Het nieuwe thuisshirt is bekend! Check hem op de officiële Ajax-site.

Analyse: Donny op 6, Frenkie opvolger Davy

SJvanveen, 23-07-2017 om 16:20, 36001 views, Ajax Showtime | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

'Frenkie is een jongen die nooit balverlies lijdt', sprak Peter Bosz na afloop van Kopenhagen-thuis. Ajax plaatste zich door een 2-0 zege voor de kwartfinale van de Europa League en in de thuiswedstrijd mocht Frenkie de Jong kort voor tijd invallen voor Donny van de Beek, die op zijn beurt de geschorste Davy Klaassen had vervangen in de basis.

Een paar maanden later is deze wissel, al dan niet in andere woorden, onderwerp van gesprek. Klaassen is vertrokken naar Everton, Ajax heeft uitgesproken geen vervanger binnen te halen, dus wie moet de captain van vorig seizoen opvolgen? Het merendeel zegt Van de Beek en een enkeling zegt De Jong, zo blijkt uit een poll van zeven dagen op Twitter met 2689 stemmen. 69 procent ziet Ajax' jeugdproduct als opvolger van Klaassen, 31 procent het talent uit Arkel.

Voor de buitenwacht is opvolger duidelijk
Duidelijk dus: Van de Beek moet volgens de buitenwacht Klaassen opvolgen. Dat is een logische gedachte. Al sinds Van de Beek naam maakte in de A-junioren is hij dé gedroomde opvolger van Klaassen. Beide middenvelders lijken immers veel op elkaar. Karakter, uiterlijk, de kwaliteiten; beiden hebben loopvermogen en gevoel voor ruimte in vooral de diepte, beiden hebben een hoog arbeidsethos en conditie, ze zijn technisch verfijnd, hebben kwaliteiten om zowel op korte als lange afstand succesvolle passes te versturen, Klaassen en Van de Beek kunnen goals maken én zijn afkomstig uit de befaamde Ajax-jeugdopleiding.

En dat laatste, dat is belangrijk voor velen. Als je een echt Amsterdams jeugdproduct bent, je zit tegen een basisplaats aan en er komt ruimte: ja, dan verdien je een kans en heb je (intern) een streepje voor op een aankoop. En laat De Jong die nou net zijn. De technicus kwam twee seizoenen geleden over van Willem II, werd direct ongelukkig verhuurd aan zijn oude werkgever, kwam halverwege vervroegd naar Amsterdam, excelleerde meteen en wordt inmiddels in één adem genoemd met Van de Beek en voorheen Nouri, waarmee De Jong afgelopen voetbaljaargang vaak het middenveld vormde van Jong Ajax.

Tijdens wedstrijden van de beloften uit Amsterdam wisselde continu de samenstelling van het middenrif. De Jong in het begin van het seizoen controlerend, aan het eind van het seizoen als aanvallende middenvelder en Van de Beek op 6. Het was een schitterend dynamisch geheel met samen- en wisselwerking, spelplezier én resultaat, dat veelal hetzelfde bleef. Dit zegt genoeg over niet wie, maar hoe Ajax Klaassen moet vervangen.

De Jong én Van de Beek 
De Jong en Van de Beek moeten namelijk allebei spelen. Dat verdienen ze. Als je echter een opvolger aan moet wijzen, ben je snel geneigd om naar één individu en eenzelfde type speler te kijken. Een kopie het liefst. En ja: dan kom je snel uit bij Van de Beek. Hier zit mogelijk een kern van waarheid in, maar onderschat De Jongs kwaliteiten niet. Hij is namelijk heel goed, een van de besten bij Jong Ajax sinds zijn komst, absoluut niet minder dan zijn kamergenoot in Oostenrijk, een ander type speler, maar heel ver in zijn ontwikkeling. Dat blijkt ook uit statistieken van SciSports. Vanuit alle competities genomen verstuurt De Jong, in vergelijking tot Van de Beek en Lasse Schöne, de meeste passes per negentig minuten die ook nog eens relatief gezien het meest succesvol zijn. Daarbij is De Jong aanvallend het meest dominant en zet hij de meeste dribbels in met maar liefst een slagingspercentage van 95%.

Hoewel de meeste wedstrijden van De Jong op Jupiler League-niveau waren, heeft hij in invalbeurten in zowel de Eredivisie en Europa League en oefenwedstrijden laten zien dat hij klaar is om op het middenveld van Ajax te spelen. Als je de definitie van een Ajax-voetballer aan iemand moet uitleggen, dan heb je aan drie woorden genoeg: Frenkie de Jong. Hij is de ideale man aanvallend op het Ajax-middenveld. 

Frenkie de Jong - Highlights (2016/17)

Helemaal als Van de Beek achter hem staat. De Nijkerkervener moet (op termijn) de plek van Schöne als controlerende middenvelder overnemen. Aan het einde van vorig seizoen riepen supporters al (terecht) dat Van de Beek op die positie moest spelen. Waarom niet nu? Dat Van de Beek ook een voetballende zes is, liet hij zien tegen Standard Luik met een wereldassist op Anwar El Ghazi en defensief heeft hij door de jaren heen conditioneel en fysiek veel kracht gewonnen. Dit gecombineerd met zijn tactische kennis, spelinzicht waar ballen gaan komen en data die laten zien dat Van de Beek in eigenlijk niets slecht is, maakt hem met zijn multifunctionalisme op het middenveld en zijn allroundkwaliteiten de moderne controlerende middenvelder van Ajax voor heden en toekomst. 

