Drie jeugdteams nummer 1, prima eindspurt B1

BvdPloeg, 20-12-2016 om 10:10, 18861 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De jeugdteams van Ajax gaan in veel gevallen met een brede glimlach de winterstop in. Ajax A1, Ajax B2 en Ajax C1 eindigden 2016 als koploper, Ajax B1 verzekerde zich dankzij een knappe eindspurt van Eredivisie-voetbal in het nieuwe jaar. Na een tussen-meting in oktober maken we nu de balans op van de eerste seizoenshelft. (foto's voor app-gebruikers)

Ajax A1: 
Voor Ajax A1 zal de winterstop welkom zijn, ondanks dat er onder Aron Winter en Frank Peereboom geen enkele officiële wedstrijd werd verloren dit seizoen. In de Youth League boekte de ploeg vier overwinningen, waardoor de play-offs werden bereikt. Hierin speelt het in februari thuis tegen Juventus. De supercup werd gewonnen ten koste van Vitesse, maar de 'winning streak' in de competitie sprak het meest tot de verbeelding.

Voor dit seizoen hadden misschien niet heel veel mensen er veel vertrouwen in, want het kon toch alleen maar minder worden nu een gouden generatie met onder meer Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Vaclav Cerny jeugdspeler af was? Ajax A1 had in de voorbereiding ook best wat opstartproblemen, maar waar oude helden verdwijnen, daar staan er ook altijd nieuwe op. 

Kaj Sierhuis bleek geen eendagsvlieg met negentien treffers in de eerste seizoenshelft, Francesco Antonucci nam de rol als spelmaker op zich, Justin Kluivert ontwikkelde zich snel als buitenspeler en achterin maakten B-junior Mitchel Bakker en aanwinsten Danilho Doekhi en Boy Kemper het verschil. Er was amper blessureleed, Winter kon naar hartenlust rouleren en dat leverde onder de streep 35 punten uit dertien wedstrijden op. Elf keer werd er gewonnen en twee keer eindigde een duel gelijk. Het gat op nummer twee PSV bleek uiteindelijk dertien (!) punten, maar veel belangrijker: Ajax A1 bewees ook dit seizoen een groep interessante spelers te hebben. Na de winterstop volgt ongetwijfeld een strijd om de landstitel.

Ajax B1:
Voor Ajax B1 leek er in oktober nog geen vuiltje aan de lucht met twaalf punten uit vijf wedstrijden en op papier een leuk elftal, maar het kan verkeren. Coach Gery Vink kreeg te maken met schorsingen, blessures en toen de grote ploegen als PSV, Feyenoord en AZ tegenstander waren, werd er alle keren verloren. De degradatiestreep kwam zelfs even dichtbij, maar zover liet Ajax B1 het uiteraard niet komen. Tegen FC Utrecht (2-0) en Almere City FC (1-4) kwam aan alle onzekerheid een einde. Smetje was wel de bekeruitschakeling tegen Roda JC na strafschoppen.

Daishawn Redan mistte door schorsingen vijf wedstrijden, maar in de overige acht wedstrijden was hij wel goed voor tien goals. Hij was daarmee de absolute topschutter. Giovanni de la Vega ontpopte zich tot creatief brein, voorin kregen C-junioren Hossein Zamani en Brian Brobbey al regelmatig de kans en als na de winterstop ook geblesseerden Oliver Horvath en Liam van Gelderen terug zijn, kan Ajax onder Vink gaan voor de ultieme revanche. Ook in deze lichting zit namelijk genoeg individueel talent om van te genieten.

Ajax B2
Onder leiding van Richard Knopper beleefde Ajax B2 een prima eerste seizoenshelft. De ploeg werd geplaagd door blessures, schorsingen of spelers die werden doorgeschoven naar B1, maar dat ging allerminst ten koste van de individuele ontwikkeling en resultaten. Met twee vingers in de neus eindigde B2 als nummer één in de najaarscompetitie. Het gat met nummer twee Zwolle werd zeven punten en dan te bedenken dat Ajax B2 (met veel spelers van C1) de laatste twee wedstrijden van de competitie verloor.

