Janssen: 'Dan ben je niet goed bij je hoofd'

BartVeenstra, 23-10-2015 om 14:45, 38670 views, 1900 Magazine |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Oud-Ajacied Theo Janssen heeft het in een interview met 1900 Magazine opgenomen voor zijn voormalig trainer Frank de Boer. De voormalig middenvelder, tegenwoordig scout bij Vitesse, vindt het knap wat De Boer tot op heden heeft laten zien in Amsterdamse dienst. 

'Wat Frank de Boer heeft gedaan met Ajax, vier keer achter elkaar kampioen worden, is hartstikke knap. Tegen de mensen die nu kritisch op hem zijn zeg ik: jullie zijn niet goed bij je hoofd. Onbegrijpelijk. In Amsterdam willen ze ook mooi voetbal zien. Zoals in 1995. Nou goed, dat gaat niet meer. Dan moeten ze maar een seizoenkaart kopen van Barcelona', vertelt Janssen, die zelf na één seizoen alweer vertrok bij Ajax. 'Frank is altijd eerlijk geweest tegen mij. Hij heeft iets tegen me gezegd waardoor ik dacht: het is goed om nu terug te keren naar Vitesse. Wat het was dat Frank zei, is iets tussen hem en mij. Ik was wel anders dan de meeste jongens, heb zo mijn trekjes. Trainde ook nooit honderd procent. Daar had hij (De Boer, red.) soms moeite mee. Maar ik zei ook: je weet wie je aantrekt als je mij haalt.'

Het viel Janssen verder op dat het bij veel spelers bij Ajax destijds ontbrak aan branie. 'Ik had verwacht dat ik bij Ajax jongens tegenover me kreeg waarvan ik dacht: oeh, die hebben een grote mond. Jongens uit Amsterdam die wel even zeggen dat ze weten hoe het allemaal moet. Maar het was juist een heel rustige groep. Het waren meegaande jongens. Niemand sprak zich echt uit', aldus Janssen, die bij FC Twente wel spelers met een grote mond gewend was. 'Dan ging er iets mis en dan zei niemand van: godverdomme, het gaat niet goed hier. Ik had zelf zoiets van: moet ik het dan doen, ik ben ook maar nieuw hier.'

Wil je het volledige interview lezen met Theo Janssen? Of het interview met Joel Veltman? Kijk dan hier en koop de nieuwste uitgave van 1900 Magazine!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ST
Kritiek is altijd terecht als de spelopvatting niet bij de club past en de resultaten en het spel te wensen over laten. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dat geldt voor Frank en voor Ajax zelf. Frank maakt gigantisch veel tactische blunders en was allang ontslagen geweest als hij niet kampioen van de armoede was geworden. De waardeloze prestaties in Europa onderstrepen dit alleen maar! Als hij namelijk zo'n sterk team op de been had gekregen dan had hij niet elk jaar het lachertje van Europa geworden. Het zegt dus meer over de eredivisie dan over hem. Wat ik het slechtste vind aan Frank is zijn tactisch inzicht. Structureel spelers verkeerd opstellen, vaak onlogische wissels doorvoeren, altijd experimenteren tijdens grote wedstrijden onder het motto van de tegenstander willen verrassen maar eigenlijk zichzelf hierbij volledig overschatten en nooit met het beoogde effect.
0 0
JPC40
Jansen ik heb je nooit goed gevonden, dan een matige spelertje met iets wat te veel ego en luiheid.
3 -7
Ewald
Is dat zn dochter naast hem op de foto? Lol
2 -3
Schmitz11
hahah 100%
1 -1
Ewald
En dan weer zn zuurpruim die ons er minnetjes voor geven lol wat een leven heb je dan man.
0 0
Bensco
ik vind de kritiek op frank ook niet terecht. Die 4 kampioenschappen had die jaar na jaar steeds minder middelen tot zijn beschikking. Vorig jaar bereikte de uitverkoop van onze club zijn dieptepunt en wist hij alsnog 2e te worden.

er zijn wat mij betreft maar 2 mensen die hier verantwoordelijk voor zijn:

Overmars voor het niet binnenhalen van een waardige aanvaller (Sanago is waardeloos en Younes gewoon een middenvelder die ineens een buitenspeler wordt genoemd) en Bergkamp voor het er niet in slagen om ajax aanvallender te laten spelen. Dat laatste is overigens zijn officiële taak dus ook zijn verantwoordelijkheid. Als we dit seizoen niet overwinteren vind ik dat hun koppen eerst moeten rollen.
1 -5
godenzonensuper
uitverkoop? Blind was de enige die vertrok en siem de jong maar die was het seizoen daarvoor alleen maar geblesseerd en werd niet gemist.
De Boer is structureel iedere week aan het schuiven en wisselen waardoor er amper vastigheid komt , hij heeft een tic om middenvelders voorin te zetten en er heeft een hele lijst spelers in de spits gespeeld bij hem.
Zijn tactisch inzicht is om te huilen en iedere speler met een eigen mening is in aanvaring gekomen met de Boer.
Kom nu niet de aankopen de schuld geven man want de Boer wilde Viergever , vd hoorn en Younes zelf graag. Julie frank fanboys leggen weer de schuld bij iemand anders maar kijk nu eens objectief.
3 -6
Bobo het Konijn
Je vergeet het beleangrijkste, dat is de directie en de RVC. Die hebben de hand op de knip gegooid, gisteren tegen Fenerbace werd het duidelijk, Ajax komt kwaliteit te kort, of er moet nog wat tijd overheengaan.
2 -2
godenzonensuper
Ja endan? Hoeveel aankopen heeft de Boer niet mogen doen die allemaal mislukt zijn? Die man heeft geen oog voor spelers en haalt niet het maximale uit de creatieve spelers.
3 -3
Pettersson1963
Juist Bobo, door het salarisplafond en een RvC die de hand op de knip houdt komt Ajax kwaliteit te kort.
3 -3
godenzonensuper
ernstig kwaliteits te kort in de technische staf.
2 -1
MichelAngelo66
Ik ben kritisch over Frank de Boer. Net als bij meneer Janssen zet hij teveel spelers op verkeerde plekken. En dat duurt inmiddels te lang.
En sorry Theo, je bent zelf niet goed bij je hoofd.

Wat betreft de branie zeg je overigens wel het juiste. Het zijn allemaal koorknaapjes. Daar heeft de Boer wel de voorkeur voor trouwens,
4 -4
gras
Er klopt tactisch en qua spelopvatting niets van bij Frank.

Er is ook niets aan goed te praten, behalve dat hem ook geen goede aankopen worden gegeven.
1 -1
Rinus M.
Prima verhaal. Laat Ajax Overmars en Van der Sar bedanken voor bewezen diensten en daar echte professionals neerzetten. Als die vervolgens iedereen weer op zijn plek zetten en zorgen voor de juiste aankopen wordt het waarschijnlijk snel weer een stuk beter. Zelfs bij die lampies hebben ze dat inmiddels door.
2 -1
ajaxinho
Eigenlijk wel jammer dat hij niet 100% voor voetbal leefde.
Een Pirlo rol had hij mooi kunnen invullen.

Het waren inderdaad allemaal brave jongetjes.
In de huidige selectie ook.

