'Dit kan het systeem zijn voor de toekomst'

SJvanveen, 26-11-2017 om 16:29, 12136 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Volgens Joël Veltman kan in de nabije toekomst Ajax zomaar eens afstappen van het 4-3-3-systeem. In de rust wisselde coach Marcel Keizer naar een formatie met drie verdedigers en dat pakte tegen Roda JC goed uit: 5-1.

'Het moeilijke in de eerste helft was dat zij op de helft van hun eigen helft stonden. We speelden veel foute ballen. Je kunt clichés oproepen als dat het tempo te laag was, maar ik kneep hem niet. Je merkte wel dat we (na de systeemwisseling) vrijer gingen spelen', vertelde Veltman na afloop van de overwinning op Roda JC voor de camera's van Voetbal International.

Ajax speelde het tweede bedrijf met drie verdedigers en Frenkie de Jong als extra middenvelder. 'Ik vond het mooi dat we ook met dit systeem, met zo'n vierkant in het middenveld, ook goed spel leverden', legde de Ajax-aanvoerder uit. 'Daar was de trainer naar op zoek en wij ook. Dit kan namelijk zeker het systeem zijn in de toekomst.' 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Ik denk dat het hebben van een alternatief strijdplan en het lef om de boel om te gooien hét grote verschil is met de instelling van Bosz. Ik spreek hiermee niet een voorkeur uit voor de één of de ander, maar het valt me gewoon op.
Dat BD een 4-0 voorsprong weggeeft en de aartsrivaal laat terugkomen in de wedstrijd tot zelfs een gelijkspel, is daar volgens mij dan het logische gevolg van.
9 wedstrijden zonder winst zou in elk land gewoon een wanprestatie worden genoemd en reden voor ontslag. In de Arena vraagt men om het vertrek van Keizer na zelfs een 5-1 overwinning en wordt een creatieve Ajax-speler uitgefloten door ’eigen supporters’.
3 0
ajaxinho
Ik hoop, en vele anderen met mij,
op een alternatief strijdplan dat vanaf minuut 1 de tegenstander omver blaast.
Dat scheelt een hoop gefluit ;)

Hopelijk is dat de volgende stap die Keizer zet.
1 0
3sterren
Ik hoop met jou, en ik denk dat onze wensen zullen worden vervult ...
1 0
masterrr
Tegen PSV is 3-4-3 zelfmoord met die snelle spelers, maar verder gewoon een tijd proberen
1 0
ajaxinho
Het was FdBoer ooit gelukt.
Wel tegen een veel minder PSV.

De wedstrijd tegen PSV wordt een goeie meting tussen Ajax Keizer vs Ajax Bosz.
0 0
chrisjuhhh
vul je het anders in en schakel je terug
0 0
Rentokill
De echte winst van gister was de geslaagde interventie van Keizer. Geloof me, mij heeft hij ook nog lang niet overtuigd maar dit was gewoon een goede ingreep. Dan is het makkelijk praten van 'hij had dat meteen moeten doen en moeten beginnen met 3-4-3 etc.' Maar ik denk dat de verwarring bij de tegenstander nu groter was en dat dat voor de uiteindelijke omwenteling heeft gezorgd. Frank de Boer (4x kampioen in 3,5 jaar) heeft dit soort aanpassingen tijdens een wedstrijd nooit willen uitvoeren. Bij hem was er plan A en verder niks. Dus dit maakt me hoopvol.
3 -1
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Keizer moet frenkie gewoon in de basis laten spelen.
Die jongen vertoont dezelfde klasse die tete had, namelijk minimaal goed en constant, meestal erg goed. Moet je niet aankomen met de gevestigde orde of wie de meeste ervaring heeft. Stel je frenkie 10 wedstrijden achter elkaar op zijn dit soort spelers al 2 klasse beter.
Dit zag je ook bij sanchez en tete.
Je moet gewoon als trainer kunnen inzien welke speler een betere basis heeft. Als een jong jochie in ontwikkeling al meerdere malen heeft bewezen dat het kan concureren tegen een 32 jarige speler die allang is uitontwikkeld, dan hoor je als trainer te weten dat je te maken hebt met een speler die je elftal kan verbeteren. Waar je op door kan borduren naar iets moois en groters.

