Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Janssen: 'Waren niet dominant tegen Real'

BvdPloeg, 11-09-2015 om 07:52, 6686 views, Metro |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Theo Janssen vindt niet dat clubs met veel balbezit per se dominant zijn. Dat vertelt de oud-middenvelder, tegenwoordig scout bij Vitesse, aan Metro. Janssen gebruikt Ajax en FC Twente als voorbeelden bij zijn statement. 

'Veel balbezit wordt verward met dominantie. Onzin, niet hoeveel je de bal hebt, maar wat je met de bal doet, bepaalt hoe dominant een team is. We speelden met Ajax tegen Real Madrid in de poulefase en hadden meer balbezit in die wedstrijden. Maar we waren echt niet dominant, Real Madrid wist precies op welke momenten ze moesten toeslaan. Dát is dominant voetbal', stelt de oud-Ajacied. 

Wat dat betreft heeft Janssen meer met de insteek van het oude FC Twente. 'Met FC Twente speelden we in de Champions League een thuiswedstrijd tegen toenmalig titelhouder Internazionale. Michel Preud'homme was toen onze trainer. Weet je wat hij zei? Leuk die opbouw, maar de bal moet snel naar voren. Je wilt toch zo snel mogelijk aan de overkant komen? Daar gebeurt het. Daar worden wedstrijden beslist. Met Twente speelden we volwassen, maar hadden we niet altijd het meeste balbezit.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
BigDaddy84
Het gaat uiteindelijk allemaal om kwaliteit. Real Madrid heeft de spelers om het spel te maken, maar ook om in de omschakeling gebruik te maken van de ruimtes. Niet gek, want die spelers kunnen voor belachelijke bedragen bij elkaar gekocht worden. Twente is gaan spelen naar de mogelijkheden van de selectie en heeft dat prima gedaan.

Ajax is uiteindelijk toch een ander verhaal, zeker nu er een bepaalde speelstijl wordt geëist. De vraag is alleen of de eis van die speelstijl op dit moment al gerechtvaardigd is. Met andere woorden: hebben onze huidige spelers de kwaliteiten om een dergelijke speelstijl te hanteren. En daaraan gekoppeld: kan Ajax met deze speelstijl ook voldoende punten halen om prijzen te pakken.

De Boer kiest voor een meer behouden speelstijl. En ondanks dat ik liever het spel zie uit de jeugd (hoog druk zetten, combineren in de korte ruimtes), kan ik hem geen ongelijk geven. De balans in dit elftal is simpelweg nog niet goed genoeg om hoog druk te zetten, te combineren in de kleine ruimtes en van daaruit doelpunten te maken. Zeker ook omdat er nog onvoldoende doorgestroomde jeugdspelers zijn die daar veel mee te maken hebben gehad. Naarmate dit toeneemt zal die speelstijl ook meer gehanteerd gaan worden. Maar zoiets gaat stap voor stap en slaat niet in één keer 180 graden om.

Balbezit kan daarnaast wel degelijk een functie hebben. Jij bepaald immers het tempo en de tegenstander mag lopen. De kunst is alleen dat er dan op de juiste momenten tempoversnellingen moeten zijn naar voren toe (individuele actie, korte combinatie, bal in de diepte) en dat die tempoversnellingen ook iets op moeten leveren. Ik kan me de opmerking van Jans vorig jaar nog herinneren dat hij er geen problemen mee had Ajax alle ruimte te geven (wedstrijd tegen PEC in de tweede seizoenshelft). Ajax zou namelijk toch niet scoren. Wij creëerden vervolgens 3 a 4 100% kansen in de eerste helft, maar die gingen er allemaal niet in. Voor PEC was er dus ook geen reden om achteruit te gaan lopen en minder pressie te geven.

Al deze punten gaan dit jaar al beter. Er worden meer kansen afgerond, er wordt met meer snelheid diepte gezocht en tegen ADO werd er ook continue voor gevaar gezorgd. Daarnaast staat de organisatie beter en wordt er beter verdedigd, waardoor er ook makkelijker aanvallend gedacht kan worden.

