Winnend O17 één punt verwijderd van titel

JipVR, 25-04-2017 om 16:35, 9978 views, AS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax O17 is op een haar na zeker van de titel. De Amsterdammers wonnen hun uitwedstrijd bij Utrecht O17 met 1-2 en zijn nog maximaal één punt verwijderd van de titel. Zaterdag moeten de Ajacieden nog een punt halen, mits concurrent AZ woensdag van PSV wint.

Ajax kwam aardig uit de startblokken en kreeg na tien minuten een prachtige kans via De La Vega, Ekkelenkamp en Gravenberch. Laatstgenoemde kwam net iets te kort, maar vlak daarna was het vanuit de corner wél raak voor de Amsterdammers. Botman had het vizier op scherp in de zestien van Utrecht en nam de openingstreffer voor zijn rekening: 0-1.

Vervolgens nam trainer Gery Vink een aantal opmerkelijke beslissingen. De coach gooide zijn middenveld totaal om, waardoor Gravenberch op het middenveld stond en Ekkelenkamp het via de punt van de aanval mocht proberen. Het spel liep vervolgens totaal niet, maar dat gold ook voor Utrecht, waardoor Ajax met een voorsprong de kleedkamers op kon zoeken.

De eerste echte kans van Ajax na de thee was meteen raak. Utrecht werkte niet voor het eerst zeer matig weg, waardoor Gravenberch breed kon leggen op Ekkelenkamp, die niet faalde en de marge op twee bracht. Maduro kreeg later in de tweede helft een enorme mogelijkheid op de derde treffer, maar zijn schot werd gekeerd door de Utrechtse goalie. 

In plaats van een derde Ajax goal kwam er een aansluitingstreffer voor Utrecht, dat de lange bal speelde: 1-2. Vervolgens bleef Ajax alsnog wel de bovenliggende partij en kwamen De la Vega en Maduro nog in de buurt van de goal. Die kansen gingen er niet in, maar de overwinning werd over de streep getrokken.

Opstelling Ajax: Reiziger; J. Maduro, Van Gelderen, Botman, Dest; Q. Maduro (Brobbey 41'), Aberkane (Farcas 41'), Ekkelenkamp; Sint, De la Vega, Gravenberch.
Wissels: Meuwese, Farcas, Brobbey, Margaret, Hernandez, Musampa.

Doelpunten:
0-1 Botman (10')
0-2 Ekkelenkamp (60')
1-2 Utrecht

Bijzonderheden:
- De kersverse winnaar van de Future Cup verdedigt met nog twee wedstrijden te gaan een voorsprong van drie punten op nummer twee AZ. De Alkmaarders spelen woensdag uit bij PSV.
- De Eredivisie voor B-junioren eindigt zaterdag al, een maand eerder dan alle andere jeugdcompetities. Dat komt omdat op 4 mei het EK O17 start voor Oranje.
- De thuiswedstrijd tegen Utrecht werd nipt met 3-2 gewonnen. Utrecht is de nummer zes van de ranglijst met twaalf punten uit twaalf wedstrijden. Ajax heeft er 29.
- Als Ajax en AZ hetzelfde resultaat halen of als Ajax punten morst en AZ niet, dan volgt de beslissing komend weekend. Ajax speelt dan thuis tegen Vitesse, AZ thuis tegen ADO Den Haag. Als Ajax en AZ gelijk eindigen in punten, dan volgt een beslissingswedstrijd.

Volg de wedstrijd via Twitter:

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DomenicoDolce
Ok, maar voor een leek als ik: Wie zijn op dit moment de pareltjes in deze selectie?
0 -1
NouriVandeBeek
J.Maduro (toch wat beter dan Q, Maduro), Gravenberch, Van Gelderen en De La Vega.
0 0
altijdwelwat
Ik kan het alle 4 (nog) geen pareltjes noemen.
0 0
Rsv
Wat een gedoe over de O17 iedere keer zeg
0 0
geDaante
Ja sommigen maken zich werkelijk druk om de opleiding van Ajax, de basis en levensader van Ajax. Anderen boeit het niet zo, als er maar gewonnen wordt. Dat mag, al begrijp ik daar niks van.
5 0
Mikes
Hahaha idd.
0 0
Mikes
Wel grappig dat mensen vanuit hun huis en af en toe een wedstrijdje kijken het beter weten dan, nah laten we zeggen 40 mensen die er dagelijks mee bezig zijn. Je hebt een visie, maar een visie betekent niet dat je niks anders mag doen. De o17 is een team wat niet de spelers heeft om mooi aanvallend voetbal te spelen. Er lopen geen mooie lichtvoetige spelers rond. Over 1 a 2 jaar ga je met de o15 lichting het anders zien, dit heeft er mee te maken dat die wel deze spelers hebben. Maarja de beste stuurlui staan altijd aan wal. En nee Gery Vink is niet mijn favoriete jeugdtrainer, maar er komen nog steeds talenten aan die uitstekend passen in het aanvallende voetbal.