We hebben meer kritische spelers nodig, zoals Nigel of Huntelaar.
Iemand, in 't veld, die een tikkie op 't achterhoofd geeft, niet op de schouders.
0 0
CL=5
Zonder FdB hadden we laatste 2 kampioenschappen waarschijnlijk ook behaald, maar dan met leuker voetbal. Sterker nog, we waren evenzo waarschijnlijk vorig seizoen ook kampioen geworden. Deze coach voegt niet enkel niets toe, hij maakt het alleen maar slechter.
4 -1
godenzonensuper
Wat we misschien allemaal al dachten wordt nu bevestigd. Er zijn amper spelers die hun mond open durven te trekken. Ze zullen zich wel allemaal vol laten stoppen met 372 opdrachten en verder geen vraag stellen. Vraag me echt af hoe de Boer bij een grote club wil slagen als hij met karakters te maken krijgt.
0 -3
elpresidente
Ik ben liever niet goed in me hoofd dan dat ik me neerleg bij dit wanstaltige voetbal wat we zo vaak te zien krijgen. Ik geloof niet dat het alleen aan de spelers ligt, ik denk dat Frank zijn houdbaarheidsdatum gewoon ver voorbij is. Frank is geen slechte trainer en het is heel knap wat hij gedaan heeft maar het is duidelijk over.
5 -3
Ajax412
De controle was een mooie eerste stap om aan te werken toen hij kwam, om vastigheid in het team en spelsysteem te krijgen. Hij is alleen vergeten om het daarna uit te bouwen naar aanvallende risico's nemen en snelle roulatie van de bal vanuit die vastigheid, hij is teveel blijven hangen in wat hij gepresteerd heeft en bouwt het niet verder uit. Frank is een goede coach, maar staart zich teveel dood op de controle.
2 0
Arim_
Branie en een grote mond worden bij Ajax in de jeugd al verwijderd, dus wat dan doorstroomt naar het eerste heeft en geen branie en geen grote mond en geen lef.
Dat verklaard meteen een hele boel.
1 0
Raikkonen94
Mooie teksten van Theo. Mooi dat hij gewoon zegt wat hij vindt en De Boer nog steeds looft ondanks dat ze misschien niet heel goed uit elkaar zijn gegaan. En wat hij hier op het eind zegt, tja, daar zit nou juist het hele probleem...
10 -2
godenzonensuper
Ow okee dus omdat de Boer 4x kampioen geworden is mag er nooit maar dan ook nooit meer kritiek geleverd worden?
Dat we bijna elk jaar vroegtijdig uit de beker liggen en europees voor lul staan maakt blijkbaar allemaal niks uit.
5 -4
RuffRhythim
Dat is ook het enige onderdeel in zijn verhaal wat ik achterhaald vind.
We leven niet 5 jaar geleden, het is nu 2015.

De rest van zijn betoog kan ik me prima in vinden.
0 0
Johan1
De Boer wil alleen maar ja-knikkers en ideale schoonzonen. Hij kan niet omgaan met karaktertjes....voorbeelden te over: El Hamdoui, Denswil, Janssen, Kishna.....allemaal spelers met een eigen wil. De Boer laat creatieve voetballers veel te veel in een keurslijf spelen met de nadruk op controle. We moeten het intuïtieve van creatieve spelers niet inperken, maar juist tot ontwikkeling laten komen. Tactisch onbenul De Boer stopt ze echter vol met opdrachten en taken. Ik wil gewoon van buitenspelers leuke acties zien en niet het risicoloze tikkie terug en tikkie breed waar De Boer een patent op heeft.
4 -4
f-side veteraan
voorbeelden te over, maar het zijn nou niet echt voetballers die wat hebben toegevoegd aan AJAX, of het maximale uit hun carriere hebben gehaald. al vind ik dat in mindere mate gelden voor Theo
0 0
Maxwell_5
Weet je wat het ik denk dat het probleem is? Frank was zelf ook geen ja-knikker, ook hij was net zo een type als Theo Janssen, hart op de tong. Wel hard trainen om het maximale uit je carrière te halen, dat dan weer wel.

Frank de Boer is samen met zijn broer vaak genoeg schreeuwend op camera op de training of tijdens een wedstrijd betrapt op het publiekelijk schofferen van zijn medespelers om ze op hun fouten te wijzen. Zijn makke vind ik dat hij niet om kan gaan met spelers die op hem lijken, vanuit de gedachte dat er niet te veel haantjes mogen zijn. Als speler leek hij al geen tegenspraak te dulden en als trainer al helemaal niet. In mijn ogen creëert deze koppige karaktertrek dat er koorknaapjes ontstaan.
0 0
Raydo
Er is een verschil tussen spelers die moeilijk zijn omdat ze het team verder willen helpen, of spelers die moeilijk zijn omdat ze bezig zijn met zichzelf. De Boer was een speler van het eerste soort, terwijl gastjes als Mounir en Kishna bij Ajax voornamelijk hun eigen ego voorop stelden.

Maar misschien is dit inherent aan de tijd waarin we momenteel zitten met Ajax. Als de club door spelers alleen maar gezien wordt als een platform om hun eigen kunstje op te etaleren zodat ze daarna naar een 'mooie club in het buitenland' kunnen, dan krijgen ze ook weinig loyaliteit naar het team, en des te meer naar zichzelf. Ajax moet zorgen dat het weer als doel op zichzelf gezien wordt, in plaats van slechts een opstapje naar iets beters.
0 0
Pauw
We leggen ons niet neer bij wat we te zien krijgen Theo. Realisme heeft de mens niet verder gebracht. We moeten hoog in blijven zetten.
6 -1
Joy
Wat een baas is dit toch, hart op de tong
5 -1