'Ziyech liep niet voor niets weg met Schreuder'

BVeenstra, 05-01-2018 om 13:00, 64437 views, Ajax Showtime | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Let op: dit artikel is oorspronkelijk van vrijdag 29 december.

Nu Erik ten Hag officieel is aangesteld als nieuwe hoofdtrainer hoopt Ajax binnen afzienbare tijd met Alfred Schreuder de technische staf te completeren (dit is inmiddels gebeurd). De oefenmeester is nu nog als assistent-trainer actief bij TSG 1899 Hoffenheim in de Bundesliga, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat ook hij straks te vinden is op sportcomplex De Toekomst. Ajax Showtime sprak met Youri Mulder, die jarenlang met hem samenwerkte bij FC Twente.

Mulder ziet in Schreuder een veelzijdige voetbalman. Zo was Schreuder in zijn tijd bij de club uit Enschede niet alleen assistent-trainer en later ook hoofdtrainer, maar ook hoofd van de scouting en opleiding. 'Wij hadden ook een soort technisch gremium, wat voor advies zorgde, en hij was de cultuurbewaker van FC Twente. Kijk bijvoorbeeld naar wat er allemaal is doorgebroken of aangetrokken in die tijd: Ola John, Bryan Ruiz, Nacer Chadli, Dušan Tadić, Bilal Ould-Chikh, Steven Berghuis, voornamelijk buitenspelers. Dat is mede zijn verdienste geweest', aldus Mulder, die de komst van Chadli een mooi voorbeeld noemt. 'Alle trainers waren het erover eens, maar de hoofdtrainer niet. Hij is echter een passant, Chadli kwam alsnog en uiteindelijk heeft hij zijn waarde wel bewezen.'

Volgens de oud-centrumspits is Schreuder erg goed in het scouten en het inzien van kwaliteiten van bepaalde spelers. 'Het is ook niet voor niets dat Ziyech met Alfred wegliep. Alfred zat er bovenop, hij zei waar het op staat. Ik denk dat Ten Hag daarom Alfred erbij wil hebben, omdat hij zo druk in de weer is met de spelers.' De voetbalanalist benadrukt hoe graag Schreuder het uiterste uit zijn spelers wil halen. 'Het is persen geblazen om alle procentjes eruit proberen te halen. Op welke manier dan ook. Het is beelden bekijken, op het veld trainen, maar ook als mens gewoon normaal doen en op een goede manier met die gasten omgaan. Je zit met zijn allen op dezelfde boot en je moet dan geen dingen doen die niet bij jou passen, daar prikken spelers doorheen. Alfred blijft dichtbij zichzelf en Erik ook, dus wat dat betreft passen die twee heel erg bij elkaar.'


Bij FC Twente kon Hakim Ziyech erg goed opschieten met trainer Alfred Schreuder.

'Bij Twente nooit afgeweken van het systeem'
De vraag is verder: hoe wil Schreuder gaan voetballen bij Ajax en hoe speelde hij in het verleden bij zijn vorige clubs? 'Dat is verschillend. Alfred is een winnaar en hij zal zo spelen dat je gaat winnen. En daar gaat het om. Hij kijkt naar zijn spelers en zijn groep en dan komt er iets uit waarvan hij denkt: hier kan ik het beste mee winnen. Of dat dan is met 5-3-2, met zijn allen achterin of juist vooruit zoals bij Hoffenheim....En Erik denkt daar precies hetzelfde over.'

Bij FC Utrecht speelde Ten Hag vaak zonder buitenspelers ('maar als je die niet hebt, kun je ook moeilijk met buitenspelers spelen'), maar dat hoeft niet te zeggen dat het aanstaande trainersduo ook bij Ajax zonder buitenspelers zal spelen. 'Bij Twente is bijvoorbeeld nooit afgeweken van het systeem. Erik is ook hoofd opleiding geweest bij FC Twente. Ik praat over mijn eigen ervaring, maar alle jeugdteams speelden met drie man voorin. Dat deden ze bij de beloften en het eerste elftal ook.'

Zowel Ten Hag als Schreuder werkten in Duitsland. Ten Hag was trainer van het tweede elftal van Bayern München, dat op amateurniveau speelt, terwijl Schreuder assistent-trainer is bij Hoffenheim in de Bundesliga. Men vraagt zich daarom dan ook af of Ajax straks 'op zijn Duits' gaat spelen. 'Niet per se Duits, maar het is wel goed als je een tijdje over de grens hebt gekeken. Kijk maar naar John van 't Schip. Voetbal over de grens is een totaal ander iets. Toen ik in Duitsland ging voetballen, wist ik niet wat mij overkwam. Dat is een extra input voor later in je carrière.' 