Om het verschil aan te geven tussen o17 en o15. De o17 is een gemiddelde ploeg er is maar 1 speler die bij oranje zit en het niveau is niet beter dan az, psv etc. De o15 daarin tegen steekt ver boven de concurrentie in nederland uit, hierdoor kan je aanvallend voetbal spelen en zelfs vaak in een 3-4-3 formatie spelen.

Het gaat er overall om dat je spelers opleidt voor ajax 1 en dat gebeurd. Kluivert en De Ligt als recentste voorbeelden.
0 -4
trodat4030
Zelfs ík kan aantrekkelijker spelen met de selectie van deze wedstrijd, kwestie van keuzes maken, de juíste keuzes welteverstaan. Als jij ook, net als ik, gemiddeld 2x per week op DT present bent, je smoel open trekt en praat met omstanders langs de velden en ook je ogen goed de kost geeft, dan kan jij t ook.. Kwestie van ballen hebben.

Leuk die voorbeelden van de Ligt en Kluivert, maar wie van deze ploeg zie jij over 3-4 jaar tegen het 1e aan schurken? En op welke positie? Dáár gaat het namelijk om. Justin en Matthijs speelden onder Gery toen Jonk nog de touwtjes in handen had en Gery verplicht werd om aantrekkelijk te spelen zodat spelers in hun kracht speelden en zich konden ontwikkelen op de punten waar ze zich móesten ontwikkelen.

Ik zie over 2 jaar eerder een hoop weggestuurde spelers van de huidige u15, waarom? Omdat ze té creatief zijn in de ogen van Gery en omdat Gery voor een heel groot gedeelte bepaald wie wel en wie niet doorstroomt. Ik zie hem ervoor aan om die hele selectie te verneuken in 1 jaar tijd.

Ik heb vooral het idee dat jij zélf op je zolderkamertje zit achter je laptoppie en klakkeloos alles geloofd wat een Ajaxlogo op z'n borst mag dragen zonder dat je nou precies weet wát ze zeggen. Met je bullshit: er zijn geen lichtvoetige spelers in deze selectie... Hahaha, ken je Kees de Boer? Giovanni de la Vega? Ryan Gravenberch? Misschien wel het lichtvoetigste middenveld binnen de club man! Ik heb het idee dat jij pas een vaag idee hebt gekregen van dit team sinds het op Fox werd uitgezonden en ze eerder werkelijk nóóit hebt zien spelen, want je zit er net zo ver naast als Vink. Of ben jij het, Wimilio Vink?
2 0
Mikes
Gravenberch is niet van de o17 lichting dat is een van de o15 lichting en zoals ik aangaf is dat een hele goede lichting.
Volgens mij geef ik zelf aan dat ik geen fan van Vink bent maar dat er geen visie is ben ik het niet mee eens. En jaa de la vega is lichtvoetig, maar met 1 speler kan je geen team vormen die mooi aanvallend voetbal speelt.

En van deze o17 lichting zie ik weinig doorbreken aangezien dit de minste lichting is.
0 0
geDaante
Lees je nou over alles heen? Kees de Boer is lichtvoetig, is nu weg dankzij Vink, Gravenbergh is lichtvoetig/technisch, Maduro is lichtvoetig, Ekkelenkamp is als centrale verdediger voetballend sterk, Dest is handig, etc.

Een visie is nogmaals een visie, als je daar sterk van afwijkt, hanteer je die visie niet meer. Je kan niet zeggen we gaan visie Cruijff volgens, overal, behalve in de onder 19 en 17, daar mag je gewoon de lange bal gaan spelen, en al dat mooie aanvallende voetbal wat daaronder werd aangeleerd, teniet doen, om dan na de onder 17 en 19, weer des Cruijffs te gaan spelen. Slaat helemaal nergens op.
1 0
Mikes
Gravenberch is geen o17 lichting.
Ekkelenkamp is allesbehalve lichtvoetig, maakt niet uit welke positie, wss begrijp jij dan niet wat met lichtvoetig wordt bedoeld. Dest is idd een goed opkomende back, vind ik ook een leuke speler.
0 0
geDaante
Wat maakt het nou uit van welke lichting hij is? Vink heeft er de beschikking over. Ik begrijp heel goed wat lichtvoetig is, en als jij het ook begrijpt, weet je dat Ekkelenkamp als aanvallende middenvelder neerzetten belachelijk is. Voor een centrale verdediger is hij voetballend oké.
0 0
Mikes
Ekkelenkamp bij ajax vind ik belachelijk. Vind ik een matige speler die veel beter past bij feyenoord, is niks lichtvoetigs aan.

