Ten Hag: 'Van de Beek is een basisspeler'

BVeenstra, 10-08-2018 om 14:10, 31558 views, AS | Pak 30 procent korting op het uitshirt van dit seizoen .

Ajax-trainer Erik ten Hag heeft vrijdagmiddag tijdens de persconferentie verklaard dat Donny van de Beek ook dit seizoen 'gewoon' weer veel wedstrijden zal spelen. De talentvolle middenvelder zat de laatste twee wedstrijden van Ajax op de bank en om die reden zijn er vraagtekens omtrent zijn rol.

Van de Beek gaf zelf na afloop van het duel met Standard Luik (2-2) aan dat Ten Hag hem ziet als een aanvallende middenvelder en niet per se als controleur. 'Ik heb dat in ieder geval niet tegen hem gezegd', zegt Ten Hag. 'Ik vind dat ook niet zo. Een middenvelder moet kunnen aanvallen en verdedigen. Donny is multifunctioneel. Hij kan op zes, op acht en op tien spelen.'

Ten Hag kan wel goed begrijpen dat Van de Beek nu teleurgesteld is. 'Dat is normaal. Maar een speler moet ook beseffen dat hij niet alles kan spelen. Met Europees voetbal speel je minimaal 45 wedstrijden in een jaar, misschien wel meer. Aan het einde van het seizoen, als de prijzen worden verdeeld, wil je je spelers ook fris en fit hebben. Je moet een speler af en toe ook rust geven. Dat zal dan ook gebeuren en dat is in dit geval ook zo geweest.'

In de ogen van Ten Hag is Van de Beek bij Ajax een zeer gewaardeerde en belangrijke speler. Vorig seizoen was Van de Beek goed voor elf doelpunten in de Eredivisie. 'Dat aantal zal hij dit seizoen minimaal herhalen en misschien wel verbeteren. Of hij tegen Heracles in de basis staat? Donny is basisspeler, hij gaat morgen (zaterdag, red.) spelen. Dinsdag is hij ook basisspeler en zaterdag ook weer. Maar je kunt er maar elf opstellen. We kijken per wedstrijd wie we nodig hebben.'

De brede selectie van Ajax zorgt voor veel interne concurrentie en dat is volgens Ten Hag alleen maar goed. 'Dan kun je als speler niet ontsnappen. Je moet presteren. Als je niet honderd procent eist of moet, kunnen niet alle spelers hun volledige intrinsieke motivatie opbrengen. Op deze manier is dat wel aanwezig en dat is uiteindelijk in het voordeel van de speler.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Tiemen_S
Lijkt wel of er wat actiever wordt gewerkt aan het blussen van die journalistieke zelf aangestoken 'brandjes'
1 0
WillyBrokamp
Misschien moet de ETH haters zaterdag maar gaan piepen waarom Schone er niet in staat. Het lijken wel vrouwen: " het is toch nooit goed "
2 -3
Joseph
Die zijn zijn serieus te nemen , geklaag is ook volledig terecht, bizare keuze voor Schone. Toen Bosz vorig seizoen zijn enige creatieve spelers op rechtsbuiten zette, was er ook geziek, daarna was het gewoon goed, hoop bij Ten Hag ook.
0 0
Red Devil
Hij moet niet janken maar ballen toten en zich terug vechten in het team. Maar tegenwoordig kiezen spelers liever voor de weg van de minste weerstand en beginnen te piepen dat ze weg willen.
Het zijn geen kerels meer en daarom zakt het Nederlandse voetbal steeds verder af.
4 -1
shachalnur
Wat ik niet begrijp is dat als je als coach een jongen die tot dan toe basisspeler was,en hem er nu naast zet,niet persoonlijk uitlegt waarom dat is en wat je toekomstige plannen zijn.

Als dat namelijk gebeurd was,had Donny nooit zo naar buiten getreden ,en had Ten Hag nu niet iets hoeven verklaren wat je misschien niet waar kunt maken.

Ten Hag gaat tot nu toe behoorlijk onhandig met de spelers om,zowel in de psychologische voorbereiding op wedstrijden als met zijn wisselbeleid.

Is het vertrouwen van zelfs de jongere spelers aan het verliezen.

Peter Principle in actie.
4 -1
Bky
Donny, heeft/had een slepende blessure aan zijn lies, start het seizoen gewoon matig, leek de lijn door te trekken van vorig jaar. Moet even op scherp gezet worden, valt daarom twee keer buiten de basis en direct is Ten Hag incompetent?

