Dolberg is Bergkamp dankbaar: 'Perfect!'

BartVeenstra, 27-07-2016 om 14:55, 6423 views, BT Sport |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Kasper Dolberg maakte dinsdagavond zijn officiële debuut in de hoofdmacht van Ajax en luisterde zijn eerste optreden direct op met een prachtig doelpunt, welke ervoor zorgde dat de Amsterdamse club met 1-1 gelijkspeelde tegen PAOK Saloniki. In gesprek met het Deense BT Sport geeft de spits aan veel te leren van assistent-trainer Dennis Bergkamp.

'Hij is mega-goed. Wanneer de training afgelopen is, laat hij nog even zien hoe het moet. Het is gewoon perfect. We hebben ook clips van hem gezien op Youtube. Ik kan me geen betere trainer voorstellen dan Bergkamp die ons de nodige dingen kan bijleren', aldus Dolberg, die erg blij is met zijn debuut. 'Het is nog steeds moeilijk om dat in woorden uit te drukken. Er waren zo veel mensen in het stadion, mijn familie was er. Mijn debuut en een doelpunt, het kon bijna niet beter, denk ik.'

Dolberg legt vervolgens uit dat hij in het begin moeite had om zich aan te passen bij Ajax. 'Natuurlijk was het moeilijk in het begin met voor mij een nieuwe positie (voorheen linksbuiten, nu spits, red.) in een nieuw team. Maar ik had een goede coach die mij veel geholpen heeft. Nu is het de positie waar ik het liefst speel. Of ik een vaste waarde wordt in het eerste? Natuurlijk hoop ik dat, maar ik heb er nog niet echt over gesproken met de trainer. Maar als ik hard blijf werken, weet ik dat mijn kansen blijven komen.'

Een type Anthony Martial
Bent Christensen, trainer van het Deense nationale elftal onder 19 jaar, is verder erg lovend over Dolberg. 'Iedereen die hem meegemaakt heeft in de nationale jeugdteams verwachtten hem bij een topclub in de grotere competities. Je kan hem vergelijken met Anthony Martial. Hij heeft niet die enorme snelheid, maar het is een zelfde soort type speler.'

Jens Steffensen, zaakwaarnemer van Dolberg, ziet veel potentie in zijn cliënt. 'Als hij zich zo kan doorontwikkelen, wordt hij een wereldtopper. Hij doet me denken aan Henning Jensen, die speelde bij Ajax en Real Madrid. Zelfde type speler, redelijk stil en bescheiden buiten het veld. Maar binnen de lijnen, maakt het hem niet uit wie de tegenstander is.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax27
Ik mis alle reacties van de Bergkamp haters...
haters die iedere gelegenheid weer aangrijpen om over 'm te zeiken.

Wederom een jonge speler die enorm opkijkt tegen één van de grootste voetballers die Nederland heeft gekend. En je ziet maar weer wat zo'n status betekent voor jonge gastjes. Ze luisteren naar ieder woord wat hij zegt en leren ontzettend veel van zijn begeleiding.
0 0
geDaante
Kritiek altijd afdoen als gehaat slaat ook nergens op. Dit aspect van Bergkamp is perfect, zal je ook niemand over horen. Het is mijn favoriete voetballer ooit, maar heeft mij diep teleurgesteld door Cruijff en Jonk te naaien.
0 0
Ajax27
Hoor je niemand over? Je hoort er niemand over wat ie nou daadwerkelijk uitvoert op het veld? Zat er maar als een zoutzak bij naast de boer tijdens wedstrijden? Totaal geen inbreng? Blablaa.... ga de topics maar eens teruglezen gap.
0 0
Rudolph J
"Je kan hem vergelijken met Anthony Martial. Hij heeft niet die enorme snelheid ..."

Ok.
0 0
Piejotter
Goed zo Bergkamp. Ajax doet er altijd goed aan oud spelers de jeugd te laten trainen. Voorbeeld voor de jongere.
1 0
mistert
Die jongen speelde een puike wedstrijd voor zijn leeftijd!!

