[Update III] Alle 126 Ajax-fans vrijgelaten

BartVeenstra, 06-10-2015 om 23:15, 16241 views, Algemeen Dagblad / NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De ruim honderd Ajax-supporters die zondagochtend zijn aangehouden na de bezetting van de kantine op sportcomplex De Toekomst zitten nog altijd vast. Naar verwachting worden zij niet eerder dan maandagochtend vrijgelaten, zo laat een politiewoordvoerster weten tegenover het ANP, meldt het Algemeen Dagblad zondagavond.

De fans wilde de kantine niet verlaten, waardoor de politie werd ingeschakeld. Uiteindelijk hield de mobiele eenheid de supporters aan wegens huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging. Vervolgens werden ze met stadsbussen overgebracht naar een cellencomplex.

Volgens de Amsterdamse tv-zender AT5 wilden de Ajax-supporters met hun actie aandacht vragen omdat er nog altijd geen nieuw supportershome is. Eerder dit jaar brandde het supportershome naast de ArenA af, maar vooralsnog is er geen nieuwe plek voor een nieuw supportershonk.

Update 16:30:
Volgens 'Voetbaladvocaat' Christian Visser, die enkele betrokken supporters bij staat, zitten alle 126 opgepakte supporters op dit moment nog steeds vast. Hij laat aan Ajax Showtime weten dat de politie alle supporters op dit moment één voor één verhoort; hierdoor kan het zijn dat er supporters liefst tot en met woensdag vastzitten. 

De grond waarop de meesten worden vast worden gehouden noemt hij opvallend; alle 126 worden beschuldigd van openbare geweldpleging tegen het toegangshek van de Toekomst. Van echte geweldpleging tegen het hek lijkt echter geen sprake; volgens ooggetuigen zouden supporters zijn meegelopen toen het hek openging voor andere bezoekers, die niet aan de protest-actie meededen.

Update 6-10-2015:
Bovengenoemde 'Voetbaladvocaat' Christian Visser vermoedt dat vandaag de laatste supporters zullen worden vrijgelaten. Alle 126 supporters zullen naar huis worden gestuurd met een proces-verbaal voor de verstoring van de openbare orde en een dagvaarding voor openlijke geweldpleging en lokaalvredebreuk. Tegenover Ajax Showtime zet hij zijn vraagtekens bij het optreden van de politie: 'De politie lijkt nu ook wel te snappen dat wat ze gedaan hebben nogal overdreven is, om het zo maar te zeggen.

De grond waarop de supporters worden vastgehouden en beschuldigd lijkt hem niet gegrond: 'Er kunnen nooit 126 man worden vervolgd voor openbare geweldpleging, als er hoogstens tien man aan een hek hebben gerukt. Daarnaast zijn er veel supporters bij die zeggen dat toen zij aankwamen het hek al gewoon open was, dus dan kan er in hun geval sowieso geen sprake van lokaalvredebreuk.'  

Update 23:14 uur
Alle 126 opgepakte Ajax-supporters zijn inmiddels vrijgelaten, zo meldt de NOS. Dinsdagochtend vertelde de politie al dat alle fans naar verwachting nog dezelfde dag op vrije voeten zouden staan. De groep supporters heeft een dagvaarding meegekregen en zal in december en januari voor de politierechter moeten verschijnen.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
bramski
Leuke reacties allemaal
Maar laten we eerlijk zijn dat supportershome had er toch al kunnen staan

Want daar ging deze actie toch over
0 0
Joy
dan moeten ze gaan lopen bitchen bij de gemeente,niet collectief gaan huilen in een kantine.
0 0
TikkieTerugJaap
http://f-side.nl/de-vuile/

Lange uitleg van F-Side, volledig mee eens ^
1 0
Hanszel
Ik lees veel reacties hieronder die de actie van 410 goed proberen te praten.

Waarom is er niet een officieel statement van 410 naar buiten gekomen, waar precies in wordt uitgelegd wat er is beloofd?