Ten Hag hoeft Donny vrij weinig uit te leggen, Donny moet zelf maar even uitvinden waarom hij er buiten viel. Misschien is dat wel zelfs veel beter.
2 -1
Jari_held
Donny is ook niet zo naar buiten getreden maar is nadat hem 10x dezelfde suggestieve en sensatiebeluste vraag gesteld werd in een interview van 5 minuten op een gegeven moment gaan antwoorden wat de journalist graag wilde horen
1 -1
KingDusan
Vd Beek: "Situatie is wel anders nu."
Ten Hag: "Vd Beek is basisspeler."

Beetje jammer Donny.
2 0
Bjorn
Verrassend hoe hij prijsgeeft dat Donny drie wedstrijden op rij gaat spelen. Slachtoffer is denk ik (en hoop ik) gevonden, Schone.
3 0
BokkieBokstra
Zal Schone wel zijn, gemakkelijk slachtoffer. Het beste team moet spelen, als een trainer gaat schipperen om iedereen tevreden te halen dan is hij gezien.
0 0
Robeerke
Als Schöne niet het slachtoffer is snap ik het niet meer hoor.
2 0
Piejotter
Het is goed als iemand teleurgesteld is die normaal veel in de basis staat. Mijn mening is dat het niet handig is om zijn teleurstelling met de media te delen dan krijg je direct een heleboel gezeik daarover. Van de andere kant is het zo als je bij een club speelt met een goede reservebank dan moet je niet direct gaan zeuren als je een of twee wedstrijden er naast staat. Er zijn een heleboel grote clubs waar het "normaal " is dat je altijd wel wat wedstrijden reserve bent. Donny heeft niets te klagen want hij krijgt nu al de belofte van Ten Hag dat hij 3/4 van de wedstrijden een basisplaats krijgt.
1 0
433metdepuntnaarlinks
Ik word een beetje moe van dat gezeik op ten Hag om werkelijk waar niks. Donny heeft zelf aangegeven niet fit te zijn geeindigd afgelopen jaar, verder speelde hij in de eindfase ook niet zijn beste voetbal en op dit moment is hij nog niet de oude Donny. Aangezien ten Hag een brede selectie heeft kiest hij dus voor rouleren, zeer zeer zeer verstandig. Dan hoeft Donny zich niet gelijk zo achterlijk uit te laten over "mijn rol is nu wel anders". Donny is, heeft ten Hag meermaals gezegd, een basisspeler. Schone vs Donny tegen Luik, tja er valt wat voor te zeggen.

Ik zie een Schone die duidelijk een mindere speler is dan Donny (Donny kan normaliter veel meer brengen) maar die nooit zeikt, karakter toont en gewoon voor zijn plek vecht. Donny snapte de keuze van ten Hag niet, dan is het toch simpel. Donny vind zichzelf beter dan Schone, nou laat het maar zien. Waar maak je je dan druk om Donny? Als je beter bent, ff twee weken gas erop en je staat in de basis, ff karakter tonen.

Overigens denk ik dat Donny zo wel weer flink veel basisminuten gaat maken omdat ik ten Hag wel zie rouleren, dan zijn beiden zaken die ik enorm toejuich. Ten Hag maakt helemaal geen onlogische beslissingen qua opstellingen en mensen rust geven, Schone vs Donny vond ik discutabel maar dan houdt het op.
7 -1
Schwalbino
Dat is een beetje de cultuur van dit forum en misschien ook wel de cultuur van Ajax. Er is altijd een die de gebeten hond is. En er moet een gebeten hond zijn bij een club als Ajax want het romantische idee dat wij Ajacieden hebben over mooi voetbal botst vaak met de werkelijkheid en de negatieve emotie die deze botsing met zich brengt moet ontladen worden. De kop van Jut. Bliksemafleider, gebeten hond, schoonmoeder.
1 0
Aspers73
Ik kan steeds beter luisteren naar Ten hag. Hij voelt zich comfortabeler. Klote dat afgelopen woensdag de 'Ajax ziekte' er weer in sloop (wedstrijd niet de nek omdraaien) en ik heb nu zo een gevoel dat hij dat er wel in gaat krijgen. Dit kwam niet zozeer door Ten hag, want we zien dit jaarlijks terugkomen.
2 -1
Lazell
Donny was duidelijk teleurgesteld en als er iemand altijd 100% geeft is het Donny wel. Heeft misschien niet de handigste uitspraak gedaan, maar hij heeft nu even een weekje gehad om de teleurstelling te verwerken en ik weet zeker dat hij er weer staat als je hem nodig hebt, zoals altijd. De grootste Ajacied van onze selectie samen met Blind.
1 0
433metdepuntnaarlinks
Oh maar dat ontken ik ook niet. Daarom zeg ik; ik verwacht dat hij gewoon veel basisminuten gaat spelen. Over een aantal weken staat Donny gewoon weer bovenaan in de pikorde (en idd terecht!). Dus ik deel je mening!

