Ouaali: 'Over een paar jaar oogst je weer'

BVeenstra, 18-07-2018 om 07:50, 27782 views, Voetbal International |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali gelooft nog altijd in de 'Nederlandse' manier van het opleiden van voetballers. In een interview met Voetbal International gaat de oefenmeester in op de discussie dat de 'Hollandse opleiding' onder druk staat, waarbij Nederland van meer van andere landen zou moeten leren.

'Ik kan niet zo veel met dat soort adviezen. We hebben in het verleden met onze aanpak geweldige dingen gedaan', begint Ouaali, die denkt dat die periode ook weer gaat komen. 'Kijk naar de potentie van de huidige grote talenten bij clubs als Ajax, PSV, AZ en Feyenoord. Over een paar jaar oogst je weer, net als België nu. Ben ik van overtuigd. We moeten ons focussen op de aanpak waarmee wij groot en succesvol zijn geworden, als land en als club.'

Ouaali geeft wel toe dat men in Nederland en bij Ajax af en toe best over de grens kan kijken. 'Je moet altijd openstaan voor verbeteringen, maar de kern van onze opleiding heeft ons veel opgeleverd. En gaat dat nóg doen. Dan heb ik het over onze tactische en technische vaardigheden. Daar moeten we steeds beter in worden, om zó top en machtig te zijn, dat de andere aspecten bijzaken worden.'

Bij Ajax is er de laatste jaren veel veranderd in de jeugdopleiding, waarbij er meer oog is voor het individu en fysieke ontwikkeling. 'Maar die discussie over dat het in het buitenland allemaal beter is, daar geloof ik niet blindelings in. Neem het tactische aspect. Gaan we nu als Nederland compact spel kopiëren? Met z’n allen terugtrekken en counteren of hopen op een spelhervatting? Daar pas ik voor. Dat sommige andere landen dat doen, prima, maar hier heerst de gedachte van creatief zijn, initiatief tonen, dominant willen zijn en met risico.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jeugd
Onder 17 barst van het talent, niet alleen bij Ajax. Komt goed.
Verstandige teksten.
0 0
Johnnie
Verstandige woorden, alleen moet je wel zorgen dat je toptalenten blijven en niet voor hun 18e al De Toekomst verlaten. Ik geloof er ook wel in dat Nederland weer terug komt alleen heeft het tijd nodig.
0 0
JC14LEGEND
Voor de liefhebbers die met wat meer diepgang naar voetbal kijken: https://spielverlagerung.com/2015/05/08/tactical-theory-compactness/
0 0
shachalnur
Over een paar jaar?

Hij heeft het blijkbaar over de groep die na de door Ajax/Wim Jonk opgeleide talenten gaat komen.

De Ligt,Kluivert,v/d Beek,Eiting,Bazoer,Tete,Riedewald,Nouri(Dolberg en Frenkie kwamen later)

En hoe zat het met de groep voor Jonk,nog grootheden uit voortgekomen ?

Over een paar jaar weer oogsten?

En hoe ver gaan bovengenoemde jongens eigenlijk komen als ze langzaam richting hun top gaan(23-24 jaar)?

Als de vorige groep nog niet eens doorgebroken is op hoog niveau,waarop baseert hij dan dat er straks 'weer' geoogst gaat worden?
0 0
geDaante
Nee, hij doelt op de talenten die nu doorbreken bij vooral de topclubs, dus jongens als De Ligt, Van de Beek, Frenkie, Eiting, Kluivert, Malen, Van Bergen (Vitesse), Stengs, Sinkgraven, Bijleveld, Schuurs, etc., en iemand als Gravenberch kan ook zomaar over een paar jaar bij het Nederlands Elftal zitten.

Qua talent zit het nu wel goed, de vraag is hoe die jongens mentaal in elkaar steken en zich goed zullen ontwikkelen.

Wat wel duidelijk is, is dat het qua creatieve middenvelders opleiden nogal moeizaam lijkt te gaan in Nederland, en dat is raar voor en land dat pretendeert voor creatief aanvallend voetbal te staan. Dat is dan ook niet zo. Bij Ajax is dat weer meer erin gekomen door Cruijff en Jonk, maar de rest leidt nog veel op middels de kansloze KNVB/Van Gaal visie, waarin creativiteit juist de nek wordt omgedraaid. Er wordt dan ook gekickt op lopende spelers die voetballend en creatief heel matig zijn, maar veel scoren door in de 16 te duiken. Totaal kansloos.
1 0
shachalnur
Ik heb het meer over spelers die doorontwikkelen tot de Europese top.

Moet het nog zien.

De KNVB aanpak is kansloos,meeste jeugdtrainers zijn blaffende Playstation-coaches.

Talent en techniek is er vooralsnog voldoende.

de kernwoorden zijn 'creativiteit', 'mentaal' en 'fysiek'.

Er schijnt bij de meesten een issue te zijn met minstens 1 van die onderwerpen.

en vooral de vraag waarom het daar niet goed gaat.

Zolang je de oorzaken niet boven tafel krijgt, zul je ook geen oplossing vinden.

en we gaan door met:

het gif moet erin (regering,kunstgras)

doorpakken (KNVB)

en niet vergeten jezelf te belonen( beursgenoteerd bedrijf Ajax).
0 0
CruyffFootball
Mooie praatjes op het einde.
Jammer dat we daar na de exit van Jonk steeds minder van terug zien.
3 -3
Web
Dat is dus gewoon niet waar.
Onder 19 was een matig team, niet voor niets veel buitenlanders aangetrokken.
Maar daar onder zit heel veel talent, en word ook volgens de Ajax normen gespeeld
Heitinga heb ik mij bedenkingen bij, maar ik heb dit team ook heel goed zien spelen

Maar ik kijk er niet van op dat jij dit zegt, alles zo zwart wit, alles was goed en is slecht, nou ik vind dus van niet.
0 -4
Mikes
Gelukkig zien we na de exit van Jonk dat onze jeugdspelers wel weer contracten krijgen. Gezeik altijd van die Jonk aanhangers.

Waarschijnlijk weet jij het niet eens, maar Ouaali is zelf binnengehaald en deels opgeleid door Jonk.
2 -3
CruyffFootball
Oh echt Ouali binnengehaald door Jonk?
Je meent het -_-
Maargoed, omdat Jonk ooit Ouali binnenaalde wil dat zeggen dat Ouali niet kan veranderen van visie na de exit van jonk? Sterke beredenering.
En in het begin sla je al onzin uit.
Werden er onder Jonk geen contracten uitgedeeld dan? Jonk was de persoon die de regel terugdraaide dat spelers pas op hun 17e een contract zouden krijgen.