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Joodhannus73
Mijn intuïtie zegt dat dit helemaal gaat goedkomen... Perfect duo. Ajax moet aan zichzelf denken en geen opleidingsclub meer zijn. Alleen nog maar voor de absolute hoofdprijs verkopen en het Bayern van Nederland worden. Wat we al lang hadden moeten zijn...
0 0
Ajaxtrouw
Oud artikel
1 0
Juichtoon
Heb best wel vertrouwen in Ten Hag. Maar als je gaat spelen om te winnen eindigt dat vaak in een soort positioneel catenaccio. Ajax speelt in de eerste plaats om het publiek te vermaken. En daarvoor hanteert zij van hoog tot laag een bepaalde speelstijl. Hierin proberen we moeilijkheden te overwinnen.
1 0
DavidFerr
AS. Goed dat jullie erbij zetten dat het om een ouder artikel gaat.
2 0
AIR-S
Vrijdag 19 Januari moet 2016 zijn geweest.

Damn. Goed artikel voor die tijd!
0 -1
Champy
holy shit.. een artikel van 29 januari. Geen wonder dat we moeten opletten
0 0
OKP-AFCA
Dit soort foutjes he...
Al jaren zulke foutjes is gewoon ergerlijk, ze ambiëren toch wel iets meer dan zomaar een fansite zijn, denk ik dan.

Gelukkig voor hun ben ik de enige die me er schijnbaar aan erger.
0 0
PuurGeluk
Ehm nee, hier nog 1. Met name alle spelfouten...
0 0
Champy
Voor degene die dit artikel eventjes had "geüpdatet" moet ik denken aan de "you only had one job" memes.
0 0
Godenzoon88
Gaan 2 provincialen Ajax redden?

Dat het zover heeft moeten komen..
1 -12
petwes
Je weet dat de meeste intelligente mensen provincialen zijn? Zowel absoluut, omdat er simpelweg meer mensen buiten de randstad wonen, dan in de randstad. En zeker ook relatief, de grote steden kennen niet voor niets de grootste sociaal-economische problemen, kijk maar naar werkloosheidscijfers als indicatie hier van. Wees blij dat niet een domme randstedeling leiding geeft.
1 0
Rolleman
mafkees.
0 0
Sjaakvaak
Je weet dat het merendeel van de spelers en trainers 'provincialen' zijn? Zeurpiet.
2 0
JPM
Dat gelul over "provincialen" is werkelijk te ridicuul voor woorden en dat zeg ik als iemand die zelf in Amsterdam is opgegroeid.

De trieste kortzichtigheid van onze Godenzoon88 uiteengezet; hier volgt een reconstructie van zijn armoedige hersenspinsels.

"Ik ben voor Ajax.
Ajax komt uit Amsterdam.
Ajax is niet de provincie.
Dus de provincie is kut en stom.
Alles wat met provincies te maken heeft is dom en past niet bij Ajax.
Want, nogmaals: Ajax ligt niet in de provincie.
Als je uit de provincie komt, kun je niet voetballen.
En ook niet trainen.
Dus ik keur spelers en trainers uit de provincie per definitie af.
Een ander hersenspinsel vertelt mij dat ook Ajax in het verleden genoeg succesvolle mensen uit de provincie in dienst heeft gehad; als speler dan wel als trainer.
Voor die hersenspinsel is geen ruimte.
Wegwezen, kut hersenspinsel.
Provincie is kut.
Provincialen zijn kut.
Anti provincie.
Geen provincie bij Ajax."
12 0
Genant
Haha inderdaad. Gelukkig zijn niet alle Amsterdammers zo oerdom.
0 0
Nijmegenaar
Ben benieuwd hoe de twee heren het gaan doen! Met de huidige staat van het Nederlandse voetbal is het misschien geen slecht idee om wat buitenlandse invloeden mee te nemen. Niet dat Ajax ineens vol op z'n Duits moet gaan spelen, maar het kan mijn inziens geen kwaad wanneer Ajax wat veelzijdiger wordt!
2 0
Dennis1964
Het ging de laatste weken ondanks de vele blessures juist de goede kant op. Deze wanhoopsdaad is negens voor nodig. Ik had deze trainerswissel veel liever na het seizoen gezien. Met of zonder schaal.
6 -2
PuurGeluk
Met schaal helemaal vreemd toch? Deze frisse wind was hard nodig.
0 0
Ar
Nou goed, ik baal nog altijd van het ontslag van Keizer omdat hij het mijn inziens niet verdiende (en zeker qua timing), maar ik word langzaam aan toch wel wat enthousiaster over dit duo.
Net als Bosz en Keizer krijgen ze van mij de kans me te overtuigen.
Reiziger en Bogarde nog maar even rijpen bij Jong Ajax. Al hadden die het van mij ook mogen worden.
2 0
4xEC1
Ik weet wel dat ik niet zo lang geleden onder de indruk was wat FC Utrecht in Amsterdam liet zien. Ajax was natuurlijk ruk die dag maar Utrecht was bijna bij elke uitbraak gevaarlijk, heel georganiseerd ook, gewoon veel beter dan Ajax. Als dat een voorbode is van wat we te wachten staan; kom maar op!
4 -1
geDaante
Het is te hopen dat Schreuder flink geïnspireerd is door aanvallend voetbal in Duitsland. Als trainer van FC Twente was hij een type De Boer. Weliswaar met beter positie- en combinatiespel, en durfde wel wat meer via het middenveld te spelen, maar ook veel breed en terug, en te afwachtend/behoudend.

