Eerdere huurlingen bij Ajax geen groot succes

BVeenstra, 11-08-2016 om 16:45, 12613 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax en Chelsea moeten de transfer van Bertrand Traoré officieel nog bevestigen, maar de kans is groot dat de spits uit Burkina Faso dit seizoen op huurbasis voor de Amsterdammers gaat uitkomen. Traoré is niet de eerste speler die door Ajax gehuurd wordt. Ajax Showtime blikt nog eens terug op de eerdere huurlingen, die niet allemaal een groot succes waren.

Isaac Cuenca (FC Barcelona, 2012/2013)
Halverwege het seizoen 2012/2013 wilde toenmalig Ajax-trainer Frank de Boer graag een aanvaller toevoegen aan zijn selectie. In de zoektocht hiernaar kwam men uit op FC Barcelona-aanvaller Isaac Cuenca. De buitenspeler werd voor vijf maanden gehuurd, maar een groot succes werd het allerminst. Vanwege blessureleed kwam de Spanjaard tot slechts vijf officiële wedstrijden in Amsterdamse dienst. Zijn hoogtepunt? Een assist tijdens zijn debuut tegen NAC Breda. Inmiddels speelt Cuenca bij Granada.

Bojan Krkic (FC Barcelona, 2013/2014)
Toen bekend werd dat Ajax Bojan Krkic gehuurd zou gaan worden, ontstond er opnieuw hoop bij de Amsterdamse aanhang. De aanvaller werd rond de tijd van zijn debuut bij FC Barcelona 'de nieuwe Messi' genoemd, maar daar kwam het uiteindelijk niet helemaal van. Periodes bij AS Roma en AC Milan werden geen succes, maar toch besloot Ajax hem te huren. In Amsterdam zou hij uiteindelijk komen tot 32 officiële wedstrijden, maar een doelpuntentotaal van vijf is voor een Ajax-aanvaller wel erg mager. Op dit moment komt de Spanjaard uit voor Stoke City.

Stanislav Lobotka (AS Trencin, 2013/2014)
Dankzij de samenwerking met AS Trencin toentertijd wist Ajax Stanislav Lobotka te huren, waarbij de Amsterdammers bovendien een optie tot koop bedongen. De Slowaak zou echter alleen zijn minuten maken in Jong Ajax en werd na een jaartje op De Toekomst gespeeld te hebben teruggestuurd naar AS Trencin. Heden ten dage speelt Lobotka bij FC Nordsjælland, waar hij teamgenoot is van Ajax-huurling Indy Groothuizen.

Arek Milik (Bayer Leverkusen, 2014/2015)
Net als deze zomer was Ajax in de zomer van 2014 ook al op zoek naar een extra spits. De Amsterdammers hadden al de beschikking over IJslander Kolbeinn Sigthorsson, maar konden er nog wel een gebruiken. Arek Milik kwam op huurbasis over van Bayer Leverkusen en in april 2015 besloot Ajax om de optie tot koop te lichten. Een jaar later vertrok de Pools international voor een recordbedrag van 32 miljoen euro naar Napoli.

Niki Zimling (FSV Mainz 05, 2014/2015)
Na twee jaar Christian Poulsen als meest defensieve middenvelder was Ajax op zoek naar een opvolger voor de Deen. De Amsterdammers kwamen uit bij een landgenoot van Poulsen, Niki Zimling, die werd gehuurd van FSV Mainz 05. Zijn debuut tegen Paris Saint-Germain in de Champions League was nog veelbelovend, maar daarna bleek al gauw dat Zimling niet de gewenste versterking zou zijn. In totaal speelde hij slechts negen wedstrijden voor Ajax en werd de optie tot koop niet gelicht. Zimling staat nog altijd onder contract bij FSV Mainz 05, maar vanwege een gescheurde kruisband zal hij voorlopig niet in actie komen.

Yaya Sanogo (Arsenal, 2015/2016)
Na het vertrek van Kolbeinn Sigthorsson naar FC Nantes was men bij Ajax op zoek naar een nieuwe spits. In de naam van Yaya Sanogo dacht men het zo gewenste aanspeelpunt gevonden te hebben, maar niets was minder waar. Na zes wedstrijden, nul treffers en constant blessureleed, stuurde Ajax hem in de winterstop terug naar Arsenal. Dat verhuurde hem vervolgens aan Charlton Athletic, waarna hij voor het huidige seizoen deels de voorbereiding meemaakte bij Arsenal. Echter, ook in Londen lijkt men geen toekomst meer in hem te zien, aangezien hij niet mee was op trainingskamp naar de Verenigde Staten en Scandinavië.

