Ajax-seizoen begint wederom erg vroeg

BVeenstra, 16-04-2018 om 15:00, 54684 views, Ajax Showtime |

Bestel jouw sjaal voor het tweeluik met Juventus!

Nu Ajax definitief naast de landstitel heeft gegrepen, weet het dat het nieuwe seizoen (2018/2019) wederom erg vroeg zal beginnen. De eerste officiële wedstrijd zal gespeeld worden op dinsdag 24, woensdag 25 of donderdag 26 juli. Wanneer Ajax kampioen zou zijn geweest, speelde het zijn eerste officiële wedstrijd pas op dinsdag 7 of woensdag 8 augustus.

Op dit moment staat Ajax op een tweede plek in de competitie, welke recht zal geven op de tweede voorronde van de Champions League. Ajax zal dan uitkomen in de niet-kampioenenroute. De Amsterdamse club zal dan spelen tegen een nummer twee uit Turkije, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië of Griekenland.

Op dit moment is in nog geen van bovenstaande competities officieel bekend wie op de tweede plek gaat eindigen. Zouden de competities nu afgelopen zijn, komen Besiktas, Sturm Graz, FC Basel, Slavia Praag en PAOK Thessaloniki uit in de tweede voorronde van de Champions League. Let wel: er kan nog van alles gebeuren, dus dat deze ploegen ook daadwerkelijk uitkomen in de tweede voorronde van het miljardenbal is nog allerminst zeker.

Verstoorde voorbereiding
Eind juli lijkt op dit moment nog ver weg, maar een ideale voorbereiding zal trainer Erik ten Hag niet hebben op het nieuwe seizoen. Dit alles heeft vooral te maken met het aankomende WK. De spelers die meedoen aan het WK zijn in ieder geval tot 28 juni actief in Rusland. Daarna horen zij een vakantie te krijgen - vaak van drie weken - waardoor er ongeveer een week voorbereiding overblijft voor de voorronde van de Champions League.

Spelers die namens Ajax wellicht meedoen aan het WK zijn Hakim Ziyech (Marokko), Lasse Schöne en Kasper Dolberg (Denemarken) en Nico Tagliafico (Argentinië). Mochten zij op het mondiale toernooi ver geraken, is er zelfs een kans dat zij de heenwedstrijden in de tweede voorronde van de Champions League moeten missen.

Strijd om plek twee
Om die voorronde van de Champions League te bereiken, moet Ajax het seizoen afsluiten als nummer twee van de Eredivisie. Met nog drie wedstrijden te gaan en een voorsprong van vijf punten op nummer drie AZ heeft Ajax in ieder geval goede papieren. Wel spelen beide ploegen nog tegen elkaar: op zondag 29 april kruisen Ajax en AZ de degens in de Johan Cruijff ArenA. 

Ajax speelt verder nog thuis tegen VVV-Venlo en uit bij Excelsior. AZ speelt nog twee thuiswedstrijden. Aankomende woensdag speelt het thuis tegen Vitesse, terwijl de competitie wordt afgesloten met een thuisduel met PEC Zwolle.

Belangrijke data:
WK: 14 juni tot en met 15 juli (groepsfase eindigt 28 juni)
Loting 2e voorronde CL/EL: 19 juni
Loting 3e voorronde CL/EL: 23 juli
Heenwedstrijden 2e voorronde CL/EL: 24/25/26 juli
Terugwedstrijden 2e voorronde CL/EL: 31 juli, 1/2 augustus
Loting 4e voorronde CL/EL: 6 augustus
Heenwedstrijden 3e voorronde CL/EL: 7/8/9 augustus
Terugwedstrijden 3e voorronde CL/EL: 14/15/16 augustus
Heenwedstrijden 4e voorronde CL/EL: 21/22/23 augustus
Terugwedstrijden 4e voorronde CL/EL: 28/29/30 augustus
Loting groepsfase CL: 30 augustus
Loting groepsfase EL: 31 augustus