Het is jammer dat veel supporters heel kortzichtig blijven en continue maar blijven zeuren over de balletjes breed, terwijl de afgelopen wedstrijden juist hebben bewezen dat De Boer niet enkel balletjes breed wilt. De Boer is echter wel een realist. De verlangde speelwijze van Cruijff bij het eerste implementeren kost tijd. En die tijd krijgt De Boer niet. Hij moet nu presteren.
2 -3
ajaxinho
Er zitten nog teveel wedstrijden tussen dat er te weinig wordt gecreëerd.

Dan is het echt slaapverwekkend om naar te kijken.
Vooral in een warm land waar je als NL-er geen airco draait om stroom te besparen.

Er moet tijdens de wedstrijd omgeschakeld worden om meer kansen te creëren:
1. Extra spits en achterin met 3 verdedigers spelen.
(Dijks voor een spits dus)
2. Jonge spelers inbrengen om te profiteren van de vermoeide tegenstanders.
(Cerny, Nouri, enz.)
3. Met 2 aanvallende middenvelders spelen (evt. in combinatie met punt 1.)

Het einde van de wedstrijd skip ik vaak omdat Frank niet avontuurlijk en te voorspelbaar is.
0 -3
BigDaddy84
Het aantal kansen kan best beter, maar er wordt echt niet te weinig gecreëerd. Zowel tegen Rapid Wien als tegen Jablonec creëerde Ajax meer kansen dan de tegenstander. Zelfs in de wedstrijd tegen Jablonec waarin Ajax een lange periode met 10 man speelde, creëerde Ajax meer.

In de Eredivisie creëert Ajax tot op heden per wedstrijd meer dan 16 kansen. Dat is gewoon een prima aantal! Zeker als Ajax zo scherp voor het doel blijft als dat ze tot op heden zijn (of zelfs nog scherper worden).

Jouw voorstellen zijn leuk als je een wedstrijd open wilt gooien en de tegenstander nog een kans wilt geven. Maar eigenlijk zijn het tactieken die enkel ingezet moeten worden op het moment dat het nog gelijk staat of Ajax achter staat. Bij een 1-0 voorsprong achterin meer ruimte weggeven en 1 op 1 gaan spelen is vragen om puntverlies. Bij een 3-0 voorsprong is dat misschien anders, maar de 0 houden is voor verdedigers en keepers een grote boost. Continue een tegendoelpunt krijgen door veel ruimte weg te geven kan zorgen voor een mentale inzinking. Zeker met het jonge team wat wij hebben. Dus waarom dat riskeren? De Boer moet simpelweg presteren en dat combineren met dergelijke tactieken is vragen om moeilijkheden. Dat risico wordt dus logischerwijs uitgesloten.
1 0
ajaxinho
Inderdaad bij een achterstand of dooie gelijkspel situatie...

Ajax moet zoveel mogelijk aanvallend met risico's spelen.
Daarom ben ik fan van Ajax.

Begrijp me goed, ik pleit niet voor alles-of-niets tactieken.
Maar er moet omgeschakeld kunnen worden tijdens een wedstrijd.

Ongeacht de leeftijd van de spelers en de fouten die ze zullen maken, moeten ze dat aanleren.
Interne evaluaties en goede begeleiding moeten mentale inzinkingen voorkomen.
0 0
BigDaddy84
Ze zijn ermee bezig om dat in de jeugd aan te leren. Maar zelfs de laatste jeugdspelers die zijn doorgebroken hebben deze manier van opleiden nauwelijks meegemaakt. En dat is het probleem met eisen dat De Boer hetzelfde spel speelt in het eerste. Daarvoor zijn bepaalde kwaliteiten nodig die in het eerste nog niet voldoende aanwezig zijn. Ik snap best wat je wilt, want dat wil ik ook maar al te graag. De vraag is alleen of het reëel is om dat nu te eisen in combinatie met prestaties. En in mijn ogen is dat geen reële eis. Met de huidige selectie kunnen in ieder geval goede stappen gezet worden en daarachter staan meerdere talenten klaar om eventuele transfers op te vangen. Daarnaast is er tegen die tijd waarschijnlijk genoeg ruimte om eventueel enkele goede aankopen te doen. De toekomst ziet er dus goed uit, maar we zullen echt nog wat geduld moeten hebben.
0 0
ajaxinho
Het klopt inderdaad dat de ontwikkeling van jeugdspelers niet optimaal is geweest.
Maar dan verwacht ik juist van de technische staf dat zij het optimale uit de selectie haalt.

