Van de Beek: 'Spelen iets anders in drukzetten'

BvdPloeg, 20-10-2017 om 15:45, 6745 views, FOX Sports | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Hakim Ziyech en Donny van de Beek zijn het er over eens: Ajax kan en moet nog een stuk beter. Het tweetal vertelt in gesprek met FOX Sports dat het gevoel goed is, maar dat de supporters het beste nog lang niet gezien hebben.

Van de Beek wijst op het afmaken van de kansen, Ziyech vindt dat de juiste afstemming in het drukzetten nog niet goed is. 'We spelen ook iets anders in het drukzetten', stelt Van de Beek vast. 'Het gaat stapje voor stapje beter, alleen moeten we het er nog wel inslijpen. We pakken nu meer de momenten en vorig jaar was het misschien meteen bij de doeltrap naar voren.'

Aan de bal merkt Ziyech minder verschil. 'Soms hebben we momenten dat we niet genoeg lef hebben om te voetballen. We creëren nog steeds enorm veel kansen, maar vorig jaar scoorden we wat makkelijker. We nemen veel risico en de restverdediging staat dan soms niet goed. Je krijgt dan een counter om de oren.'

Voor Van de Beek is er in ieder geval een belangrijke rol weggelegd tussen (op dit moment) Lasse Schöne en Ziyech in. Hij wil zichzelf daarin niet te veel spiegelen aan voorganger Davy Klaassen. 'We zijn een ander type speler en je kunt niet verwachten dat ik precies hetzelfde doe. Ik moet zorgen dat Hakim lekker in zijn spel komt en dat hij goals en assists kan leveren. Aan het begin van het seizoen was ik zelf ook belangrijk met goals.' Ziyech: 'Donny is wat gecontroleerder, Davy ging ook veel diep. Er komt wel verantwoordelijkheid op mij te liggen. Ik doe het graag.'

Ziyech stelt verder dat Ajax met veel vertrouwen naar De Kuip gaat. Van de Beek voegt toe dat Feyenoord - Ajax vooral ook fysiek versus voetbal wordt. Ziyech: 'Eén ding is zeker; iemand gaat sowieso punten verspelen, dus de druk is sowieso groot. Het is aan ons de taak om aan te blijven haken. Het wordt lastig als je verliest, maar er zijn wel gekkere dingen gebeurd in het voetbal. We moeten in onszelf blijven geloven.'

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Hziyech14
Ik vind keizer een best goede coach met goede ideeën maar spijkerman moet daarweg,
Vervang Hennie met een ervarenere assistent( met de juiste filosofie) en je komt een eind op weg.
Verkoop younes voor +- 10 miljoen en koop daar een zuid amerikaanse buitenspeler voor terug.
1 -1
grannig mokum1
Bij Bosz zie je direct hoe hij wou spelen, sneller de diepte gezocht en eerder de counter eruit halen van de tegenstander en eerder druk zetten...
En bij Keizer zie ik niks meer van terug en er zit geen lijn in hoe hij wilt spelen
2 0
DonAdam
Zag jij dat werkelijk terug in Oktober, of was je permanent stoned tot in Maart?

Winnaar Bosz, de kampioenenmaker, had het zo goed op orde, dat Willem II voor het eerst in de historie de 3 punten meenam uit Amsterdam....
0 -2
Puurvoetbal
Wij gaan zondag beginnen het achteruit hangen omdat het vanaf seconde 1 gaat stormen; fout. Gelijk vanaf seconde 1 zelf het initiatief pakken. Dat gaat niet gebeuren en dan is het weer hopen op wat geluk.
0 0
Lagasj
Wat deze jongens eigenlijk zeggen is.... We hebben een kut trainer!!!
1 -1
DonAdam
Ja, want vorig jaar stonden we in Oktober 10 punten los van de concurrentie, speelden we beeldschoon voetbal en werden we fluitend kampioen.....

Of wacht, was het niet zo dat zelfs de amateurs van AFC en Lieferink(wie?!) ons vorig seizoen kapot speelden in de voorbereiding, we afgingen tegen Rostov en we direct heel veel punten verspeelden tegen grootmachten als Willem II en Roda JC? En dat we pas in Maart een beetje gingen draaien(maar nog steeds wisselvallig waren en punten verloren in de competitie) en alsnog de titel verspeelden door puntverlies tegen gigant Excelsior? We speelden toen misschien 6 goede wedstrijden terwijl we meer dan 50 duels speelden, maar dat is iedereen vergeten.

Jij hebt trouwens VI gezien, want ik hoor opa - vroeger was alles beter - Derksen.
2 0
aietos
In de VI staat een aardig stukje over het verschil in druk zetten bij de speelwijze van Bosz(visie Cruijff) en Keizer(visie Bergkamp en Spijkerman).

https://www.vi.nl/pro/analyse/vijfsecondenregel-van-ajax-is-aan-erosie-onderhevig#lees-meer
1 0
Ruff Rhythim
Wanneer begint Ajax eindelijk eens te begrijpen dat je gelijk aan de start van het seizoen op je best moet zijn en niet tijdens een seizoen 80.000x gaat constateren dat "het beter moet."
1 0
aanval86
niet zolang de club geleid word door koekenbakkers
5 0
geDaante
Tja, weer De Boer invloeden. Nauwelijks tot geen druk, vaak zat achteruit lopen en pas opvangen op eigen helft/middenlijn. Bij balbezit tot nog toe minder vergelijkbaar met De Boer, die schaamteloos vaak breed en terugspeelde, en geen enkele risico durfde te nemen, puur anti-voetbal. Bergkamp en dus Keizer speelt sneller en meer naar voren, en ook geregeld centraal, in plaats van alleen via de flanken zoals De Boer. In die zin beter dan De Boer, maar nog steeds niet des Ajax en in- en intriest, zeker als je kijkt wat Bosz vorig seizoen heeft neergezet, en gewoon doorgetrokken had kunnen worden. Men wilde daar niet verder mee, dat is duidelijk, en daarom mocht Bosz weg, en zit Ajax opgescheept met die kanslozen.

