Keizer: 'Hebben niet getraind op één systeem'

BvdPloeg, 15-09-2017 om 14:03, 7612 views, Ajax | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

Marcel Keizer lijkt er nog niet helemaal uit wat betreft de opstelling tegen ADO Den Haag, komende zondag. De trainer laat tijdens de wekelijkse persconferentie alleen weten dat Kasper Dolberg zijn eerste spits is en dat het systeem met twee spitsen tegen PEC Zwolle niet optimaal werkte.

'We hebben niet vast getraind op één systeem, maar op onze principes', antwoordt Keizer eerst op de vraag of er al verbetering zichtbaar is met een opstelling met Dolberg én Huntelaar. 'Ik heb gezegd dat het niet goed genoeg was, maar het moet vaker gespeeld worden. Het hoeft niet per se tegen ADO Den Haag, maar het kan wel. Het kan Dolberg zijn, Huntelaar of allebei.'

De oefenmeester haast zich erbij te zeggen dat hij nog steeds een duidelijke pikorde heeft. 'Voor mij is Kasper eerste spits. Dat wil niet zeggen dat we tegen ADO niet met Klaas kunnen spelen, maar Kasper is eerste spits. Het zou kunnen dat we Klaas laten spelen als we vinden dat Kasper rust nodig heeft of uit vorm is.'

Keizer, die tegen ADO door blessures alleen niet kan beschikken over Daley Sinkgraven ('Daley moet eerst wedstrijden spelen bij Jong, want hij is er sinds maart á april uit') en Norbert Alblas ('Norbert is terugkomende'), beseft dat er zondag een zware wedstrijd op het programma staat. 'Het is altijd een beladen wedstrijd. Wij moeten daar goed aan de bal zijn, met elkaar verdedigen en dicht bij elkaar staan.'

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Boer Gijs
Je vraagt je langzamerhand af of ze überhaupt wel trainen.
0 0
Ajaccus
Tja, met het materiaal dat je bij Ajax hebt moet je alle systemen kunnen spelen. Wat ik in dat verband vreemd vind is dat je daar na je voorbereiding en een heel aantal wedstrijden nog over moet gaan nadenken, dus te veel keuzes in dit stadium nog moet maken en dan die systemen ook nog is moet gaan inslijpen.
0 0
Bil
Als Keizer ontslagen wordt, dan krijgen we Frank de Boer.
Zitten we daar op te wachten?

Ik heb liever dan ten Hag.
4 0
ericnelstein
Keizer hou de eer aan jezelf en stop er aub mee zit je aan de pillen of
Iets ? Waarom zo moedwillig perse dolberg als eerste spits aanhouden terwijl iedereen ziet dat het al
Maanden niet gaat ? Neem ontslag want je vliegt et zowieso uit !!!
0 0
Tscheu
Het is allemaal heel pijnlijk. Iedereen weet en ziet dat de aanstelling van Marcel Keizer een enorme fout is gebleken. Hij mist de kwaliteit, ervaring en uitstraling voor dit niveau. Jong Ajax is geen Ajax. Jong Ajax is een opleidingsinstituut dat mag meedraaien in de Jupiler league zonder enige druk van presteren. Dat vorig jaar bovendien beschikte over unieke talenten als Nouri, Van de Beek en De Jong en daardoor goed en aantrekkelijk speelde. Dat betekent echter niet dat Marcel Keizer geschikt is als hoofdcoach van Ajax 1. Je kan hem het echter niet verwijten dat hij deze uitdaging wel aanneemt.

Ons probleem is echter dat indien de directie besluit Keizer te vervangen, zij daarmee haar eigen fout zou toegeven, en ik vrees dat onze Algemeen directeur "vriend" Van der Sar daar te arrogant voor is. Ook de andere beleidsbepalers zullen dit niet durven. Alleen indien de druk van buitenaf te groot wordt, zal worden ingegrepen. En deze druk komt er alleen als de resultaten onacceptabel slecht worden dat de directie er niet meer om heen kan.

Dus als je echt van Keizer af wil (hij mag natuurlijk als assistent blijven) moeten de resultaten heel slecht gaan worden. Catch 22.

