[Update] Debuut Bakker in betaald voetbal

JesseTH, 27-10-2017 om 22:29, 20996 views, Ajax |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Mitchel Bakker maakt vrijdagavond zijn debuut in de selectie van Jong Ajax. De zeventienjarige linksback van de Onder-19 van de Amsterdammers wordt zo beloond voor zijn stormachtige ontwikkeling dit seizoen.

Als B-junior speelde Bakker vorig jaar al in wat voorheen de A1 heette, dit jaar maakt hij als eerstejaars A-junior ook deel uit van de equipe van John Heitinga. Onder de voormalig verdediger produceerde de jeugdinternational al vijf assists tot dusver dit seizoen. Zijn betrokkenheid bij doelpunten en overall spel levert hem nu voor het eerst een plek in de selectie van Michael Reiziger op.

Woensdag traint Bakker voor het eerst mee bij Jong Ajax, alvorens hij op vrijdag mee afreist naar Eindhoven voor het uittreffen met FC Eindhoven. Maakt Bakker minuten, dan debuteert hij op zeventienjarige leeftijd in het betaalde voetbal. De verdediger heeft bij de Amsterdamse club een contract dat loopt tot medio 2019. 

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | s.vanveen@ajaxshowtime.com 

Update - 22.25 uur (27 oktober 2017)
Mitchel Bakker heeft vrijdagavond zijn debuut in het betaald voetbal gemaakt. De zeventienjarige linksback mocht vijfentwintig minuten voor tijd het veld betreden als wissel voor Mauro Savastano. Kort na zijn invalbeurt werden er twee doelpunten gescoord door Jong Ajax en wist het nog met 2-3 te winnen van FC Eindhoven. Zo mocht Bakker tijdens zijn eerste wedstrijd voor de beloften meteen de winst van de eerste periode in de Jupiler League vieren.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Mart42
We kunnen klagen wat we willen over te weinig aankopen maar krijg zo langzamerhand het gevoel dat er een hoop talent aan zit te komen.
2 -2
NouriVandeBeek
Ik ben echt van Bakker. Heeft snelheid en techniek. Zijn grootste verbeterpunt is dat die meer rust moet hebben in zijn spel. Bakker wil soms te veel in een te hoge snelheid doen. In de 2e helft tegen Feyenoord bijvoorbeeld wou hij misschien iets te veel. Steekpassjes met buitenkant voet en dribbelde steeds naar de nummer 10 positie. Gevolg is slordig balverlies. Meer balans zoeken tussen tempowisselingen en zakelijk spelen, maar zijn aanvallende speelstijl moet die niet kwijtraken natuurlijk.

Ik hoop dat hij een vaste plaats krijgt bij Jong Ajax. Fysiek kan die het zeker aan. Nu loopt die elke keer zijn tegenstander kapot in de 019 competitie. In de JL krijgt hij het zwaarder en die weerstand heeft hij nodig.
4 0
HeavenlyDivine
Speelde hij vroeger misschien op een andere positie?
0 0
wolterx
Is begonnen als aanvaller zo staat mij het bij. Tot de D1 linksbuiten geweest tot JFC daar kwam te spelen. Zo herinner ik het me.
0 0
Dexy
Heeft hij niet bij O17 toch ook een tijdje centraal in de verdediging gestaan?
0 0
ajaxinho
Hij wordt een beetje laconiek inderdaad.
O19 gaat hem te gemakkelijk af.

Ik ben benieuwd hoe hij het in de JL gaat doen.
4 0
willieovertoom
Hij is fenomenaal dit seizoen, Bale-esque zoals zijn eerste jaar bij Tottenham Hotspur.

Hoop ook enorm dat Pasquali vrijdag mee mag, Careltje zal waarschijnlijk niet spelen.
4 -3
ajaxinho
Dat is een treffende vergelijking!
0 0
Ozymandias
Ik vind Bakker qua type back vergelijkbaar met Walker van City. Een "domme" loper die de gehele flank bespeelt en een redelijke voorzet heeft maar verder niets aan het combinatievoetbal of positiespel toevoegt. Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat ik hem een slechte speler vind of denk dat hij het niet gaat redden bij Ajax. Dit soort "domme" lopers kunnen heel belangrijk zijn in het moderne voetbal. Kijk bijvoorbeeld naar Walker en Mendy bij City. Die twee zorgen ervoor dat het veld breed gehouden wordt en de middenvelders en buitenspelers de vrijheid hebben om wat centraler te spelen.