Conclusie
De eerdere gehuurde spelers waren niet allemaal een groot succes. Alleen Arek Milik kan, mede door de optie tot koop die gelicht werd en de verkoop daarna, als een groot succes gezien worden. Wat betreft Traoré weet Ajax wat het in huis haalt. De spits kent de Eredivisie door zijn verleden bij Vitesse al en bovendien heeft hij ervaring opgedaan in de Premier League. De verwachtingen zijn (opnieuw) hoog en trainer Peter Bosz sprak zijn vertrouwen al uit in de spits. Voor de fans van Ajax rest nu niets anders dan te hopen dat de Chelsea-huurling de woorden van Bosz kan gaan waarmaken.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Sanogo was voor mij het dieptepunt: het hoogtepunt van absolute onkunde.
huren is vrijwel nooit goed en past niet in onze filosofie. Tenzij er koopclausules staan. Hopelijuk doen ze dat weer slim zoals bij Milik. Wat betreft talent overstijgt Traore de rest uiteraard wel. We gaan het zien.
0 0
Aeter
Traoré is niet te vergelijken met deze kneut. Schrijf eens wat fatsoenlijks of schrijf niks, dit is letterlijk niks, pure pulp.
0 -1
Tecmessa
Haha, totdat Traore volledig door het ijszakt. Ik verwacht en hoop het niet, maar je weet het nooit: het is en blijft voetbal. Bij Krkic waren de verwachtingen ook hooggespannen.
0 0
geDaante
Lobotka was veelbelovend en deed het prima, type Sneijder. Bojan liet bij vlagen zien een absolute meerwaarde te zijn, verkeerd gebruikt door De Boer, en paste niet in dat lange spel, had nu erg van pas gekomen onder Bosz. Cuenca ook goede voetballer, geldt een beetje hetzelfde voor als Bojan, alleen in mindere mate. Zimling en Sanogo kon je vantevoren weten dat het helemaal niks was, daar zat echt geen enkel idee achter, net als Poulsen, Van der Hoorn, Sigthorsson en andere houthakkers.

Traore past wel bij Bosz en zijn spelletje en heeft kwaliteit, dat is het verschil, dat maakt dat deze jongen veel meer zal slagen dan zijn voorgangers.
1 -1
ST
Poulsen was heel belangrijk voor ons laatste kampioenschap.
0 0
geDaante
Had zijn momentje inderdaad die belangrijk waren, maar je komt er voetballend niks mee verder. Onder Bosz zou zo'n type speler nooit spelen. Ik had hem toentertijd liever in de verdediging gezien.
0 -2
Leviathan
Bojan was goed maar moest gewoon in de spits elke week. Cuenca kon ook wel wat maarja geblesseerd niet natuurlijk
0 0
X-RaY
Heerlijke info weer,of wij herinnerd willen worden aan de negatieve dingen van het verleden?! Teren op het verleden doen we al veel te veel,de toekomst dat is veel belangrijker!

En misschien had de kop wel moeten zijn: Eerdere huurlingen waren onder de Boer bij Ajax niet echt een succes.
0 0
Cruijff4ever
Gestopt bij het stukje over Bojan.... 5 doelpunten mager voor een Ajax-aanvaller. Die jongen stond voornamelijk op de vleugel. Als Frank hem in de spits had gezet en laten staan had deze jongen echt wel een succes geworden.
0 0
Piejotter
In feite was alleen Milik een succes. Al zag je bij Bojan dat hij wel degelijk klasse heeft het kwam er maar sporadisch uit. Bij Stoke heb ik Bojan wel heel goede wedstrijden zien spelen. Cuenca is ook een prima speler maar daar hebben we bij Ajax maar weinig van kunnen genieten.
0 0
Traore20
Onder de Boer is het nogal lastig te excelleren maar Yaya Sanogo maakte het wel erg bont.