Het meest waarschijnlijke scenario zal wel zijn dat we een beetje blijven aanmodderen en pas volgende zomer ingrijpen. Een in alle opzichten verloren seizoen dreigt.
3 0
Jan Doedel
Kijk hij geeft t zelfs toe ze hebben niet getraind op een systeem haha. Ik hou m'n hart vast dit seizoen ;-)
0 0
Joseph
Waarom "moet het vaker gespeeld en getraind worden?!", dit is een dramatisch systeem dat alle waarden van Ajax ten schande maakt! 2 middenvelders opstellen kan als je Frenkie als "verdediger" rekent en je gewoon 3-3-4 speelt. Ik denk zelfs dat ze in staat zijn het dan als 4-2-4 te verkopen en dan zeggen dat het wel werkt.
0 0
Ajaciedvooraltijd
Systeem boeit geen moer. Gewoon de beste spelers opstellen en hameren op positiespel en drukzetten.
1 -1
AFCARSCA
Zondag winnen van den Haag, daarna van Vitesse..... Keizer weer de man hier. Hypocrieten vieren hoogtij op AS.
1 -2
NouridolbergNeres34
Een zware wedstrijd het is ado, kom op zeg.
0 0
AlexIbarra
Ado-uit zonder publiek, op kunstgras met Nijhuis als scheids is een pot die je niet moet onderschatten. Zeker niet als je zelf niet in vorm bent.

Laatste 7 keer Ado-uit hebben we drie keer punten laten liggen. Dus maar net de helft gewonnen.
0 0
SnakeDoc
Toon je ballen en zet Dolberg op de bank. Iedereen ziet toch dat hij totaal uit vorm is.
2 0
AFCARSCA
Dat zegt hij ook, tussen de regels door.
4 -1
Leviathan
Ik weet ook wel bijna zeker dat Huntelaar in de spits staat. Hij zegt sowieso al ik moet er 1 teleurstellen dus spelen weer 433 en daarbij wat argumenten waarvoor Dolberg niet zou spelen en tegelijk dat ondanks zijn keuze Dolberg 1e spits blijft
0 0
AFCARSCA
Ik vind veel mensen erg negatief over Keizer, ben ik tot op zekere hoogte mee eens. Hij brengt niet wat ik er van verwacht had, toen hij aangesteld werd. Hij is nog ietwat onzeker, en laat zich imo teveel leiden door de adviezen van de verdedigend denken heren om heen heen. Maar is het daarom niet juist mooi, dat hij 4-2-4 gaat spelen? Is dat niet een hele dikke middelvinger naar Hennie en Aron? Dat het het 65 minuten lang klote was, eens, maar als je dat systeem onder de knie krijgt als selectie, zou het wel eens de nieuwe revolutie kunnen worden. Je kan je tegenstander zo gruwelijk vast zetten en kapot spelen, dat wil je toch als Ajacied zijnde? Dat er dan wel wat moet gebeuren op het middenveld is glashelder. Als je dat gaat spelen, zet dan een middenvelder bij de eerste 4. Kan die de gaten dichtlopen en bij de omschakeling in dribbelen of met een splijtende pass iemand voor de keeper zetten. Dat het tegen Zwolle niet 90 minuten lang ging zoals we willen zien, maakt het voor mij niet minder aantrekkelijk, want imo heeft dat systeem(mits goed neergezet) echt potentie, zeker tegen de kleintjes. Doe het niet tegen Utrecht of zo, dat is zelfmoord.
1 -4
Leviathan
Sinkgraven linksback dus dan heb je een 424 / 334 opstelling.
0 0
Tscheu
Heldere teksten Marcel.