Ik denk persoonlijk dat Mendy en Sané (namate ze wat meer op elkaar ingespeeld raken) de beste flank van het hedendaagse voetbal worden. Sané speelt als een moderne klassieke buitenspeler met veel diepgang en voorzetten vanaf net buiten de zestien meter en Mendy zorgt dat als Sané aan de bal komt hij de rechtsback wegtrekt door het veld linksvoorin breedt te houden. Het is wel opvallend dat Guardiola voor twee "domme" lopers voor op de back posities heeft gehaald aangezien hij daarvoor juist meestal voor zeer intelligente spelers (bijvoorbeeld Lahm, Alves en Alaba) als backs koos.
2 -3
trodat4030
Domme loper vind ik wel heel denigrerend geformuleerd, zelfs tussen aanhalingstekens. Noem het dan een 'recht-toe recht-aan' loper ofzo. Overigens kan hij imo best aardig mee in het combinatievoetbal en positiespel en is hij technisch behoorlijk voor een verdediger. Zijn rushes zijn ook vaak goed getimed, dat getuigd toch een bepaald spelinzicht.

Nee, een 'domme loper' vind ik hem niet.
0 0
Ozymandias
Er is een verschil tussen iets toevoegen aan het positiespel en mee kunnen in het positiespel. Bakker blijft aan de zijnlijn geplakt en voegt daardoor weinig toe aan het positiespel. Een back als Alaba (en in mindere mate Sinkgraven) blijft niet alleen aan de zijlijn geplakt maar komt ook regelmatig naar het centrum. Daardoor voegen zij een extra dimensie toe aan het positiespel.

Backs als Bakker (of bijvoorbeeld Walker bij City) doen dat niet en in plaats daarvan maken ze vooral veel meters. Natuurlijk komt er enig spelinzicht bij kijken aangezien een back wel het juiste moment om diep te gaan moet kiezen maar dat is niet zo moeilijk aan te leren en een speler heeft daar geen overschot aan spelinzicht voor nodig.

Gerrie Muhren noemde buitenspelers vroeger domme lopers omdat ze voornamelijk aan de zijlijn geplakt bleven en daardoor belangrijk waren voor het positiespel maar niet door spelintelligentie daar veel aan toevoegde. De rol die buitenspelers toen hadden is in het moderne voetbal voor een groot deel opgenomen in het takenpakket van de backs.
2 0
wladimir
Ajax leidt een boel linksbacks op de laatste jaren. Op Blind na voldoet niemand echt aan het niveau. Misschien meer geluk met deze Mitchel. Ik vond het al vreemd dat ze bij JA vasthielden aan Dankerlui en Savestano.
1 -2
zuidzuid
Deze red t wel. Slechter dan wat er de afgelopen 10 jaar heeft gelopen kan t niet

Kijk de YL wedstrijdjes maar s terug
0 0
trodat4030
Linksback is juist al jaren de achilleshiel van de opleiding. Dat was juist de reden waarom de, van oorsprong, rechtsbenige rechtsbuiten Dankerlui zich op een gegeven moment op die positie ging focussen. We hebben complete lichtingen gehad zonder ook maar 1 linksbenige verdediger. Owusu en Lartey waren beide rechtsbacks, maar moesten omstebeurt op links, omdat er niks anders was. Savastano was de enige in een hele rits lichtingen. Warmerdam was ook gewoon een middenvelder. Op die positie staan al jaren spelers die op andere posities beter zijn.
4 0
Dexy
Speelde Damil in vroegere elftallen daadwerkelijk rechtsbuiten? Ik dacht altijd dat hij van oorsprong een middenvelder was.
0 0
trodat4030
Maar mijn weten wel, al moet ik zeggen dat ik het me heb laten vertellen. Sinds ik op DT kom, was ie vooral bankzitter of manusje van alles. Maar iig geen linksback.
0 0
Rsv
Goede ontwikkeling, hopelijk de nieuwe vaste linksback van JA. Weet iemand wie deze jongen op zou kunnen volgen als linksback in de 019?
0 0
wolterx
Ik zou er niet raar van opkijken als Dest of Bakboord hierdoor linksback zal komen te staan. Dest kan er spelen maar is nogsteeds slecht 16, is wel eerste jaar A-jeugd dus te oud voor o17. Vind het een fijne speler en hoop op meer minuten voor hem, ookal is het op linksback. Heeft wel wat aanvallende kwaliteiten die goed te benutten zijn met Ylatupa en Pasquali voor hem.
0 0
trodat4030
Ik denk dat Kemper wat vaker linksback zal spelen en dat Botman in t centrum zal spelen met die Zuid-Afrikaan (kom ff niet op z'n naam). Althans dat hoop ik, Struijk is ook een optie links in de verdediging, maar komt imo te kort.