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pierre Heno
Alle bovengenoemde clubs spelen de van sterkhouders ontdane Ajax 1 selectie van na de zomer volledig van de mat. We kunnen die voorronde CL maar beter vergeten. Laat AZ het maar proberen. Voordat wij weer een CL/EL representatief Ajax 1 op de been zullen kunnen brengen zijn we wel weer een paar seizoenen verder. En niet met deze hoofdtrainer mag ik hopen. John van 't Schip lijkt me wel wat. PEC is de laatste weken weliswaar volledig ingekakt maar ik krijg niet het idee dat hij daar zo veel aan kon doen.
0 -2
EVH
Voor het eerst in 15 jaren !!! zal ik niet meer op de tribune zitten.

Toen Van der Sar afgelopen zomer er niet ALLES aan deed om Peter Bosz te steunen en te behouden,.. dat was voor mij de druppel.
Daarna Keizer ontslaan en toen alsnog Bergkamp en Spijkerman ontslaan was alleen maar een bevestiging.
1 0
Woodenshoe
Vergeet die CL. De voorrondes zijn voor ons sowieso kansloos met een halve selectie. En sportief hebben we daar he-le-maal niets te zoeken, tis puur poen harken en 6 potjes figureren. Ik hoop op een seizoen Europa League, veel leuker!
1 -1
Michelinho
Tweede ronde vCL en je komt mogelijk al ploegen als Fener, Gala, Besiktas en Basel tegen.
En de #'s 4 van Duitsland, Italië Spanje en Engeland krijgen een direct ticket, manmanman.
It was fucked, it's now completely fucked and it will never be unfucked.
2 -2
martin1234
Zodra Ajax, en helemaal zodra alle Nederlandse clubs zijn uitgeschakeld, kijk ik dus ook geen minuut Europees voetbal meer!
2 0
geendagsvlieg
Heeft de #2 van de 13e competitie meer recht op de poulefase CL dan de #4 van de 4e competitie?
0 -1
Michelinho
Dan moeten ze het maar anders noemen dan Champion's(!) League. De Geldschuif-farce of zo. Kleinere landen zijn volkomen kansloos en het wordt alleen maar erger.
0 -1
geendagsvlieg
Ik begrijp niet goed waarom de naam van het toernooi een issue is. Er doen al 20 seizoenen niet kampioenen mee, in een grijs verleden zelfs de #3 van Nederland.

De verschillen worden niet gemaakt in de CL, die zijn er al dankzij de miljarden aan tv-gelden voor de grote competities.
1 -1
martin1234
In mijn optiek hebben alleen de #1 van de 13e competitie en de #1 van de vierde competitie recht op CL, of EC1 zoals vroeger. Het moet 's afgelopen zijn met een systeem waarbij de middenmoters van de topcompetities nog Europees spelen. Het verschil tussen de rijke en minder kapitaalkrachtige competities wordt alleen maar groter zo.
1 -1
geendagsvlieg
6 of 7 Europese deelnemers is niet iets van nu, dat had je 30 jaar geleden ook al. De top 10 van Europa heeft nu 59 clubs, in 1988 waren dat er 53.

Een volwaardig toernooi organiseren met alleen 55 landskampioenen kan eigenlijk niet, de verschillen zijn daarvoor veels te groot bovendien blijft er dan niks over van de CL miljoenen voor de kleintjes die er nu zijn.