Dit gaat ten koste van Schöne, maar hij is en blijft heel waardevol. Hij geeft samen met De Jong de meeste keypasses (passes die leiden tot een doelpoging), hij gaat de meeste verdedigende duels aan, koppelt hier een hoog winstpercentage aan en zijn intercepties zijn met 6,9 per negentig minuten het meest van zijn teamgenoten. Desondanks lieten de Europese duels in de laatste fase van het vorige seizoen zien dat Schöne niet altijd meer conform aan het hoge tempo kan spelen. Van de Beek kan dit wel. De jongeling moet na jaren ontwikkelen minuten maken in Ajax 1 en kan, als hij geregeld speelt, binnen mum van tijd hetzelfde en meer gaan brengen dan Schöne. Van de Beek is immers moderner, fysiek sterker, sneller en heeft meer dynamiek dan de Deens international.Speelt tijdens het lange seizoen Van de Beek op 6 en maakt Schöne op dezelfde positie genoeg minuten in vooral de Eredivisie, dan kan De Jong automatisch excelleren op zijn favoriete positie rechts aanvallend op het middenveld. Naar eigen zeggen kan hij overal op het middenveld spelen en maakt het hem niet uit, maar De Jongs kwaliteiten komen optimaal tot zijn recht als hij dichter bij de goal van de tegenstander speelt. Daar kan hij in de laatste fase de lijnen uitzetten. Zijn draaicirkel is absurd klein, hij speelt (bijna) altijd naar de juiste kleur op het juiste moment, liet thuis tegen Go Ahead Eagles met een loopactie en daaropvolgende goal zien goed gevoel voor ruimtes te hebben en hij laat minimaal drie keer per wedstrijd zijn tegenstanders het nakijken met individuele acties. Dat laatste heeft Van de Beek, met alle respect, minder.

Middenveld-trio voor heden en toekomst
Kiest Keizer niet voor de natuurlijke opvolger van Klaassen (Van de Beek), maar voor een ander type dat meer in het verlengstuk ligt van Litmanen, Dani, Van der Vaart, Sneijder en Eriksen, dan heeft Ajax hét middenveld-trio voor het heden en de toekomst. Van de Beek – De Jong – Ziyech heeft namelijk alle facetten die Keizer wil zien in zijn middenrif. Allen beheren ze de capaciteiten om op voetballende wijze 'de slag op het middenveld' te winnen. Om centrale middenveld-dominantie te creëren, waar Keizer zo op hamert. De trainer heeft spelers nodig die goed zijn in de kleine ruimtes, risico in hun spel leggen, complementair aan elkaar zijn en aanvallers vrij kunnen spelen. Dat kunnen ze alle drie. En dan heb je ook nog eens Lasse Schöne, Carel Eiting en talenten uit Jong Ajax achter de hand.  

Ondanks de uitkomst van de poll is niet óf Van de Beek óf De Jong de opvolger van Klaassen, maar zijn ze dat allebei. De vrienden hebben samen op het middenveld bij de beloften laten zien een dynamiek te creëren die nauwelijks te kloppen valt. Korte passing in een hoog tempo, veel beweging, onderlinge wisselingen en geduld in de opbouw om uiteindelijk tegenstanders aan gort te spelen. Dit kunnen ze nu bij Ajax 1 gaan doen. Straks praat niemand meer over Klaassen, omdat Ajax met twee supertalenten zijn opvolging heeft opgelost.

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | email: sjorsvanveen@live.nl)

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
waynelove
Dijks is onze nieuwe linksback
0 -1
Daantje Makkes
Donny.
0 0
NouriVandeBeek
Ziyech-Van de Beek-De Jong'

Het liefst al vanaf woensdag. Hopelijk gaat Keizer er niet lang over doen om lasse te passeren.
2 -1
VIPete
Ik vind Donny in potentie beter dan Klaassen. Laat vaak geniale dingen zien. Frenkie is misschien nog wel beter technisch gezien. Middenveld Donny Frenkie Zyech?
2 -1
Ajax4life16
Frenkie is met Ziyech onze beste middenvelder, die moet sowieso in de basis komen dit jaar
1 0
Petervandersluis
Dit jaar wordt het jaar van Frenkie de Jong. Nederland gaat kennis maken met het fijnste talent om naar te kijken op de Nederlandse velden.
2 -1
De_Realist
Technisch gezien loopt Frenkie de Jong mijlenver op Donny voor. Hopelijk ziet Keizer dat ook snel genoeg in.
1 -1
bremovic
donny op 6 sneijder en ziyech ervoor
0 -2
De_Realist
Liever Frenkie op 6 met Sneijder en Ziyech er voor.
0 -1
BarAjax
Sneijder wilt alleen een half jaartje komen; hebben we niks aan. Doe mij dan maar gewoon DVDB, Frenkie en HZ.
1 0
Saanchez
Ik ben de laatste twee jaar enorm onder de indruk geraakt door Frenkie. Ik denk dat hij serieus een geweldige toekomst voor zich heeft en hoop dat hij dit seizoen definitief doorbreekt bij ons! Keizer is voor hem de ideale trainer om een basisplaats mee te veroveren en het is natuurlijk des Ajax om hem voor de leeuwen te gooien. Een middenveld met Ziyech--vd Beek--De Jong kan serieus smullen worden. Wel wat onervaren maar dat zegt ook niet alles. Bovendien heeft Donny stiekem best wat wedstrijdjes meegepakt en serieuze Europese ervaring. Desondanks zou misschien een ervaren versterking op t middenveld geen overbodige luxe zijn, simpelweg omdat het weer een lang seizoen wordt en de breedte van de selectie nog niet helemaal in orde is. De vraag is: wie?
3 0
achterlijn
Ik ben al onder de indruk van hem toen speelde hij nog voor Willem II, hij speelde in een of ander Oranje jeugdelftal, in die wedstrijd zag je al dat hij een grote ging worden.
Ajax en Psv zaten toen nog achter hem aan.... ik hoopte uiteraard dat hij voor Ajax zou kiezen, wat hij gelukkig ook gedaan heeft.

Die jongen laat al veel langer zien dat hij over uitstekende voetballende kwaliteiten beschikt.... alleen waar Ajax vd Beek en Kluivertje wel al de nodige speelminuten geeft op erg jonge leeftijd (zou het aan de naam Kluivert liggen?) werden deze niet aan Frenkie gegund terwijl Frenkie beter is dan Kluivert en vd Beek.

Frenkie MOET gebracht worden dit jaar, anders ging ik pleite als ik hem was, hij is te goed om in jong te laten verpieteren.
0 0
BobaAjax
Hij is gewoon eerste wissel, en met schone betekent dat hij genoeg minuten zal krijgen en zichzelf in de basis gaat spelen .

