De Jong: 'Dan kom je niet meer aan de bal'

ThijsZwagerman, 07-08-2018 om 23:25, 16595 views, NOS |

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

 

Frenkie de Jong speelde tegen Standard Luik eindelijk op zijn geliefde middenveld en daar was hij dan ook erg blij mee. Ook het 2-2-gelijkspel baart de technicus geen zorgen. De Jong weet namelijk waar het aan ligt, zo stelt hij tegenover de NOS.

'We komen 2-0 voor, zonder dat we echt goed speelden, vond ik. Dus dat is op zich prima. Dan ga je de rust in en dan na de rust vergeten we eigenlijk te voetballen. Minder beweging, maar alsnog moeten we net na rust 3-0 maken. Dan is het helemaal over. Nu krijg je de 2-1 tegen en op het eind valt dan zelfs nog de 2-2, helaas,' zo beschrijft De Jong het wedstrijdverloop. Hij denkt echter wel te weten waar het aan lag. 

'Soms denk je van: "We gaan het controleren", maar als je dat denkt, ga je vaak stilstaan en ben je niet dynamisch meer en kom je niet meer aan de bal. Wij zijn natuurlijk geen ploeg die de tegenstander op dertig meter opvangt en dan de boel dichthoudt. Ik denk dat wij altijd op zoek moeten gaan naar goals, dat is ons spel. Als we dat minder gaan doen moeten we terug en dan worden we kwetsbaarder.' Volgens de middenvelder heeft dat niet per se te maken met het feit dat Europees voetbal verschilt met Eredivisie-voetbal: 'Nee, in de Eredivisie is dat ook zo, zeker niet alleen Europees.'

'Beter voor vervolg van mijn carrière'

