Analyse transfermarkt: Wat ging er mis?

BVeenstra, 11-09-2017 om 14:45, 28039 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

Een linksback en een linksbuiten stonden bij de start van de transferperiode hoog op het verlanglijstje van Ajax, maar voor beide posities werden geen directe versterkingen gehaald. Nu de transfermarkt officieel gesloten is, is het tijd om de balans eens op te maken. Er vertrokken liefst zeven spelers uit de A-selectie van het vorige seizoen, terwijl er zes spelers werden aangetrokken. De vraag is echter: slaagde de Amsterdamse club in zijn oorspronkelijke plannen? Aan de hand van artikelen uit de media en een gesprek met Ajax-watcher Freek Jansen van Voetbal International volgt een analyse van de transferperiode van Ajax.

Met Davy Klaassen, Bertrand Traoré, Heiko Westermann, Kenny Tete, Jaïro Riedewald, Diederik Boer en Davinson Sánchez vertrokken er liefst zeven spelers uit de A-selectie van het vorige seizoen. Ajax reageerde door het strikken van twee keepers, Benjamin van Leer en Kostas Lamprou, twee verdedigers, Luis Manuel Orejuela en Maximilian Wöber, een middenvelder, Siem de Jong en een aanvaller: Klaas-Jan Huntelaar.

Toch waren de plannen van tevoren iets anders: Ajax wilde, volgens verschillende media, graag een linksback. Trainer Marcel Keizer benadrukte afgelopen vrijdag op de persconferentie nogmaals dat hij er graag een linksback bij had gewild. Ook wilde de Amsterdamse club een linksbuiten, een directe concurrent voor Amin Younes, aantrekken. Hoe dat uiteindelijk werd opgelost? Mitchell Dijks, die eigenlijk op de nominatie stond te vertrekken, werd teruggehaald naar de A-selectie en speelt de laatste weken steevast als linksachter en met Dennis Johnsen werd een linksbuiten voor Jong Ajax aangetrokken.

Jansen vindt de keuze voor Dijks opmerkelijk, zo vertelt hij. 'Het kan. Als Dijks de tweede of derde keuze is, is dat prima. In de Eredivisie kan hij in de meeste wedstrijden prima gebruikt worden. Maar zeg dat dan en voer het beleid uit. Zeg niet dat hij eerst weg mag, dat hij niet mee hoeft op trainingskamp en in één keer wel weer! Dat kan niemand recht praten. Dat is krankzinnig voor een club die elke dag in de transferperiode bezig moet zijn met: wat hebben we en wat moet er weg.'

Lijstjes?
Had Ajax dan helemaal niemand op het oog? Jawel. Voor de positie van linksback zouden de Amsterdammers een aanbieding hebben gedaan aan het adres van de Braziliaan Junior Tavares. De twintigjarige linksachter besloot eind juni echter bij Sao Paulo te blijven en verlengde daar zelfs zijn contract. Ook de naam van Ridgeciano Haps werd genoemd, maar Ajax werd nooit écht serieus en de linksback ging uiteindelijk naar Feyenoord. Een maand later, op 24 juli, besloot men bij Ajax om Dijks terug te halen naar de A-selectie. Het probleem op de linksbackpositie, die nog groter werd door de blessure van Daley Sinkgraven, werd daardoor al dan niet tijdelijk opgelost.

Toch bleven er in de media geruchten over de komst van een nieuwe linksback, al werden namen nauwelijks genoemd. Wel was de komst van Mateo Barac, speler van het Kroatische Osijek, begin augustus dichtbij. Volgens Voetbal International was deze interesse zeer opmerkelijk, omdat uit analyses bleek dat de Kroaat niet kan opbouwen en daardoor ongeschikt is. Bovendien is Barac geen echte linksback, maar een centrale verdediger, en uiteindelijk ketste de transfer af. Reden: medische redenen (hart). Een Mexicaanse centrumverdediger, Edson Alvarez van CF Almérica, werd volgens Voetbal International uitgebreid gescout, maar van een serieus bod leek geen sprake te zijn geweest.

Niet minder opvallend was de opmerking van Overmars vorige week bij Ajax Inside dat men graag twee middenvelders had willen halen, maar dat beide spelers al in mei een nieuwe club hadden gevonden. Wie dat waren, weet Jansen ook niet. 'Nee, dat is puur speculeren. Het is wel een opvallende uitspraak, omdat het vizier niet op middenvelders was gericht. Hoe tragisch ook met Nouri, maar als je hem meetelt, had je zes middenvelders. Op zich had het gekund, als je ervan uitging dat Ziyech zou vertrekken.'

Wat vindt Jansen?
Jansen noemt de afgelopen periode een 'traditionele transferzomer van Ajax'. 'Niet van het ageren, maar van het reageren', luidt zijn oordeel. 'Ondanks dat je financiële middelen hebt en je weet dat er bepaalde bewegingen op de transfermarkt gaan plaatsvinden, is het toch niet goed voorbereid, is het huiswerk niet goed gedaan en is er te laat gehandeld.'

Zoals gezegd doken er in de afgelopen periode veel namen op in verschillende media. 'De lijstjes zijn bijna wisselkoersen, maar ze waren niet dusdanig goed om door te pakken. Anders kom je ook niet ineens bij Barac uit en hoef je niet half augustus nog spelers te bekijken. Het klinkt negatief, maar het is misschien maar goed dat de transferperiode is afgelopen en Ajax zich kan richten op het sportieve. Jaren geleden moest Ajax eerst verkopen voor het kopen, maar deze zomer hebben ze de kans laten liggen om de nieuwe status te verzilveren.'

Het verhaal Richarlison
Ook de zoektocht naar een nieuwe linksbuiten, een geduchte concurrent voor Younes werd gezocht, slaagde net niet. De Amsterdammers waren bijna rond met de komst van Richarlison van Fluminense, maar de Braziliaan ging op het laatste moment alsnog naar Watford. Wat ging er mis? In De Telegraaf van 14 augustus valt te lezen dat men in Amsterdam al maandenlang in stilte werkte aan de transfer. De club was bereid om qua transfersom én salaris diep in de buidel te tasten.

Ajax bood Richarlison een contract van vijf jaar aan met een salaris van 1,6 miljoen euro (bruto) en er leek een akkoord. Totdat Watford kwam en Richarlison een half miljoen euro meer ging eisen. ‘Ajax zette op het moment dat er bijna overeenstemming was met Fluminense over de transfersom van vijftien miljoen euro met pijn in het hart een streep door de transfer. De hele deal voor één speler zou de club een dikke 25 miljoen euro kosten’, schrijft men in de krant.

Zelf reageerde Richarlison ook op zijn overstap naar Watford, zonder daarbij overigens over Ajax te spreken. ‘Het is een droom om in Engeland te spelen en zeker bij een club als Watford. Hier droomde ik al van toen ik klein was. Ik wilde altijd in de Premier League spelen. Ik hoefde niet twee keer na te denken toen het aanbod uit Engeland kwam.’

Een zaakwaarnemer van Richarlison, Renato Velasco, legde onlangs in gesprek met Globo Esporte uit dat het voorstel van beide clubs (Ajax en Watford) verschillend was. Het zou hierbij vooral gaan om een doorverkooppercentage van tien procent dat Watford wel, maar Ajax niet aanbod. En bovendien heeft Watford met Marco Silva een Portugese trainer, wat taaltechnisch gezien een voordeel is voor de Braziliaan.

Is Overmars gierig?
Over Overmars, de directeur spelersbeleid van Ajax, wordt vaak gezegd dat hij gierig is. De voormalig buitenspeler draagt bij veel fans dan ook de naam Marc Netto. Maar is dat wel zo terecht? Als we De Telegraaf moeten geloven niet. De directeur is volgens de krant namelijk gebonden aan de financiële grenzen die de commissarissen bij Ajax trekken. Het keerpunt zou in 2016 zijn geweest toen toenmalig trainer Frank de Boer de RvC opriep de hand van de rem in het aankoopbeleid te halen. Waar in de tijd van De Boer een speler vaak niet meer kostte dan zes tot acht miljoen, blijkt dat de grenzen nu enkele jaren later flink zijn opgerekt. Hakim Ziyech kostte elf miljoen euro, David Neres twaalf miljoen, terwijl men voor Richarlison ook een hoge transfersom in gedachten had.