Het is gewoon een slappe uitspraak, hij heeft zelf aangegeven vorig jaar niet fit en matig te zijn geeindigd dus dan verwacht je iets meer zelfkennis. Nu vind ik ook dat "grootste Ajacied" geen echt argument is, ik snap je wel maar toch. En als je zo gaat kijken, love him or hate him, dan is Siem de Jong eigenlijk een grotere Ajacied dan Donny (ondanks zijn PSV Affaire, hij heeft ons wel aan wat prijsjes en Europese hoogtepunten geholpen!)
1 0
Lazell
Is ook een slappe uitspraak. Maar komt door die teleurstelling denk ik. Denk dat hij er nu alweer anders in staat, zelfs zonder deze prima uitspraken van Ten Hag.
0 0
433metdepuntnaarlinks
Eens, komt 100% door teleurstelling maar het valt me gewoon enorm tegen van zo'n jongen. Heeft nog nooit tegenslag gehad qua minuten, was er vroeg bij, kreeg veel kansen, is lang basisspeler geweest in alle competities en dan sta je er ff een paar keer naast (terwijl je coach je vorig jaar altijd opstelde, jij lichte klachten had en hij duidelijk in de media aangeeft jou als basisspeler te zien) en dan ga je zo reageren. Helemaal vreemd als je ziet dat zulke jongens al jaren met Schone spelen en dus weten hoeveel Schone er voor doet.
0 0
gras
Ten Hag is een slappe zak. Als hij a la Bosz aan een foute keuze als in Tete had vastgehouden, had ik daar nog enig respect voor.

Maar hij zwicht gewoon nu.

En je verhaal over gaszetten is larie. VdBeek presteert al vrij lang goed. Onder TH voelt hij gewoon dat er geen vertrouwen is. Dat is dit ook niet. Dit is gewoon een knieval van een Calimero coach.
1 -8
Maik
Volg jij het team wel? Donny was totaal niet fit begin seizoen, nu blijkt Schone verre van fit. Daarbij geeft hij al het gehele seizoen precies dit aan; er zijn meer dan 11 basisspelers. Ben benieuwd wat jij zegt als Vd Beek weggaat omdat hij zich niet gewaardeerd voelt. Daarbij zette Van Gaal Rijkaard een linie terug nadat we met 4-1 werden overlopen door PSV en Ronald de Boer op rechts mid ipv in de spits toen die zelf met die suggestie kwam. Ook een slappe zak zeker? Dit is van niveau VI; je bent een eikel als je je aanpast aan omstandigheden.
0 0
RusselWestbrook
Tete, haha.
0 -1
Schwalbino
Lucht je hart maar eens goed knul.
1 0
Web
Wat een onzin, Donny is een van de zestien, Ajax heeft wel 6 goede middenvelders. Dan moet je rouleren.
Donny presteert al vrij lang goed? Zit je achterste voren?
Ik ben een fan van Donny, maar hij heeft het op dit moment niet.
Ten Hag vind je Calimero, waar slaat dit is vredesnaam op?
1 0
433metdepuntnaarlinks
Amen. Ik ben ook een enorme Donny fan, zoals ik ook al jaren Eiting fan ben, dat betekend niet dat ik ze altijd maar per sé in de basis moet zien en dat ze gegarandeerd een plek moeten hebben.

Die Calimero opmerking verraad gewoon waarom zijn comment alle vorm van logica mist, hij wil gewoon zeiken op ten Hag ... Treurig. Geef die man een kans en ga achter je club staan. We zijn nog nauwelijks aan het seizoen begonnen!
0 0
433metdepuntnaarlinks
Waar heb jij het over? De afweging Schone (meer controle en voetbal vanaf de CM positie) vs Donny (nog niet helemaal de oude en meer een loper), er viel wat voor te zeggen. Het was niet mijn keuze geweest maar ik ben geen coach.

