'Afgesproken om vanuit tweede bal te beginnen'

JesseTH, 04-03-2018 om 18:10, 14365 views, AT5 | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Matthijs de Ligt is niet te spreken over de manier waarop Ajax zondagmiddag met 3-2 verloor van Vitesse, zo laat hij blijken tegenover AT5. De verdediger zag weinig pit in de Amsterdamse ploeg en mede daardoor kwam het ook algauw op een achterstand in Arnhem.

'We beginnen heel slap', begint De Ligt, waarna hij verdere uitleg biedt. 'Op dit veld is het moeilijk om in de beginfase op te bouwen. We hadden afgesproken om in het begin vooral vanuit de tweede bal te spelen. Je wordt dan de eerste vijf minuten meteen onder druk gezet en daar kwamen we niet onderuit. Volgens mij valt die 1-0 ook in de eerste tien minuten. We staan allemaal te kijken en hij kan uithalen. Dat is Ajax-onwaardig.'

De Ligt geeft aan dat Ajax met het gemis van Frenkie de Jong een man miste die een man meer situatie kan creëren. 'Wöber deed dat in de eerste helft ook een paar keer, maar het is toch anders voor hem dan voor Frenkie.' De fout in de aanname van de Oostenrijker bestempelt de verdediger als ongelukkig. 'Dat overkomt iedereen weleens. Het is een opeenstapeling van dingen. Je moet op het veld ook geen risico nemen.'

Alleen de invallers wisten zondag indruk te maken, waaronder Mateo Cassierra. 'Ik denk dat Mateo goed is ingevallen vandaag. Toen hij er samen met Amin inkwam, kwam er eindelijk een beetje pit in. Complimenten naar hen. Ik denk dat zij een van de weinige lichtpuntjes waren in deze wedstrijd vandaag. Ik denk dat Mateo vandaag wel heeft laten zien dat hij een kans verdient.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Gerbrand
Onana is natuurlijk nog steeds een heel erg goeie keeper toch echt de beste van Nederland . De laatste tijd lijkt hij wat minder geconcentreerd waardoor hij bij hoge ballen nu soms in zijn doel blijft staan ( eerste tegengoal). En inderdaad ook de tweede was hij niet alert. Ook nu haalde hij weer ballen uit zijn doel en stompte hij hoge ballen weg ,wat je bij andere keepers maar zelden ziet. Juist bij hoge ballen waren we in het verleden heel wat slechter af.Ga eens bij Jong Ajax kijken en zie dat dat voor onze jeugdkeepers ook het grootste probleem is. Onana is een van de weinige keepers die optreedt en durft van zijn lijn te komen.
vel slechter af
0 0
A-west
De tweede bal. Het lijkt wel een kleuterklas die je alles moet voor kouwen. Ook nog even uitleggen wat ze wel en niet mogen doen. Laat die gasten zelf de oplossing zoeken. Zelf initiatief tonen en niet te veel opdrachten.
1 0
grannig mokum1
En dat zie je 100% aan de jongens de spontaniteit is weg, laat ze lekker voetballen
0 0
Aspers73
Jezus mina!! Dus lange ballen op een spits die we niet hebben? Als Ajax iets NIET moet doen is het die tactiek, werkelijk onbegrijpelijk. Alle spelvreugde lijkt ook weg. Deze trainerswissel is echt een van de aller slechtste beslissingen ooit.
6 0
kaashaas
MARC !! Als je toch aan het opruimen bent!! HERSTEL je fout zoek een AJAX COACH en verwijder die tukker.. ASAP PLEASE...MARC PLEASE!!
4 0
shachalnur
Misschien moet ten Hag zelf 'ns op zoek naar z'n tweede bal.
3 -1
Dexy
Op tweede ballen gaan spelen? Hoe verzin je het?

Dat kan alleen als je fysiek sterke draafwonders in je opstelling hebt, die sterk zijn in de duels en over een onuitputbaar loopvermogen beschikken. Maar zulke type spelers heeft Ajax niet. Ja, ten tijde van De Boer met Bazoer en Gudelj een paar jaar geleden, maar momenteel heeft Ajax zulke spelers (zeer bewust) niet. Hoe wil je met Ziyech, Donny en Lasse ooit duels en tweede ballen gaan winnen? Gaat je simpelweg niet lukken, nu niet en nooit niet. De kunst met Lasse/Donny/Ziyech is juist om uit de duels te blijven en zelf de bal snel rond te tikken.

Maar ja, dan moet je je halven wel de opdracht geven dat ze te allen tijde in positie moeten blijven. En niet, zoals nu gebeurt, de vrijheid geven om van positie af te lopen. Want dat is wat er nu gebeurt: Donny loopt continu in de spits en Hakim als een soort halve rechtsbuiten.