Toch moet er een middenvelder bij komen, wat als Ziyech geblesseerd raakt? Mis je toch een hoop goals / assists vergeleken met vorig jaar.
0 0
BrandjeXL
Hou nou eens met die Schöne als basisspeler te zien. Elke idioot kan zien dat hij niet meer mee kan. Ja thuis tegen Vvv misschien maar als je maar iets druk op hem zet dan ziet het er bijna zielig uit zo traag als dat hij is.
3 -1
BobaAjax
Onzin, schone was vorig seizoen voor de winterstop gewoon belangrijk voor Ajax. Aan het eind van het seizoen werd het inderdaad minder, maar dat kan ook gewoon vorm zijn. Hij is gewoon basisspeler en De jong zal in de competitie vaker gaan starten, zijn minuten maken. Vergeet niet dat hij zelfs nog bijna geen eredivisie ervaring heeft .

Gelukkig denkt onze trainer er ook zo over, anders had hij afgelopen wedstrijden niet zo geoefend!

Vd beek, de jong, Ziyech is ook prima, maar vergeet niet dat ze heel jong zijn, dus ook niet alles kunnen spelen. Schone is nog steeds belangrijk tot we een ervaren speler erbij hebben op het middenveld.
Daarbuiten hebben we eiting, die ook rustig gebracht moe worden.
Maar reageer dan is op het andere wat ik zei: wat als Ziyech geblesseerd raakt ?
Er moet gewoon nog iemand bij?
0 0
BrandjeXL
Ja de mensen die niet inzien dat Schöne tekort komt kan ik niet meer serieus nemen. Zeker niet als ze over zijn prestaties beginnen van een jaar terug.
1 -1
BobaAjax
Haha, kortzichtig. Dus je neemt Het technisch hart en de trainer van Ajax niet serieus. Hij heeft in februari zijn contract met 2 jaar verlengd.

Zelfde als met blind, viergever, Veltman ben ik blij dat ze niet naar supporters als jou luisteren.
1 0
BarAjax
Eens! Ik hoop dat MK meteen ballen toont door dit middenveld aan te houden. Liefst al tegen Nice. Lasse met Frenkie rouleren in de ED en KNVB beker in vroeg stadium ivm rust/geleidelijk brengen van Frenkie.
1 0
PeterVKV
Hakim, Donny en Frenkie vormen een heel goed middenveld. Schone komt ook wel aan zijn wedstrijden in de eredivisie. Eiting moet zich nog meer bewijzen en is er alleen voor nood. Sinkgraven is in feite natuurlijk ook een middenvelder dus dan heb je er 5 a 6. Daarna komen Noa Lang en Mazraoui in beeld als de nood heel hoog is.

Met de nieuwe linksback die MOET komen heb je samen met Viergever, de Ligt, Sanchez, Veltman en Zeefuik 6 verdedigers en met Sinkgraven erbij kan je zeggen 6 a 7. In nood heb je nog Eitng als LCV en Bergsma als RCV maar ik betwijfel of ze snelheid genoeg hebben om het echt te maken.

Het is allemaal net aan voor verdediging en middenveld vooral omdat de jeugd op dit moment ook niet echt aanstormend is. Wat Richarlison betreft, als hij kiest voor Chelsea moet hij worden uitgeleend aan een waarschijnlijk veel mindere club dan Ajax en is hij dus echt dom en hoeven we hem ook niet. Maar hij zal wel niet echt dom zijn dus ik denk dat hij morgen gewoon Ajacied is.
1 0
johnd
Lijkt mij een goed plan.
0 0
Aeter
Donny is veel allrounder als Klaassen hij is overal net iets beter in, een betere 6 een betere passer. Alleen gevoel voor positie was bij Klaassen perfect, die wist altijd waar een bal ging vallen of die nu aangeraakt werd of niet. Dat heeft Donny niet, in ieder geval niet zoals Klaassen, maar dat maakt hem ook veel allrounder, het is een loopwonder, met gouden passing en fysiek is ie ook vrij sterk.
2 -1
Tinus
Je doet Klaassen echt tekort nu. Hij heeft meer diepgang dan VdBeek, meer scorend vermogen en Klaassen heeft als geen ander de kwaliteit om een bal met 1 keer raken diep te spelen in de vrije ruimte. Dat moet Donny nog maar bewijzen.
3 0
PeterVKV
Allrounder dan. Verder eens.
1 0
MosesD
Zo lelijk inderdaad.....
0 0
AFCA1510
Helemaal gelijk.
1 -1
ajaxtukker89
gevalletje eto en ballotelli de warme worst van marc van dit jaar we zien het van zelf
0 -3
Youri08
Punten en komma's zouden jouw tekst leesbaar maken
1 0
mvdk
Ik zie iedereen druk doen, maar ALS Richarlison komt zal dat pas maandagochtend bekend worden. Ajax is beursgenoteerd...

Voor de rest zijn er vooral een hele hoop indianenverhalen.
3 0
Youri08
Waarom vandaag niet dan? Beursgenoteerde bedrijven maken vaak nieuws buiten beurstijden bekend.
0 0
NouriVandeBeek
Niet zo druk maken om Richarlison zou ik zeggen. Het is geen nieuwe Neymar. Als die niet komt dan zoeken ze naar een andere optie. Voorhoede heeft toch geen prioriteit.

