Schöne over captain zijn: 'Is maar een band'

sammekors, 17-04-2018 om 13:05, 12157 views, Helden |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Ajacied Lasse Schöne heeft er geen problemen mee dat niet hij, maar Matthijs de Ligt bij afwezigheid van Joël Veltman aanvoerder van Ajax is. De Deense middenvelder is officieel de tweede aanvoerder, maar trainer Erik ten Hag koos toch liever voor jongeling De Ligt.

'De trainer heeft me dat van tevoren verteld', legt Schöne uit aan Helden. 'Als hij meer verantwoordelijkheden bij Matthijs wil neerleggen, is dat toch prima? Veel mensen zeiden: "Hij gaat aan jou voorbij." Het is maar een band. Als zoiets ineens gebeurde zonder dat de trainer me het had verteld, was het een ander verhaal.'

De Ligt is niet de enige speler die dit seizoen veel in het nieuws is. Ook middenvelder Hakim Ziyech krijgt van de media veel aandacht, om uiteenlopende redenen. 'Over de voetbalkwaliteiten van Hakim Ziyech hoef ik niet veel te zeggen. We weten allemaal wat hij kan. Natuurlijk speelt hij ook weleens een mindere wedstrijd, maar als je ziet wat hij iedere keer levert, dat is ongelooflijk. Ja, soms komt Hakim ook afstandelijk of boos over, maar zo is hij helemaal niet. Hakim is een heel vrolijke, aardige jongen. Hij houdt een bepaalde afstand naar de media, wil niet dat mensen te dichtbij komen. Dat snap ik wel. Ik ben anders, maar als hij graag die afstand wil houden, is dat zijn goed recht', aldus Schöne.

Huntelaar
Een andere gewaardeerde collega van de Deen is Klaas-Jan Huntelaar. Samen met Schöne vormt hij de oude garde van het team. 'Hij is 34, nóg ouder dan ik. Soms voelen we ons de opa’s van het team', lacht Schöne. 'Ik ben blij dat hij teruggekomen is bij Ajax, het is leuk voor mij dat er nog een andere oudere speler is.' 

'Als we dingen zien waar jongere jongens even niet aan denken, dan zeggen we dat', is Schöne eerlijk. 'Binnen en buiten het veld. Als iemand met een pet op aan het eten is, wijzen we niet meteen met de vinger, hoor, maar we zeggen we er wel wat van. Maar om eerlijk te zijn, sturing is bij deze groep niet echt nood­zakelijk.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
IkJijHijWijJullieZijnAjax
ben het niet helemaal eens met lasse. het is zo belangrijk dat je een sterke leider hebt in je team, een man met ervaring waar je als jonge speler tegenop kijkt.
iemand die je wijst op fouten, die lijnen uitzet.
het is geen toeval dat ajax kampioen werd met mannen als janssen(wat was dat een toffe kerel)poulssen etc.

ik hoop dat er 1 opstaat bij voorkeur donny van de beek, die nu al 2 jaar bij het eerste zit. ook een middenvelder, los van de kwaliteiten van de ligt en joey veltman is het gewoon beter om een leider centraal te hebben staan tussen beide linies.
historisch gezien heeft ajax vaak een verdediger als aanvoerder gehad (blind bv 9x op rij) maar dit werkte alleen met hele sterke selecties.
dit team heeft een leider nodig op het middenveld, om het positiespel aan te sturen bij balverlies. iemand die erop hamert dat er geen ruimtes ontstaan bv. je zag ook dat formule klaassen werkte met deze selectie.

ik heb wel vertouwen in van de beek, hij lijkt mij de meest mondige speler.
0 0
Zwaan
Zolang je geen prijzen wint is het inderdaad maar een band. Maar wat is er mooier dan met die band de schaal omhoog te houden op het eind van het seizoen?!

