Analyse: Younes, het is jammer, maar goed zo

BVeenstra, 25-01-2018 om 12:00, 41719 views, Ajax Showtime |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Voor een bedrag van vijf miljoen euro - welke door bonussen kan oplopen tot 7,8 miljoen euro - vertrekt Amin Younes naar Napoli. Helaas doet de Duitse dribbelaar dat door de achterdeur van de Johan Cruijff ArenA. Wie dat een jaar geleden had voorspeld, was wellicht voor gek verklaard. Toch lijkt de transfer op dit moment voor alle partijen het beste. Het is jammer, maar ook goed zo.

Terug naar de zomer van 2015. Ajax contracteerde Amin Younes en legde hem voor drie jaar vast. De Duitser leek al snel wel langer te willen blijven dan die drie jaar. Meerdere malen gaf hij aan het geweldig te vinden bij Ajax. Opvallend ook: op vrije dagen was Younes ‘gewoon’ te vinden op De Toekomst. Lekker extra trainen, bij deze geweldige club. Een jaar na zijn komst vertelde hij het volgende. ‘Ik heb veel waardering voor de club en de mentaliteit. Het is bijzonder om tussen zoveel jonge voetballers te spelen. Je wordt elke dag geconfronteerd met fris talent. Dat houdt de boel scherp.’

Younes gaf bovendien aan nog ‘heel lang’ te willen voetballen bij Ajax. ‘Daar doe ik mijn uiterste best voor. Op vrije dagen sta ik op het trainingsveld. Ik hoop grote stappen te maken en dat ik elke dag blijf leren. Ajax is bij uitstek de plek om je talenten te ontwikkelen. Dat is het mooie aan Ajax’, vertelde Younes in mei 2016.

Het publiek liep weg met Younes. Een heerlijke dribbelaar op de flanken, eentje ook die graag bij Ajax wilde blijven en bovenal ook iemand die goedlachs was en wilde integreren in de Nederlandse samenleving. De Duitser deed enorm zijn best om de Nederlandse taal machtig te worden, hetgeen ook snel lukte, en daarnaast was hij niet vies van een typisch Nederlands gerecht: haring met ui. In een uitzending van FC Afkicken haalde FC Volendam-speler Kees Kwakman hem over om een stukje haring te eten, hetgeen mooie beelden opleverde.

"Van Kees, voor Amin: Haring uit Volendam"

Kees Kwakman had een typisch Volendams hapje meegenomen voor onze Duitse gast. En wat bleek, de haring beviel Amin Younes wel! FC Afkicken is een programma van Yiro. http://yiro.nl http://twitter.com/yiro_nl

Een jaar later
In zijn eerste seizoen maakte Younes bij Ajax nog acht doelpunten. Prima cijfers voor een buitenspeler zou je zeggen. Zeker in een eerste seizoen, niets mis mee dus. Maar in het tweede jaar stokte zijn productie. Tegenstanders in de Eredivisie stelden zich in op de manier van spelen van Younes, welke ook redelijk voorspelbaar was. Vanaf de linkerkant dribbelde hij naar binnen, om vervolgens uit te halen.

De eerste kritieken waren daar, zowel van de analisten als van de supporters. Omdat Younes in de Europa League wél goed presteerde - wellicht vanwege het feit dat de tegenstanders de dribbelaar nog niet heel goed kenden of hadden gescout - kreeg hij lang het voordeel van de twijfel. In ieder geval van trainer Peter Bosz en daarna ook Marcel Keizer, die hem ondanks de kritieken gewoon bleven opstellen. ‘Als hij niet speelt, zie je soms pas de waarde. Als je iedere dag met iemand traint, weet je wat iemand kan’, zei Keizer bijvoorbeeld begin november van het vorige jaar.


Amin Younes in betere tijden in het shirt van Ajax. Dankzij een treffer van de Duitser komt Ajax op 3-2 tegen Schalke 04 en werd de halve finale van de Europa League bereikt.