De Jong stond tegen Standard ook eindelijk op zijn geliefde middenveld. Hij legt nog één keer het verschil uit: 'Nu stond ik veel voor de verdediging en moest ik een controlerende rol oppakken. Het verschil is dat ik iets verder op het veld de bal krijg en dat is gewoon lekker. Je kan lekker combineren en als je wil ook soms mee naar voren. Ik denk dat ik van nature ook een middenvelder ben, dus met het oog op het vervolg van mijn carrière is het ook beter. Het is niet zo dat ik de verdediging verafschuw, maar ik speel gewoon liever op het middenveld.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
EersteAanname
Jezus wat was Frenkie slecht gisteren zeg, liep voortdurend uit positie bij balbezit Standard en als hij zelf de bal had heb ik hem zelden de makkelijke oplossing zien kiezen. Even een pirouette, even draaien, even wachten voordat hij eindelijk de bal afspeelde. Iedereen zal het wel weer oneens zijn omdat ze verblind zijn door zijn sierlijkheid maar dit kan echt niet op het middenveld, ook al speelt ie daar zelf zo graag. Zie hem liever naast De Ligt en als er een belachelijk bod komt van 50 miljoen zou je gek zijn dat te weigeren. Schuif Blind maar door en geef Wöber de kans.
0 -1
Barra
Belachelijke reactie en ook een totaal onrealistisch beeld van de werkelijkheid. Zo waren er wel meer spelers die hun mannetje lieten lopen, want zelfs Tadic was in de 2e helft vaak zijn man kwijt. Schone was echt aan vervanging toe, maar om onbegrijpelijke redenen werd hij niet gewisseld. Als het spel zo op en neer golft, heb je aan Schone niks want hij stond telkens een mannetje op te wachten op de rand van de eigen 16 en dan moet er juist vooruit verdedigt worden.
1 0
EersteAanname
Inhoudelijk ijzersterk onderbouwd, "zo waren er wel meer". Dat neemt toch niet weg dat hij die positie gister slecht invulde, of wel soms?
0 0
Barra
Nee want je zag overduidelijk dat Schone en de Jong gisteren de opdracht hadden om terug te zakken bij balverlies, waardoor ze veelal voor de verdediging kwamen te spelen om daar een mannetje op te vangen en zodoende was er geen pressie op hun middenveld. De 10 kreeg veel te veel vrijheid om te verzaken in de omschakeling, waardoor de ruimtes op het middenveld totaal niet klopten. Ziyech speelde erg slordig en slecht en teert eigenlijk op 2 momenten waarop hij Tadic vrij zette voor de keeper. Daarom had ten Hag ook al veel eerder voor een 6 moeten kiezen, waarbij de halven pressie kunnen geven en verdedigend werk uit handen kunnen nemen. Oja en frenkie speelde gewoon een redelijke wedstrijd, al was hij niet zo aanwezig als dat hij kan zijn.
0 0
sjaakahz94
Frenkie die maanden blessureleed achter de rug heeft, zelfs in de voorbereiding niet helemaal fit was en ook nog maanden niet op zijn natuurlijke positie heeft gespeeld lopen afbranden? Doe ik niet aan mee. We speelden met een middenveld zonder balans. Haal Schone eraf voor Donny, of zet daar Daley neer en koop een extra beul voir achterin.
2 0
Babangida83
Jij praat Feyenoorder/PSV-er Gullit na. Die willen vaak dingen afbreken, en daar heb je een beul voor nodig. Bij Ajax zijn we gewend daar voetbal tegenover te zetten. Dat is dan ook altijd het eerste criterium bij het aantrekken van een speler. Dat dit gisteren niet lukte was omdat we terug aan het zakken waren, en dan heb je wel een beul nodig. Maar nogmaals, dat is zowel tactisch als spelerinhoudelijk niet onze stijl. Je kiest of het één (initiatief), of het ander (reactief). Niet een vage middenweg waardoor je tussen twee effectieve strategieën in beland.
Had ook het idee dat de conditie gisteren parten speelde. Blind en Tadic eerste keer 90 minuten. De Jong eerste keer middenveld. De twee-twee daarentegen kwam wat mij betreft door de wissel van Eiting. Niet dat Eiting slecht is, maar op die strategische positie iemand koud 4 minuten voor tijd er in brengen terwijl de tegenstander aan het pressen is, is gewoon risicovol. Zeker als het een voetballer is. Je kunt beter voorin in de half spaces iemand verversen die de bal vast kan houden zodat je weer aan het voetballen komt.
0 0
Ar
Gisteren geen moment gezien waarom iedereen zo lyrisch is over de middenvelder Frenkie de Jong.
0 -1
Barra
Nee dan zal het wel niks zijn, want jij hebt hem hoogstpersoonlijk beoordeelt... Hij was gisteren niet zo aanwezig als hij kan zijn, maar als je nog niet hebt gezien dat deze jongen extra kwaliteiten heeft dan ga je het spelletje nooit snappen denk ik.
0 0
Tscheu
Met het oog op mijn carrière? Het gaat om de club dacht ik. Ik ben er niet van overtuigd dat het elftal sterker wordt met Frenkie op het middenveld.
2 -1
megaonion
Leuke analyse Frenkie. Echter heb ik liever dat jij je focust dat jij je mannetje niet steeds erlangs laat gaan of dat je weer als kip zonder kop bij de corner vlag maar gaat lopen ipv de bal afspeelt. Hebben we meer aan dan dit soort analyses. Laat dat maar aan de coach over, focus je op voetbal en ga ajb wat vaker naar de gym. We weten allemaal dat je goed kan voetballen maar wat jij bij vlagen laat zien in duels kan een derde klasser het soms beter. Dat is jammer.
1 -1
Bocarra
Een heldere analyse maar iets te kritisch als het om de fase waar je nu staat gaat. Ala je lang geblesseerd bent geweest en een trainingsachterstand hebt en voor het eerst op het middenveld staat dan kun je niet verwachten dat het 90 minuten loopt als een trein.
0 0
geronimo
Blind voor Schone op 6 en Frenkie gewoon naast de Ligt en niet zeuren
Het is geen speeltuin
1 -3
Tscheu
Eens.
1 -1
Barra
Frenkie speelde echt niet zo slecht als hieronder sommigen beweren, maar was niet zo dwingend aanwezig als hij kan zijn. De 2e helft stond het elftal gewoon helemaal verkeerd en zag je bij sommigen de kracht wegvloeien om druk te blijven houden op de tegenstander. Huntelaar kun je dan bijna afschrijven, want die kan in de omschakeling helemaal niet veel brengen. Het is gewoon lekker om in dit soort gevallen een 6 te hebben die dynamisch is, gaten kan dichtlopen en snel pressie kan zetten. Schone laten staan was een rare zet, maar dat zag iedereen wel volgens mij.
0 -1
AFCZlatan
Ik hoop dat Barca gisteren mee zat te kijken, want dan blijft de Jong sowieso nog een jaartje bij ons. Wat speelde deze jongen slecht gisteren. Samen met Schone liet hij constant z’n man lopen. Ik ben er nu wel van overtuigd dat de stap naar Barca echt nog veel te groot is.
0 0
tomtiedom
Persoonlijk zou ik Schöne vervangen door van de Beek. Dat zit hem op dit moment vooral in het feit dat Schöne duidelijk ouder is en een WK in de benen heeft. Daarmee bedoel ik vooral dat je ziet dat na 50-60 minuten op dit moment in de voorbereiding, of hoe je deze fase ook nog mag noemen, zijn scherpte weg is. Dan zou ik liever met van de Beek starten (Eijting nog net te 'ligt') en zo Schöne brengen om de wedstrijd over de streep te trekken. Je zag dat het middenveld volledig werd overlopen in de tweede helft en zeker Schöne zijn positie niet hield. Maar...je ziet gewoon wat een fantastisch elftal dit is en nog kan worden. Kortom: koppen omhoog en weer trots zijn op ons clubbie, dan komt het volgende week goed!
0 0
JCr14
2 controlerende middenvelder (Schöne, Frenkie) werkt gewoon niet. Het zijn sowieso geen echte controleurs. En je staat te verdedigend waardoor Luik kon drukken en moeilijk maken. En vast in de opbouw daar moet dan meer beweging zijn.