Maar ga verder vooral niet in op de ontwikkelingen qua spelopvatting op
De Toekomst. Met je “gezeik”.
2 -1
Ozymandias
Ouaali is door Jonk van FC Lisse naar Volendam gehaald en daarna naar Ajax gehaald waar hij uiteindelijk als hoofd bovenbouw als zijn rechterhand heeft gewerkt. De visie qua opleiden van Jonk en Ouaali is bijna identiek. Alleen was Ouaali het wel met Bergkamp (en de meeste voetbaltrainers in de boven- en middenbouw) eens dat de performance coaches te veel macht hadden gekregen. Zo hielden de performance coaches het doorschuiven van talenten tegen. Ouaali en Jonk zijn trouwens gewoon nog steeds vrienden van elkaar (wat ze nu al vele jaren zijn).
1 0
Web
Zo is het gegaan, klopt
0 0
Mikes
Wim Jonk hoofjeugdopleiding 2011-2015. TFM en Dilrosun zomer 2014 krijgen geen contract en vertrekken...... en ja Jonk draaide de regel weer om, nadat hij hem zelf op advies van Cruijff had ingevoerd......
0 0
geDaante
Dat noemen ze experimenteren en uitproberen, manieren om innovatief te zijn. Wat niet goed uitpakt, laat je los, wat wel goed uitpakt, houd je aan, en verbeter je.

En die jongens waren hoe dan ook weggegaan, zo'n lullig contractje is met een paar ton afgekocht, en die jongens zijn niet weggegaan vanwege het niet krijgen van een contract, maar voor de naam en faam, en vooral geld, van clubs als Chelsea en Man U.

Dus houd maar eens op met dat standaard napraatriedeltje.
0 -2
Mikes
Dat is niet waar, TFM had dan in januari al kunnen vertrekken als hij perse weg wou gaan voor het grote geld. Hij had bij 16.5 jaar nog steeds geen contractaanbieding. Kijk gerust al zijn interviews en je hoort en ziet dat Ajax hem daarmee gewoon pijn heeft gedaan. Misschien iets meer luisteren naar zulke spelers zelf, ipv je eigen conclusies trekken.
0 0
Web
Juist
0 -3
Ozymandias
Hoezo zien we daar steeds minder van terug? Wat is er precies veranderd sinds Jonk weg is wat volgens jou niet goed is?
0 0
geDaante
Minder individuele training (woorden van jeugdspelers zelf), minder focus op kort aanvallend combinatiespel, en weer wat meer langer spel, met meer lopende mensen, (kansloze) voorzetten, etc. Lopende halven in plaats van vooral creatieve (Ekkelenkamp/Dani de Wit/Taylor die al meer zo speelt/Van de Beek die in het eerste meer zo speelt en dus niet in zijn kracht). Dus weer wat meer standaard KNVB invloeden, zeker in de bovenbouw. Veel tijd steken in spelers die het niet gaan redden en onbetwiste basisplekken geven (Dani de Wit/Ekkelenkamp op die positie), om maar wedstrijdjes te winnen, ten koste van beter talent. Weer meer verschil tussen elftallen qua speelwijze door meer vrijheid (voor het ego van) jeugdtrainers en het minder eisen van een eenduidige visie. Veel denken in algemeenheden in plaats van heel detaillistisch en perfectionistisch bezig te zijn en te willen verbeteren. Het idee achter per se Youth League willen spelen maar deels snappen; wel begrijpen dat die hogere weerstand perfect is voor de ontwikkeling van talenten, maar dan gaan aanpassen en de verkeerde talenten erbij halen die het niet gaan redden, om maar (te denken) te winnen, zoals Ekkelenkamp en Dani de Wit op één middenveld. Belachelijk. En dan verbaast zijn dat van je opbouw niks komt, je wordt vastgezet, en wordt ingemaakt. Soms ook een heel seizoen met de -19 té resultaatgericht spelen om maar Youth League te halen. Ten eerste is het gebrek aan geloof in de eigen filosofie en jonge talenten slecht, ten tweede schiet je je doel voorbij, want een heel jaar niet des Ajax en met de meeste talentvolle speler spelen, is een paar wedstrijden Youth League bij lange na niet waard, zeker als je de Youth League dan ook niet speel met je eigen filosofie en je beste talenten, voor wie die extra weerstand is bedoelt. Die jongens moeten mogen falen, en de Youth League winnen moet dan ook niet het belangrijkste doel zijn, alleen voor de spelers, niet voor de coaches.

Wat wel goed is, is versneld doorschuiven, dat lijk nog wat harder te gaan dan onder Jonk, maar Jonk had dan ook wel een zeer sterke A1, waarin geen plek was om spelers van onderaf naar door te laten schuiven. Door het vertrek van een aantal spelers naar het buitenland, een goede, snelle doorstroom naar het eerste, kwam er een hoop ruimte om spelers versneld door te schuiven.

Waar ik me aan vasthoud, is de onderbouw, waarin nog Twin Games worden gespeeld, en de focus nog wel op techniek lijkt te liggen.

De opleiding is niet slecht, nog steeds vele malen beter dan pre-revolutie, maar kan veel beter. Het heeft weer stapjes terug gezet, en dat is doodzonde, en onnodig.

Waar ik me nu meer zorgen over maak, is de organisatiestructuur en het beleid van Ajax, met de trainer die de speelwijze van het eerste bepaalt, zijn zin krijgt in aankopen, zoals Labyad, en schijnbaar ook Tadic en Blind op zijn aandringen. Wat bepalen de technische mensen dan nog bij Ajax? Het is een passant, Ten Hag, die de technische lijn uitzet en bepaalt wie er komt. Het is dus weer korte termijndenken en geen lange termijnvisie, die bewaakt wordt.

