Olde Riekerink: 'Ajax wilde andere koers'

BVeenstra, 14-02-2016 om 19:45, 6420 views, FOX Sports, De Tafel van Kees |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Jan Olde Riekerink keerde in 2007, nadat hij eerder al jeugdtrainer was geweest bij Ajax, terug in Amsterdam om hoofd jeugdopleidingen te worden. In 2011, toen de Cruijff-revolutie van start ging, vertrok hij weer en werd hij opgevolgd door Wim Jonk. De oefenmeester blikte zondagochtend bij De Tafel Van Kees terug op zijn vertrek.

'Of mijn vertrek te maken had met de komst van Cruijff? Ik ben in ieder geval weggegaan rond die tijd. Als je het zo wil stellen, was ik een van de mensen die het veld moest ruimen', aldus de voormalig voetballer. 'Wat de reden was? Ze wilden een andere koers inslaan. Het enige waar ik over kan oordelen, is wat ik bij Ajax heb gedaan.'

'Toen ik terugkwam als hoofdjeugdopleidingen heb ik mijn eigen accenten willen leggen. Eén van de speerpunten van mij waren de individuele trainingen', vervolgt Olde Riekerink. 'Die waren niet gestructureerd. Dus ik heb Wim Jonk, Ruben Jongkind en Dennis Bergkamp aangenomen. Ik ben geen voorstander van het rouleren van trainers, maar het individueel trainen is in mijn tijd ontwikkeld.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ST
Hij stinkt een beetje naar poep, is wat arrogant, maar wel een vakman.
2 -2
WyZynDeBeste
Kunnen we regelen dat deze engerd binnen een straal van 3 kilometers van De Toekomst moet blijven?
9 -6
Indy
binnen of buiten een straal van 3 kilometer?
2 -4
Pettersson1963
Indy, lul niet zo dom. Olde Riekerink deed hetzelfde werk als Jonk voor een derde van het salaris van Jonk.
3 -5
Labanda
Ach hij heeft alleen een andere visie van opleiden dan Cruijff/Jonk.
Ik zou persoonlijk liever zien dat Coronel,Henrichs, van Os en Maarten Oldenhof een ArenA verbod krijgen.
10 -4
IamLegend
gelukkig gooit die niet met modder na ajax, niemand is er rouwig om dat die het veld moest ruimen...
2 -3
godenzonensuper
Donald,sarpong,vdheijden, bonevacia, zeegalaar, castilion, koppers, R.Sneijder, Ebecilio etc
Allemaal bestempeld als talenten, lachwekkend.
11 -4
waynelove
zeegelaar is wel in de spaanse competitie belandt
0 0
DappreStryder
Lukoki, Burnet, Kappelhof, Padt, Ligeon.. Er is een hoop puin afgeleverd.. Gelukkig is dat nu al stukken beter en komt de lichting die het meest geprezen wordt er nu pas aan.
2 -2
wladimir
Allemaal eredivisieprofs geworden. Beetje vertrouwen en mazzel en je schopt het tot international en Manchester United. Of komt dat alleen door de reputatie van z'n vader?
0 0
MosesD
Geen van allen gehaald door JOR. Wel door hem gehaald o.a. van de Beek, de Ligt, Eiting, Kishna, Riedewald om er maar een paar te noemen.
8 -4
wladimir
El Ghazi en Bazoer mag je die dan wel op het conto van Jonk schrijven? Of is dat het goede werk van Overmars?
0 0
JohnDylan
En de ongelofelijke bak aan middelmaat waarvan er nu nog steeds een te groot aantal in de (bovenbouw van de) jeugdopleiding rondloop. Onder Olde Riekerink werd er vooral naar fysieke kwaliteiten gekeken en liep Ajax veel van de rasvoetballertjes uit Amsterdam en omstreken mis. Spelertjes als Nouri werden er onder zijn beleid niet of nauwelijks bijgehaald. De voorkeur ging naar jongens die voor hun leeftijd goed waren in plaats van jongens die veel potentieel hadden. Daardoor werden er veel jongens met een fysieke voorsprong aangetrokken die daarna zich nauwelijks verder ontwikkelden aangezien die voorsprong na een paar jaar weer was verdwenen en hun voetballende kwaliteiten dan belangrijker werden. Voetballende kwaliteiten waar ze er te weinig van hadden.
0 -3
MosesD
Eindelijk een beetje kerels bij Ajax. JOR heeft uitstekende talenten naar Ajax gehaald en bovendien o.a. Tahamata, Mühren, Bergkamp, Jonk en Jongkind als individuele trainers binnengehaald.
2 -2
JohnDylan
JOR heeft uitstekende talenten naar Ajax gehaald? 9 van de 10 kwamen niet eens in de buurt van het eerste omdat ze nauwelijks een bal goed konden aannemen. Geef mij dan maar kleine rasvoetballers als Nouri die een tegenstander helemaal dol kunnen spelen in plaats van die "kerels".
2 -2
MosesD
O.a. Riedewald, Kishna, van de Beek, de Ligt, Eting. Allen prima talenten. Nouri al voor JOR gehaald en natuurtalentje, maar afwachten of hij de laatste stap gaat maken.
1 -1
JohnDylan
Je noemt nu vijf talenten van de vele tientallen die er onder Olde Riekerink zijn gekomen. Zoals ik al zei 9 van de 10 zijn niet eens in de buurt van het eerste gekomen. Dat er heel af en toe eentje bij zat die het wel heeft gered is niet knap. Dat moeten we bij Vd Beek, Eiting en De Ligt ook nog afwachten.
0 -2
MosesD
Ik noem hen als voorbeeld. Onder Jonk zijn er zeker alleen maar toptalenten gekomen? Neen. Ajax heeft altijd talenten gehad, maar het is niet zo dat je er een kwartje ingooit er onmiddellijk een talent uitrolt. Zoiets gaat in golfbewegingen. Niet elke lichting is even goed. Je ziet het nu ook bij Oranje, waar er een 'gat' zit tussen lichting Sneijder, Robben en wat er nu aankomt. Hoe lang duurde het voor er een linksbuiten was na Piet Kiezer? Hoe lang moesten we wachten op een spits na Cruyff? En een rechtsbuiten na Swart?
2 -1
wladimir
De lichting die ertussen zit: Vermeer, van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Blind, Anita, Babel, Maduro, Siem de Jong, Eriksen en Emanuelson. De beste spelers zijn alleen buitenlanders. Wel allen een mooie transfer gemaakt.
0 0
JohnDylan
Noem dan meer voorbeelden naast die vijf want je noemt nu twee keer dezelfde vijf.