Frenkie vanuit de verdediging werkt wel. Omdat je de tegenstander verder van je eigen goal dwingt. En je meer voetbal van achteruit hebt.
2 0
ETM
Frenkie had een paar momenten waarop je weer zn enorme vaardigheid zag, effe weg draaien, en dan half met zn rug naar de goal toch achteloos een voorwaardse bal naar de ruimte aan de andere kant. Een spelverlegging vanuit een situatie dat hij onderdruk staat en vrijwel iedere andere speler eerst terug moet.
Maar zn optreden op het middenveld als geheel was gewoon niet goed. Kunnen mensen over Schone beginnen maar dat slaat nergens op want dit topic gaat over Frenkie. Frenkie was regelmatig aan het zwemmen. Moest telkens volgen ipv dat hij goed stond.

Uiteraard wel onzin om die wedstrijd nou meteen tegen hem als middenvelder te gebruiken, maar het liet zien dat Frenkie ook nog veel moet leren.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het jammer vind dat Ajax momenteel niet met een echte 6 speelt; ik wil toch gewoon een controleur achter Frenkie zien en dan dynamiek vanuit t midden naar buiten toe en andersom. Met een 10 krijg je meer dat 'aansluit' voetbal. Het moet misschien niet te veel uitmaken als het spel heel dynamisch is, maar als je zoals gisteren een team hebt wat veel wint en bovendien zelf onder druk uit voetbalt krijg wordt t spel in de opbouw algauw te lang. Een 6, zoals Schone bijv onder Bosz kon goed kort onder de bal spelen, dan hebben de halven meer druk naar voren en ook meer vrijheid om voorwaards druk te zetten.

Vond het gisteren niet goed, maar je zag wel hoe link Ajax toch is als de tegenstander niet compact staat. Luik was beter en toch had Ajax gewoon 4x moeten scoren. Apart wel..
0 0
witchmaster11
het probleem was larse te traag veel te traag had gewoon in de rust gewisseld moeten worden vooral bij een temp van 32 gr
2 0
NouriVandeBeek
Ik vond Frenkie niet slecht spelen, maar Lasse en Frenkie zijn gewoon niet complementair tegenover een fatsoenlijke tegenstander.

Vergeet ook niet dat Tadic en Ziyech afwisselend amper meehielpen om mee te verdedigen.
2 0
ram
Ik vond Frenkie de slechtste van het veld. Maar okay... dat mag wel een keer. Ik heb wel veel vertrouwen in hem op het middenveld.
2 -1
Ajax4ever86
Volgens mij heb je de wedstrikd niet gezien, want anders had je Schone zien spelen of eerder opgesteld maar ‘niet gespeeld’. Het moet echt ophouden met Schone. Gewoon Blind op CVM en Wober CV. Dat geforceerde gedoe met Schone, die zn tijd heeft gehad, en Blind op CV, waarin je maar 60% van zn kwaliteit benut. Blind heeft zn beste tijd en transfer als CVM verdiend naar Man United. Gebruik hem dan ook zo
2 0
NouriVandeBeek
Dat is echt onzin. Lasse was alleen al een gradatie slechter.
1 0
Bjorn
Kolere Frenkie wat speelde je een waardeloze pot.