Frank heeft hierin gefaald in 2011 door zwakkere broeders door te selecteren, bosz misbruikte tete, speelde veel te lang met wisselvallige spelers(traore, de ligt die er nog niet aan toe was).en keizer.... Keizer durft geen afscheid te nemen van oudere spelers. De trainers die wij hebben zullen ajax nooit brengen naar een nivo waar wij graag naar verlangen.
Let maar op. Er word te lang doorgespeeld met minder materiaal, en als de tiid er eindelijk rijp voor is, zijn er al weer 4 van zulke spelers als de jong vertrokken waardoor je weer opnieuw kan beginnen.

Wat wij nodig hebben is een trainer die een basis kwaliteit ziet, weet dat een speler telkens constant goed speelt, en niet afgaat op een gevestigde orde of status. De beste horen te spelen ondanks de leetijd en ervaring.
4 -7
Redrum
Veltman werd zelf weer als een schoolmeisje opzij gezet bij de 0-1 , maar goed.. We mogen niet te kritisch zijn op onze captain toch?
4 -3
Inhartennieren
Had je gezien hoe simpel Veltman dat duel verloor bij de goal van Roda.
Echt kinderlijk eenvoudig.
Die Veltman komt toch ook wel heel veel kwaliteit te kort.
Wat kan die nou eigenlijk goed?
7 -7
ajaxinho
De rest.
0 -2
ajaxinho
Hier had jij naartoe kunnen werken, Bosz.

Een systeem waar je niet afhankelijk bent van Sinkgraven.
0 -2
Koenniiee
Een goede selectie van onze TD en je hebt keuze. Dat is voor jaar 2 - passend bij de visie van onze hoofdtrainer - al niet.
2 0
ajax4ever01
3-4-3 ben ik ook een voorstander van. PSV zal in de Arena ongeacht in welk systeem we gaan spelen op de counter gaan loeren dus we zullen zeer scherp moeten zijn en genadeloos moeten toeslaan
2 0
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Ja maar kom op. 3-4-3 kan ke heel gemakkelijk spelen 28 van de 34 wedstrijden in de mickey mouse competitie.
Tegen psv verlies je gewoon bam 1-3 in 3-4-3 systeem. Een whalhala voor het ijzersterk counterende psv.

In europa ga je er gewoon aan met veltman en de ligt zonder sanchez en sinkgrave. Een grote gatenkaas achterin.
Het werkt tegen 13 van de 16 clubs je zag hoe kwetsbaar ajax was tegen roda jc als het middenveld gewoon bagger speelt.
4 0
Lagasj
Geitenkaas.
0 0
NegentigMinutenLang
Met 3-4-3 is de verdediging niet per se minder goed, wat je nu vaak ziet bij Ajax is dat de backs het niet kunnen belopen en rond de middenlijn blijven hangen, in ieder geval vaak te laat terug zijn bij een counter waardoor het vaak op twee centrale verdedigers aankomt. 3-4-3 is wat mij betreft op dit moment dus een optie omdat je momenteel de backs mist om "modern" 4-3-3 te spelen. Bij 3-4-3 vang je dat op omdat je altijd 3 spelers achterin hebt en het middenveld door de extra man minder balverlies heeft en meer aanvallend kan spelen.
0 0
ajaxinho
Ik vond FdBoer geniaal toen we 3-4-3 speelden tegen PSV met Ooijer op 6.

Het is dus niet onmogelijk.
0 -5
de-Ajacied
Veltman heeft gewoon gelijk. Je kan pas dominant voetbal spelen als je een extra man op het middenveld hebt. Jonk, Rijkaard, Koeman, de Boer of zoals vandaag Frenkie, een spelbepalende ‘vier’ zorgt voor creatief dominant voetbal
Of je het 3-4-3 of 4-3-3 noemt maakt dan niet uit
3 -1
MichelAngelo66
Juist. Je moet van achteruit gewoon iemand hebben die op middenveld bij kan springen. Dan heb je aanvallend altijd een 3-4-3 opstelling als het mogelijk is. Ajax en Vertonghen werden ook pas echt beter toen Vertonghen de kans krijg (en nam) om in te schuiven. Voorbeelden te over zoals je zelf al aangeeft.
1 0
ARUCAMBA
Ik ga niet verkondigen dat Frenkie de Jong een slechte voetballer is, vooral op ere divisie niveau, ik denk echter wel dat op international niveau hij niet zoveel met de bal kan lopen als hier in Nederland, international gezien krijg je niet zoveel ruimte, dat lopen met de bal moet hij toch zien te verminderen.
1 -3
IkJijHijWijJullieZijnAjax
Frenkie de jong kan je makkelijk inzetten tegen de allergrootste ploegen. Hij heeft het nivo tete, sanchez. Die jongen lijkt alles in slowmotion te zien, je ziet hem zelden ballen inleveren en slechte passes geven. Ik vind dat je zijn ontwikkeling niet moet tegenhouden, vooral niet als zijn concurent een 32 jarige veteraan is.
Je wil niet dat je straks dezelfde situatie krijgt zoals tete.
3 -2
Hwb
Het is zo jammer dat hij als concurrent van Schöne gezien wordt. Frenkie is denk ik nog veel beter als hij een controleur bij zich heeft. Hij zou concurrent van Vd Beek en Ziyech moeten zijn.
0 0
grannig mokum1
Je moet frenkie de Jong niet groter maken dan die is, voorbeeld Bazoer.......
1 0
Frankeritus
bazoer speelde postbode voetbal frenkie niet..
0 0
wt4ajax
Haha jij hebt zeker Ajax Man U in de finale zeker niet opgelet. Toen deed Frenkie precies hetzelfde, sterker nog het lijkt alsof hij hier op 40/50% het al makkelijk aankan.
1 0
ajaxinho
Toen het al 2-0 stond.
0 0
Koenniiee
In de ED doet hij dat om tegenstanders uit de tent te lokken die anders in positie blijven. Hetzelfde met het uitstellen van zijn pass. Dat getuigt van super visie, balbehandeling en passing.

