[Update II] Plattegrond van De Nieuwe Toekomst

BvdPloeg, 16-11-2017 om 16:00, 66403 views, Ajax Showtime | Er is een nieuwe collectie voor Champions League-artikelen.

De verhuizing van De Toekomst naar de noordzijde van de Johan Cruijff ArenA lijkt van de baan. Ajax is voornemens om het jeugd- en trainingscomplex alleen uit te breiden. Het parkeerterrein P2 wordt hier hoogstwaarschijnlijk voor gebruikt.

In de afgelopen maanden werd er weinig meer vernomen van de plannen om De Toekomst te verhuizen en op die plek eventueel kantoren, woningen en/of een parkeergarage te bouwen, genaamd 'De Nieuwe Kern'. In 2015 kwam Het Parool met de plannen voor het nieuwe jeugdcomplex, genaamd 'Ajax City' of 'De nieuwe Toekomst', maar Ajax zou een verhuizing niet (meer) zien zitten. 

P2 biedt uitkomst. Het evenemententerrein tussen de Johan Cruijff ArenA en het jeugdcomplex wordt momenteel voor allerlei doeleinden gebruikt. Zo kan er geparkeerd worden bij concerten in het Ziggo Dome, er wordt jaarlijks een circus georganiseerd en voor hulpdiensten zijn er zo af en toe oefeningen. Ook gebruikte Ajax het terrein lange tijd voor de jaarlijkse Open Dag.

Dat Ajax P2 nu waarschijnlijk gaat gebruiken om uit te breiden, is slechts één onderdeel dat van de grond lijkt te komen. Over het gebied rondom de ArenA was voor het laatst op 5 september contact tussen de betrokkenen, maar besluiten werden er nog niet genomen. De gemeente heeft wel een uitnodiging verstuurd voor een vergadering op 3 november over de plannen wat betreft De Nieuwe Kern. Omdat De Toekomst wegvalt als bouwlocatie, zullen er andere oplossingen gevonden moeten worden, ook voor de daar nu gevestigde bedrijven en sportverenigingen.

Update - 14.50 uur (10 november 2017)
Rutger Arisz (operationeel directeur van Ajax) heeft vrijdag tijdens de Algemene Aandeelhoudersvergadering meer duidelijkheid verschaft over de uitbreiding van De Toekomst. Het complex krijgt topfaciliteiten en zal straks uit vijftien velden bestaan. Het uitgangspunt zal natuurgras zijn en er zijn plannen om een mini-stadion te bouwen waar Ajax zo'n zesduizend fans kwijt kan. Het personeel dat nu in de ArenA werkt, zal na de uitbreiding op De Toekomst gaan werken. De plannen worden de komende tijd geoptimaliseerd en Ajax hoopt het nieuwe complex in 2022 op te leveren. Arisz noemt die datum overigens wel 'heel ambitieus'. Voor het hele project is 36 miljoen euro gereserveerd en Ajax wordt in principe eigenaar van alle grond.

Update - 16.00 uur (16 november 2017)
Vorige week vrijdag werd bekend dat Ajax plannen heeft om sportpark De Toekomst uit te gaan breiden. Vandaag publiceerde Ajax Life en plattegrond waarop te zien is hoe De Nieuwe Toekomst er ongeveer uit zal komen te zien. Bekijk de plattegrond hieronder:

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com) 
Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
EVH
Grote vraag is nu;

Waar moeten de fans nu hun auto parkeren wanneer ze naar AJAX wedstrijden gaan kijken.
P2 verdwijnt blijkbaar.
0 0
eros
Wordt dan ook t aantal jeugdteams uitgebreid? Zodat we nog meer talent kunnen stallen?
Waarom heb je anders meer velden nodig? De teams die er zijn kunnen ze nu toch ook kwijt?
0 0
geDaante
Volgens mij niet. Het zal wel een stuk makkelijker worden met planning en dergelijke, van trainingen en wedstrijden.

Ik had graag nieuwe straatveldjes en indoor/zaalveldjes gezien.
0 0
Champy
Er werd gesproken over een indoorzaal, en dat zou in de planning zitten.

Het probleem is ook dat de wedstrijdvelden op dit moment te veel gebruikt worden, en dat willen ze verbeteren met extra velden. 7 jaar geleden trainde het eerste nog naast de Arena. Nu nemen ze twee velden op de Toekomst in, en inmiddels zijn de vrouwen er nog bijgekomen.
De Micoach en de stormbaan hebben ook nog eens wat velden ingepalmd.

