Contracten Jongkind en Menick lopen af

BvdPloeg, 27-05-2015 om 09:18, 6260 views, VI |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voetbal International stelt in de nieuwe uitgave van het blad dat de problemen bij Ajax na de komst van Johan Cruijff nog allerminst zijn opgelost. De te varen koers is nog niet bepaald en bovendien lopen er contracten af van onder andere Ruben Jongkind en Michael Kinsbergen.

Simon Zwartkruis schrijft in een uitgebreid achtergrondartikel dat er allereerst moet worden nagedacht over de algemeen directeur. Kinsbergen lijkt te vertrekken, maar Cruijffs droomkandidaat Tscheu La Ling wil (nog) niet. 'Duidelijk is dat Ling alleen oren heeft naar een directiefunctie bij Ajax als er duidelijkheid ontstaat over de technische koers en de verdeling van de bevoegdheden. En daar ligt nu juist de kern van het huidige probleem binnen de club.'

'Bij AS Trencín werkt Ling volgens een eenduidige voetbalvisie en een beleidsstructuur die bij hem past', vervolgt Zwartkruis. 'Zolang de clubleiding van Ajax in een patstelling verkeert, zal hij dat in Amsterdam niet aantreffen. Daarnaast is Ling, net als Cruijff en Wim Jonk, een voorstander van samenwerking tussen clubs, terwijl de Ajax-directie enkele maanden geleden het aflopende samenwerkingscontract met Trencín niet heeft verlengd.'

Naast de functie van algemeen directeur somt Zwartkruis op wat er momenteel speelt in de jeugdopleiding. Contracten van gewaardeerde krachten Jongkind en Rick Menick lopen af en de Ajax verlengde deze vooralsnog niet, de komst van Ricardo Moniz stokte door getreuzel van de club, er is opnieuw discussie over het budget voor de opleiding en Marc Overmars en Dennis Bergkamp zouden niet blij zijn met de opgevoerde fysieke training. 'Al enkele jaren dringt Jonk intern aan op het duidelijk vastleggen van de bevoegdheden binnen de clubleiding. Zolang dat niet gebeurt, blijven de betrokkenen in elkaars vaarwater terechtkomen. Waar dat toe kan leiden, bleek ook de voorbije periode.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
LammertAlbertus
Ik kan jullie vertellen dat het heel heel erg goed gezien is van Jongkind
1 -1
gras
Lammert, van AS? Welkom gast.

Dat van Moniz wist ik trouwens niet. Prima techniektrainer.
1 0
LammertAlbertus
Ned kindjes bewegen tegenwoordig tig x minder dan vroeger, de gevolgen van 30 jaar achtereen jaarlijkse bezuinigingen op schoolgym wreken zich Big Time. Dus Jongkind anticipeert daar als een ware visionair.
0 0
Bobo het Konijn
Ik zou zeggen niet verlengen en eens in overleg gaan met een aantal wijze mannen zoals JOR, Co Adriaanse, Louis van Gaal met suggesties hoe de schade op de toekomst gerepareerd kan worden. Jonk zou dan prima een rol als trainer kunnen krijgen van een van de jeugdteams.
2 -2
gras
Dat hebben we al eens geprobeerd. Daar hebben we de jeugd aan te danken.

Jonk ging echt de goede kant op. Misschien is het wat doorgeslagen en kun je je afvragen of iemand als Robin Pronk wel het veld moest ruimen. Zijn nadruk op tactische, collectieve ontwikkeling blijkt bij meer trainers nu wat te missen. Als dat gerucht klopt tenminste.

Maar niet willen samenwerken met andere clubs, het budget niet vergroten van de opleiding, maar wel miljoenen verkwisten door Vermeer voor niets weg te doen en Dijks te kopen, terwijl hij hier gratis rondliep, een soms bizar aankoopbeleid...

Daar heeft Jonk gelijk in en zwabbert en faalt het TH met Overmars.