In het buitenland komen die ruimtes er sowieso meer omdat men (vaak) druk zet. Tuurlijk zal het dan een tandje sneller moeten en gaan, maar dat heeft hij ook al gezien voor hij de bal krijgt.
2 0
Joseph
"ook goed spel", dit blijft toch wel een beperking hoor, ziet hij dan echt niet dat het spel ontzettend slecht is in 4-3-3?
1 -1
ajaxinho
Wonnen we vorige week niet met 0-8 in 433?
1 -3
Joseph
Toen had je ook een back die aanvallend wel mee deed. 4-3-3 is geen slecht systeem, je moet alleen wel de spelers hebben om het in te vullen. Daarnaast was NAC wel erg naief, dat was Roda duidelijk niet, die deden de eerste helft niet onder voor Ajax.
3 0
ajaxinho
Dat mag dus gewoon niet.

Anders ga je vaker zulke wedstrijden krijgen zoals Utrecht.

343 is niet altijd de oplossing.
(Bijv tegen sterke ploegen die 433 spelen.)
0 0
A-west
Sfeer maken in de groep. Daar hebben we wat aan. Kijk naar Zyech. Fijne sfeer man.Deze druiloor moet eens reserve gezet worden. Hij weet dat hij zwaar door ondergrens kan zakken zonder gewisseld te worden. Keizer durft dat niet. De schijtlaars.
3 -5
gras
Ja, ik zeg meestal twijfelkont, maar ik vraag me af of dat de lading dekt. Als je ziet dat de nuchtere, bescheiden vdBeek zijn geduld verliest, als je ziet dat Frenkie de Jong zijn geduld aan het verliezen is, als je ziet dat Kluivert een opmerking maakt dat de knoop nu wel doorgehakt is...

Keizer is het krediet kwijt aan het raken van alle spelers waar hij vorig jaar veel mee gewerkt heeft. Dat zegt genoeg. Hij moet eens lef tonen. Ik heb het eigenlijk gehad nu. Met al dat getwijfel. Compleet klaar mee.
2 -1
ajaxinho
Die jongens moeten gewoon een toontje lager zingen.

VdBeek moet als basisspeler een 1-1 ruststand tegen de 18de voorkomen.
Pas dan ben je in mijn ogen onbetwist.

En Frenkie moet het ook eens laten zien tegen een topclub, in het 433 systeem.
Voorlopig heeft hij Ziyech en VdBeek voor zich.
0 0
Hwb
Moet hij wel de kans krijgen om het te laten zien.
0 0
A-west
Hij heeft totaal geen zelfreflectie. Zou hij nou echt niet doorhebben dat hij wel eens het probleem is. Of doet hij net alsof?
3 -7
AlexIbarra
Aangezien Veltman meer een CV is dan een opkomende back, is 3-4-3 voor hem waarschijnlijk beter dan 4-3-3. Speelt de laatste maanden ook redelijk dus hij kan moeilijk zichzelf wisselen om het team beter te maken.

Bij de 1-1 mag hij dat kopduel niet zo verliezen maar De Ligt mag die bal 2 seconden ervoor nooit zo de gevarenzone inkoppen, zeker niet omdat Kum hinderlijk buitenspel staat in zijn rug wat ook niet door had mogen gaan.