Je bent aanvoerder om voorop te gaan in die strijd en niet zoals Veltman het invult.
0 0
Rudolph J
Met beperkte spelers win je weinig tot niets. Zou in 94-95 of nog beter 69-73 nooit zijn gehaald.
0 0
WIJSNEUS14
Goede vergelijking ook, leef jij in het verleden of wat? Dat vroeg dit en dat, daar heb je helemaal geen zak aan. Wat schiet je daar mee op dan?
0 0
Simon1
Het is triest hoe Ajax niks heeft geleerd van vorig jaar. Onder Bosz kon je al duidelijk zien dat Schöne eigenlijk niet in staat is om op de '6 te spelen. Leuk voor tegen de meeste eredivisie clubs, maar als het er echt op aankomt, Europees en de grote wedstrijden in de eredivisie, komt hij schromelijk te kort. Positionering is niet goed, handelingssnelheid te laag, geen fysiek en geen verdedigend inzicht. Hierdoor vertraagd hij het spel gigantisch en loopt hij gaten dicht voor zijn medespelers. In plaats van een echte '6 te kopen laten ze hem nog een jaar staan. Tegenstanders zien dit en gaan daar wat tegen doen. Daarnaast laat je een speler daarmee slechter spelen dan wat hij werkelijk kan en dat is moedwillig schade toebrengen aan een speler. Als hij werd beschouwd als een CAM en je had een echte CVM ('6) erbij gekocht, dan had je Siem de Jong ook niet nodig en had je met Eiting een leuke back op voor op de CVM. Helaas zagen ze dat niet eerder, vooral omdat de '6 een sleutelrol is bij het spel van Ajax.
1 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
we moeten shone niet afkraken, hij doet zijn stinkende best en is echt een hele grote ajacied.
ik ben wel met je eens, lasse word oud en moet je eigenlijk wat minder gaan brengen tegen sterke tegenstanders die de counter hanteren.

het probleem bij ajax vind ook meer het balverlies op zeer onhandige plekken op het veld, ik vind ook dat ajax soms iets te veel verdedigingen in elkaar drukt. je mag best tegenstanders iets op laten komen zodat je in de omschakeling bij balverovering wat meer ruimte hebt.
we blijven maar spelen tegen een inelkaar gedrukte muur, dat kost gewoon ongelofelijk veel kracht.

daarnaast vind ik, als je met hoge druk wilt spelen, moet je druk met zijn allen zetten.
als je dat niet doet onstaan er ruimtes om te counteren.
de 5 seconden regel van bosz past gewoon bij dit elftal
0 0
Ajaxsupzuidned
Schone op 6 is in iedere belangrijke wedstrijden is zelfmoord geweest al 2 seizoenen lang!
6 -5
ETM
Ik neem toch aan dat dit interview niet recent is. Anders valt Schone wel erg uit de toon. Lijkt me verder een veel te kalme relativerende bescheiden figuur voor het aanvoerdersschap. Ja een goede captain moet wel kunnen relativeren, maar ook motiveren en bijv flink boos kunnen worden. Dat lijkt me niet aan deze lieve man besteed.
Met 'dat t maar een band is' probeert hij aan te geven dat hij ook zonder die band wel kan bijdragen met zn 'ervaring'.
Had dit seizoen geloof ik een aardig aantal doelpunten, maar is wat misplaatst op 6 in de huidige spelopzet. Dat is zo duidelijk als wat. Van mij mag hij erbij blijven, maar dan wel met een trainer die hem goed evalueert. Schone balanceert bij supporters volgens mij altijd op een dun koort. Bijna iedereen zag dat hij vorig seizoen een sleutelspeler was naar meer voetbal van achteruit. Verdedigend had hij issues, maar deed hij het mits het team erin slaagde goed druk te houden op tegenstanders heel aardig. Schone werd toen ook al om geprezen. Maar tegen het einde van vorig seizoen was de koek een beetje op, en vooral in de meer open wedstrijden tegen voetballende tegenstanders kreeg het vooral verdedigend soms te zwaar. Met uitzondering van de finale (geen open wedstrijd) waarin hij de kop van jut werd door de slag met die rare lange Belg. En in no time las ik weer overal dat opa Schone echt niet meer kon.
0 0
PeterVKV
Schone en Huntelaar spelen ook als opa's. Door selecteren graag. Zelfde geldt voor Siem en Veltman. Dan maar geen routine. De Ligt heeft geen routine maar speelt alsof hij de routinier is.
4 -5
Rentokill
Vergeleken bij menig Serie A team is Schone een jonkie. Een goede balans is belangrijk.
0 0
Simon1
Huntelaar had vroeger maar één wapen en dat was dat hij een killer in de 16 is. Nu hij dat ook niet meer heeft, zie ik geen toegevoegde waarde voor hem meer. Zonder af te doen aan wie hij is en wat hij heeft gedaan. Zonder meer respect daarvoor. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan.
3 0
Web
Hij is niet voor de basisis gehaald, dat hij speelt komt de blessure van Dolberg.
Hij kan als invaller nog heel nuttig zijn.
0 0
WIJSNEUS14
Schöne is een van de meer ervaren spelers en een chille gast, maar dat maakt je niet meteen een natuurlijke leider. Dat is De Ligt wel, al vind ik hem te jong om als aanvoerder te bombarderen. Waarschijnlijk doet Ten Hag dat enkel om 'een signaal' af te geven. Maar ik zie niet zo goed in wat hij daar verder mee wil bereiken. Die jongen heeft dit jaar aardig gespeeld maar ook zoveel gele kaarten gepakt en domme overtredingen gemaakt. Niet erg, dat is de leeftijd en dat gaat er vanzelf wel uit. Maar laat De Ligt zich nu lekker focussen op zijn eigen spel in plaats van al een ploeg te moeten coachen. Dat mag je niet van hem verwachten.