Aanpassen past verder niet bij Ajax, dus ik heb er een beetje een hard hoofd in. Ik verwacht wel goed resultaat, ook door de goede spelersgroep, maar ik wil Ajaxvoetbal zien, dat aantrekkelijk en vol bravoure is, en waar ontwikkeling in zit.

Zowel Bosz, Jonk als Van 't Schip waren veel logischere en veiligere keuzes geweest.
5 -9
Genant
Mee eens. Ik vond Schreuder niet om aan te gluren bij Twente om eerlijk te zijn. Echt een KNVB-trainer. Dus.....hopelijk heeft Nagelsmann hem wat geleerd. Zo niet dan vrees ik het ergste.
0 0
Champy
Jonk heeft geen ambities als hoofdtrainer, voor welke club dan ook.

Van 't Schip is de hype van dit seizoen. Al 10 jaar trainer ofzo, maar laat nu voor de eerste keer in z'n carriere een ploeg leuk spelen. Lijkt me eerder geluk dan wijsheid.
1 0
FlyingDutchMan
Bijzonder he @ vh Schip, voorgaande clubs vrijwel overal mislukt en dit jaar lukt alles met Zwolle en hij is een top trainer :p
0 0
Erik87
Dat Jonk en Bosz terug zouden komen is echt een utopie.. dat mensen echt denken dat dat realistisch was... heel bizar. En van ‘t Schip heeft echt niet veel meer ervaring dat het duo waa Ajax nu voor kiest.
13 -4
geDaante
Of Bosz een utopie zou zijn weet ik niet, Jonk inderdaad wel.
0 -1
Erik87
Bosz zou erg dom zijn als hij terug keert. Hoe het verhaal omtrent zijn vertrek ook daadwerkelijk zit, hij is niet erg lekker vertrokken. Daarnaast kan hij bij Ajax alleen maar verliezen, gezien vorig seizoen. Die prestatie is niet te evenaren. Daarom vond ik dat ook een utopie.
0 -1
Ozymandias
Hoezo waren Jonk (geen ervaring als hoofdtrainer) en Van 't Schip (minder ervaring als trainer dan Ten Hag en in tegenstelling tot Ten Hag twee keer ontslagen als hoofdtrainer) logischere en veiligere keuzes geweest?
12 -4
geDaante
Omdat sowieso Jonk des Cruijffs wil spelen, en Van 't Schip met minder materiaal gewoon vol op de aanval durft te spelen, en daar dus intrinsiek in gelooft.
Twee keer ontslagen misschien, maar het materiaal moet ook wel een beetje passen bij de trainer, en dat van Ajax is ideaal voor Van 't Schip.

De juiste visie, de juiste aanvallende mentaliteit en filosofie vind ik vele malen belangrijker dan ervaring of zelfs kwaliteit van de trainer.
3 -3
Ozymandias
1) Ik wil ook sowieso des Cruijff's spelen, ben ik ook een logischere keuze dan Ten Hag om hoofdtrainer van Ajax te worden? Jonk is nog nooit een vaste trainer van een ploeg (zelfs geen jeugdteam aangezien hij bij Ajax steeds maar 6/8 weken trainer van een ploeg was door het roulatiesysteem) geweest. Hij heeft dus eigenlijk nog geen enkele ervaring met het hoofdtrainerschap. Ik had het absurd gevonden als ze hem aan zouden stellen. Een beetje ervaring is namelijk wel nodig.

2) Van 't Schip heeft een selectie waarmee het logisch is dat hij 4-3-3 zou spelen. Ten Hag heeft een selectie zonder echte buitenspelers waardoor ze geen 4-3-3 kunnen spelen. Toen Van 't Schip assistent van Van Basten was speelde Oranje en Ajax zeker niet het voetbal wat bij de visie van de club past. Daarbij denk ik dat Ten Hag juist veel beter geschikt is om de Cruijff visie succesvol bij Ajax door te voeren. Hij is tactisch namelijk veel beter dan Van 't Schip (en Jonk).
3 -4
4xEC1
Ik ben echt heel erg benieuwd hoe dat gaat worden met Ten Hag en Schreuder aan het roer! En als ik het zo allemaal hoor en lees heb ik er wel een goed gevoel over. Maar we zullen zien. De winterstop duurt in ieder geval al veel te lang!
11 -1
Michelinho
oeps minnetje ipv plusje
1 0