1. Het opstellen van Klaassen op 10 had vorig seizoen veel eerder gekund.
2. Boilesen had nooit die aanvoerdersband mogen dragen; vRhijn kwam eerder in aanmerking omdat hij in vorm was en extra (vruchtbare) trainingsarbeid leverde.

Ik heb erg veel vertrouwen in deze selectie.
De keuzes van FdBoer, is waar ik me zorgen om maak.
0 0
BigDaddy84
Tjah, De Boer maakt keuzes en die pakken niet altijd even goed uit. Dat klopt. Maar er is geen trainer in de wereld die enkel juiste keuzes maakt. Net als dat er geen TD is in de wereld die enkel goede aankopen doet en er geen mens in de wereld is die nooit fouten maakt.

Betreffende de keuzes die je benoemt:

1. Vorig jaar heeft De Boer, ondanks de mindere kwaliteit in de selectie, geprobeerd de punt naar achteren in de selectie te handhaven. Dit mislukte extreem. Ik vind het grappig dat je vind dat Klaassen op 10 moet, terwijl je in een eerdere post aangeeft met 2 aanvallende middenvelders te willen spelen. Als je rechtshalf bedoelt kan ik je volgen. Maar de keuze van De Boer om Klaassen vanwege zijn ervaring op 6 te zetten en Bazoer vanwege zijn balvastheid wat dieper te laten spelen snap ik ook. Het pakte alleen niet goed uit. Nu is dat hersteld.

2. De keuze voor Boilesen was op zich prima te verklaren. Die jongen zat al lang bij de selectie en had blijkbaar ook een goede plek binnen de selectie. De Boer heeft daarnaast waarschijnlijk gehoopt dat de aanvoerdersband hem een 'boost' zou geven. Dat is inderdaad mislukt. Toch kan ik de gedachten erachter goed begrijpen. Waarom je Van Rhijn noemt snap ik overigens niet. Van Rhijn was niet in vorm. Zijn inzet waardeer ik wel (want je hebt gelijk betreffende de trainingsarbeid), maar hij is niet voor niks voorbij gestreefd door Tete. En ondanks dat Tete een behoorlijk groot talent is, had ik verwacht dat Van Rhijn hem nog wel even achter zich kon houden.

'Het klopt inderdaad dat de ontwikkeling van jeugdspelers niet optimaal is geweest.' Ik weet niet precies wat je hiermee bedoelt. Ik geef alleen aan dat jongens als Riedewald, Tete en Bazoer slechts enkele jaren mee hebben gemaakt van de nieuwe manier van opleiden. En dat ook nog eens grotendeels bij Jong Ajax, terwijl de veranderingen in de jeugdelftallen juist het grootst is. Daar zullen we later dus pas de vruchten van plukken. En naarmate de jaren vorderen, zullen de doorgestroomde jeugdspelers meer jaren hebben kunnen profiteren van de nieuwe manier van opleiden. En dat zorgt er weer voor dat het gemakkelijker wordt de aantrekkelijke speelstijl te implementeren die we allemaal zo graag willen zien. Dat is mijn hele punt.

Overigens haalt deze staf al veelvuldig het optimale uit deze selectie. Alleen zetten ze presteren wel op nummer 1 en aantrekkelijk voetbal op nummer 2. En aangezien De Boer mag vertrekken als er niet gepresteerd wordt snap ik die insteek wel. Mits er ontwikkeling zichtbaar is. En op dit moment is dat wel het geval.
0 0
ajaxinho
1. Ik bedoelde al voor de winterstop... En met twee aanvallende middenvelders bedoelde ik de switch tijdens een wedstrijd. (Maar daar zijn ze al een beetje mee bezig met Bazoer in de rol van Eriksen en Klaassen in de rol van Siem)
2. De keuze van Boilesen heeft verkeerd uitgepakt. vRhijn was wel degelijk in vorm en zelfs beslissend in een aantal wedstrijden.