Waarom wordt er een statement gemaakt met 126 man? En waarom niet een kleine afvaardiging van een handvol supporters?

Daarnaast heeft het vuurwerkincident bij de bekerfinale hun natuurlijk weinig credits opgeleverd.

1 -1
ronnie53
Hanszel er werd geen statement met 126 man gemaakt dat is het probleem
het verhaal klop van geen kanten ik was ongeveer tussen half 12 en 12 uur op de toekomst want die was open om een borrel te drinken meer niet en ik wilde om 12.15 ongeveer weg toen was de deur op slot zonder aankondiging en stond de ME al voor de deur wat er in de ochtend gebeurd is mij niet duidelijk.en ik heb ook de pech gehad om vast te zitten en vele anderen die niks met vak 410 te maken wil hebben al zaten ze daar ook we hadden er geen last van en ze gingen gewoon met de me mee
0 0
..::Rootje::..
Jammer. Taakstrafje van 72uur kon er wel bij.
0 0
Lekiam
Vervang het woord voetbalsupporter door asielzoeker en je krijgt heel andere discussie waar kamer vragen over worden gesteld.

Wat ik wil zeggen, als voetbalsupporter ben je vogelvrij verklaard. Je krijgt absurde regels voor geschreven en om het minste of geringste mag je privacy worden geschonden. Of je mag zelf worden aangehouden. En dan zegt het volk; terecht stoute hooligans.

Nou ik ben absoluut geen hooligan en heb hier ook nooit mee te maken gehad. Ik ga wel regelmatig voetbalwedstijden kijken en hoe je daar wordt behandeld is gewoon bij de beeste af. Ik heb nog NOOIT last gehad van hooligans of gewelddadige supporters en ik ben toch echt wel op veel plaatsen geweest. Waar ik wel last van heb gehad zijn agressieve politie agente of stewards die mijn privacy schenden en me commanderen alsof ik een hond ben.
4 -2
Tpes
Ik ben er ook bij aan aantal geweest.. Maar ik moet bekennen dat er altijd wel wat gesloopt wordt. Je hebt er altijd een paar tussen lopen die daar op kicken. Ze pakken dan idd niet de dader maar een andere ''hooligan''. Want zo kijken ze tegen je aan bij een uitwedstrijd.
1 0
AFCA82
Ja laten we pedofielen vrij rond laten lopen. Dronken lul rijdt een baby dood en krijgt MAAR vier jaar cel. Maar als je als voetbalsupporter een statement wilt neerzetten, wordt je behandeld als de grootste criminelen! Flikker toch een end op allemaal! De politie mag protesteren door wegen te blokkeren, tegen een betere Cao. Maar een groep supporters die protesteren dat er nog steeds geen supportershome staat....ho maar!!! Gelijk aanpakken die handel!! Wat een kromme wetgeving. Het land is (al heel lang) naar zijn tyfus gegaan.
4 -2
Roovers419
Het is een complete NSB actie van het bestuur. Ongelofelijk hoe ze met de meest trouwe jongens van de club omgaan. 126 man verdacht van openlijke geweldpleging? Kom op zeg, laat me niet lachen. dan waren er doden gevallen.

Er komt geen supp home, het oude logo lachen ze weg. Het ene naar het andere doek wordt afgekeurd (gewoon normale doeken) , stadionverboden worden uitgedeeld voor de meest belachelijke dingen. Met een dieptepunt om je eigen clubmensen zo over te leveren aan de politie...

Prima dat mensen hier allemaal tevreden zijn met het beleid van dit bestuur t.a.v de supp etc. Ik zie week naar week de kloof groter worden..met een zeer bedenkelijk eindresultaat. Kans is nu gewoon aanwezig dat 410 ophoud te bestaan. Ik vind dat de arena niet zonder zuid 1 en 2 kan, en dat dreigt wel te gebeuren..