Desondanks wil de RvC bij elke transfer inspraak hebben, waardoor Overmars niet snel kan schakelen. Dit omdat hij alles moet terugkoppelen en ook vaak ‘nee’ hoort als hij de Ajax-portemonnee wil trekken, zoals in de gevallen van Richarlison, maar ook Carlos Cuesta. In de RvC zouden met name voorzitter Leo van Wijk en Theo van Duivenbode op de kleintjes willen letten. Laatstgenoemde is inmiddels opgestapt, maar hij zou geregeld de scoutings- of directiekamers zijn binnengelopen om zich met een ‘zogenaamde kwinkslag’ tegen het beleid aan te bemoeien.

Van Duivenbode staat (of stond) binnen Ajax bekend als een enorme voorstander voor eigen jeugd boven aankopen. Daarbij baseert hij zich vaak op een rapport dat ooit werd geschreven door Louis van Gaal over het slagingspercentage en het rendement van gekochte spelers tegenover eigen jeugd. Vol inzetten op de jeugd bleek op zowel sportief als financieel gebied veel meer succesvol. Overmars heeft er ook zo zijn mening over, zo bleek uit een interview met Overmars rond de uitschakeling in Europa. ‘Misschien zetten we te veel in op eigen jeugd. Jongens voor wie we plekken vrijhouden in de selectie. En daar dus geen aankopen doen. Dan begeef je je op dun ijs. De spelers kunnen tegenvallen in de voorbereiding en dan kom je soms klem te zitten. Ajax is een club van de jeugd, maar we moeten óók vandaag presteren. Daar moeten we kritisch naar kijken’, deelt hij indirect kritiek uit aan het adres van iemand als Van Duivenbode.

Bovendien is het voor Ajax niet makkelijk om écht goede spelers naar de Eredivisie te halen, zo schreef De Telegraaf ook. Redenen hiervoor zijn dat Ajax geen Europees voetbal speelt en dat verkopende clubs ook weten dat Ajax een uitpuilende kluis heeft door de verkopen van spelers als Klaassen en Sánchez.

Wat vindt Jansen?
Onlangs schreef Jansen in Voetbal International over het feit dat het Technisch Hart uitgewerkt is. De verslaggever vroeg zich af hoe het komt dat Ajax aan het begin van het seizoen zijn selectie niet op orde had. In het weekblad schreef Jansen: 'Het is een mix van besluiteloosheid, verkeerde inschattingen van eigen talent en een gebrek aan visie richting de toekomst. Het geld is zeker aanwezig, maar met investeren wordt gewacht omdat deze mogelijk niet nodig zijn.'

Tegenover Ajax Showtime noemt Jansen het Technisch Hart van Ajax een hele logge machine, waarbij alle onderdeeltjes moeten draaien. Echter, alle onderdeeltjes hebben een eigen mening, wat weer bepaalt of het wel of niet gaat draaien en daardoor duurt het lang voor een beslissing genomen wordt. Ligt het dan aan Overmars of niet? 'Overmars heeft het laatste jaar genoeg miljoenen laten rollen. Het is niet zo dat hij enorm op het geld staat, maar hij gaf wel aan dat Ajax misschien te veel op de eigen jeugd inzet. Daarbij geeft hij wel zijn eigen mening. Het is dus niet alleen Overmars, maar het hele model.'

Jansen vindt dat na het bereiken van de finale van de Europa League je kon verwachten dat er meer spelers gingen vertrekken. 'Dan had je de boel op orde moeten hebben. Hier zijn meerdere mensen aan schuldig. Overmars is directeur spelerszaken, dus uiteindelijk valt het wel onder zijn boordje. Het is alleen wel zo, die indruk heb ik, dat hij er niet alleen de klap op kan geven. Bergkamp let op de eigen jeugd, Van der Sar moet het grote geheel bewaken en Overmars kreeg door dat men moest investeren.'

Het model werkt niet, maar hoe moet het dan wel? 'Het heeft veel meer zin als je een sterke, krachtige technisch directeur en een goede algemeen directeur hebt. Dan hoef je ook geen Technisch Hart te hebben, overleg is er toch wel. Als je iemand uit de jeugd wil nemen, overleg je dat met de hoofd jeugdopleiding. In een normale constructie, heb je in ieder geval het gevoel dat je sneller kunt handelen. Dan kun je mensen er ook op afrekenen als het fout gaat. Stel dat het nu met Keizer helemaal misgaat, wie is er dan voor verantwoordelijk? Niet eentje, het Technisch Hart heeft ervoor besloten. Overmars wilde dan wel verder kijken, maar uiteindelijk was het een besluit van het Technisch Hart.'

Uiteindelijk overheerst er bij de gemiddelde Ajax-supporter een teleurstellend gevoel na afloop van de transferperiode. 'Los van de financiën zijn de laatste transferperiodes bij Ajax teleurstellend. Begin september en begin februari overheerst altijd een teleurstellend gevoel bij Ajax. Ze gaven eerst aan voor een linksback en linksbuiten te gaan, dat vond ik toen ook logisch. Ik neem dan aan dat men niet stil heeft gezeten, maar als je dan eind augustus nog druk moet scouten, heb je je huiswerk niet goed gedaan. En volgens mij is de Nederlandse competitie en Ajax voor een grote categorie nog steeds heel aantrekkelijk, dus dat is ook een zwaktebod.'

Wie kwamen er wel?

De keepers
Met Benjamin van Leer en Kostas Lamprou trok Ajax afgelopen zomer twee nieuwe keepers aan, terwijl er met Diederik Boer slechts één vertrok uit de A-selectie. Eerstgenoemde kwam over van Roda JC en is de directe opvolger van Boer. Voor Boer gold in zijn Ajax-tijd eigenlijk altijd: je bent de vaste tweede doelman. Voor Van Leer is dat echter iets anders. De doelman is gehaald als een echte concurrent voor eerste doelman André Onana, maar wellicht belangrijker nog: het is ook de bedoeling dat Van Leer bij een vertrek van Onana de eerste keeper wordt. Inderdaad, dat is hetzelfde traject als Jasper Cillessen al eens onderging bij Ajax.

De komst van Lamprou viel minder goed te begrijpen bij de achterban. Derde keeper Norbert Alblas ligt er door een polsblessure inderdaad een tijdje uit, maar men vroeg zich af of het halen van een nieuwe keeper nou écht zo noodzakelijk was. Óf zou het zijn omdat Alblas niet gevonden wordt als derde keeper of was er geen vertrouwen in vierde, en dus tijdelijk derde, keeper Stan van Bladeren?

Wat vindt Jansen?
Jansen ziet het halen van Van Leer als een prima keuze en over Lamprou vertelt hij dat zijn komst wordt gezien als een praktische overweging. 'Zodat Ajax gewoon elf tegen elf kan spelen op de training. Omdat de rest van de onderhandelingen mislukte, kwam hier de nadruk op te liggen. Ajax had alleen twee keepers en Huntelaar gehaald. Lamprou zal geen groot contract hebben en als straks iedereen fit is, zal hij niet de ontwikkeling van andere spelers in de weg gaan staan.'

De verdedigers
Als feitelijk opvolger van Kenny Tete werd de Colombiaan Luis Manuel Orejuela gecontracteerd. Volgens Voetbal International werd hij langere tijd gevolgd, maar was de interesse in de rechtsback juist afgenomen. Waarom dat was? Omdat de analyses in het afgelopen seizoen veelal haken en ogen lieten zien. Orejuela was veranderd van een groot talent met veelzijdige kwaliteiten tot een kwetsbare rechtsback. Desondanks wilde directeur spelersbeleid Overmars de rechtsback ineens snel naar Amsterdam halen. Volgers van het Colombiaanse voetbal waren verbaasd, net als mensen binnen en rond de Amsterdamse club, maar ergens werd het ook wel begrepen.

Een andere verdediger die werd gehaald is de Oostenrijker Maximilian Wöber. In De Telegraaf viel vlak voor zijn komst te lezen dat Ajax ver was met een verdediger, maar werd zijn naam niet kenbaar gemaakt. Dit was omdat men bang was dat er, net als bij Richarlison, een club met meer kapitaal aan de haal zou gaan met de speler. Wöber kwam uiteindelijk voor zo’n 7,5 miljoen euro over van Rapid Wien en is in feite de opvolger van Jaïro Riedewald. Net als met Orejuela zal het afwachten zijn hoe goed Wöber is, maar de Oostenrijkse bondscoach zal hem niet voor niets selecteren voor het nationale elftal.

