BVeenstra, 14-09-2018 om 12:20, 132367 views, RTV Noord, KNVB, Dagblad van het Noorden, NOS |

Bekijk nu de nieuwe thuis-trainingslijn van Ajax!

Het duel tussen Ajax en FC Groningen, van volgende week zaterdag, staat mogelijk op losse schroeven. Verschillende politiebonden roepen vrijdag namelijk op tot een staking voor het hele weekend van volgende week. 

De vakbonden hebben de agenten opgeroepen om vanaf volgende week vrijdag alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood. Voetbalwedstrijden vallen daar niet onder. Het is dus nog onzeker of de wedstrijd tussen Ajax en Groningen volgende week wel doorgaat. 'We hebben de berichten ook gelezen en zijn het nu aan het navragen', vertelt Bas Kammenga van FC Groningen tegenover RTV Noord.

'Onze veiligheidscoördinator heeft contact met Ajax. Het is voor ons een uitwedstrijd, dus het is even afwachten. Ik verwacht vandaag nog geen duidelijkheid', besluit Kammenga. 

Update - 17.05 uur (10 september 2018) - 'KNVB wacht met beslissing'

Het is nog steeds niet duidelijk of het duel tussen Ajax en FC Groningen van aankomende zaterdag doorgang vindt, zo meldt AT5. 'Uitgaansgebieden hoeven niet te rekenen op toezicht en ook bij de wedstrijd van Ajax tegen Groningen in de Arena zaterdagavond zal hoogstwaarschijnlijk geen politie aanwezig zijn. Wat voor gevolgen dit voor de wedstrijd heeft, is nog onduidelijk. Ajax verwijst door naar de politie, terwijl de KNVB nog in afwachting is van een officieel bericht van de politie', zo wordt er geschreven.

Update II - 10.50 uur (12 september 2018) - KNVB bevestigt : speelronde in gevaar

De KNVB heeft zelf een update gegeven over de mogelijke politiestakingen en het effect op de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie.'De afgelopen week verschenen er berichten in de media over een op handen zijnde politiestaking. Als dit doorgaat, is er een mogelijkheid dat komende speelronde (14, 15 en 16 september) vanuit veiligheidsoverwegingen niet alle geplande wedstrijden in het betaald voetbal door kunnen gaan.', zo schrijft de KNVB op haar eigen website

Ze laten weten dat ze veel contact hebben met alle betrokkenen. 'Hierover onderhouden we nauw contact met de clubs en gemeentes. Zij werken momenteel al keihard aan alternatieven om dit weekend zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen laten spelen, mocht de staking doorgaan en mochten de betreffende burgemeesters het doorgaan van de duels verantwoord vinden.'

Update III - 12.25 uur (12 september 2018) - Nijland belt Van der Sar: 'Verwacht dat we gewoon spelen'

FC Groningen-directeur heeft dinsdagavond een telefonisch gesprek gehad met Ajax-directeur Edwin van der Sar over het wel of niet doorgaan van de wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen van aankomende zaterdag. 'We verwachten voor donderdag geen duidelijkheid. Ik denk dat we gewoon spelen, al moet ik het antwoord schuldig blijven op de vraag waarop dat gebaseerd is. Met Femke Halsema is er ook een nieuwe burgemeester in Amsterdam. Ik heb geen flauw idee hoe zij erin staat. Wij hebben er in elk geval geen enkele invloed op', zegt Nijland tegenover Dagblad van het Noorden.

De politie heeft het voornemen om komend weekend te gaan staken, waardoor het duel tussen Ajax en de Groningers mogelijk niet door kan gaan. 'Bij Ajax lopen er 45.000 tot 50.000 man in en rond het stadion. Politie-inzet is zeker in die gevallen noodzakelijk', weet ook Nijland.

Update IV - 07.00 uur (13 september 2018) - Ajax wil veiligheid zelf garanderen

Als het aan Ajax ligt, gaat het thuisduel met FC Groningen van aankomende zaterdag gewoon door, ook als de politiestaking definitief plaatsvindt. Dit laat een woordvoerder van de Amsterdamse club weten tegenover De Telegraaf. 'We hebben in een gesprek met de gemeente en de politie aangegeven samen met FC Groningen ook zonder politie-inzet de veiligheid in het stadion te kunnen garanderen.'

De beslissing zal nu genomen moeten worden door burgemeester Femke Halsema. In het verleden bewees Ajax al dat het met eigen stewards een politiestaking kan opvangen. 'Maar de burgemeester gaat over openbare orde en veiligheid en heeft vanzelfsprekend ook met omstandigheden buiten het stadion te maken. Zij neemt ons advies mee, maar beslist na afstemming met de 'driehoek' uiteindelijk zelf over het al dan niet doorgaan.'

Update V - 15.00 uur (13 september 2018) - Halsema: 'Ajax - FC Groningen gaat vooralsnog door'

Burgemeester Femke Halsema heeft tegenover Het Parool aangegeven nog geen aanleiding te zien om de competitiewedstrijd tussen Ajax en FC Groningen af te gelasten. Vrijdag dient nog wel een kort geding over de 'heftige politiestaking' van aankomend weekend. Als het kabinet de eisen van de politiebonden niet inwilligt, zal de politie alleen uitrukken bij grote nood.

Dit zou consequenties kunnen hebben voor de wedstrijd van Ajax. De Amsterdamse club kondigde zelf al aan zelf voor de beveiliging te willen zorgen, maar vooralsnog lijkt dat niet nodig. 'De driehoek, waarin behalve Halsema ook de politie en het Openbaar Ministerie (OM) vertegenwoordigd zijn, heeft verschillende scenario's voorbereid', schrijft Het Parool. Na de uitslag van het kort geding zal een definitief besluit volgen.

 

Update VI - 12.20 uur (14 september 2018) - Politie bereikt cao-akkoord

De politievakbonden en de overheid hebben een akkoord bereikt over een nieuw cao-akkoord, zo meldt de NOS. Dat betekent dat de aangekondigde stakingen van het aanstaande weekend niet doorgaan. De KNVB meldde donderdag al dat Ajax - FC Groningen ook zonder politie-aanwezigheid door zou gaan. Door het nieuwe cao-akkoord kan de wedstrijd dus gespeeld worden mét politie rond het stadion. Dit alles betekent dat ook alle andere Eredivisie-wedstrijden dit weekend door zullen gaan.

Ajax Showtime maakt gebruikt van cookies. Accepteer