Keizer zag wat hij wilde zien van Sinkgraven

JesseTH, 18-11-2017 om 23:03, 9148 views, FOX Sports | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

Marcel Keizer is blij met de 0-8 overwinning die zijn ploeg zaterdagavond wist te boeken op NAC Breda, zo blijkt uit een gesprek met FOX Sports. Hij zag Daley Sinkgraven weer eens starten als linksback en dat had een positieve werking binnen de ploeg.

'Ik ben sowieso blij, dat ten eerste', opent Keizer luchtig, waarna hij ingaat op wat er toch nog beter kon. 'Ik denk dat we zoveel ruimte kregen dat je sneller moet beslissen om van kant naar kant te gaan, om daar nog een kans te creëren. Als je 5-0 voorstaat bij rust en 8-0 wint, dan mag je ook wel een keer tevreden zijn.' Op het feit dat deze zege de grootste uitzege ooit bleek, reageert de trainer koeltjes. 'Dat is leuk.'

Iemand die met een hattrick een grote rol speelde in de overwinning, was Donny van de Beek. 'Iedereen zal blij zijn als hij erin staat, maar Donny heeft gedebuteerd en scoort nu drie goals. Een lekkere week voor hem. Hij heeft het goed gedaan en dat is prima voor hem. Als we vandaag met Siem gespeeld hadden, dan hadden we misschien ook gewonnen. Dat weet je niet. Donny, Hakim en Lasse is een prima middenveld.'

Van Sinkgraven zag de coach wat hij graag wilde zien. 'Dat we wat meer initiatief krijgen aan de zijkanten. Vrijlopen aan de binnenkant, hoog aan de buitenkant staan, een paar keer doorkomen en de achterlijn halen, dus daar kunnen we tevreden over zijn.' Of hij nu dichtbij een vaste basiself is? 'Moeilijk te zeggen. Je moet het eigenlijk zien tegen een betere tegenstander, met alle respect voor NAC.' Tenslotte legt Keizer uit waarom hij Kasper Dolberg naar de kant haalde. 'Hij kreeg een tik op de zijkant van zijn knie en daarna kreeg hij er nog een tik overheen.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Sjaakie
Ik niet. Al bijna 3 jaar (!) niet. Die jongen heeft verschrikkelijk veel krediet gehad en het nog geen moment waargemaakt. Regelmatig bekruipt mij het gevoel dat je nog beter zonder een linksachter (dus met 10 man) kan spelen dan met Zinkgraver. Verkassen a.u.b.
0 -1
Pauw
Ben een Sinkgraven fan van het eerste uur, maar valt me op dat hij (net als vele anderen) onder deze technische staf weer veel makkelijker (en vaker) kiest voor de optie terug. Elke speler bij Ajax zou verplicht moeten zijn om - als er maar eventjes tijd voor is - in elk geval te kijken naar de optie vooruit. Bij veel Nederlandse clubs (en helaas bij Ajax nu ook weer) is de hele lichaamshouding gericht op de optie terug. Ze kijken vaak niet eens meer.

Om een dominante vorm van balbezit te hebben moet je ervoor zorgen dat jouw tegenstander altijd rekening moet houden met 't onverwachte. Gebeurt veel te weinig.

Een trainer bij Ajax moet in staat zijn om zijn spelers zoveel mogelijk handvatten te bieden om vooruit te spelen. Investeren dus in o.a. 'awareness', 'uitstellen' en 'positionering'. 't vergroot de kans op dominant balbezit waarmee je échte controle hebt over je tegenstander. Zoals Barca en Bayern zo goed konden onder Guardiola.
De huidige technische staf ziet het rondspelen van de bal in de U-vorm als een vorm van controle die de moeite waard is, maar dat is ie niet. Het is een schijncontrole. Implementatie van dit gedachtegoed is appeltje eitje bij Ajax: zeker jonge spelers zijn afhankelijk en doen in 9/10 gevallen wat de trainer vraagt. Zij weten: doe ik dat, dan sta ik in elk geval in de basis.