Wat vindt Jansen?
Jansen is van mening dat zowel Orejuela als Wöber te laat zijn gehaald. De Ajax-watcher wijst op het feit dat tussen het vertrek van Tete en Riedewald en het aantrekken van Orejuela en Wöber een maand zat. 'Die maand had ook de andere kant op kunnen zijn. Als wij elkaar in maart of april hadden gesproken, hadden we een hypothese kunnen opstellen dat Tete en Riedewald verkocht zouden worden. Dan had je voor die twee moeten doorpakken. Nu gebeurt het andersom, waardoor je Orejuela nog niet eens hebt kunnen inzetten en ook Wöber heeft Europees niet mee kunnen doen. Je kunt de spelers nu nog niet beoordelen. Maar sowieso zijn ze te laat gehaald en nu is het nog afwachten hoe goed ze zijn.'

Verder denkt Jansen dat Tete en Riedewald mogelijk langer behouden hadden kunnen blijven voor Ajax. 'Met een bepaald perspectief. Bij Tete zat er wel een verhaal omheen met Raiola en met Riedewald werd op zijn gevoel ingespeeld. Hij raakte zijn rugnummer kwijt en op trainingskamp kwam hij erachter dat hij achter De Ligt en Sánchez stond. Maar voor Sánchez was veel interesse en de kans was klein om hem te behouden. Dan moet je dat Riedewald voorspiegelen. Zo van: als Sánchez er 20 augustus nog is, werken we mee aan een transfer. Dan had je hem nog kunnen hebben.'

Terugkeer Huntelaar
Om de aanval te versterken werd al snel Klaas-Jan Huntelaar transfervrij overgenomen van Schalke 04. Toen de spits zijn contract tekende, was Peter Bosz nog trainer. Toen werd afgesproken dat Huntelaar tweede spits zou zijn achter Kasper Dolberg en in principe geldt die ‘regel’ nog steeds. Echter: Dolberg verkeert niet in beste vorm en in bijna alle wedstrijden die Huntelaar inviel of in de basis begon, liet hij een goede indruk achter. Vlak na het tekenen van zijn verbintenis legde Overmars uit waarom Huntelaar werd teruggehaald: ‘Bertrand Traoré keert terug naar Chelsea en onze selectie heeft ook voor komend seizoen twee goede spitsen nodig. We halen met Klaas-Jan een ervaren speler in huis die de club goed kent.’

Wat vindt Jansen?
'Dat is uitstekend gehandeld, vroeg in de transferwindow', luidt de eerste reactie van Jansen over de terugkeer van Huntelaar. 'Hij was er vanaf de eerste dag bij en heeft inmiddels een paar keer zijn waarde bewezen. Hij heeft ervaring, is een echte Ajacied. Dit is ook ageren op een eventueel vertrek van Dolberg. Dan was je voorbereid geweest. Dan had je Huntelaar gehad met Cassierra of een andere spits erachter.'

Terugkeer Siem de Jong
Vlak voor het sluiten van de transfermarkt werd er in de naam van Siem de Jong nog een speler teruggehaald. Even werd ook Nigel de Jong genoemd, maar zijn komst werd niet nodig geacht. Ajax zocht vooral een middenvelder met diepgang en vandaar dat de keuze op Siem de Jong viel. Tegenover het clubkanaal legde Overmars uit waarom De Jong vrij laat en niet eerder al werd aangetrokken. ‘We hadden natuurlijk het groepje middenvelders Appie, Donny, Frenkie en Careltje. Die vier wilden wij daarin laten rouleren het laten opvullen. Dan gebeurt het geval met Appie en dan blijkt dat je er toch een middenvelder bij moet gaan zoeken. Natuurlijk hadden wij wel twee middenvelders die we heel erg goed in de gaten hielden, maar in mei waren die al weg. Dat moet je zien als absolute topklasse niveau. Die zijn ook naar topclubs gegaan voor boven de tien à vijftien miljoen.'

Wat vindt Jansen?
Net als trainer Keizer ziet ook Jansen Siem de Jong als de 'vervanger' van Nouri. Toch is ook Jansen van mening dat De Jong mogelijk eerder gehaald had kunnen worden, als Ajax dat gewild had tenminste. 'Tot voor kort had men het helemaal niet over De Jong binnen Ajax. Dan moeten ze toch in paniek zijn geraakt. Of het nodig is? Het middenveld is voor Eredivisie-begrippen prima bezet. Tegen clubs uit het rechterrijtje kun je ook jongens als Eiting speelminuten geven. Als De Jong fit is, kan hij van waarde zijn. Het is een goede voetballer, een positieve gozer en er komt geen gezeik als hij op de bank begint. Alleen strookt het totaal niet met het beleid en het verlanglijstje. De linksback en linksbuiten zijn niet gekomen. De Jong is een extraatje.'

Op de vraag of Ajax Nigel de Jong had moeten terughalen, heeft Jansen ook zo zijn mening. 'Als je hem had willen halen, had je dat in juni moeten doen. Dan kon hij mee op trainingskamp en had je hem in aanloop naar de Europese duels. Hem vorige week niet halen, is meer dan terecht. Wat heb je er in de Eredivisie aan? Je hebt middenvelders genoeg en je hebt ook net Siem de Jong gehaald. De keuze om hem nu niet meer te halen, daar valt wel wat voor te zeggen.'

Conclusie
Uiteindelijk valt te concluderen dat het weer een enorme chaos was gedurende de transferperiode bij Ajax. Op het aantrekken van Benjamin van Leer, Kostas Lamprou en Klaas-Jan Huntelaar valt weinig kritiek te leveren, maar op elke andere aanwinst, en dan vooral de manier van zakendoen, kunnen vraagtekens gesteld worden. Wellicht beschikken de aankopen Orejuela, Wöber en De Jong over prima kwaliteiten voor Ajax, maar waarom werden deze spelers niet veel eerder gehaald, zodat Ajax er nog wat aan had gehad in de Europese wedstrijden? Kortom, het was weer een zomer van het reageren in plaats van het anticiperen, waarbij de invloed van de RvC en de besluiteloosheid in het Technisch Hart de grootste oorzaken zouden zijn.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
skinny hein
zo dit hebben we ook weer gehad...iedereen gelijk weer huilen om bosz...tete en riedewald worden weer opgerakeld...pffff gewoon weer voetballen graag ipv 300 analyses over het TH dat vorig jaar blijkbaar wel top was en 3 maanden later er niets meer van kan.
1 0
1eringzuid2
Eigenlijk hebben we maar 1 goede transfer in de Arena. Van Grolsch naar Heineken. Wat er op en om het veld gebeurd is Ajax onwaardig.
0 0
Wesl
wordt een saai tussenjaar... zonder europees voetbal is er geen klote meer aan... Dijks op de back.. rare opstellingen.. Wat een contrast met vorig jaar zeg, onwaarschijnlijk! Hoe kunnen we het TH wegjagen, want ze geven hun zetel nooit vanzelf weg, hoe slecht ze het ook gedaan hebben..
4 -1
EVH
Ik vond Peter Bosz naar Dortmund de aller slechtste transfer.
3 0
godofajax1900
Wat een rare tekst weer! Heel Nederland weet het of alle Ajacieden behalve de staf van Ajax

Tijdens hun stage of hoe je het noemen wil is uit ge legt hoe om te gaan met geld

1 Ajax moet er financieel op voor uit gaan
2 hielen likken is erg belangrijk
3 je eigen bankrekening spekken
4 het schoothondje worden van Hennie en van Bergkamp
5 vol doe je niet aan boven staande punten.dan vol doe je niet