Er zit geen idee achter, geen visie, men doet wat men nu goed lijkt, en kijkt niet verder. Het Technisch Hart is definitief verleden tijd, en de technische alleenmacht ligt bij Overmars, die zijn trainer vrijwel eigenlijk alles uit handen geeft. Wat als Overmars vertrekt? Wat als Ten Hag vertrekt? Dan speelt Ajax ineens weer anders, komen er weer ander type spelers. Ajax wordt zo gewoon weer als een standaard club, waar de zittende trainer de filosofie bepaalt, en waardoor de club geen eigen identiteit heeft. Tenzij je steeds de perfecte keuze maakt qua opvolging, maar met Bosz, Keizer en Ten Hag heb je alweer drie heel verschillende speelstijlen in één jaar.
0 0
Champy
Continuiteit in voetbal kan alleen bestaan als dezelfde mensen blijven en niet door een orgaan neer te zetten, waar ook incompetente mensen in terecht kunnen.
Rijkaard was ook een niet des Cruijff voetbaltrainer die door Cruijff werd gekozen om maar een vb te noemen.
Is dit dan niet de vriendjespolitiek waar je zo op tegen bent? Of geldt dit niet in dit geval?

Het technisch hart heeft voor meer problemen gezorgd dan dat we er voordeel uit haalden.

Als je een technisch hart of dergelijke moet invoeren, doe dat dan voor de opleiding, want daar wordt echt LT beleid in uitgestippeld.
Voor het eerste elftal kan je heel moeilijk LT beleid voeren, zoals blijkt. We hebben weer een compleet ander elftal dan in 2016/17, amper 14 maanden geleden...
0 0
Ozymandias
"Minder individuele training (woorden van jeugdspelers zelf)"

Geef mij eens een bron dat spelers minder individuele training krijgen. Het aantal invididuele techniektrainingsuren zijn namelijk omhoog gegaan sinds Jonk is vertrokken.

"minder focus op kort aanvallend combinatiespel, en weer wat meer langer spel, met meer lopende mensen, (kansloze) voorzetten, etc. Lopende halven in plaats van vooral creatieve (Ekkelenkamp/Dani de Wit/Taylor die al meer zo speelt/Van de Beek die in het eerste meer zo speelt en dus niet in zijn kracht)."

Dat is gewoonweg niet waar. Dani de Wit en Taylor hadden onder Jonk ook gewoon een vaste basisplaats in hun lichting. Sterker nog, toen Jonk vertrok waren de meeste creatieve voetballers uit de 1999-2001 lichtingen vertrokken en Jonk liet lichtingen achter zonder creatieve spelers. Na zijn vertrek hebben ze daardoor een bak met creatieve buitenlanders (waaronder Bijleveld, Pasquali, Jansen en Schon) aangetrokken.

"Veel tijd steken in spelers die het niet gaan redden en onbetwiste basisplekken geven (Dani de Wit/Ekkelenkamp op die positie), om maar wedstrijdjes te winnen, ten koste van beter talent."

Nogmaals, onder Jonk heeft Dani in zijn lichting ook altijd een vaste basisplaats gehad. Ook al waren er spelers met meer voetballend vermogen ter beschikking.

"Waar ik me aan vasthoud, is de onderbouw, waarin nog Twin Games worden gespeeld, en de focus nog wel op techniek lijkt te liggen."

In de midden- en bovenbouw licht de focus nu meer op techniek dan ooit. De spelers hebben nooit meer techniektrainingsuren gekregen dan nu. Onder Jonk kwam het zwaartepunt steeds meer op de atletische ontwikkeling te liggen. Tot zo'n extent dat onder andere Bergkamp vond dat er te weinig aandacht aan de technische ontwikkeling van spelers werd besteed.

"Wat wel goed is, is versneld doorschuiven, dat lijk nog wat harder te gaan dan onder Jonk, maar Jonk had dan ook wel een zeer sterke A1, waarin geen plek was om spelers van onderaf naar door te laten schuiven."

Onder Jonk hielden de performance coaches het doorschuiven van bepaalde spelers tegen. Dit is waar de voetbaltrainers in de boven- en middenbouw in opstand tegen zijn gekomen en waar Bergkamp hun in heeft gesteund. Nu de performance coaches ondersteunend (in plaats van bepalend) zijn geworden worden talenten veel sneller doorgeschoven. Iets wat de ontwikkeling van de toptalenten duidelijk enorm goed heeft gedaan.
1 0
CruyffFootball
Resultaat en daarmee het ego van de trainers lijkt weer belangrijker te zijn dan een aanvallende visie.
Het waren bijvoorbeeld weer vooral harde wekers en lopers die op het middenveld de kans kregen en eigenlijk als verkapte schaduwspits stonden te spelen.
Het gedurfde korte combinatievoetbal heb ik steeds meer zien afnemen. .
0 -1
Ozymandias
"Het waren bijvoorbeeld weer vooral harde wekers en lopers die op het middenveld de kans kregen en eigenlijk als verkapte schaduwspits stonden te spelen."

Noem al die harde werkers een en de spelers die ten koste van hun niet tot spelen toekwamen. Ik durf te wedden dat je niet verder kan komen dan Dani en Ekkelenkamp.
0 0
geDaante
Dat constateer ik ook helaas.

Dat ego van jeugdtrainertjes, zoals dat van Gery Vink, zal een grote reden zijn geweest van het vertrek van Jonk, die eiste dat iedereen zich ondergeschikt moest maken aan een eenduidige, gezamenlijke visie. De performance afdeling gaf aan welke speler even rust nodig had en individueel even meer bezig moest, en welke speler niet.

Dat kunnen de egootjes van trainers niet hebben, daar ze van binnen vaak per se willen winnen, en hun eigen stempeltje op het team willen drukken, en zelf dat team willen ontwikkelen.

Begrijpelijk wel, dat lijkt mij ook leuker, om zelf je eigen visie erop los te laten en te werken met een vast team. Maar dan moet je niet bij Ajax gaan werken of werkzaam blijven, dan moet je of een amateurclub gaan trainen, of gaan voor je Betaald Voetbal Coach diploma, maar dan ook niet bij Ajax, of waar dan ook, waar een duidelijke, eenduidige visie heerst, waarin je je ondergeschikt moet maken.

Nu is het weer rustig, en dat is prettig, maar vaak een gevolg van diezelfde trainers weer meer ruimte geven hun eigen stempeltje te drukken. De beste jeugdtrainers voor Ajax zijn trainers die ambitieloos zijn, die het leuke vinden met jeugd bezig te zijn en met ontwikkeling, en niet kicken op teamresultaat, maar op de onwikkeling van individueel talent.
0 -1
Bijgoochem
Ligt er ook aan dat de jeugd in hun vrije tijd steeds minder voetballen. De generatie van Davids Kluivert etc voetbalde altijd op de pleintjes. Waarom was Nouri zo technisch begaafd? Omdat hij altijd op straat was. Maar over het algemeen gebeurt dat steeds minder met de telefoons en playstation.
0 0
Champy
Ik denk dat dat riedeltje wel de prullenbak in mag als je ziet wat er gebeurt in de omringende landen, met dezelfde gadgets/afleidingen onder de jeugd.