Als die wel komt dan is het ook prima. We hebben er toch geen invloed op.
0 -1
Petervandersluis
Was het ook niet DiMarzio die zei dat ac milaan in de race was voor richarlison, terwijl de zaakwaarnemer dit ontkende
1 0
amthree
richarlison komt dan niet en overmars "met deze selectie gaan we het doen"
0 -1
MennoJerry
CHELSEA LOOK SET TO SIGN BRAZILIAN WINGER RICHARLISON

readchelsea.com
0 -1
MennoJerry
Op chelseanews staat nog niks. Ik hoop dat het poeppraat is.
1 0
amthree
Laat die richarlison lekker en voor pavon gaan!
0 -1
amthree
Richarlison naar chelsea.....
0 -1
Ajacied33
Ja,dus? Wereld vergaat niet hoor als hij niet komt. Ik zag mensen al opstellingen maken met Richa erin. Ik had en heb zoiets van "we praten wel verder als het echt rond is'... Als hij niet komt zal ik er geen traan om laten. Komt ie wel,ben ik blij en verwelkom ik een Ajacied
0 0
MosesD
De Jong imo het grootste talent van Ajax, moet op plek Klaassen komen. Van de Beek op 6 ook logisch, omdat Schöne steeds meer moeite heeft het te belopen en een veel mindere balafpakker is. Neres op rechtsbuiten en niet Kluivert. Ik hoop dat Keizer dat ook gaat inzien.
0 0
kokkie
Kwestie van tijd dat Schone uit de basis word gespeeld en dan zal het inderdaad zo zijn dat Donny op die plek komt en Frenkie op de plek van Klaassen .
Om te beginnen is het goed dat Donny er naast Ziyech en Schone in staat ik denk dat Schone niet veel hele wedstrijden speelt vaak zal de Jong er voor hem inkomen en nog voor het eind vh seizoen neemt die het helemaal van hem over .
0 0
mistermiyagi
Ajax moet die buitenspelers afschaffen, met 3 spitsen spelen! Dolberg, Huntelaar en Kluivert. (zwevend)
Ziyech er kort achter.
1 -2
MennoJerry
Ik zou sowieso wel s willen zien hoe Dolberg en Huntelaar het naast elkaar doen. Ik vind Dolberg een hele goede spits maar ik vind hem nog niet sterk genoeg in de duels. Wel qua snelheid en creativiteit, maar niet qua kracht en bal vasthouden.
1 -1
klompv
Vind het een prima plan B. Zou kiezen voor Kluivert links, Dolberg centraal, Neres rechts. Dan krijgt Dolberg naar mijn idee meer bruikbare voorzetten dan dit seizoen van Younes en Traoré. Maar mocht het hiermee niet lopen dan.kan ik me wel vinden in bovenstaand alternatief.
0 0
MennoJerry
Hangt er denk ik vanaf wanneer plan B nodig is. Als de slag aan het verliezen bent op het middenveld zou ik met een 4-4-2 gaan spelen. Met half opkomende backs, Ziyech op 10, Schöne op 6 en Donny en Frenkie RCM/LCM. Voorin Huntelaar en Dolberg.
1 0
M.Olsen
En dan alles maar ook echt alles in de kleine ruimte uit spelen? Dat kunnsn messi neymar en sanchez op een goeie dag. Maar bij ajax gaat dat niet hoor
0 -1
Budapest
Het wordt in het artikel al een beetje benoemd, maar het probleem is: De Jong heeft heel weinig ervaring op het hoogste niveau. En Van de Beek ook slechts beperkt. Beide in de basis kan dan toch problemen opleveren. In veel eredivisiewedstrijden misschien niet, maar in grote/intense wedstrijden is het heel erg afwachten.
Ervaring zegt niet alles natuurlijk, maar de statistieken zijn gebaseerd op wedstrijden met veel tegenstanders van (zeer) laag niveau. Het is dus maar de vraag of hij ook zo ver komt met z'n dribbels en zo vaak lekkere passjes kan geven als de tegenstander heel wat beter is.

Begrijp me niet verkeerd, hij verdient een kans en veel minuten. Maar om hem nu meteen in de basis te zetten, samen met een andere (relatief) onervaren middenvelder, heeft wel een erg hoog falingsrisico.
0 0
Daniii
Xavi begon ook als 6 bij Barcelona dus zo spectaculair is het niet dat Van de Beek aangezien de speelstijlen van hun redelijk hetzelfde zijn ook vaak op 6 zal spelen.

Maar inderdaad De Jong brengt iets anders dan Van de Beek op de nr 8 plek en is wat frivoler.dus misschien ook gelijk creatiever.

Samen is prima voor mij geen Sneijder, Van der Vaart scenario's in dit geval lijkt me
5 0
Afcagauke95
Gewoon rustig aan minuten geven tegen de kleinere vooral en wanneer hij er klaar voor is de grotere wedstrijden steeds meer gaan gebruiken!
0 0
Barra
Gelukkig heeft Keizer een jaar met Frenkie kunnen werken en weet hij wat hij allemaal kan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij aankomend seizoen genoeg minuten maakt en misschien wel een basisplaats afdwingt. Erg goede speler die altijd de wat extras heeft in voetballend opzicht
6 0
chrisjuhhh
Logisch !
0 0
Jajijdaar
Als Ziyech geblesseerd raakt, zijn we de klos.
Type Ziyech of Sneijder zelf moet Ajax echt nog aantrekken.

Hopelijk komt Kadioglu nog snel van NEC over.
0 -1
Budapest
Denk het niet, ipv Kadioglu is die Fin gekomen
0 -2
Ajax#1900
Huh? Dat is jouw interpretatie, die nergens op is gebaseerd. Kadioglu zou echt niet voor de A1 komen natuurlijk. Volgens die logica zou Kadioglu ook niet kunnen komen door de komst van Pasquali.
1 0
RvhC74
Gewoon lekker allemaal Sneijder afzeiken hier in Nederland. Echt belachelijk dat een speler met zo'n kaliber keihard afgemaakt wordt maar bv 20 klasses beter is dan Schone. Ajacieden schaam je je kapot!!!
1 -9
chrisjuhhh
Ik me schamen, omdat ik Sneijder niet meer ziet zitten ??

Ik oordeel als dat Sneijder zelf geen Ajacied is , want dan had hij eerder langs gekomen !

Ik zit sinds jaren in DE Johan Cruijff Arena , ik zat / stond in de Meer , Het Olympisch stadion , ging mee met uitwedstrijden door heel Europa en dan ben ik ineens geen Ajacied meer , omdat ik geen Sneijder wil bizar man .