Dus de scouts kunnen hun werk niet uit oefenen
Marc wil wel maar mag niet
En als Marc niet luisterde komen van de sar en Bergkamp bv wel even langs om je te naaien
2 0
gerard
Veel spelers willen niet meer in de Nederlandse competitie spelen vanwege de salarissen en de kunstvelden. Verder stelt onze competitie erg weinig meer voor. Spelers kunnen hier de sterren van de hemel spelen maar vallen in de meeste gevallen in het buitenland door de mand.
1 -4
w86
We zijn inderdaad niet de sterkste competitie, maar dit blijft altijd zo'n dooddoener. Er zijn genoeg spelers die via de eredivisie Europa binnen komen, ook de laatste jaren. Sanchez, Lozano recent, Richarlison was bijna rond, Neres.
Het ligt er volgens mij meer aan dat 'we' ze niet willen halen en dan maar gaan denken namens de spelers..
0 0
Tscheu
Alles, behalve KJH.
3 0
Bensco
Ze proberen ook allemaal hun eigen straatje schoon te vegen. Overmars had nooit moeten roepen dat Sanchez niet te koop was en er vervolgens wel een prijskaartje aan hangen. Ook zijn excuses dat niemand wil komen of dat men weet dat we geld hebben is bullshit. Dan doe je als TD'er je werk niet goed. Dan moet je niet aan de telegraaf gaan lekken wie je op het oog hebt of moet je beter je best doen om spelers ervan te overtuigen dat dit een goede stap voor hun carrière is. Sanchez, Suarez, Neres en Milik wouden toch ook? Ik vind het ook bullshit dat je 2 maanden nodig hebt om een speler te zoeken en vervolgens weer terecht komt bij je eerste keuze of erger zelfs, bij een weggestuurde speler. Je kan me toch niet gaan vertellen dat het hele lijstje van CV'ers die ajax op het lijstje had staan bestond uit Wober, Barac en Cuesta. Dat Barac überhaupt een serieuze optie is geweest vind ik al bar slecht. Zelfde geldt voor Siem, toffe gozer hoor maar kun je met niks beters op de proppen komen dan een speler die in het buitenland niveau tekort komt? wat voor signaal geef je hiermee af aan de supporters? niet goed genoeg voor hun is goed genoeg voor ons. Het vertrek van Bosz idem, dat is veel te makkelijk gegaan. Ze hadden hun poot stijf moeten houden en niet na 2-3 dagen al groen licht geven voor onderhandelingen met BVB. Drama, echt een groot drama bij onze club momenteel. Financieel gezond maar we kunnen het niet naar een nieuw sportief niveau brengen.
2 0
hakkietjakkie
Ik kijk liever vooruit, haal die Dumfries maar vast binnen! Contracteer hem alvast voor volgend seizoen. Heb je op de rechtsback gewoon 2 goede opties waarschijnlijk.
2 -3
JPM
Analyse transfermarkt: wat ging er niet mis?
9 0
mistermiyagi
Ajax had voor DE belangrijkste wedstrijden van het seizoen vs Nice.
al lang en breed de selectie rond moeten hebben. (Haps, Tete en Riedewald behouden, Pavon, en een aanvallend ingestelde middenvelder erbij)
Ik denk dat er zat spelers zijn die wel bij Ajax wilde spelen nadat ze in de FINALE stonden.

Ook al waren het net niet aankopen, die kan je altijd laten verhuren, op de bank neerzetten (Haps ect maar tussen niks en een aardige vervanger zit veel)
3 -1
Ajax4xbestevaneuropa
Dit is de grootste fout van Ajax geweest: Bang zijn voor een nieuwe blunder door een ex speler terug te halen. Dat ze dit met Siem op het laatste moment toch deden is opnieuw een risico alleen niet zo groot. Zoek maar op hoeveel wedstrijden De Jong speelde de laatste 3 jaar. Nog geen 50 wedstrijden in 3 seizoen mede door blessure's. Daarom een gok, maar aangezien hij niet heel oud is een kleiner risico.
Want leg mij maar eens uit als je 2 ex spelers voor het oprapen hebt, grote wereldnamen, je denkt deze niet nodig te hebben of het risico op falen te groot vindt.
Mensen die roepen: Die jongens zijn over the hill! Waarom neemt een Franse club die de top 5 wil bestormen in eigen land dan wel het risico?
Ik kan nu gaan opnoemen waar Nigel en Wesley hebben gespeeld en wat ze wonnen en op welke toernooien ze aanwezig waren, maar dan zou Keizer nog meer verlangen naar deze jongens in zijn selectie. Iets dat een trainer die alleen nog de Europa cup in zijn loopbaan vanaf de televisie heeft gezien wel kan gebruiken.
Alleen al voor de verhalen over HSV,City,Milan,Gala,Madrid, of het winnen van de CL met Inter, zou een reden zijn om voor die jonge gasten deze 2 erbij te halen. Leuke verhaaltjes voor het slapen gaan..
Natuurlijk kan Klaas Jan ook vertellen over Real,Ac en Schalke. Des te meer reden om de know how van Sneijder en N De Jong er ook nog bij te willen hebben op de training en op het veld.
En voor wie alleen nog maar aan die karatetrap denkt bij Nigel, zoek maar zijn stats op wiki. Bovendien Amsterdammer en echte AJacied, en dan nog die 500 profwedstrijden op het hoogste niveau in Engeland,Duitsland,Italie.
Dan zou je 3 spelers van de oude garde terug hebben. Je kan niet nu naar Sneijder kijken en denken: Zo gelukkig hebben we hem niet gehaald! Speelt als en dweil. Iedereen weet dat een Wesley in Amsterdam een hele andere Wesley zou zijn dan in Nice of Istanboel.
Wedden dat Ziyech met alle liefde zijn 10 zou inleveren voor de recordinternational die in een wk finale stond en de CL won.
En als je toch bezig was, had Emanuelson dan ook gehaald. Want je maakt mij niet wijs dat hij niet kan concurreren met Sinkgraven. Zou Sinkgraven ook alleen maar beter van worden.
Beeld het je even in. Had je Ziyech die met links met passen zou strooien en dan ook nog SNeijder erbij. En als je tegen Noorse vikingen zoals Rosenborg had gespeeld dan had je Nigel als joker kunnen gebruiken. Dan waren Lord Bendtner en zijn vriendjes nu nog steeds aan het infuus.

Rijker dan ooit en voor het eerst sinds de jaren 60 op eigen kracht geen europees voetbal kunnen halen. (jaren 90 was het op sportief gebied wel gelukt zonder straf)
Maar is er paniek of rollen er koppen? De trainer kan je moeilijk iets verwijten zou Johan zeggen.
Je wilde doorborduren op Europees succes, haal dan ook een trainer die weet hoe je dat moet bewerkstelligen. Had alles uit de kast gehaald om Rijkaard zo ver te krijgen met Winter en Keizer ernaast. Types als Rijkaard zien meteen of spelers CL waardig zijn en wat er bij moet komen.
Ik zeg het nog 1 keer. In 5 jaar tijd verliezen we 4 keer van een club uit een wintersport land, waar voetbal niet eens sport nummer 1 is. Red bul,Molde,Rapid,Rosenborg.
Dus wanneer dringt het eens door dat als je CL wil spelen d.m.v kwalifiactie, je al ruim voor de eerste wedstrijd je selectie CL waardig moet hebben. Ajax denkt dat jaar in jaar uit te hebben.
Maar nu blijkt dat het elftal op het veld niet eens EL waardig is. En kom niet aan met: We werden niet weggespeeld etc. etc.
Voor 70 verkocht en voor 14 gekocht. Je 10 + aanvoerder weg en je rechtsbuiten, en dan een handjevol mensen halen waaronder 2 reservekeepers en denken dat je de CL zo even binnen kan wandelen.
1 klein ding om te laten zien hoe het er een beetje voor staat bij Ajax. In de VI stond een maandje of wat terug dit: Excelsior overweegt de al een paar weken transfervrije Lamprou een kans te geven.. En toen ging hij naar de recordkampioen die hem in de jeugd wegstuurde o.a omdat hij te klein was. ......
Johan we missen je, als het jou al niet lukte, wie kan dan Ajax weer Ajax maken. De roemruchte club die in de tunnel al voorstond en waar iedereen al een nederlaag tegen incalculeerde. Met Wesley had je in de tunnel al 1-0 voorgestaan. Menig eredivisie speler heeft voor hem lopen juichen bij oranje.
0 -3
Jan Doedel
Prachtig verhaal grotendeels eens maar wie heeft deze Pipo's
die het TH hart genoemd worden op deze plekken neergezet?
0 -1
Pieter433
Ben het niet helemaal eens met je betoog. Toen we de CL "even binnen wilden wandelen" hadden we nog niet voor 70 miljoen verkocht. Sanchez was er nog bij. Je haalt Johan aan, maar hij zou Klaassen ook hebben vervangen met Van de Beek, dat is geheel volgens zijn filosofie en daarnaast was de rechtsbuiten al vervangen met Neres/Kluivert. Over het inpassen van "oude bekenden" zullen de meningen verdeeld blijven hier.
0 0
Koenniiee
Ik snap niet waarom je over geïnvesteerd geld begint als je oppert voor (oude) jongens (krentenbrood) als Urby, Sneijder, De Jong en die andere De Jong? Die hadden allemaal bijna transfervrij hier getekend. Dus dat lijkt me onnodig, aangezien het aangekochte bedrag helemaal niet relevant is. Johnsen kan (dan wel in potentie) beter zijn dan Richarlison, kost alleen zes keer minder, bijvoorbeeld.