Huntelaar is meer een natuurlijke leider, maar die gaat komend seizoen banken. Dolberg is een stuk beter en vertegenwoordigt meer kapitaal. Dat laatste vind ik minder relevant, maar bij een bedrijf als Ajax spelen dat soort zaken ook mee. Lijkt me dus ook geen geschikte keuze als leider. Evenals Siem, jongens die niet spelen worden als 'aanvoerder' minder serieus genomen. Ook Veltman is geen natuurlijke leider, eerder een jongen die door gebrek aan beter nog steeds bij Ajax speelt en ook daar niet onomstreden is. Dat soort types dwingen niets af binnen een spelersgroep.
0 -2
ajaxinho
Als hij een signaal wilde afgeven,
was Huntelaar inderdaad logischer geweest (tot de zomer).
0 0
johan_afca
Lasse is mijn inziens echt een doodgoed jong, maar in de media is het vaak wel net even te vrolijk.
Hoe hij over ziyech praat is prima, en dat hij niet direct moeite heeft met het afstaan van de band is ook prima. Maar momenteel ligt elk uitgesproken woord zo ontzettend gevoelig. Ik geloof dat als ik de trainer was geweest, ik een verklaring had afgegeven in de media omtrent ziyech en de verdere stand van zaken, en dan zou ik mijn spelers uit de media laten. Schone zegt in het beginsel echt geen domme dingen, maar dit zijn géén berichten waar de achterbang direct op zit te wachten in de huidige situatie
1 -2
ajaxinho
In het hele seizoen mis je wel correcties.
Soms schudde Davids iemand letterlijk wakker in de wedstrijd.

Iedereen speelt maar hun eigen wedstrijd.
Ik neem het ze niet eens zo kwalijk, want ze zijn allemaal lerende.

Ook Schöne.
Want ik denk dat hij in tactisch opzicht niet veel verder is dan Eiting.
1 -1
WIJSNEUS14
Eiting heeft het lichaam van een puddingbroodje. Die moet fysiek eerst eens flink aan de bak en zich motorisch verbeteren. Met een mooie pass en wat inzicht alleen kom je er niet. Bovendien is Schöne ook sterk op dat vlak. Maar jeugdspelers worden hier al snel groter en beter gemaakt dan ze zijn.
1 0
ajaxinho
Het offensieve inzicht van Schöne is top.
Hij weet altijd de bal vooruit te spelen; ook in topwedstrijden.

Zijn defensieve inzicht is zwak.
Dat bedoelde ik vooral met het kleine verschil in tactisch opzicht.
0 0
WIJSNEUS14
Dat deed Schöne juist perfect onder Bosz. Anticiperen, naar voren lopen en niet in de duels komen. Daarom was hij het ontbrekende puzzelstokje waar Bosz naar zocht. Geen typische verdedigende middenvelder maar wel iemand die dat sterk kan invullen. Zeker tegen mindere goden uit de Eredivisie zeer bruikbaar, technisch vaardig en goed in de kleine ruimte. Tegen betere ploegen Van de Beek opstellen, dat deed Bosz Europees ook al steeds vaker.

