Ouaali: 'Zie het liefst elf jeugdspelers in Ajax 1'

BartVeenstra, 27-08-2018 om 13:00, 14246 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali zou het liefst zien dat Ajax met elf jeugdspelers speelt. De oefenmeester ziet in dat dat echter niet realistisch is. Bovendien denkt Ouaali, zo vertelt hij in Het Parool, dat aanwinsten van buitenaf de jonge Ajax-talenten beter kunnen en moeten maken.

'Als een ervaren aankoop ons talent kan helpen, graag', vertelt Ouaali, die deze zomer Dusan Tadic en Daley Blind zag arriveren in Amsterdam. 'Je ziet bijvoorbeeld dat een technisch en tactisch sterke speler als Noussair Mazraoui gebaat is bij ervaren en vaardige spelers om hem heen. Zijn foutjes worden hersteld of gecamoufleerd, dat maakt het makkelijker en helpt hem naar een hoger niveau.'

Het liefst ziet Ouaali zoveel mogelijk jeugdspelers in het eerste elftal, maar hij weet ook dat er direct gepresteerd moet worden. 'Maar hij (de hoofdtrainer, red.) moet óók Ajax vertegenwoordigen en het kapitaal van de club. En dat kapitaal is onze jeugd. Het evenwicht tussen presteren en opleiden is soms wankel. Ik zie het liefst elf jeugdspelers in Ajax 1. Dat kan ik wel roepen, maar dat gaat niet.'

Afgelopen zaterdagavond, toen Ajax met 5-0 won van FC Emmen, maakten met Daley Blind, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Carel Eiting en na rust Noussair Mazraoui en Kaj Sierhuis zes spelers afkomstig uit de jeugdopleiding hun opwachting.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MosesD
Ouaali doet het goed. Er heerst rust en duidelijkheid. Enige wat ik niet zo begrijp is waarom Heitinga toch trainer van O19 is geworden en Peerenboom diens assistent. Ik zou dat ten eerste omdraaien, maar moet Heitinga niet gaan assisteren of stage lopen bij lagere teams? Het is een leuke gast, maar daar koop je niets voor. Als trainer moet ik het nog maar zien.
0 -2
geDaante
Ja je vindt het goed dat heel de bovenbouw hetzelfde speelt als Ajax 1? Dus een passant die binnen een jaartje weg kan zijn, die de filosofie en speelwijze van de gehele bovenbouw (o17, o19, Jong Ajax) bepaalt? Zodra die jongens Ajax 1 bereiken, zit er waarschijnlijk alweer een andere trainer, met een andere visie, die daar dus niks aan heeft, en waarna de gehele bovenbouw die visie en speelwijze weer overneemt.

Totaal kansloos, visieloos, en oerdom. Logica ontbreekt volledig.

De opleiding is dus duidelijk ook niet meer leidend. In plaats van een trainer te zoeken die past bij je filosofie en speelwijze in je jeugd, wordt er een trainer neergezet die aanvallend voetbal voorstaat, hoe precies, maakt niet uit. En dan moet de opleiding zich maar aanpassen aan zo'n passant. Dan snap je er echt helemaal niks van.

En dan ook nog op eigen CV en carriere gerichte trainers als Reiziger en Heitinga laten zitten, die de ontwikkeling van je beste talenten in de weg staan.

Ouaali bakt er helemaal niks van. Overmars bakt er helemaal niks van. Ten Hag doet het tot nog toe redelijk, maar vraag me af of hij het maximale uit deze groep zal weten te halen.
0 -1
ghouleseddik
Ideaal is een combinatie van doorstromende jeugd en terugkerende oud-spelers.
0 0
Jornnn
Ik zie het liefste 11 Ajacieden in de basis. Of dit nou jeugd ex-jeugd of spelers zijn die onze filosofie door het bloed hebben lopen. Its all good.
2 0
GJK
Gewoon nog 1 goede lichting. Na de transfers van ligt frenkie eiting zullen we zien wat de jeugdopleiding na vertrek van Jonk en Cruijff is verworden....

Ik kan me niet voorstellen dat we komende jaren niet de vruchten gaan plukken van het geweldige beleid van Dolfje Collee, Hennietje Henrichs en Leootje van Wijk. Deze mannen wisten precies wat Ajax nodig had...

Hoofdstuk 21 vd biografie van Cruijff vertelt het hele verhaal. Niemand is groter dan de club, alhoewel sommigen dat wel denken.