Het maakt uit over welke lichting het gaat aangezien we het over de o17 lichting hebben en saar valt gravenberch niet onder. Als we het gaan hebben over de spelers waar vink beschikking over zou kunnen hebben wordt het heel anders. Gravenberch speelt pas sinds midden 2de seizoenshelft basis bij o17.
0 0
Babangida83
Als je Gravenbergh niet meerekent als O17 lichting, dan moet je Kluivert en De Ligt wel meerekenen. Eerste optie lijkt mijzelf logischer.
0 0
Mikes
Oohja o18 mag natuurlijk in o17 spelen.....
0 0
geDaante
Kees de Boer inderdaad ook, technische speler, maar in Gery's ogen waarschijnlijk niet fysiek genoeg, doodzonde, echt een schande voor Ajax die Vink.
0 0
Ratatouille
Ajax heeft in mijn ogen ook echt een grote fout gemaakt door Kees weg te sturen. Voetballend vermogen ,techniek, inzicht...alles perfect. Alleen fysiek zat het niet in orde volgens de deskundigen. Kijk bv naar Ziyech, is dat een fysiek sterke speler? Ik denk dat Fargas het 'probleem' is. Ondertussen kan Kees uit een 10 tal clubs kiezen die hem dolgraag willen hebben. Op dit moment is hij stage aan het lopen in Engeland.........doodzonde...
3 0
Babangida83
Aanname één: mensen vanuit hun huis het beter weten.
Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Met af en toe een wedstrijdje kan je bepaalde dingen heel goed spotten. In welke formatie een ploeg voetbalt bijvoorbeeld.

Aanname twee: De O17 heeft niet de spelers voor mooi voetbal.
Ik ben het met je eens dat het een mindere lichting is. Maar jij stelt nu resultaat boven opleiden. Het gaat erom de spelers mét talent of enigzins talent zo voorbereid mogelijk af te leveren bij de O19. Met de mentaliteit dat ze zich ten kosten van alles moeten zien te verbeteren op onderdelen die ze bij Ajax 1 nodig gaan hebben.

Aanname 3: Er lopen geen lichtvoetige spelers rond.
Ben ik half met je eens. Maar een Kees de Boer wordt niet opgesteld. Een Ekkelenkamp is lichtvoetig als je hem als CV gebruikt. Als je hem in de aanval of op het middenveld zet, begint het lomp te worden.
De la Vega geldt hetzelfde voor. Die kan als middenvelder best het eerste halen. Maar dan moet hij daar wel spelen en niet als AM of Aanvaller. Maduro geldt ook voor dat hij, wat mij betreft, als verdediger ook prima uit de voeten kan. Hij was ook gewoon een verdediger. Alleen heeft hij te slechte passings skills voor op het middenveld. Als verdediger wel lichtvoetig. Brobbey. Waarom krijgt die niet de kans? Heeft het meeste talent van allemaal in die O17.
Dan kan je nog zeggen, misschien wordt dat expres gedaan om de verdedigers wat wendbaarder te maken. Maar ook dat gaat niet op, want het wordt structureel het hele seizoen gedaan en bovendien wordt er niet gevoetbald, maar kick
1 0
DaishRedan
Brobbey is helemaal die talentvolste, ja in mensen wegbeuken hij doet alles op kracht. Bij de A zie ik hem al wegkwijnen.
0 0
Mikes
Hahaha je begint zelf over aannames en dan vervolgens vul je zelf iets in voor mij. Dat ik resultaat boven opleiden stel. Als je mijn verhaal goed leest zie je dat ik zeg dat het erom gaat dat je spelers aflevert bij het 1ste.
De la vega is de enige echt lichtvoetige speler in het team, maar ook zoals ik hierboven al aangaf Vink is ook niet mijn favoriete trainer, het gaat mij erom dat ik het niet eens ben met dat er geen visie is.

Overigens ben ik het totaal niet met je eens dat Brobbey het meeste talent heeft. Deze jongen profiteert enorm van zijn lengte snelheid en gewicht. Dit wordt allemaal achterhaalt zodra die ouder is.
0 0
DaishRedan
Brobbey is niet zo snel.
0 0
Babangida83
Ok, je kans gemist inhoudelijk te reageren op de aannames. Jammer.

Uit wat jij zegt, vind ik namelijk wel dat je resultaat boven opleiden stelt in dat voorbeeld. Ook al zie je dat zelf niet zo. Maar je doet t wel.
0 0
Mikes
Aanname 1 is idd een aanname, maar volgens mij zijn er mensen met een fulltime baan die hier over hebben. Daarnaast zijn 2 en 3 geen aannames. Volgens de dikke van dale is dat de omachrijving van een mening en geen aanname.
0 0
geDaante
Dat laatste ben ik helemaal met je eens. Maar je stelt weldegelijk resultaat boven opleiden.