Even offtopic: Misschien iets geks maar die viergever bakt er niks van als CV. Een idee om GudelJ erneer te zetten?
0 0
3sterren
Zeg je dat omdat je anderen dat hoort zeggen, of omdat je dat gisteren zelf hebt ervaren in de Arena? Want eerlijk gezegd heb ik gisteren niet zoveel op hem aan te merken gehad. Ik heb er alle vertrouwen in dat Bosz er uiteindelijk in zal slagen om ook van Viergever een belangrijke pion in de verdediging te maken. Hij heeft in ieder geval de nodige ’drive’. In tegenstelling tot Veltman. Soms spelend als een veldheer, maar meestal een sta-in-de-weg.
1 0
Sjaakvaak
Heb Viergever ook weinig verkeerds zien toen, voegde echter ook niet veel toe.
0 0
Cabj
Best een goede suggestie, kan hij gewoon simpel spelen. Man uitschakelen en inleveren bij Jairo. Sanchez zal moeten aanpassen. Heeft denk ik ook maar weinig rust gehad, taal, weer etc etc. Westermann lijkt me een type Ooijer. Is niet heel snel maar wel een knoest. Goed voor op de bank. Alhoewel, erger me al jaren aan Veltman dus wie weet..
1 0
3sterren
Heb Veltman gisteren niet één keer kunnen betrappen op een goede actie, en dat 90 minuten lang. Kwam erg onzeker over. Westermann opstellen, denkt en speelt de bal voorruit, dus sowieso een vooruitgang.
1 -1
geDaante
Gewoon Westermann, of later Sanchez zeg ik. Maar als Gudelj maar van het middenveld blijft, vind ik veel prima ;).
1 -1
AjaxfanRuben
Komt op mij over als een jongen die heel gefocust is op het voetballen, en niet met dikke auto's enzo.
0 0
Capi86
Er zit een goeie kop op inderdaad. Lekker brutaal ventje ook met schieten op doel. Maar vooral met kaatsen wist hij zijn medespelers goed te vinden.
Ik zie het helemaal in hem zitten
0 0
Wimmel
Heerlijk om weer iets positiefs over Dennis te lezen, al zullen er weer genoeg haters komen denk ik.
2 -1
geDaante
Geen persoonlijke afkeer, maar diepe teleurstelling in hem vanwege zijn rol in het falen van Plan Cruijff, en het laten vallen van Cruijff en Jonk. Als ik hem zo zag bij het afscheid van Johan, was hij zichtbaar aangedaan, dus zal geen kwade bedoelingen hebben gehad, maar dan vraag ik me heel hard af hoe je dan zo'n iemand, waarmee je in de rechtszaal hebt gestaan zij aan zij, en waarmee je zogenaamd vrijwel dezelfde visie deelt, zo kan laten vallen.

Bergkamp was verder mijn favoriete speler of all time.
2 -2
3sterren
Volgens mij wordt er nu pas echt gespeeld zoals Johan Cruijff het voor ogen had. Met een trainer die aanvallend denkt en oudspelers in een coachende/lerende rol. Zoals o.a. Bogarde voor de verdedigers en Bergkamp dus voor de spitsen, Tahamata voor de vleugelaanvallers Witsche voor de creatieve middenvelders etc.
Laat het verleden maar rusten en geniet van het momentum. Het is eerder voorbij dan wenselijk...
2 0
Van413
Bergkamp is een perfecte aanvaller/individueel trainer, dat weten we allemaal. We hebben kritiek op die andere kant van em.
1 -2
Piejotter
" We" daar behoor ik niet bij. Zijn visie die hij destijds in een groot interview met VI gaf is de mijne ook. Houd ook niet van al die performance trainers die nu zijn ontslagen. Geef voorkeur aan basis trainen op het veld en goede begeleiding. Maar niet alle toeters en bellen waarmee Jonk bezig was. Leek wel een ballet school. Kom maar op met die minnetjes. Jonk is een prima trainer maar sloeg te ver door met al die extra trainers voor ditjes en datjes die geen toevoeging gaven.
2 -3
Van413
Ik bedoelde jou dan ook niet. Ik bedoelde de Cruijffianen.
0 0
geDaante
Maar dan neem ik aan dat jij niet een van de velen bent die steeds roept dat de jeugd er fysiek nog niet klaar voor is om te debuteren? Want dat was het doel van die performancetrainers, het versneld door laten stromen in Ajax 1.