Verlos ons.
2 -1
ST
Laat deze man alsjeblieft zo snel mogelijk vertrekken! Elke week roepen dat Dolberg eerste spits is. Huntelaar is momenteel veel beter. Wat nou eerste spits.
5 0
Leviathan
Dolberg is schijnbaar 50 mil waard en dat weegt bij Ajax nou eenmaal mee we zijn geen Real Madrid die een Kaka van 65 mil op de bank kunnen zetten bijvoorbeeld.. Dolberg nu 2e spits noemen zal hem nog minder vertrouwen geven en Keizer probeert juist vertrouwen te geven en hopen dat hij zich herpakt. Nu kan hij hem laten banken een keer of iets dergelijks onder het motto van pak wat rust en Huntelaar erin. Uiteindelijk is Huntelaar korte termijn visie ik zou ook best Huntelaar willen zien Maarja op de lange termijn visie kan Ajax dat gewoon niet doen
0 0
Koenniiee
Klaas is niet beter. Hij scoort (en is belangrijk) omdat hij beter bediend werd dan Dolberg. Een deel hiervan ligt aan Kasper, maar een deel ook niet. Geef Dolberg vertrouwen met een diepgaande middenvelder om hem heen en ook hij profiteert van die afleiding. Net als Klaas wel telkens kon profiteren van Dolberg om hem heen (en tegen PEC een keer Frenkie er omheen) en lange ballen (sterkte).
3 -3
ETM
Ik vind jouw analyses vaak sterk, maar hier dat je Dolberg een beetje krampachtig verdedigd. Dolberg schiet gewoon tactisch nog vaak te kort, ook vorig seizoen al. Hij maakt vaak doelpunten met individuele klasse, en heeft een aantal potten gespeeld waarin je echt zn potentie als allround spits zag.
Bij Huntelaar zie je nu gewoon zn ervarenheid, en geslepenheid. Met toch ook wel gewoon zn klasse. Wordt imo te vaak weggepoetst onder het mom van dat het alleen pure afmaker is, of geen Ajax spits. Je hebt gelijk dat aanvoer cruciaal is, maar dat geld voor beiden heren. En Huntelaar wordt ook gewoon over de grond gevaarlijk door te weten waar in de bal te moeten komen, en waar de ruimte te zoeken. Een spits in welk systeem dan ook heeft een grote rol ook in zn werk zonder de bal. Ik was sceptisch over zijn komt, maar was gewoon vergeten wat hij kon. Ben verder fan van Dolberg en vind het gedoe rondom hem vermoeiend.
0 0
AFCARSCA
Ligt dat niet aan Kasper? Hij komt continue de bal halen, dat werkt niet bij ons. Klaas gaat diep en dan is er dus een voorzet, waar hij dan tegen aan loopt. Het is echt niet zo simpel als je het nu doet voorkomen.
1 -1
Koenniiee
Juist omdat Dolberg telkens niet aangespeeld werd kwam hij de bal halen. Daarnaast, hoeveel voorzetten heeft Dolberg daadwerkelijk binnen gewerkt? Dat is nooit een sterkte geweest, kan alleen die tegen Roda (assist Daley) herinneren. Dolberg heeft afleidingsmateriaal nodig zodat niet twee linies op hem gefocust is. Dat is er nu te weinig en dan kan hij niet aan de bal komen en zijn actie of schot lossen.

Overigens kwam ook KJH tegen PEC een aantal maal op het middenveld aan de bal en leed enkel balverlies.
1 -1
AjaxCitizen
De ene keer is het excuus dat Dolberg niet presteert doordat de vleugels hem niet voorzien van voorzetten. Nu is het weer dat hij geen voorzetten nodig heeft, maar spelers om hem heen die voor afleiding zorgen.

Wat is het nou?
0 0
Koenniiee
Hoe het is? Zoals ik het zeg. Ik bazel niet over dat hij vleugels nodig heeft. Ik vind alleen dat hij een afleiding in de spits verdiend, zoals Klaassen vorig seizoen.

Tegen VVV: drie in de bal komende types. Pas na rust ging Donny als AM spelen. Tegen Rosenborg: weer geen diepgaande AM's met Ziyech en Schone.
0 0
AjaxCitizen
Als het zo is, waarom wordt hier dan constant gejankt dat Dolberg geen voorzetten krijgt waardoor hij niet presteert? En wanneer hij ze wel krijgt, is het excuus weer dat hij lopende mensen om zich heen moet hebben. Daarom stel ik de vraag wat het nou is, zodat volgende keer niet weer wordt gezegd dat er iets anders moet gebeuren om Dolberg weer te laten renderen.