Duizenden Euro's / Guldens gespendeerd pas nog voor mijn Ajax naar Oostenrijk geweest ( en ja had het gezien ) en dan moet ik aanhoren van een figuur als hier , dat ik geen Ajacied ben , mwah de wereld op zijn kop
3 0
Voetbalverstand
Vergeet niet dat een klein groepje m hier afzeikt. Voor de rest van de ajacieden is Sneijder eeb held!
2 -2
chrisjuhhh
Je bedoel de succes supporters .
1 0
A Cohen
Hé Hé, eindelijk het zal tijd worden.
Frenkie de Jong is een onderschatte KANJER in de dop.
Zijn handelingssnelheid is hoog, ziet het spelletje, heeft een goed schot.
Gewoon vergelijkbaar met Eriksen, geloof mij maar.
Middenveld Ziyech, Frenkie en Donnie v d Beek lijkt mij de 1e en beste keus.
Onder druk gaat het Schöne wat minder af, maar zeker een goede bankzitter en leider buiten het veld.
Frenkie moet nu gaan spelen, geloof mij maar hij is zo balvast en onderschat.
3 0
achterlijn
Mooie woorden over Frenkie van jou.... maar hij heeft ook meer kwaliteit dan Eriksen.
0 0
OKP-AFCA
Als we jou moeten geloven is Frenkie nu al een perfecte wereldtopper.
0 0
MennoJerry
Ik zou ook zeker tegen Nice met Frenkie en Ziyech starten en Schöne op 6. Bovendien zou ik woensdag ook Huntelaar laten beginnen. Het kon nog wel eens een hele lastige wedstrijd gaan worden.
1 -1
achterlijn
Ja zou zo gek nog niet zijn.
0 0
MennoJerry
Ik zou ook zeker tegen Nice met Frenkie en Ziyech starten en Schöne op 6. Bovendien zou ik woensdag ook Huntelaar laten beginnen. Het kon nog wel eens een hele lastige wedstrijd gaan worden.
0 -1
Professor
Ik geloof je voor de hele 100%. vd Beek op 6 en Ziyech en de Jong ervoor.
1 0
Jappindo
Middenvelder is welkom, selectie is dun
2 0
achterlijn
Nee goede middenvelders hebben we genoeg, alleen nog 1 of 2 verdedigers als Richarlson komt tenminste, anders moet er ook nog een aanvaller bij
0 -1
Budapest
@Achterlijn: We hebben er 5 in de a selectie (Sinkgraven is tegenwoordig linksback), waarvan er 2 (en zeker Eiting) vrijwel geen ervaring hebben op het hoogste niveau. Daarnaast zijn de meesten vergelijkbare types (technische mannetjes die graag de bal hebben en rondspelen).
Ik zou graag nog een fysiek sterke balafpakker hebben, om complementair te zijn aan wat we al hebben.

Vergeet niet dat we, vanwege het trieste voorval met Appie, twee middenvelders kwijt zijn en er niks voor in de plaats is gekomen. En in Jong Aja speelt op het moment geen groot talent die echt klaar is voor minuten in 1 (als je Eiting bij 1 rekent) wat we vorig jaar wel hadden.
0 0
achterlijn
Frenkie speelt niet alleen maar rond, hij speelt de meeste tijd naar voren, of hij rent zelf met de bal naar voren bij zijn tegenstander weg.
Schone speelt ook het meeste naar voren, Ziyech kan het ook en Sinkgraven kan ook voorruit spelen, van Eiting weet ik eigenlijk niet precies hoe hij speelt.

Sinkgraven is voor mij gewoon een middenvelder, je kan hem nu gebruiken op linksback en als middenvelder.
Ik zelf zou Dijks niet weg doen, ik vind Dijks best een goede back, dan heb je Dijks, Sinkgraven en Viergever die daar kunnen spelen.... maar goed, aan alles te merken wordt Dijks verkocht en komt er nog een linksback bij.

Weet je, ik vind ook niet dat je teveel spelers moet hebben, dat lijdt ook alleen maar tot onrust in de groep, misschien dat je in geval van nood ook Youness op het middenveld kan zetten.
0 0
gi0vanni
Wat een drama. Nu Nouri weg is moeten we er nog wat bij hebben. Of hebben we naast Eiting nog meer grote talenten?
0 -1
achterlijn
Ik zou niet weten wie voor Frenkie plaats moet maken, maar in de loop van het komende seizoen ging het wel gebeuren, iemand verliest zijn plek aan Frenkie als het aan mij ligt, hij is bij verre de beste voetballer bij Ajax en de tijd voor een basisplaats in Ajax 1 begint te komen.

Frenkie is zonder twijfel een veel betere voetballer dan vd Beek, ik weet het nog niet met vd Beek, hij is lang zo goed niet en nog zeker niet zo ver als Klaassen was.
4 -8
NouridolbergNeres34
LH Ziyech (6)Donny RH Frenkie.

0 0
achterlijn
ja maar Ajax moet ook ervaring in het team hebben en daardoor behoord Schone altijd in de beginopstelling bij mij... Ziyech speelde ook altijd bij mij daar is geen discussie over nodig.

Schone is ook gewoon beter dan vd Beek... wat heeft vd Beek in godsnaam tot nu toe laten zien... voor mij maar heel weinig, scoren kan die niet, in de gaten duiken zoals Klaassen ook niet, technisch is hij ook geen wonder. Het enige wat hij kan is hard werken, maar niet zo goed als Klaassen, maar een harde werker heb je ook gewoon nodig op het middenveld met het Afjagend spel welke Ajax speelt...... het is verdomd moeilijk.
0 0
AjaxIsrael
7 psv'ers (aankoop gillers) hebben druk zitten minnen.
0 0
3*stars*3
Ben ook geen grote Donny fan (als aanvallende middenvelder).
Als 6 lijkt hij mij een hele goede optie en die gaat zich daar zeker door ontwikkelen.
Frenkie als aanvallende middenvelder, met Ziyech naast/iets voor hem, is een dodelijke tandem.
5 -2
Ajaxsupzuidned
Moet natuurlijk een plus zijn!
0 0
achterlijn
Ja ik ook niet ik vind vd Beek gewoon middelmatig, maar dat vond ik van Klaassen ook altijd, pas het laatste seizoen vond ik Klaassen pas echt goed....
Een feit is wel dat je iemand op het middenveld nodig hebt met loopvermogen, die mee verdedigd en die aanvallend 'in de gaten duikt' bij de tegenstander, Klaassen kon dit en deed dit maar bij vd Beek heb ik nog niet gezien dat hij in de gaten kan duiken zoals Klaassen deed, als vd Beek dat niet beheerst dan heb je niet zo heel veel aan hem, er wordt hier geschreven dat hij technisch goed is.... nou daar ben ik het niet mee eens, ik vind hem technisch redelijk maar niet meer.