Ondanks een iets minder lichting gewoon vasthouden aan de speelwijze Cruijff, maakt namelijk dat zij verder doorontwikkelen in dat spel van het eerste, en dat spel maakt ook dat je veel meer in de kleine ruimte komt te voetballen, en durft te voetballen. Dat is zoveel malen beter voor het opleiden van die talenten voor het eerste elftal. Dan maar ineens lange ballen gaan spelen en zekerheidjes inbouwen, draagt niets bij aan het beter maken van spelers en klaarstomen voor het spel van het eerste. Dat is puur voor het ego van de trainer.
0 0
Mikes
Nee ik stel resultaat absoluut niet boven opleiden. Ik denk dat ik zelf beter weet wat mijn mening is dan jij hahaha. Jaa en ik denk dat dit met deze lichting nauwelijks mogelijk is. Er zijn te weinig creatieve jongens in deze selectie en jaa Vink grijpt in mijn optiek ook te snel naar het perse moeten winnen. Ik vind alleen niet dat er niet gevoetbald wordt, vaak heeft dit niet voetballen ook met de tegenstander te maken en dsn kom je weer uit bij de kwaliteit van de lichting van o17. Ik denk dat er volgend jaar en het jaar erop bijvoorbeeld veel meer voetbal in zit.

Alleen voor de duidelijkheid, ik vind Vink ook 1 van minste trainers. Had liever vd veen bij de o17 gezien, maar die is nu trainer bij de knvb o15 en o16 geloof ik. Maar ook Vink enzo blijven allemaal mensen met hun eigen invulling van de visie. Ieder mens heeft een andere gedachte bij een bepaalde visie.
0 0
geDaante
Ga dan gewoon in op reacties van mij en anderen, nu stap je ineens uit de discussie, zodat je niet op onze argumenten hoeft te reageren, lekker makkelijk.

Een visie is een visie, wijk je daarvan af, is het die visie niet meer, zo simpel is het, zeker binnen een voetbalclub, waarin je opleidt voor het eerste elftal, met als het goed is een duidelijke visie, is dat essentieel.

Houd toch eens op met te claimen dat de -17 niet de spelers ervoor heeft. Met Maduro op 6 op het middenveld, en met Gravenbergh en De la Vega daarvoor, heb je een meer dan prima technisch middenveld. Maar nee, Vink haalt De la Vega naar de buitenpositie ten koste van een echte buitenspeler, en op de half zet hij dan een halve centrale verdediger neer! Ja, dan wordt het al snel lastiger.

Keizer speelt met wisselende samenstellingen altijd hetzelfde. Uiteraard is de kwaliteit van de uitvoering dan soms minder, maar dat boeit hem niet, het gaat om de ontwikkelingen het vasthouden aan je principes en visie, zo hoort het.

Het gaat erom dat de talenten zich zo goed mogelijk ontwikkelen voor het spel van Ajax 1, en dus speel je datzelfde spel, zodat ze zich deze eigen maken. Dit type spel maakt ook dat talenten zoveel mogelijk uitgedaagd worden beter te worden in het drukzetten en in spel in de kleine ruimte, dus win-win.

Het mag allemaal fout gaan, er mag veel balverlies geleden worden, het zou namelijk niet om winnen als team moeten gaan, maar om ontwikkeling van het individu en het teamspel.

Waarom moet je volgens jou per se winnen en kamioen worden, en dat totaal ten koste van je visie, je principes en de individuele ontwikkeling?

Een paar toptalenten opnoemen die doorbreken zegt natuurlijk niks, die hebben het talent om eenvoudig het eerste te halen. Het gaat erom dat je het maximale daar uit haalt, en vooral ook bij die talenten die een kans maken. Buitenspelers komen bij Vink en Winter ook wel geregeld aan de bal en in een 1-op-1 situaties, daar zowat alles met lange ballen naar hen wordt gespeeld. Hun aanpak is vooral funest voor middenvelders. Het middenveld wordt namelijk vrijwel volledig overgeslagen, daar wordt nauwelijks op gevoetbald, en dus staan de middenvelders vrijwel stil in hun ontwikkeling, als ze al op het middenveld worden neergezet.
1 0
Mikes
Sorry dat ik een leven heb en geen tijd heb om die ellenlange stukken van jou te lezen.
Misschien om te beginnen moet je visie als woord even gaan bekijken. Dit is namelijk een doel wat je wil. Een visie kan nooit hetzelfde zijn in een voetbalclub omdat je altijd met andere spelers te maken hebt. Dus je moet hier van opzij gaan maar binnen de kantlijnen blijven.

Je kan daarnaast niet hetzelfde type spel spelen. Ik weet niet of jij van junioren naar senioren bent gegaan met voetbal, maar dan weet je dat dat een enorm verschil is. In jeugd wordt veel meer risico genomen. Daarnaast stel ik resultaat absoluut niet boven opleiden en dat is ook reden dat zulke discussies geen zin hebben want mensen lezen niet goed. Het gaat om mensen naar 1 brengen dat is het hele doel van opleiden.
0 0
Koenniiee
Wat maakt het uit dat die lichting matig is en voetballen volgens de JC visie niet zou gaan? Juist dan leren individuele spelers alsnog om op bepaalde wijzen te spelen, vrij te lopen, pressie te geven en te coachen. Maar dan moet je wel zo blijven spelen en ze niet iets geheel anders laten doen, zoals lange ballen.

