Even voorstellen: Wie is Peter Bosz?

BVeenstra, 31-05-2016 om 09:00, 32400 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Maandag 27 juni zal de kersverse Ajax-trainer Peter Bosz voor het eerst een training gaan leiden van de Amsterdamse club. De oefenmeester staat algemeen bekend om zijn aanvallende voetbal, maar om een beter beeld van hem te krijgen, dook Ajax Showtime nog maar eens de archieven in.

Spelsysteem
Van de zomer van 2010 tot medio 2013 was Bosz (opnieuw) trainer van Heracles Almelo. Bij deze middenmoter toonde de trainer aan absoluut geen angst te hebben voor zijn tegenstander. Sterker nog, tegen de topclubs koos hij zo nu en dan voor een zeer aanvallende speelstijl: 3-4-3. Tegen Ajax leverde dat bijvoorbeeld een knap gelijkspel (3-3) op, maar van andere topclubs (waaronder ook Ajax) werd ook weleens met ruime cijfers verloren.

Bij Vitesse speelde hij voornamelijk in het 4-3-3 systeem, waar hij met een respectievelijke zesde en vijfde plaats redelijk presteerde. Bovendien werden er voor Arnhemse begrippen veel doelpunten gescoord, wat het resultaat is van het aanvallende voetbal wat Bosz hanteert. Desondanks kende hij bij Vitesse ook mindere tijden, waardoor de kritiek toenam op het 'naïeve voetbal' wat hij zijn elftal liet spelen.

Omdat men bij Vitesse besloot om 'hoog' druk te zetten, stond de laatste linie ongeveer op de middenlijn. Met Guram Kashia en Jan-Arie van der Heijden had Bosz niet de beschikking over de meest snelle verdedigers, waardoor er de nodige tegentreffers vielen uit counters van de tegenstander. Uitgerekend in een bekerduel tegen Ajax week Bosz af van zijn principes en speelde hij in de Amsterdam ArenA zelf op de counter. De Amsterdammers wisten hier niet mee om te gaan en gingen met 0-4 keihard de boot in.

De Israelische competitie is in Nederland moeilijk te ontvangen, maar ook met Maccabi Tel Aviv speelde Bosz vol op de aanval. Net als bij Vitesse koos de oefenmeester ook dit keer voor het 4-3-3-systeem, waar hij op het middenveld met de punt (met een '6') naar achter speelde. Bovendien leerde de Apeldoorner voor het eerst in zijn carrière om te gaan met de druk van een topclub. Ondanks dat de prestaties onder Bosz naar behoren waren, eindigde de ploeg als tweede en werd bovendien de bekerfinale verloren.

Type gebruikte spelers

Verdedigers
Bosz maakt in zijn teams veelal gebruik van dezelfde type verdedigers: opkomende backs en verdedigers met het nodige voetballend vermogen in het centrum. Bij Heracles Almelo gebruikte hij backs als Milano Koenders en Mike te Wierik, terwijl hij een speler als Ben Rienstra (tegenwoordig middenvelder bij AZ) gebruikte als centrale verdediger. Dit kwam uiteraard het voetbal van achteruit ten goede.

Ook bij Vitesse gebruikte hij met spelers als Kevin Diks en Rochdi Achenteh veel opkomende backs. Achterin was er met Kashia, maar met name Van der Heijden voor Vitesse-begrippen veel voetballend vermogen. Kijkend naar het huidige Ajax ligt het in de lijn der verwachting dat Bosz zal kiezen opkomende backs een voetballend centrum. Kenny Tete, Mitchell Dijks, Joël Veltman en Jaïro Riedewald lijken een streepje voor te hebben, maar misschien is er ook wel weer ruimte voor bijvoorbeeld Ricardo van Rhijn.

Middenvelders
Op het middenveld kiest Bosz veelal voor voetballende types, waardoor de nadruk ligt op het aanvallende gedeelte. Met spelers als Marko Vejinovic, met wie de trainer samenwerkte bij zowel Heracles Almelo als Vitesse, Kwame Quansah, Willie Overtoom, Lerin Duarte, Thomas Bruns, Davy Pröpper, Valeri Qazaishvili en Kelvin Leerdam was er amper sprake van 'brekers' in de middenlinie. 

Het is dus nog maar de vraag of Ajax volgend seizoen opnieuw met Nemanja Gudelj, Davy Klaassen en Riechedly Bazoer op het middenveld zal spelen. Wanneer Bosz zijn filosofie zou blijven volgen, ligt het voor de hand dat de meer voetballende middenvelders als Lasse Schöne, Thulani Serero of Daley Sinkgraven hun kansen gaan krijgen. Bovendien speelde Bosz in het verleden vaak met een '6', waar De Boer in het afgelopen seizoen ervoor koos om met een '10' te spelen.

Aanvallers
In aanvallend opzicht kiest Bosz veelal voor een spits met veel loopvermogen en technische buitenspelers. Bij Heracles Almelo maakte hij in de spits volop gebruik van Samuel Armenteros of oud-Ajacied Geoffrey Castillion. Een sterke, maar ook zeer behendige centrumaanvaller. Bij Vitesse maakte hij gebruik van Mike Havenaar, Bertrand Traoré en in zijn laatste halfjaar Dominic Solanke. Allen ook sterke spitsen met de nodige inhoud. Niet statisch en spitsen die goed mee kunnen voetballen. 

Qua buitenspelers kiest Bosz vaak voor technisch goed onderlegde voetballers, die iets kunnen in de kleine ruimte. Everton en Ninos Gouriye waren de vaste links- en rechtsbuiten in Almelo, terwijl hij in Arnhem gebruik kon maken van types als Renato Ibarra, Denys Oliynyk, Zakaria Labyad en Christian Atsu. Op het moment heeft Bosz in de spitspositie van Ajax niet veel keuze aangezien Arek Milik de enige echte centrumspits is in de selectie. Qua buitenspelers heeft hij de keuze uit Amin Younes, Vaclav Cerny, Anwar El Ghazi en Robert Muric, al zou een speler als Schöne natuurlijk ook aan de rechterkant opgesteld kunnen worden.

