Ajax O17 wint Future Cup na zege op Bayern

BVeenstra, 17-04-2017 om 16:05, 45319 views, AS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax O17 is de winnaar van de Future Cup 2017. De jonge Amsterdammers waren in de finale met 2-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Bayern München. Namens Ajax waren Giovanni de la Vega en Abdallah Aberkane trefzeker.

De wedstrijd was nog geen twee minuten oud of Ajax stond al op voorsprong. Szabolcs Schön stuurde linksback Mitchel Bakker diep aan de linkerkant, waarna diens prachtige voorzet door Giovanni de la Vega werd benut. Hierna kwam Bayern München wat meer in de wedstrijd en miste het in vrije positie nog een hele grote kans.

Daarna was het weer de beurt aan Ajax. Vlak nadat Venitchio Sint nog een goede kans miste, was het enkele minuten later Abdallah Aberkane die uit een corner in twee instanties Ajax naar 0-2 wist te schieten.

Na rust kwam Ajax nog nauwelijks in de problemen en had het bijvoorbeeld via Aberkane, Gravenberch of De la Vega kunnen uitlopen naar een nog ruimere overwinning. Dit bleef echter uit, maar het zal de winst van de Future Cup niet minder mooi maken.

Opstelling Bayern München O17: Wagner, Nitzl, Mai, Jelisic, Karatas (Maloku 31'), Pudic, Evina, Zylla, Batista-Meier, Haumer, Heiland;

Wissels Bayern München O17: Rausch, Maloku, Brugger, Ontuzans, König.

Opstelling Ajax O17: 
Reiziger; Dest, Aberkane, Botman, Bakker; Gravenberch (Margaret 60'), Van Gelderen, J. Maduro; Sint (Brobbey 39'), De la Vega, Schön (Q. Maduro 39').
Wissels Ajax O17: 
Q. Maduro, Margaret, Gorski, Brobbey, Musampa, Trograncic;

Doelpunten:
0-1 Giovanni de la Vega (2')
0-2 Abdallah Aberkane (24')

Volg de wedstrijd via Twitter:

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MosesD
Leuk voor deze jongens en goed voor Ajax.. Wel duidelijk een wat mindere lichting, maar zo gaat het nu eenmaal altijd; en ene lichting is beter dan de andere.
0 0
Dexy
Hele knappe prestatie van O17! Een aantal spelers die mij opgevallen zijn:

- Gravenberch, Dest, De la Vega en beide Maduro's vond ik de uitblinkers aan Ajax-zijde dit toernooi.
- Doelman Reiziger en Van Gelderen het hele toernooi beneden niveau.
- Sint begon matig maar ging gedurende het toernooi steeds beter spelen.
- Margaret kan best goed voetballen, maar is geen spits.
- Schön heeft nog geen echte indruk gemaakt (maar dat komt ook door het gebrek aan spelritme).
- Botman fysiek sterk, maar heeft nog een heleboel te leren om ooit Ajax 1 te worden.
- Bakker ontwikkelt zich goed, maar dit toernooi was daar erg weinig van te zien.

Er zitten best wel een aantal spelers tussen die op termijn Ajax 1-materiaal kunnen worden mits ze zich goed blijven ontwikkelen. Alleen vind ik het aantal (top)talenten in deze O17 toch wel erg tegenvallen, zeker als je het afzet tegen de lichtingen Nouri/Vd Beek en Kluivert/De Ligt. Al zijn dat natuurlijk ook wel twee uitzonderlijke lichtingen, net als de C-jeugd waar ook een aantal grote talenten in zitten.

Verder was de speelwijze natuurlijk armoedig: veel lange ballen, weinig voetbal over de grond. Dat is toch wel het allergrootste verschil met bovengenoemde lichtingen.
2 0
La Bomba
Erg matig toernooi dit jaar en heb het gevoel dat het ook bijna elk jaar minder wordt.
0 0
NouriVandeBeek
Ik schaamde me een beetje dat we zo het toernooi hebben gewonnen. Het was in beuken schoppen en de lange bal hanteren.
3 0
geDaante
Zeer slechte wedstrijd van Ajax, leek werkelijk nergens op, in een al voetballend slecht toernooi voor Ajax. Puur resultaatgericht voetbal met als doel een teamprestatie, en niet de ontwikkeling van het individu. Verschrikkelijk speelwijze en duff spelopvatting, in niks des Cruijffs. Vink noemt dat dan fris aanvallend voetbal, volgens mij ziet hij dat zelf zo ook nog.

Lange ballen, nauwelijks tot niet opbouwen, sowieso niet centraal, geen risico, alles op safe, geen voetbal en combinatiespel al helemaal niet op het middenveld, waar het juist zou moeten. Alleen maar flankspel, alleen maar lange crosspasses naar de buitenspeler die dan voorgeeft. Heeft helemaal niks met Ajax voetbal te maken.

Het voetbal onder Winter en Vink is veel meer naar visie De Boer/KNVB, met visie Cruijff heeft het niks te maken.

Het resultaat als team staat weer boven individuele ontwikkeling en het aanleren van de speelwijze van Cruijff. Trainers mogen weer hun egootje laten gelden, en hun eigen dingetje doen.

Met Gravenbergh, Maduro en De la Vega op het middenveld had je deze gewoon in kunnen spelen van achteruit, combineren, voetballen. Dus risico erin leggen en meer vrijuit voetballen met overtuiging en plezier, met combinaties, acties, etc.. Vasthouden aan de speelwijze zoals het eerste, zoals onder Keizer, etc. Al gaat dat geregeld fout, dáár leren talenten van, al gaat dat ten kost van het resultaat als team, daar zou het niet meer om gaan, niet in de eerste plaats.

