BVeenstra, 05-03-2018 om 11:00, 43061 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Nu het zo goed als zeker is dat Ajax geen kampioen meer wordt, kan men in Amsterdam alvast voorbereidingen gaan treffen op opnieuw een vroege start van een nieuw seizoen. Nu Ajax waarschijnlijk tweede of derde wordt, begint het seizoen twee weken eerder dan wanneer het kampioen zou zijn geworden. Dit tenzij AZ tweede wordt én de beker wint.

Het gaat niet goed met het Nederlandse voetbal in Europees verband en dat heeft ervoor gezorgd dat Nederland dit seizoen geen directe tickets meer heeft voor zowel de Champions League als de Europa League. Waar de landskampioen de laatste jaren kon rekenen op een direct ticket voor de groepsfase van de Champions League stroomt het nu in de derde voorronde (7/8 augustus) van de kampioenenroute in.

Gezien de achterstand op koploper PSV - tien punten - kan Ajax die route haast wel vergeten. Wanneer Ajax tweede wordt, stroomt het in de tweede voorronde van de Champions League in. De Amsterdammers moeten zich dan via de competitieroute zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi van het miljardenbal. De heenwedstrijden van deze ronde zijn op dinsdag 24 en woensdag 25 juli, terwijl de landskampioen pas op dinsdag 7 of woensdag 8 augustus zal instromen, twee weken later dus. Een geluk bij een ongeluk is dat Ajax in de voorronde van de Champions League in ieder geval niet meer de topclubs uit toplanden als Engeland, Spanje, Italië of Duitsland zal treffen. Clubs uit die landen zijn vanaf volgend seizoen direct geplaatst en spelen geen voorrondes meer.

Wie kan Ajax dan eventueel wel treffen via de competitieroute? Denk bijvoorbeeld aan de nummer twee van Turkije, de nummer twee van Tsjechië, de nummer twee van Zwitserland, de nummer twee van Griekenland en de nummer twee van Oostenrijk in de tweede voorronde. Gaat Ajax door naar de derde voorronde treft het bijvoorbeeld de nummer drie van Frankrijk, de nummer drie van Rusland, de nummer twee van Portugal, de nummer twee van Oekraïne of de nummer twee van België. Daarna vindt ook nog een vierde voorronde plaats, waardoor Ajax minimaal drie kwalificatierondes moet zien te overleven om het hoofdtoernooi te bereiken. Wordt Ajax uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League krijgt het een herkansing in de voorrondes van de Europa League.

Er is ook nog een kans dat Ajax de tweede plek in de Eredivisie verliest aan AZ en daardoor de competitie zal eindigen op een derde plek. In dat geval begint Ajax in de tweede voorronde van de Europa League. Deze ronde begint tegelijkertijd met de tweede voorronde van de Champions League, in de week van 24, 25 en 26 juli.

Tenslotte kan ook de bekerfinale nog interessant worden voor Ajax mocht AZ tweede worden in de competitie en de beker winnen. In dat geval gaat AZ de tweede voorronde van de Champions League in en krijgt Ajax - mits het derde wordt - een ticket voor de derde voorronde van de Europa League. 

WK speelt ook een rol
Het WK zal ook nog een rol kunnen spelen voor Ajax in de voorbereiding op een nieuw Europees seizoen. Namens de Amsterdamse club maken een aantal spelers kans op deelname aan het mondiale voetbaltoernooi. Hieronder vallen Lasse Schöne, Kasper Dolberg en in theorie Rasmus Kristensen (Denemarken), Amin Younes (Duitsland), Nicolas Tagliafico (Argentinië), Hakim Ziyech (Marokko), in theorie David Neres (Brazilië) en ook Mateo Cassierra en Luis Orejuela (Colombia) maken in theorie nog kans.

Het toernooi begint op 14 juni en de spelers die meedoen zijn in ieder geval tot en met 28 juni actief. In dat geval hebben die spelers een kleine maand om én op vakantie te gaan én om zich voor te bereiden op de voorrondes die 24, 25 of 26 juli beginnen. Mocht een Ajacied de finale halen - de finale staat gepland voor 15 juli - is er maar een kleine twee weken ter voorbereiding op de tweede voorronde van de Champions League dan wel Europa League.

Belangrijke data:
WK: 14 juni tot en met 15 juli (groepsfase eindigt 28 juni)
Loting 2e voorronde CL/EL: 19 juni
Loting 3e voorronde CL/EL: 23 juli
Heenwedstrijden 2e voorronde CL/EL: 24/25/26 juli
Terugwedstrijden 2e voorronde CL/EL: 31 juli, 1/2 augustus
Loting 4e voorronde CL/EL: 6 augustus
Heenwedstrijden 3e voorronde CL/EL: 7/8/9 augustus
Terugwedstrijden 3e voorronde CL/EL: 14/15/16 augustus
Heenwedstrijden 4e voorronde CL/EL: 21/22/23 augustus
Terugwedstrijden 4e voorronde CL/EL: 28/29/30 augustus
Loting groepsfase CL: 30 augustus
Loting groepsfase EL: 31 augustus

Overzicht Europese ticketverdeling:
- Landskampioen: derde voorronde Champions League (kampioenenroute)
- Nummer twee: tweede voorronde Champions League (competitieroute)
- Nummer drie: tweede voorronde Europa League*
- Bekerwinnaar: derde voorronde Europa League*
- Winnaar play-offs: tweede voorronde Europa League

* = Mocht AZ tweede worden en de beker winnen, speelt AZ in de tweede voorronde van de Champions League en krijgt de nummer drie van de competitie het ticket van de bekerwinst, namelijk derde voorronde Europa League.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Ajax Showtime maakt gebruikt van cookies. Accepteer