Maar ach, als Gery een kampioenschappie' maar kan bijschrijven op z'n CV.
2 0
geDaante
Precies, en meer dan dat, techniek, handelingssnelheid, combinerend vermogen en creativiteit. En daarbij het aanleren van die speelwijze van Cruijff zelf met bijbehorende mentaliteit, ook niet bepaald onbelangrijk.
0 0
Kremmid
Ik vind het altijd grappig om te lezen dat er mensen zijn die vanuit hun ivoren torentje blijkbaar beter weten dan de jeugdtrainers van een professionele voetbalorganisatie als Ajax wat er moet gebeuren binnen de opleiding.
1 -2
geDaante
Ja het is te triest voor woorden dat dat nog het geval is ook, dat mensen van buitenaf en zonder een echte voetbalachtergrond het beter weten, dat zegt genoeg over de mensen werkzaam bij Ajax. Je vegeet dat veel van die jeugdtrainers hun eigen ego voorop zetten, en zo tegen de visie in kunnen gaan, om maar te pochen met resultaten. Jonk wilde dat voorkomen door methodologie te introduceren, dat de rode lijn en visie door de hele opleiding moest bewaken. Die werking van dat ego is dus een bekend iets, en helaas krijgen de egootjes nu weer alle ruimte. Dat is het probleem.
1 -1
trodat4030
Ik vind het altijd grappig dat men niet nadenkt, maar dat men blind iemand volgt omdat ie een Ajaxlogo op z'n jas heeft..
0 0
geDaante
Precies, ook dat. En wat te denken van het nederlandse voetbal op zich? Dat de laatste 15 jaar zo slecht is neergezet en zich totaal niet ontwikkeld heeft, ook door toedoen van zoveel oud-voetbalmensen, die dus allemaal hebben gefaald.

En ook als je ze nu geregeld op TV hoort praten, denk je echt waar hebben ze het in godsnaam over? Nog steeds weet men vaak niet waar de teloorgang van het nederlandse voetbal aan ligt, en komen dan ook weer met oplossingen die kan noch wal raken.
1 0
Rene1990
hebben ze niks aan weer een omweg voor de youthleage
0 0
Mikes
Dat is o19, niet o17.
0 0
Rene1990
owja wat dom haha thx
0 0
Mikes
Als ajax o17 wint zijn ze zo goed als kampioen, maar ajax tv zendt hem weer eens niet uit.....
1 0
geDaante
Maar hebben de spelers het spelletje van Bosz/Keizer/Cruijff verder aangeleerd op een hoger niveau? Nee. En zijn de talenten door de speelwijze en mentaliteit van de coach uitgedaagd beter te worden in de kleine ruimte? Hun techniek, handelingssnelheid en combinerend vermogen te verbeteren? Nee.

Waardeloos, dit resultaatgerichte, visieloze gedoe in de opleiding ten koste van het individuele talent en het aanleren van een eenduidige visie en speelwijze als team.
3 -5
insectenverdelg
waar is jonk als je m nodig hebt toch?

Alles is verder kut. alleen Jonk snapt t.
1 -1
geDaante
Jij vindt het goed dan, dat de A1 totaal anders speelt dan het eerste en dan Jong, en de B1 weer anders dan de A1, en de B1 en A1 weer anders dan de middenbouw? En dat met ook verschrikkelijke speelwijzes, die puur op resultaat gericht zijn, en niet op het beter maken van het individuele talent, zeker de meer technische niet, en niet gericht op het eigen maken van het spelletje dat het eerste speelt?

Het gaat mij niet om personen, maar om visie. Jonk eiste wel dat de visie Cruijff nagestreefd werd door de hele opleiding heen, van het eerste elftal tot de F-jes allemaal dezelfde visie, om daar uitmuntend in te worden. Alle trainers moesten dus dezelfde visie nastreven met bijbehorende speelwijze. Dát is een duidelijke, eenduidige visie hebben en ergens naar toe werken. Nu speelt Winter gewoon veredeld De Boer/KNVB voetbal met de A1, en Vink lange ballen en non-voetbal met de B1.

Iedere trainer mag weer zijn eigen kansloze visietje op hun teams toepassen, wat betekent dat er geen eenduidige visie is binnen de opleiding, en dus nergens meer op slaat.

Het komt vooral doordat sommige ego's hun egootjes niet opzij kunnen zetten voor Ajax, voor de opleiding en voor de ontwikkeling van individuele talenten, willen per se hun eigen stempeltje drukken en interessant doen, of carriere maken.