Juist van Gaal en Adriaanse zijn enorm goede veldtrainers. Maar geen beleidsmakers, geen opleiders en geen aankopers.
0 0
MosesD
Eens. Ik vind juist dat je én een type Jonk moet hebben én een type Pronk. Die is schandalig geslachtofferd omdat ie openlijk van Gaal aanhangt. Ik vind dat het 'en en' moet zijn en niet 'of of'. Sowieso maakt Overmars er een bende van, en voetbalt Ajax1 van de Boer totaal niet des-Ajax.
1 0
MichelAngelo66
Kan je nou echt werkelijk niks substantieels toevoegen. Je roept nu al jaren om van Gaal. Nu ook zelfs Adriaanse en die andere flapdrol. "De toekomst repareren". Je bent echt niet wijs.
0 -1
klopper
Schade op de toekomst??? Volgens mij floreert de jeugd juist...vele kampioensteams, terwijl de selecties er een stuk jonger op geworden zijn. Het probleem ligt veel meer bij het visieloze rondtikken van o.a. Frank.

Het ergste is nog dat je Co Adriaanse noemt om advies bij in te winnen. Als er iemand onzin loopt te verkondigen bij o.a. Studio Voetbal is het de zelfbenoemde koning van het voetbal wel. Wie JOR is weet ik niet, maar ook Van Gaal heeft mij danig teleurgesteld met zijn luizenactie destijds.
1 0
MichelAngelo66
Spaar je de moeite klopper. Flappie lult al jaren niets anders dan deze onzin. Forum vervuilers noemen ze dat soort onbenullen.
0 0
afca patrick
Jongkind = Jonk. Jonk = Cruijff. Dus zou heel vreemd zijn als zijn contract niet verlengd word.
0 0
MichelAngelo66
Er zijn dus blijkbaar wel mensen die structuur willen, waar anderen dat niet willen? Ik snap het probleem niet. Wat is tegen een structuur? Enige achterliggende gedachte is dan dat je daar zit en dus eigenlijk niet het plan Cruijff wil uitvoeren.
Jonk voert het wel uit bij de jeugd en wil zaken vastleggen. Dat willen de verantwoordelijken voor Ajax 1 blijkbaar niet, omdat eventuele opbouw zwakke periodes incalculeert (zoals de twee laatste jaren). En zij dus graag allerlei nood aankopen willen doen. Eigenbelang om de cv op te leuken.
Slechte zaak dat de RvC niet de handschoen oppakt en de juiste structuur dwingend oplegt. De basis vanuit je eigen opleiding zoeken (of eventueel bij bevriende clubs waar je mee samenwerkt) en alleen aankopen wat je echt tekort komt en bijdraagt aan het verbeteren van je eerste elftal. Precies wat Cruijff aangeeft. Dezelfde Cruijff waarschuwde overigens ook al dat als niet iedereen dezelfde intentie heeft dit plan averij oploopt, vertraging of zelfs mislukt. Daarom hamerde hij op een grote schoonmaak. Die is er nooit voor 100% gekomen.
0 0
Obnoxious
Belangrijkste is dat ze eens samen gaan zitten en samen gaan bepalen wat de belangrijkste punten zijn. Als de prioriteiten duidelijk zijn, kun je veel gemakkelijker met elkaar discussiëren.

We weten er natuurlijk niet alles van, maar uit de berichtgeving krijg ik het idee dat er mensen zijn die de prioriteit leggen bij de korte termijn en andere bij de lange termijn. Daar moet balans in komen.
1 0
MosesD
Wat een bende. En Cruyff maar zeggen bij de aanstelling van het th dat 'het oud voetballers waren, die hebben aan een half woord genoeg en lossen dingen op in kleedkamertaal...' Haha, wat een onzin. Cruyff was een groot voetballer, maar heeft geen flauw benul van stromingen en mensen binnen een organisatie.
2 -4
klopper
Lachwekkende reactie Moses...ga eens rondvragen bij Barcelona en Bayern, daar hangen ze echt de lijn Cruijff aan, Barcelona qua structuur en voetbal, Bayern qua voetbalintentie. Natuurlijk is dit de top van Europa en niet te vergelijken met jongens als El Ghazi, Bazoer of zelfs Klaassen om er maar wat te noemen, maar je slaat weer door in je anti-Cruijff hetze.