Gevolg 1: Aanspeelbaarheid van de halven in fase 1 en 2 van de opbouw is in één klap weg.
Gevolg 2: Organisatie bij balverlies is zoek, Lasse in enorme ruimte en tegenstander kan er vrolijk doorheen counteren.
8 0
Ar
Om vanuit de tweede bal te spelen?
Das niet des Ajax.
Opzouten met die Ten Hag.
11 0
godenzonenssuper
Dit is echt heel ernstig.
6 0
NouriVandeBeek
Hier word ik verdrietig van. We zijn Ajax kom op. We spelen ook niet tegen Real Madrid.
14 0
jtsmit
Gister leek het anders van wel.
0 0
geDaante
Dus steeds als een veld niet helemaal optimaal is maar de lange bal spelen en niet opbouwen, dat zegt alweer genoeg.

Ten Hag blijkt gewoon een type De Boer, en Schreuder in zijn tijd bij Twente, wat vrijwel een kopie van De Boer was. Alleen maakte De Boer het nog wel veel bonter.

Keizer was ook nog niet alles, volgens mij teveel beïvloedt door behoudende assistenten als Spijkerman en Winter, maar die was vele malen beter voor Ajax. En zeker die timing, zo halverwege het seizoen, is nogal ongelukkig. Spelers waren en zijn er duidelijk ook niet blij mee, en terecht.

Het is weer vooral de nul houden, en in niks meer scoren dan de tegenstander. Men vertikt het maar om ook maar iets van Cruijff aan te nemen.

Het grappige is dat dat de nul willen houden, je niet alleen aanvallend verlamt, maar je krijgt dan juist ook net zo vaak of vaker doelpunten om de oren, doordat je de tegenstander sterker maakt dan ze zijn.
9 0
Freddy Al
Ten Hag lijkt helemaal niet op de Boer met zijn speelwijze, er werd vandaag vaak genoeg de diepte gezocht maar het was gewoon slordig in de eindfase.
1 -1
Joseph
Ondanks dat het niet de beste wedstrijd was, vind ik dit wel echt een goed interview. Heel realistisch, goed verwoord en ook kritisch.
18 jaar, maar van mij mag hij die band nu al over nemen van die motivatiekiller naast hem.
8 0
BillSplate
Niet alleen motivatiekiller.
0 0
KKoossiiee
Matthijs wordt de hemel in geprezen, maar maakt nog steeds wekelijks kinderlijke fouten, samen met Veltman.
Met die 2 worden we nooit kampioen.
1 -15
jtsmit
Jij hebt duidelijk totaal geen verstand van voetbal.
3 0
Joseph
Matthijs maakt wekelijks foutjes? Ik heb nu in tijden weer wat slechte ballen van matthijs gezien, ging gewoon mee onder de ondergrens van het team. Aan de Ligt zal het echt niet liggen of we kampioen worden, dat is met zo ontzettend veel afstand de beste verdediger van de eredivisie.
15 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Zoals sanchez vorigjaar de reden was dat we het spel van de ligt ophemelde(door de vingers zagen) is dat dit jaar door frenkie de jong.

De ajax verdediging blijft gewoon zwak, als je frenkie weghaald, en het middenveld een off day heeft. Dat is eigenlijk al sinds maart vorigjaar, na het wegvallen van bepaalde mensen. Eerste keer dat je dat goed zag was tegen rosenborg.

Is de ligt goed, ja. Maar niet zo goed als we denken. Dat ga je wel zien in europa (mochten we dat halen)
0 -3
Mözil
De Ligt was vandaag gewoon de betere Ajacied op het veld. Heeft volgens mij weinig individuele duels verloren. Oke, aan de bal misschien een paar ballen dom ingeleverd,maar verder persoonlijk een zéér degelijke pot gespeeld.
2 0
Hagmag
Ga eens voor de spiegel staan. Begin bij je zelf. Wat een gelul om vanuit de 2e bal pas te beginnen. Zorg dat je de bal zelf hebt. Als je de bal niet hebt, dan kan je niet scoren, zei ooit een GROOT Ajacied. Dominant spelen zei men vorige week. Nu weer spelen vanuit de 2e bal. Het is echt te triest voor woorden. En ten HAGMAG dit allemaal goed keuren, gewoon ook een lichtgewicht.
1 -6
Bjorn
Ik krijg rillingen van het woord 'tweede bal'. Dit is verdomme Ajax.
6 -1
talent020
bewust de lange bal spelen net als bij Utrecht, tachtisch een top coach hoor die Ten Hag....
1 0
Simon1
Een overtal situatie in de verdediging, tijdens het opbouwen en waar het mis ging, creëer je d.m.v. goed positiespel en goede passing en dan de derde man vrij spwlen. Daar heb je geen Frenkie de Jong voor nodig. Frenkie de Jong heb je nog om een gat in de verdediging van de tegenstander te creëren en te gebruiken om een overtal situatie te creëren.
0 0
Pauw
Even een korte reactie op de ‘tweede bal’ tactiek:

Was zelf in t stadion (helaas op fanatieke tribune). Veld was flink hard. Een strakke (schuivende) bal over de grond was niet mogelijk.
0 -3
geDaante
Onzin, dat is vrijwel altijd mogelijk, of het moet echt een knollenveld zijn.
3 -1
altijdwelwat
Hele week op de 2e bal lopen trainen zeker ?? Dit is Ajax Erik geen Utrecht ......
5 -2
Superjan
Ik heb de wedstrijd niet kunnen zien: onderweg terug van vakantie. Ik schrik van de titel van dit stukje nog meer dan van de uitslag. Maar goed, er wordt hier nog gezegd dat ze hadden afgesproken "in het begin" op de tweede bal te spelen. Daar kan ik (bij afwezigheid van Frenkie) me nog iets bij voorstellen omdat Vitesse in eigen huis waarschijnlijk de eerste tien minuten vol druk zet.