Voor Younes zelf leek het er lange tijd niet op dat hij zou vertrekken bij Ajax. Alles tussen de buitenspeler en de Amsterdams club leek namelijk koek en ei. In april 2017, nog geen jaar geleden dus, sprak Younes in De Telegraaf over het willen verlengen van zijn contract. ‘Heel graag, want ik weet dat ik hier nog een veel betere speler kan worden’, aldus Younes, die toen graag wilde dat Ajax de optie in zijn contract zou lichten. ‘Dat is aan Marc Overmars en de trainer. Het is niet slim om ergens naar toe te gaan waar ze de lange bal hanteren en vechtvoetbal spelen. De Duitse Sjaak Swart, de Duitse Mister Ajax worden, moet mijn doel zijn. Wat Ajax elke dag voor mij doet, is ongelooflijk. Hier krijg ik de beste opleiding ter wereld, de begeleiding is gewoon fantastisch.’

Ook gaf Younes aan het enorm naar zijn zin te hebben door alles om de club heen. ‘Door de supporters, de mensen in de stad, maar vooral door mijn werkomstandigheden heb ik het hier super naar mijn zin. Ik heb zo veel plezier en eigenlijk altijd zin om met die jongens te voetballen. Ik ben als voetballer meer een Nederlander dan een Duitser, hoor. Als ze me vragen waar ik vandaan kom, zeg ik: Amsterdam.’

De ommekeer
Met Ajax bereikte Younes vervolgens de finale van de Europa League, die helaas verloren ging. Waar veel spelers daarna op vakantie gingen, moest Younes zich gaan voorbereiden op de Confederations Cup met Duitsland. Ja, inderdaad, de aanvaller was geselecteerd voor het nationale elftal van Duitsland: Die Mannschaft.

Duitsland won de Confederations Cup, waardoor Younes pas laat op vakantie kon. Die vakantie was echter van korte duur, want toen Abdelhak Nouri tijdens het trainingskamp van Ajax instortte en daar ernstige en blijvende hersenschade aan over hield, kwam Younes uit eigen wil vervroegd terug van vakantie. Dat Younes daarna niet alsnog op vakantie mocht van Ajax, zorgde voor de eerste irritaties, zo blijkt nu.

'Ik ben niet fris. Vanwege de Confederations Cup heb ik geen goede vakantie gehad en daarom aan Ajax gevraagd of ik tussentijds even weg mocht', vertelde hij in oktober. 'Het antwoord was "nee", terwijl ik door het incident met Appie Nouri in de zomer geen minuut heb los kunnen komen van voetbal. Ik wilde er toen voor mijn teamgenoten zijn en ben eerder teruggekomen. Dan is tien dagen vrij veel te kort.'


Amin Younes kwam uit eigen wil eerder terug van zijn vakantie om zijn steun te betuigen aan Abdelhak Nouri en zijn familie. 'Ik wilde er toen voor mijn teamgenoten zijn en ben eerder teruggekomen.'

Het niet krijgen van een extra vakantie was niet de enige reden, en wellicht ook niet de hoofdreden, dat Younes met Ajax in 'conflict' raakte. In september liet hij weten dat hij moest blijven van directeur spelersbeleid Marc Overmars. 'Het was belangrijk voor de club dat ik nog een jaar zou blijven en het was voor mij moeilijk om te gaan, nadat er al een paar spelers waren vertrokken. Ik wil de titel winnen voordat ik vertrek. Ik was al tweemaal dichtbij en we speelden de Europa League-finale.'

Een maand later vertelde Younes wat hij eigenlijk echt wilde zeggen. Het niet krijgen van een transfer zorgde voor frustraties bij de dribbelaar. 'Er waren drie clubs in Duitsland en Italië die een grote transfersom voor mij wilden betalen. Maar een transfer was onbespreekbaar, er viel niet eens te praten. Ik heb twee jaar lang binnen en buiten het veld alles voor de club gegeven. Waarom laat Ajax Davinson Sanchez wel gaan en mij niet?', vroeg hij zich toen hardop af. Desondanks was hij er niet de man naar om ruzie te maken. 'Ik zal me honderd procent blijven inzetten zolang ik bij Ajax onder contract sta.'

De vraag is wel: waarom wilde Younes in april nog zo graag blijven, de Duitse Mister Ajax worden en een paar maanden later vertrekken? Wat was de reden? Kreeg hij grotere ambities nadat hij geselecteerd werd voor het Duitse elftal? Het antwoord blijft hij ons vooralsnog schuldig.