Dus al die anti-410'ers jullie hebben gewonnen, maar ik raak mijn clubje kwijt.
4 -4
Tpes
Ja ik blijf je altijd trouw.. Wooohhoooohhoo. NOT!
1 -2
daniajax1
Laat ik voorop stellen dat het vrij bizar is hoe er met die 126 man wordt omgegaan. Terwijl studenten naar hartenlust gebouwen mogen bezetten belanden voetbalsupporters direct in de cel.

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk niet vreemd dat veel mensen het niet zo hebben op VAK410 (behalve het aanmoedigen in het stadion). Die groep wordt gerund door een stel behoorlijk leipe gasten en zware criminelen waar de rest van 410 gewoon hartstikke bang voor is (en terecht) en achteraan loopt. Als je vaker problemen veroorzaakt en het, om welke reden dan ook, in zo'n belangrijke wedstrijd laat afweten dan moet je niet vreemd staan te kijken als andere Ajacieden hier totaal niet blij mee zijn.
2 -2
vak414
lees net dat de eerste vrij zijn.
alleen de minderjarige
0 0
paulis
wat je ook van de actie vind, de mate waarin ze nu aangepakt worden door de politie lijkt me toch compleet overtrokken

zeker als je het vergelijkt met een paar kilometer verderop, waar een stel ultralinkse krakers wekenlang een heel schoolgebouw (maagdenhuis) kunnen bezetten zonde ingreep van de politie
9 -1
ZeeuwseAjacied
Ja sorry de supporters hadden een off-day.
4 0
afca_vak414
Wat is deze club diep.gezonken zeg.,, ook de band met supporters is bekoeld., oude logo, ? supportershome,? hoge kaartprijzen voor futloos voetbal, het zal.gestaag gaan maar over 10 kaar heb je nog maar 30.000 scc kaarten is mijn verwachting,
1 -5
Tpes
rood met witte stoeltjes.. oh die komen er al aan.
0 -1
Nabil
Mijn band met ajax is goed hoor.
Omdat een stelletje nutlozen uit vak 410 boos zijn moet we het maar accepteren.
Ajax supporters zijn meer dan alleen 1 of 2 vakken.
6 -3
ronnie53
Nabil waarom noem je niet de F-Side ben je er bang voor
0 -1
Robinjo1988
Merk ik weinig van. Als het sfeervak er niet is is het een dooie boel.
1 -1
thijsdal
Dus als je niet zingt ben je geen supporter? Goed verhaal, lekker kort
4 0
Robinjo1988
Dat zeg ik niet slome
0 0
Hanszel
De band met de supporters was tot een paar jaar geleden erg goed. Denk alleen dat de leiders van 410 zich behoorlijk belachelijk hebben gemaakt.

Zinloze opmerking over de prijzen, deze zijn gewoon marktconform. Wil je soms dat je geld terug krijgt als Ajax een keer verliest.

Jammer dat maar weinig mensen op dit forum beseffen dat maar een klein groepje 410 verantwoordelijk is voor al het gezeur. (Ik bedoel dan de bekerfinale en nu weer bij de toekomst).