Ik zal blij zijn als we eindelijk écht kunnen zeggen dat we een rechtsback hebben staan die twee klassen beter is dan Veltman, en tot die tijd ben ik maar blij als hij gewoon zijn eigen niveau haalt.
0 0
A-west
Veltman.Veltman. Hij heeft zijn mond weer open hoor. Met de winterstop inrukken graag. Overschat zichzelf schromelijk. Hetzelfde geldt voor Viergever. Dit is niet het niveau wat we nastreven.Zeefuik heb ik zien spelen. Kan veel beter worden. We moeten echt af van spelers die het voetbal dna van de Boer hebben. Moderne backs, vandaag met Zeefuik en Wober is al beter. Veltman schijnt dat nog steeds niet door te hebben.
8 -7
ajaxinho
De Viergever die ons eigenhandig naar de EL- finale loodste.
1 -1
wladimir
Wöber vond ik aanvallend erg slecht vanmiddag. Ik been bang dat de opstelling in de tweede helft voor dit seizoen de beste opstelling is. 3 - 4 - 3. O.b.v. de lichaamstaal van Ziyech vandaag kan hij beter worden verpatst deze winterstop.
1 -2
ajaxinho
Hij heeft het gefluit opgevangen.
Schandalig van die supporters.
5 -3
Lekiam
Het gefluit heeft wel geholpen. Tweede helft speelde hij een stuk beter, af en toe hebben spelers een wake-up call nodig en aangezien dat niet van de trainer komt hebben de supporters dat nu gedaan.
0 -4
Joseph
Weinig zelfreflectie van Ziyech dan.. Speelt al weken ver onder zijn kunnen.
1 -3
Dastaan
Eindelijk iemand die me mening deelt! Geweldig!
1 -5
gras
Alsof 3-4-3 plots een vondst is. Alsof Frank de Boer tegen nota bene Roda dat niet al met succes probeerde. Alsof Van Gaal daar niet de blauwdruk voor had gelegd. Alsof je niet toevallig altijd wel op iets stuit, wanneer je maar blijft klooien en experimenteren.

De eerste helft was gewoon schandalig in eigen huis.

Dat deze gasten kunnen voetballen zoals ze lieten zien, wisten we al lang.
5 -1
ajaxinho
Niemand beweert dat Keizer 343 heeft uitgevonden.

Eerste helft of tweede helft?

343 moet altijd een optie zijn bij Ajax.
Toch hebben FdBoer en VGaal het maar mondjesmaat toegepast.

Het getuigt van lef dat Keizer het steeds aandurft.
Kun je ook niet omheen met deze middenvelders...

Bosz heeft het 1if 2 keer gedaan... met Serero nota bene...
2 -1
Joseph
Keizer is de laatste die 3-4-3 heeft uitgevonden, heeft ongeveer 20 verschillende opstellingen nodig gehad om tot deze te komen..
0 0
blueberry
Ik blijf zeggen de laatste weken is alles ondanks Keizer en niet dankzij Keizer.
4 -1
ajaxinho
Keizer is een zegen.

Hij maakt gebruik van een systeem waar de veelzijdigheid van de middenvelders tot hun recht komt.

Weliswaar tijdens de wedstrijd, maar toch.
1 0
Sampaoli
Veltman is ideaal als RCV in een driemans verdediging. Hij is aanvallend niet top en als centrale verdediger misschien net iets te slapjes.
2 -1
Vlieske
Je kunt ook zo spelen zonder schone en met frenkie.
1 -1
Dastaan
Joh Veltman je moet helemaal je mond dichthouden. Als je jezelf ziet hoe je staat te verdedigen bij die 0-1 met die vrije trap kansloos hoe je jezelf laat wegzetten. Idd dit kan een systeem zijn wat in de toekomst gebruikt kan worden maar dan zonder jou. Ik hoop zo dat je in de winterstop verkocht wordt. Met jou als aanvoerder en verdediger zullen we nooit succes behalen. Hou de eer aan jezelf en vraag of je op de transferlijst gezet kan worden. Kun je in het buitenland pendelen tussen de tribune en bank in.
7 -8
FlyingDutchMan
Ben zelf verdediger en zo kansloos verdedigde Joël niet hoor, die Roda speler sprong eerder en bleef hangen waardoor je als verdediger in het nadeel bent. Ziet er knullig uit dat klopt, maar je kan er weinig aan doen als je geen kop groter bent.
8 0
Hwb
Bovendien liep Veltman achteruit, wat het een stuk moeilijker maakt. Het ziet er slechter uit dan het was.
0 0
Sjaakvaak
Stoere woorden hoor.