Even los van de discussie of ze nodig zijn, want dat betwijfel ik ten zeerste. Het gaat er om of ze ook in het voetbal passen. Dat ze passen in het profiel van 'kent de club', ervaren, leuk. Maar als ze voetballend amper meer iets toevoegen dan moet je er niet aan beginnen. Overigens wilde Sneijder een half jaartje lekker voetballen hier om daarna het seizoen in Amerika te beginnen.

Heb je Buttner vorig seizoen (dramatisch) en nu (goed) gezien? Dat geldt ook voor Urby. Beide amper gespeeld, te dik teruggekeerd. Dat FCU zo'n neemt, ja, snap ik. Maar Ajax? Dat moet je niet doen.
1 0
aietos
Ondertussen zitten we wel het hele seizoen opgescheept met het K U T voetbal van Bergkamp en een zekere Spijkerman. Ik hoop dat iedereen zich daar bewust van is.
5 -3
Prethoofd123
Ajax had na de EL finale het salaris van Sanchez moeten verhogen om hem tevreden te houden. Verder hadden ze naar mijn mening Lozano moeten weg kapen voor de neus van PSV. Ze hadden er goed aan gedaan als ze meer moeite hadden gedaan om Sneijder te halen. En verdedigend had ik het niet erg gevonden om toch gewoon Haps te halen. Alles beter dan Dijks.
2 -2
Pieter433
Ben ik de enige die moe word van dit gezeur? Ik zie tig keer dezelfde conclusies getrokken worden, tot in den treuren uitgekauwd, met iedere keer weer dezelfde gefrustreerde reacties. Is serieus iemand nog geïnteresseerd in de niets toevoegende mening van Jansen, 11 dagen nadat de transfermarkt dicht is?
3 -1
Robinjo1988
Het technisch hart kan nog steeds opgedoekt worden of mag dat ook alleen maar als de transferwindow open is?
2 -1
Pieter433
Mijn punt is dat Jansen na 11 dagen een conclusie heeft geformuleerd die de meesten hier al minimaal 11 dagen uitwisselen. Misschien onderschat ik de invloed van Jansen om het technisch hart eruit te schrijven, maar voor de lezer hier voegt het naar mijn mening niks toe.
0 0
Redrum
Ben het helemaal met je eens. Het is tijd om die negativiteit los te laten en met zijn allen gewoon de focus op de competitie te leggen. Op dit moment kunnen we toch niks doen en sowieso lijkt niemand hier van plan te zijn daadwerkelijk actie te ondernemen.
1 -1
idefixion
basisspelers lieten zien niet goed genoeg te zijn voor Europa, nieuwe aankopen en ook die blijken niet goed genoeg te zijn voor de basis? Dan kan je N. de Jong halen maar die is niet nodig? Ze weten het zelf ook niet meer... net een seizoen gehad met een top afsluiting en nu is het seizoen alweer verneukt, niets kan dat nog veranderen...
0 0
Ajax68
WANBELEID ten TOP met een stuurloze én ruggengraatloze van de Sar, ene Bergkamp en Spijkerman van een ondeugdelijk TH, dat helemaal NIET functioneert, en een RvC die alles tegenhoudt !
En dan ook nog die van Oss en Henrichs die op de achtergrond Ajax benadelen door hun aanwezigheid
Een TOBCLUB in verval dankzij HUN , en er voor hebben gezorgd dat Peter Bosz verdween, onder wie ALLES zo goed liep !
5 -1
Redrum
Ja alles liep fantastisch onder Bosz. Alles behalve Twente uit, Groningen uit, Excelsior uit, psv uit, feyenoord uit, willem 2 thuis, roda jc thuis, schalke uit, lyon uit, finale tegen united. In die wedstrijden was de hand van Bosz goed zichbaar hoor. Nee, het enige wat is blijven hangen bij de supporters zijn het handjevol goeie thuiswedstrijden in de Europa League. De realiteit is echter dat Bosz ons ook regelmatig kutwedstrijden heeft voorgeschoteld met verkeerde opstellingen en rare en veelal te late wissels.
3 -3
skinny hein
juist...bosz-gepijp wordt ik ook zo moe van. Gaan we daar nou 10 jaar over janken?En wat dacht je van 2 x Rostov hahahaha nee dat deed bosz goed....
0 0
Ajax27
Gelukkig nog 1 iemand die eens wat gas tegen geeft hier op AS ipv al die papegaaien. Bosz heeft een hoop goed gedaan maar had ook wel ff een topselectie met de juiste mensen op de juiste momenten in vorm. Maar ook idd een dosis geluk want je had er zomaar tegen Schalke en Lyon uit kunnen vliegen door het naïeve voetbal in de uitwedstrijden. Had dan ook iedereen se polonaise achter Bosz aangelopen? En alsof het technisch hart er iets aan kan doen wanneer een club als Dortmund aanklopt. Bosz wilde gewoon weg, dan kun je hoog en laag springen, een dag ervoor een hoop gemiep in de media roepen, maar ook dat was allemaal spel van Bosz zodat ie weg kon.
0 0
Robinjo1988
Bosz heeft ook zeker fouten gemaakt en soms te laat gewisseld. Maar zijn intentie was tenminste wel om echt Ajax voetbal te spelen. Ik heb vorig seizoen bij vlagen echt genoten van Ajax en dat was alweer een paar jaar geleden.

En nu zijn we weer terug bij af.
4 -1
rodnet
Waar ik me over blijf verbazen is dat er helemaal niets is geleerd van vorig jaar. Toen werd er pas ingegrepen toen we door Rostov de Champions League misten en werd in paniek Ziyech gekocht, nu is het nog erger en koop je de vervanger van Sanchez pas als je helemaal uit Europa ligt. Ik ben het ermee eens dat Huntelaar en van Leer prima aankopen zijn die bovendien op tijd kwamen. De ellende met Nouri was niet te voorzien en de vervanging van Klaassen kon inderdaad wel uit eigen kweek. Maar een kind kon zien dat er voor Sanchez grote belangstelling zou komen en aangezien hij cruciaal was voor Ajax had zijn opvolger er moeten staan. Daarbij kom dat allang duidelijk was dat Tete niet bij zou tekenen en dat er geen goede backup voor de backs was. Dus waarom daar niet in mei of juni op inspelen? Onbegrijpelijk allemaal.
3 -1
Pheadrus
Alles hangt met elkaar samen. Er is geen opslaghuis met "beschikbare spelers" met een levertijd van 2 dagen. Goede spelers zitten al op goede plekken en gaan pas weg als ze een concrete mogelijkheid zien bij Ajax. Er wordt zo makkelijk gedacht over timing zaken.
0 -1
Pheadrus
Ze wilde Wober al meteen halen, hij was al in A'dam op bezoek geweest. Maar hij wilde niet komen omdat hij achter Sanchez en de Ligt geen kans op spelen had. Al dat gelul van het had eerder gemoeten is veel te gemakkelijke bla, bla praat. Wober kwam pas toen Sanchez weg ging. Toen lagen we al uit de EL.
0 0
NouridolbergNeres34
Op de transfermarkt duidelijk gefaald.

Het hele TH moet op de schop, het werkt gewoon niet.

had je eerder gehandeld op de markt voor een linksback, rechtsback, en een buitenspeler , dan had je niet hoeven aanklooien met dijks, veltman, en younes. En durf ik te wedden dat je zowiezo de EL had bereikt.

Maar ze komen altijd met excuses kunstgras, spelers willen niet naar Ajax vanwege de Eredivisie ,onzin betaal je maar wat meer salaris geld zat. Ze hadden echt wel gekomen toen wij nog voorronde CL speelde en voorronde El , ja na de uitschakeling niet meer logisch.