Laten we nog ff genieten vd huidige selectie en resultaten. De toekomst ziet er namelijk (nog) niet rooskleurig uit.
1 0
AFCA14JC
Amen
0 0
Simon1
Populistisch gelul...
0 0
geDaante
Zo'n goede doorstroom van goed (top)talent kan je vergeten met resultaattrainers Reiziger en Heitinga, die er puur voor hun eigen CV en carriere zitten. En maar roepen dat de individuele ontwikkeling voorop staat. Huichelachtig.

En Ouaali laat het allemaal gebeuren, vind het dus allemaal wel prima.

Iedere coach bepaalt weer zijn eigen tactiekje, formatie, etc. Terug bij af voor een flink deel.
4 -2
trodat4030
Die laatste zin is echt gewoon niet waar. Ik heb nu al een aantal potjes van de jeugd gezien en er wordt gewoon hetzelfde 4222 gebruikt als TH doet. En nee, ik zie dat ook niet graag, maar jouw laatste zin, waar iedere trainer maar zelf wat doet, klopt gewoon geen drol van. Zowel in Jong als in u19 en u17 spelen ze met een '10' op de flank die zich vaak in laat zakken naast de (op papier opgestelde) 10. In Jong met Lang (komt naast de Wit), in u19 met Taylor (komt naast Hansen uit) en in u17 met Unuvar (komt naast Hoogewerf uit). Dat is echt overduidelijk te zien.
0 0
geDaante
Ja ook dat, en dat is net zo erg, zo niet erger. De visie van een passant, die ieder moment eruit kan liggen, helemaal doortrekken naar de o17!!! Wat voor visieloze malloot ben je dan als je dat zo bepaalt? Tegen de tijd dat die jongens in o17 het eerste bereiken, is Ten Hag waarschijnlijk al (lang) weer vertrokken, en zit er een andere trainer, die weer anders speelt, want aan continuïteit doet men blijkbaar niet meer, als het maar een beetje aanvallend is. En dan speelt de hele bovenbouw weer zoals die passant... Dan heb je dus voor niks die spelers uit o17 en mogelijk ook o19 op die manier en in die speelwijze opgeleid. Totaal kansloos, en pure domheid.

En zo voorspelbaar weer, Cruijff eruit geflikkerd, en meteen maar weer met een 10 spelen, het eerste meteen weer leidend, en niet de opleiding, teamresultaat boven individuele ontwikkeling.

Sowieso altijd van de F-jes tot en met Ajax 1 dezelfde spelprincipes hanteren, en in de middenbouw en bovenbouw dezelfde tactiek en speelwijze. Dat was onder Jonk 4-3-3 met de punt naar achter.

Die zichzelf overschattende figuren met hun te grote ego's moeten er per se weer hun eigen, kansloze draai aan geven, en de boel verpesten.
1 0
Champy
En die passant volgt de lijn van Guardiola die weer een Cruijffadept is..

Voetbal hoort zich te evolueren zolang de belangrijke punten blijven bestaan: ruimte voor creativiteit, hoog drukzetten, diep voor breed en veel doelkansen creëren.
Dat zijn de punten waar Cruijff voor staat, en niet waar die domme pijl naar gericht staat, of welke type op de buitenposities staan.
Je zou beschaamd moeten zijn, dat je Cruijffvolger bent en er eigenlijk heel weinig van begrijpt. Schreeuwen om het schreeuwen, zoals een marginale dronkaard.
0 0
Champy
Best triestig dat we op dit moment maar 2 jeugdspelers hebben die waarde vertegenwoordigen.
Dringend tijd dat er weer jeugdspelers doorbreken.

2 -2
robsch
Best triestig dat je er maar 2 weet. Frenkie komt dan wel van Willem 2 maar die gozer is voor 1 euro gekocht. Gekocht en verder opleiden is een onderdeel van de jeugd. Verder noem ik Mazraoui, Donny,Eiting, De Ligt.
0 -1
Champy
Best triestig dat je er de ballen van begrijpt.

Of een speler nu voor 1 of 10M wordt gekocht, geen jeugdspeler is geen jeugdspeler. Frenkie is gehaald op z'n 18de. Dat is niet meer opleiden, maar begeleiden.