Of denk je dat er in veel Europese landen geen kinderen op hun iphone zitten?
0 0
Web
Het zijn allemaal golf bewegingen, nu is het even wat minder, maar over een paar jaar kan het weer anders zijn. Wel zorgelijk dat ze te vroeg de stap maken, zo gaat er best veel talent verloren, van Persie en Seedorf zijn de enigste die ik mij kan herrineren die het jong wel gemaakt hebben in Europa. kliuivert ook een heel groot talent, nog maar eens zien of hij het red.
Wat wel heel belangrijk is dat een elftal met alleen talenten het niet red, talenten hebben routine rond zich nodig. Ajax is op de goede weg nu, ik ben erg blij met Blind en Tadic.
Wel zorgelijk dat er geen spitsen doorbreken
Dat was altijd heel goed, Kieft, Van Basten, Bosman, Bergkamp, Van Nistelrooi, Kluivert enz
0 0
geDaante
Nee, dat is te makkelijk. Er komen nu weer talenten aan, omdat met name de topclubs een eigen visie zijn gaan hanteren, hun opleidingen zelf hebben verbeterd en anders zijn gaan scouten. En dus niet meer de kansloze KNVB aanpak hanteren.

Van Gaal heeft bij Ajax rond '95 de opleiding naar zijn hand gezet, en in 2001 landelijk bij de KNVB. Sindsdien kwamen er alleen voetballend matige systeemvoetballers door die van slag raakten als ze elders op het veld kwamen te spelen en ze niet hun vaste taakjes en stramienen konden uitvoeren. Gebrek aan zelf-initiatief, aan individuele klasse en kwaliteiten, eenheidsworsten zonder eigenheid. En dat is een periode geweest van zo'n 20 jaar, dat is geen golfbeweging meer.

Met het verliezen van de op het individu gerichte Cruijff als visionair en opleider, en als voetbalherder, en het dan maar gaan volgen van het volledig op het team gerichte tacticus Van Gaal als voetbalherder, is het Nederlandse voetbal in verval geraakt, en hard. De zaken die men nu probeert te kopiëren vanuit het buitenland, zijn veelal aspecten vanuit Cruijff's visie. Dus we kopiëren zaken die we van Cruijff direct toentertijd gewoon hadden kunnen aannemen, maar dit calvinistische landje vond de man te groot, en moest maar gelijk getrokken worden met de mindere goden, en gewoon genegeerd worden.
0 0
ambtenaar
Die laatste alinea stemt mij wel tevreden.
1 0
Dastaan
Oogsten of niet. Het is wel erg triest dat er niks doorkomt. De jongens die door zijn gekomen zijn uit eindelijk naar andere clubs vertrokken in Nederland omdat ze niet goed genoeg zijn. Waar ligt dat dan aan? Ik denk dat een speler bij Ajax op jonge leeftijd snel het woordje “talent” op z’n voorhoofd krijgt maar dat geen 1 in staat is om daadwerkelijk het hoogste niveau te halen. Denk dat een mentaliteit kwestie is van de meeste jongere om niet voluit te gaan. Ik denk dat je een beetje geluk moet hebben zoals met Sneijder, van der vaart, dat er echt een doorbreekt. Ik weet dan ook niet in hoe verre deze Ouali capabel is voor functie hoofd jeugdopleiding. Want als er niks doorbreekt voor het eerste elftal van Ajax dan is dat toch best wel zorgwekkend. Denk dat zijn functie ook wel aan het licht gehouden moet worden.
0 -2
Champy
We gaan ervan uit dat de jeugdopleiding stopt na de onder 19/Jong. Juist daarna zie je dat talenten na een aantal goede wedstrijden terugvallen naar een bedenkelijk niveau.
Ligt dat aan mentaliteit van spelers die niet kunnen omgaan met tegenslagen? Ja, dat is altijd een factor. Juist dan heb je veel aan spelers die hun ervaring kunnen delen.
Bij Ajax heb je te weinig van dat soort spelers in de afgelopen seizoenen.

Uiteraard moet de opleiding steeds beter, maar daar ligt in mijn ogen niet het falen van het Nederlandse voetbal, maar meer in de begeleiding na de opleidingen.

Ik geloof wel dat Oranje kan oogsten van deze generatie, in de zin dat we weer gaan deelnemen aan eindtoernooien. Voor echte prestaties moet je blijven hopen dat enkele van die spelers de absolute top gaan halen, en daar het verschil maken.
1 0
Redrum
Talent moet er natuurlijk ook wel zijn. Er zou eens kristisch naar de jeugdscouting gekeken moet worden, maar met de opleiding van Ajax zelf is volgens mij nog steeds niks mis. Je kan alleen trainen wat je wil met jongens als Bergsma en Zeefuik, maar als ze gewoon geen talent en techniek hebben dan is het trekken aan een dood paard. In de lichtingen daaronder zie ik wel weer meer talent gelukkig. Daar verwacht ik dan ook veel meer Ajax1 materiaal uit voortkomen.
1 0
TheRiviera
Het ligt denk ik ook deels aan de mentaliteit van jonge spelers in Nederland. Het niveau over het algemeen ligt in Nederland gewoon lager omdat voetbal niet heel je leven overneemt. Het klinkt misschien wat kut maar de reden waarom in landen zoals Brazilië regelmatig mooie pareltjes zoals Neres te vinden zijn is omdat voetbal leven daar is voor vele jongens. Het maakt het verschil tussen financieel goed of niet goed te zitten.