Komt nog bij de samenstelling van de staf is dramatisch geen ervaring en de assistenten zijn angsthazen.
4 -1
trainerdv
Ik vind het allemaal niet zo slecht. Vergeet niet dat paniekaankopen veel slechter zijn dan uiteindelijk niemand halen. We zijn en blijven een opleidingsclub waar de jeugd per definitie de opvulling is voor een vertrekkende speler.
Alleen als iemand een directe aanvulling is, halen. Is dat niet mogelijk (en dat is steeds vaker het geval), dan haal je niemand.
1 -7
Bobbaasje
Bosz, Krüzen en Sánchez weg, vuilniszakken kwam er voor terug en je haalt geen CL voetbal.

Goed bezig Overmars, Van der Sar, Bergkamp, Spijkerman en l'Ami.. not.
4 -3
wladimir
Bosz, Krüzen en Sanchez waren niet te behouden. Vorig seizoen speelde we ook geen CL. Het seizoen ervoor ook niet. Toen plaatste we ons met heel veel moeite voor EL waar we vervolgens niet konden overwinteren. Ik ben heel erg bang dat we ons verwachtingspatroon zullen moeten bijstellen.
1 -2
RedFeather
Shit, heb je het stuk ook gelezen of wat?
1 0
Koenniiee
Hhaha, nee hij is altijd druk in de weer met vuilniszakken.
3 0
BrandjeXL
Ach mensen vergeleken met aankomend jaar was dit seizoen peanuts.
Dit jaar zijn Klaassen, Sanchez en Traore gegaan.
Volgend jaar wordt het nog erger. Veltman zal gaan denk ik. Younes moet verkocht worden want heeft dan nog maar een jaar contract. Ziyech zal gaan. Viergever en Dijks lopen beide gratis de deur uit. Dolberg wordt er ook niet gelukkiger op lijkt mij.
Ik voorspel voor volgende zomer pas de echte problemen.
0 0
Youri08
Zou alleen Ziyech jammer vinden nu Nouri weggevallen is. Verder geen problemen met jouw lijstje als Dolberg zich niet verder ontwikkelt. Afgelopen zomer ben je veel meer kwaliteit kwijtgeraakt.
0 0
wladimir
Voor Onana is de vervanger al in huis gehaald. Orejuela / Zeefuik worden de vervanger van Veltman. De Ligt en Wöber worden het centrale duo. Sinkgraven krijgt dit seizoen de kans om de vaste linksback te worden. Viergever kan gewoon nog worden verlengd. Er wordt flink gescout naar een talentvolle linksback. Feyenoord haalde Haps. PSV verloor Willems en kon geen vervanger vinden. Buttner werd niet door Vitesse verkocht. Daley Blind is mogelijk ook transfervrij aan het eind van het seizoen.

Van de Beek en Frenkie de Jong zijn uitstekende middenvelders. Door Siem de Jong aan te trekken heeft Overmars al geanticipeerd op een vertrek van Ziyech. Met Schöne, Eiting en misschien Sinkgraven zal er flink worden gescout naar versterking. Ayoub is volgens mij aan het eind van het seizoen transfervrij en is mogelijk een optie.

Younes gaat aan het einde van het seizoen inderdaad vertrekken. De opvolger hebben we al binnengehaald. Johnson. Met Kluivert, Cerny en Neres hebben we talentvolle buitenspelers. Huntelaar heeft voor een jaar getekend en stopt mogelijk na dit seizoen. Dolberg ligt vast tot 2021. Ajax vraagt de hoofdprijs en ik zie in z'n huidige vorm geen club dat voor hem betalen.
1 0
Pheadrus
Prima commentaar. We staan er echt eigenlijk prima voor. We doen ook Europees mee met de Youth League; CL voor O19. Dit jaar kunnen Kluivert en de Ligt gewoon meedoen. Groede kans dat ze die cup winnen en dat is echt een prijs voor Ajax.
0 0
NouridolbergNeres34
Als dijks veltman en younes vertrekken daar mis je niks aan. Dolberg ziyech ga je wel missen, net als dat misschien een Onana ook een keer een vertrek zal overwegen zal een zwaar gemis zijn.
0 0
Maxwell_5
Ik weet dat ze voor jong Ajax zijn gehaald, maar ik mis nieuws over de Zuid Afrikaanse aankopen. Geen presentatie, geen foto's, geen berichten over meetrainen oid. Ga mij bijna afvragen of ze echt een transfer hebben gemaakt.
0 0
Rujar
Het vertrek van Bosz daar is het mis gegeaan. Je had gewoon de eisen van Bosz moeten inwiliggen. Je moet zoeken in de hoek waar de onvrede is begonnen.

Dat het TH, direct of RvC fout zat is wel dudielijk. Bosz houd alleen zijn mond omdat hij zelf nog goed verdiend heeft aan de transfer
5 -1
Pheadrus
Bosz is weg gegaan om dezelfde reden als Sanchez en Klaassen; hij kon hoger op en meer geld verdienen. Realiseer je wel; Bosz heeft nooit grote klappers gemaakt als voetballer. Hij is een betere trainer dan voetballer. Hij wil nu cashen en ik geef hem geen ongelijk. Dat gezeur dat hij is weggepest door het TH is een boodje aap verhaal.

Ik ben het wel met je eens dat het een grote impact heeft gehad op het begin van het seizoen.
0 0
kleinedraaicirkel
Dit ging er mis.

Uit:
Peter Bosz & Kruzen

In:
Spijkerman, Bergkamp, L'ami.
17 -3
Youri08
Heeft die Barac nog een andere club gevonden?
0 0
chrisjuhhh
Je begint met , dat de RVC tegenhoud ,dan is toch je conclusie dat dit de reden is van alle vertragingen ?

Zorg gewoon dat alle posities een 2 tal spelers op je lijst staat , zodat je eerder kan anticiperen op eventueel vertrek , Blessures , tegen vallende prestaties , dan is er alvast een begin .

Ik zou als ik Ajax was alvast besprekingen gaan doen voor een linksback die op de lijst staat voor komend winter transfer .

Een linksbuiten verbaasd het me steeds weer dat Kluivert helemaal niet op links kan spelen en waarom niet ?
Als je nu gewoon Younes / Kluivert voor links heb en Neres / Cerny voor rechts heb dan heb je voor de eredivisie voldoende kwaliteit staan en dat geeft vertrouwen aan de spelers dus betere prestaties en niet zoals nu Neres in een 424 systeem laten spelen en zodra er omgeschakeld word naar 433 dan Kluivert inbrengen en ja dan ga het wat beter logisch , maar je verkloot Neres op den duur mee en wie flikt dit steeds weer bij de Technische ploeg wie ???

Voor dit seizoen staat het wel enkel de invulling op het veld nog , want vergeet niet je speelt eredivisie en beker niet meer niet minder .

Onana / van Leer/ Lamprou , Doel klaar !

Orejuela / Zeefuik / Veltman , rechtsback klaar !

Veltman / de Ligt , RCV klaar !

de Ligt / Viergever/ Wober , LCV klaar !

Sinkgraven / Viergever / Dijks , linksback klaar !

F de Jong / vd Beek / Ziyech / S de Jong , rechts midden klaar !

vd Beek / F de Jong / Schone / Eijting , mid midden klaar !

Ziyech / F de Jong / Schone / Sinkgraven , links midden klaar !

Neres / Cerny / Kluivert , rechts voor klaar !

Huntelaar / Dolberg / Cassierra , Spits klaar !

Younes / Kluivert / Dolberg / Cerny , linksvoor klaar !

Let wel voor dit seizoen is het prima enkel hoe maak je je opstelling en maak je tactiek ?

Het huidige technische bank ; Keizer / Winter / Spijkerman / L'Ami / Bergkamp / Rekelhof . niet klaar !
Hier zit het grootste probleem en wel hierin : Spijkerman zou met pensioen gaan door terug te schakelen naar Jong Ajax ( ook dit is niet best ) , maar ik zou zeggen stop ermee Hennie na dit seizoen !
Bergkamp de cultuurbewaker is prima als spitsen trainer en ervaring , maar niet teveel invloed uitoefenen op het 1e daar is Keizer voor !
Winter een prima assistent en doet wat hij moet doen ( geremd ) en heeft voldoende ervaringen Europees !
L'Ami is een goede keepers trainer en dat is ook wat hij moet blijven doen zonder enig iets om meer te doen zoals een boekje meenemen en spelers uitleggen hoe te doen , dit is kul en onzin , want daar zijn en trainingen en voorbesprekingen voor !
Rekelhof is een Performance Coach en waarschijnlijk niet een van de betere wat Ajax moet en of wil nastreven , maar nu speculeer ik op de geruchten die ik hoor verder ken ik hem niet zo .