Het gevolg is dat wij supporters veel te vaak naar een plichtmatig Ajax moeten kijken. Schrijnend voorbeeld is het gebrek aan plezier ook gisteren weer. Je zou zeggen dat 't heerlijk voetballen was tegen NAC en dat de drang om te scoren (het doel van het spelletje) aanwezig blijft. Niets daarvan, maar: ''We hebben onze plicht gedaan en vinden het welletjes zo''.

Ajax zal best z'n wedstrijdjes blijven winnen, maar - zoals op AS al vaker aangegeven - dat is ondanks de huidige technische staf (en diens voetbalfilosofie). Mijn hoop is nog altijd gevestigd op de terugkeer van Jonk of mensen van een gelijke orde. Tot die tijd zal ik met weerzin aanzien hoe Ajax zich jaarlijks naar het einde van het seizoen sleept.
4 -2
masterrr
Plezier ben ik wel met je eens, maar als je naar de top kijkt, is het niet vooral professionalisme? Schone heeft ook altijd plezier..

Wat jij bedoelt, zijn spel principes. Als coach geef je een paar principes mee en je traint daarop, maar in de wedstrijd moeten spelers daar zelf kleur aan geven. Een van de dingen die Keizer wel telkens benoemt zijn backs die erover heengaan. Goed punt, alleen hebben we welgeteld 1 back die dat kan en dat is Sinkgraven. Dan hoor je je spel daar niet aan op te bouwen.

Verder snap ik de spelprincipes van keizer nog niet. Bij Bosz was dit wel duidelijk (vooruit, ook als je voor staat, hoge lijn, diep ipv breee).
0 0
godenzonenssuper
Oh daarom speelt Frenkie niet.
De rechtshalf moet in dienst staan van The Almighty Ziyech.
1 -3
AFCA-CBS
Houdt nou eens een keer vast aan je opstelling. Afgezien van het feit dat dit ‘maar’ Nac is, zag het veldspel (op Ziyech na) er goed uit. Kun je nagaan wat er gebeurd als Ziyech straks wel weer goede wedstrijden gaat spelen...
Dat constant husselen van je basiself, daar maak je je team alleen maar slechter van. Spelers raken nooit op elkaar ingespeeld en spelen ook onzeker.
1 -1
Rockpotje
Opzich heeft Keizer ook een paar lastige keuzes te maken natuurlijk. Dus het is niet gek dat hij af en toe schuift. Maar het gebeurt gewoon te veel. Er moet gewoon een bepaalde structuur staan waar binnen je soms wat kan wisselen. In mijn visie betekent dat sowieso Sinkgraven linksback, die jongen brengt zoveel meer voetbal dan Viergever, en Veltman en De Ligt aan de rechterkant van de verdediging, want dat zijn gewoon de beste spelers voor hun positie. Verder moet Van de Beek altijd spelen, want hij is de meest complete middenvelder die we hebben, en voorin moet je diepgang hebben met Neres en Kluivert.

Dat laat de volgende keuzes open.

Wöber vs Viergever
Wöber is echt een ruwe diamant. Hij heeft zeer goed gespeeld en heeft duidelijk veel talent. Maar Viergever is heel belangrijk in de coaching met zijn ervaring en geeft altijd de volle 100%. Ik zou gevoelsmatig altijd voor Wöber gaan. Maar als buitenstaander heb je minder kijk op de rol van Viergever.

F. de Jong vs Schöne
Eigenlijk met Frenkie gewoon altijd spelen. Hij is nu al de meest vaardige speler die hebben. Het gemak waarmee hij zich vrij speelt op het middenveld, daar straalt de pure klasse vanaf. Maar Schöne speelt vaak gewoon een goede pot. Hij heeft veel intercepties en geeft veel ballen naar voren. Daarnaast is hij altijd dreigend met standaard situaties en afstandschoten. Hier kan ik zelf geen keuze maken, dus stel ik een alternatief voor. Zet Ziyech maar op de bank. Ik erger me kapot aan zijn balverlies en wanhoopspogingen.

