 48 procent van de aandelen heeft', zegt de directeur, die wel enkele verbeteringen (zoals de rode stoeltjes) zag de laatste jaren. Toch is er nog een heikel punt. 'Wij willen een perfecte mat om ons type spel op te kunnen spelen. Dan is het lastig als er enkele dagen voor een belangrijk duel nog een concert van U2 is en de mat wordt vervangen. Het veld is helaas nog steeds een frustratie voor spelers, trainers en directie.’

Bestel je CL-artikelen hier!

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Beachbal
Begroting moet naar 1,5 miljard, we moeten groot denken.
0 0
Schwalbino
Er wordt hier geopperd dat je een gemiddelde van je transferopbrengsten in de begroting kunt brengen. Dat is echter geen gezond begrotingsbeleid want zodra je 2 seizoenen achter elkaar je gemiddelde (maar wel begrote) transferinkomsten niet haalt moet de exploitatie nogal abrubt inkrimpen. Elk miljoen dat je in zo'n situatie moet snoeien in je vaste uitgaven is een stap achteruit in plaats van vooruit.
1 0
tonny
bouw gewoon een echte voetbalstadion waar het veld normaal groeien kan
1 -3
Superjan
Leuk idee hoor. Maar ik voorzie dan wat problemen met de huurprijs of hypotheek.
0 0
dumperPattiruhu
Volgens v/d Sar is het niet aan de orde om het stadion te kopen? dat is volgens mij 1 van de weinige opties buiten extern geld om je begroting structureel te vergroten. V/d Sar geeft ook geen opties aan waar je de begroting naar 150 miljoen laat groeien.
Oftewel een streven van v/d Sar...>> niks mis mee alleen of het realistisch is?
0 0
DarkChild
Ik snap dat soort interviews ook niet. De enige mogelijke vraag als hij zoiets zegt is toch...hoe dan?
En daarna komen er alleen maar meer vragen, bijvoorbeeld binnen welke termijn et cetera. Want de 150 miljoen van nu is niet die van over 10 jaar als je ziet hoe snel de echt grote clubs groeien.
0 0
dumperPattiruhu
inderdaad.
0 0
JanTa
Waar haal je ff snel 50% bovenop je huidige begroting?
0 0
chrisjuhhh
Daarom zei ik pas nog ; verbeter de contracten van Neres , de Ligt , Onana , Tagliafico , de Jong , vd Beek , dan heb je je basis bij elkaar en dan kunnen ook spelers als hun tot der 25e blijven of ouder , want met deze groep spelers kan je enorm veel bereiken Europees en dan kom het geld vanzelf wel .

Wees wel Allert op wat je later tekort komt en anticipeer er goed op .
1 -3
RusselWestbrook
Je kan ook weg gaan uit de Eredivisie, Edje.

Lief aan de DFB vragen of ze misschien een viervoudig CL winnaar er bij willen hebben om op termijn met Bayern te concurreren.

PSV en Feyenoord ook nog mee, krijgen ze er zes bij. Wat een feest.
0 -5
Ferd
Dat willen ze niet, PSV heeft dat in alle hoogmoed al eens voorgesteld en kreeg toen een ‘prima, onderaan in de 5de regionalliga beginnen’ als antwoord
0 0
Schwalbino
Zoiets gaat nooit werken.
1 0
Erwtenpeller04
'Het kapitaal moet op het veld staan' was steevast het verwijd richting directie, als Marc weer op de zak met geld bleef zitten. Maar ik vind het knap dat ze hun hoofd niet op hol hebben laten brengen en duidelijk vast zijn blijven houden aan hun toekomstplan. Een plan wat nu eindelijk gerealiseerd kan worden. Ajax heeft vlees op de botten en kan daardoor nu met gerichte aankopen de selectie kwaliteitsimpulsen geven en (hopelijk) jaarlijks deelnemen aan het miljoenenbal, wat Ajax zachtjes aan naar een hoger plan zal tillen. Ik geniet van de ingeslagen weg en zie de toekomst rooskleurig in. Overigens geef ik ten Hag op dit moment ook het voordeel van de twijfel. Ik geniet weer van het voetbal.
3 0
DonShining
Kunnen we stellen dat vd Sar en Overmars nu wel geschikt zijn voor Ajax?