Het is toch echt vooral Frank die het eerste matig (niet) laat voetballen en Marc die te veel onnodige aankopen doet. Volgens mij zijn de jeugdselecties gemiddeld een flink stuk jonger geworden, wordt er toch gepresteerd, maar staan er vooral een aantal talenten op het punt van doorbreken. Nu is dat zeker niet allemaal 'dankzij' Cruijff, maar ik denk zeker dat ze op de goede weg zijn.
0 -1
MosesD
Haha, wat een onzin. Bij Bayern is iedereen het over eens dat van Gaal de basis heeft gelegd van het huidige Bayern. Tel daarbij op dat daar een oud-speler als Beckenbauer ook daadwerkelijk een functie heeft en niet van alles roept op 2000 km via een column. Een heel heel groot verschil.
Ik ben niet anti-Cruyff. Ik ben echter geen blinde volger, die bij alles wat JC roept in katzwijn valt en instemmend klnkt al ware het de Heere Jezus zelf.
Overmars is toch echt op advies van JC aangesteld. Evenals de rest van de directie (Slop uitgezonderd). Kijk Klopper, ik ben erg van ex-spelers, maar wel van ex-spelers die hun sporen verdiend hebben in het voetbal. Ajax is geen proeftuin. Een goede combinatie is het beste. Zoals dat ook het beste op het veld is, een goede combi tussen talent en ervaring, aankopen en eigen jeugd.
0 0
versman
Het is veel makkelijker om op papier te zetten wie waarvoor verantwoordelijk is dan het hebben van een goede visie op voetbal en het overdragen van deze visie. Zolang de problemen op het gebied liggen van een organogrammetje tekenen en communicatielijnen trekken maak ik me geen zorgen. Toen heel Ajax vol zat met bobo's uit het bedrijfsleven die prachtige organisatiestructuren konden opzetten en alles wisten over kapitaal ophalen op de beurs en accountantsverklaringen, maar totaal geen reet snapten van voetbal maakte ik me grote zorgen over Ajax. Nu Ajax weer een voetbalclub is met discussies over 'met of zonder '10'' in plaats van 'De NV Ajax' heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt. Maar als de zakenmannetjes dit soort onrust aangrijpen om weer een plekje op het ereterras in te pikken gaat Ajax alsnog naar de knoppen. Het is voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt te hopen dat oud voetballers de belangrijke posities bij Ajax blijven bekleden in plaats van directeuren van Telecom bedrijven of Notariskantoren.
0 0
MosesD
Ik denk dat je vergist en dat Ajax niet een doorsnee voetbalclubje is. Bovendien is het nog eens aan de beurs genoteerd, dus met alleen maar voetballers red je het niet. Je zegt 'toen Ajax nog vol zat met bobo's uit het bedrijfsleven', maar zijn er dat nu zoveel meer of minder dan? Ik denk dat mensen uit het bedrijfsleven een uitstekende visie kunnen hebben hoor. Niet allemaal, net zoals niet elke ex-voetballer geschikt is voor een managementfunctie of een goede coach kan zijn. Voorbeelden te over.
1 0
versman
Dat Ajax aan de beurs genoteerd is geeft al aan wat er gebeurd als er teveel zakenmannetjes aan het roer staan bij een voetbalclub. Dat je via een beursgang kapitaal kan ophalen is prima in het bedrijfsleven, maar voor een voetbalclub brengt het alleen maar overbodige balast met zich mee en regels vanuit de beurs die prima kunnen zijn voor een commerciele organisatie, maar totaal niet passen bij een voetbalclub. Het is wel weer heel prettig om onder het mom van 'we zijn een NV' allerlei zakenvriendjes bij de club naar binnen te fietsen en baantjes en opdrachten te bezorgen.