Nee onder Jonk zijn er ook middelmatige spelers gehaald maar zijn er wel meer rasvoetballertjes bij gekomen. Het ratio middelmaat/talentvol was een stuk beter onder Jonk. Waarom moet je eigenlijk Jonk erbij halen? Het gaat er hier om of Olde Riekerink de juiste spelers haalde en dat was dus zeker niet zo.

Kijk eens hoe weinig spelers die onder Olde Riekerink de onderbouw in kwamen in de bovenbouw als grote talenten van Ajax golden. Met Riedewald, Vd Beek, Eiting en De Ligt heb je misschien zelfs wel de enige opgenoemd. Of wacht ik wil je Savastano als redelijk talent ook nog wel geven.
0 -2
MosesD
Welke 5 Nederlandse rasvoetballers heeft Jonk gehaald? JOR heeft ook prima talenten gehaald en als gezegd oa Tahamata, Mühren, Bergkamp en Jonk binnengehaald als individuele techniektrainers. Het is onzin om te zeggen, dat het helemaal niks was. En hoe lang duurde het na Keizer, Cruyff en Swart voordat hun opvolgers uit de eigen opleiding er waren? Nogmaals, het is geen machine waar je een kwartje ingooit en er een talent uit komt rollen. En noem eens de Nederlandse toptalenten die ten tijde van JOR dan wel bij andere clubs doorbraken? Er was gewoon sprake van relatieve 'droogte' qua talenten. Zelfde eigenlijk als na 1974 bijvoorbeeld.
2 -1
JohnDylan
Bij Jonk is dat nog moeilijk te zeggen omdat de meeste spelers die er onder hem zijn gehaald nog in de onderbouw rondlopen. Maar in de bovenbouw kun je bijvoorbeeld Nunnely en Lang noemen en in de middenbouw Zamani. Aangezien ik zelf vooral naar de bovenbouw kijk kan ik je niet verder helpen daarmee.