Knopper heeft een heel leuk elftal tot zijn beschikking, al zal hij ook rekening moeten blijven houden met B1. Brobbey en Zamani doen dus al regelmatig mee, maar ook Ryan Gravenberch ruikt reeds vaker aan een stapje hogerop. Op een vast elftal hoeft Knopper dan ook niet te rekenen, maar dat veel spelers onder zijn hoede stappen maakten, is een understatement. En dan te bedenken dat spelers als Anouar El Mhassani, Nordin Musampa en Samir Ben Sallem hopelijk snel weer terugkeren van blessures.

Ajax C1
De spelers van Ajax C1 weten sinds enkele weken weer wat verliezen is. Vorig seizoen werd het elftal ongeslagen kampioen in C2 en ook dit seizoen werden de eerste elf duels allemaal gewonnen. Omdat B1 spelers nodig had en daarmee ook B2 spelers nodig had, liep C1 tegen puntenverlies aan tegen Vitesse. Maar een echte eye-opener was misschien wel de nederlaag van een week later tegen PSV. Met alle spelers tot zijn beschikking ging Nordin Wooter met zijn jongens met 3-1 onderuit in Eindhoven.

Het was misschien niet helemaal een verrassing, want heel veel galavoorstellingen waren er niet. Wooter kan beschikken over geweldige spelers, maar die leren nu ook dat je wedstrijden soms nipt kan en moet winnen. In iedere linie zit er zoveel voetbal in, dat deze groep zich ook na de winter zal doorontwikkelen. En aangezien C1 een volledige competitie speelt, kunnen we ook zeggen dat er met zes punten voorsprong op de nummer twee nog steeds niets aan de hand is op de ranglijst.

Ajax C2
Wij volgen de ploeg van Regilio Simons niet wekelijks live, maar daarmee is het elftal natuurlijk niet minder interessant. Van de elf wedstrijden won Ajax er negen, speelde het er één gelijk en verloor het er één. Met 28 punten eindigde het gelijk met Feyenoord bovenaan en dus kunnen we stellen dat er prima gepresteerd is. Met veel nieuwe jongens van buitenaf in de ploeg was het regelmatig ook heel leuk om naar te kijken. Niet onbelangrijk.

Omdat spits Dillon Hoogewerf al regelmatig met Ajax C1 meedeed, kreeg de van AZ overgekomen Jay Enem volop de kans in de spits. Tristan Gooijer liet zich zien als rechtsback of linksback en Kik Braspenning bewees zich met zijn mooie lange trap. Een speciale vermelding voor Alen Karahasanivic, die ó zo heerlijk kan dribbelen op het middenveld.

Ajax D1
Tot slot Ajax D1, dat ook in de bovenste regionen meedraaide. Nu is dat allemaal wat minder belangrijk dan bijvoorbeeld bij A1, maar met 53 goals in dertien wedstrijden bewees D1 zich als doelpuntenmachine. Het leverde 34 punten op, twee minder dan AZ, dat bovenaan eindigde. De jonge ploeg won elf duels, speelde er één gelijk en ging één keer onderuit.

-> Voor de mensen die het zich afvroegen: De eerste seizoenshelft hebben we bij Ajax Showtime nog volgehouden dat we het liever hebben over A1, B1 en B2. Maar ook wij hebben goede voornemens en zullen het om die reden vanaf 2017 hebben over O19, O17 en O16. Zoals de KNVB het uiteindelijk ook wel een beetje bedoel heeft.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
LuisSuarez2010
Kan iemand zich dat artikel over de aanstaande degradatie van de B1 nog herinneren?
0 0
carel romijn
Wie de jeugd heeft heeft de toekomst!
0 0