Vijf seconden regel
Eén van de speerpunten van Bosz is de vijf seconden regel, die hij veelal toepaste bij Vitesse. Deze regel houdt in dat zijn ploegen bij balverlies het streven hebben om binnen vijf seconden de bal weer te heroveren. Op de website van De Correspondent valt uitgebreid te lezen hoe deze regel wordt uitgevoerd.

In het kort komt het erop neer dat het moment vlak na balverlies het meest geschikte moment is om de bal weer af te pakken en toe te slaan. Omdat de tegenstander moeite heeft moeten doen om de bal te veroveren en waarschijnlijk nog niet helemaal in positie staat, is het nog kwetsbaar. Wanneer je als team dan direct naar voren schuift en het veld kleiner maakt, is het voor een tegenstander lastig om de bal in de ploeg te houden. Hiermee zorg je niet alleen voor veel balbezit en de nodige kansen, maar ontlast je ook de verdediging.

Opvliegend karakter
Waar Ajax in De Boer in de afgelopen vijfenhalf jaar een trainer had die enorm rustig was richting de arbitrage, haalt het met Bosz een trainer in huis die nog weleens in Zeist (arbitragecommissie, red.) moest komen, omdat hij het aan de stok kreeg met de scheidsrechter of de vierde official. De laatste keer dat Bosz écht over de schreef ging was in het bekertoernooi van het afgelopen seizoen.

Destijds ging hij met Vitesse op bezoek bij Heracles Almelo. De Arnhemmers gingen met 0-1 aan de leiding, maar nadat Ibarra en Marvelous Nakamba rood kregen, sloegen de stoppen door bij Bosz. Hij uitte zijn onvrede richting scheidsrechter Danny Makkelie en werd naar de tribune gestuurd. Vervolgens kreeg ook Kashia rood en verloor Vitesse, na verlenging, met 4-1. Het was niet de eerste keer en ook niet de laatste keer dat Bosz in opspraak kwam rond de arbitrage. Bij een club als Ajax zal dergelijk gedrag niet in de smaak vallen, waardoor de nieuwbakken trainer zich koest zal moeten houden.

Bestel het nieuwe Ajax uitshirt in de Ajaxshop!

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Godenzoon88
5 sec was ook lang een paradepaardje van Barça. Het sobere maar degelijke verdedigen van de boer is iig een goede basis met deze tactiek. Ben echt benieuwd hoe deze Cruijffiaanse feyenoorder het gaat doen.
0 0
ST
Piazon ook een leuke optie.
0 0
ST
Younes --- Haller/Janssen/ Milik --- Cerny/El Ghazi
--------- Qazaishvili ----- (C)Klaassen ----------
------------------- Gudelj ---------------------
Dijks -----Riedewald --- Veltman -------- Tete
----------------- Cillessen ------------------
0 0
ST
We hebben bij Ajax een overschot aan middenvelders. Hier moet zo snel mogelijk een aantal van vertrekken. We heb en geen één linksbenige middenvelder in de selectie die er meteen zal staan. Daarentegen hebben we met Bazoer, Gudelj, Klaassen, Schone, Serero en Vd Beek 6 middenvelders die zich op rechts bewezen hebben en die voldoende fysiek of ervaring hebben. Andersen, Sinkgraven en Nouri zijn de enige linksbenige middenvelders die we hebben (Duarte is straks weg). Zij zijn echter fysiek te zwak om Europees aan te kunnen. Hier zou ik sowieso 1 of 3 van verhuren. Van de rechtermiddenvelders zou ik Bazoer en Serero verkopen. Om er 1 sterke en ervaren linksbenige middenvelder voor terug te halen. Bazoer kunnen we nu heel veel geld voor vangen terwijl we met Vd Beek een prima alternatief hebben. Ziyech zou de perfecte optie zijn, ware het niet dat hij ging juichen toen PSV kampioen werd. Daarom wat mij betreft al geen optie meer. De beste optie is wat mij betreft Sneijder, maar die lijkt me onhaalbaar. Qazaishvili schijnt 2-benig te zijn en een goede band met Bosz te hebben. Wat mij betreft 1+1=2.
0 0
chrisjuhhh
5 sec regel is niet geschikt voor lasse , sinkgraven en el ghazi
te traag , te licht , te slap
0 -3
geDaante
Sinkgraven kan prima druk zetten, is vlot op de eerste meters, en niet traag.
Het is verder een flinke misvatting dat je voor drukzetten fysiek nodig hebt. Uithoudingsvermogen is veel wenselijker, zodat je het lang vol kan houden. Je beukt spelers niet omver, maar je dwingt ze tot fouten, dat is het doel.

Behendigheid is ook ideaal voor drukzetten. Serero doet het dan ook als geen ander, de lichtste van allemaal. Sinkgraven kan het ook prima.
2 0
Dubbelvla
Persoonlijk vind ik het argument dat Bosz een heethoofd is en daarom niet bij Ajax past onzin; er mag wel wat vuur in het geheel. Als je het niet eens bent met twee rode kaarten voor jouw spelers, dan lijkt het juist een slecht teken naar je team toe als je het gelaten over je heen laat komen. Denk aan Simeone, driftig, energiek, vurig, iets waar spelers misschien wat passie van oppikken.

Al met al ben ik erg benieuwd naar wat hij met het team gaat doen, nu al zin in het volgend seizoen, dat de club zich maar mag revancheren voor de afgelopen 2 jaar.
3 0
geDaante
Ja mee eens, sinds wanneer moet Ajax zo'n brave uitstraling hebben. Echt zo'n druktemaker die de hele tijd loopt te schreeuwen naar zijn spelers en constant loopt te zeiken op de scheids, hoeft van mij ook weer niet, maar een keer pissig worden omdat je helemaal in het spel zit, niks mis mee. Daarmee straal je inderdaad ook wel wat uit naar je spelers toe.
1 0
Mace0107
Frenkie de Jong mensen, Frenkie de Jong.
3 -2
geDaante
Nouri Mace, Abdelhak Nouri. En Eiting op termijn, de ideale '6'.