Dat aspect vind je niet echt terug in Nederland. Hier is voetbal een sport omdat je het leuk vind niet omdat je het moet doen om te overleven. De drive om te slagen is sowieso minder. En ik moet ook zeggen dat Ajax veel milder is geworden de afgelopen jaren wanneer het gaat om jong talent. Die stempel word te vroeg gegeven en er word minder kritisch gekeken naar welke spelers nou wel echt talent hebben en welke nou niet. Het laatste talent waar ik zelf bijvoorbeeld zeer onder de indruk van was is Christian Eriksen en hij komt niet eens uit Nederland en dat zegt al genoeg.
1 -2
Rentokill
In de jaren 80 hadden we ook zo’n dip. Vlak daarna werd Nederland europees kampioen. Economische verschillen zijn er altijd geweest en toch leverden we geregeld topspelers af. Zoals Ouaali ook zegt: Gewoon effe een dip. Meer niet.
0 0
Ozymandias
Het was wel degelijk meer dat een dip. De manier van opleiding in Nederland was behoorlijk verouderd en niet aangepast op het feit dat kinderen steeds minder op straat voetballen en daardoor een bepaalde basisontwikkeling missen. De atletische ontwikkeling van talenten was ook iets waar Ajax niet genoeg aandacht aan besteede.

Verder moest er pedagogisch gezien een behoorlijke achterstand worden goedgemaakt. Voor jeugdtrainers als Pronk die totaal niet begrepen hoe ze met kinderen om moesten gaan (luister maar eens naar wat Veltman en Rienstra over hem te zeggen hebben) is nu gelukkig geen ruimte meer bij Ajax.
0 0
geDaante
De opleiding was niet zozeer verouderd, maar totaal omgegooid in zwaar negatieve zin door Van Gaal, eerst bij Ajax, daarna bij de KNVB.

Yep, Van Gaal is de grote boosdoener, door zijn zelfoverschatting, enorme ego en narcisme. En door al die zeer incapabele en visieloze voetbalmensen die die knakker blindelings hebben gevolgd, en Cruijff hebben genegeerd, hoe dom ook.

Het geeft maar aan dat zonder Cruijff als visionair en opleider, Nederland helemaal niets had voorgesteld als voetballand. Nederland was niet meer geweest dan Denemarken of België pre-hervormingen.
0 0
Freddy Al
Ik heb ook helemaal niets met van Gaal maar ik denk dat je hem nu ongewild groter maakt dan hij is.
Ook in Nederland was en is er altijd veel kritiek op het systeem -denken van Louitje.
Ook denk ik dat er behalve JC meerdere invloedrijke visionairs waren ( bijvoorbeeld Wim Jansen) die de creativiteit hoog hadden staan in het vaandel.

Ja; er is ten onrechte teveel waarde gehecht aan de resultaat gerichte visies( die nu nog hardop bij PSV maar ook bij het Franse nationale elftal op handen gedragen wordt ).
0 0
Web
Dat klopt, vroeger als wij uit school kwamen trekken wij oude kleren aan en gingen wij voetballen, partijtjes kiezen, en maar pingelen, en dan gouw een beetje eten, en gingen wij bij de club weer verder, dat mis je nu en moeten de clubs op inspelen, laten spelers lekker gaan, en maak ze niet te jong plaats gebonden, het gaat er om dat je veel ballen krijgt in een kleine ruimte en pingelen, nu zie ik spelers vaak aan de lijn blijven plakken en dat je soms geen bal krijgen, en geen speler meer kunnen passeren, want je moet het spel breed houden, en afspelen. Daar leer je dus niets van, ook moeten de beste trainers rond de C junioren zitten, dat is de leeftijd dat ze nog leergieger zijn en niet puberen. Ik vind dat ze bij Ajax nog steeds goed bezig zijn, het is allemaal niet zo zwart wit als wel eens gezeg word. Onder Jonk was het goed en onder Ouaali ook, die is zelfs door Jonk binnen gehaald.
Toch moet je open staan en zeker over de grens kijken, wat goed is er uit mee nemen, het voetbal ontwikkeld zich steeds door.
0 0
Champy
Dat fenomeen speelt zich niet alleen in Nederland af.
We zijn er gewoon niet in geslaagd om te gaan met de randvoorwaarden.
1 0
Web
Klopt, ik denk dat het in Zuid Amerika nog wel gebeurt
0 0
Champy
Dat je niet altijd topspelers kan afleveren en kan meedoen bij de beste 8 landen ter wereld is allemaal te begrijpen.
Maar dat je als Nederland zijnde je niet eens kan plaatsen voor eindtoernooien is en blijft een grote schande.
0 0
Rentokill
Zoals in 80, 82, 84, 86.
0 0
Champy
Je vergeet het feit dat die toernooien van nu 2 tot 3x zoveel landen toelaat dan toen.
0 0
JesseMKB33
Je vergeet dat er tegenwoordig veel meer landen zijn om rekening mee te houden. In die tijd waren de kleinere landen nog echt een stuk slechter.
0 0
Champy
Je hebt even veel landen om rekening mee te houden, namelijk de landen in je eigen kwalificatiepoule.

Je bent in de afgelopen 4 jaar niet sterker gebleken dan landen als Bulgarije, Turkije, Tsjechie, IJsland en Zweden.

Technisch loop je achter op de toplanden, en tactisch ook op dit soort B-landen.

We zien een probleem, en we nemen geen acties om het probleem op zowel de korte als lange termijn te lossen, en hebben daar zelfs een complete fuck up van gemaakt met die aanstelling van Blind.
0 0
oudzuid2
waar leid je nog voor op als ze na een halfjaar Ajax 1 al naar het buitenland willen verkassen? (of zoals Malen en Bouy nog veel eerder)
0 0
Web
Daar gaat het ook fout, deze jongens hadden heel veel potentie, maar zijn stil blijven staan, moet zeggen dat ik Malen wel weer beter zie worden, jammer dat hij niet bij Ajax terug gekomen is, maar bij PSV speelt
0 0
wladimir
Voor de poen ouwe! Kluivert heeft erg veel opgeleverd met een jeugdcontract. Met Dolberg, de Jong, van de Beek en de Ligt gaat Ajax de komende jaren zo veel verdienen dat je de jeugdopleiding gewoon niet ter discussie kunt stellen.
4 0
oudzuid2
mee eens, maar ik zie nog liever dat we met zelf opgeleid talent ook een paar titels binnenhalen voor ze vertrekken, zoals met Vertonghen en Eriksen
0 0
Michelinho
Precies; als je ze niet kan behouden kan je er tenminste nog aan verdienen.
0 0
JC14LEGEND
Ik kan hier niet echt uit opmaken wat hij nou daadwerkelijk bedoeld, maar zijn opmerking over 'compactheid' is wel alarmerend te noemen. Ouaali legt een directe link tussen compactheid en terugtrekken en dat geeft te denken. Er bestaan veel misvattingen over de zogenaamde 'Hollandse school', wat eigenlijk niet meer is dan een aantal spelprincipes. Eén van de belangrijkste pijlers van dit spelletje waar Ajax de meeste successen mee heeft behaald en belangrijk is in het spel van coaches als Pep is het klein houden van het veld: compactheid dus! “Als ik de hele tuin moet verdedigen ben ik de slechtste, als ik dit stukje moet verdedigen ben ik de beste; alles heeft te maken met meters, meer niet.” en "voetbal is een spelletje van afstanden" zijn bekende uitspraken van Johan Cruijff, een van de grondleggers van de Hollandse school. De meest attractieve ploegen in het oude én in het hedendaagse voetbal, hebben compactheid tot kunst verheven. Wim Jonk, helaas de deur uit gewerkt, begrijpt dit als geen ander. Onze nieuwe man Ouaali lijkt ook te geloven in de karikatuur van de Hollandse school die op een of andere vreemde wijze is ontstaan in de loop der jaren. Laten we hopen dat het niet zo... maar ik ben er bang voor
4 -2
JariHeijden
Ik denk dat hij met compact spel vooral bedoelt dat ploegen de bus gaan parkeren en enkel via counters eruit komen.
De manier waarop Frankrijk wereldkampioen werd, zint hem niet. Ik denk dat hij dat bedoelt. Compact spelen in zijn algemeenheid is idd helemaal niet verkeerd. Iets wat Ten Hag ook doet. Compact spelen, dominant zijn, verzorgd spel, creatief en eigen initiatief kan allemaal samen gaan.

