Van Rhijn: 'Wil er nog vijftig spelen'

KoenWeijland, 07-03-2015 om 08:27, 10125 views, AD |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ricardo van Rhijn speelt zondag zijn honderdste competitiewedstrijd voor Ajax en als het aan hem ligt, is het voorlopig niet zijn laatste. In gesprek met Algemeen Dagblad is de rechtsback zaterdag openhartig over zijn toekomstplannen. 'Mijn droomclub is en blijft Ajax.'

Terugblikkend op zijn eerste honderd eredivisiewedstrijden voor Ajax, haalt Van Rhijn zijn meest bijzondere momenten voor de geest. Hij praat over zijn debuutwedstrijd tegen ADO Den Haag en staat stil bij zijn meest indrukwekkende wedstrijd. 'Wedstrijden tussen Ajax en PSV zijn de laatste jaren vaak beslissend geweest voor de titelstrijd. Vorig jaar was die 1-0 eind januari het vertrekpunt naar de vierde op rij. Het seizoen daarvoor wonnen we met 2-3 bij PSV met dat doelpunt van Derk Boerrigter. Deze in maart 2012 was voor mij de meest indrukwekkende. Aan alles merkte je dat dit een heel grote wedstrijd was. De genadeklap voor PSV voor het kampioenschap, want daarna sloegen we een beslissend gat. En iedereen herinnert zich nog dat doelpunt van Aissati. Die geweldige krulbal.'

Zelfkritisch als de Leidenaar is, vindt hij het moeilijk om zijn slechtste duel van de honderd uit te kiezen. 'Nou, dat zijn er genoeg, haha. Heerenveen-uit. Toen ik te hard en hoog terugspeelde op Kenneth, maar mijn slechtste was denk ik tegen Feyenoord, in de Kuip. Mijn eerste Klassieker. Stond ik ook centraal achterin naast Jan. Het was de wedstrijd van Guidetti die driemaal scoorde.'

Over zijn mooiste duel hoeft Van Rhijn minder lang na te denken. 'Mijn eerste kampioenswedstrijd, die vergeet je natuurlijk nooit. Ook omdat dit duel 's avonds werd gespeeld. Ontzettend veel sfeer. Lichtshow na afloop. We hadden er naartoe geleefd. Het was in de periode dat Gregory terug was van zijn blessure en ik dus op de bank begon. Toch liet de trainer me invallen. Dat was een mooi gebaar. Je wilt toch kampioen worden op het veld. Ik had zeker ook het gevoel dat ik een aandeel had in de titel, omdat ik erbij was toen we die ongeslagen reeks van dertien, veertien wedstrijden hadden.'

Welk duel het laatste van de sierlijke verdediger zal zijn, weet hij ook nog niet. 'Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb mijn contract verlengd tot 2018, dus ik ben er nog wel even. Ik zit nu op bijna honderd, maar hoop er nog wel een stuk of vijftig te spelen, minimaal. En dan? Weet ik niet. Misschien nog wel tweehonderd. Kan ook gerust. De stap daarna? Denk ik niet over na. Mijn droomclub is en blijft Ajax.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
afca patrick
Erg goede persoonlijkheid! Maar over zijn voetbalkwaliteiten ben ik niet lovend. Zal lastig voor hem worden om Tete uit de basis te houden.
0 0
AjaxLiving
Hij speelt de laatste tijd zoals de Jong heel lang gespeeld heeft. Namelijk altijd een 6 of hoger en zelden een onvoldoende. Ik weet hierdoor echt zeker dat Tete, van Rhijn nooit uit de basis gaat spelen. Het is voor hem wachten totdat van Rhijn verkocht wordt of zich richten op een andere positie.