Allemaal leuk en aardig dus, maar Huntelaar presteert op het moment beter dan Dolberg en laat veel meer zien met dezelfde spelers om hem heen. Dan moet je hem gewoon opstellen.
0 0
Koenniiee
Daar ben ik toch niet verantwoordelijk voor, wat de rest roept. Hoeveel doelpunten uit voorzetten heeft Kasper gemaakt? Twee ofzo? Kan er één herinneren, thuis tegen Roda, voorzet Daley.

Kasper is nooit afhankelijk geweest van een voorzet en dat is dus kul, wie dat ook zegt. Kasper heeft wel baat bij iemand die continu om hem heen zwerft of hoog positioneert, waardoor verdedigers niet alleen hem in de gaten houden. Zoals Klaassen dus, zo'n rol.

De vergelijking gaat mank tussen KJH en Dolberg. KJH kwam er telkens in naast Dolberg. Daardoor kon KJH van Dolberg profiteren. Vorige week ging Dolberg eraf, positioneerde De Jong zich hoog, loopt diep en plots maakt KJH zijn tweede.

Dolberg had geen enkele hoogstaande pion langs zich in zowel VVV als Rosenborg uit (eerste helften, voordat Klaas erin kwam). Het is gewoon geen eerlijke vergelijking. Kortom, Dolberg wordt alleen gelaten terwijl hij sterk is met een afleiding om zich heen en Klaas wordt juist met zijn sterkte bediend door hoge ballen én een zwervende spelers om zich heen (Kasper zelf, Donny tegen VVV en De Jong tegen PEC).

Kasper profiteert tot op heden niet van Klaas om zich heen, dat klopt. Moeilijk te zeggen wat dat aan ligt. Maar dat hij niet op zijn sterkst wordt benut, is duidelijk.
1 0
AFCARSCA
Klaas kwam ook op het middenveld aan de bal en speelde alles open. Dus om dat als argument te gebruiken is niet geloofwaardig. Leg mij eens uit, waarom Dolberg geen voorzetten krijgt en Huntelaar wel? Je bent toch spits om voorzetten binnen te werken? Dat is toch het wezen van spits zijn? Het is gewoon niet makkelijk om spits van Ajax te zijn en alles goed te doen. Dolberg kan goed mee voetballen en zijn eigen kansen voorbereiden. Huntelaar kan zich goed vrij lopen en is gewoon dodelijk in de 16. Als je die twee combineert heb je een wereldspits, maar helaas, beide beschikken ze over de helft van de kwaliteiten. En als het niet loopt, zou ik altijd voor de scorende spits gaan. Ik heb voorafgaand het inschieten van Dolberg en Huntelaar met bovengemiddelde belangstelling zitten kijken en Dolberg miste echt alles, redelijk ruim. Huntelaar schoot 75% raak en mooi ook. Dat was voor mij al genoeg. En in de wedstrijd kwam dat terug.
0 -1
Lagasj
Mee eens. Dolberg is uiteindelijk een betere voetballer dan KJH. Dus laat je die altijd beginnen. Overigens altijd met Frenkie, die moet altijd spelen.
2 -1
AjaxCitizen
Leuk dat de betere voetballer is, maar op dit moment is daar niets van te zien. KJH is op dit moment veel meer in vorm en belangrijker. Dan moet je hem gewoon opstellen.
0 -3
AFCARSCA
De insteek aan het begin van het seizoen was: Dolberg eerste spits, die heeft een langlopend contract. Nu kan hij niet zeggen: Huntelaar is eerste spits. 1 omdat je dan Dolberg kapot maakt, 2 omdat je van te voren gemaakte afspraken dan niet nakomt. Hij zegt nu dus, als Dolberg niet fit of niet in vorm is, kan hij banken. Dat is een diplomatieke manier om te zeggen dat hij nu de voorkeur geeft aan Huntelaar.
1 -1
Daniii
Vind hem maar grote onzin, die mythe dat we 2 systemen moeten kunnen spelen.

Met Cruijff's idee of de spelwijzen van Guardiola maakt het niet uit of ze 433 of 343 spelen de spelopvatting blijft hetzelfde, maar als wij die switch maken worden het gelijk lange ballen en gooien we onze visie overboord.