Heerlijk dat deze jongens tenminste nog naar de visie van Cruijff kunnen spelen, zijn zo opgeleid onder Jonk, en kunnen zich nu doorontwikkelen. Wat was het doodzonde geweest als deze jongens moesten spelen in de speelwijze van De Boer.
2 -2
ajaxinho
Toffe analyse op De Correspondent.

Voor de vijfsecondenregel heb je Serero hard nodig.
2 -1
MS22
Ik zie bosz wel voetballiefhebber genoeg zijn om gewoon met Nouri te gaan spelen.

Ik denk dat dit hem wordt:

Younes, (Aankoop), Muric
Nouri, Bazoer, Klaassen
(Aankoop), Riedewald, Gudelj, Tete/Veltman
Cillessen

Andersen, El Ghazi, Cerny
Sinkgraven, Van de Beek, De Jong
Dijks, Viergever, Veltman/Tete, Owusu
Onana

(Aankoop 3e keeper)

Denk dat de aankopen worden: Jones (transfervrij 3e doelman, Emanuelson (transfervrij en kan ook tactisch omschakelen naar 3-4-3 of 3-5-2. En als spits hoop ik Hintelaar vanwege z'n ervaring. Dit moet wel haalbaar zijn financieel.

0 -2
nap3000
Perfecte oplossing voor Gudelj die gewoon handelingsnelheid mist op het middenveld

Hij is relatalief groot (1.87), fysiek sterk, duelkracht, kopsterk, niet langzaam.
, goede inspeelpass en zou kunnen inschuiven naar het middenveld
0 0
ajaxinho
Ja, dat zijn ze!
0 -1
Koenniiee
Dit gecombineerd met de reactie van MCJC zal het wel gaan worden volgend seizoen. Klaassen zou ook wel eens de controleur kunnen worden omdat hij wel de discipline heeft om in de rol te spelen van defensieve middenvelder. Bazoer heeft die discipline (nog) niet, die wil die bal namelijk ook nog in het netje leggen.
1 -1
mcjc
De kans is ook aanwezig dat Bosz van Bazoer een opkomende verdediger gaat maken en dat klaassen de nieuwe controleur wordt. Op rechtshalf zullen vdBeek en de Jong het moeten uitvechten en op links Nouri en Sinkgraven.
0 -1
MS22
Klopt. Bazoer en Gudelj zou je ook makkelijk om kunnen draaien.
0 -1
JohnDylan
Een middenveld met Sinkgraven, Klaassen en Vd Beek of De Jong zou relatief enorm veel voetballend vermogen hebben. Met Riedewald en Bazoer als centrale verdedigers met atletisch vermogen en opbouwende kwaliteiten zou Ajax voetballend gezien in ieder geval veel meer gaan laten zien.
1 0
geDaante
Zelfs al zou je het met alle respect betonmiddenveld van onder De Boer laten staan, krijg je onder Bosz al veel meer voetbal te zien, want zij kunnen ook wel voetballen, maar inderdaad, zet er ook meer echte voetballers neer, en het wordt een wereld van verschil. Heb echt zin in de voorbereiding en het nieuwe seizoen. Er is nog vanalles mis bij Ajax, zeker voor de lange termijn, en ik had Ajax al opgegeven, maar ik ben benieuwd in hoeverre Bosz mensen binnen en buiten Ajax kan overtuigen van zijn visie, en deze visie (Cruijff) alsnog wordt doorgevoerd in de opleiding en door de club heen. Wie weet.
1 -1
willieovertoom
Bosz is een heel goede trainer. Iemand die daadwerkelijk spelers beter maakt, de aanvallende spelers vrij laat (wat ten goede zal komen voor jongens als Frenkie, Abdelhak en Vasa) om te zwerven en hun ding te doen.

Heracles werd onder hem gewoon het Barça van de Eredivisie genoemd. Overtoom was in die tijd geweldig, met steekpasses waar je je vingers van aflikt en ook jongens als Bruns, Duarte en Vejinovic floreerde onder hem. Laat staan als hij de bovengenoemde jongens van Ajax onder zijn hoede krijgt, smullen.

Als Bosz er over twee a drie jaar nog is en alles zit mee in de ontwikkeling, dan lijkt 3-4-3 me een goede optie, met deze vier op het middenveld:

Eiting als controleur, Van de Beek als rechtshalf, Nouri als linkshalf en De Jong als tien.
1 -2
geDaante
Goed verhaal, Overtoom, Duarte en Vejinovic hebben onder hem inderdaad ook transfers afgedwongen naar de nederlandse topclubs, waar ze duidelijk minder presteerden, en Overtoom en Duarte nauwelijks hebben gespeeld; Bosz haalde dus het maximale uit die jongens. En dat kan ook, als je echt durft en wil voetballen.

3-4-3 zal zo nu en dan een optie zijn tegen tegenstander die met twee spitsen spelen, maar ik denk dat Bosz over het algemeen altijd vast zal blijven houden aan die basis met de punt naar achter, daar dat de beste veldbezetting geeft om op te bouwen en dwingend aanvallend combinatiespel te spelen. Maar die ruit die je beschrijft, met die spelers, klinkt wel erg goed ;), daar zit echt heel veel voetbal in.
0 0
Balgobind
Ik kan het seizoen alweer voorspellen onder deze onrealistische trainer.
In eigen land, veel goals maar net niet genoeg punten 2e plek
Mocht je in de cl komen kansloos eruit(alleen maar op de aanval is in europa niet mogelijk)
In de El groepsfase net overleven of eruit.
Ik hoop voor Bosz dat hij de eerste wedstrijden goed presteert, aangezien 60% van de supportersvereniging tegen zijn komst was!
1 -4
Koenniiee
Tsjonge.. Het lijkt wel of hier sommigen allergisch zijn voor aanvallend voetbal. Het wordt al snel 'naïef' genoemd terwijl dat helemgrote onzin kan (!) zijn. Als je aanvallend voetbal speelt dan zorg je daarmee ook dat de tegenstander energie moet steken in verdedigend lopen. Dat is vijf keer zo zwaar als aanvallend lopen. Daarnaast kun je in combinatie met hoog druk zetten de tegenstander ver van het doel houden. Dus hoezo wil dat zeggen dat je dan meer tegendoelpunten krijgt?