Je moet maar is op van Rhijn letten in grote wedstrijden, die jongen speelt Neymar, Depay en weet ik veel wat voor namen uit de wedstrijd. En dan hoor je achteraf dat zijn tegenstanders hun dag of vorm niet hadden. Maar dat komt gewoon door het goede werk van van Rhijn.
0 0
JohnDylan
Van Rhijn heeft inderdaad tegen spraakmakende directe tegenstanders hele goede wedstrijden gespeeld. Alleen in die wedstrijden was hij vooral verdedigend ingesteld en had hij aanvallend weinig inbreng. Daarom denk ik ook dat Van Rhijn beter tot zijn recht zou komen als verdedigende back naast een inschuivende centrale verdediger. Laat Veltman maar naar het middenveld inschuiven en Van Rhijn achterin blijven.
0 0
Ajax27
tjah.. hij wordt wel steeds stabieler en beter.
het zal juist erg lastig voor Tete worden om uberhaupt een kans te krijgen. Tete kan alleen maar beter worden door veel te spelen en de Boer zal echt niet ineens van Rhijn voor een langere periode gaan wisselen.
0 0
kampioenenjood
Van Rhijn heeft zich ontwikkeld tot een geweldige Ajacied! Ik kijk erg graag naar deze jongen. Verdedigend staat hij tegenwoordig vaak zijn mannetje en heeft vaak de nodige aanvallende intenties. Helaas worden die niet altijd begrepen door zijn teamgenoten. Hopelijk blijft hij nog vele jaren!
0 0
@Maar7en
Zie Van Rhijn graag langer bij Ajax. Toch een van de constantere spelers de laatste jaren met een goed nivo. Zou voor Ajax goed zijn als er op deze manier ervaring vastgehouden wordt in het elftal.
0 0
Argossos
Mooi verhaal, echte Ajacied!
0 0
wladimir
Als Ajax zich volgend seizoen kwalificeert voor CL en Ricardo weer alle 6 de wedstrijden speelt verdient hij een basisplek in Oranje. Als NL door de groepsfase heen komt op EK2016 zal hij niet meer voor Ajax te behouden zijn. De opvolgers hebben we al in huis. In 2016 speelt Ricardo bij een Engelse subtopper. Cillessen, Veltman, Boilesen, Klaassen, Andersen, Fischer en Milik ook trouwens. Tegen die tijd zijn we eigenaar van de Arena en is het eigen vermogen verdubbeld.
0 0
JohnDylan
De kans lijkt me klein dat Van Rhijn ooit een vaste basisplaats in Oranje zal krijgen. Vd Wiel en Janmaat zijn namelijk gewoon beter. Vd Wiel speelt goed bij de Europese topclub PSG en Janmaat doet het bij Newcastle United goed in de Premier League. Van Rhijn kan het niveau van Oranje over een paar jaar misschien wel aan maar ik denk dat hij al blij mag zijn als hij in de selectie voor het EK in 2016 wordt opgenomen.
0 0
wladimir
Van der Wiel is een lastige jongen. Janmaat is er afgelopen zomer uitgespeeld door Kuyt en speelt nu degradatie voetbal bij Newcastle. De club waar FdB voor heeft bedankt.

Hoe dan ook van der Wiel moet worden opgepoetst. Hij moet in 2016 worden verkocht voor een mooi bedrag en doorverkooppercentage. Terry Lartey Sanniez moet er tegen die tijd inkomen. Boilesen wordt vervangen door Emanuelson die deze zomer transfervrij wordt aangetrokken om de gemiddelde leeftijd omhoog te brengen. Veltman van Bruggen, Klaassen van de Beek, Andersen Nouri, Fischer Kishna, Milik Zivkovic.

De jeugdopleiding begint te draaien. De Engelse TV gelden gaan rechtstreeks naar Ajax;-)

De Maduro's en Emanuelson's mogen als miljonair transfervrij terugkomen om hun carrière nog wat op te poetsen als breedte versterking.
0 0
FlyingDutchMan
Moet vd Wiel worden verkocht of bedoel je van Rhijn, want het zal Gregor een worst wezen dat Lartey eraan komt!
0 0
JohnDylan
Vd Wiel is een lastige jongen?! Misschien in zijn jeugd maar hij is al jaren een geweldige prof. Janmaat speelt helemaal niet degradatievoetbal bij Newcastle United. De club staat elfde met 9 punten voorsprong op de eerste club die in een degradatiepositie staat. Daarbij doet hij het daar goed in de zwaarste competitie ter wereld.
0 0
oud-west
Intelligente jongen met een Ajax-hart. Verdedigend gewoon een goede speler maar van mij mag hij nog werken aan zijn voorzet.
0 0
Rogyros
Dat is wel gek eigenlijk. VRhijn kan behoorlijke vrije trappen nemen met zijn rechtervoet. Zijn schoten zijn ook prima. Zijn voorzet zou dus ook goed moeten zijn. Maar kennelijk kan hij het enkel bij stilliggende ballen en niet op volle snelheid. Iets waar hij zeker aan moet werken, want in de basis is zijn traptechniek verre van slecht.
0 0
JohnDylan
Ik denk dat het voor Van Rhijn en in mindere mate ook Boilesen goed zou zijn als Ajax weer met inschuivende centrale verdedigers gaat spelen. Van Rhijn en Boilesen kunnen zich dan richten op hun verdedigende taken wat het voor hun veel makkelijker maakt. Dan hoeven ze namelijk per wedstrijd veel minder meters te maken en zowel verdedigend als aanvallend te denken.