Deze mensen zijn allemaal zo full of shit. Er worden opstellingen gemaakt om als team resultaat te boeken, niet om zo goed mogelijk te voetballen, er wordt op zo'n manier gespeeld, dat alleen resultaat kan opleveren, geen individuele ontwikkeling. Het is namelijk non-voetbal, lange ballenwerk en spel op safe.

Middenvelders die op de buitenposities worden neergezet, verdedigende types op het middenveld... Allemaal voor controle en veiligheid, verschrikkerlijk.

De la Vega hoort bijvoorbeeld duidelijk op het middenveld, waardoor je ook meteen veel meer voetballend vermogen op het middenveld zou hebben, maar ja, dat voetballen op het middenveld brengt weer risico met zich mee! Je zou maar eens een foutje maken! Weg met Vink en Winter! En met Ouaali en Bergkamp die dit laten gebeuren!
2 -4
ElFlaco14
100% mee eens.
Ajax jeugd is fysiek en snelheid.
Cruijff visie is techniek en gogme en durven fouten maken, dan maar verliezen. Je ziet dat deze jeugd geen fouten durft te maken, alles op safe en alles op zekerheid. Ik heb paris, bayern, zelf japan gezien en daat liepen technische spelers rond.
Heel zonde allemaal
2 -3
Ozymandias
Vind je trouwens niet dat Jonk een totaal uit balans zijnde 2000/2001 lichting achter heeft gelaten? Behalve De la Vega zijn alle creatief en technisch goede spelers in deze lichting door Ouaali en Ladru binnen gehaald nadat Jonk vertrok. Kan het zo zijn dat Bergkamp gelijk had dat er onder Jonk nog steeds niet genoeg aandacht aan de technische ontwikkeling van talenten werd besteed?
3 -1
Babangida83
Denk niet dat je Jonk als hoofd van de gehele jeugdopleiding kan gaan beoordelen op één lichting zonder technische spelers waar hij al iets meer dan een jaar niet verantwoordelijk voor is. Een Kluivert en een De Ligt had je ook mee kunnen laten doen het paasweekend. Maar die zijn al een stapje verder. Zo simpel kan je die conclusie dus niet trekken. Zo zullen er nog meer factoren zijn. Aan de andere kant verwacht je dat jongere technische spelers misschien een kans zouden krijgen in O17. Heb ik niks van gezien. Wel een ene Gravenbergh en Brobbey. De eerste houdt zich puur staande op fysiek. De laatste is technisch wat mij betreft ook erg sterk. Wat ik miste was zo´n klein klootzakje die iedereen voetbaltechnisch helemaal gekmaakte.

Wat je dus wel zag, was dat het technische voetbal op geen manier gestimuleerd werd in de O17. De bal ging bijna niet over de grond, zeker op het middenveld erg vaak door de lucht. Ik denk dat daar de essentie ligt. Waar dat aan ten grondslag ligt, waren de opgestelde spelers en de manier van spelen. Een De La Vega komt gewoon techniek en gogme te kort voor een Bergkamp positie. Als linker of rechter middenvelder wel technisch genoeg. Dat zijn belangrijke nuances. Twee verdedigende middenvelders zorgt dat het positiespel niet goed gespeeld kan worden (driehoekjesgedoe enz.) en ook techniek en oplossend vermogen op het middenveld tekort komt. Als coach geef je zo´n team dan ook niet de handvatten mee en het zag er naar uit dat het positiespel ook niet veel getraind werd. Combinaties echt helemaal niet gezien. Juist als de spelers misschien niet goed genoeg zijn, kan je dat soort dingen heel goed erin trainen en toch het verschil maken. Twee verdedigende middenvelders, geen positiespel en geen technische spelers (behalve Schon) helpt allemaal niet, zeg maar. Dat kan je wél concluderen.

Een De Jong, Nouri, Van Beek, De Ligt en Kluivert. Daar kan je Jonk wel op afrekenen. Bosz en Keizer hebben daar ook een taak bij, want die moeten ze natuurlijk een kans geven, en dat doen ze gelukkig. Zowel bij Jong als bij Ajax 1 worden wel juist de technische spelers kansen gegeven en ze ruimte gegeven. Bij de O17 en O19 wordt juist heel behoudend gespeeld. Dat laatste, daar kan Jonk niets aan doen.

Waarmee ik niet wil zeggen dat alles ruk was. Er waren zeker hele goede dingen te zien. Qua fysiek won Ajax het van iedere deelnemende club. Ook had elke speler een goede basistechniek voor topniveau. Aanname, passing, voorzet, koppen, schieten. Maar de buitengewonen techniek, passing en vernuft en creativiteit, dat heb ik niet gezien. Alleen die Brobbey vond ik een hele goede. En die Schon leek ook wel potentie te hebben, maar dat kwam er nog niet te veel uit.
Ik denk dat je zelf ook nog wel weet hoe de O19 speelde onder Jonk en onder Winter (of Vink O17) nu. Die discussie lijkt me een non-discussie. De vraag is alleen, hoe kan je zo´n Winter en Vink op een andere manier kan inzetten voor de jeugdopleiding. Want als coaches (en dus waarschijnlijk ook als trainers) brengen ze niet de juiste kaders voor de jeugd.