Overigens ben ik wel van mening dat ze jongere spelers moeten aanmoedigen een extra sport te kiezen.
0 0
PBosch
Ajax geeft aan een trainingscomplex te willen bouwen van 'Europese top niveau'... Als je op het gebied van top trainingscomplexen kijkt naar bijvoorbeeld Tottenham, Arsenal, Real Madrid en Barcelona heeft dat wel een stuk meer gekost dan die 37 mil die Ajax wil uitgeven. Om over City nog maar te zwijgen met een complex van +150 mil. Natuurlijk je moet alles in perspectief zien. De vraag is kun je het Europese top noemen?
0 -1
afca95
De jeugd opleiding van Ajax is van wereld niveau. De clubs die jij noemt komen amper talenten door. Kan je nog een complex neerzetten van 150 miljoen, je leid niet zo maar spelers op. Daarbij Madrid doet stuivertje wisselen met de gemeente. En de rest heeft rijke suikeroompjes. Staar je niet blind op bedragen die uitgegeven worden. Het gaat om de praktijk niet om de LCD schermpjes die bij elke veld hangen.
0 0
geDaante
Dat eerste is niet per se zo, dat had het kunnen worden met Cruijff, zonder hem zie ik dat niet meer gebeuren. Talenten als Kluivert, Riedewald, Bazoer, Tete,, etc. maar ook De Ligt en Frenkie, zouden bij die andere clubs ook nooit de kans krijgen, dus dat zegt niks over hun opleiding.

Verder heb je gelijk, de kwaliteit van een opleiding wordt niet bepaald door de faciliteiten en het aantal velden. Een opleiding bij een plaatselijk amateurclubje met bijbehorende, minimale en slechte facilteiten, kan beter zijn dan die van Ajax, indien de filosofie goed is. Oftewel scouting op de juiste technische aspecten en uitstekende scouts, de juiste spel- en trainingsvormen, vrijwel louter met de bal. Focus op zoveel mogelijk balcontacten, 1-op-1's, vrijheid voor acties en dribbels, spelen op straat en in de zaal, focus op kort combinatiespel en driehoekjes, doorbewegen, op techniek, creativiteit en handigheid, etc.

Daar heb je geen speciale faciliteiten voor nodig, maar de juiste filosofie, visie, en goede mensen, die er werkelijk zitten voor die talentjes en niet louter voor zichzelf.

Deze uitbreiding van De Toekomst voegt dan in principe helemaal niks toe, behalve iets meer aantrekkingskracht. Maar aantrekkingskracht door je naam zegt uiteraard niks over de kwaliteit van opleiden.

Goede spelers die doorbreken vanuit je opleiding, zegt ook niks over goed opleiden. Die kunnen gewoon goed gescout zijn, het wordt niet duidelijk in hoeverre men deze spelers beter en completer heeft gemaakt.
0 0
Champy
Het is dan ook niet meer dan logisch dat de mensen en de staf een opleiding maken of breken.
De Toekomst is in z'n huidige opzet gewoon een beetje te klein geworden. Voor de rest is het prima.
Als je er meer geld aan uitgeeft is het gewoon puur voor de prestige en de esthetiek van het complex.

De opleiding van Ajax is niet alleen de Toekomst zelf, maar bestaat voor een groot deel uit de regio Amsterdam. Het is belangrijk dat de regionale samenwerking optimaal blijft verlopen. Ajax lijkt niet heel sterk te zijn in samenwerkingen in het algemeen, en ik heb het gevoel dat dit weer zo'n beetje wordt weggestoken. Het helpt trouwens ook niet dat clubs uit andere delen van het land komen vissen in Amsterdam. Daarmee wordt het niveau weer minder.

Succes voor de opleiding van Ajax en voor heel Nederland ligt voor een heel groot deel in handen van de KNVB.

Dat de mensen het noodzakelijk vinden te zeggen dat ze de uitbreiding nodig hebben om bij de Top te horen zijn pure marketingpraatjes. Daar moet je niet te veel achter zoeken.
0 0
Champy
Bij enkele van die clubs ging het om een volledig nieuw complex. Dit van Ajax is slechts een uitbreiding. Bij Barcelona en Real moesten ze ook nog ruimte voorzien voor de basketters, en mensen die op internaat zitten.

Als je alles bij elkaar optelt heeft die van Ajax ook wel meer dan het dubbele van die 37M gekost.
1 0
Ajaxvooraltijd
Dat er een klein aantal kunstgrasvelden zijn is uit weer/klimaat oogpunt / tactische trainingen en voor de fjes maakt het nog geen bal uit. De wedstrijden zullen worden gespeeld op echt gras. Dat is wat ik begrepen heb.
0 0
Champy
Als die oude plannen waren doorgegaan, zat je toch onder of dichtbij de snelweg te trainen. Dat is ook niet ideaal. Dit ziet er nog het beste uit.