Je moet er voor zorgen dat de restverdediging staat: 2 CV's, een DM en een halve back is een restverdediging van 3,5 mankracht. Meer dan genoeg, zeker in Nederland.
0 0
AFCAsphere
Pessimisme ten top. Begrijp wel waarom je wederom niet zoveel verwacht dit seizoen, maar we spelen onder een nieuwe trainer, hè? Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
0 0
BaaszoeRoermond
OFTOPIC PATO IS TRANSFERVRIJ...!!!!
0 -1
daniajax1
Ik citeer: ''De Braziliaan weet dat Corinthians hem wil verkopen en hij wil zelf ook in Europa blijven.''.

Daarnaast denk ik niet dat we zijn salaris kunnen betalen. Naast de grote competities kunnen in Europa alleen Portugal, Rusland en Oekraïne dat. Maar je kan hem altijd polsen natuurlijk.
0 -1
Koenniiee
Ik moet gelijk denken aan Bojan. Zoiets had ook niemand gedacht ooit te kunnen halen en ik vind het zonde dat Ajax hem niet hier hield. Had een perfecte spits kunnen zijn voor Ajax, maar wel in een aanvallend systeem uiteraard.
1 -1
druif
Frank wilde niet meer verder met Bojan. O.a. omdat de Boer vond dat Bojan te weinig (extra) arbeid verrichtte op de training, maar met name omdat in de ogen van de Boer de prestaties van Bojan tijdens zijn eerste jaar niet hadden opgewogen tegen de kosten (huur salaris) die hij had.

Ondanks dat Overmars, ten tijde van het 'terugsturen naar Barcelona' door Frank na Bojan's eerste jaar, met Barcelona had uitonderhandeld dat Ajax Bojan die zomer transfervrij kon overnemen (Stoke betaalde nog 4 miljoen), Bojan graag wilde blijven, wilde Frank vol gaan voor een nieuwe spits van 'CL-niveau'.

Een hoop (dure) spelers passeerden de revu die zomer. Ingezet werd er op Eto'o. Het werd uiteindelijk (een verlenging voor) Sigthorsson. Frank koos dus in feite voor Sigthorsson, boven Bojan. Tsja...
5 -1
geDaante
Ja het is me wat, en dat terwijl Bojan bij vlagen duidelijk een zeer welkome versterking was, eindelijk een speler die zeer beweeglijk was, de bal wilde hebben, en daar ook echt wat mee kon, zeer actief en drive naar voren, en goed in de kleine ruimte.

Paste totaal niet in de speelwijze van De Boer, en veel mensen het toen maar leggen bij gebrek aan kwaliteit van Bojan ;). En inderdaad, Sigthorsson daarvoor in de plaats, nogmaals, het is me wat.
0 0
The
Ja dat was wel een foutje ja.

Ik had Bojan wel eens onder Bosz willen zien.
0 -2
Koenniiee
Dit dus. Daarnaast werd Bojan veelvuldig gebruikt als rechterspits, waar hij als echte spits veel meer had kunnen betekenen. Goede reactie!
1 -1
RusselWestbrook
Hear hear
0 -4
Koenniiee
Verklaar..
0 -2
RusselWestbrook
Eh? Dat verhaal wat jij typte ben ik het mee eens? Tenminste, dat betekent 'hear hear' voor zover ik weet.

Bojan is een mindere versie van Messi. Een stuk minder, maar nog altijd een betere spits voor Ajax dan 90% van alle spitsen op de wereld... alleen mocht ie daar nooit spelen van Frank, waar ik hem om vervloekt heb.
1 -3
Koenniiee
Minnetje was niet van mij, overigens. Maar 'hear hear' kan ook een hele andere betekenis hebben.

Ben het met je eens.
0 -3
RusselWestbrook
Loopt hier weer een hele zure debiel alles te minnen, zie ik.

Sloop die minnetjes er nu gewoon een keer uit AST. Laat de mensen hun gedachten onder woorden brengen.
2 -3
AFCAsphere
Ben ik het helemaal mee eens.
0 -1
Koenniiee
Hear hear.. Haha!


(Eens)
1 -2
Bensco
Als ik dit zo lees is Bosz bij uitstek de man om Ajax weer te laten voetballen zoals Ajax hoort te voetballen. Vooral de laatste linie betrekken bij de aanval en de 5 seconden regel zijn dingen die Johan Cruijff himself ook zou doen. Mooie tactische analyse showtime
1 -1
daniajax1
Wel benieuwd hoe hij rechtsback ziet. Tete is een geweldige verdediger, maar opkomend amper aanwezig en aanvallend gewoon best wel matig. Misschien dat hij een switch probeert met Veltman.

Qua middenveld ben vooral benieuwd of hij weer met een 6 gaat spelen, aangezien er in mijn optiek, op Serero na, geen 6 in de selectie zit. Gudelj, Bazoer en Klaassen vind ik allemaal middenvelders voor de half positie/box-to-box spelers. Drie keer hetzelfde type. Ik verwacht dat er in ieder geval één meer creatieve speler meer speeltijd zal krijgen. Ben erg benieuwd naar Sinkgraven aankomend seizoen. Trainerswissel zou voor hem goed kunnen uitpakken. Daarnaast zou ik graag Anita zien voor op 6, maar die heeft volgens mij al aangegeven bij Newcastle te blijven.

Verder moet Bosz zich wel inhouden en gedragen tov scheidsrechters en de vierde man. Een trainer van Ajax hoort een bepaalde klasse te hebben en dat past dan ook totaal niet bij Ajax. Zo'n actie kan z'n krediet bovendien binnen no-time verspelen.