0 0
MosesD
Spelers als de Jong, van de Beek, Nouri, de Ligt en Kluivert komen onder welke trainer op hoofdopleiding wel komen bovendrijven. Zijn gewoon grote talenten. De eerste heeft trouwens grotendeels in de jeugd van Willem II doorgebracht. Het voorbeeld dus van iemand die dankzij geweldig veel talent er sowieso en waar ook wat gekomen....
Dat de O17 nu even een wat mindere lichting is, ook dat is van alle tijden. En daarbij was ook nog eens het echt grote talent (Redan) er niet bij, omdat hij Ajax in de zomer gaat verlaten.
0 0
geDaante
Bergkamp praat uit zijn nek; minder performance trainers, meer voetbal. Yeah right. En dan jeugdtrainers hun eigen visie laten toepassen, met non-voetbal, waarin nauwelijks tot geen technisch spel te zien valt, waarin niet kort gecombineerd en gevoetbald wordt, waarin er zowat meer lange ballen naar de buitenspeler gaan dan over de grond naar elkaar en kort, waarin ballen veelvuldig naar de keeper gaan, de kleine ruimte en het middenveld als de pest gemeden wordt.

Daarin worden talenten totaal niet beter, juist minder doordat ze een andere, slechte mentaliteit wordt aangeleerd, in de vorm van minder risico nemen.

Jonk eiste van iedere trainers dat de speelwijze van Cruijff toegepast werd, spel waarin de kleine ruimte vaak juist wordt opgezocht, zoveel mogelijk over de grond gespeeld werd, zeer veel gecombineerd werd, meteen de bal over de grond naar voren gezocht werd. Daarmee dwing je talenten hun techniek te verfijnen, hun handelingssnelheid te verhogen en zo creatief mogelijk te zijn.
De trainingen waren ook volledig hierop ingericht, op kort en vlot combinatiespel. Buiten de individuele ontwikkeling die hierdoor plaatsvindt, leren de spelers ook de juiste speelwijze aan, met daarbij de juiste mentaliteit; altijd blijven opbouwen, voetballen, combineren en aanvallen.

Jonk had nog niet zoveel gescout, was voornamelijk nog bezig de opleiding technisch verder vorm te geven en verder te verbeteren. Naar ik meen was het aanpakken van de scouting een volgend project. Dat de opleiding ook uitstekend in elkaar steekt, waarin spelers individueel beter worden gemaakt, en in alles op elkaar afgestemd is, met het oog op het eerste, is in eerste instantie ook vele malen belangrijker dan de scouting, dat komt daarna. De opleiding verwaarlozen en maar goede spelers aantrekken, is puur verbloemen, en aankopen, en niet opleiden.

Overigens zijn er veel spelers doorgeschoven, was Ladru volgens mij verantwoordelijk voor de middenbouw toentertijd, en wie zegt dat Jonk geen extra spelers had aangetrokken voor deze lichting als hij er nog zat?
Als er iemand voor technische spelers is, is hij het wel.

Er wordt nu door trainers als Vink en Winter niet voor de meest technische spelers gekozen, kiezen vaak zat om technische middenvelders als buitenspeler op te stellen, en deze op het middenveld te vervangen door een non-voetballende werker/loper. Durven maar hoogstens één technische, creatieve speler op het middenveld te zetten, en durven niet te voetbal via en op het middenveld.

Daarmee is al duidelijk dat Bergkamp helemaal geen oog heeft voor techniek, of het totaal niet boeit wat er op De Toekomst gebeurt.
1 -5
3sterrenAjax1
precies! jonk hield juist van technische spelers. kijk el azzouzi en el mahdioui. geen toeval dat die zijn kapot gemaakt door bergkamp!
2 -3
Ozymandias
1) Bergkamp heeft nooit gezegd dat er minder performance trainers bij de jeugdopleiding onder contract moeten staan. Het enige wat hij zei was dat de voetbaltrainers (en niet de performance trainers) leidinggevend moesten zijn. Keer op keer herhaalt Bergkamp dat hij performance trainers erg belangrijk vind.

2) Jonk was al jaren hoofd jeugdopleidingen en als hij nog steeds niet bezig was met het scouten van de juiste talenten lijkt me dat zeer problematisch. Als hoofd jeugdopleidingen was er niemand die meer invloed had over de invulling van de jeugdselecties en hij is gefaald in het samenstellen van een goede 2000/2001 lichting.

3) Ladru was één jaar de coodinator van de middenbouw. Het lijkt alsof je op zoekt bent naar een pispaaltje zodat je niet hoeft toe te geven dat Jonk in dit opzicht gewoon heeft gefaald. Als iemand die zelf pro-Jonk was (en nog steeds hoopt dat hij ooit als hoofd jeugdopleiding terug zal komen) vind ik het vreemd dat mensen totaal niet objectief hier naar kunnen kijken.

4) Welke creatieve spelers van de 2000/2001 lichting zijn doorgeschoven en had Vink niet ter beschikking?

5) Niemand zegt dat Jonk geen extra creatieve spelers voor deze lichting had aangetrokken als hij er nog steeds zat. Ik zeg wel dat Jonk dat al had moeten doen in de jaren dat hij nog gewoon hoofd jeugdopleiding was.

6) De meest technische spelers staan bij Vink vaak in de basis. Alleen moet hij door het overschot aan talentvolle verdedigend ingestelde spelers en het te kort aan talentvolle aanvallend ingestelde spelers verdedigers op het middenveld aan speeltijd toe laten komen. Wel ben ik het helemaal met je eens dat hij niet de juiste tactiek hanteert.
4 -1
MosesD
En zo is het.
0 0
geDaante
1) Van al die performance trainers die zijn weggegaan, zijn geen vervangers aangesteld, dus minder performance trainers, waar men dus genoegen mee neemt. En daar heb ik niet eens zo'n probleem mee. Maar hoe het ook zij, het doet niets af aan mijn punt. Voetbaltrainers kunnen nu wel leidend zijn, maar mogen ook hun eigen dingetje doen, en trainers als Vink en Winter halen juist al het voetbal eruit. En dát is het zeer kwalijke, doen alsof het nu meer om voetbal en techniek draait, terwijl juist het tegenovergestelde waar is.