Bojan ja
Cuenca ja
Zimling nee
Milik overduidelijk ja

En m.i. wordt Traore gewoon een buitenspeler dus ja
1 -2
Mokum31
Iets ander kaliber
0 0
Frankeritus
bojan had gewoon een contract moeten krijgen alleen frank misbruikte hem gewoon
0 0
komopajax777
Een beetje een onzinnig stukje als het om Traoré gaat,want deze jongen heeft zoveel kwaliteiten dat hij een zekerheidje is voor Ajax.Niet te vergelijken met de genoemde huurlingen.Traoré is een wereldster in wording.Het feit dat hij bij Ajax gaat spelen is ook heel goed voor de naam en de faam van de club.
0 0
TheRiviera
Niks in leven is een zekerheid je blaast veelste snel je lof trompet simpelweg omdat je Traore geil bent. Ik zou je verwachtingen gewoon op een laag pitje zetten zodat je prettig verrast kan worden als hij wel een succes word i.p.v dat je teveel verwacht en je droom uit een spat wanneer hij keihard faalt.
3 0
Jos1983
pfff Bojan was de beste van allemaal.. Helaas zag Frank dat niet goed destijds.. Behendige spits die constant verkeerd gebruikt werd..
3 0
Ajaxbrl
Ben benieuwd met welke 2 kanonnen Marc Netto op de proppen komt , Traore is namelijk gewoon de vervanger van Milik.
0 -1
Ajaxamersfoort
leuk en aardig allemaal maar er is nog niks officieel hoor...geloof het pas als Traoré tekent.
0 0
waynelove
"Eerdere zeikberichten anti-ajax media regelmatig vrij oninteressant en doorzichtig!"
1 0
Tpes
Toch hadden Cuenca en Bojan niet hoeven mis staan bij Ajax. Cuenca heeft ontzettend veel pech met blessure leed gehad. Bojan is naar mijn mening verkeerd gebruikt. Bojan is geen vleugel speler maar is altijd centrumspits geweest.
0 0
..::Rootje::..
Precies wat ik verwachtte. Alleen maar negatief commentaar, en reacties die ook eigenlijk niets zeggen.
Het is gewoon een terechte conclusie. Eén die op, jawel hier komt ie, FEITEN is gebaseerd. En daarnaast is het ook gewoon een interessant en goed artikel.
En dan zeggen mensen dat ik een zeikerd ben... Pffft.
0 -2
RusselWestbrook
Weet je wat het is? Ze kunnen ook een stuk schrijven waarin ze de speler Traore belichten, goede punten, zwakke punten, gewoon eens wat dieper kijken naar de speler.

Ipv daarvan krijgen we een stuk over de Africa Cup en over mislukte huurspelers, terwijl dit met afstand de beste speler is die we de afgelopen 5 jaar ofzo aangetrokken hebben.
3 0
..::Rootje::..
Dat kan, ja. Maar in het verleden is het wel eens voorgekomen hoor, dat er een speler uitgelicht werd. Net als bijvoorbeeld bij Yaya Sanogo. Maar ook bij zo'n artikel zullen er vast de nodige zeikerds aanwezig zijn.
Het is dus nooit goed.
0 0
Raydo
Vind het sowieso jammer dat AS inhoudelijk nauwelijks verder is gekomen in al die jaren dat het nu bestaat. Nooit eens een degelijke tactische analyse of voorbeschouwing, in plaats daarvan krijg je copypasta van interviews met David Endt en Sjaak Swart, en meninkjes van Ronald de Boer, Kenneth Perez en Johan Derksen uit tv-programma's. En dus dit soort dingen, allemaal puur om reacties uit te lokken.
1 0
..::Rootje::..
Tegenstanders worden altijd uitgebreid uitgelicht hoor.(voorbeschouwing)

En wat verwacht je van een tactische analyse, als ik mag vragen ? (gewoon een eerlijke vraag)

En hoezo is het reacties uitlokken ? Terwijl bij meesten artikels gewoon de bron vermeld wordt, en het een op feiten gebaseerd artikel is. Daarbij vallen de titels ook behoorlijk mee in tegenstelling tot een Voetbalzone bijvoorbeeld.
1 0
Raydo
Ik zie altijd wel dingen voorbij komen over de tegenstanders' vorige wedstrijden, transfernieuws, blessures of trainerswissels, en het perspraatje van Bosz (vroeger De Boer), maar nooit een onderbouwde analyse. Hoe speelt de tegenstander, op welke spelers moeten we letten, en kunnen we ze pakken? Kwestie van een aantal wedstrijden terugkijken (veel staat tegenwoordig online). Aan dingen als 'het is altijd een heksenketel in het Griekse stadion' heb je niks.

Voor voorbeelden van uitstekende tactische analyses: zie Catenaccio.nl of Twitteruser szteveo. Hoe lopen onze spelers, naar wie passen ze, welke formaties in en buiten balbezit? Waar zijn de zwakke en sterke plekken van het team? Zijn er spelers die structureel verzaken? Is het echt zo dat Klaassen, Gudelj en El Ghazi slecht spelen, of is dat schijn en halen ze wel degelijk rendement? Voegt Tete inderdaad niets toe qua aanval? Zou Ziyech daadwerkelijk iets toevoegen of is het meer van hetzelfde? Wat zijn de looplijnen van Sinkgraven en hoe goed zijn de kansen die hij creëert?