Verder heel benieuwd naar aankopen en het komend seizoen. Heb er stiekem toch alweer zin in, helemaal nu we niets te juichen hebben op het EK.
0 -1
Sterretje73
Hij krijgt nu op elke positie (spits wordt echt wel ingevuld) beter materiaal en NL is niet actief op het toernooi dus ik zie echt wel kansen aankomend jaar. De clubs die de vaste internationals leveren zijn vaak dubbel genaaid na een EK of WK. Zeker met onze jonge spelers is het een voordeel dat ze langer rust krijgen. Ik w8 nog even de transfers af maar we're in Boszness !
4 -1
Prethoofd123
Ik heb zin in koek
0 -2
OntlastendeMiddenvelder
Als het lukt, wordt het ook een geweldig seizoen. Als het mislukt -- tja, dan hebben we nog altijd een paar mooie wedstrijden.
0 -1
blava
ik wil niet zeuren maar de start van het nieuwe seizoen is rijkelijk laat als de voorronde CL vier weken later is. Effectief heb je dan 3,5 week voorbereiding. Je kan niet in de week voorafgaande de eerste wedstrijd hard trainen. Een weekje minder vakantie is beter, het zijn tenslotte duurbetaalde profs.
1 -1
gi0vanni
Maar ook een hoop jonge spelers die het niet een heel jaar vol kunnen houden. Ik verwacht in een jaar geen wonderen maar als we aanvallend gaan spelen word het veel leuker om naar wedstrijden te kijken en maak je meer kans om te winnen.
0 -1
TOOL
Als je het zo leest dan klinkt het allemaal erg aantrekkelijk. Vraag is of het ook leuk is als je een aantal keer snoeihard op je bek gaat met dit soort voetbal. Mocht het lukken dan is het enorm aantrekkelijk natuurlijk. Zeker de 5 sec regel klinkt erg aannemelijk. Vraag is of de spelers bij Ajax voldoende "zin" hebben om het uit te voeren. Zelf heb ik altijd het idee dat ze lang niet alles geven in een wedstrijd. Vol afjagen en vol op de aanval spelen dan kunnen ze niet of doen ze gewoon niet.
0 -1
AFCAsphere
Ze zullen wel zin moeten krijgen, want anders worden ze gewoon niet opgesteld.
0 0
Koenniiee
Centrale verdedigers: snel en voetballend vermogen. Riedewald, Veltman, Viergever en Tete voldoen daaraan. Alleen kan Tete niet koppen, wat best een belangrijk aspect is voor een CV.

Aanvallende vleugelverdedigers: aanvallende impulsen en voetballend vermogen. Tete en Dijks hebben beide te weinig voetballend vermogen voor wat bij Bosz gewenst is. Hoe je het wendt of keert, ze kunnen aanvallend nooit tippen aan Leerdam, Diks en Buttner. Bosz zoekt altijd naar de type Alba's voor op die plek. Ik verwacht zeker een inkomende transfer van minstens één nieuwe vleugelverdediger.

Verdedigende middenvelder: een echte spelverdeler die de controle bewaakt en gevoel heeft voor defensief positie kiezen. Samen met de CV's verzorgt de CVM de restverdediging. Vandaar dat er aanvallende backs kunnen spelen, geen verdedigende. Bazoer heeft wat mij betreft niet die instelling, die wil liever de bal afpakken, postbode spelen of zelfs scoren. Gudelj is voetballend niet degene die je op zo'n positie wil hebben. Dan kom je toch eerder uit bij de Anita's van deze wereld. Ook hier verwacht ik een inkomende transfer, als blijkt dat Eiting (wat hoogstwaarschijnlijk is) er niet klaar voor is.

De centrale middenvelders moeten loopvermogen hebben en creatief zijn, het vermogen om weg te kunnen draaien en in kleine ruimtes te voetballen. Dan voldoen alleen Nouri, Sinkgraven en Andersen hieraan, met Van de Beek die ook wel in die schets zou passen voor iets meer controle en loopvermogen. Klaassen, Gudelj en Bazoer voldoen hier wat mij betreft niet aan.

Voor in de spits zou ik gaan voor Klaassen, met aan de zijkanten spelers die niet alleen vanaf de zijlijn hoeven te komen (El Ghazi), maar ook spelers die het vermogen hebben om in kleine ruimtes te voetballen en vanaf het middenveld zoals Younes, Cerny, Muric, Andersen, Sinkgraven en Nouri. Keus genoeg dus, wat betreft buitenspelers.

Ik las gister een mooie analyse over het Tottenham van dit seizoen: http://analysport.fr/tottenham-en/. Zij speelden niet met echte buitenspelers, maar met drie aanvallende middenvelders die dus vanaf het middenveld opereren om zijkanten open te houden voor Rose (aanvallende linksback) en Walker (aanvallende rechtsback). Met voetballers op het middenveld. Ook speelden zij met een '10', daar ben ik dan weer minder voorstander van. Maar wel met een defensieve middenvelder, om het spel op de wagen te brengen. Tottenham speelt vergelijkbaar voetbal met Dortmund, die ook met Reus en Mkhitaryan vanaf de zijkanten spelen, geen vleugelspitsen. En dan kan ik hier een heel rijtje met moderne vleugelverdedigers gaan opnoemen en vergelijken met de kwaliteiten van onze vleugelverdedigers; maar dat lijkt me niet nodig. Helaas vind ik ook de backs in de jeugd van de aankomende jaren zoals Zeefuik, Bakboord, Kramer, etc. enkel verdedigend uitblinken. Alleen Savastano en Owusu vallen daar niet onder. We lopen achter!
3 -4
Michael25
Hoewel ik je logica kan volgen (als fervent FMer vind ik het ook leuk om dit soort analyses te maken), ben ik het op punten niet met je eens.

Tete en Dijks zijn voetballend redelijk, maar zijn met hun kracht en snelheid juist een wapen op de backpositie. Onder Bosz zouden ze hoger kunnen staan of vaker op kunnen komen, waardoor ze ook beter hun snelheid kunnen benutten. Op rechtsback hebben we met Tete, Veltman, Owusu en Lartey voldoende spelers, maar ik zou Büttner graag zien als nieuwe linksback aangezien we daar te weinig spelers hebben (Viergever is het nou ook niet, en Savastano is alleen maar geblesseerd).

Riedewald en Veltman is dan het sterkste centrum, vullen elkaar goed aan en kunnen goed voetballen. Van Der Hoorn en waarschijnlijk Viergever zullen vertrekken, vanuit de jeugd staat er niemand die ik direct die posities zie opvullen dus ook hier is een aankoop welkom.