Mijn probleem is eigenlijk dat je ten alle tijden ervaring in je elftal nodig hebt want met alleen jonge gasten win je niks. Schone heeft die ervaring en is dus broodnodig, nogmaals eerlijk gezegd ik weet niet wie voor Frenkie plaats moet maken maar Schone mag dat niet zijn (althans in de beginopstelling) en Ziyech ook niet......ja wie blijven dan over?.. vd Beek alleen denk ik die plaats moet maken voor Frenkie.

Het is moeilijk ....ik ben dan ook zeker niet voor het aantrekken voor Sneijder, we hebben op het middenveld kwaliteiten genoeg.
0 -8
chrisjuhhh
Middelmatig ???????????
Jij spoort echt niet en of nog nooit Donny zien spelen .

Einde discussie !
1 -1
achterlijn
Ja een zeer middelmatige voetballer, zijn kwaliteit is hard werken.

Dus ik bepaal dat jou mening niet het einde van deze discussie is!
0 0
gras
VdBeek is een uitstekende middenvelder. Ik snap niet dat Ajax fans een middenvelder zonder individuele actie gelijk middelmatig vinden. Kijk dan eens naar andere kwaliteiten. Zag je hem vorig jaar niet tegen Schalke en Lyon?
4 -1
chrisjuhhh
Die jongen heeft meer klasse en techniek dan Klaassen .
2 -1
Rinus M.
Van de Beek is een prima middenvelder, vele malen beter dan de huidige Sneijder en hij verdient een kans, die gaat hij ook krijgen.
5 0
achterlijn
Sneijder mag sowieso niet gehaald worden, wij hebben hele goede middenvelders, het is al een probleem dat Frenkie geen basisplaats heeft nu, en dan zou je met Sneijder erbij halen dit probleem nog eens groter maken, trouwens Sneijder is al dik over zijn top.

Als Richarlison ook komt dan zou ik alleen nog voor een of twee verdedigers kijken.
2 0
Ajaxbrl
Zie liever Schone Ziyech en Sneijder , Gewoon een sterk middenveld met veel ervaring en dan is het aan Frenkie en Donny om zich in de basis te knokken.
0 -7
chrisjuhhh
Een leuk middenveld dat overlopen word internationaal en tegen de toppers .
Goed nagedacht .
0 -1
achterlijn
Ten alle tijden Frenkie boven Sneijder, Sneijder is in mijn ogen binnen kort afzienbare tijd voorbij gestreefd door Frenkie...
2 -1
TheRiviera
Je realiseert je eigen wel dat je nu claimt dat De Jong voorbij Sneijder is gestreefd? De man die veruit de beste speler van Galatasaray werd genoemd. Jaren lange ervaring heeft. International is en dan vind je dat De Jong beter is?

Ik denk dat Sneijder zichzelf rot zou lachen als hij dat zou lezen. Dat is zowat het zelfde zeggen dat Kuivert beter is dan Robben. Ik snap niet waarom al die jonkies zo erg worden gehyped door fans en de club zelf. Het zorgt ervoor dat die spelers een level van arrogantie krijgen waardoor ze denken dat ze het wel effe gaan doen.

Bazoer,Tete,Riedewald zijn allemaal ook nog jonkies maar konden niet dealen met het feit dat ze op de bank kwamen te zitten en vonden zichzelf een voor een basisplaats waardig en nu zijn ze alle 3 weg. Waarom zou dat zijn denk ik. Waarschijnlijk omdat ze toch niet zo geweldig waren als iedereen dacht.

En ook hun werden zwaar gehyped als geweldige talenten.
0 -2
Ajaxbrl
Dat mag hij dan even laten zien dit seizoen
0 -1
achterlijn
Ja maar ze moeten hem dan ook wel brengen, smijt hem maar voor de 'ratten', en dat mogen ze bij bij Neres ook langzaam gaan doen, in Ajax1 leren die jongens het meeste en niet in jong...het ritme van Ajax 1 is broodnodig voor deze twee, beide zijn toppers qua voetballend vermogen...