Hoe dan ook, dit jaar WORDEN WIJ WEER KAMPIOEN!!!!!!!!

Heel duidelijk is ie niet, nee.
3 -1
Rentokill
Ik denk dat je dat compact spelen op verschillende manieren kan uitleggen. Als je kijkt naar de context waarin hij (Ouaali) het zegt (‘met z’n allen terugtrekken en counteren of hopen op een spelopvatting’) is dat een hele andere uitleg. En dan hoef je je daarover geen zorgen te maken.
1 -1
JC14LEGEND
Daar heb je absoluut een punt. Ik ben alleen bang dat hij de spelprincipes van de Hollandse school niet kent. Dan kom je namelijk niet in zijn context.
1 0
afcasven1995
Helemaal eens met Ouaali. Goede generaties komen gewoon in een golfbeweging. Vooral in kleine landen zoals Nederland en Belgie.

Ben alleen bang dat als de verschillen in de top groter worden steeds meer clubs met 10 man in de eigen 16 gaan spelen waardoor het spelletje minder aantrekkelijk wordt.
1 -2
AjaxPassion
En het komt niet door het goede beleid van België? Want dit is zowat de enige hoge golf die België ooit gekend heeft...
0 0
Web
Ze hebben in het verleden ook een hele goede lichting gehad, met spelers als Ceulemans
0 0
Rentokill
Het creatieve voetbal is aan zet nu. Welk antwoord kunnen we vinden op het Mourinho-anti-voetbal?

Ik ben van mening dat je met het alleen druk zetten en dominant voetbal (zoals bijvoorbeeld De Boer dat voor ogen had) geen passend antwoord geeft: Tegenstander dacht: Ok, jullie de bal tot aan t strafschopgebied, dan wachten wij wel en pas als jullie de fout maken counteren wij gewoon wel.

Bosz ging er al een stuk handiger mee om en eiste -in tegenstelling tot Frank- juist creativiteit en acties van zn spelers. Mannetje voorbij in plaats van overtikken. Ook snapte hij goed dat compact spel vd tegenstander uitnodigde tot feller afjagen bij balverlies.

Volgens mij zijn er wel meer elementen om de compact voetballers uit de tent te lokken. Spel breed houden (met vleugelspitsen). Maar vooral ook diep houden. Niet met zn allen naar voren maar spelen met een creatieve 10 ipv 2 aanvallende middenvelders kan al schelen. Meer diepgang voor de vleugelspitsen en backs.

Leuk spelletje toch he?
2 0
AFCA.
Het anti voetbal is enorm ruk. Ontzettend makkelijk om het voetbal af te breken. Zet je als team vol druk, dan spelen ze gewoon lange ballen. Zie United in de EL finale. Iedere bal lang op die basketballer op voetbalschoenen. Je kan er geen druk op krijgen. Wil je lekker aanvallen heb je daar 30 meter voor. Ze staan vlak voor de eigen 16. Diepte maken in dan onmogelijk. Het enige wat je kunt doen is veel spelers onder de bal houden zodat je zelf niet ook nog in de drukte gaat staan. Zo houd je toch wat meer ruimte om in te duiken. Veel beweging en een bizar hoog baltempo.
0 0
AjaxPassion
Nee, het wordt steeds saaier. Zie het WK, EK enz. Dit komt gewoon doordat het simpelweg veel simpeler is om anti-voetbal te spelen.
1 0
Rentokill
Mee eens. Dus zaak om daar wat aan te doen. Het feit dat ze aan de spelregels gaan morrelen zegt al genoeg. Van onze kant zie ik ook de verantwoordelijkheid om dit voetbal met positief voetbal te bestrijden.
0 0
Nosky
Ik denk dat je spelers uiteindelijk niet vol moet proppen met tactiek, looplijnen, systemen en weet ik niet wat veel meer, maar veel meer moet gaan sturen op zélf nadenken en op éigen inzicht spelen. Té veel tactiek en automatismen, maakt ook dat een speler zelf niet naar de oplossing hoeft (of mag) te zoeken.

Creativiteit, behendigheid, snelheid, beweeglijkheid, al dat soort factoren gecombineerd met natuurlijk een basis tactiek, maar met name ook spelers die primair met hun hersenen voetballen, dat kan ervoor zorgen dat je onvoorspelbaar wordt.