Ik heb verder geen zin in een discussie over wie wel of niet verantwoordelijk is voor een lichting, dan krijg je hetzelfde als een disussie over wie verantwoordelijk was voor bepaalde spelers die het eerste hebben gehaald, Jonk, of toch nog JOR? Dat leidt tot niets.

Het heeft ook geen zin het hierover te hebben, als de basis en essentiële zaken binnen de opleiding niet meer kloppen, en er geen visie meer is, die eenduidig is en bewaakt wordt, iedereen maar kan doen wat ie wil, 'als het maar fris aanvallend voetbal is'. We hebben gezien wat Vink daar onder verstaat.

Zolang dat zo blijft, heeft het geen enkel nut het over andere zaken te hebben, die daarna van belang worden.

Ookal zou Jonk daarin in gebreke zijn gebleven, wat ik hem meteen zou vergeven, wetende wat hij allemaal bewerkstelligd had, dan nog kan je met de spelers die Vink ter beschikking heeft, vele malen logischere opstellingen maken, met veel meer voetbal, en ook gewoon blijven voetballen en proberen en oefenen, en je aan de visie van de opleiding houden (als deze er nog zou zijn).

Het probleem is dus geen visie meer te kunnen herkennen in de opleiding, geen eenduidige speelwijze, en het team is weer belangrijker dan het individu. En daarmee is de opleiding zoals deze onder Jonk zo goed in elkaar stak, de nek omgedraaid. Dan over een mindere lichting praten, of andere zaken die na die goede basis pas van belang worden, heeft geen enkele zin.
1 -4
Ozymandias
1) Sinds Jonk is vertrokken heb ik minstens twee berichten voorbij zien komen dat Ajax een nieuwe performance trainer had gecontracteerd.

2) Welke "vele malen logischere opstellingen" had jij gemaakt met de spelers die Vink ter beschikking had? Ik had zelf maar één vervandering doorgevoerd. De la Vega had ik linkshalf gezet met Brobbey in de spits.

3) Ik denk dat als de invulling van de jeugdselecties verkeerd is (zoals onder Jonk de 2000/2001 selecties verkeerd zijn ingevuld) een jeugdopleiding nooit goed zal presteren.
2 -1
MosesD
Jonk was ook verantwoordelijk voor het aanstellen van Stam en Ulderink. Wat een ramp wat dat. Met de door Bergkamp gehaalde Keizer speelt Jong Ajax echt heerlijk voetbal. Op de Toekomst was het vaak een chaos en heerst nu rust en duidelijkheid. Dat O17 nu een mindere talentvolle lichting is, dat is iets van alle tijden. De ene is beter dan de andere.
0 0
geDaante
De la Vega op het middenveld in plaats van Ekkelenkamp maakt dan ook al een enorm verschil, net als het een flink verschil maakt met een echte buitenspeler op rechts in plaats van De la Vega daar.

En als je dat zo neerzet, ga je voetballen zoals er gevoetbald dient te worden, dus des Cruijffs, houd je vast aan je visie en principes, en gooi je deze niet totaal overboord omdat het elftal niet helemaal optimaal voor dat spel is, en dan maar puur voor resultaatgericht spel gaan, waar spelers niks van leren, zeker (spel)technisch niet.
1 -3
Figo
Heel matig toernooi. Leuk dat Ajax wint, maar van deze lichting zullen we weinig plezier krijgen over een paar jaar. De tegenstanders vielen ook erg tegen, ondanks de grote namen.
2 0
Ozymandias
Uiteindelijk gaat het om twee/drie spelers per lichting en met onder andere Schön (2000), Van Gelderen (2001) en Gravenberch (2002) loopt er best wel wat talent rond in de Future Cup selectie van Ajax dit seizoen. Jammer dat we Trograncic en Gorski nauwelijks in actie hebben gezien.
1 0
Dexy
De la Vega heeft ook wel potentie om Ajax 1 te halen, maar wel als hij zijn (start)snelheid verbetert.

Sowieso denk ik dat hij beter tot zijn recht komt op het middenveld (linkshalf). Op die positie is het gebrek aan (start)snelheid minder noodzaak, terwijl De la Vega daar wel meer in zijn kracht komt met zijn sterke passing en combinerend vermogen. Hij wordt nu misbruikt op de vleugels.
0 0
trodat4030
Dat is ook z'n positie, behalve onder Vink.
0 0
Dexy
Waarschijnlijk wil Vink alleen maar drie middenvelders opstellen die alle drie iets van 95% pass accuraatheid hebben, waarvan 9 van de 10 passes een tikkie breed is. Alleen maar om 'geen balverlies te lijden', alleen schiet je er ook niets mee op.