Op dit moment doen we het op dat gebied met uitspraken als "Verweij: 'Sinkgraven linksbuiten geen luxe'" wat dat aan gaat. En dit is dan ook gelijk een voorbeeld van reacties uitlokken. ('Haal Bailey!' 'waarom is Fischer verkocht?' 'we horen geen transfernieuws, kut Overmars!' 'Waarom kopen we Ziyech niet??') Zelfde geldt voor headlines als "Derksen beticht El Azzouzi van matennaaierij", "Pot: 'Is dit dezelfde Peter Bosz?'" of "'"Het hoogste" is de vaagste quote ever'". Inderdaad, het is een feit dat deze mensen (Verweij, Derksen, Pot, Kuip) een meninkje hadden. Maar de enige relevantie van deze uitspraken is dat ze over Ajax gaan. Ze zijn meestal niet of slecht onderbouwd, en bovendien uit de context van een column of tv-programma worden getrokken, waardoor ze provocerend of controversieel overkomen – en daardoor lijken te vragen om weerwoord. Bovenstaand artikel suggereert ook een 'patroon', een patroon dat vraagt om het bediscussiëren, veroordelen of verdedigen van het technisch beleid. Terwijl deze resultaten uit het verleden absoluut niets zeggen over hoe goed/slecht Traoré het bij Ajax gaat doen. Gewoon niet relevant. Inderdaad, de clickbait is godzijdank minder dan bv. Voetbalzone, maar hier is ook een periode geweest dat zowat wekelijks de (negatieve) mening over Ajax uit de column van Van Hanegem voorbij kwam. En dan telkens weer tientallen reacties eronder met de strekking 'Van Hanegem is een seniele kakkerlak en hij haat Ajax'. Ok.

Het is niet allemaal slecht natuurlijk: ik moet AS absoluut de credits geven voor het volgen van de jeugd, de rubriek 'uit het oog' en onlangs zo'n interview met Haesaert bijvoorbeeld, dát is goede content. Maar ik volg de site al sinds jaar en dag (minstens 12 jaar) en dan is het toch jammer om te zien dat het niveau nooit structureel opgetrokken is.
0 0
RusselWestbrook
Eens.

p.s. copy pasta, haha
2 0
Ajax0317
Cuenca gaf toch een assist tijdens de wedstrijd tegen Roda JC?
1 0
Runnerlex
traore is wel buiten categorie hoor
...
1 0
afca-mark1990
Bojan ook zijden ze bij Barca
0 -1
mvdk
Maar dat waren vrijwel allemaal mislukkingen /spelers met lange blessures. Dit is een speler die onderweg is om de absolute top te halen.
1 0
A Cohen
Behaalde resultaten in het verleden, bieden geen garanties voor de toekomst.

SaNOgoal, had nooit gehuurd mogen worden.

Ik lees weer veel negatieve praat en benadering.
Traoré is jong met al veel ervaring, kent Bosz, is snel, wendbaar, heeft scorend vermogen, kan een tegenstander uitspelen.
Hij voldoet naar mijn inzicht aan het plaatje van een gewenste Ajax spits.
PeeBee ziet het in 'm zitten, heeft nu dus al het vertrouwen van de coach.
Wat wil je nu nog meer als het gaat om het halen van een spits.

We hebben 2 spitsen talenten, die nog jong zijn achter de hand.

Nu per direct op zoek naar een versterking op de linker vleugel.

Bod doen op Ziyech, geloof mij die gaat Ajax beter maken.
0 0
..::Rootje::..
Wie is Sanogoal ?

En hoezo is het negatief benaderen ? Het is gewoon een (terechte) conclusie dat gemaakt wordt.

