'Michels maakte van Ajax échte topclub'

KoenWeijland, 05-03-2015 om 07:21, 5075 views, Ajax |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Theo van Duivenbode en Klaas Nuninga blikken ter ere van Ajax-icoon Rinus Michels, die tien jaar geleden overleed, terug op diens carrière. Als trainer van de Amsterdammers maakte Michels van Ajax een echte topclub, zo vertellen de twee mannen die onder Michels' vleugels speelden.

'Rinus oogde altijd al als een persoonlijkheid. Hij was een forse figuur. Vanaf het eerste moment voelde je zijn autoriteit', herinnert Nuninga zich op de clubwebsite van Ajax. Van Duivenbode vult aan: 'Ik kende hem al een beetje. Met De Spartaan speelde ik al eens tegen JOS, waar hij toen trainer was. Uiteindelijk maakte Michels van Ajax al snel een echte profclub.'.

Het begin van Michels bij Ajax verliep stroef, zo vertellen de twee. 'Pas toen Johan Cruijff er vast bij kwam en Piet Keizer terugkeerde van een hoofdblessure, ging het dat eerste jaar beter. Dat was ook het geluk dat Michels had. Toen Ajax een seizoen later Henk Groot en Co Prins kocht, was het elftal pas compleet. We werden vervolgens drie keer op rij kampioen: in 1966, 1967 en 1968.'

Nuninga en Van Duivenbode vertellen over de professionaliteit én de meedogenloosheid van hun voormalige trainer. Over studiereizen naar FC Liverpool en de komst van dokters en psychologen. 'We leerden onder Michels collectief in plaats van individueel denken. Alles, echt alles was gericht op het team. Michels gaf autoritair onderwijs. Niet democratisch. Hij had veel humor, je kon ook enorm met hem lachen', besluiten ze. 'Michels maakte van Ajax een échte topclub.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Michels
Held! Rust in vrede.
0 0
RasAjacied
Geboren en getogen Amsterdammer met ambitie en een duidelijke visie met een filosofie voor de club Ajax. Aanvallend aantrekkelijk voetbal spelen met goed positie spel en techniek. Daarbij was voetbalgogme en overzicht een must om in het eerste te kunnen spelen.
0 0