Hetzelfde verhaal als met Lang en Antonucci (toen die nog hier speelde). Wanneer hebben we die twee samen op het middenveld gezien bij Winter/Vink? Zelden. Terwijl ze beide de meest creatieve en behendige spelers van de A1 waren.
0 0
Ozymandias
In de B1 speelde Antonucci en Lang toch regelmatig samen op het middenveld?
0 0
Dexy
Klopt, je hebt helemaal gelijk. In de B1 wel. Alleen is dit in de A1 niet doorgetrokken. Begin dit seizoen werd Lang vaak rechtsbuiten opgesteld, om er op snelheid langs te gaan en voorzetten te geven. Terwijl dat helemaal niet zijn sterke punt is.
0 0
Ozymandias
Het is dan een beetje vreemd om "Wanneer hebben we die twee samen op het middenveld gezien bij Winter/Vink" te vragen. Al is dat wel in de trend van de afgelopen dagen waarin Vink van alles schuldig wordt bevonden. Gelukkig speelt Lang sinds het vertrek van Antonucci gewoon weer op het middenveld. Ik hoop dat hij volgend seizoen definitief naar Jong Ajax wordt doorgeschoven.
0 0
Dexy
@Ozymandias: Ik ben het met je eens dat Vink niet de enige schuldige is van het bij tijd en wijle stroeve spel van huidige A- en B-jeugd. De beleidsmakers bij Ajax hadden het gat tussen Jong Ajax en de C-jeugd (beide erg creatief en aantrekkelijk) beter moeten opvullen met creatieve en technisch vaardige spelers. Dat gebeurt nu met Schön, Horvath en Pasquali, maar had eigenlijk veel eerder gemanaged moeten worden. De balans in de A- en B-jeugd was zoek. Wat dat betreft zijn beleidsbepalers nog het meest 'schuldig', als je dat woord al mag gebruiken. Vink treft hier geen blaam: hij moet werken met de spelers die hij tot zijn beschikking heeft.

Alleen vind ik wel dat Vink op tactisch gebied niet erg sterk overkomt. Als je al een selectie met weinig balans en creativiteit hebt, dan zet je toch je meest vaardige middenvelders in het centrum ipv op de flanken. Waarom altijd dat lange-ballen-gauw-thuis ipv voetbal over de grond? Het is echt niet zo dat het alleen maar houthakkers zijn die niet kunnen opbouwen. Dat is mijn voornaamste kritiekpunt op Vink.
1 0
geDaante
@Dexy: Je laatste alinea gaat totaal in tegen wat je zegt in je eerste alinea, en berust veel meer op wat werkelijk aan de hand is. Dit zijn gewoon De Boer tactieken; een middenvelder op de buitenpositie, een loper/werker als half, en het liefst een breker daarachter. Dat is controle en veiligheid willen. Dat is de visie/mentaliteit van de trainer, en dus zijn Winter en Vink totaal ongeschikt om bij Ajax te trainen. Vink noemde het voetbal van Ajax op deze Cup veelal aanvallend fris voetbal, zoals we dat bij Ajax willen zien. Volgens mij ziet hij dat nog echt zo ook. Dat krijg je als je trainers de ruimte geeft hun eigen dingetje te doen. Je moet ze opleggen des Cruijffs te spelen, met echte buitenspelers, zoveel mogelijk voetbal op het middenveld en achterin. Eigenlijk ook daarin opleiden, of op basis daarvan selecteren. Zoals Jonk Moniz wilde, en niet vriendje Winter. Maar ja, dan gaan de egootjes weer morren, en dat wil Bergkamp niet. Die heeft liever een fijn sfeertje dan een professionele opleiding met een duidelijk eenduidige visie.
1 -1
Ozymandias
Waarom link je de komst van Winter aan het niet aantrekken van Moniz? Moniz zou ten eerste niet komen als elftaltrainer maar als techniektrainer en ten tweede was dat meer dan een jaar voordat Winter werd aangetrokken. Winter kwam alleen doordat Kluivert opeens naar PSG vertrok.
0 0
Ozymandias
Ik ben het helemaal met je eens Dexy. Vink is een tactisch onbenul. Hij is alleen wel een goede trainer. Daarom heeft ook Jonk tot twee keer toe het contract van Vink verlengt. Alleen moeten ze bij Ajax nu zo verstandig zijn om hem een rol als assistent te geven van een trainer die tactisch wel sterk is.
0 0
Dexy
Zo'n optie is wel het overwegen waard, ja
0 0
geDaante
En non-voetballer De Wit ernaast, die ook alweer een contract heeft, men kickt blijkbaar op een creatieve speler, met per se een loper/werker ernaast. Nu ook weer met Ekkelenkamp in de B1 als half! Dat is een CV, hooguit een 6. Vind je het gek dat je voetballend op het middenveld weinig kan, daar wordt voor gekozen. Zijn totaal gehersenspoeld door visie De Boer/KNVB, het zogenaamd 'balans' creëren op het middenveld.
Heel snel weg ermee.
0 0
Ozymandias
Inderdaad, schandalig dat Jonk een contract heeft gegeven aan D. de Wit.
0 0
geDaante
Jonk had helemaal geen tekenbevoegdheid. Jonk heeft vaak zat spelers contracten willen voorleggen, maar Overmars werkte dan niet mee, maar ook vice versa, spelers kregen ook contracten, waar Jonk niet achterstond. Zelfde geldt voor jeugdtrainers, waar Jonk Moniz en een onbekende jonge duitse trainer wilde, werd dit getraineerd en werden andere trainers hem opgedrongen. Het bestuur dat verder niet inging op de wens van Jonk om iets meer te investeren in de opleiding, etc., allemaal al pesterijtjes in aanloop naar het definitief op smerige wijze wegwerken van Jonk, en ook Cruijff.
0 0
Ozymandias
Dus jij denkt dat Overmars contracten gaf aan jeugdspelers waar Jonk het niet in zag zitten? Dat gold misschien voor jeugdtrainers maar ik geloof voor geen meter dat dit gold voor jeugdspelers. Welke jeugdspelers wilde Jonk een contract geven maar Overmars niet? Probeer je zo soms Jonk ook vrij te pleiten van het vertrek van jeugdspelers als Fosu-Mensah en Peeters.
0 0
geDaante
Jonk had tekenbevoegdheid moeten hebben, dit heeft hij ook dringend gevraagd nadat dit zo in zijn ogen niet verder kon. Is niks mee gedaan. Nu zal het jouw waarheid tegen de mijne zijn, jouw ervaringen en info die jou ter ore is gekomen, en die van mij.