Vanaf 4 vind ik hem vele malen sterker. Slimme intercepties, dribbelt in op goede moment, verliest nauwelijks een kopduel...
3 -1
godenzonenssuper
Ik vond Frenkie ooit vooral sterk als aanvallende middenvelder.
Schijnt hij ooit ook voor gehaald te zijn.
Speelde hij alleen helaas als invaller onder Bosz voor het laatst in Ajax 1.
1 0
altijdwelwat
Er zijn helaas 2 Frenkie's , Frenkie met bal die is af en toe heel erg goed . En dan is er Frenkie zonder bal en die gaat af en toe zwaar door de ondergrens. Tegenstander lopen met regelmaat uit zijn rug weg , en okk in zijn duels is het vaak half half.
4 -1
Remark
Er is altijd wel wat...
0 0
altijdwelwat
Helaas wel .....
0 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
klopt helemaal wat hij zegt. als ajax achteruit loopt en geen druk naar voren zet is het kwetsbaar.
daarom is het ook te hopen dat we niet uitgerekend in de return een off-day krijgen van het middenveld en de aanval.
hij geeft hier ook indirect(misschien onbewust) grote kritiek op de verdediging.

ik zou gewoon onhandig zeggen dat onze verdediging gewoon zwak is. dat is het ook gewoon.
1 0
AjaxBaggio
Toch blij dat Frenkie gewoon nog bij Ajax blijft. Moet eerst een heel seizoen op het middenveld spelen voordat je überhaupt aan een transfer gaat denken. Dan pas kun je zeggen hoe goed meneer Frenkie is.

Vond al die berichten over Barca dan ook best lachwekkend. Na vandaag gewoon weer met beide voetjes op de grond. 100% focus op Ajax.
4 0
Remark
Frenkie moet z.s.m weg. Hij wordt bij Ajax niet begrepen, niet door de coach, niet door z'n medespelers en al helemaal niet door de supporters.
1 -4
MisterAFCA
Wat een ontzettend simpele remark... Frenkie liep zelf gewoon te kutten. Het hele middenveld trouwens. Er werd op een gegeven moment geen enkele druk op de bal gezet door het middenveld. Iedereen inclusief Frenkie liet zijn man lopen. Als het nou echt zo’n grote meneer is als jij doet voorkomen, had hij zich in ieder geval aan zijn taken moeten houden. Vond het nu een zomeravondvoetballer. Aan de bal af en toe geweldig, zonder bal helemaal kut. Er moet tussen al dat voetbal op het middenveld gewoon een echte box to box speler/breker.
0 0
Lazell
Hij speelde kut, maar lijkt hier toch ook de vinger op de zere plek te leggen. Dit moet besproken worden met de ervaren jongens, waarna zij deze momenten in de wedstrijd gaan herkennen en het team de goede kant op sturen.

Vermoeidheid speelde ook echt een rol. Neres speelde kut en Tadic was moe op het laatst, dus je had 0,0 diepgang. Als je middenveld dan ook nog overlopen wordt, is het wachten op tegengoals, want je krijgt die bal niet meer weg en blijft onder druk. Vervelend om te zeggen, maar die 2-1 zat er zo hard aan te kopen. En de 2-2 was helaas ook gewoon verdiend.
6 -1
KingDusan
Meneer weet waar het aan ligt. Maar doet daar in het veld niets mee.
1 -4
Joseph
Klopte gewoon niet met Schone, die loopt allren maar in de weg op dit niveau. Domme fout om Donny er naast te zetten, iemand die kan lopen voor Ziyech of Frenkie.
3 -1
didierajax020
Nou Frenkie, op basis van afgelopen wedstrijden stuur ik je het liefst direct terug naar de verdediging. Wat een slechte pot speelde je. Of het de hitte of het wennen aan je 'nieuwe' positie sinds maanden was.. Ik weet het niet. Zonde.
6 -4
Suarez16_
Lag vooral aan Schone en deels aan Frenkie's conditie. Een Van de Beek of Klaassen hebben longen van een paard en konden veel gaten van Schone dicht lopen doordat ze altijd bleven gaan. Frenkie heeft al 10 maanden niet op het middenveld gestaan (daar maak je meer meters dan centraal) en was eingelijk tot aan Graz nog niet fit genoeg gezien hij in oefenduels vaak na 45 gewisseld werd en toen stond hij centraal achterin. Ik zou daarom ook altijd 1 middenvelder met het loopvermogen van Davy of Donny opstellen want die maken veel belangrijke meter.
0 0