Het gevolg is verder dat de Liverpools en Madrids dan in het andere toernooi komen waarmee je effectief de kansen van kleintjes ellimineert om daar ver te komen.
0 -1
JanTa
Mag ik ff hardop dromen, PSV plaatst zich niet maar Ajax plaatst wel wel voor de CL.
1 -2
geendagsvlieg
Dus Ajax krijgt een tegenstander uit het rijtje

Basel, Besiktas, Olympiakos

of

Sturm Graz, Slavia Praag, Griekse danwel Turkse nummer 2 maar geen Besiktas of Olympiakos
1 0
Amp
Gisteren speelde je met iets van 6 spelers onder de 22 jaar, tegen een team dat er drie van die leeftijdsgroep had. Laat dan ook wel grotendeels zien waar de instabiliteit en vooral gebrek aan mentaliteit vandaan kan komen. Overmars zal dus ruim voor de tijd op zoek moeten naar spelers met minimaal dezelfde kwaliteit als wat je binnen hebt, maar met een veel betere mentaliteit, grotere honger naar prijzen en eergevoel. Als hij dat niet voor elkaar krijgt dan krijg je hetzelfde kutseizoen.
1 0
Duif63
Marc kennende krijgt hij half augustus pas in de gaten dat het seizoen al een maand bezig is. m.a.w. hij zal zijn zaakjes weer te laat op orde hebben.
1 -1
Afca85meer
Wat is vroeg? We zijn nu toch ook al 3 weken eerder klaar?
2 -1
Pierre Heno
Laat AZ zich maar inschrijven voor 2e voorronde CL. Dit Ajax krijg je voorlopig niet meer op de rit. En nog meer afgaan op de internationale velden lijkt me niet wenselijk. Het is al erg genoeg zoals 't nu is.
4 -5
Just_wes
Zet nu maar eerst is een T.D. Neer die weet hoe het in zijn werk gaat. Niet ex profvoetballers.
2 0
oudzuid2
en Sar dronk een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was....
3 0
Starkoo
Word natuurlijk de beste club en dat is Basel.

Herkansing EL is altijd dacht ik, zou niet fair zijn als je naar 2 wedstrijden er al uit ligt.

Maar goed er moet eerst veel gebeuren!
0 0
Red Devil
Waarschijnlijk zijn die voorrondes de enige Europese potjes die Ajax gaat spelen maar dat zal voor de meeste Nederlandse clubs gelden.
3 0
echtgras
Begrijp ik het goed dat onze nr 2 drie voorrondes moet spelen voor de CL? Of was dat andere jaren ook al zo?
Ik dacht altijd maar 2.
0 0
Ar
En dat dan met een trainer die nu al 2-0 achter staat en nu al zijn geloofwaardigheid heeft verloren.
1 0
Kuningas
Wat is vroeg. Je doet toch niet mee aan het WK. Alleen Tagliafico en Dolberg zullen ze dan misschien nog missen. Nog 3 potjes. Hup op vakantie en begin juni weer melden. Tijd zat voor een goede voorbereiding.
0 0
3sterren
Kop boven artikel had moeten zijn: ”Ajax-seizoen eindigt wederom erg vroeg”.
Of ben ik dan te negatief? ...
17 -2
AFCAPolarBear
WK heeft niet zoveel invloed, want er worden maar 4 spelers opgenoemd die mee kunnen gaan doen, Neres heeft namelijk ook nog een kleine kans op het WK. Waar de kans dat Ziyech nog bij Ajax speelt, aanzienlijk is verkleind. En dat Marokko en Denemarken ver komt is ook niet bijster groot. Alleen voor Tagliafigo is de kans groot dat hij de eerste wedstrijd(en) mist van de 2de kwalificatieronde. Daarnaast kan je soortgelijks doen als met Younes begin dit seizoen. Een kortere vakantie in ruil om tijdens het seizoen wat rustmomenten in te bouwen. Zoals de speler(s) 2 weken vrij geven in een periode van geen Europese wedstrijden en zwaardere Eredivisie-wedstrijden. Daarnaast lijkt het mij verstandig als de spelers na de laatste Eredivisie-wedstrijd gelijk op vakantie te sturen, dan kunnen ze al begin/half juni beginnen aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen.
2 0
DS
Het enige positieve is dat negatiever dan dit seizoen bijna niet kan.
0 -1
Ruff Rhythim
Ja, ik heb op dit moment ook al echt zin in het volgende seizoen......
0 -2
AFCAsphere
Zou echt wel zo moeten zijn. Of wil je liever in dit seizoen blijven hangen?
0 0
Ruff Rhythim
Nee dat zeg ik ook niet.
Denk wel dat iedere Ajacied dit rampseizoen zo snel mogelijk wil vergeten, op Nouri na, die niemand zal vergeten....