Met Veltman en Viergever als centrale verdedigers en Van Rhijn en Boilesen als backs kan er steeds een centrale verdediger inschuiven zodat er een man meer op het middenveld komt te staan. Van Rhijn en Boilesen kunnen dan met de overgebleven centrale verdediger een driemans verdediging vormen. Daar hebben ze in ieder geval meer dan genoeg atletisch vermogen voor.
0 0
Daniii
Van Rhijn, Klaassen en Veltman zijn mijn favoriete spelers momenteel, omdat ze allemaal voor het team spelen, en erg loyaal zijn, top!
0 0
Robinjo1988
En echte Ajacieden die ongeveer hun hele leven voor de club spelen. Dat blijft toch het mooiste.
0 0
Daniii
Dat is de ideale wereld, maar als je Ajax je groot maakt en je kan voor AC Milan spelen en erna terugkeert terwijl je club er nog wat aan heeft, is nog mooier vind ik, toont klasse en respect. :)
0 0
Robinjo1988
Ik bedoelde eigenlijk dat ze al van kleins af aan bij Ajax spelen. Niet dat ze hun hele carriere hier blijven.

Over een paar jaar zullen deze 3 waarschijnlijk ook gewoon weg zijn.
0 0
gras
Zeker, maar mag je Serero niet uit weglaten als je dat criterium gebruikt.
0 0
Rayno95
Dit is een echte ajacied! :)

Vind hem eigenlijk als 1 van de weinige een aardig niveau halen achterin, laatste wedstrijden met Joel erbij.
Ook is Viergever wel een verbetering ten opzichte van Moisander, al zie ik daar liever wel wat beters komen, over Boilesen zeg ik maar niks meer :p
0 0
HarryHarHar
Het salaris plafond van rond een miljoen per jaar moeten ze bij Ajax gewoon gaan verhogen bij Ajax en b.v. voor de internationals (dat zijn ook meestal de sterkhouders van een team!) dan is er gelijk een drijfveer om beter je best te doen voor je jeugdspelers om International te worden, en dan de beloning die daar aan vast zit koppelen aan het aantal internationale wedstrijden wat ze spelen dan hou je makkelijker de betere spelers in de ArenA met het gevolg dat Ajax stabieler word dan wel eens een ronde verder komt in de C.L. dan verdienen de betere spelers in principe hun eigen loonsverhoging.. een win win situatie want nu gaan ze veel te snel weg en het zijn tenslotte toch profs die hun geld willen verdienen en goed personeel mag wat extra kosten das goed voor alles en iedereen!.
0 0
JohnDylan
Als het salarisplafon omhoog gaat zal dat betekenen dat Ajax meer inkomsten nodig heeft want nu draaien ze zonder Champions League voetbal net kiet. Het zou dus onverantwoord zijn om het salarisplafon nu al te verhogen. Dan gaan we weer de kant op dat als ze een paar jaar niet kampioen worden ze enorme verliezen zullen draaien.
0 0
HarryHarHar
We hebben het over salaris plafond voor de sterkhouders, laten dat er nu een 10 zijn en het salaris verdubbelen praten we over 10 miljoen.. nou we mogen er toch wel van uit gaan dat we met die sterkhouders minimaal tweede worden dus voorronde CL.. dan zijn die extra kosten toch al gedekt met het voordeel dat dan de jonkies beter gaan voetballen dus betere resultaten en de marktwaarde van die zelfde jonkies gaat ook omhoog.. tjá het is bij Ajax ooit begonnen om het voetbal maar alles als een bank gaan zien en geen risico's meer durven nemen dus dat is niet meer geloven in eigen kunnen dan kunnen we het beter AFC Amro gaan noemen.. nou geef mij dan toch maar liever AFC Ajax met ietsie minder op de bank maar die wel mee kunnen den in Nederland en europa..
0 0
JohnDylan
Als Ajax voorronde Champions League haalt dan betekent dat nog niet dat ze de Champions League halen. In de tweede voorronde kan je ploegen als Arsenal loten. Dat betekent dus dat je eigenlijk elk jaar kampioen moet worden om grotere salarissen te kunnen betalen zonder dat je daardoor verlies zal draaien.