Helaas geilen de leiders van 410 meer op hun macht binnen het vak dan dat zij keuzes maken die goed voor Ajax zijn.
4 -2
ronnie53
Hanzel je maakt zoals de meeste hier de fout om vak 410 te beschuldigen want hoe kan jij het weten dat het die gasten waren oja uit de krant zeker
maar toevallig was ik er ook bij en heb niks te maken met 410 maar werd wel opgepakt.dat kon niet anders want de deur was al dicht dus niemand kon er weg maar dat lees ik nergens jammer
0 0
afca95
Je weet geen eens wat er daadwerkelijk speelt aan je reactie te zien. Maar wel stoere praat vanaf je toetsenbord. Misschien een idee om je ongenoegen te uiten bij de leiders ipv hier op dit forum en vragen wat er daadwerkelijk aan de hand is? Overigens was dit niet alleen 410! Er zijn dingen beloofd door Ajax in gesprekken met supporters en zijn 1 voor 1 niet nagekomen. Al lange tijd niet.
0 -1
thijsdal
Als jij erbij was zat je nu vast prutser, dus niet doen alsof je meer weet.....
0 0
klopper
Iedereen weet redelijk wat er gebeurd in die kringen. Of je er nou altijd bij bent of niet. Erg kortzichtig om dan meteen te oordelen en iemand een prutser noemen.
0 0
Pollyvak117
Als jij nou eens openheid van zaken geeft weet de rest ook waar het inhoudelijk over gaat en krijgt je dit soort reacties misschien niet. Je weet er blijkbaar meer van.
2 0
Dragon36
belachelijke actie. Wat een kleuters
3 -1
flavente
Blijkbaar vinden deze supporters , zichzelf belangrijker dan bij Ajax te zijn en te ondersteunen in 1 van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Klasse gedaan hoor! Snap de behoefte wel, maar Ajax kan er ook geen reet aan doen.
Wanneer dringt het eens door dat al hun zogenaamde acties averechts werken.

Voor mij hebben sinds de bekerfinale al afgedaan! Stelletje kneuzen!
9 -1
ajaxinho
Alleen 410 supporters?
Viel me inderdaad op dat er weinig gezongen werd...

Volgde de wedstrijd zonder commentaar.
Het enige wat ik hoorde was gefluit bij balbezit van PSV EN Ajax!

Volgens interview op Voetbalprimeur met Dijks heeft dat toch invloed op hem gehad.
0 0
Hanszel
Goed zo! Hou die nep supporten nog een aantal dagen in de cel. Je zal zien dat de normale gasten van 410 ervoor zullen zorgen dat die maffia kliek onderaan het vak snel vergeten zal worden.

Meeste gasten van 410 komen voor de sfeer en niet voor die machtspelletjes van Dani en zijn soldaatjes.
5 -6
Chesterson93
Wat wil je dan? Verwacht jij dat iedereen zo perfect geschoold is en dat alles daar in duidelijke harmonie gaat? Een supportersgroepen, het is geen alumnibeweging. Ze hebben het anders gedaan, maar gelijk nepsupporters. Nee, de huisvader die zijn 3 wedstrijden komt bezoeken is lekker, daar doe je het voor. Dankzij deze groep speel je tenminste nog een rol op de tribunes. Maar goed, het zal wel verkeerd zijn.
3 0
jollie18
Liverpool heeft zijn trainer ook weg gedaan iets voor Frank? Ben er meestal geen voorstander van maar ik denk ook dat het tijd word voor een nieuwe trainer.
1 0
nickyajax1996
Liverpool gaat helaas 100 procent voor Klopp. En ancelotti 2de keus. Maaaaaar. .... Klopp zou wellicht niet willen omdat Liverpool commissies heeft die over transfers gaan en Ancelotti wilt alleen een topclub of anders Roma/Juve/Inter/Milaan. Dus misschien komen ze met een beetje mazzel naar kneus frank.
2 -2
Johan1
Ajax vindt de supporters helemaal niet belangrijk.
3 -1
MosesD
Waren dit supporters dan?
4 -4
Pettersson1963
Moses, natuurlijk zijn dit geen supporters. Waarschijnlijk dezelfde jongens die Van Basten tot de orde wilde roepen en stenen door de ramen van Coronel en Van den Boog gooiden toen ze geen baan hadden.
2 -9
Bobo het Konijn
Dat denk ik ook, maar toen was dat gewenst door Cruijff, de Telegraaf en Derksen en de Johan Johan Johan schallende menigte. Alk geloof ik dat het animo er nu ook is om de Boer eruit te werken. Nog een nederlaag en ze staan voor de bus voorspel ik je. Nog een nederlaag en dan staat zijn kop met een kruis op de voorkant van de Telegraaf en dan is het een bezoekje aan de Boer thuis ook niet ver meer af.
0 -3
Jack Skiezo
Nee. Wel de centjes.
1 -1