Veltman is gewoon een hele solide verdediger. Hij heeft geen spectaculaire acties/tackles maar hij weet het wel altijd prima op te lossen. Lijkt daarnaast ook gewoon heel goed in de groep te liggen en sfeer te maken, wat toch vrij belangrijk is voor een aanvoerder.
9 -6
AFC34
Een plan B!
3 0
Mikey Stormram
Hoewel ik enthousiast ben over 3-4-3 tegen de kleintjes zou het in eerste instantie niet nodig moeten zijn dat je van systeem moet switchen om de hekkensluiter te kunnen verslaan.
3 0
Joseph
Dat is simpel op te lossen, 3-4-3 spelen, dan hoef je niet meer te switchen.
2 -1
KlasseLasse
3-4-3 tegen betere tegenstanders word je kapot gemaakt
7 -2
Joseph
In de eredivisie zijn geen betere tegenstanders, daarnaast worden we dubbel zo hard kapot gemaakt als we met 2 backs spelen die geen backs zijn.
1 0
Marcao
Zoals Cruijff zei: je moet meer scoren dan je tegenstander...
5 0
MelleAfca
Nee joh tuurlijk niet.
Een 343 is niet perse riskanter dan een 433. In verdedigend opzicht is het een groot voordeel dat je altijd 3 verdedigers compact hebt staan waardoor je in counters minder kwetsbaar bent. In een 433 waarin de backs dieper staan ben je veel kwetsbaarder en kan een tegenstander makkelijker de ruimte tussen je back en centrale verdediger bestrijken.
4 -1
gwn_rj
dit dus!
0 0
Bensco
Tuurlijk wel. In Nederland speelt bijna elke ploeg 4-3-3 waardoor je met een 3-4-3 systeem allemaal 1 op 1 duels krijgt. Ik weet niet hoeveel vertrouwen jij hebt in onze centrale verdedigers maar ik denk echt dat zij de kwaliteiten niet hebben om tegen sterk aanvallende ploegen te staan zoals ze moeten staan. Hier ga je bij PSV echt niet mee weg komen.
1 0
echtgras
Juist wel want PSV speelt tegen Ajax waarschijnlijk ook gewoon met 2 spitsen, Lozano en Locadia.
En dan is Ajax ook het meest kwetsbaar als wij gewoon 4-3-3 spelen tegen PSV dan.
0 0
Ferd
Tegen Ajax speelt bijna geen ploeg met 3 aanvallers
1 0
Bensco
Voor aanvulling zie reactie op melleAFCA
0 0
Bensco
De topwedstrijden wel. PSV, PEC en Feyenoord speelden 4-3-3. En in Europees verband speelden we afgelopen seizoen tegen bijna allemaal ploegen die 4-3-3 speelden. Dit kan tegen kleine ploegen misschien maar de topwedstrijden, de wedstrijden waarin wij onszelf moeten onderscheiden, is dit te naïef voetbal.
0 0
MelleAfca
Op papier spelen ze 433 ja, eenmaal in het veld wordt het al gauw 451 of 541.
Maar nogmaals, verdedigend gezien sta je in een 433 zoals Ajax het speelt ook altijd 1 op 1 achterin, want er schuift minimaal 1 back door. Zo zou je zelfs nog kunnen zeggen dat je restverdediging in een 343 veel stabieler is. Omdat je gewoon een blok van 3 + je nummer 6 hebt.
1 0
Bensco
Oke, dat is wel scherp opgemerkt inderdaad ;)
0 0
Koenniiee
Het is allemaal net zo risicovol, afhankelijk van hoe je het zelf invult. Een 433 kan ook met een lage CVM en hoge backs, maar een ander noemt precies diezelfde opstelling een 343 of een 32221.
2 0
Joseph
En dan gaat het om de invulling van je spelers. heb je backs die geen backs zijn, of heb je opeens 3 verdedigers die in hun kracht staan en geen backs die de aanval in de weg lopen..
1 0
MelleAfca
Heb je ook gelijk in, ben niet zo'n fan van dat hele formatie gebeuren want als er een 10 meter naar voor of achter loopt speel je al met een hele andere formatie. Gaat inderdaad puur om je spelopvatting.
Maar in principe is het heel simpel. Je speelde al met een centrale verdediger op rechtsback en nu valt ook je enige back weg op links. Dus er blijven alleen centrale mensen over. En op het middenveld met nog een man extra, tik je iedereen scheel, ook Psv en Feyenoord.
1+1=2 zeggen ze dan...
1 0