Wat ik nog even zeker wil weten: was het ook echt alleen in het begin?


Edit: ah ok, Koen, dank je wel.
4 0
Koenniiee
Het ging slechts om de vijf minuten. Het is juist bizar dat de 5 voorhoedespelers juist totaal niet aanspeelbaar waren. Ik heb nog steeds beelden op mijn netvlies van Schone in balbezit, gezicht vooruit en iedereen voorin en CAM’s die verstoppertje spelen.

Dus staar je nu niet blind om die ‘lange bal’. Die waren er genoeg bij Bosz. Ik ben Ten Hag niet aan het verdedigen, maar ik hou van nuance. Het gaat om slechts 5 minuten. En ja, Ziyech’s lange ballen. Maar dat doet hij altijd. Ook als er totaal geen bezetting ‘onder’ is. Beter maak je je daar druk om.
4 -2
Turbo
Is al maanden zo. Als de 6 aan de bal is zie je de AM's niet eens in beeld. Niemand die er wat aan doet.
6 -1
Dexy
Schrijnend inderdaad.
0 0
Mitta023
@Turbo Gaf per ongeluk -1 excuus.

Nog erger is dat we vaak met een statische 6 spelen. En als deze dan een keer aan de bal komt kan hij nooit de AM’s bereken inderdaad
0 0
MichelAngelo66
Gewoon weer terug naar het pre Bosz tijdperk. Althans Bosz ging ook pas draaien toen hij ingreep in het middenveld. We zijn weer terug bij af. Ik weet niet welke ziekte onze coaches allemaal hebben, maar het is erg hardnekkig.
0 0
Simon1
Daarom moet Ziyech ook gewoon weg en moet Van der Beek lager gaan staan. Maar ik geloof dat Ten Hag nog nooit van 4-3-3 naar 3-5-2 heeft gehoord. Ziyech en Van der Beek maken nooit het spel. De as van het veld moet eens goed zo, anders wordt het nooit wat.
1 0
Broekzak
Klopt, verstoppertje tot en met. Daarom zojuist genoten van Man City. 3 voetballers op het middenveld, en zelfs nog 1 op linksback. Zelfs een defensieve muur (Chelsea) maakt geen schijn van kans en moet blij zijn met een magere 1-0. versturen ook 3x zoveel passes per wedstrijd als de tegenstander met een % aangekomen passes van boven de 90%. Dat moeten wij ook kunnen in NL, die totale controle dmv balbezit.
2 0
AFCSANCHEZ
Wat kan mij al die tactieken schelen. Ik wil dat Ajax erop klapt, druk zet en iedereen scheel tikt. Ga weg met je tweede bal.
7 0
RoodWit
Als ik speler van verdomme Ajax was, en ik hoor de trainer zeggen "voor de tweede bal gaan", lange passes en duels winnen, dan had ik er wat van gezegt, schande.

Kijk hoe de velden erbij lagen in de jaren 70/80/90, gemiemel tegenwoordig.
3 0
munser
ajax die als strategie hanteerd om de 2de bal te winnen, om zo aan het voetballen te komen... hoe heeft het zo ver kunnen komen
10 0
HZMKK
Dat zelfs de spelers moeten zeggen dat Cassiera een kans verdient. Hoe diep ben je dan als trainer gezonken.
7 0
DS
De 2e die excuses zoekt in het veld...
Het enige excuus is de zwakke instelling.
0 0
Turbo
We speelden dus bewust de lange bal... Lovely.

Matthijs overigens weer de enige die een enigzins hoog niveau haalde.
12 0
Keffie L
Te goed voor dit zwakke Ajax
2 0
ajaxinho
De tweede bal weer!

Frank kan solliciteren.
5 0
foensai
zijn laatste zin bevestigt gewoon dat hij Siem ook liever niet op het veld heeft staan! volgende wedstrijd Veltman, Schöne, Siem bank/tribune. en begin maar met doorselecteren/bouwen naar volgend seizoen. baal ervan maar kijk er helaas ook niet meer vanop... Appie.. Het mocht helaas niet zo zijn dit jaar...
3 -3
Oogsten
Schöne speelde prima vandaag.
2 -4
Labrador
Een gebrek aan leiders. Zowel binnen als buiten het belf
1 0