Neres is nu een half seizoen bij ons en die mag gewoon niet meer teruggezet worden naar jong want dat kon wel eens 'dodelijk' zijn voor zijn ontwikkelingen.
1 0
boris
Dat is leuk op een half veld 7 tegen 7. Maar schone redde het zelfs niet in grotere wedstrijden met Ziyech en Klaassen naast m. Laat staan Sneijder ipv Klaassen
2 0
achterlijn
Sneijder in plaats van Klaassen?... dat is bij voorbaat het kampioenschap weggooien.
Klaassen was de aandrijver van het elftal, hij maakte de meeste belangrijke meters, hij was het conditioneel en qua vechtlust het voorbeeld voor iedereen... en die kan je niet met Sneijder vervangen, Sneijder heeft veel te weinig loopvermogen, het Ajax systeem wat ons vorig seizoen zo een mooi voetbal heeft gebracht is dan onmogelijk nog te spelen omdat Sneijder niet kan afjagen.
2 0
Ajaxbrl
Oke jij je zin Donny Wes en Hakim op het middenveld
0 -1
chrisjuhhh
Donny Frenkie en Hakim op het middenveld .
Goed zo je ga je lessen verbeteren hier !
Zet hem op !
0 -1
Wimdewilde
Mooi stuk, prima spelers op het middenveld bij Ajax dus....Maar 1 ding mis ik nog: "Lengte op het middenveld". Wat nou als wij weer tegen een anti-voetalploeg spelen zoals ManU. Dat we weer verzuipen op het middenveld tegen Fellaini of een andere grote reus, die de ballen alleen maar doorkopt. Sanchez op 6 in gevallen van nood kan dat? En dan Frenkie de Jong het spel laten maken vanuit de verdediging?
0 0
achterlijn
Ja ik ga er verder niet op in maar lengte in de as is zo verdomd belangrijk, dat was ook de reden dat we uit bij Rostov uit de CL geknikkerd werden.
0 0
waayop
Prima stuk, hier kunnen de meeste voetbaljournalisten een vette punt aanzuigen. Meer van dit Showtime!
0 0
aJaxppy
De jong voor de verdedeging, donny van rechts hakim van links
0 -1
Thymo10
Ik zou ook wel eens een middenveld willen zien met frenkie op links, ziyech op rechts en vd beek controlerend.
2 -1
Ajaxsupzuidned
Schone is een geweldige voetballer maar kwam in alle grotere wedstrijden van afgelopen seizoen tekort.
Daarom vd Beek en Frenkie de Jong op het middenveld samen met Ziyech.
2 0
chrisjuhhh
Schone is een leuke voetballer die geweldig was onder de Boer en door zijn vrije trappen redelijk goed deed en verder te traag is .
Rest met je eens .
0 0
JanTa
Wat ik eigenlijk al een tijdje geleden al voorspelde komt dus uit met v/d Beek die de plek van Schöne overneemt en de Jong op de plek waar Klaassen ooit speelde.
2 0
Koenniiee
Heeft Keizer Lasse al gepasseerd dan?
0 -1
JanTa
Kwestie van tijd.
1 0
cyrus
middenveld moet worden frenkie 8 hakim 10 donny 6.
6 0
Rinus M.
Precies, dus kunnen sommigen hier nu stoppen met dat bedelen om Sneijder.
6 0
Ajax27
Feit blijft dat er 1 of 2 middenvelders bij moeten. De grote kracht afgelopen seizoen was de sterke bank. We werden niet slechter door wissels, maar vaak beter. Je hebt nu maar 4 middenvelders. Ik zou graag tegen een middenveld met Ziyech, vd Beek, Frenkie aankijken, maar ik denk nog wel liever naar een middenveld met Ziyech, Sneijder, vd Beek waarbij Sneijder als 6 wordt neergezet. Hij is niet meer zo snel als vroeger maar nog steeds veel sneller als Schone, technisch sterker en dan heb je een echte leider op het middenveld.
1 -2
AFCAzef6
We hebben nog wel een extra middenvelder nodig
1 0
Ozymandias
Persoonlijk vind ik Schöne, Ziyech, Vd Beek en De Jong alle vier basiswaardig. Ik zou ze dan ook alle vier als basisspelers gebruiken en ze dus roulerende de drie posities op het middenveld laten invullen. Met 34 wedstrijden in de Eredivisie keer drie posities gedeeld door vier spelers kunnen alle vier dat zo'n 25 Eredivisie wedstrijden in de basis beginnen. Tel daar de wedstrijden in Europees verband en voor de beker bij op en alle vier zullen meer dan genoeg aan spelen toekomen.
0 0
trodat4030
In de jeugd zou ik daar absoluut voor opteren, vooral om alle 4 de spelers zich het meest te laten ontwikkelen. Maar in het 1e, waar prestaties wél belangrijk zijn (itt de jeugd), lijken vd Beek en Ziyech me vaste waardes. Zonder vd Beek vind ik dat er té weinig body staat (vind ik totaal niet leidend, maar is wel behoorlijk pluspunt als je het wél hebt) en zonder Ziyech mis je imo teveel stootkracht voorin. Vd Beek schakelt imo het makkelijkst tussen de 6 en de 10 (rechts aanvallende mid) en in die zin voorzie ook ik dat vd Beek eerst AM zal spelen en dat het aan Frenkie is om Schone uit de basis te spelen (vd Beek dan naar CVM, Frankie op AM). Ben heel benieuwd hoe Keizer dit ziet, zou hem hier wel eens over willen horen praten.
2 0
chrisjuhhh
Heeft hij al eens gedaan in Jong Ajax vorig seizoen .
Ik ben het met je eens trouwens dus plus 2 en we spreken hem erop aan dan maar :)
0 0
Petervandersluis
wat had ik graag op termijn een middenveld met frenkie Donny en Appie gezien. De wereld is zo hard
13 0
NouridolbergNeres34
Ja echt he wat een klasse had je dan in het veld om je vingers bij af te likken. Tragisch dat we dat we die 3 niet meer zullen gaan zien samen op het veld.
1 0
Ron403
Man wat keek ik daar naar uit zeg...
3 0
superman0313
Iedereen lijkt me. Geen dag gaat tot nu toe voorbij, zonder even aan die arme appie te denken..
2 0
insectenverdelg
Roep ik ook al een tijdje
0 0
Babangida83
Ik vind De Jong juist een 6, een spelbepaler. Zelfs onder absolute druk, draait hij zeer makkelijk weg en creëert daarbij gelijk een man meer situatie. Hij doet me denken wat dat betreft aan Pirlo, regisseur op het middenveld. Ook niet snel, magnifieke pass en zie hem die bal maar eens af te pakken. Lukt je niet.
Dat hebben we op 6 nodig, want daar begint de rust in het elftal. Makkelijk wegdraaien daar, is een vereiste.
Het loopvermogen van Donny is juist op de positie van Klaassen nodig.
1 0
superman0313
Niet snel?? in vergelijking met fucking Pirlo is die dat zeer zeker wel.
0 0
Babangida83
Op de eerste meters misschien. Kan me nog een sprint herinneren in de EL-finale bij een counter van ManU. Werd hij er finaal uitgelopen door Sanchez. Moet wel toegeven dat hij sneller is, dan ik had gedacht.

https://www.youtube.com/watch?v=K8qHiI0wLfQ
Vanaf minuut 6:55

Over z´n versnelling heb ik het niet. Die van Pirlo is ook prima.
0 0
zuidzuid
Goed gezien. Heeft de beste versnelling vanuit stilstand van de eredivisie. Nu al.