Op 6 hebben we juist goede spelers in de selectie. Zowel Gudelj als Bazoer hebben goede kwaliteiten die een controleur moet hebben. Bazoer moet leren dat niet de hele wereld om hem draait, Gudelj moet niet menen als een soort Xavi elke aanval te moeten inleiden (zonder de overeenkomstige passingkwaliteiten). Dan komt het best goed. Ik vind beide spelers goed om die positie in te vullen, en dan komt Eiting er ook nog aan. Die kan in Jong Ajax in de luwte zich verder ontwikkelen.

Centraal vind ik het erg risicovol om van de groep Andersen, Nouri en Sinkgraven er twee op te stellen. Dit zijn zeer goede creatieve spelers, maar die willen allen het spel maken. Klaassen en Van De Beek hebben dat minder, en bovendien meer diepgang in hun spel. Ik zou dan ook één half als spelmaker en één half als diepgaande middenvelder willen zien, zoals een paar jaar geleden met Eriksen en De Jong, dat liep uitstekend.

Flanken ben ik met je eens, hoewel ik graag nog een linksbuiten zou zien.

De spitspositie kan ik je niet helemaal volgen. Klaassen heeft niet de kwaliteiten om een goede spits te zijn. Daar hebben we een goede aankoop nodig als concurrent/opvolger van Milik.
0 0
Koenniiee
Ik denk niet dat Bazoer de discipline heeft om als 'zes' te spelen. Hij wil te graag de bal afpakken, de bal als een postbode naar zijn volgende man brengen of zelfs scoren. Tot slot laat hij verdedigend daar nogal eens wat steken vallen door zijn man te laten lopen. En de 'zes' is in mijn ogen de meest cruciale positie. Gudelj vind ik qua voetballende gedeelte niet goed genoeg, met onder andere een te lage handelingssnelheid en je ziet hem niet vaak (snel!) switchen van zijde, door middel van wegdraaien en snel het spel verleggen. Nu heb ik ook weer niet voor het kopen, kopen en kopen. Dus ik zou ze wel het voordeel van de twijfel geven. Echter, heb ik mijn bedenkingen.

Met een goede restverdediging en snelle druk vooruit zou je prima kunnen spelen met 2 van de drie genoemden (Nouri, Sinkgraven, Andersen). Staat één van twee bovengenoemde aspecten niet goed genoeg, dan ben je inderdaad gezien. Ik zou ze dan ook met name laten spelen in de 'kleine wedstrijden'. Klaassen vind ik namelijk beter bij balverlies, dan in balbezit. En daarom acht ik hem meer geschikt in de grote wedstrijden. In de kleine ruimte heeft Klaassen te weinig voetballend vermogen en is hij meer het eindstation, dmv zijn loopactie, zoals je al zei. Maar ik kan me wel vinden in één spelmaker en één loper. Al vind ik met de juiste aanwijzingen en sturing dat een spelmaker als Andersen ook diep moet kunnen lopen.
0 0
Michael25
In een systeem met twee controleurs speel je ook anders dan met een echte zes, dan ben je je er zeker van bewust dat jij het slot op de deur moet zijn. Dat zal zeker tot Bazoer doordringen. Gudelj heeft meer de rol van giftige mannetjesputter en controleur, kan daarnaast aardig passen. Ik verwacht wel dat hij zijn spel nog gaat verbeteren. Dus inderdaad, voordeel van de twijfel.

Als er meer creativiteit of techniek nodig is kun je uiteraard Klaassen wisselen voor een van die drie spelers. Hopelijk krijgt Bosz ze aan het voetballen.
0 0
AFCAsphere
Ik heb het gevoel dat jij het type bent die iedereen met gemak verslaat op die Fantasy Manager games haha.
1 -1
Koenniiee
Haha, valt wel mee. Ben onlangs uitgeschakeld in de halve finale van het NK Football Manager. Maar ik ben wel oprecht geïnteresseerd in voetbal tactieken. Ik neem niet alles voor waar aan wat er werkt op FM, maar ik zoek wel naar input uit analyses van interessante en vooral nieuwe trainers, zoals die van Young Boys bijvoorbeeld en voorheen Schmidt bij Salzburg.
0 0
AFCAsphere
Oh shit, da's niet gek! Ik hoorde ook een keer het verhaal dat een Football Manager speler was aangesteld als trainer van een echte club.

Ga je dan ook meedoen aan een soort internationaal toernooi voor Football Maanger?
0 -1
Koenniiee
Hahaha, nee. Ik speel het nu veel omdat ik (al maanden) op zoek ben naar een afstudeerstage marketing. Maar normaal game ik niet zovaak, nu had ik tijd voor NK FM.

Klopt, dat is echt een gaaf verhaal. Ik waardeer je reacties op dit forum btw, ben het vaak met je eens!
0 0
gi0vanni
Tete kan wel als CV spelen maar word bij Ajax gewoon een RV gebruikt dus dan is koppen van minder belang.
Aangezien Tete niet zo goed kan aanvallen en z'n contract niet al te lang meer is kan die wel is een probleem hebben. Maar wat wel in zijn voordeel is is dit: waar kan je een betaalbare betere back als Tete kopen? Maar een ding is wel zeker en dat is dat er achter Dijks geen back up is.

En verder heeft Dijks ondanks dat hij geen Messi is wel erg veel loopvermogen en snelheid waardoor hij vaak met gemak mee op komt. En ook al zijn z'n voorzetten niet allemaal afgemeten vallen er meestal wel een paar goed.

Anita heeft aangegeven te blijven dus als CVM gewoon Serero. Die heeft niet het aanvallende vermogen van Anita maar op zijn positie is dat bijzaak en is hij duidelijk de beste. Maar misschien ziet Bosz daar liever Gudelj of Bazoer.

Als Klaassen niet verkocht word ga ik er vanuit dat hij gewoon in de basis staat. Mits in vorm natuurlijk. Nouri is een geweldig talent maar nog niet klaar voor de basis. Andersen kan geweldig voetballen maar is niet voor niets verhuurd. Dus ik hoop op Sinkgraven maar hier ook weer mits in vorm.