Nu vraag ik me wel enkele dingen af.

Die lelijke uitbreiding in de Arena (dat geel gedeelte) is nu dan voor niks geweest. Je hebt er dan slechts 10-15 jaar gebruik van gemaakt.

Waar moeten de mensen nu parkeren?
0 0
Pauw
T complex zal vaker indruk kunnen maken op (jonge) spelers die een kijkje kunnen nemen, maar de juiste voetbalfilosofie zal nog altijd cruciaal zijn.
1 0
ajaxinho
Donkergroen is echt gras, lichtgroen is kunstgras?
0 -1
Ajaxfan16
Ik denk andersom
0 0
SnakeDoc
Ja, want ze gaan echt geen kunstgras als hoofdveld gebruiken. En ik denk dat alles echt gras is anders is het raar dat iedereen roept dat kunstgras kut is. En wat Marc laatst nog vertelde over geen spelers meer te verhuren aan kunstgras clubs. Zou raar zijn als je dan kunstgras gaat gebruiken..
1 0
Luie
Kunstgras is nog wel handig in de winter
0 0
AFCAPolarBear
Daar hebben ze de Adidas MiCoach ruimte voor toch?
0 0
Ajaxvooraltijd
Ja want we hebben natuurlijk maar 1 team op de toekomst trainen in de winter...
0 0
Dolblij
Als dit het inderdaad gaat worden dan is het een complex waarbij vele andere clubs de vingers aflikken. Maar waarom zijn daar sommige velden donkergroen en andere lichtgroen? Zal toch hoop ik geen verschil zijn tussen kunstgras en echt gras?
0 0
Bensco
nee, is allemaal echt gras. Het ministadion ziet er ook goed uit, goed bereikbaar.
0 0
Bil
Ik zie geen mini stadion?!
0 0
iammike
Nee dat moet nog gebouwd worden.. in 2022 zie je dat pas..
0 0
RS01
Inderdaad niet te zien op de telefoon.
0 0
Bensco
Direct naast de weg. Mooi bereikbaar ook.
0 0
xstaniox
Rechts, bij het hoofdveld, die rode blokken
0 0
mvdk
Ik wel. Die komt op p2. Het rode er omheen zijn de tribunes en faciliteiten.
0 0
EVH
Ik meen weleens gelezen te hebben dat in de toekomstplannen van de gemeente Amsterdam staat, dat er op de plek van De Toekomst een woonwijk gaat komen?
0 0
MosesD
Klopt. Maar dat gaat blijkbaar niet door. Gemeente wil nu bouwen op gebied waar de volkstuintjes zijn. Maar dat wordt nog een hele kluif.
0 0
Bensco
klopt Ajax is niet akkoord gegaan. Ze moesten grond inleveren in de plannen van de gemeente, nu breiden ze uit.
0 0
Bensco
Heel goed nieuws dit, veel beter dan de eerste plannen. Goed dat ze hun rug recht hebben gehouden en niet mee zijn gegaan in de plannen van de gemeente.
2 0
Mokum<3destad
Hartstikke leuk! Maar ik ben toch echt meer benieuwd naar de trainingsmethodes die er worden gebruikt. We zullen het in de loop der jaren mee moeten gaan maken wat voor talenten er rond lopen. Ik vind het persoonlijk nogal matig in welke getallen jeugd spelers doorstromen (spelers zoals Frenkie en Johnsen horen hier niet bij). Het is nog maar afwachten of al die oud voetballers goede coaches zijn en er een juiste visie word uitgevoerd in de jeugd.
9 0
AFCAPolarBear
Ik ben ook erg benieuwd of de mini-games van de onderbouw echt verschil en vooruitgang laat zien in de bovenbouw en uiteindelijk het 1ste. Ze zijn daar nu een jaar of 2 mee bezig? Dus die gastjes zijn nu een jaar of 8. Dat is dus 10 jaar wachten totdat er conclusies uit kan worden gehaald
0 0
Middenweg401
Typisch dat je de hele dag berichten hoort over gezondheidsrisico's van verkeer in steden, en hier ligt een sport complex pal tegen een snelweg aan, zonder dat je er ooit iemand over hoort.
Ik vraag me wel eens af wat de luchtkwaliteit is daar pal tegen die A2. Lijkt me geen ideale plek om dag in dag uit te sporten.
5 -1
Joodhannus73
Ik denk precies hetzelfde. Kan nooit goed zijn. Luchtkwaliteit moet daar dramatisch zijn. Misschien dat veel Ajax talenten daarom zo klein zijn, ha, ha!
2 0
Red Devil
Klinkt goed dus hopen dat het ook werkelijkheid wordt met een mooi knus overdekt stadionnetje.
0 0
NouriVandeBeek
Het Abdelhak Nouri stadion zou ik zo prachtig vinden. Niemand heeft vaker geschitterd op De Toekomst dan Nouri. Van de F1 tot en met Jong Ajax.
13 -5
iammike
Eens! Geen andere naam lijkt me mogelijk in deze.
0 0
TimAFCA
100%. Zou prachtig zijn.
1 -1
Bjorn
Goede investering. Kan niet anders zeggen.
2 -1
Suarez16_
Investeer die 36 miljoen lekker in 3 kwaliteitsspelers zoals Ziyech. Leuk idee hoor, maar ondertussen zitten we op zondag weer naar Younes te kijken die niks meer kan, Viergever met 0 techniek, Schone die overal 3 stappen te laat is en Siem die verstoppertje speelt.
1 -15
Leviathan
De jeugd van Ajax is de levensader van Ajax. Prima investering dus
6 -1
Suarez16_
Klopt, maar draagt een stadion daar echt aan bij?
1 -1
TimAFCA
100%. Professionalisering is ook belangrijk.
3 0
Vlieske
Het zal wel het spijkerman complex gaan heten. Als dank voor al zijn werk.
19 0
iammike
Zoals hier vaker genoemd wordt mag dit mini stadion maar 1 naam krijgen! Het Appie Nouri Stadion!
4 -1
Duif63
2022. Dan hebben we waarschijnlijk eerder een nieuwe Toekomst, dan een nieuwe linksback en linksbuiten.
5 -1
DannTheDon020
Bakker en Ylatupa zijn er eerder dan 2022
5 -2
Gijsje
Bakker nee toch!!
0 -1
willieovertoom
Noem het a.u.b. het Abdelhak Nouri-complex.