We verschillen duidelijk van mening wat betreft de keuzes van FdBoer.

Maar ik ben het zeker met je eens dat we prachtige tijden gaan beleven met de aanstormende talenten.
0 0
Mokum_32
Nederland is er de laatste jaren gewoon in doorgeslagen, Net zoals talent de kans geven talent is leuk en goed maar een gemiddeld elftal van 22 kan natuurlijk niet.
0 -1
3*stars*3
Frank vergeet vaak dat tegenstanders juist willen dat Ajax de bal heeft en dan kan je komen met cijfers als 62% maar zo'n Mourinho lacht daarom.
Dat duel in 2011/12, scoorde real trouwens uit een schitterende counter tegen ons.
1 keer raken en binnen 15 sec ofzo, waren ze in ons 16 en maakte cr7 het af.
De liefhebber in mij genoot gewoon van die goal.
3 0
godenzonensuper
De Boer is doorgeslagen met zijn balbezit en controle systeem. Hij denkt echt dat er goed gevoetbald en gedomineerd wordt wanneer gudelj voor de 34e keer een bal breed legt op bazoer. NL elftal had dit ook afgelopen 2 wedstrijden , en maar roepen dat ze de
" controle " hadden. Exit de Boer en een trainer die WEL achter Cruijff en Jonk staan , dan krijgen we weer leuk voetbal te zien. Ben ik van overtuigd.
2 -2
jarenfan
In principe heeft Theo gelijk,veel bal bezit houdt niet in
dat je domineert.
Je kan in eeuwigheid de bal rond spelen in de verdediging,
dat houd niet in dat je dominant bent.
De tegenstander denkt zolang jij die bal rondspeelt ,kan je niet scoren.
2 0
AlexIbarra
In Botswana en op Cyprus zeggen ze ook: snel naar voren als we de bal hebben. Die teams komen ook nooit ver.

Onze spelers zijn gewoon niet goed genoeg om Real van de mat te spelen, positioneel niet en counterend ook niet. Dat Theo ooit een puntje tegen Inter pakte is leuk maar toen wij van City of Barca wonnen was dat ook niet met lange halen vroeg thuis voetbal..
4 -3
mcjc
En dat is precies hoe Cruijf het wil hebben. Met goed combinatie voetbal met zo veel mogelijk man in de buurt van de 16 komen. Vandaar ook met de punt naar achter waardoor je in balbezit 2 aanvallende middenvelders hebt. Maarjah, Frank is een andere koers ingeslagen.
8 -3
aietos
Helaas begrijpen niet veel mensen dit.
Wat cruijff wil is de bal spelen op lopende spelers(naar voren toe).

Wat De boer doet is de bal inspelen naar spelers die er al staan.
Vandaar dat iedereen spreekt van saai tikkie terug voetbal.

De manier van Cruijff wordt in de jeugdopleiding geleerd.
Vandaar dat je nu ook ziet dat een verdediger als Riedewald, niet alleen kan verdedigen, maar ook het talent en inzicht heeft, om de juiste pass naar voren te kunnen geven en ook zelf kan doorschuiven.

3 -2
FlyingDutchMan
Exact, Dit seizoen uitzingen met dominantie en kampioen worden. Volgend jaar Frankie weg en dan gaan we echt voetballen!
3 -3
geronimo
Met andere woorden Preud'homme is betere trainer dan Franky

6 -9
robertomalone
Trieste reactie dit
4 -4
geronimo
Dit is wat Janssen zegt volgens mij ,dus niet noodzakelijk mijn mening , niets triest aan!!!!
1 -3
robertomalone
Dit is jouw conclusie niet die van Janssen en dat is volgens mij triest. Weer wordt er een doorsnee artikel aangegrepen om weer negatief te doen over de Boer.
3 -1
geronimo
Dan kan jij niet lezen, dat is dan wel mijn conclusie!
0 0