De blessure en het verliezen van zijn plek
Halverwege de maand november raakte Younes geblesseerd aan zijn knie, waar hij uiteindelijk tot de winterstop mee bleef kwakkelen. Zijn laatste wedstrijd voor Ajax was thuis tegen FC Utrecht (1-2), daarna speelde hij niet meer vanwege de ontsteking aan zijn knie. In de tussentijd nam Justin Kluivert de positie van linksbuiten over en uitgerekend het talent dat afkomstig was uit de eigen opleiding scoorde wel en werd snel in de armen genomen door het Amsterdamse publiek.

Toen tijdens het trainingskamp - Younes was inmiddels weer fit - bleek dat Kluivert in de basisploeg zat en Younes niet was de conclusie snel gemaakt. De Duitser was van vaste basisspeler gedegradeerd tot bankzitter. Logisch ook, want Kluivert scoort meer en is afkomstig uit de eigen jeugdopleiding, iets waardoor je in Amsterdam al snel een streepje voor hebt.

Tegen Feyenoord zat Younes op de bank, in actie kwam hij niet. Het is daardoor totaal niet het afscheid geworden waar een jaar geleden nog aan werd gedacht, maar op dit moment lijkt er ook geen plek meer voor Younes bij Ajax. Dat een jongen die zo gek was op de club nu op deze manier moet vertrekken is uiteraard jammer, maar voor alle partijen is dit nu de beste oplossing.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3*stars*3
Ik was echt fan van deze gozer en liep hem lange tijd nog te verdedigen maar het kwam er gewoon niet meer uit.
Zijn laatste goede pot was volgens mij tegen Schalke thuis (?) en na zijn uitnodiging voor Duits elftal, dacht hij natuurlijk aan een stap hogerop en dat is logisch maar zijn niveau van 15/16 hebben we niet vaak meer gezien.
Zijn schot blijft matig maar dat kan je trainen, overzicht behouden moet in je zitten.

Maar ik vergeet niet dat hij vorig seizoen belangrijk was in EL en dat alle creativiteit in 15/16 van hem moest komen en hij scoorde toen belangrijke goals zoals in de klassieker, PSV thuis, ADO uit en tja...In Doetinchem, eigenlijk 2.

Wens hem verder alle succes daar.
1 0
AjaxCitizen
Leuke eerste ontmoeting van Younes met de selectie van Napoli:
http://www.dumpert.nl/mediabase/7349439/eac28010/ondertussen_in_de_kleedkamer_van_napoli.html

Wat men ook van hem vindt, deze speler was gewoon een sympathieke jongen. Zijn 1ste seizoen was heel sterk, vorig jaar wat minder en dit jaar kwam het er niet echt meer uit. Heeft zich wel prima opgesteld en wat ik vooral mooi vond is dat hij na het slechte nieuws over Nouri zijn vakantie eerder afkapte om bij de selectie te zijn en ze een hart onder de riem te steken. Denk dat de verkorte rustperiode ook wel invloed had op zijn spel dit seizoen. Jammer genoeg namen de meeste mensen dit niet mee omtrent hun oordeel over Younes.
3 0
433metdepuntnaarlinks
Ik blijf er toch bij, zijn eerste jaar was hij ook niet zo goed als de meeste dachten. Hij was nieuw, zn signature move was iets waar nog niet goed op verdedigend was en wat vooral meespeelde is dat hij de enige creatieve speler was die iets deed. El Ghazi was hopeloos uit vorm en het statische saaie Bazoer - Klaassen - Gudelj middenveld kon geen van allen een man passeren of een goeie steekbal geven. Hij viel op in een pover Ajax en ook daar schoot hij 100x per wedstrijd, sommige ballen zijn ze nog aan t zoeken. De jaren erna is er ook niks verandert, hij scoorde minder maar deed hetzelfde als zijn eerste jaar. Ook in jaar 1 was hij blind voor medespelers, ging hij nauwelijks buitenom, gaf hij geen steekballen en haalde hij alle snelheid uit aanvallen door ballen 29x per actie aan te raken ...