Best jammer...
5 0
Lagasj
Inderdaad. Het gaat niet om een systeem maar om de spelopvatting. Dat schijnen de heren maar niet te willen begrijpen. Is ook moeilijk. Jonk terug om het ze uit te leggen.
1 0
AFCARSCA
Met die 4-2-4 hoef je dus geen lange ballen te spelen, dat is nu juist de hele issue. Je kan ook met mooi voetbal alles of niks spelen.
0 -1
Daniii
Ik dacht dat we de lijn van vorig jaar zouden voortzetten? Nou druk zetten is ver te zoeken met deze speelwijzen.
4 0
AFCARSCA
Dat heeft niets met systemen te maken, dat is blijkbaar de keuze van Keizer. Of je gaat kamikaze druk zetten, of je doet dat gedoseerd. Nu zetten we bij vlagen vol druk. Dat probeerden we onder Bosz 90 minuten lang, waardoor we in uitwedstrijden vrij vaak heel veel geluk hebben gehad, dat we niet vernederd werden qua score. Als je 90 minuten druk wil zetten, heb je niks aan de Jong(beide), Ziyech, Neres, Dolberg, Huntelaar, Kluivert, moet ik nog even door gaan? We kunnen wel iets willen, maar als je de spelers er niet voor hebt, houdt het snel op. Dat ligt niet aan Keizer, dat ligt aan andere factoren.
0 -3
Daniii
Hoe bedoel je kamikaze drukzetten?
Met die kamikaze tactiek bereikte we wel de finale van de EL.

Toen we het drukzetten goed uitvoerde zoals we vaak vooral in belangrijke wedstrijden deden Europees of in krakers nationaal.

Omdat we ze vaak klem zetten op de tegenstander hun helft en daardoor voor of op het middenveld de bal veroveringen deden, was het zwakste punt van het elftal niet steeds onder druk; namelijk de verdediging.

Tegenstanders kregen geen tijd voor op te bouwen en zo verdoezelde onze verdedigings zwakke punten.
1 0
AFCARSCA
Roze bril verhalen. Tegen Lyon uit, Schalke uit, waren we in de tweede helft zo kwetsbaar dat we van geluk hebben mogen spreken dat we er daar niet met 6-1 af zijn gegaan. Kijk de wedstrijden maar terug, ik heb ze opgenomen en kijk ze regelmatig terug en die twee helften zijn gewoon dramatisch. En als je dat niet ziet, loop je nu gewoon te zeiken op Keizer om niks...
1 -3
DeWijsneus
Bosz deed ook drukken in fases hoor. Je bent de afgelopen tijd wel erg aan het bashen op van alles en nog wat zeg.
0 0
Daniii
Klopt wat je zegt, maar uiteindelijk scoorde we meer dan de tegenstander.

Herinner je de laatste 2 seizoen niet meer onder De Boer? Waar we niks creëerde tegen matig clubs als Molde
1 0
Koenniiee
Grootste verbeterpunt: onderlinge afstanden zijn te groot. Dan helpt een ander systeem niet, zeker niet met het duo Dol en Klaas.
2 0
VIPete
Lekker hoor dit, Keizer mag Ajax 1 gebruiken om een beetje te oefenen als coach en een beetje te experimenteren met systeempjes! Ik heb sinds hij coach is al ongeveer 8 experimenten gezien in wedstrijden en het bevalt me allemaal nog weinig. Kom op man, we zijn geen amateur club waar je als coach "wat foutjes mag maken". Zet gewoon een ervarener coach voor de groep....
7 0
AFCARSCA
Korte termijn denken dit. Bosz dacht hetzelfde als jij. Vandaar dat er ook geen omzettingen kwamen tegen Manchester United. Vandaar de kansloze pot tegen psv uit. Dat Keizer meerdere dingen uit probeert en dat ook meer op de trainingen doet, is later alleen maar makkelijk als een wedstrijd op slot zit. Het is alleen jammer dat dit zo laat gebeurt. Maar dat betrek ik ook op het gebeuren met Nouri, wat iedereen hier al vergeten schijnt te zijn, maar nog wel degelijk door werkt in die koppies. Dat is aan het slijten, maar is zeker nog niet vergeten.
1 -5
ajaxinho
Daarom houd ik van Keizer!
Hij past meerdere systemen toe die passen bij de beschikbare spelers.