En wie is PeeBee ?
0 -2
AFCA1510
Bojan is gewoon helemaal verkracht door frank als buitenspeler, zou nog steeds eentopspits zijn voor ons momenteel.. Cuenca vond ik ook zeer aardig ballen voor zn blessureleed begon.
5 -1
OntlastendeMiddenvelder
Inderdaad, hij is gewoon helemaal verkracht.
0 0
Ajax#1900
Dat Bojan is mislukt komt gewoon door Fdb, en Cuenca is uiteindelijk ook een prima speler geworden die hier geblesseerd was. Vind het een beetje goedkoop scoren zon lijstje.
1 0
LuckyLuksch
Weer een lekker positief bericht...pff kop op man
1 -1
ram
Want alles moet positief? Altijd lekker de kop in het zand en iedereen met een beetje kritiek is een t*fushond. Dat is een beetje het motto van een aantal hier. Dit Is gewoon een lijstje waar feitelijk weinig mis mee is. Daarmee zeg ik niet dat ik het heel relevant vind, zeker omdat iedere aankoop weer anders is.
0 -1
Godenzoon24
Nee bij sommige is het nooit goed. Waarom een artikel om deze transfer naar beneden te halen. Wat heeft huren te maken met het wel of niet slagen van een speler???

Dit is gewoon een geweldige zet van ajax en wij als supporters, die juist nogal zeiken, mogen dus ook weleens positief zijn als ze doen wat eigenlijk iedereen riep.

We halen een groot talent van chelsea , waarin ze vertrouwen hebben. Dat is gewoon knap. Huur doet daar niet toe. Ga dan ook niet naar negativiteit zitten zoeken. Want dat is dit zoeken.
1 0
..::Rootje::..
Bedankt man. Eindelijk iemand die het ook inziet.
1 -1
Realismus
Hmm lekkere zatte kop maar deze reactie is een revalatie.
0 -1
ram
Ghehe. Niet gezien, foutje. Moet 'relevant' zijn.
0 0
ram
*in het zand.
0 0
Labanda
Bojan was ook geen rechtsbuiten maar een spits.
5 0
jollie18
De eerste 2 waren goede spelers voor Ajax vind ik tenminste
0 0
loempia
Bojan begon op het einde pas op gang te komen. Jammer dat ie weg ging. Ook wel eens gelezen dat hij het erg moeilijk had met het weinige persoonlijke contact, werd gewoon alleen gelaten toen hij aankwam. Zou hem en cuenca toch graag nog terug zien, zeker onder bosz
0 0
MS22
Bojan was de perfecte spits alleen werd die misbruikt door Frank op rechts. Traore is wel de enige speler die zich al bewezen heeft in de eredivisie.
5 0
M.Olsen
Respect voor het stuk naar het is wel appels met peren vergelijken als je naar zimling en sanogo gaat kijken t.o.v. Traore.
1 0
Sterretje73
Je kunt ook rustig stellen dat Ajax echt een aantal bizar vreemde huurdeals gesloten heeft met totaal onbekende en mislukte voetballers. Bojan is de enige waarvan ik zeg dat ik er veel meer van verwachtte door waar hij vandaan kwam en Milik is gewone een super meevaller gebleken. Traore is gewoon van een heel andere orde...
0 0
RusselWestbrook
Bojan is ook misbruikt hier, had gewoon in de spits gemoeten. Was fantastisch in de wedstrijden die hij daar wel speelde.
5 -1
..::Rootje::..
Volgens mij was het maar één wedstrijd tegen Barcelona of AC Milan.
0 -2
ambtenaar
Vreemd, kan me geen " fantastische" wedstrijd van hem herinneren.
0 -2
Sterretje73
Ja klopt maar kan me herinneren dat hij in het begin nog in een redelijk vrije rol mocht spelen maar dat dit ook mede door zijn eigen aanpassingsproblemen niet helemaal uit de verf kwam. Maar eerlijk is eerlijk...de man zou ws onder Bosz heel wat beter tot zijn recht gekomen zijn...
0 0
Ron403
Zeker, kijk alleen al wat voor niveau hij haalde bij Stoke City daarna, prima spits!
1 0
ambtenaar
Loopt daar 1 op 4....... Poeheee. En ja ik kijk regelmatig PL vind hem echt niet bijzonder. Begon afgelopen seizoen heel goed maar zakte daarna terug naar zijn niveau.
0 -1
M.Olsen
Maarja toen liep onze ijspegel daar nog
0 0
Ajaxgek1980
Isaac vond ik goed, maar had pech met blessure. Had hem graag nog eens gehad om eerlijk te zijn.

Bojan is verkeerd gebruikt door de boer.

Milik is succesverhaal

De rest is poep, je kunt niet altijd de hoofdprijs hebben
3 0
oudzuid2
tsja je kan ook zeggen "Eerdere spitsen bij Ajax geen groot succes"

denk dat situatie Traore wel op zich staat. groot talent, heeft zich al bewezen, kent de eredivisie, knt de trainer en wil knallen. heb er alle vertrouwen in
2 0