Vind jij dat het nu slechter gaat dan voor de revolutie? Jij vond het prima, zeven jaar geen titel en een eigen vermogen dat achteruit holde? De overhead gestegen tot enorme proporties? Het old boys network dat elkaar baantjes toeschoof en dure adviseurs en consultants naar binnen loodste? Allemaal goed volgens jou?
0 0
MosesD
Voordat Ajax naar de beurs ging en tijdens de grootste succesperiodes waren het altijd zakenmannen die in het bestuur van Ajax zaten. Met zakenmannen vader en zoon van Praag aan het roer kenden we zelfs onze grootste successen. Maar wellicht heb jij iets tegen zakenmannen?
1 0
versman
Wel als ze zich belangrijker gaan vinden dan degene waar het om gaat bij een voetbalclub. Een bestuurder moet de randvoorwaarden scheppen zodat de voetballers op het veld kunnen excelleren en niet de voetballers gebruiken om er zelf financieel beter van te worden of zichzelf in de spotlights te zetten.
0 0
MosesD
Precies. En dat Ajax1 nu slecht speelt heeft dus niets met zakenmensen te maken!
0 0
versman
Maar de revolutie van Cruyff, waar dit artikel eigenlijk ook over gaat, heeft daar alles mee te maken!
0 -1
MosesD
Voor de zgn revolutie zaten er niet meer zogenaamde zakenmannen dan nu. En dat Jonk nu in zekere onmin leeft met oa Bergkamp en Overmars heeft dus alles te maken met het niet kunnen scheiden van zaken en ego's.
0 0
versman
De zakenmannen hebben het in elk geval een stuk minder voor het zeggen dan voor de revolutie. Maar goed, ik begrijp dat jij geen moeite had met het old boys netwerk dat er zat. Ook goed om te weten.
0 0
MosesD
Oja, welke zakenmensen hadden het er destijds technisch voor het zeggen dan volgens jou? Die redelijk domme aannames laat ik volledig voor jouw rekening.
0 0
Tecmessa
Ik weet dat het vloeken in de kerk is, maar eigenlijk heeft de Fluwelen Revolutie tot dusverre gefaald. Die werd gestart juist omdat de bestuurlijke indeling bij Ajax volgens vele de club kapot maakte, met te weinig voetbalknowhow in de organisatie. Nu is die kennis er wel, maar is er geen duidelijke structuur neergezet waarin die op goede wijze gebruikt wordt. We zullen opnieuw het traject in moeten met aandeelsvergaderingen en de hele mikmak om de organisatiestructuur beter in te richten. Het zomaar neerzetten van oud-Ajacieden zonder duidelijke hi
1 -3
Rayno95
Gedeeltelijk gefaald.
Was ook veel op jeugd gericht, wat gewoon de goeie kant op gaat ;)
0 0
Mokum_32
Het ging vooral om de jeugd en dat gaat de goede kant op.
0 0
Tecmessa
hierarchie heeft niet gewerkt. Het is naief om te denken dat het bij elkaar zetten van oud voetballers automatisch betekent dat iedereen het een is. Misschien toch weer een technisch directeur invoeren die zich dan laat adviseren door het T? Zodat er toch iemand is met eindverantwoordelijkheid als het TH verdeeld is over een aankoop? Dat zou dan wel weer een Cruyff adept moeten zijn natuurlijk.
0 -1
Mokum_32
Ik weet niet wat die overmars aan het doen is hoor ? Geld tellen misschien ...
0 0
flavente
Heel triest dit. Ego\'s spelen op en blijkbaar lukt het steeds niet een eenduidig beleid te formuleren en uit te voeren. Wat mij betreft een mislukt experiment met de x voetballers.
0 -1
TOOL
Lijkt me juist dat iemand als La Ling nu in moet stappen, dan kan hij de lijnen en verantwoordelijkheden gaan afbakenen! Dat er momenteel geen geschikte AD loopt, met een voetbalachtergrond, werkt dit soort problemen in de hand! Het is gewoon schrijnend dat dit nu allemaal weer zo lastig moet zijn.
3 0
eros
Trecin niet verlengd?

Zijn ze gek? Mosese Daddy, Lobotka, die 2 jaimaicaantjes,...
Trecin heeft/had toch wat talentjes de afgelopen 2 jaar.
3 -2
Jornnn
Dat geld besteden ze liever aan spelers die ze een jaar eerder hebben weg gestuurd.
3 -1