Welke spelers gaan weg na dit seizoen ?
(Al het onderstaande is een vermoeden )
Huntelaar ( 1 jaar contract ) Veltman , Viergever , Ziyech , Dolberg , Dijks , Younes , Lamprou , deze gaan weg en nu kan je alvast je lijstje gaan maken om te kijken hoe of wat .

Dolberg / Cassierra
Huntelaar / Sierhuis / Danilo Pereira da Silva ??(eigen jeugd )
Veltman als rcv is iemand nodig voor achter de Ligt !
Viergever / Dijks iemand nodig !
Younes / Johnsen (eigen jeugd ) !
Ziyech / F de Jong ??/ of beter een nieuwe aankoop erbij met Carel voor de minuten erbij .
1 -3
Koenniiee
Je posities zijn 'klaar' en 'goed genoeg' omdat je bent uitgeschakeld in Europa mede door het niet-investeren. Had je geïnvesteerd, was er meer kans op succes en had je meer kans op het behouden van Sanchez. Daarom weiger ik - ik zeg niet dat jij dat doet - om nu een compliment uit te delen aan de beleidsbepalers voor de 'goede selectie in de ED en de beker'.

Wat er aan komt, is afwachten. Maar over het algemeen zie ik veel positieve dingen in de JO19 (individueel) en wat talent in Jong Ajax. Maar opnieuw lukt het de beleidsbepalers niet om succesvol te investeren in directe kwaliteit voor Ajax 1, dan wel tijdig. Dat is een mislukking.

Overigens zou het een ABC'tje moeten zijn dat elke TD al bezig is met lijstjes voor de winterse en zomerse transferperiode. Nouri valt weg en plots schieten ze in de paniek en gaan ze nog spelers bekijken. Om vervolgens bij Siem uit te komen. Ook op zulke momenten moet je al lijstjes hebben voor als er blessures komen..
6 0
waayop
Het lastige is dus dat Ajax geen TD heeft maar een TH. Overmars wordt geremd door TH en de RvC, dat is een belemmering in effectief handelen. Los van de beleidsmatige keuzes.
4 0
chrisjuhhh
Tuurlijk Koen heb je gelijk daarom kijk ik naar het nu en wat ga en kan je doen om alles eens voor te zijn , dat heet evalueren .
J kijk na je eigen jeugd wat heb ik , je kijk waar het niet is in de jeugd en dat haal je en verder , waar heb ik een betere speler met ervaring nodig dan maak je van daar uit lijstjes .
Ook voor de jeugd heb je lijstjes en daar werkt het wel ( heel raar ) .

Kijk blijven wijzen op wat fout gaat is erg makkelijk je kan ook aangeven wat je eventueel goed kan doen en dat is moeilijker .
0 -2
MosesD
Geen speld tussen te krijgen. Onvoorstelbaar. Tja, wie beoordeelt en evalueert het TH en wat zijn de beoordelingscriteria? Zo snel mogelijk afschaffen dit gedrocht.
2 -1
Koenniiee
Zal niemand verbazen dat dat is wat jij eruit haalt. Ook al heb je (deels) gelijk, het gaat in de eerste plaats vooral om de personen. Het idee van een technisch hart met voetbalmannen werkt goed. Er had een oud-voetballer die ook beleidstechnische- en managerskwaliteiten heeft in dat 'hart' gemoeten om alles in goede banen te leiden.

Of je haalt Van der Sar uit dat systeem en laat hem de beoordeling doen, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij te licht is voor zijn job. Maar om een non-voetballer het technisch hart te laten beoordelen is ook geen optie. Of had in elk geval een dubbelfunctie er voor uitgetrokken, zoals Van Kinsbergen mét Van der Sar. Maarja, dat wou Hennie Henrichs en consorten niet. Die zag liever de voetballers volledig ten onder gaan, zoals nu.

Bv. het technisch hart haalt een linksback omdat die noodzaak er is en die non-voetballer besluit even dat het niet nodig is omdat hij vindt dat Dijks zulke sterke verdediger is. Tsja, dat werkt ook niet. Een voetbalman (communicatief vaardig, leider, etc.) of een non-voetbalman gesteund door een voetbalman moeten dit gaan faciliteren als AD. Dan kan een TH prima!
2 -3
MosesD
Ik heb vanaf dag 1 grote twijfels gehad bij het TH. En ik heb gelijk gekregen. Het ging mij niet alleen om de poppetjes die ongeschikt waren (communicatief niet sterk, geen (bewezen)management-skills). Ook de constructie klopt natuurlijk niet. Een assistent trainer die de baas is van de hoofdtrainer. Een gotspe. Overmars ook een dubbelfunctie. Werkt niet. Van der Sar dito. Zo snel mogelijk afschaffen dit gedrocht.
0 0
Youri08
Vd Sar moet sowieso uit het TH. Hij is Algemeen Directeur en zit veel te kort bij de RvC om in het TH te zitten. Mensen in het TH moeten onafhankelijk hun mening kunnen geven, puur op voetbal gebaseerd en dat kan hij niet.

Imo moet het TH bestaan uit de passant (trainer), de jeugd (hoofd opleidingen) en de lange termijn (TD). Je kan evt de lange termijn niet bij bij de TD leggen maar daar een aparte positie van maken zoals nu met Bergkamp maar dan ga je wel veel schijven krijgen als daar nog een TD boven komt en daarna nog een AD en daarna nog een RvC.

Je gaat er vanuit dat de passant 2 a 3 jaar blijft en hij moet voor het directe succes zorgen. Hij geeft in het TH aan wat er direct ontbreekt in zijn selectie waarop hoofd opleiding en lange termijn kunnen schieten in het belang van de club. In 9 van de 10 gevallen zullen jeugd en lange termijn naast elkaar staan bij Ajax omdat de filosofie nou eenmaal is om eigen jeugd voorrang te geven. Als zij het eens zijn kan het hele plan naar de AD die met de RvC mag stoeien of het ook financieel/ strategisch in het belang van de club is. Zij moeten/ mogen zich niet bemoeien of het op voetbal gebied een goede keuze is, dat is niet hun taak.
3 0
chrisjuhhh
vd Sar zit niet in de RVC .
1 -2
Youri08
Zeg ik dat dan?
1 0
chrisjuhhh
ja en ik citeer en kopieer : Youri08, ma 11 september 2017 om 10:35Vd Sar moet sowieso uit het TH. Hij is Algemeen Directeur en zit veel te kort bij de RvC om in het TH te zitten
0 0
Youri08
Dus? Staat daar nergens dat vd Sar in de RvC zit? Hij zit er te kort bij/ te dichtbij. En als je verder leest staat nog dat de AD (vd Sar) met de RvC moet stoeien over beslissingen. Een AD kan nooit in de RvC zitten volgens mij.
0 0
NR9
Kort gezegd Wanbeleid. Exit technisch Hart
10 -1
Pheadrus
Wat?
Het TH dat vorig jaar Bosz, Dolberg, Traoure, Ziyech en Sanchez haalde en daarmee de EL finale in de steigers zette; moet dat nu ineens weg?
Jij hebt wel een heel korte termijn geheugen!
0 0
Lagasj
En nu dat achterlijke TH ontbinden en terug naar korte lijnen.
TD beslist over verkoop/aankoop samen met hoofd opleidingen en trainer.
TD levert in mei lijst in bij RVC met aan en verkoop mogelijkheden.
Een algemeen directeur die voor rust in de tent zorgt.
RVC doet stap terug. Van Wijk opstappen. (wil toch al stoppen)
Jonk terug als hoofd jeugdopleidingen.
Op zoek naar een trainer met persoonlijkheid die o.a. de 5 seconden regel en de komende derde man er weer inslijpt.
In januari nieuwe linksbuiten, RB en LB aankopen. (eind nov. kandidaten klaar hebben en onderhandelingen starten)
3 -2
BrandjeXL
Fout, hoofd opleidingen zit nu al in TH dus er veranderd niet veel. Een trainer is een passant dus die dan krijg je dezelfde taferelen als onder MvB en Jol. Dan gaan ze eisen neer leggen en krijg je de raarste aankopen. Dus nee, een trainer moet het beste uit zijn selectie haleb maar zijn inspraak bij aankopen mag heel minimaal zijn.
2 -1
Youri08
Ja maar met de invulling van het TH nu heeft de passant helemaal niets te vertellen. Je gaat geen fatsoenlijke trainer aantrekken die minimale inspraak in de samenstelling van zijn selectie heeft. Uiteindelijk wordt hij wel afgerekend op de resultaten van die, door anderen bepaalde, selectie. Dat werkt niet.