Niet om op Younes te haten, ik vind dat hij zich altijd 100% heeft ingezet, nooit geklaagd heeft en ook met Appie zich als een geweldige persoon heeft opgesteld. Dit allemaal gezegd hebbende gun ik hem wel echt het beste, t was not my cup of tea maar ik heb toch gejuicht om zijn goals en zijn aandeel in het Europese succes was prachtig.
1 0
Bensco
Ik vind dit wel een heel rooskleurig artike. Younes zijn rendement is al 2 jaar lang belachelijk laag voor een buitenspeler. Zeker vorig jaar waar hij in een dominant spelend elftal nauwelijks tot scoren kwam. Ik vraag me ook echt af welke “weergaloos optreden” van Younes jullie hebben gezien want ik irriteerde mij dood aan hem tegen bijvoorbeeld Lyon waar hij verscheidene malen in gunstige uitgangsposities niet tot scoren kwam.

Younes kan tegenstanders voorbij dribbelen maar heeft zoveel concentratie nodig bij het beheersen van de bal dat het ten koste gaat van zijn snelheid maar ook aan zijn overzicht omdat hij teveel naar de bal moet kijken. Neres en Kluivert kunnen dat vele malen beter omdat zij comfortabeler zijn aan de bal en daar nauwelijks bij hoeven na te denken.

Ik vind hem jammer om hem via de achterdeur te zien vertrekken, zeker omdat hij eerder nog de nieuwe Sjakie wou worden. Ik ben echter ook realistisch door te stellen dat we beter verder kunnen kijken.
1 -1
Rentokill
Jammer. Ik had wel eens willen zien of ten Hag er wat mee kon.
0 -1
eros
Geweldige speler, maar hopeloos uit vorm onder keizer.
Net als Dolberg overigens,... met dit verschil dat Younes ConFed cup speelde en een korte zomerstop kende.
Younes is voorbijgestreefd,... achter Dolberg hebben we niet echt iemand.
1 -1
gi0vanni
Achter Dolberg niemand?
0 0
gi0vanni
Haha grappig. Hij lust haring. Ronaldo kreeg er geen hap van binnen. Een prima jongen die Younes. Jammer dat hij niet veel stappen heeft gemaakt maar het gaat m goed.
1 0
michaellaudrup
Goeie gast, heeft zijn kansen meer dan genoeg niet weten te verzilveren.Dan staat er een Kluivertje achter je te popelen die het wel laat zien. Dan is het klaar over. Amin, geluk bij je nieuwe club.
0 0
31xAjax
Amin, je bent een sympathieke gast, het ga je goed. Maar jammer is niet de juiste omschrijving......
1 -1
Ajax27
Mooi artikel met een net overzicht van hoe Younes was. Een echte liefhebber die gewoon niets anders wil dan lekker voetballen. Nu het WK zo dichtbij komt wil ie daar natuurlijk bij zijn en zich kunnen profileren. Het ga je goed Younes! Ik heb genoten van de dribbelacties en van he genoten als je weer voor de camera dook in een Ajax tv item. Succes kerel!!
5 0
Superjan
Fijn dat Ajax meewerkt aan een vertrek naar de club van Younes' keuze. Ook fijn dat dat lukt zonder een grote financiële domper. Prima gedaan door Overmars.
2 -1
Dennis1964
Bedankt Younes voor alles. Eens een Ajacied altijd een Ajacied.
1 -1
Juichtoon
Younes, het ga je goed. Sympathieke jongen met een fantastische dribbel. Hopelijk kan hij van de zomer speelminuten maken op het WK. Eens Ajacied Altijd Ajacied.
2 0
klompv
Younes!
0 -2
Tscheu
Amin Younes, danke. Es war toll !
1 -1
RedFeather
'Hij is over de lijn'
Laten we het daar bij houden wat de herinneringen betreft.
5 0
JanTa
Wilde van de zomer al vertrekken maar Ajax werkte tegen wat zeer demotiverend was voor Younes en daarom nog amper wat gezien van hem. Nog knap dat Marc een leuk bedrag + opties voor hem heeft gekregen.
3 0
Ben
Misschien is zijn rendement niet in de statistieken te zien (assists en goals), maar ik ben benieuwd bij hoeveel doelpunten hij betrokken was doordat hij met zijn dribbels meerdere tegenstanders bezig hield. Ik was echt wel fan van hem. Erg jammer dat hij vertrekt, maar ik denk wel dat we met Kluivert een betere vervanger hebben. Sneller, explosiever, onvoorspelbaarder en een beter schot. Gaat het verder schoppen dan Younes. Daarachter hebben we nu dus Bandé, en ik hoop dat Kuhn ook snel aansluit. Genoeg talent om het vertrek van Younes op te vangen in ieder geval.
0 0
MickS
Ik was vanaf begin af aan wel gecharmeerd van zijn gedribbel. Ook als mens vond ik het een prima gast.
Gewoon ontzettend jammer dat het rendement zo laag bleef. En dus jammer dat hij op deze manier, na alles wat er is gebeurt afgelopen jaar (sportief + Appie) ons gaat verlaten. Ik hoop dat hij bij Napoli (weer) tot leven komt. Succes Amin!
2 0
3sterren
Of deze kleine grote dribbelaar gemist zal worden daar zullen we nooit achterkomen. Ik persoonlijk zal hem wel missen.
Wat wel weer overduidelijk naar voren is gekomen, is dat Younes meer empathie in zijn hart heeft dan Overmars in zijn hele lijf ...
0 -7
Rinus M.
Empathie in zijn hart? Dat wordt op naar de cardioloog.
3 -2
flithje
Iets wat noodzakelijk is voor een manager/ directeur. Keuzes moeten gemaakt worden ongeacht de emotionele zaken.
4 -1
Rujar
Wa ik mij vooral afvraag is wat hebben de coach/trainers met hem hebben gedaan? Hij is niet echt veel beter geworden. Zoals gezegd hij werd op een gegeven moment heel erg voorspelbaar. Hij is echt koning dribbel, daar had echt veel meer uit gehaald kunnen worden.
0 0
ETM
Met Bosz werkte hij iig aan meer diepgang wat tegen het einde van dat seizoen ook terug te vinden was in zn spel.
0 0
Schöne82
Voor iedereen prima om nu te vertrekken. Niet jammer, mooi zelfs. Zo gaat dat.
Hij viel me wel wat tegen na de 'irritatie'. Hij is vooral gewoon voorbijgestreeft door Kluivert en ik kreeg de indruk dat ie het gevecht niet aan kon. Nu nog wat eurootjes voor gevangen. Dag Younes, het ga je goed.
2 0
Ajacied33
Als je dit allemaal leest hoe het gegaan is blijft het jammer en kan me niet voorstellen dat geen transfer krijgen in de zomer zijn enige irritatie zal zijn geweest. Bedankt Younes,het ga je goed. Ciao
0 -1
Qwibuss98
Kan het hem niet kwalijk nemen dat hij zich ongelijk behandeld voelde door Overmars en geïrriteerd was dat hij geen vakantie kreeg na een emotioneel en fysiek zware periode.