Maar nogmaals waarom haal je Jonk er steeds bij? Het gaat om Olde Riekerink en het feit dat hij bijna alleen middelmaat naar de club haalde. Olde Riekerink koos voor kwaliteit in plaats van potentieel en daardoor ontwikkelde de meeste spelers die hij haalde zich nauwelijks door en kwamen we met enorm veel middelmaat te zitten.

Als je blijft zeggen dat Olde Riekerink Tahamata heeft gehaald moet je er misschien ook bijzetten dat Tahamata Ajax daarna verliet omdat hij van Olde Riekerink walgde. En Jonk en Bergkamp vonden dus ook dat hij er niets van kon. Zo erg zelfs dat ze hem eruit hebben gewerkt. Trouwens trainde Bergkamp onder Olde Riekerink een D-elftal en nauwelijks individueel met spelertjes.
1 -2
MosesD
Ik noem een aantal spelers die JOR haalde en dat noem jij middelmaat. Apart, want dat is niet bepaald middelmaat. En jij gaat niet in op wat ik zeg, Wie waren de opvolgers van Keizer, Cruyff en Swart uit eigen opleiding? Daarmee kan je zien dat er vaak hele periodes zijn dat er geen toptalent doorkomt (ook niet bij andere clubs). Dat is gewoon een gegeven. Dat valt JOR helemaal niet te verwijten. Jij doet alsof het voor hem een talentenfabriek was waar jaarlijks toptalent uitrolden. Nou, ik kan je uit de droom helpen dat was het niet.
En dat Tahamata van JOR walgde is ook zo'n verzinsel van je. Hij kon werkelijk een giga bedrag verdienen in de zandbak en heeft (terecht) daarvoor gekozen. Zo is zijn oude dag goed verzekerd. Bergkamp en Jonk hebben nimmer beweert dat JOR er niets van kon. Hij had echter een andere visie.
2 -1
JohnDylan
Nogmaals, je komt niet verder dan het noemen van 5 spelers (van de vele tientallen) die Olde Riekerink heeft gehaald. Sorry maar dat is gewoon geen goede score.

Waarom haal je de opleiding van zo'n 30/40 jaar geleden er nu bij? En de opvolger van Cruijff heette Van Basten en verder kwamen ook spelers als Sonny Silooy, Rijkaard, Vanenburg, Kieft, Van 't Schip en Bosman rond dezelfde tijd uit de jeugdopleiding. Maar nogmaals het is een zwakte bod om maar steeds het verleden erbij te halen. Het gaat nu om Olde Riekerink en het feit dat 9 van de 10 spelers die hij haalde totaal ongeschikt waren voor de jeugdopleiding van Ajax.

Tahamata walgde wel degelijk van Olde Riekerink. Er zijn twee insiders die toen los van elkaar met dat verhaal kwamen. Eén van AN en één van AT. Lang voordat er kritiek kwam op Olde Riekerink van Jonk en Bergkamp. En Bergkamp en Jonk hebben wel degelijk gezegd dat Olde Riekerink er niets van bakte en vele malen hardere dingen. Dat moet zelfs jij je nog wel kunnen herinneren.
2 -2
MosesD
Nogmaals jij komt ook niet of nauwelijks met namen van nu of namen van de periode van voor JOR. Hoeveel jaar zat er tussen Cruyff en van Basten? Toch al gauw een jaar 17. Dat is voor Keizer en Swart niet anders. Ik wil ermee aangeven dat Ajax nooit een talentenfabriek is geweest waar jaar in jaar uit toptalenten uitrolden. Tussendoor roep je nog dat Vissie door JOR is gehaald, ook gewoon niet waar. Dat verhaal van Tahamata, graag met bewijzen komen want zo kan je van alles roepen.
1 -1
JohnDylan
Nogmaals, natuurlijk kom ik niet verder dan een paar namen. De spelers van Jonk lopen namelijk nog in de onderbouw en middenbouw rond en ik kijk alleen naar de bovenbouw. Dat zegt dus helemaal niets. De spelers die Olde Riekerink haalde spelen nu in de bovenbouw (althans degene die nog niet zijn weggestuurd).