Plus je moet s opletten, hij lijdt haast geen balverlies. Ook wel prettig op de 6
1 0
zivkabrimovic
Frenkie is in een wedstrijd op 32,6 kmh geklokt. Hij heeft ook nog eens een versnelling waar je u tegen zegt.
1 0
AjaxAddicted
Frenkie prachtige voetballer. Mag van mij in de basis. Laat hem maar doorgroeien. Schone is klaar. Past niet meer. Is veel jaren belangrijk geweest maar tijd voor nieuwelingen. En de Jong en van Beek kunnen dat. Durft Keizer het aan?
1 0
NouridolbergNeres34
Laten we het hopen schone kan het niet meer belopen haalt alle snelheid eruit. Lekker met vd beek frenkie en ziyech spelen. Schone als 12e man gebruiken.
1 0
AjaxAmsterdamnn
Is het geen gek idee om misschien met schone, donny en frenkie op 1 middenveld te spelen? En dat Ziyech dan op Links of Rechtsbuiten gaat? Vond Ziyech zeker meevallen tijdens de keren dat hij in een wedstrijd toevallig op links terecht kwam en dan had hij altijd een goede actie in huis..
1 -4
Jorehn
Ja dat is wel een gek idee. Bijna net zo gek als Schone op rechtsbuiten. Dat wil ik ook niet meer zien...
0 0
AjaxIsrael
Mooi omschreven.
Hoop dat Donny, frenkie en ziyech het middenveld gaan vormen.
Met schone als oude rot, eiting als talent en eventueel nog sinkgraven heb je genoeg opties achter de hand.
Alleen mis ik Appie alweer als ik dit stuk lees :(
1 0
PetrosQ
Het verschil tussen Donny en Davy is dat Donny ook in de breedte goed kan weglopen en daardoor vrijkomen. Paar stapjes naar links, paar stapjes naar rechts. Vervolgens neemt hij de bal in de kleine ruimte aan, met misschien wel een man in de rug. Een schijnbeweging, wegdraaien en vooruit inspelen. Dat kon Davy veel minder, waardoor hij in de as minder tot recht kwam. Ook Frenkie kan dit goed, wat van hen goede spelers voor de as maakt. Ik denk dat Frenkie alleen verdedigend nog niet mee kan in de Eredivisie. Davy had dan meer diepgang en kon soms als tweede spits fungeren. Dat heeft Donny dan weer minder. Daarom zal Hakim ook veel dieper staan komend seizoen, in de tijd dat Schone nog op 6 staat. Ik denk dat door het seizoen heen Frenkie steeds meer speeltijd krijgt. Daarbij denk ik dat Lasse het eerste uur zal spelen op 6, wordt vervangen door Frenkie , waarbij Donny naar de 6 terugzaktZ Uiteindelijk zie ik hem Lasse na de tweede seizoenshelft uit de basis spelen.
0 0
jaribombari
Ziyech banken. Zou super mooi zijn.
0 -11
mickey2602
En wie wil jij dan als derde middenvelder zien? In dit stuk gaat het over Donny en Frenkie,aangevuld met Ziyech.
Maar nogmaals,als jij Ziyech graag ziet banken,wie moet er dan voor hem op het middenveld?
1 0
jaribombari
Schöne dan maar. Ik had Appie daar extreem graag gezien, maar goed.... Schöne heeft de beste steekbal in huis. Dus dan wordt het Schöne, vd Beek en nog iemand. ziyech vind ik echt zwaar overschat.
0 -2
afcas
en schone vindt je niet overschat? d
1 0
jaribombari
Nee want dan zouden mensen hem hier extreem goed moeten vinden en dat is meestal niet het geval ;-)
0 -2
Causio
Wat een prettig en overtuigend stuk.
1 0
gras
Donny moet inderdaad op 6, omdat hij vanuit daar zijn momenten kan kiezen diep te gaan en als 6 ook kort op de tegenstander kan zitten. Dat controlerende vermogen mist Schone en maakte dat Ajax vorig seizoen in een aantal wedstrijden toch weer grip kreeg.

En eens dat frenkie's kwaliteiten als half ook cruciaal kunnen zijn. Idealiter wisselen ze van positie. Dat s natuurlijk puur totaalvoetbal, maar kan alleen als de automatismen in het team zitten.
3 0
Koenniiee
Zeker gras. Vooral dat laatste is mooi, die automatismen zit er al zo goed in bij die 2.

Het klinkt 'cru' voor zo'n bepalende speler, maar het vertrek van Klaassen heb ik nooit erg gevonden. Zijn doelpunten zullen gemist worden, maar worden opgevangen door de vleugelaanvallers die meer vrijheid gaan krijgen. En er komt nu meer voetbal in de ploeg.
1 0
AjaxIsrael
Zelfs Ziyech is niet echt geschikt voor het korte combinatievoetbal.
Appie, donny en frenkie vulden elkaar daarin perfect aan.
3 0
Koenniiee
Ziyech loert altijd voor de lange assist. Kan ook erg verrassend zijn, maar klopt exact wat je zegt.
1 0
ram
Eens. Maar ik denk dat het gehele middenveld te jong en te zwak is. Eigenlijk denk ik dat alleen Ziyech en Donny er in de grote wedstrijden structureel zullen staan.
1 -3
Ajaccus
Eens, een middenveld dat kan roteren lijkt mij ook ideaal.
0 0
WyZynDeBeste
Voornamelijk omdat ik vind dat Schone op 6 niet meer kan en het misschien iets te vroeg is Frenkie daar neer te zetten, zou ik inderdaad Donny best op 6 willen zien en Frenkie op RAM.
0 0
EazyMe
Als je het seizoen gelijk goed wilt beginnen, begin je met Ziyech - Van de Beek - de Jong!
1 0
Wimmel
Van mij mag het, graag zelfs!

Bedankt voor het ondersteunen met cijfers wat velen van ons al een tijdje willen zien! Ik vermoed echter dat dit het middenveld van begin 2018 gaat worden en dat Lasse eerst nog een paar maanden zijn kunstjes mag laten zien op basis van vorig seizoen.

Mooi artikel om de zaterdag mee te beginnen.
2 0
SJvanveen
Dank!
1 0