Bij Ajax moet er maximaal net zo veel worden uitgegeven als er binnen komt. Dat betekent dus dat de begroting moet worden gebaseert op het spelen van Europa League. Anders neemt Ajax onnodige financiele risico's. Dat hebben ze vroeger gedaan en dat heeft ons behoorlijk dicht langs de rand van de afgrond gebracht.

Als De Boer niet vier keer op rij kampioen as geworden hadden we nu nog steeds het financieel heel moeilijk gehad. Het financiele beleid van Ajax is momenteel zeer verstandig en daar moeten ze niet vanaf stappen. Het geld wat ze nu hebben opgespaard kunnen ze investeren (bijvoorbeeld door de ArenA te kopen).

Die investeringen kunnen er dan voor zorgen dat er op de lange termijn er meer inkomsten binnenkomen. Die inkomsten kunnen dan worden gebruikt om de salarissen van spelers te verhogen. Zo wordt Ajax financieel minder afhankelijk van het presteren van het eerste elftal en kan het een stabiel langetermijnbeleid volgen.
0 0
JohnDylan
Laat Van Rhijn maar lekker tot medio 2018 bij Ajax blijven. Hij zal toch nooit het niveau halen wat nodig is voor een Europese topclub. Dan kan hij beter tot hij 27 is bij Ajax blijven en daarna in de bloei van zijn carriere voor een seizoen of vijf bij een club uit de subtop van Europa spelen.

Ik weet dat Van Rhijn, Veltman en Klaassen hun contract vorig jaar hebben verlengt maar ik zie niet in waarom Ajax hun contract dit jaar niet nog een keer zal proberen te verlengen. Ik denk dat alle drie nog nog vooral bezig zijn met hun toekomst bij Ajax en dus nog niet aan het buitenland denken.
0 0
TOOL
Nette gozer en volgens mij is niveau Ajax zijn niveau!
0 0
jeugdgaatvoor
Van Rhijn ik volg je al jaren. Maar ik ben van mening dat jij het beste recht komt bij Ajax. Je kan heus wellicht een stap omhoog. Maar niet nu en ook niet volgend jaar. Jij moet eerst een paar jaar stabiel spelen en zonder fouten en het team achterin omhoog werken. En daarna gewoon de stap maken. Maar niet zoals Anita de stap naar Newcastle en het buitenbeentje worden.
0 0
Bensco
Dat gevoel heb ik dus ook. ik hoop dat die volgend jaar de sterkhouder gaat worden waar wij op hopen en dat die tijd gaat krijgen in het shirt van oranje.
0 0
joodje!
De mentaliteit van deze jongen kunnen veel jeugdspelers een voorbeeld aan nemen. Geeft altijd 200%. Echte Ajacied!
0 0
SNTR
Niets aan toe te voegen. Bij spelers als Klaassen en Van Rhijn accepteer je een slechte wedstrijd ook gewoojn. Doen altijd hun best en als ze niet bij Ajax zouden spelen, zouden ze op de tribune zitten
0 0
mistermiyagi
Een echte Ajacied!
Ideaal om Lartey zo te brengen, af en toe wat minuten laten spelen.
2 seizoenen en dan opkrassen.

Lartey kan ook op links gezet worden, ipv Savastano

We hebben ook een Owusu, ook een goede speler in wording

Bevalt me wel dat van Rhijn nog niet weg wil
0 0
AjaxD1986
Mooi dat er nog echte Ajacieden zijn onder de voetballers. Al is hij niet de beste, toch heeft hij momenten dat hij ver boven zichzelf uit stijgt. Daarom is het ook moeilijk om in te schatten wat z'n uiteindelijke niveau zal zijn.
0 0