Vissie is wel door Olde Riekerink gehaald. Die kwam in de zomer van 2011 naar Ajax en zijn komst stond toen al maanden vast. Olde Riekerink was tot de zomer van 2011 hoofd jeugdopleiding van Ajax.

Maar ik hou op met deze discussie want we beginnen ons beide te herhalen en dat heeft geen zin.
1 -2
Pettersson1963
Vissie kwam pas in 2012 naar Ajax.
1 -1
MosesD
Jij komt al helemaal niet met namen. Ook niet van de periode voor JOR. Ook kom je niet met namen van toptalenten die dan zgn bij andere clubs doorbraken ten tijde van JOR. Niet echt overtuigend......
Vissie is in 2012 bij Ajax gekomen, toen was JOR al een jaar weg. Pertinente onzin dus.
Om over dat verhaal van Tahamata en Bergkamp en Jonk nog maar te zwijgen....
0 -1
JohnDylan
Waarom zou ik met namen van voor de periode van Olde Riekerink komen? De Ajax jeugdopleiding was al sinds de jaren '90 slecht. Blind en Vd Brom (om maar twee hoofd jeugdopleidingen te noemen) waren nog slechter dan Olde Riekerink. En waarom zou ik met namen van spelers bij andere clubs aankomen? Wat heeft hun opleiding te maken met die van Ajax? Trouwens denk ik dat het masterplan van Van Gaal wat in 2002 door de KNVB werd doorgevoerd een groot deel van de reden is dat Nederland zo weinig grote talenten meer opleid.

Misschien heb je gelijk over Vissie, ik dacht dat hij al in 2011 kwam. En nee Bergkamp en Jonk waren heel positief over Olde Riekerink. Daarom hebben ze hem naar buiten gewerkt...
1 -2
MosesD
JOR was heel slecht volgens jou, Ik beweer echter dat er sprake was van een algehele 'droogte' qua talent in Nederlandse voetbal. Noem jij dan die toptalenten die wel bij andere clubs speelden. Daarmee zou je eventueel aantonen dat JOR het slecht deed. Maar jij kan geen namen noemen, waarmee bewezen is dat het JOR niets te verwijten valt dat er geen talent doorkwam, dat kwam namelijk in het gehele Nederlandse voetbal niet door. Zie ook het 'gat' na generatie Sneijder/Robben bij Oranje.
0 -1
Pettersson1963
Onzin. De jeugdopleiding is nooit slecht geweest. In de jaren 90 kwamen spelers als Seedorf, Kluivert en Davids uit de jeugdopleiding. In de jaren 2000 en later kwamen er spelers als Van der Vaart, Sneijder, Stekelenburg en De Jong uit de eigen opleiding. Zo is te zien dat iedere decennia wel een kwalitatief goede lichting kende die kon zorgen voor de successen van Ajax. Op het WK van 2010 stonden zes spelers in de basis die uit de jeugdopleiding van Ajax kwamen.
1 -2
wladimir
Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijssen, van Bronckhorst, van Bommel, de Jong, Kuyt, Sneijder, Robben en van Persie. Van der Vaart viel in. 5 Ajacieden in de basis.

Wie zijn de Ajax talenten van na 2010?

Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen, Bazoer, El Ghazi, Eriksen en Fischer.

Na 2015?

Tete, Riedewald, Dijks, Bazoer, van de Beek, El Ghazi en Cerny.