De eerste jaren moesten ze (achteraf gezien logisch) nog ervaring opdoen en wellicht was het niet verstandig om ze meteen aan het roer te hebben maar ik heb het idee dat ze nu een beetje de richting opgaan doordat ze ook al een paar jaar hun gang gaan en steeds beter in hun rol schikken. Ik heb het idee dat Overmars al goed bezig was, die heeft fouten gemaakt in eerdere transferperiodes en weet nu hoe sneller te schakelen (Mangallan > Blind) en vd Sar begint ook steeds beter zijn eigen filosofie te kunnen uiten binnen Ajax.
8 -3
wladimir
Afgelopen zomer zijn Dijks, Viergever en Younes transfervrij de deur uit gelopen. Blind en Tadic zijn hiervoor teruggekomen. Dat heeft heel veel geld gekost en heeft ons niet zo veel beter gemaakt.

Wat sterk is van Ajax is dat Onana, de Ligt, Tagliafico, de Jong, van de Beek, Ziyech en Neres zijn gebleven. Die lijn moet worden doorgetrokken. Dat kan met de Champions League miljoenen. Als Ajax overwintert in de CL en kampioen wordt voorzie ik een grote toekomst. Met of zonder van der Sar en Overmars.
1 -15
AlexIbarra
Viergever en Younes hadden onder normale omstandigheden een plusje van 20 mln op moeten leveren idd. Dijks moest vorige zomer al weg maar vond geen club, uiteindelijk maar goed want we hebben hem nog nodig gehad.

Maar je hebt nou eenmaal met mensen te maken, daarom mag je potentiele transferinkomsten ook nooit mee begroten. Viergever gratis weg laten lopen naar PSV leek me een fout van Ajax, in het verhaal Younes leek mij dat Amin zelf vooral een kronkel in z'n hoofd had waar weinig aan viel te doen.

Toch is het jammer, we hadden niets gemist en een leuke speler kunnen halen als Nick vorig jaar naar Leverkusen was gegaan voor 8, Amin in de winter naar Napoli voor 10 en Dijks ook wat wisselgeld op had geleverd.
0 0
Libero
Flauw dat je Younes noemt, die Ajax gewoon een loer heeft gedraaid. Dijks en Viergever transfervrij laten gaan waren bewuste keuzes. Maar hoe dan ook kan je je blindstaren op individuele situaties, feit is dat de transferbalans dik in de plus staat en we de volgende transferperiodes recordbrekende inkomsten kunnen verwachten.
Ja er is (te) veel uitgegeven en weinig binnengekomen, maar het feit dat dat kan zonder dat het pijn doet zegt wel iets over het gevoerde beleid. Uiteindelijk gaat het om het bedrag onder de streep en who gives a fuck about hoe dat bedrag daar komt? Een frommelgoal is alsnog een goal.
Dat je Blind en Tadic amper van toegevoegde waarde vindt, tja. Dan probeer je volgens mij gewoon iets te hard je punt kracht bij te zetten.
0 0
ajaxxcied4life
Er is wel wat uitgegeven inderdaad. Bandé, Labyad, Tagliafico, Kristensen, Tadic, Blind,

En de verkoop van Kluivert en de CL-miljoenen staan daar tegenover. Dus speel je uiteindelijk redelijk quitte denk ik.
0 0
Libero
Ik bedoelde ook meer dat er voor Blind en Tadic (incl. salaris/tekengeld) meer betaald is dan marktconform is.
Was m.i. ook logisch. Niet alleen omdat het kwaliteit betrof die je voor minder salaris niet naar de ED lokt, maar ook omdat Ajax per se de selectie op tijd compleet wilde hebben en dan ben je nou eenmaal duurder uit dan dat je de tijd neemt om over bedragen te soebatten. Al helemaal na dat bizarre verhaal met Magallán die al gekeurd en al was.
Uiteindelijk zijn het uitstekende investeringen gebleken die zich inderdaad financieel meteen terugbetaald hebben.
Vind ik absoluut niks mis mee; heb altijd gezegd dat Ajax moet durven investeren.
No guts, no glory.
0 0
Bky
Tadic en Blind hebben ons niet zoveel sterker gemaakt? Zeker niet in vergelijking met het vertrek van Dijks, Viergever en Younes.