Maar ben echt nog niet bezig met volgend seizoen hoor. Staat mijn kop echt niet naar nou. Helemaal al niet als ik naar het vooruitzicht kijk...

Dus ik zie dat over een paar maanden wel....das vroeg genoeg...
0 0
Bjorn
Wat belangrijk is om op te merken is dat de feitelijke datums (van de eerste wedstrijden) hetzelfde zijn als vorig jaren. Toen begonnen de derde voorrondes van de CL ook altijd in de laatste week als juli. Dat is nu niet anders, ondanks dat het de tweede voorronde van de CL is.

De UEFA heeft de voorrondes nu dichter op elkaar gezet en een tweeluik toegevoegd in augustus.
0 -1
OuweDibbes
Och ja, nu alvast warm worden gemaakt voor weer een nieuw tering seizoen..
1 -2
AFCAsphere
Nieuw tering seizoen? Kan je dat al voorspellen dan? Dit is de kans voor een frisse start.
1 -2
Rolleman
laten we eerst maar eens 2e worden.
2 -1
Thommy1234
Lekker vroeg beginnen prima! kunnen ze goed voorbereiden op het seizoen en meteen er staan.
1 -1
MennoJerry
Laten we alsjeblieft hopen dat ze zich kunnen opladen voor de laatste drie wedstrijden. Als je die tegen AZ maar gewoon wint.
1 -1
mickey2602
Komende donderdag AZ thuis tegen Vitesse,een Vitesse dat net een grote overwinning heeft behaald en een nieuwe trainer heeft en,dit weet ik ff niet zeker,nog in gevecht zijn om de play offs te halen.
Dus AZ thuis puntverlies(liefst verliezen)en Ajax thuis tegen VVV de 3 punten en dan zijn we veilig voor de 2e plaats.
0 0
Bobbaasje
Geef mij maar PAOK Saloniki, tegen Beşiktaş/Basel zijn we kansloos.

Volgens mij missen we ook een hoop spelers op dat moment; Ziyech, Schöne en Tagliafico.
1 0
Ankaroth
Volgens mij hebben we goede ervaringen met Griekse tegenstanders de laatste jaren, ik teken ervoor!
0 0
Gerard36
klopt,zowel in 2010 en 2016 hebben we paok uitgeschakeld in de voorronde champions league. vorig seizoen in de poulefase Europa league 2 keer Panathinaikos verslagen
0 0
RayJordaan
Schöne missen we niet, kan echt niet meer met dat slakken tempo van ‘m.
2 -1
Patrick78
Besiktas is te sterk voor Ajax, maar Basel op dit moment is niet meer een top - ploeg.
1 -1
AFCAsphere
Zijn ze net zo snel als ons afgegleden?
0 0
Patrick78
Ja...Young Boys nu is de baas in Zwitserland.
0 0
Michelinho
Zo, heb jij ook Google thuis? Zoek dan ook even op Basel in de CL 17/18...
0 0
FlyingDutchMan
Die Sulejmani kan wel aardig ballen, iets voor Ajax?
0 0
Dit is mijn club
Zoals de ploeg nu speelt is iedere tegenstander te hoog gegrepen.
3 -1
Bobbaasje
Ik schat zelfs Slavia Praag hogerin dan het Ajax onder trainer Erik Ten Hag.

Er moet veel gebeuren binnen de club; Ten Hag, Van der Sar, Overmars en Henrichs moeten hun koffers pakken en gauw weg wezen. Peter Bosz en Krüzen weer in de armen nemen, die kunnen in de oefenwedstrijden alvast het team smeden voor dat de Champions League voorrondes beginnen.
0 -5