Overigens denk ik dat dit vooral na de winterstop plaats zal vinden. Ik denk dat Dijks heeft bedongen veel speelminuten te krijgen tot de winterstop (toen Ajax hem terugvroeg afgelopen zomer, kon hij natuurlijk wat eisen stellen) zodat hij fit en met wedstrijdritme alsnog een nieuwe club kan vinden in januari. Bakker zie ik zodoende pas na de winterstop echt als een serieuze optie voor een basisplek in Jong.
0 0
Ozymandias
Ik hoop dat Ekkelenkamp weer naast Botman komt te spelen. Daarbij heeft Ajax ook Aberkane en Farcas (die ik beide talentvoller vind dat Struijk) nog.

Kemper en Bakker moeten beide definitief naar Jong Ajax worden doorgeschoven en ik hoop dat de A1/o19 dan met (v.l.n.r.) Dest, Botman, Ekkelenkamp en Bakboord als verdediging gaat spelen.

Ik denk trouwens dat je gelijk hebt en dat dit pas in de winterstop zal gebeuren wanneer Dijks is verkocht. Het zou ook wel lullig zijn als Dijks geen speeltijd bij Jong Ajax wordt gegund.

Het is namelijk ook niet zo dat Dijks een toptalent op linksback in de weg loopt. Bakker kan tot de winterstop zijn wedstrijden bij de A1/o19 spelen zonder dat dit ten koste gaat van zijn ontwikkeling.
0 0
Dexy
Solomons
1 0
Suarez16_
Terecht. Moet nog iets aan zijn voorzet werken maar dan komt het goed. Ook lekker voor de andere Mitchell. Die belandt nu waarschijnlijk ook hier op de bank.
0 0
Toekomst1900
Wat is daar nou lekker aan? Vooropgesteld is Dijks bij lange na niet het niveau wat Ajax nastreeft, maar dat hij nog Ajacied is, kan hij zelf toch weinig aandoen? Hij kreeg van Ajax de kans, en mocht niet vertrekken. Ik vind het eerder sneu voor die jongen! Had beter bij een Norwich of Reading gepast, en moet nu dingen doen die hij niet kan. Hoop dat deze jongen, een Ajacied, een mooie club krijgt in de winter!
4 0
Suarez16_
Ik ook. Alleen wilde Dijks zelf niet naar Norwich.
1 0
Dexy
Wel terecht, is goed bezig de laatste weken zowel in de Youth League als in de competitie.
0 0
Mikes
Heel erg terecht, vond hem eind vorig seizoen al rijp voor de stap naar jong ajax. Mooi dat hij nu zijn kans krijgt, ik denk dat hij ook direct deze kans aangrijpt en Reiziger overtuigd.
0 0
willieovertoom
Ik juist niet. Kampte vorig seizoen met een dipje, moest zich herpakken en deed dat. Nu volledig terecht.
0 -1
prsyt
Heeft zich uitstekend ontwikkeld. Kritiekpuntje: moet af en toe niet in één versnelling spelen, een beetje rust in zijn spel brengen.
0 -2
JesperrAFCA
Terecht, hij speelde zo goed tegen 010
0 0
Onpartijdig
Hij heeft het zeker verdiend!
0 0