WAT?!? :')
8 0
chrisjuhhh
Hij had zijn pilletje nog niet op .
0 -1
Ewald
Joh gewoon niet serieus op reageren.
0 0
Erwtenpeller04
Dat kunnen wij
0 0
DarkChild
Nou nee, lijkt me niet dat je dat kan stellen nee. Het gaat om daden, prestaties. Althans, zo zou het moeten.

Leuk dus zo'n zin over 150 miljoen. Maar HOE dan? Zeker als je het stadion niet gaat kopen, tv gelden langjarig vastliggen en een investeerder kennelijk niet aan de orde.

Het is kretologie. Klinkt leuk. Je filosofie onder druk. En die filosofie is? Want voorlopig is ie lekker buigzaam.

En over Overmars...hij geeft geld uit als een malle, koopt alles wat los en vast zit, maar...als de rook is opgetrokken, hoeveel is er dan eigenlijk goed?
2 -7
RememberLitmanen
klopt overmars is helemaal geen wonderman. Blind en Tadic zijn zijn heus niet gekomen omdat overmars zo goed werkt. Denk meer dat het persoonlijke redenen zijn. En dat overmars en wij dit jaar gewoon heeeeel veeeel geluk hebben. Hoop het niet maar vrees het wel
0 -1
chrisjuhhh
Hoe lul je alles recht wat krom is ?
Nou zo dus !
1 -1
wladimir
Structureel kwalificeren voor Champions League en overwinteren in Europa.
0 0
PepG
Het rook is opgetrokken. Er staat een kwalitatief uitstekend elftal/
2 0
DarkChild
mjah, maar kijk eens wat verder. Hoeveel aankopen heeft het gekost die er nu maar bijhangen?
Sowieso, aankopen kunnen wel leiden...maar salarissen? Kijk eens een jaarrekening in en de zorgen nemen toe.


Ook leuk: filosofie. Wat is dat dan? Eigen jeugd eerst? ok. Met Mazraoui, De Ligt en met wat fantasie Blind (wat op dit moment eignelijk gewoon een aankoop is) heb je drie jeugdexponenten in je team. Dat heeft PSV ook. dus. tja. containerbegrip much>?
0 0
Erwtenpeller04
Je verhaal bevat aardig wat feitelijke onjuistheden DarkChild. Kan ik niet serieus nemen. Sorry.
3 -2
DarkChild
kom maar door, wat is er "feitelijk" onjuist dan. Kern van mijn betoog is juist dat het niet concreet is wat ze roepen, dat doen ze dus wel begrijp ik?
0 0
Mauroafca
Vertel eens wat je de onjuistheden vindt. Ben wel benieuwd namelijk.
0 0
ajaxxcied4life
Hij zegt hier zeer verstandige dingen. Eigenlijk geeft van der Sar in verkapte bewoordingen aan dat geld niet de drijfveer is omdat de filosofie van Ajax allesbepalend is binnen de organisatie en een investeerder dat proces zal verstoren. Naja, dat is denk ik helemaal waar. PSV zie ik overigens wel overgenomen worden door een buitenlandse investeerder. Ik denk overigens ook dat dit ook niet zo lang meer zal gaan duren.
0 0
Schwalbino
Top investeerders komen niet naar Nederland omdat de Nederlandse markt niet groot is. Ook PSV niet. Ze krijgen hooguit een derderangs figuur zoals bij Vitesse, Roda of Ado het geval is.
0 0
rvdz78
Was Philips niet al die rijke investeerder?
0 0
ajaxxcied4life
Dat was het eerder natuurlijk altijd wel, maar de bedragen die Philips uitkeert zijn niet meer zoals die ooit waren. De clubnaam zal overigens wel een probleem worden bij zo een eventuele overname door een buitenlandse investeerder.
0 0