Overmars had nu tekenbevoegdheid, en was dus hoe dan ook verantwoordelijk.

Wat vertrekkende spelers betreft, die gaan toch wel, ongeacht contractje of niet, dus laten we het daar niet eens over hebben.
0 0
Ozymandias
Ik ben het met je eens dat Jonk tekenbevoegdheid had moeten hebben. Alleen geloof ik niet dat Overmars jeugdspelers heeft gecontracteerd waar Jonk het niet mee eens was. Volgens mij heeft Jonk dat zelf ook nooit beweerd. Ik begrijp dus ook niet waar jij dit vandaan hebt gehaald. Wel is het duidelijk dat Overmars het contracteren van bepaalde jeugdtrainers (zoals Moniz) heeft tegen gehouden.
0 0
Piethein
Iemand een idee waarom Trogancic nagenoeg niks gespeeld heeft??
0 0
trodat4030
Zal wel te creatief zijn..
1 0
Ozymandias
Schön speelde toch ook gewoon?
0 0
trodat4030
Voorin ja. Net als middenvelders(!) Margaret en de la Vega..
0 -1
Ozymandias
Wie moest Vink dan voorin in de basis zetten? Het is niet alsof Jonk een 2000/2001 lichting heeft achtergelaten met een overschot aan aanvallend ingestelde spelers met veel potentieel. Hopelijk is het Ouaali gelukt om met het aantrekken van Trograncic, Horváth en Schön nog wat van deze lichting te maken qua creatieve spelers. Schön maakte op mij een redelijke indruk voor iemand die al maanden geen officiele wedstrijden speelt.
0 0
Babangida83
Je gaat me niet zeggen dat er geen buitenspeler te vinden was om Schon gewoon op het middenveld te laten ballen. Dat lijkt mee een beetje zoeken richting Jonk.

Desnoods haal je er eentje uit een lagere leeftijdscategorie. In principe is enkel Kluivert weggehaald uit de O17, dus dat moet ook zonder aankopen op te vangen zijn. Maar je moet het wel willen.

Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat er geen aankopen nodig zijn. Maar dat is m.i. geen excuus om dan Schon maar in de aanval te posteren.


0 0
trodat4030
Sint, Brobbey en Schön. Prima aanval toch? Tenminste 3 aanvallers..

Maar t gaat mij er meer om dat ie verdedigers op t middenveld zet (J Maduro, v Gelderen, Aberkane, Farcas) en vervolgens middenvelders in de aanval. O en ligt dat aan Jonk of aan de scouting? Die selecties? Nnm aan de scouting (Ladru).
0 0
Ozymandias
Ik dacht dat je Schön net nog een middenvelder noemde? Je reageerde ten minste met "Voorin ja" toen ik schreef dat hij gewoon speelde.

De grootste talenten moeten spelen en deze lichting heeft (jammer genoeg) meer talentvolle verdedigers en verdedigend ingesteld middenvelders dan aanvallend ingestelde spelers. Dan is het logisch dat er één of twee verdedigers op het middenveld komen te staan zodat ze aan speeltijd toekomen.

Dat de selectie van de B1 zo uit balans is komt in mijn ogen op de eerste plaats door Jonk. Sinds zijn vertrekt hebben Ouaali en Ladru ten minste nog drie creatieve spelers voor deze lichting aangetrokken. Hopelijk wordt er weel flink doorgeselecteerd en komt er naast een vervanger van Redan nog ten minste één talentvolle aanvaller bij.
0 0
geDaante
Je zet niet een van je enige creatief aanvallende middenvelders op de buitenpositie ten faveure van een halve CV die meer een loper/werker is, maar gewoon op het middenveld, om daar zoveel mogelijk voetbal te krijgen, in ieder geval niet alleen maar lopers en verdedigende types. Met Gravenbergh, Maduro en De la Vega valt er prima te voetballen, voorin heb je dan nog keuze genoeg. De middenlinie is ook veruit de belangrijkst, om op te kunnen bouwen, om de spitsen te bedienen, te voetballen, etc.