Ik ben het eens met Web hieronder,
dat hij niet steeds hoeft te benadrukken dat Dolberg eerste spits is.
De spits in vorm moet de eerste spits zijn.
Dat geldt voor alle posities.
0 -3
Obasi
Je moet gewoon Frenkie en Klaas Jan opstellen en daarom heen gaan bouwen. Dat twee spitsen systeem MOET blijkbaar gespeeld worden, wat een onzin zeg.. de uitspraken van deze trainer beginnen meer en meer te jeuken.
4 0
Web
Als Sinkgraven toch speelt, laat hem dan in het eerste, in iedergeval als je Viergever op een andere positie gebruikt. Met Dijks kan niet meer.

Waarom begint Keizer elke persconferentie over dat Dolberg de eerste spits is. Dat hoeft hij toch niet uit te leggen, de beste moet spelen. Komt niet sterk over.
3 0
stopperspil
Keizer heeft geen eigen visie, beetje bang om Dolberg voor het hoofd te stoten
4 -1
blessure
Ik vind, eerlijk gezegd, dat je niet over eerste spits moet praten, maar gewoon de beste , op dat moment, opstellen.
7 0
Piejotter
Dus het kan dat KJ speelt tegen Ado. Want Kesper is al geruime tijd uit vorm. Wat dat uit vorm ook mogen betekenen. Zit hem volgens mij tussen zijn oren al komt hij heel nuchter over. Klaas is de beste op dit moment en verdient te spelen. Twee spitsen systeem zie ik alleen zitten als Kesper weer zijn oude vorm terugkrijgt. (door invalbeurten langzaam brengen naar oude niveau)
1 0
Ajacied33
Vaag weer allemaal. Wees gewoon duidelijk man over je 1e spits. Dat hoort gewoon Hunter te zijn
2 0
talent020
Huntelaar in deze vorm hoort te spelen, Keizer kan hier niet omheen, of Hennie en Dennis fluisteren hem weer dingen in zijn oor, die uitspraak over 1e spits blijkt heel onverstandig te zijn geweest, nu moet hij zich in allerlei bochten wringen om die uitspraak te rechtvaardigen.
11 0
Sjaakvaak
Orejuela en Wöber moeten nog 'wennen', aldus Keizer.
5 0
Sjaakvaak
Excuus, Keizer geeft wel eindelijk aan dat hij Dolberg wil banken als hij vind dat hij uit vorm is. Dat is al iets. Nu nog Frenkie de basis inknallen.
6 0
Ruff Rhythim
"het zou kunnen dat we Klaas laten spelen als we vinden dat Kasper rust nodig heeft of uit vorm is..."

Ehh....hallo???
8 0
Bensco
sowieso is dit hele interview vaag en wazig.. wat wil die nu eigenlijk?
5 0
Ruff Rhythim
Sja...geen idee inderdaad...
Dit alles is gewoon te groot voor hem....
3 0
AFC Ajax
Dat weet ie zelf niet.. die man is nog lang niet klaar eerste trainer van Ajax te zijn.
8 0
chrisjuhhh
Dat weet die wel enkel op de achtergrond zitten de bazen die willen beslissen .
Dit merk je aan alles bij Keizer.
1 0
Bensco
Mee eens. Pure armoede dit. Snap niet dat een club van ons kaliber niet voor een coach van formaat is gegaan.
1 0
Gijsje
Er op en er over. Den Haag is altijd al een team van gefrustreerde losers geweest.
3 0
Sjaakvaak
Dolberg is je eerste spits? Schei toch uit. Deze jongen is al weken hopeloos uit vorm en het systeem wordt constant voor hem aangepast in de hoop dat hij dan beter gaat ballen.

Huntelaar is juist de man in vorm, dus zet Huntelaar gewoon in de spits en Dolberg gewoon op de bank. Dan zet je hem meteen een beetje in de luwte en kan hij gewoon lekker shinen als invaller.
8 -1