Zo'n Eiting komt er wel als hij zich blijft ontwikkelen, maar laten we die jongen pas gebruiken wanneer hij nog verder is in zijn ontwikkeling. Ik zie nu niet wat hem beter maakt dan Schöne. Vind het daarom ook raar dat er door verschillende personen hier heel simpel wordt gesteld dat we afscheid moeten nemen van Schöne. Alsof de vervanger al klaar staat of voor het oprapen ligt. Iemand moet Schöne uit de basis spelen, niet zijn plekje cadeau krijgen.
1 0
Simon1
Ik snap ook niet waarom Van de Beek niet vaker als '6 wordt gebruikt. Aan de andere kant scoort hij ook bijzonder vaak voor iemand die weinig diepgang in zijn spel heeft, met en zonder bal. Hij benut zeer weinig de ruimtes achter de verdediging. Schöne vind ik juist aanvallend altijd veel dynamiek in de aanval brengen. Ze hadden uiteraard ook een '6 kunnen kopen...
0 0
Web
Ja die liggen voor het oprapen
Kom maar eens met namen die haalbaar zijn en een verbetering voor Ajax. Ik ken er maar een en dat is Blind.
Maar die komt voorlopig niet terug. Maar afwachten of hij dat ooit doet. Genoeg voorbeelden bij Ajax om het niet te doen. ( afbraak )
0 0
Ferd
Anita was absoluut geschikt geweest, en transfervrij.
0 0
RoodWit
Nieuw seizoen, opnieuw beginnen, flinke schoonmaak, Schöne bedankt maar het is wel leuk geweest zo.

Ziyech gaat weg, Onana wilt weg, doorselecteren.
5 -4
WIJSNEUS14
Waarom zou je Schöne laten vertrekken? Er staan al zoveel jongens op het punt te vertrekken. Het is geen Football Manager waarbij je vrolijk je halve team verkoopt en wat nieuwe jongens aantrekt. Met iemand als Schöne op de bank zit je als Ajax zijnde wel goed, dat is beter dan een Siem of een Mazraoui op dit moment.
2 -2
RoodWit
Uitermate slechte vergelijkingen.

Schöne kan het nivo gewoon niet meer aan, dat was vorig jaar ook al duidelijk, dan moet je als topclub doorpakken en niet aanmodderen.

Ziyech en Onana weg is gewoon realistisch.
1 -1
ajaxinho
Het enige wat we moesten doen was Schöne een concurrent geven.

Waarom niet nog een andere ouwe rot op dezelfde positie?
Zoals Nigel de Jong.

Het bestuur let teveel op hun centen.
Er mag nooit een derde concurrent op een positie.
0 0
flodder
wil even iets kwijt dat wel meerdere mensen zich af vragen op de ''voorzetten ''bij ajax . als ik zie dat kluivert en neres en veltman geen bal fatsoenlijk voorkrijgen ..om onze spitsen te bedienen omdat die dan kunnen scoren vraag ik me af ...wat er gebeurd op een training..
1 -3
Simon1
De tijd dat spitsen afhankelijk zijn van ballen vanaf de zijkant is echt verleden tijd. Ook voor een spits is voetbal veranderd en wordt er meer van hem verwacht. Dat zorgt er ook voor dat er zoveel spitsen door de mand vallen. Ze denken dat ze er al zijn als ze alleen kunnen scoren als ze bal iedere keer perfect krijgen.
0 0
ajaxinho
We kiezen duidelijk voor de moderne buitenspelers.
Dan hoef je geen voorzetten te verwachten.

Van alle moderne buitenspelers is Neres toch wel de beste.
Hij is zelfs gevaarlijk ver van goal aan de zijlijn,
zoals de klassieke buitenspelers dat zijn.

Ik hoop dat Nunnely doorbreekt en het ook echt brengt.
Het is te lang geleden...
0 -1
afca95
Ja met jullie vertoning de Josti Band.
2 -5
Leviathan
En voetbal is maar een spelletje met een bal. Zo lust ik er nog wel een paar hoor...
1 -2
X-RaY
Ach het is Schöne maar die dat zegt...
3 -4
Turbo
De Ligt is een prima captain. Eigen jongen, potentiële topspeler, positieve uitstraling, intelligent, en iemand die uitstraalt te willen winnen.