De Boer had ook altijd zo'n loper op de rechtshalf, met eerst Siem de Jong en later Klaassen. Stonden altijd extreem diep en gingen continue diep. Ging totaal ten koste van de opbouw en het combineren centraal op het middenveld, maar dat wilde De Boer ook helemaal niet, dus voor hem prima.

Helaas gaat dat bij Ajax ook weer gebeuren, dat kan je al aan zien komen, met Siem de Jong die gehaald is, en waarvan ik vrij zeker weet dat hij snel basis gaat spelen. Verschrikkelijk. In de jeugd, bij onder 19 en Jong Ajax doet men al hetzelfde met Dani de Wit en Ekkelenkamp.

Het is nu definitief kansloze visie Bergkamp, in plaats van visie Cruijff.
8 -4
ajaxinho
Het gaat uiteindelijk om de spelers die je tot je beschikking hebt.
In het begin zette De Boer ook redelijk goed druk met Siem en Eriksen.
En creëerden zij ook veel kansen.
Ik heb er vertrouwen in dat Ziyech en VdBeek ook sneller ballen zullen veroveren.
En Ziyech in vorm staat garant voor 4-5 kansen.

Ik ben het met je eens dat De Boer ongeschikt was voor de Cruijff visie.
En dat Bosz met extra jaren daar dichter in de buurt kon komen.

Maar slechter dan De Boer kan Keizer het niet doen (qua spelopvatting).
Dus heeft hij alle steun van mij.
En wie weet, komt hij ook in de buurt van Cruijff's visie.
Met nadruk op hij.
0 -1
Web
Mocht Bosz weg, ging Bosz weg.
0 -1
Juichtoon
De moeilijkheidsgraad van ons spel moet omhoog, anders wordt het helemaal niets. Balletje breed en voorzichtig is niet alleen niet des Ajax, maar is de dood in de pot.
Dus meer risico nemen en van de fouten leren en spelers opstellen die hierin meegaan zowel qua techniek als mentaal.
0 0
kevinski94
Overduidelijk de hand van Bergkamp en co... Onder frankiewas het net zoals nu! Alleen had Frank nog een idee waar hij mee bezig was.. Siem zei het laatst ook al: Het is net zoals toen ik wegging, en hij heeft gelijk.. Je wint dan wel bij Sparta, maar daar waren eerst 2 eigen gosls voor nodig. 1e helft zag er echt niet uit. Er moet wel snel verandering in komen, natuurlijk hebben die spelers een enorme klap gekregen, maar dat moet stap voor stap wel uit hun hoofd worden gezet en de intentie van Keizer mag ook wel een duidelijke lijn gaan krijgen..
0 0
Bjorn
Drukzetten van nu is vergelijkbaar met wat we onder Frank deden: incidenteel, voorzichtig. Komt niet in de buurt van vorig jaar de tweede seizoenshelft.
3 -1
Juichtoon
En het ergste is de ambitie om het anders te doen is er niet eens.
3 0
L1tman3n
Welk drukzetten?
2 -1
afcaman
Ik vraag me echt af hoe je als trainer na vorig seizoen denkt; laat ik ook maar iéts veranderen. vrij bizar
3 0
kaashaas
One moment in time!
0 0
10Sneijder10
'We pakken nu meer de momenten en vorig jaar was het misschien meteen bij de doeltrap naar voren'

Het is weer net zoals onder de boer.
Onder bosz was het zo snel mogelijk de bal terug veroveren en dat is er nu weer helemaal uit.
2 -1
Ozymandias
Wat een onzin, de intentie waarmee er wordt gespeeld is duidelijk totaal anders dan onde De Boer. Het komt er nog niet vaak genoeg uit maar dat is niet vreemd na de mentale klappen die deze jonge spelersgroep in de voorbereiding heeft gekregen (door het drama met Nouri en de Europese uitschakeling die daarop volgde).

In het eerste helft van het vorige seizoen werd er onder Bosz ook nog helemaal niet direct veel druk gezet. Helemaal aan het begin van het seizoen wel maar toe bleek dat de ploeg dat nog niet kon heeft Bosz eerst gewacht tot hij de spelersgroep had aangeleerd hoe ze (volgens hem) druk moesten zetten.
1 -4
10Sneijder10
Als ze het druk zetten bij bosz onder de knie hebben gekregen dan is het vreemd dat ze dat niet door kunnen trekken dit seizoen.
Ik zie Ajax bijna nooit meer volle druk naar voren geven.
Onder bosz gebeurde dit uiteindelijk wel.
1 0
Ozymandias
Zo gek is dat niet, Klaassen én Sanchez waren beide erg belangrijk in het drukzetten. Beide waren aanjagers die hun linie naar voren sleepten. De intentie om druk te zetten is er zeker maar het gaat nog niet zo goed en daardoor moeten ze hun momenten uitzoeken. Net zoals in het eerste seizoenshelft onder Bosz. Mensen doen nu alsof het voetbal in het eerste halve seizoen onder Bosz al geweldig was terwijl er toen nog veel kritiek op hem was. Mensen hebben alleen een kort geheugen en herinneren zich alleen nog de tweede helft van het seizoen waarin Ajax met regelmaat geweldig speelde.
0 0
Panama
Hahaha, kan alleen lachen om zulke reacties
1 -2