En voorin zouden Younes, Milik en El Ghazi een goede kans moeten maken. Wel leuk om over na te denken maar ik moet eerst ff zien wat er in en uit gaat. En wie er in de voorbereiding z'n plaats verdient want de beste moet gewoon spelen. Zolang Bosz maar leuk aanvallend voetbal laat zien. Voetbal moet in de eerste plaats gewoon leuk zijn.

Vooral na wat ze de afgelopen tijd allemaal verpest hebben.
0 -1
Koenniiee
Dijks vind aardig ongeschikt. We spelen niet bij Willem II waar je veel ruimtes krijgt en tien ballen voor mag slingeren waar er geen één van hoeft aan te komen. Daar vinden ze een drang naar voren al goed. Iedereen kan een voorzet geven, anders zit je niet bij Ajax. Dus daarvoor hoef je Dijks niet op te stellen. Daarnaast zijn voorzetten absoluut niet effectief. Je hebt veel meer aan spelers die een combinatie aan kunnen gaan om via de zijkant door te breken of een prima pass kunnen geven. Dat vermogen heeft noch Dijks, noch Tete. Stel, je stelt Buttner op of Emanuelson, dan krijg je veel meer voetbal. Weliswaar lever je verdedigende krachten in, maar met een goede restverdediging en hoge druk is dat geen punt.

El Ghazi loopt alleen maar ruimtes voor anderen dicht en wacht tot hij een balletje in de voeten krijgt. Welke aanvallende middenvelder vanaf de zijkanten - op de hele wereld - is er nou echt goed? Ik weet zeker dat hier geen enkele vleugelspits in voor komt (rol als vleugelspits dus, r-been op rechterkant, wachten aan de zijlijn tot de bal komt en dan dribbelen). Daar zit helemaal niemand op te wachten. Vandaar dat Cerny en Muric veel gevaarlijker zijn.
0 -3
Michael25
Ik zal niet ontkennen dat Dijks aan zijn voorzet moet werken, maar hij heeft specifieke kwaliteiten die van hem momenteel de beste (haalbare) linksback maken. Als we aanvallender willen spelen, is het juist extra belangrijk dat de verdedigers (inclusief backs) goed kunnen verdedigen.

En dat niemand op een klassieke buitenspeler zit te wachten is onzin, ik zou het graag weer eens zien. Iemand die gewoon buitenom gaan en een bal voor slingert. Nog liever dat ze allebei kunnen, zowel buitenom als binnendoor. Cerny en Muric zijn enorm begenadigde voetballers, maar kunnen ze ook met rechts hun man passeren? Ik twijfel daar aan.
0 0
Koenniiee
Nu je toch wat analyses aan het lezen bent, hoor ik graag van je hoe je tegen de discussie aankijkt op deze pagina: http://www.ajaxshowtime.com/article/bijzaken-en-geruchten/97022/milik-ziet-gebrek-aan-ervaring-bij-oranje. Als je tijd hebt!

Eens met je eerste alinea. Maar ik zie zo graag een type Boilesen (voor zijn blessure), Van Aanholt of Buttner (of type Alba, voordat iemand denkt dat ik Boilesen terug wil of Alba denk te kunnen halen). Als je die elk per stuk één voor één zou vergelijken met Dijks, komt Dijks naar voren als kracht- en verdedigende voetballer. Ik ben daar niet zo van. Al moet ik ook hier zeggen dat ik dat graag zie tegen bepaalde tegenstander. Tegen een NEC thuis (of wat dan ook) hadden we prima zo'n voetballende en aanvallende kracht kunnen gebruik. Mijn stelling is namelijk: aanvallende backs zijn de nieuwe vleugelspelers in het moderne voetbal.

De hangende vleugelspitsen zijn in het huidige moderne voetbal toch veel gevaarlijker? Ik ben van de statistieken en analyses, waaruit blijkt dat voorzetten absoluut niet effectief zijn. Vandaar dat Hangende Vleugelspitsen ook echt een nieuwe trend zijn. Kijk naar Tottenham, Dortmund, Real Madrid, Barcelona, etc. etc. Als je enkel buitenom kan, zul je op termijn een probleem hebben. Zeker in het professionele voetbal kan een back zich daar goed op instellen, maar ook de CV's en CVM's omdat iedereen weet wat er gaat komen.
0 0
gi0vanni
Dijks is geen wereld verdediger maar heeft voor Ajax begrippen van dit moment het gewoon goed gedaan.

El Ghazi heeft aangetoond dat hij in vorm zeker wat kan toevoegen. Vandaar dat ik er bij gezet heb dat de beste moet spelen want aan El Ghazi en Klaassen uit vorm heb je ook niets.

En als Cerny en Muric het beter doen is dat mooi meegenomen maar die gaan dat niet een heel jaar volhouden.
0 -1
MS22
Ik denk ook dat ze proberen Emanuelson tranfervrij te halen als concurrent voor dijks. Zeker als je wil doorschuiven van 433 naar 343 heeft urby wat meer tactisch inzicht en techniek daarvoor. Dijks is verdedigend beter en meet een pure linkervleugelverdediger.
1 -1
RusselWestbrook
Dat denk ik niet, want Urby wil helemaal geen linksback spelen.
1 -2
3*stars*3
@louisvangaal-wat ben jij een klein kind/zeikwijf mrt je constant doordrukken met je anti Bosz campagne.
We weten het wel, je had graag Louis gezien maar het is Bosz geworden.
Leven gaat door en leer ermee leven!

On-topic, klinkt goed en iedereen maar elkaar nablijven praten over zijn opvliegerige karakter.
Mensen worden ouder en wijzer en Ajax is heen Heracles of Vites...
2 -3
mistermiyagi
Kenny Tete is allerminst een aanvallend ingestelde rechtsback.

Logisch om Tete naast een Riedewald te zetten Ajax heeft dan 2 verdedigende supersnelle toptalenten in het centrum.
Tete speelt het liefst als rechtse centrale verdediger!#
Ajax kan hoog spelen (middellijn, Tête loop je er niet zo snel uit, ook Riedewald is erg snel)

Rechtsback zou Veltman of een vervallen held van Rhijn. ik kies voor Veltman, kan hij lekker mee voetballen, dit kan hij als de beste natuurlijk. snelheid is zijn minpunt, t.o.v een Tête.