We praten over de beste en meest vermakelijke speler die ooit op De Toekomst heeft rondgelopen.
Het Johan Cruijff Stadion en het Abdelhak Nouri-complex. Mooier kan toch niet?
10 -4
Jornnn
Gewoon het hoofdveld naar hem vernoemen.
0 -1
Ajax#1900
Zul je zien dat het het Bergkamp complex wordt ...
3 -1
waayop
Een Bergkamp complex heb ik inmiddels al!
1 -1
Leviathan
En toch is het 1 van de leukste spelers ooit van Ajax geweest. Ik heb ook meer het idee dat een hoop slechte plannen van Spijkerman komt enzo
2 0
Stuyvesant
Zou het alleen geen complex noemen...... heeft een dubbele betekenis.
4 0
willieovertoom
Heb je inderdaad gelijk in!
0 0
Red Devil
Meteen de lange zijde overkappen zodat het meer op een stadionnetje gaat lijken en sfeervoller wordt.
1 -1
Leviathan
En gewoon een Fside erin
0 0
Mikes
En wat gaat er dan allemaal gebeuren?
Het hoofdveld wat meer professionaliseren richting een mini stadion is wat ik kan bedenken.

Iemand een idee wat er precies de bedoeling Is? Wat gaat er gebeuren bij p2 dan?
0 0
Turbo
Misschien een schoolgebouw, en volgens mij willen ze een aantal mini/indoor-veldjes creëren. Tenminste dat was één van de overblijfselen van het Jonk-tijdperk waar ze nog steeds wat in zagen ving ik ergens op. Anders zullen ze waarschijnlijk voor een extra natuurgras (hoofd)veld gaan en evt het uitbreiden van de faciliteiten mbt atletiek en meting enzo.

Dat Ajax City zag er overigens best prima uit op de foto's. Jammer.
5 0
Bensco
Nee, dit is echt goed nieuws. Ajax city zou ook veel kleiner worden dan de toekomst. Het complex zou in de plannen van de gemeente dik 6 hectare moeten inleveren. Ajax moest van 20 naar 14 hectare gaan maar ze wouden 27 hectare hebben. Deze uitbreiding is veel beter en met 36,5 miljoen euro aan gereserveerd geld ben ik behoorlijk optimistisch over wat ze gaan doen met de nieuwe toekomst.
2 -1
iammike
Uitbreiding en verbetering van het huidige jeugdcomplex kan ik alleen maar toejuichen. Hopelijk wordt er van het hoofdveld een ministadion gemaakt met de naam: Appie Nouri Stadion.
28 -2
Leviathan
Of desnoods een Appie Nouri tribune
1 -1
willieovertoom
Amen!
1 0