Alleen De Ligt en Van De Beek vertegenwoordigen een serieuze som geld.
Eiting is niet eens basisspeler en Mazraoui is dat ook maar net.
1 0
Nils
Tja, misschien is het niveau van de selectie wel zoveel hoger dat jeugdspelers pas weer wat later debuteren. je kan niet maar naar 1 aspect kijken
0 -1
Nils
Tja, misschien is het niveau van de selectie wel zoveel hoger dat jeugdspelers pas weer wat later debuteren. je kan niet maar naar 1 aspect kijken...
0 0
Bjorn
Frenkie als jeugd zien is in mijn ogen onzin.
1 0
ghouleseddik
Malen wordt in de media ook als jeugdspeler van PSV bestempeld.
0 -1
Hagmag
Een kleuterklas heeft leiding nodig en haalt de schaal niet binnen.
0 0
gebruikersnaam
Geef ze een normaal weeksalaris met daarbovenop een wekelijkse loyaliteitsbonus die ze krijgen uitbetaald als ze bv minimaal 100 wedstrijden voor ons hebben gespeeld of als ze op initiatief van Ajax zelf weg moeten.
0 0
Ajax27
De helft van de reacties onder een bericht als deze, om van te huilen. Zeiken om het zeiken, een titel lezen en bam hoppaa meteen een opmerking typen. Niet meer de moeite nemen om het korte artikel te lezen. Zucht...
1 -1
Aad82
Said doet het voortreffelijk
1 -5
oudzuid2
wat n onzin, je ziet juist nu hoe zeer je ervaren gasten als Tadic nodig hebt. elf jeugdspelers hebben veel te lang geprobeerd
1 -4
Barra
Je hebt dus alleen de titel gelezen, want zo’n lap tekst is ook te veel moeite he... Maar wel reageren
4 0
Web
Dat vind hij zelf ook.
Ervaren spelers zouden ook Ajacieden kunnen zijn.
Neem Blind als voorbeeld
3 0
PepG
hahahah niet met Heitinga en Reiziger aan het roer.
3 -2
Bocarra
Dit is ondenkbaar en onmogelijk. Je hebt altijd een mix van ervaring en zelfopgeleide spelers nodig. Daar is iedereen wel van overtuigd.
0 0
JohnTB
Waarop baseert Ouaali zich dat Mazraoui een tactisch sterke speler is ?
5 -2
xDusanTadic
Omdat ie zowel als middenvelder als back uit de voeten kan. Moet je wel enig verstand voor hebben lijkt me. Op hoog niveau. In zn eerste echte jaar.
2 -1
JohnTB
Dat zegt denk ik niets over zijn tactische kwaliteiten maar alleen dat ie op meerdere posities kan spelen. Komt volgens mij omdat het ook geen echte verdediger is van oorsprong. Ik vind hem een redelijke dribbeltechniek hebben, zijn voorzet kan nog een stuk beter (vaak te laag) en zijn tactisch inzicht als verdediger zal hij nog moeten ontwikkelen denk ik. Wel knap dat, ie zich staande, houdt tot nu toe in zijn eerste jaar.
1 -1
EuforischeRealist
Het zegt juist wel iets over zijn tactische kwaliteiten dat hij zich (moeiteloos) kan aanpassen aan een hoger niveau en ook nog eens op een andere positie dan hij in Jong gewend was.

Hij moet zich voornamelijk verbeteren in de manier waarop hij als verdediger een duel aangaat en inderdaad kunnen zijn voorzetten beter.
1 -1
Vlieske
Dan zul jij toch op moeten stappen.
5 -1
Web
En dan?
1 -4
mickey2602
Quaali denkt dat????? Dat heeft ene Johan Cruijff al eens gezegd en zelfs in een plan gezet...
0 -5
ajaxxcied4life
Dus het plan Cruijff wordt in de kern uitgevoerd.
1 0
mickey2602
Dat klopt maar waar het mij om gaat is dat het nu overkomt alsof Quaali zelf met die gedachten is gekomen.
0 0
UltimateKaos
even offtopic:
Hoe kon het zo zijn dat Sierhuis zaterdag bij de selectie zat?
Je mag als speler toch niet in één speelronde voor twee teams uitkomen?
Of is dit iets wat verandert is?
0 0
AjaxPassion
Dat is veranderd. Jong en daarna eerste mag. Maar Selectie (dus zelfs zonder speelminuten) en daarna Jong mag niet meer.

De beloften hebben zonder tegenstribbelen wel veel ingeleverd idd.
0 0
jariafca020
Volgens mij is het zo dat je niet eerst een wedstrijd in 1 en dan een wedstrijd in 2 mag spelen. Andersom wel.
1 0
Rood Gevaar
eigen hachje heet dat.
is totaal niet realistisch.
als je het beste met de club voor hebt speel je met 3 tot 5 aankopen aangevuld met je grootste talenten
1 -2
DavidFerr
Heb jij het artikel wel gelezen?
1 0
ajaxxcied4life
Dus exact het huidige scenario. Spelers als De Ligt, Mazraoui, Eiting, van de Beek aangevuld Met Blind (tevens eigen jeugd) en Tadic.
1 0