Waar zwicht ten Hag? Hij gaat rouleren, vrij verstandig ... Als Bosz meer goede spelers had gehad en had kunnen rouleren waren we ook gewoon kampioen geworden dat jaar.

Mijn verhaal over gaszetten? Wat ..?

En je spreek je nog ff tegen ook "vdBeek presteert al vrij lang goed" en "hij voelt geen vertrouwen" ... Hij stond afgelopen jaar altijd in de basis bij ten Hag (genoeg vertrouwen) en presteert al vrij lang ietsjes minder (zelf in een interview aangegeven dat het einde vorig seizoen minder ging, mede door de pijntjes).

En je sluit weer prachtig af "Calimero coach" ... Aaahh daar ging het je dus om! Je wilde ff zeiken op ten Hag. Klasse man. Op naar coach 5 in 4 jaar, op basis van drogredenen en een vercrackte stem ...
0 0
ELMagico
De spelersgroep neemt Ten Hag niet serieus. Hij verliest credibility. Zijn aanzien wankelt, dat zie en voel je.
3 -9
Lazell
Ik zie en voel niks. Verblijd me met je inzicht.
4 0
DarkChild
Waar blijkt dat dan uit? (behalve wishful thinking)
4 0
Web
Puur speculeren, ik sta hier voor 100 procent achter wat Ten Hag zegt
Vertel mij nu eens wat er mis is in zijn verhaaltje?
6 -1
433metdepuntnaarlinks
"Ten Hag"

Dat is fout, veel mensen zijn gewoon aan het zoeken ... Zodra ze het ergens niet mee eens zijn is het exit ten Hag en staat hij alweer in een slecht daglicht. Dit verhaal was prima geweest als Bosz het had vertelt. Triest hoor, verliest credibility ... Op basis van 1 snotaap die uit vorm is, die terugkomt van een semi-blessure en gelijk op zijn pik is getrapt als hij niet een gegarandeerde basisplek heeft. Ik hoop dat Donny hier ook van leert, leek me altijd een sympathieke jongen maar dit is wel een vreemd gedoe met die paar interviews na Luik ...
2 -1
PuurGeluk
Niet dat jullie er ook maar iets om geven maar ik vind dat jullie beiden een goed punt hebben.
1 0
3*stars*3
Donny kan gerust adem halen nu...
0 0
De Stift
Reactie van Donny na zijn reserverol was inderdaad overdreven. Donny moet gewoon laten zien dat hij beter is dan, bijvoorbeeld, Schone. Bovendien kampt hij al maanden met een blessure, dus is het helemaal niet vreemd om hem een wat langere voorbereiding zonder wedstrijden te gunnen. In tegenstelling tot voorgaande seizoenen hebben we die mogelijkheid, dus Donny moet gewoon hard werken en dan komt hij zeker aan spelen toe. Met Donny, Van de Jong en Ziyech hebben we een heerlijk voetballend middenveld. In potentie kan Donny daarin meer betekenen dan bijvoorbeeld Schone.
3 -1
Rood Gevaar
Cruijff had eens in een interview aangegeven dat hij van de Beek zag als een nummer 6.
met zijn fysiek, korte opendraaien en zijn loopvermogen heb ik hem ook veel liever op die positie dan Schöne.
Maar dat hij even rust krijgt is niet gek, Donny gaf laatst zelf nog aan dat hij een hakf seizoen met pijntjes speelde en dat hij nog niet helemaal 100% fit is.
Daarna lekker de plek van Lasse invullen
6 0
DarkChild
Is dat zo? Ik heb Cruijff het een keer over Klaassen horen zeggen -die het prompt ging spelen onder De Boer- maar over Van de Beek niet. Heb je een link of zo, ben wel benieuwd!
0 0
MisterAFCA
Ik vind het van Donny een hele overdreven reactie. Het seizoen moet eigenlijk nog beginnen en meneer gaat na een langslepende blessure en twee potjes op de bank, zitten miepen. Ben het eens met wat TH zegt. Welkom in de wereld van topsport! Ajax moet altijd minstens 16 basiswaardige krachten hebben. Het seizoen is lang. Interne concurrentie moet juist goed zijn voor de spelers. Dat betekend dat je elke dag 110% moet geven en altijd met het mes tussen de tanden moet trainen! Bij Ajax heeft Donny te maken met concurrentie van twee a drie spelers. In de echte top kunnen ze bijna een heel basiswaardig elftal opstellen met de wissels. Daar moet je mee kunnen omgaan. Kan je dat niet? Ook prima maar dan ben je dus niet geschikt voor de top. Ga dan maar lekker bij Zwolle of Groningen ballen. Dan weet je met jouw kwaliteiten dat je altijd speelt...
4 -2
El-Dorado
Inderdaad vind ik ook. Erg overdreven en totaal niet professioneel. Niet van hem verwacht.