In de tijd van MvB en MJ zaten er lichtgewichten op bepalende posities. In de visie van Cruijff en bijv Bayern zou zoiets nooit voorkomen dat de passant zoveel macht heeft.
0 0
BrandjeXL
Jc was pertinent tegen een TD. Daar draaide destijds die hele rechtszaak zo'n beetje om dus ga je weer weer td aanstellen dan ga je meteen al in tegen de lijn Cruijff.
0 0
Ruff Rhythim
Wat ging er goed?
Ben je in een regel klaar...
3 0
Duif63
Precies wat ik al jaren schrijf en roep en ook volgend jaar weer zal schrijven want ik heb niet de illusie dat er iets aan het beleid gaat veranderen.
0 0
eros
Al met al was het zeker een chaos! Het Europese seizoen is over en we hebben geen links back.

Maar is dit aan Overmaats te weiten? Ik vind van niet!
Richarlson had Overmars graag binnengehaald, maar de RVC treuzelde te lang.
Wober had Overmars graag eerder binnengehaald, maar wilde geen 3e/4e man zijn achter deLigt, Viergever, Sanchez en Riedewald.
Orejuela was denk ik een 5e/6e keus. Maar als je van de RVC niet meer als 5 miljoen mag uitgeven voor een back en je overige transfers worden geblokkeerd, kom je bij deze spelers uit. Gelukkig hebben we Diks of Haps niet gehaald. Wel had ik graag vDrongelen erbij gehad.
Johsen is gewoon een top aankoop, zal er niet gelijk staan, maar is in potentie 10x beter als Larsson.
vLeer is de beoogde opvolger van Onana binnen 1 a 2 seizoenen. Topaankoop!
Huntelaar,... topaankoop!
Siem gaat denk ik heel veel toevoegen aan dit Ajax samen met Huntelaar. En dat voor slechts 2 miljoen.

Conclusie: vLeer, Huntelaar, Siem, Johnson en Wober zijn topaankopen. Orejuela krijgt vooralsnog het voordeel van de twijfel.

We hebben tegen goede prijzen verkocht, en Sanchez was gewoon niet te houden.

Vind het jammer dat er geen linksback is gehaald, maar Sinkgraven of Viergever op linksback zijn in mijn ogen beter als een Haps. We moeten gaan voor een hoger niveau, en daar behoort Dijks zeker niet toe,... maar ja, dat kost geld.
8 -3
trodat4030
Siem, betwijfel of het zo'n topaankoop is als jij beweert. We waren met Donny, Appie, Frenkie en Careltje onderweg naar een combinerend middenveld. Appie valt weg, Careltje is nog niet klaar voor 20 basisoptredens, maar met Siem ga je 'opeens' compléét een andere kant op met de samenstelling van je middenveld. Combinatievoetbal is met Siem gewoonweg niet mogelijk. Het is gewoon volstrekt belachelijk om Siem te halen en te doen alsof het een vervanger is van Appie. Je verliest een spelmaker en haalt iemand terug die juist een spelmaker nódig heeft om te renderen.. En je krijgt met Siem weer het befaamde loper-passer-controleur middenveld, persoonlijk zit ik daar écht niet op te wachten. Siem zie ik dan ook als een soort pinchitter op t middenveld. Wat mij betreft staan vd Beek, Ziyech, de Jong en zelfs Schone hoger in de pikorde.

Wöber, ik weet natuurlijk niet of je hem uitgebreid gescout hebt, maar op basis van die 10 minuten tegen VVV kun je niet zeggen of het een topaankoop is of niet. En dat kun je ook niet baseren op het feit dat hij pas wilde komen nadat Sánchez vertrok. Het enige dat je daarvan kan afleiden is dat het een slimme jongen is die aan carrièreplanning doet en ontwikkeling prefereert boven een (lukeratieve) transfer. Heb wel verhalen over hem gehoord van een Oostenrijkse kennis die voorzichtig positief waren, maar wel met een flinke slag om de arm. Dat stelt me niet 123 heel erg gerust vooralsnog. Schijnt dat er flink overbetaald is voor deze jongen (zou ongeveer 3 milj waard zijn volgens mijn contact).

Johnson kan absoluut voetballen, maar je kan ook zien dat ie er nog niet is. Die zie ik nu nog niet als directe versterking, terwijl we die juist wél nodig hebben op die positie.

Uiteindelijk denk ik dat we met v Leer en Huntelaar raak hebben geschoten, de rest moet nog blijken of is gewoon geen versterking (op korte termijn, daar waar je de markt voor op gaat).
2 0
chrisjuhhh
waarde speler is in het huidige leven totaal niet meer relevant en kan van alles mee gebeuren , maw nu 7.5 mio vlg jaar is dat alweer 10 mio terwijl 2016 3 mio was .
wat vind je van dat Braziliaantje heb hem nl nog niet gezien ?
0 0
trodat4030
Ik heb hem alleen tegen PSV u19 gezien (Supercup), daar maakte ie geen onuitwisbare indruk, maar dat deed niemand die wedstrijd. Ik ga daar ook geen oordeel over vellen. Aankomende zaterdag maar eens opnieuw kijken.
1 0
chrisjuhhh
ok bedankt en ik zal denk ik ook weer aanwezig zijn ;)
0 0
Koenniiee
De RvC deed alleen moeilijk bij Richarlison. Die had voor Ajax gekozen als ze wat sneller met een beslissing kwamen, maar toen Watford kwam was Ajax kansloos. En bij welke transfer deed de RvC verder nog moeilijk?

Overmars heeft gefaald door geen linksback te halen, niet te investeren in directe kwaliteit voor Ajax 1 op rechtsback en geen '6'. Dat waren dé posities waar je immens veel progressie kon boeken. Dan had je Nouri/Ziyech (LAM) en Donny/Frenkie (RAM) en goede nieuwe '6' met Schone (en Eiting) daarbij en twee dynamische backs. Dat is meer kans op Europees voetbal en (veel) meer wedstrijden waardoor iedereen aan veel wedstrijden komt (De Jong en Van de Beek spelen er dan nog elk 25 op dezelfde positie).

Man, als ze daar toch directe kwaliteit hadden gehaald dan had je zo'n heerlijke selectie. Richarlison was ook helemaal niet nodig, enkel die drie posities (tot Sanchez ging). En directe kwaliteit is ook voor Ajax te halen omdat Schone, Veltman en Dijks snel te vervangen zijn. Vraag je Ajax om een vervanger met kwaliteit voor Ziyech te halen, tsja, dan begrijp ik dat je met een speler komt die het vooral van potentieel moet hebben (als voorbeeld).
0 0
Pheadrus
Dank je. Jij geeft een realistische overzicht van de transfer acties van de afgelopen zomer.

Tegenslagen heb je altijd in de sport maar om het TH overal de schuld van te geven is veel te simpel.

Bedenk wel; dit is hetzelfde TH dat Traore, Dolberg, Sanchez, Neres en Peter Bosz naar Amsterdam haalde en daarmee de EL finale heeft bereikt. Dan zijn ze een jaar later niet ineens onkundig.
2 -1
Daneman
Dat Siem gehaald is vind ik behoorlijk dom. Een ervaren bikkel voor achterin op het middenveld was veel belangrijker geweest. Voor vele tegenstanders is van Beek als CVM te jong, niet tegen de laagvliegers. En Schone is en blijft een mooi weer voetballer. Met gebrek aan wilskracht en uitstraling.
0 -1
Puurvoetbal
Als je alleen naar samenvattingen kijkt, krijg je dit soort conclusies en struisvogelgedrag.
6 -2
Heiko
Lekker kort verhaal
9 -1