Onder Jonk stond techniek, handelingssnelheid, creatitiviteit, combinerend vermogen en spel in de kleine ruimte centraal, tot aan de bovenbouw werd de focus daar volledig op gelegd, en hanteerde daarbij de ideale en uiterst aantrekkelijke speelwijze van Cruijff.

Pas laat in de bovenbouw, ging men fysiek intensief met spelers aan de slag om sterker te worden, sterker op hun benen te staan, explosiever te worden, behendiger te worden, kortom klaar te stomen voor Ajax 1.
Die trainingsuren kwamen bovenop de al zeer sterk vermeerderde trainingsuren met bal. Trainingen met de bal en individuele voetbaltraining was zo'n beetje verdubbeld.

De talenten die Jonk onder zijn hoede had, kunnen vanuit de A1 fysiek ook vrijwel meteen mee met het eerste. Men roept ook maar steeds dat Nouri er fysiek nog niet klaar voor is. Als dat zo zou zijn, stel je voor als ze minder aan zijn fysiek hadden gewerkt, dan zou hij nooit debuteren.

Een paar maanden na het vertrek van Jonk zei Ouaali verder doodleuk op een jeugdtoernooi, dat hij zo onder de indruk was van het fysiek van de tegenstandertjes, en dat Ajax daar ook weleens mee aandacht zou moeten besteden... En dat terwijl hij net met zijn bende die hele performanceafdeling eruit geknikkerd had.

Zal je zien dat ze weer die uiterst incompetente en domme beslissing maken weer meer op fysiek te scouten, dus niet de beste voetbaltalentjes opleiden en uiteindelijk fysiek wat sterker maken, maar fysiek sterkere, minder voetballertjes opleiden, om te proberen daar nog voetballend wat van te maken.
2 0
Ajax27
Ik zit er zelf precies tussenin. Waar Jonk teveel de nadruk wilde leggen op allerlei performance verbeteringen, wil Bergkamp het liefste alleen maar met de bal werken. De juiste mix is echter nodig waarbij de bal altijd meer de overhand moet hebben. Bergkamp geeft echter zelf ook aan dat ie de waarde van de performance coaches echt wel ziet, dus die zullen nooit meer verdwijnen. Alleen waar Jonk bijv naar een 50/50 verdeling heen wilde, zal Bergkamp eerder een 60/40 of 70/30 verdeling willen.
0 0
geDaante
Jonk deed ook alles met de bal, techniekontwikkeling, balgevoel, zoveel mogelijk balcontacten, combinerend vermogen,etc. stond volledig centraal, van de F-jes tot de A. Performance training kwam pas aan het eind, zo voor het eerste, en was bovenop al die uren aan voetbaltraining, die al verdubbeld waren.

Een performancecoach meer of minder kan natuurlijk geen reden zijn om een verder sowieso uitstekende jeugdopleider weg te pesten en weg te werken. Er zat dan ook veel meer achter, gezien ook al die ander significante wijzigingen in de opleiding, zowel technisch, als qua personele bezetting.
Het ging puur om macht en vriendjespolitiek. De laatste Cruijff-adept en zeer goede jeugdcoach, Willem Weijs, wordt weggepest door hem te degraderen naar lagere elftallen, en nu zelfs tot linie-trainer. Knopper, een vriendje van Ladru die nog niks heeft laten zien, wordt daarvoor in de plaats teruggehaald.

Zieke praktijken.

Jonk zou geen lange ballenwerk en balletjes breed en terug dulden in de opleiding.
2 0
SoAFCA
Wat was zijn oude positie dan?
0 0
Onpartijdig
buitenspeler, heeft daar vorig jaar ook een paar keer gestaan als hij samen met Sierhuis in het veld stond. Hij heeft daar helemaal niet de motoriek voor imo. Spits doet hij prima.
0 0
Jaxie95
Linksbuiten
0 0