Dolberg vs Huntelaar
Dit is natuurlijk de discussie van het seizoen. Supertalent tegen geslepen goaltjesdief, terwijl beiden eigenlijk niet genoeg brengen. Dolberg legt het vaak fysiek af tegen verdedigers, ligt veel op de grond en is vooralsnog weinig met doelpunten betrokken geweest. Huntelaar kan wat dat betreft betere statistieken overleggen: 5 goals, 6 assists. Maar Huntelaar heeft ook veel kansen gemist heeft absoluut niet de techniek van Dolberg. Als Dolberg in vorm komt is hij duidelijk de betere spits, maar vooralsnog brengt Huntelaar meer. Toch zou ik het vertrouwen geven aan Dolberg. Uiteindelijk komt de ommekeer vanzelf en dan heb je eecht een topper lopen voorin.

Dus voorlopig:

Onana

Veltman - De Ligt - Wöber - Sinkgraven

Schöne
Van de Beek - Frenkie

Neres - Dolberg - Kluivert
3 -1
Ajaxsupzuidned
Keizer moet de beelden maar eens terug kijken. Sinkgraven speelt meer terug dan vooruit en heeft totaal geen zelfvertrouwen.
Aanvallend moet hij toch veel meer kunnen brengen op die positie en dan heb ik het nog eens niet over zijn verdedigende capaciteiten gehad......
3 -5
ambtenaar
Aan de linkerkant zat echt veel meer beweging en diepgang dan de afgelopen weken. Laat Kluivert en Sinkgraven daar maar een paar wedstrijden staan, dan gaat het nog leuk worden.
1 0
Turbo
Denk dat je zelf de beelden effe terug moet kijken. Sinkgraven speelt op helft tegenstander voornamelijk vooruit, beweegt veel zonder bal, en was verdedigend juist hartstikke fel en scherp. Voor een 1e basisplaats na 7 maanden blessureleed zeker niet slecht. Integendeel zelfs. Creëerde tussendoor ook nog 2 kansen en won zn duels. Wat jij gisteravond hebt zitten doen weet ik niet, maar je hebt in ieder geval niet op zitten letten.
3 -2
Sjaakie
Wat heb jij het hele vorige seizoen zitten doen Turbo? Zinkgraver is totaal ongeschikt voor Ajax.
0 0
JanTa
Wie roept dat Ajax goed speelde doet aan scorebordlogica want NAC was zo zwak dat het geen maatstaf kon zijn waar Ajax stond. Het waren wel weer geweldige wissels waar weer eens geen enkele logica in te vinden was. Een buitenspeler voor een extra middenvelder en een back voor een extra CV verdediger was zeker nodig om wat zekerheden in te bouwen?
2 -3
gras
Hij zegt gewoon niets. Behalve dat we niet moeten rekenen op Donny ipv Siem. Dat lijkt me dan niet erg verstandig. Tenzij VdBeek op 6 staat.
0 0
NoPants
Die mensen die keizerout typen, is het dat jullie feyenoord supporten, Of is het dat jullie van die ontrouwe, eigen-spelers-uitfluiten-zodra-je-de-kans-krijgt, ik-kom-ook-wel-eens-in-het-stadion, Bergkamp-is-kut-want-een-dagblad-stelde-objectief-dat-dat-zo-was supporters?

Ik weet dat jullie denken dat ‘jullie ajax zijn’, maar echt, dat zijn jullie niet. Jullie zijn wat mis is met ajax.
7 -1
Ajax#1900
Nou nee.
0 0
Bil
Praat lekker voor je zelf!!

Keizer is niks voor Ajax.
1 -2
Middenweg401
Die mensen moeten zelf achter een hekje.
1 0
Rujar
#keizerout
2 -5
Lekiam
Sinkgraven is mij niet echt opgevallen gisteren.
3 0
ST
#KeizerOut
2 -5
ajaxinho
Waar is KEIZEROUT?
1 -1
MankeNelis
Keizer blijkt een toptrainert te zijn. Het lek is boven..
3 0
NouridolbergNeres34
Geweldige foto uitgekozen hahahaha
3 0
didierajax020
Matcht goed met de titel :)
3 0
behangdelul
Dus in de winterstop hoeven we niemand te halen? Ik stel voor een nieuwe trainer!
5 -4
FlyingDutchMan
Krijg met de dag grotere hekel aan Keizer, had ik aan het begin van het seizoen niet verwacht..
5 -4
Erik1966
mee eens :-)
1 -4