Dat is ook de grootste oorzaak van weerstand naar Jonk toe geweest; dat zij zich door Jonk ondergeschikt moesten maken aan de clubvisie.
1 0
Mikes
Misschien wat minder azijn drinken
2 -1
geDaante
Goed inhoudelijk weer, de kwaliteit van de opleiding interesseert je gewoon niet veel, als er maar gewonnen wordt als team blijkbaar, precies diezelfde verkeerde instelling als pre-revolutie.
0 -1
wolterx
Maar wat als die lijn die jij voor je hebt gewoon niet in deze groep zit (wat ik geloof) en ze zich in één seizoen tijd van van 6e in de makkelijkere najaarsreeks naar kampioen in de voorjaarsreeks waar ze maar net voor gekwalificeerd raakte hebben ontwikkeld, dan is er toch iets goed aan het gaan. Een Gravenberch, Van Gelderen, De broertje Maduro maar ook Ekkelenkamp, Dest en De La Vega hebben zich dit seizoen echt wel ontwikkeld terwijl Redan zich ook ontwikkelde. Nee het spel is niet geweldig maar als speler moet je ook anders kunnen spelen dan alleen in dat systeem, ik ben ook niet tevreden met hoe Vink en vooral onze vriend bij de u19 speelt maar er zitten ook goede punten bij, een Kluivert, Lang, de Ligt en vele andere hebben onder deze mannen stappen gezet waar ze nu profeit van hebben. Dat zal met deze jongens ook zo zijn.
1 0
geDaante
Ik sluit me volledig aan bij trodat wolterx. Spelers ontwikkelen zich altijd wel (een beetje), het gaat erom dat je ze optimaal ontwikkelt, en vooral op de aspecten techniek, handelingssnelheid, combinerend vermogen en creativteit, en ook voor de speelwijze van het eerste, die vast zou moeten staan, als een huisstijl.

Door lange ballen te spelen, en langer spel te spelen, komen spelers veel te weinig in duels op het middenveld, veel te weinig in de kleine ruimte te spelen waar je die aspecten die ik hierboven opsom kan oefenen en beter maken. Bovendien leer je hen zo een andere spelopvatting en mentaliteit aan. En waarom? Puur om te winnen als team, en dat zou zwaar ondergeschikt zijn aan de individuele ontwikkeling. Niets van waar dus.

Vink wil gewoon laten zien kijk mij eens een goede trainer zijn met veel tactisch inzicht, ofwel, weer puur ego.

Gravenbergh, Maduro en De la Vega kunnen overigens ook een meer dan prima technisch middenveld vormen, maar zo wordt het niet neergezet, er wordt weer gekozen voor controle, zekerheidjes en geloop en gewerk. Dan ben je gewoon geen Ajaxcoach, als je het voetballen zo snel op geeft, met een prima selectie.
0 0
wolterx
Begrijp me niet verkeerd, ik kan me bij alles op de laatste zin na aansluiten maar het is niet zo slecht als het soms neergezet wordt. Gewoon een hele beperkte selectie naar mijn mening, je kan hiermee geen spel vanuit de kleine ruimte spelen want daar verzuipen ze allemaal mee muv De la Vega en Gravenberch. Dat is gewoon omdat het niet in deze groep zit, was vorig jaar in de u16 ook te zien met een deel van deze selectie. Tuurlijk moet het qua spel beter maar dat zit er niet in vrees ik, van deze groep zullen er ook genoeg zijn die het niet tot prof gaan schoppen en van de spelers die in de basis stonden zullen er geen 3 Ajax 1 halen, als je dat afzet tegen de u17 teams van voorgaande jaren is dit gewoon heel matig zowel qua spel als spelers.
0 0
geDaante
Je zegt zelf muv De la Vega en Gravenbergh, dat is al 2/3 van je middenveld. Maduro is ook erg handig, dus kan hen dan mooi aanvullen. Met Dest een goed voetballende back, en de andere verdedigers zijn ook niet bepaald slecht. Ekkelenkamp gewoon terug als CV, opbouwend dan goed. Dan heb je een prima verdediging en middenveld, geschikt om prima in de kleinere ruimte te kunnen spelen, zeker als je daar eens hard op zou trainen.

Het wordt niet eens geprobeerd. Er zit geen Nouri tussen, dus maar lange bal spelen, zo lijkt het wel. Ajax zou in geen enkel geval steevast over een langere periode met een team de lange bal moeten spelen, dan word je maar eens niet kampioen met je team, totaal niet belangrijk, alleen voor het ego van de trainer.
0 0
wolterx
Maar wie zet je dan in de aanval, denk je niet dat dit voort komt uit een gebrek aan aanvallende opties? Je hebt bijna geen enkele aanvaller en dat vullen ze aan met een de la Vega die er uit de voeten kan, dat is niet ongehoord. Maar is toch al een teken van zwakte dat spelers uit jongere jaren gehaald moeten worden om een beetje normaal voetbal te spelen, de betere voetballers en talenten uit deze selectie zijn muv De la Vega allemaal boven hun leeftijdscategorie aan het spelen. Ekkelenkamp moeten ze nietmeer naar achteren halen, die haalt het daar niet, scoort makkelijk en is een slimme speler die zich op de achtergrond kan ontwikkelen is een technisch mindere Klaassen met hele specifieke kwaliteiten die niet achterin liggen. Ik zou Farcas of Aberkane achterin zetten, allebei verdedigend goed genoeg met een goede inspeelpass en dan Van Gelderen ernaast. Dest op links bij gebrek aan beter/anders omdat op rechtsback wel iemand kan spelen in de vorm van Maduro. Blessure van Horvath en vertrek Redan is gewoon niet op te vangen geweest dit jaar.
0 0
trodat4030
T gaat om intentie. En daarnaast kan je met deze wedstrijdselectie (plus Kees de Boer) ook het volgende doen:

Reiziger
Dest, v Gelderen, Musampa, Botman
De Boer (maar das een utopie onder Gery, dus doe dán maar Q. Maduro of Ekkelenkamp)
De La Vega, Gravenberch
Sint, Brobbey, Hernandez

Dat is iig een lógische opstelling.. Ook al is het kwalitatief wat minder, het is iig logica. Nu spelt ie met 2 AM's voorin, een rechtsback op linksback, een LCV/linksback staat CV (kan op zich, maar als je een linksback mist, zet je hém linksback, zie Viergever) en op t middenveld staan een CVM (type breker) en 2 verdedigers (Ekkelenkamp en Aberkane).

Al maken de jongens van de basis van Gery 20.000 stappen, t worden nagenoeg allemaal géén Ajax spelers op deze manier. Je bent dus aan het opleiden voor andere clubs, want Keizer en Bosz kunnen hier weinig mee.
0 0
Babangida83
Ik zou Maduro een linie naar achteren zetten. Zijn passing is niet goed genoeg voor het middenveld, vind ik. Wel zou ik hem af en toe op het middenveld laten voetballen voor zijn ontwikkeling. Ekkelenkamp denk ik hetzelfde. De Boer zou je als CVM kunnen gebruiken. Heeft wel wat vlieguren nodig vanwege zijn groeistuipen, maar die investering krijg je terug.
0 0
trodat4030
Helemaal met je eens Baba! Het is jammer dat Kees moet vertrekken, die gaat Gery straks bij een andere club gewoon keihard voor schut zetten. Ik ga werkelijk stúk als Ajax hem over 3-4 jaar terugkoopt omdat de trainer van die tijd een voetballer op CVM wil en geen breker (die we nu dus met bákken tegelijk aan het opleiden zijn).
1 0
wolterx
De Boer zal vertrekken na dit jaar, is al bekend gemaakt. Net als Trustfull ( heeft gisteren bij Utrecht getekend vgm ) en El Mhassani uit de u16. Ik had de Boer en El Mhassani nog minimaal 1 seizoen gehouden.
0 0
wolterx
Buiten dat je gelijk hebt in wat je zegt zou de opstelling van jou de spelers beter maken? Sint, Brobbey, Hernandez komen in mijn ogen te kort, Musampa kan ik niet goed over oordelen dus ga ik me niet over uitlaten. De talenten waar ik iets in zie zitten zijn uitgegroeid tot sterkhouders in dit team of hebben zich er later bij gevoegd. Ik had ook liever De Boer met Gravenberch en de la Vega gezien maar dat zat er niet in dit jaar, resulterende in het vertrek van de Boer (die ik graag zie spelen) wat zijn reden zal hebben. Toch heb ik individuele spelers ook stappen zien maken zoals ik eerder ook al zei, uiteindelijk gaat het om de persoonlijke ontwikkeling en dan valt dit jaar nog mee. Een Dest, Gravenberch, Van Gelderen, Ekkelenkamp, de Maduro's, de la Vega en Redan hadden dit jaar stappen gezet en is maar af te wachten of ze dat ook hadden gedaan in de opstelling die jij noemt. Uiteindelijk zullen er ook van deze groep spelers een kans maken het eerste te halen, ben ik van overtuigd. Vanuit de '00 zie ik het wel somber in tenzij de buitenlandse spelers het talent wel hebben, is een minder jaar en dat kan gebeuren.
0 0
trodat4030
Tuurlijk maakt dat de spelers beter! Waarom moet een AM die het moet hebben van zijn creativiteit, op de flank staan? Hij moet zich toch ontwikkelen in het geven van steekpassjes, het passeren van tegenstanders en het combineren met andere (creatieve) middenvelders? Dáár wordt hij toch beter van? Toch niet van het ontvangen van lange ballen (en het verliezen van persoonlijke duels)? Daar heeft hij straks in het 1e (hopelijk) toch niks aan? Dat je een CV een tijdje(!) op CVM zet om zijn handelingssnelheid op te krikken snap ik heel goed en juich ik juist toe, maar nu staat er gewoon al bijna 9 maanden een CV op AM (en vandaag in de 2e helft zelfs in de spits!).. Leg mij maar uit wat hij daar nou van leert. Hij staat daar alleen maar omdat hij nu groter en sterker is dan 90% van de tegenstanders en hij zodoende relatief makkelijk 2e ballen kan winnen die de aanvallers verliezen. Ondertussen staan diezelfde 'aanvallers' niet meer te wachten op steekballen (kunnen ze ook moeilijk op zichzelf geven), maar op de tegenstander zodat ze de bal af kunnen schermen en proberen aan te nemen. Noem mij nou eens 1 ding wat we als club daar aan hebben. Ik kan niets bedenken. Het gaat om die 1 of 2 jongens die het wél kunnen halen, die worden nu gewoon een heel jaar lang beroofd van hun ontwikkeling want ze kunnen totáál niet in hun kracht spelen.
0 0
wolterx
Ik denk dat het tijd is Ekkelenkamp nietmeer als CV te zien, we zijn iemand als Brenet bij PSV toch ook nietmeer als Spits wat hij tot zijn 17e is geweest. Ekkelenkamp is gewoon een middenvelder geworden vorig jaar en is al een ruim jaar weg uit de verdediging, die is net zoveel CV als Bazoer. Ik denk persoonlijk ook dat CM beter aansluit aan zijn kwaliteiten, het klopt dat hij niet technisch meest verfijnde is maar tactisch is weer dusdanig sterk dat hij zijn belang op het middenveld kan tonen. Van CV's als Aberkane en Farcas op '6' proberen is helemaal niet erg, zei ik ook het nut van in net als het nut van De la Vega soms op de flank laten spelen (niet zo vaak als nu is) maar zie ook waarom hij er staat en dat is simpelweg omdat er niemand anders klaar is om daar te staan. Je kan wel Hernandez, Brobbey of Maddy doorschuiven maar die zijn nog niet ver genoeg, zodoende moet je het opvullen en daar voldoet de la Vega het beste aan. Is niet ideaal maar ook niet onverklaarbaar.
0 0
W Z A W Z D B
Yes, daar is de azijn spreuk weer!
0 0
Bram410
Nee. Hij heeft gewoon 100% gelijk
2 0
Mikes
En vervolgens sta jij zondags weer te genieten van de ligt en kluivert, aangezien die maar 1 jaar ouder zijn dan de o17. Het heeft gewoon met talent te maken, de o17 lichting heeft niet zoveel talent.
0 -1
Babangida83
Een talent is een gegeven. Maar het is zeker belangrijk hoe er mee omgegaan wordt. Een balletdanseres kan op school gediagnosticeerd worden als ADHD. Echter, als ze naar een dansschool zou gaan, dan is ze helemaal op haar plaats. Op een normale school zou ze misschien aan de medicijnen worden gezet. Begeleiding van talent is erg belangrijk. Er is zo veel talent dat het niet gered heeft.