Gudelj op 6, Bazoer heeft technische bagage, samen met Klaassen als aanvallend ingestelde middenvelder, deze 3 zijn te goed om vd Beek, Nouri Frenkie er in te zetten, dit zal geleidelijk moeten gaan.. Blessures, Beker, en tegen de slechtste eredivisie clubs zouden ze ingezet kunnen worden.
Ik speel het liefst met een Nouri, Bazoer en vd Beek.. toekomst muziek.

Younes, Milik, Cerny (runner up Muric)

El Ghazi is ook een geweldige speler maar hij moet zich concentreren op de spits positie, als er iemamd iets kan forceren is het El Ghazi wel, prachtig schot, koppend goed, sterk aan de bal, heeft een actie in huis, technisch uitmuntend, concurrentie strijd aangaan met Milik, El Ghazi heeft veeeel meer in huis!#
0 -5
Superjood410
Dus jij wilt het gewoon weer doen zonder ervaring aan te trekken? Of überhaupt kwaliteit aan te trekken wat deze selectie absoluut mist!? Dan kan je over 2 maandjes weer gaan zeiken omdat we de voorrondes niet door komen. We hebben twee a drie kwaliteitsimpulsen nodig met ervaring. Het liefst zie ik een Zuid-Europese speler en een Zuid-Amerikaan. Daar hebben we tenslotte die scouting voor aangepast. Plus gewoon een goede linksback. Dijks is erg armoedig. Leuk voor in de groep, maar zet maar op de bank.
0 -1
TimAFCA
Je zegt eerst dat je Tete centraal wilt zetten, omdat hij niet een aanvallende back is. En daarna zet je er Veltman neer, die qua aanvallen nog slechter is dat Kenny. Wat betreft El Ghazi vond ik het ook apart, is hij koppend goed joh? Anwar durft juist niet te koppen, heeft het duelkracht niet om een luchtduel te winnen en trekt z'n hoofd vaak in als hij daadwerkelijk moet koppen.
0 -3
svanrensen
El Ghazi kan wel degelijk goed koppen hoor
0 -1
Superjood410
Ik heb het hem 1x zien doen thuis tegen Excelsior in 2015. Verder zie ik hem nooit, is hij bang in duels, gaat hij zijn man niet meer voorbij en scoort hij niet meer. Bij een goede prijs verkopen aub. Hij past ook niet in de vijfsecondenregel van Bosz, want hij verdedigt na barverlies nooit meteen mee, wat wel een vereiste is.
0 -1
Koenniiee
Veltman is aanvallend beter dan Kenny. En dat zegt genoeg als je het Nederlands Elftal hebt gezien vrijdag, Joel moest juist aanvallend gaan spelen maar bleef eerste helft continu naast de CV's staan. Immens verschil met het moderne voetbal van Duitsland, Frankrijk, Spanje en zelfs (!) Engeland. Het lijkt wel of ze bij de KNVB geen internationaal voetbal kijken.

Tweede helft deed Veltman het iets beter, maar aanvallend is het nog steeds niet je-van-het. Kenny is aan de bal helemaal niet de moderne vleugelverdediger die Bosz (en Guardiola, Zidane, Enrique, Pochettino, noem het allemaal maar op) graag ziet.
0 -1
druif
Volgens mij heeft Bosz nooit met Bony kunnen werken. Bony vertrok naar Swansea, de zomer (2013) dat Peter Bosz begon bij Vitesse.
0 -1
Indy
Opvliegend karakter i.p.v. "opvliegerig karakter". Verder een prima informatief verhaal van Bart Veenstra.
3 -1
gebruikersnaam
Het zou me niet verbazen als we aankomende seizoen met Klaassen in de spits spelen als Milik wordt verkocht
1 -1
Koenniiee
Eens. Ik heb het hier ook al een keer gezegd, ondanks dat het die ene wedstrijd dat Klaassen onder Frank in de spits speelde niet goed uitpakte: 'Klaassen heeft niet het verfijnde, geen steekpass, geen wegdraai-actie, geen passeerbeweging en geen vermogen om in kleine ruimte optimaal te kunnen functioneren voor een Ajax-middenvelder (!), dus als spits zie ik hem erg graag. Neusje voor de goal heeft hij, kan scoren en afmaken, staat vaak op de juiste plek en heeft loopvermogen'.

* Nou wil ik niet te negatief overkomen wat betreft Klaassen, het een is misschien wat gechargeerd gezegd, maar het komt het voetbal alleen maar ten goede als je zo'n voetballende spits hebt en meer voetballers op het middenveld. Ik kan niet wachten!
1 -1
Jwduijm
Klaassen, moet een middenvelder naast zich hebben, die wel een steekpass kan geven, want Klaassen heeft het vermogen om op het juiste Moment diep te gaan, en zoals je zegt is hij dodelijk voor de goal. Dan zou hij het best tot zijn recht komen denk ik.
1 -1
Koenniiee
Dat dan weer wel. Maar ik ben ook weer heel erg benieuwd naar twee voetballende types op het middenveld zoals Vitesse had.
2 -1
Schillo
AS, aankomende maandag is niet 27 juni.
0 -1
trodat4030
Er staat ook nergens dat het aankomende maandag is. Er staat alleen dat de 27e juni een maandag is..
1 -1
Cruyffie
O o o wat een genot om te lezen dit. Ben zo ongelofelijk benieuwd wat Bosz ervan gaat maken. Belangrijkste wijziging zal het middenveld zijn: Bosz zal de houthakkers vervangen voor échte voetballers. Hoe ie dat gaat doen, blijft de vraag.

Ik hoop iig dat Donny, Nouri, Frenkie en Eiting snel hun opwachting gaan maken, en dat Bazoer en Gudelj zich eerder moeten gaan richten op de CV positie dan op het middenveld. Ben zeer benieuwd!
5 -2
ajaxminimax
Bazoer kan hij natuurlijk ook nog prima als 6 gebruiken.
3 -1