Ik denk dat onvoorspelbaarheid het beste wapen is tegen een (afwachtende) tactiek. Want die tactiek is altjid gebaseeerd op verwachtingen van de tegenstander. Als je daar geen eenduidig patroon van kan schetsen, kun je ook nimmer een sluitende tactiek samenstellen.
2 0
Ajax#1900
Even iets anders. Ik zie net dat transfermarkt weer is geüpdatet, en onze selectie is doodleuk 230 miljoen waard nu. Dat was ruim een jaar geleden nog 110 miljoen. Zegt niet alles maar wel iets natuurlijk.
6 -1
AjaxPassion
Allemaal natte vingerwerk daar.
0 -1
afcasven1995
Dat valt nog laag uit, Frenkie heeft volgens Transfermarkt een waarde van 7 miljoen.
2 0
Michelinho
Transfermarkt zit altijd extreem laag. Dat bedrag van Frenkie slaat idd nergens op, maar zal ook met zijn blessure te maken hebben.
0 0
afcas
jezus mensen snappen er echt niks van he... marktwaardes van gewilde spelers liggen altijd stukken lager dan het bedrag dat ze opleveren...
0 0
afcas
jezus mensen snappen er echt niks van he... marktwaardes van gewilde spelers liggen altijd stukken lager dan het bedrag dat ze opleveren...
0 0
Michelinho
Zegt best veel, vind ik. Kapitaal dat op het veld staat ipv op de bank. Saillant detail: Matthijs de Ligt alleen al heeft bijna twee keer de marktwaarde van de gehele selectie van Sturm Graz. :)
1 -1
Rentokill
Interessant. Vooral ook omdat we minder gepresteerd hebben.
0 0
Nosky
Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig met die huidige trend van 'zakelijk' en 'compact' antivoetbal, maar clubs en bonden moeten eens bij zichzelf te rade gaan en afvragen waar die bergen met geld vandaan komen. De hele voetbalindustrie bestaat bij de gratie van entertainment: vermaak.

Nu zullen veel mensen hun TV niet zo snel uitzetten of supporters hun seizoenkaart opzeggen, maar het voetbal wordt er niet leuker op (ook niet spannender, door al dat geld). Tijdens afgelopen WK was 80 procent van de wedstrijden niet om aan te gluren.

Vermaak geeft het bestaansrecht aan de industrie. Ik vind het echt minachting van al die kijkers/fans/supporters om tactisch antivoetbal te spelen.

Laat Nederland, met Ajax voorop, nog maar gewoon van vermaak uitgaan. Daar gaan we dan vanzelf het verschil wel weer mee maken. Want tegen onvoorspelbaarheid is geen tactiek uiteindelijk opgewassen.
7 -1
RusselWestbrook
Gelijkspel afschaffen. Penaltyserie afschaffen, doorvoetballen tot er een winnaar is.

Veld opdelen in 4 kwarten ipv 2 helften. Pass vanuit het eigen verdedigende kwart over de middenlijn bestraffen met een vrije trap. Ook wel bekend uit het ijshockey, offside pass.
0 -6
Superjan
Ik benader het van de andere kant. Een pass gegeven in het 'aanvalsvak' kan geen buitenspel opleveren. Dat dwingt de verdedigende partij om de bus niet rond, maar ín de eigen 16 te parkeren. Dit maakt counteren weer moeilijker. Doen ze het toch, dan is druk op de bal rond de 16 zo goed als onmogelijk.
0 0
GvanAchteren
Een zeer simpele verandering zou zijn om competities niet langer op punten te beslissen maar louter op doelsaldo..Dit zou namelijk verplichten tot het maken van doelpunten en minder tot het kost wat kost voorkomen van tegendoelpunten.
0 0
Ajax27
Dat zou echt de slechtste beslissing ooit zijn. Dus als je 10-0 van Fc Emmen wint, vervolgens met 1-0 van PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse verliest wordt je evengoed kampioen terwijl de andere ploeg alle wedstrijden met 1-0 heeft gewonnen. Top regel.... -_-
0 0
Rentokill
Helaas is resultaat ook vermaak. Denk je dat het de Franse supporters iets kan schelen dat de manier waarop de van België wonnen er niet uit zag? Desalniettemin ben ik het wel met jou en Ouaali eens.
1 0
Nosky
Voor supporters en fans is resultaat over het algemeen leidend ja, ben ik met je eens. Maar kijk eens naar jezelf, als je een wedstrijd kijkt tussen clubs waar je geen binding mee hebt, die oer- en oersaar is, kijk je die dan helemaal uit? Ik niet.

Ik erger me in het stadion bijvoorbeel ook enorm aan het feit dat het spel heel vaak stil ligt. Ik denk dat wanneer je gaat timen, je schrikt van de feitelijke netto speeltijd. Ik kom daar niet voor, ik wil voetbal zien.

Ik zeg ook, het zal onderaan de streep niets uitmaken. Kijken doen mensen toch wel. Maar minachting van die kijker vind ik het wel. Wat mij betreft gaan Nederland dus nooit mee in die trend.
2 0
UltimateKaos
Netto speeltijd ligt volgens mij ergens rond de 30 min. per helft.
0 0
Rob1706
Mee eens want voetbal was/is toch voor de supporters?
0 0
Nosky
Nou dat zou ik niet zo hard willen zeggen. Primair is het een sport.
Maar de enorme inkomsten komen voort uit de supporters en fans, dus die zouden eigenlijk veel meer centraal moeten staan.

In feite is een voetbalwedstrijd in een professionele competitie voor de consumerende kant niet veel anders dan een musical, bioscoop, theater enzovoorts. Daar ga je ook naartoe voor vermaak. Als Youpie alleen grappen zou gaan maken die hij leuk vind, en schijt heeft aan zijn publiek, zijn die zalen vanzelf leeg. Dat zal bij voerbal niet zo snel gebeuren, maar het illustreert wel waar uiteindelijk het bestaandrecht ligt.
0 0
gras
Ik snap Ouaali's reactie niet. In het buitenland is juist ruimte gemaakt voor de ontwikkeling van creativiteit.
1 -3
afca95
Als het slecht gaat roept iedereen we moeten als Engeland Belgie of weet ik het wat spelen.
Gaat het goed dan zijn we weer zo goed als 1974 78 en 88
Blijf gewoon bij je DNA. Je moet alleen dat DNA bewaken, verbeteren en mee ontwikkelen.
3 -1
UltimateKaos
Als club zijnde moet je je zeker aan je eigen stijl houden en deze verbeteren. Als je spelers scout kijk je of ze in jou manier van spelen passen.
De nationale teams moeten spelen naar hun mogelijkheden. Heb je een lichting met hele goede countervoetballers dan moet je lekker gaan counteren, heb je een lichting met goede voetballers dan moet je lekker gaan voetballen.
0 0
433metdepuntnaarlinks
Precies! Volledig mee eens!