Het lijkt erop dat Ajax als grootste club van NL altijd de beste opleiding heeft gehad en zal houden. Maakt niet zoveel uit wie er aan het roer staat.
0 0
MosesD
Jij hebt grote kritiek op JOR. Prima, jouw recht, maar daarop vraag ik dan naar al die toptalenten die zgn jaarlijks van de band rolden voordat JOR er was. Ik wil ermee aantonen dat Ajax ook toen geen talentenfabriek was. Iets wat jij wel suggereert want onder JOR werd er bagger gehaald en kwam er bagger door. Kom dan gewoon met feiten!
Namen van andere spelers bij andere noemen. Je leest blijkbaar niet goed. Ik leg keer op keer uit dat er soms een relatieve periode van 'droogte' is als het gaat om talenten. Niet alleen bij Ajax ook bij andere clubs. Als jij een heel leger van toptalenten kan noemen die doorbraken bij andere clubs toen we het met JOR moesten doen, dan bewijs je enigszins je verhaal. Je komt echter niet met namen dus is wat je zegt nergens op gebaseerd en klopt mijn 'droogte' theorie.
Bergkamp en Jonk hadden een andere visie, en daarbij hebben ze hem niet naar buiten gewerkt. JOR is zelf opgestapt, vanwege jawel, een andere visie.
1 -1
Suarez16_
Je kan het nooit van te voren weten of het wat gaat worden. Bojan die schoot er ook 900 in bij Barca in de jeugd. Je kan ook zien waarom dat "talenten" waren, want van die generatie 2006-2011 zijn 0 ja 0 toppers die Nederlands zijn voort gekomen ook niet bij feyenoord en psv, dus het waren "talenten" in de jeugd, omdat er gewoon niks beters was.
4 0
wladimir
In die periode heeft Foppe de Haan het volgens mij wel weer heel goed gedaan als coach van jong oranje. Het verschil tussen top Daley Blind en flop Robbert Schilder is zo klein. Zie ook Dico Koppers (nu Willem II volgens mij) en Mitchel Dijks (na Heerenveen en Willem II).
0 0
MosesD
En zo is het. Zoiets gaat in golfbewegingen. Je kan geen goud van lood maken en er is gewoon een periode geweest dat er geen toptalenten doorkwamen, ook niet bij de andere Nederlandse clubs.
1 0
wladimir
Wat je sinds 2010 onder Frank de Boer ziet, maar misschien al onder Jol dat meer jeugdspelers een kans krijgen. De afgelopen jaren zijn een heleboel spelers teleurstellen verkocht, omdat ze in hun laatste contractjaar zaten. Die zijn veelal opgevolgd door eigen jeugd. Alhoewel middelmatige spelers als opvolger / opvulling werden gehaald.

Ik heb serieus het gevoel dat Ajax de komende jaren topspelers voor veel geld kan verkopen en dat een opvolger al klaarstaat in Jong Ajax. Daar moeten we naartoe. Dat is de taak voor de nieuwe HJO. Of is die inmiddels al aangesteld?
0 0
Vak M
Precies. Dat was laatst ook een item dat bijna niemand van gewonnen EK s 2006 en 2007 in het grote Oranje gekomen is. Was een tijd armoedig en nu nog last van
1 0
wladimir
2006

Vermeer, Verhaegh, Emanuelson, Schaars, Castelen, Huntelaar, Vlaar, Braafheid, de Zeeuw en Vorm hebben volgens mij interlands gespeeld.

Luirink, Zomer, Hofs, Aissati, de Ridder (toen al weg bij Ajax), Medunjanin, Gerritsen, John, Benson, Tiendalli, Kruiswijk, Pasveer hebben Oranje niet gehaald.

2007

Vermeer, Krul, Ron Vlaar, Erik Pieters, Maduro, Babel, Beerens hebben interlands gespeeld.

Waterman, Zuiverloon, Kruiswijk, Jenner, Drenthe, Aissati, de Ridder, Bruins, Rigters, Schilder, Medunjanin, Donk, Jong-a-Pin, Janssen, van der Struijk, Bakkal.

Je lult uit je nek dus.
0 0