Dit zegt gewoon wat over types als Winter en Vink, die delen die visie Cruijff/Ajax niet. Zijn resultaatgerichte trainers die zekerheidjes inbouwen voor safety gaan.
0 0
trodat4030
Ladru was coördinator middenbouw toen deze lichting middenbouw was. Niet Jonk.
1 -1
Ozymandias
Ladru was toch maar één seizoen coördinator middenbouw? Hij volgende Kreek in 2013 op en vertrok in 2014 al weer. Ladru is zeker mede verantwoordelijk maar Jonk was hoofd jeugdopleiding en dus hoofd verantwoordelijke.
0 0
trodat4030
Samenstellingen van selecties vallen onder directie voetbalzaken, Overmars dus.
0 -1
Ozymandias
Dus eerst was het Ladru's schuld en nu is het de schuld van Overmars? Kom op man, Jonk was de hoofd jeugdopleiding en had dus de grootste vinger in de pap van welke spelers er in de jeugdopleiding moesten komen en gaan.
0 0
trodat4030
Jonk was idd hjo, dat hield met name in dat hij ervoor zorgde hóe er opgeleid werd, niet wíe er opgeleid werd. Dát lag aan de scouting (inmiddels Ladru, toevallig indertijd coördinator middenbouw waar deze lichting onder viel) en aangezien jij een hoofdverantwoordelijke wilt aanwijzen is dat dus Overmars. Níet Jonk.
1 -1
Ozymandias
Sinds wanneer is de hoofd jeugdopleiding niet verantwoordelijk voor het samenstellen van de jeugdselecties? Natuurlijk is hij daarin afhankelijk van de scouting maar hij is als hoofd jeugdopleiding ook degene die de jeugdscouting aanstuurt. Ik weet zeker dat hij zich meer bezig heeft gehouden met welke jeugdspelers er kwamen dan Overmars. Behalve misschien met de jeugdspelers die uit het buitenland kwamen.
0 -1
trodat4030
Ik heb Schön geen middenvelder genoemd hoor.
0 0
Eduard
Kom net trerug. Heb alleen vandaag naar de wedstrijden van Ajax gekeken.

Mooi resultaat natuurlijk. Het spel tegen Anderlecht was in de eeste helft matig. Ik vond Anderlecht eigenlijk beter, Vanaf de 40 ste minuut gingen we met onze lange nr 4 (sorry heb z'n naam effe net paraat) in de spits spelen en pompten we de ballen naar voren Dat gaf de aanzet tot twee doelpunten Maar eerlijk is eerlijk het ''Ajax veldspel'' was niet best.

In de finale was het ok tegen bayern munchen Maar nog steeds was de opbouw naar voren vaak niet flitsend over de grond. Veel lange ballen uiteindelijk en de tweede bal winnen Ajax was ook iets handiger in het omtregelen van het spel van bayern door kleine overtredingen. Was matig tot voldoende spel maar niet groots Toch gewoon twee doelpunten

Mij zijn opgevallen de la Vega. Hopelijk kan ie nog stappen maken. De nr 8 Gravenberg doet het erg goed ook gezien het feit dat ie nog maar 14 is.

Van de coaches viel me op dat die van Bayern eigenlijk alleen maar kon schelden p z'n splers. Ik kon me niet voorstellen dat z'n spelers er iets aan hadden. Vink wist met z'n omzetting tegen anderlecht het schip te keren maar als ik hem vaker zie ben ik benieuwd of ie z'n team op ''ajax'' techniek en tactiek kan laten winnen

4 0
Mikes
Hele rare winnaar van beste speler. Vond hem totaal niet bijzonder.
3 0
didierajax020
Wie was het?
1 0
Piethein
Die nummer 10 van Anderlecht. Verschaeren. Deed me een beetje denken aan Lobotka haha. Klein wendbaar spelertje
0 0
Piethein
Mooie speler om te zien. Vond er dit toernooi niemand met kop en schouders boven uit steken jammer genoeg
0 -1
Ozymandias
Ik vraag me af wat de trainer van de A1 volgend seizoen gaat doen met het overschot aan gelijkwaardige verdedigers (zonder dat daar een echte uitschieter omhoog tussen zit). Bakboord (1999), Kemper (1999), Botman (2000), Aberkane (2000), Bakker (2000), Farcas (2000) en Dest (2000) zullen allen aanspraak maken op een basisplaats. De trainer kan er natuurlijk kiezen om Farcas op '6' te zetten. Met Bakboord, Aberkane en Dest voor de rechtsback en rechtercentrale posities en Kemper, Botman en Bakker voor de linksback en linkercentrale posities zal de concurrentie voor een basisplaats in de verdediging dan nog steeds hoog zijn.
0 -1
Babangida83
Je zal in Jong Ajax toch door moeten gaan selecteren om enkele jongens van de O19, zoals Bakker een kans te geven. Bovenin ruimte creëren. Jongens waar je twijfels over hebt of goed zijn maar hun positie in het eerste elftal overbezet zijn verhuren. Zo lang de potentiële beste spelers op elke positie maar ruimte hebben om zich verder te ontwikkelen.

Die Brobbey zouden ze voor de spitspositie nu al in O17 moeten laten spelen. Je ziet dat hij dat niveau al aanraakt.
0 0
FlyingDutchMan
Behoorlijk wat aardige verdedigers lopen er rond. Geen zekerheidjes, maar wel goede talenten! Zat te kijken of misschien een Kemper, Bakker of Bakboord al wordt doorgeschoven, maar bij Jong vertrekt er in principe ook niet zoveel.
1 0
Ozymandias
Ik geef Bakboord en Bakker een redelijke kans om het eerste te halen maar de rest zal zich echt optimaal moeten doorontwikkelen om op dat niveau te komen.
0 0
altijdwelwat
Farcas op 6 kan echt niet , veel te lage handellingssnelheid , armoedige balaanname en een matige passing.
1 0
Ozymandias
Farcas heeft inderdaad een lage handelingssnelheid maar juist daarom zou het goed zijn als hij bij de A1 één of twee seizoenen als '6' speelt. Op '6' zal hij worden gedwongen om sneller keuzes te maken.§ Zijn passing vind ik trouwens helemaal niet matig. Sterker nog, zijn lange pass is van een hoog niveau.
0 0
altijdwelwat
Toernooi winst knap, had ik vooraf niet verwacht !! Toch vond ik het voetballend een van de minste edities, ook van Ajax kant.
2 0
Piethein
Ook de buitenlandse grootmachten vielen me erg tegen inderdaad
0 0
Mikes
Ondanks dat het geen geweldig toernooi was en dit geen geweldige selectie is, mooie overwinning. Uitstekend nieuws verder over sponsoring abn verlengd contract.
1 0
ElFlaco14
Bayern heeft creatieve spelers en ze spelen hollandsecschool.
Ajax speelt net als duitsland in het verleden, fysieke spelers met weinig creativiteit.
Zitten zo te zien teveel in de gym, zouden meer individueel op techniek en passeerbewegingen moeten trainen.
1 -2
Mikes
Nou laten we niet gaan overdrijven zeg. Ajax had de beste kansen en individueel soms hele mooie acties.
3 0
Babangida83
Dat bestrijdt ElFlaco ook niet wat betreft kansen.