Als Overmars verstandig is legt ie vast een talentvolle potentiële topmiddenvelder vast en waardeert ie eventueel wat contracten op, en toont ie daarmee de ambitie voor volgend seizoen. Dit is het beste materiaal wat we sinds 2010 hebben gehad. Goeie middenvelder en rechtsback erbij en je hebt een heerlijke selectie. Aanvallende trainer erbij en je kan op nationaal niveau mensen vermaken én kampioen worden.
2 -1
Knalpot
Een 18-jarige hoor je geen aanvoerder te maken daar moet wat levenservaring inzitten, social en tactische skills die nog ontwikkeld moeten, De enige reden is volgens mij dat ajax hoopt dat ie nog een seizoentje langer blijft door hem de band te geven.
0 -2
insectenverdelg
Je moet iemand als Suárez zo snel mogelijk zien terug te halrn, hoewel ik verwacht dat hij nog niet wil komen. Dat is een echte winnaar. Die dus geen geneuzel tijdens zo'n wedstrijd.
1 -3
Turbo
We staan niet waar we staan vanwege een gebrek aan mentaliteit maar vanwege onvermogen aan de zijlijn en een aantal structurele blinde vlekken in het selectie- en aankoopbeleid. Ook tegen PSV won Ajax voldoende fysieke duels. Problemen zitten in het voetbaltechnische aspect.
1 -2
Knalpot
Waar wonnen we die duels bij onze eigen 16 zeker, op het middenveld en voorin wonnen we bijna niks daar was voornamelijk 1 er de baas en dat was de non-voetballer Hendrikx.
0 -2
Turbo
We wonnen gewoon zo'n 40% van onze duels. Wat een prima percentage is voor een ploeg die het moet hebben van het voetbal.
1 0
Jajijdaar
Ziyech en Onana gaan 100% weg.

Dus je kan weer opnieuw beginnen, helaas.
1 -2
Turbo
Ziyech is te vervangen. Frenkie linkshalf, vdBeek rechtshalf of 6 plus een nieuwe technisch begaafde middenvelder is prima. Genoeg haalbare opties wat mij betreft. Ziyech is individueel lastig te vervangen maar qua manier van spelen zijn er types te vinden die iets beter bij Ajax passen als mid dan HZ.

Onana gaat lastig worden maar is misschien te behouden met een nieuw contract en gezien het feit dat een basisplek vinden bij een club in de Europese top of subtop niet makkelijk gaat worden als doelman zijnde.
1 -1
trodat4030
Ik ben het wel met hem eens, maar ik zei dergelijke dingen al toen Boilesen nóg harder de grond in werd gestampt, puur omdat ie de band moest dragen onder fdb.. Een aanvoerder kun je gewoon zijn zonder band om de arm, dat is iets dat in je zit, niet wat je opeens moet gaan acteren als je een lapje stof om je arm krijgt.
2 -3
WIJSNEUS14
Boilesen is van nature wel een leider. Was ook veelal aanvoerder bij Deense jeugdploegen en heeft daar ook de persoonlijkheid voor. Door zijn blessures is zijn potentie nooit waargemaakt en daardoor verlies je status en aanzien. Maar de keuze om Boilesen aanvoerder te maken an sich was niet zo vreemd in mijn ogen.
0 -1
AIR-S
Ach, en voetball is maar een spelletje. Winnen is maar 3 punten en aan het einde is het maar een schaaltje....

Denk niet dat iemand ooit Buffon op zo'n uitspraak heeft kunnen betrappen. Zeker niet als er zulke lamzwansen op het veld lopen en de fans de instelling van de spelers hekelen. Deze groep (en al een aantal jaar) mist de mentaliteit van echte winnaars.

Hele spelers groep eens goed onder de loep nemen, en dit soort gasten er uit knikkeren.
3 -3
Redrum
Het is maar een band.. Dat is precies wat Veltman het hele seizoen dacht ja. Die dacht dat het simpelweg betekende dat hij de toss mocht doen voor de wedstrijd en verder niets.
3 -2
RaynoFischer
Volgens mij dachten vele ook.
Ach het is maar ADO, Utrecht, PSV, een weer verneukte kans op de titel.....
1 -4
insectenverdelg
Denk dat veel supporters nu idd op dit soort vrolijke interviews zitten te wachten Lasse! En sturing lijkt me binnen het veld juist wel nodig. Alles hangt van los zand aan elkaar en t lijkt wel of iedereen voor zichzelf voetbalt.
5 -2
EuforischeRealist
Denk ook niet dat dit interview nu gegeven is, zal wel eerder "opgenomen" zijn en nu naar buiten komen.
0 -1
off
"Sturing is binnen deze groep niet noodzakelijk"???
Volgens mij is deze mentaliteit probleem nummer 1 binnen deze groep.
8 -1
Ruff Rhythim
Echt niet te geloven nee.

Dan heb je als selectie zijnde toch een volkomen verstoord en compleet naief zelfbeeld over elkaar.
4 -1