Amin, bedankt!!!
1 -1
Bobbaasje
Je hoorde hem nooit klagen, ook al zat hij op de bank of op de tribune. Daar kunnen jongens als Sulejmani en Gudelj veel van leren.
5 -2
Rinus M.
Sulejmani en Gudelj waren nou niet bepaald leergierig...
0 0
Leviathan
Hij speelde altijd basis hoe slecht hij ook speelde. Door een blessure kwam hij op de bank en wilt gelijk vertrekken.
3 -1
mehmetseuntjens
Leuke jongen maar ik vind niet dat we veel kwaliteit inleveren.
7 -2
AgeM
Nee Labyat is veeel beter
0 0
TheRiviera
We leveren wel opties in. Op de flanken heb je nu alleen Neres en Kluivert en Johnson moet vooral rekenen op speelminuten bij Jong Ajax. En Cerny is nog steeds geblesseerd.
Dus voor de posities van Links en Rechtsbuiten die eigenlijk minimaal dubbel bezet moeten zijn heb je nu maar 2 spelers beschikbaar.
3 0
Djabber
Johnson is linksvoor. Bande komt eraan. Kuhn kan op elke positie voorin uit de voeten. Eventueel kunnen Dolberg en Frenkie de Jong op linksvoor. Ik zal niet zeggen dat het allemaal even ideaal is, maar dat zijn sowieso pas scenario's wanneer Kluivert uitvalt. En die is niet heel blessuregevoelig tot dusver.
0 -1
Ricoo
Goed artikel. Ik ben er persoonlijk totaal niet rouwig om dat hij vertrekt. Hij presteerde gewoonweg niet. Ook als invaller zie ik voor hem geen rol weggelegd. Hij heeft geen diepgang en snelheid, iets wat in mijn optiek een vereiste is voor een buitenspeler. Hopen dat ze met een goede vervanger komen, nog deze winter.
2 -1
KleinMiljoen
Een echte Ajacied, laatste jaar ging minder maar daar zijn mijn insziens ook redenen voor (confed cup, geen vakantie). Heeft altijd alles gegeven, spijtig dat hij door een groot deel van de 'supporters' volledig is uitgekotst.
6 -5
afcas
zou me niks verbazen als dat 1 van de niet genoemde redenen is waarom hij wilde vertrekken.
2 -1
RaynoFischer
Begrijpelijk op een bepaald niveau, want het was gewoon dramatisch echte ajacied of niet, dat zijn Veltman en Daley Blind ook altijd geweest en dat was in de Eredivisie ook vorig seizoen alleen wedstrijdjes in Europa hebben hem nog gered.