Het gaat om het proces van begeleiding om dingen te laten groeien en perfectioneren. Het proces dat gebruikt is om talenten als De Ligt en Kluivert zo snel mogelijk naar het eerste te brengen, daar werkt Vink juist tegenin. (Waarbij ik niet zeg dat alles fout is, maar wel veel.) En dat zeg ik niet vanuit m'n ivoren toren. Hoe zie jij dat?
0 0
geDaante
En dus moet je maar je filosofie totaal overboord gooien en resultaatgericht gaan spelen? Totaal niet meer voetballen, maar de lange bal hanteren, en alles via de flanken, nooit eens durven voetballen op het middenveld? Wat leren die talenten van die lange ballen? Helemaal niks. Ja misschien een beetje meer zuivere lange ballen leren spelen.

Resultaat moet voortkomen uit aanvallend goed voetbal in lijn met de visie, dat moet het geloof bij een jeugdtrainer van Ajax zijn. Dan gaat het maar ten koste van het resultaat, als je spelers het net wat minder kunnen uitvoeren. Het toch proberen en doen maakt dat de spelers beter leren voetballen, dat sommigen alsnog in dat spel kunnen aanhaken, en dat talentvolle spelers toch die ontwikkeling blijven doormaken.

Nu geeft men gewoon op, ze zien het niet zitten met deze spelers, dus dan maar lange ballen. Je ontneemt zo spelers de kans alsnog aan te haken, en je betere technische spelers ontneem je zo een jaar of twee ontwikkeling, want ze leren niks in de kleine ruimte.

Daarbij wordt de speelwijze en mentaliteit van het eerste hen niet aangeleerd.

Verder kiest Vink toch echt steevast voor een middenvelder als buitenspeler, en diezelfde middenvelder, De la Vega, is precies het type dat je dan mist op het middenveld als half, een plek die dan opgevuld wordt door halve CV Ekkelenkamp!

Met een middenveld, Gravenbergh, Maduro en De la Vega kan je meer dan prima spel op de mat leggen, het wordt niet eens geprobeerd.

Winter mijdt ook het middenveld als de pest, ook vrijwel alleen maar crosspasses naar de buitenspelers en voorgeven maar.

Gewoon kansloos allemaal.
3 0
insectenverdelg
Verder moet je ook kijekn wat er in lichtingen al doorgeschoven wordt.

ik maak me niet zo druk. volgens mij gaat het alleraardigst momenteel.
0 0
geDaante
Blijf dat vooral geloven, het ego van de jeugdtrainer staat weer boven de individuele ontwikkeling van het talent, er is geen visie meer, men doet maar wat, als er maar gewonnen wordt.
0 0
Mikes
Zeker waar, het enige wat wel een beetje apart is vind ik, is het wisselen van posities constant door Vink.
0 0