Mooie acties waren best sporadisch, overigens.
0 0
superman0313
Lijkt me een leuke jongen op feestjes die Brobbey
0 0
RaynoFischer
Gefeliciteerd boys
0 0
Myers
Mooi boys, gefeliciteerd.
0 0
WyZynDeBeste
Toernooiwinst is een feit, maar ik zie weinig enthousiastme over het spel. Iemand details?
0 0
TimAFCA
Wordt vooral fysiek gespeeld atm. Zo'n toernooi gaat ook in de benen zitten ofcourse. Dus is niet heel gek.
0 0
hallo1
Dat is juist wel gek. Als spelers vermoeider raken zou juist techniek de doorslag moeten geven. Deze lichting heeft simpelweg wat minder talent.
0 0
Rsv
Als je dan toch een toernooi wint is dat extra knap.
0 0
hallo1
Het is knap, maar totaal van ondergeschikt belang. Het draait op deze leeftijd om de individuele techniek, inzicht, slimmigheidjes. Dat levert in de toekomst voor Ajax 1 wat op, niet of je nu deze futures cup wint of niet. Deze lichting wint die cup dan wel, maar heeft veel minder talent dan voorgaande lichtingen.
0 0
IDJosh
Het spel ziet er voor geen meter uit, maar het resultaat is er wel..
0 0
Myers
Liever geen club als psv nastreven. Of onze vrienden uit de haven.
2 0
TimAFCA
Die Brobbey is wel een tank.
0 -1
gofee
Ik zou wel wat spelers uit de Jleague willen halen, wat een mannetjes !
1 0
Piethein
Zou mooi zijn, verassend positief hoog niveau daar! Technisch top. Beter dan menig Ajax speler
0 0
wolterx
Die nummer 11 direct halen, beste speler dit toernooi naar mijn mening.
1 0
gofee
Ik zie er nog wel een paar, bikkelaars en blijven gaan, spelen ook erg naar voren !!
0 0
altijdwelwat
Toch een knappe prestatie ! Je zit niet trots te kijken naar dat afbreukvoetbal , maar ze boeken er wel een prima resultaat mee.
0 0
afcas
dus we gaan nu 4-2-2-2 spelen...
0 0
chrisjuhhh
G Vink he is een slechte coach totaal niets in hem qua tactiek
0 0
amthree
frustrerende kut duitser hou gewoon je bek!
0 -1
afcas
hij zal nu wel moeten xd
0 0
AjaciedForLive
Jaaaaa
0 0
3*stars*3
Zozo 0-2 1e helft en schakel net in.
Spel iets beter tegen Bayern?
0 0
FlyingDutchMan
Bayern paar goede kansen gehad op gelijkmaker, ajax speelt niet slecht.
0 0
3*stars*3
Ow ok want ze wonnen wel van Anderlecht maar dat was natuurlijk geen Ajax voetbal...

Haha Bayern coach gefrustreerd.
0 0
FlyingDutchMan
Ja scheids fluit niet tegen hehe, maar inderdaad raar toernooi eigenlijk dit jaar. Zowel van ajax als van andere teams. Weet niet, maar heel wisselvallig en wordt er niet echt warm van. Ondanks dat jeugdvoetbal leuk blijft om te volgen :)
0 0
Ajax_33
2-0!
0 0
MáximaZorreguieta
zijn leuke wedstrijden om te zien met leuke spelers maar die Margaret vind ik toch wel echt matig
1 0
FlyingDutchMan
Speelt ook matig dit toernooi, weer dat nonchalante..
1 0
AFCAjax
jammer kan geen stream vinden anders had ik die naast jong aangezet op ander scherm.
0 0
Rsv
Deze lichting heeft veel verdedigend uitstekende talenten. Botman, van Gelderen, Dest, Aberkane en Bakker vind ik erg goed spelen dit toernooi.
1 0
FlyingDutchMan
Klopt, verdedigend is het beter gesteld dan aanvallend :)
1 0
Myers
Hopen dat ze eindelijk een keer het eigen toernooi weten te winnen.
0 0
wolterx
Is niet alsof ze hem nog nooit hebben gewonnen...
0 0
Myers
Het is wel even geleden toch?
0 0
wolterx
Ja klopt, Ajax-Anderlecht-Arsenal zijn laatste 3 winnaars.
0 0
Myers
Nja, toch drie keer gewonnen, nu voor de vierde. Geen pingels hoop ik. Ik vind dit team in vergelijk met de vorige winnende Ajax teams een stuk minder, dus zou dit best wel een knappe prestatie zijn.
1 0
wolterx
Precies, komende jaren ziet het er iets mooier uit, misschien dat we de eerste ploeg worden die de titel gaat prolongeren.
0 0