Ging na Utrecht wel te ver uit emotie maar dat was ook echt de druppel wat hij die wedstrijd presteerde, werd onder een aantal instagramfoto's helemaal kapot gemaakt waardoor hij uiteindelijk de reacties heeft uitgezet.
0 0
Basajaxcied
Younes is echt een extreem goede dribbellaar en houd vaak twee verdedigers bezig! Het gene wat hij echt mist is een momentje van rust is zijn spel, om gecontroleerd uit te halen of een goede pass te geven. Dat gene wat Neres wel heeft die nog even kijkt wie er vrij staat. Dat is ook de reden dat ik denk dat er niet heel veel potentie in Younes zit, want het is erg moeilijk om die rust aan te leren. Ook gaat hij nu naar een competitie waar het voetbal nog een stukje sneller zijn en de verdedigers een heel stuk beter zijn.
0 0
KingJames23
Wat heb je aan een buitenspeler die 2 verdedigers bezig houd en uiteindelijk toch de bal kwijt raakt of inlevert bij de tegenstander? Hij weet niet wanneer hij een bal af moet geven of wanneer hij zelf voor de actie moet gaan. Leuke jongen maar dat hij nu zo nodig weg wil omdat hij wissel speler is geworden zegt genoeg. Bij napoli komt hij helemaal niet aan het spelen. En als Duitsland alle spelers oproept die ze kunnen oproepen dan zit hij bij team c of d.
0 0
insectenverdelg
Op de eerste meters, met de bal aan zijn voet, hoort hij bij de allerbeste ter wereld. Helaas is dat dan ook gelijk het enige facet wat hij beheerst. Gaat amper diep, mist overzicht en een goed schot. Daardoor is zijn rendement erg laag.

Maar al met al vond ik het een leuke speler om naar te kijken. alleen de manier hoe het afgelopen half jaar is gegaan, dat vind ik wel jammer. Het lijkt wel of het een beetje hoog in z'n bol is gaan zitten sinds hij naar de confederations cup is geweest met Duitsland. Jammer, want vond hem juist een leuke en bescheiden jongen daarvoor.
0 0
EuforischeRealist
Goed stuk! Ik blijf zijn vertrek ergens jammer vinden want ik had/heb wel een zwak voor hem. Hoe hij zich deze zomer opstelde en eerder van vakantie terugkwam na het gebeuren met Nouri tekent zijn persoonlijkheid. Ik heb het idee dat de communicatie daarna tussen hem en Ajax niet goed is geweest en dat dit ook zijn spel niet ten goede is gekomen.

Met een back als Tagliafico die constant buitenom komt zou hij ook beter uit de verf komen omdat verdedigers moeten kiezen. Buiten dat heeft hij, ondanks dat hij voorspelbaar is, een heerlijk soepele passeerbeweging die menig verdediger te machtig is.

Even goed wens ik hem succes in Napels, ben benieuwd of hij zich daar wel weer door kan ontwikkelen.
6 -1