Daarnaast vind ik wel dat Donny in zijn ontwikkeling min of meer stil staat. Juist nu moet hij die lijn doorbreken. Anders blijft het matig.
4 -2
Dondy
Als je iets minimaal herhaalt is de kans inderdaad groot dat je het verbetert ja
0 0
AFCSANCHEZ
Als Schone er maar naast staat. Ben daar helemaal klaar mee. Ziyech, Donny, Blind op het middenveld en De Jong naar achter. Want ook hij bakte er helemaal niks van op het middenveld.
1 -3
BennJii020
Nha ik heb ten Hag niks verkeerd horen zeggen... De wedstrijd tegen Luik, was ik het niet met m eens. Luik had meer dan 1kans
4 0
Horrontelli
Ten Hag kent de definitie van 'basisspeler' niet.

Donny is basisspeler maar speelt misschien niet. Dat kan dus niet Erik.
2 -7
Amsterdam Loyals
Lees anders even goed wat hij zegt.. terechte opmerking Ten Hag. Vd Beek moet niet morren maar gas geven, dan komt het goed!
7 -1
Bocarra
Interview ook niet gezien? Ten Hag heeft uit gelegd dat hij meer dan 11 potentiële basisspelers heeft maar er maar 1 kan opstellen. Er moeten dit seizoen 45 of meer wedstrijden gespeeld worden en iedereen krijgt zijn deel.
6 -1
Bocarra
Hier zit geen woord Spaans bij. Duidelijk. Handig de vraag omzijlt over wat hij er van vind dat Donny zo heeft geklaagd in de media.
5 -1
433metdepuntnaarlinks
Waarmee hij Donny niet afvalt, zijn situatie begrijpt en ook gelijk aangeeft dat Donny zich geen zorgen hoeft te maken dat hij alleen nog maar vanaf de bank komt.
1 0
trodat4030
Is hij net zo'n basisspeler als Dolberg vorig seizoen eerste spits was volgens Keizer? En waarom denkt Donny dat jij hem alleen als AM ziet en niet als controleur als je dat wel zo ziet? En waarom zit een basisspeler 2 belangrijke wedstrijden achter elkaar op de bank zonder dat hij weet dat hij rust krijgt? Praat je eigenlijk wel met je spelers? Zomaar wat vragen waar ik oprecht benieuwd naar ben.. En ik denk dat ik niet de enige ben die daar wel nieuwschierig naar is. Of is dit gewoon een slap staaltje damagecontrol na de uitspraak van Donny van dinsdag (die nmm overigens flink uit z'n verband wordt getrokken)?
4 -5
Bocarra
Volgens mij heeft ten Hag dat duidelijk uitgelegd en heb jij het interview niet gezien.
3 0
trodat4030
Klopt, ik heb de persconferentie niet gezien. Maar aan de hand van dit artikel en het interview met Donny van dinsdag doemen bovenstaande vragen wel op.

Als je meer 'basis'spelers hebt dan plaatsen in je elftal, lijkt communicatie me een must. Hoe kan Dony niet weten dat ie 2 wedstrijden rust krijgt? Dat bespreek je toch met je 'basis'speler? Dan hoeft Donny ook niet te gaan twijfelen of ie wel basisspeler is en krijg je ook nooit zo'n interview als dinsdag. Of moet Donny ook de persco bekijken om te weten waar hij aan toe is?
0 0
Mazraoui
Jaarlijks Champions League is gewoon belangrijk om zulke jongens rustig te houden. Begrijp wel dat ze zich willen meten met grote spelers. Als je ziet dat de top van Nederland dit jaar in Feyenoord en AZ Europees gewoon niets voorstelt. Kan ik me indenken dat De Ligt en dergelijke eerder geneigd zijn over de grens te gaan kijken
0 0
MelleAfca
Frenkie op 6 zetten en Van de Beek als aanvallende middenvelder(ook al zegt ie hier van niet, lijkt me dat Donny het niet voor niets benoemd). Dan snap je er echt weinig van.
1 -5
S_020
Snijdt hout. Zinnige teksten.
3 -1
SWolff
Lekker tegenstrijdig van ten Hag
3 -4