Je moet jezelf verbeteren, ontwikkelen, innoveren maar wel bij je eigen stijl blijven. Spanje en Nederland hebben een, over het algemeen, meer romantischere stijl van balbezit en dominantie, Italianen hebben de sterke organisatie, Duitsland heeft die mentaliteit en dat lopen en natuurlijk pikt iedereen van andere landen en stijlen wat mee.
1 0
afcas
probleem is dus dat in de nederlandse manier van opleiden gerommeld is. hierdoor zijn we niet meer bezig met een aantal belangrijke kernwaarden van de vroegere nederlandse school. en bijkbaar vindt ouaali dat men bij ajax nog steeds focus heeft op de technische en tactische aspecten, maar dan vind ik het heel frappant dat ik juist een heel groot gebrek zie aan technisch en tactisch sterke spelers bij ajax... simpelste voorbeeld is nouri/vd beek. niks ten nadele van donny, maar appie was een veel begaafdere voetballer. toch werd donny sneller doorgeschoven naar het 1e omdat hij fysiek beter in elkaar zat...
1 -1
Leviathan
Heeft met meerdere dingen te maken Vd Beek was natuurlijk een logische opvolger van Klaassen en fysiek iets verder dan Nouri was er moet ook maar net plek vrij komen op een bepaalde positie en we hadden Ziyech natuurlijk. En dat Nouri technischer was dan VdB zegt niet alles je hebt in een team niet alleen technische voetballers nodig
2 -1
Ajax27
Toen Ziyech kwam was Appie 19,5 jaar oud. Waar ze spelers als de Ligt en Kluivert met 17 jaar goed genoeg vonden en in een verder verleden Sneijder en vd Vaart er al vroeg stonden,, werd Appie niet doorgeschoven. Hoe goed Ziyech ook was in de eredivisie, ik heb die aankoop nooit gesnapt. ik heb nooit gesnapt waarom Appie niet sneller werd doorgeschoven terwijl ie in ieder team liet zien dat ie het fysieke compenseerde met zn abnormale technische en tactische talenten.
0 0
afcas
je hebt in het team niet alleen technische spelers nodig nee. al scheelt het wel een hoop als je zo speelt als ajax wanneer iedere speler genoeg technische bagage heeft. het is echter alleen wel vrij belangrijk op de positie van aanvallende middenvelder. vd beek is een meevoetballer, daaromheen heb je dus voetballers nodig. ziyech is niet goed genoeg in de kleine ruimte. ajax mist al sinds het vertrek van vd vaart een type speler als nouri. elke speler van dat type werd later doorgeschoven dan spelers die technisch minder sterk waren. zoals je zegt. vd beek was een logische opvolger van klaassen. die werd toevallig gekozen boven bouy waardoor die in principe vertrok. heeft uiteindelijk voor de verkeerde club gekozen toen, maar voor het spel dat nodig is bij ajax heeft ajax toentertijd de verkeerde speler gekozen. nu hebben we een ekkelenkamp en een dani de wit rondlopen die technisch tekort komen. op de belangrijkste positie voor het ajax spel weten we niemand in de jeugdopleiding voort te brengen met de benodigde kwaliteiten... en vergeet niet, met alleen fysiek combineer je niet een weg naar de goal wanneer je met 21 man op 1 speelhelft staat.
0 0
mistermiyagi
Iedereen ziet dat de talenten er weer aankomen met de Ligt voor op.

Het probleem is dat de competitie zwak is door de gemiddelde leeftijd.
Ook worden er te weinig spelers terug gehaald als een Cocu, van Bommel, Blind, Tadic.

Jongens als Kuyt en van Persie hadden toch veel eerder naar Feyenoord gekund? ipv naar Turkije.

Sneijder had Ajax nog veel kunnen geven maar gaat ook gewoon naar Turkije.

Neem een Babel, Narsingh, Lens (beetje net niet) kunnen toch prima in de Eredivisie spelen tegen een goed loon?
3 -2
AjaxPassion
Nog ooit t NL elftal gevolgd? Zegt genoeg over de dramatische staat van het NL voetbal.
0 0
koenos1
Het heeft natuurlijk ook gewoon met (betere) generaties te maken. België heeft bijv. heel lang geen goede voetballers gehad, integenstelling tot Nederland. Nu heeft België een goede generatie en ineens moeten we bij de zuiderburen gaan kijken. Hetzelfde geldt voor het tv programma "de staat van Oranje". Het wordt allemaal een beetje overdreven, indien België het WK zou hebben gewonnen, was daar waarschijnlijk weer wat over gezegd: "ze hebben ons dik ingehaald" of "kijk, daar moeten we heen". Nederland staat er niet slecht op, over een aantal jaar gaat het weer beter, er is tenslotte genoeg potentieel.
0 0
Simon1
Veel holle woorden en verkeerde voorbeelden gebruikt die man. Natuurlijk gaat Ajax niet ineens counteren. Wat je als Ajax wel kan doen is een slag maken op het technische en positionele vlak van spelers in combinatie met meetbare fysieke verbeteringen. Nu er minder op straat wordt gevoetbald zie je dat er een gebrek aan techniek is. Juist die techniek is een cruciaal onderdeel voor spelers van Ajax. Daar moet je dus op inspelen en een alternatief bieden waardoor je wel dst gewenste niveau bereikt. Jammer dat Jonk weg is, die kon wel alles goed uitleggen.
2 -4
ajaxxcied4life
Jij leest wat je wil lezen, of kan gewoonweg niet zo goed lezen.
1 0
Ajax27
Hij zegt zelf in dit stukje 2 x dat het bij Ajax het grootste gedeelte gaat om het technische en tactische, waarbij het fysieke een groter onderdeel is geworden. Dus wat lul je nou? Jonk is vertrokken, allang, en nog steeds stromen er genoeg t talenten door en komen er andere talenten aan. Jonk zou het nooit goedgekeurd hebben dat Ajax zoveel geld uitgeeft aan transfers zoals Ziyech, Tadic en Blind... die zou de jeugd meer verantwoording willen geven zodat ze in zijn ogen nog sneller klaargestoomd worden voor het grote werk in een top-5 competitie. Maar wij hebben ondertussen in de afgelopen jaren gezien dat je het gewoon niet redt met vrijwel alleen maar eigen jeugd.
4 -1
koenos1
Helemaal mee eens! Dan had je die Europa league finale ook niet gehaald..
2 -1
vijfennegentig
Deze man zit wel op de goede plek als ik zo zijn woorden lees.

Roerend eens met zijn laatste alinea.
2 -2