Vd Vaart: 'Witschge was de absolute koning'

BartVeenstra, 15-10-2015 om 14:30, 11112 views, Fernando |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Vandaag werd Fernando Magazine, het éénmalige tijdschrift van de aan ALS-ziekte lijdende Fernando Ricksen, uitgebracht en één van de geïnterviewden in het magazine is oud-Ajacied Rafaël van der Vaart. De 32-jarige middenvelder, die in het Nederlands elftal samenspeelde met Ricksen, beleefde in de kleedkamer van Ajax de meeste lol en dan met name aan toenmalig ploeggenoot Richard Witschge.

'Richard Witschge, mijn voorganger bij Ajax, was echt de absolute koning van de voetbalhumor, van de betere practical joke ook', begint Van der Vaart in Fernando Magazine. 'Witschge was mijn grote voorbeeld. Als voetballer, maar ook wat betreft voetbalhumor. Hij nam het voetbal wel serieus, maar soms ook weer niet, dat heb ik destijds als een verademing ervaren. Die relaxtheid die hij had in zijn spel, had hij ook buiten het veld. Vond ik prachtig, zulke types.'

Het zijn mooie woorden van Van der Vaart over Witschge, maar met een anekdote maakt hij het vervolgens net iets duidelijker hoe het er destijds aan toeging in de kleedkamer van Ajax. 'In de kleedkamer liggen altijd allemaal dingen die getekend moeten worden door de spelers. Shirtjes, een bal, een paar schoenen, noem maar op. Dat ligt verzameld op een speciale tafel. En zo lag er op een gegeven moment ook een spijkerbroek. 'Raf teken even, is voor een vriend van me', zei Witschge. Dus ik zette m'n handtekening op die broek en na mij alle andere spelers, met een dikke zwarte stift.'

'Maar die broek was dus helemaal niet van een vriend van hem...', vervolgt Van der Vaart zijn anekdote. 'Die had Witschge rechtstreeks uit de tas van Jesper Gronkjaer gehaald. Maar Gronkjaer tekende ook gewoon. Had niks door, herkende z'n eigen broek niet. Totdat hij onder de douche vandaan kwam en zich wilde aankleden. Als ik zo'n Gronkjaer dan in z'n ondergekliederde broek naar huis zag gaan, kon je mij opvegen', herinnert de oud-Ajacied zich.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JosB
In het boek van Andy van de Meijden stond ook een mooie anekdote over Witsche.

Hij vroeg aan Andy op de eerste training of hij wist hoe € 10.000,- voelde? Nee zei Andy. Vervolgens sloeg hij Andy met een stapel bankbiljetten in het gezicht. Schitterend!
0 0
Arim_
Mooi was natuurlijk ook de wedstrijd tegen AZ met Co Adriaanse als trainer van AZ.
"Pas op Cootje, Witschge komt er aan, Witschge komt er aan."
1 0
edjeajax
Nog mooier was dat zijn eerste actie schitterend was met (helaas) een prachtig schot op de lat...
0 0
3*stars*3
Types als Witschge heb je binnen en buiten de lijnen nodig in een Ajax team.
Dat hooghouden tegen die kakkies blijft in je geheugen gegrift.
Dat zou nu niet meer kunnen want die word door Frankie keihard aangepakt.
Bal 9x hooghouden tegen (kampioen) fey, ben je nou helemaal...
2 -1
ziz0u.
niet voor niks altijd mn avatar :)
0 0
ambtenaar
Bij Witschge miet ik altijd denken aan dat hooghouden tegen Feyenoord......heerlijk man.

Achteraf maar goed dat vd Vaart voor Spanje heeft gekozen, heeft pas 1 wedstrijd gespeeld is alleen maar geblesseerd.
0 0
AFCABart
Ik heb vaak genoeg ook krom gelegen om zijn interviews. de droge humor ten top. Ik kan me nog een interview herinneren voorafgaand aan een CL wedstrijd in die periode waarin hij op de bank zat. Volgens mij opperde hij het een en ander door de soep te roeren om misschien opgesteld te worden.
0 0
Kupke
En jij de absolute sukkel raf
1 -6
ram
Hahaha! Deze is wel echt mooi inderdaad. Mooie speler ook (Raffie natuurlijk ook).
0 0
FlyingDutchMan
Wat een held, ook koning hooghouden!
2 0