Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De dag dat nummer 31 binnen was

KoenWeijland, 16-10-2014 om 14:00, 7803 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Amsterdamse harten zullen voor altijd sneller gaan kloppen bij het horen van FC Twente. Die club herinnert ze namelijk aan 15 mei 2011. Zeven jaar droogte kwam ten einde, de felbegeerde derde ster was binnen. De landskampioen, koploper én kersverse bekerwinnaar werd verslagen en de meest beladen titel ooit was een feit. Maar al snel volgde er meer. 

Slechts elf en een halve maand na die heroïsche dag mocht Ajax op herhaling in Enschede. Alle randvoorwaarden waren net even wat minder: FC Twente was nu namelijk geen koploper, geen titelverdediger, het betrof niet de laatste speeldag en Ajax had de derde ster al. Toch kon Ajax met een zege opnieuw tegen de Tukkers het landskampioenschap veiligstellen, doordat Feyenoord alleen op papier nog langszij zou kunnen komen. 

Met een basisformatie waarbij menig Ajax-supporter zijn vingers nu af zou likken, gingen de Amsterdammers op jacht naar 'nummer 31'. Iets meer dan twee jaar na dato is Kolbeinn Sigthórsson de enige van de veertien in actie gekomen spelers die nog onder contract staat bij de hoofdstedelingen. Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Daley Blind, Vurnon Anita, Christian Eriksen, Theo Janssen, Ismaïl Aissati, Siem de Jong en Derk Boerrigter waren de basisspelers waarin hoofdtrainer Frank de Boer het vertrouwen uitsprak. Jasper Cillessen en Ricardo van Rhijn, nu basisspelers, bleven negentig minuten op de bank. 

Na een gedurfd begin van de thuisploeg waarin het de paal raakte, kreeg Ajax al snel de overhand. Na een half uur stak Alderweireld de opgestoomde Van der Wiel weg, die lomp werd neergehaald door Twente-goalie Nikolay Mihaylov. Janssen benutte onder een striemend fluitconcert van zijn voormalige fans de toegekende strafschop en de ontlading bij De Boer was zichtbaar. 

De tweede helft bracht minstens zo veel spektakel. Alderweireld werd door een Twente-supporter geraakt met een aansteker en Vermeer redde fenomenaal op een omhaal van Douglas. Uit een afgeslagen hoekschop liet Leroy Fer wat gelukkig de gelijkmaker aantekenen, maar toen Ebecilio knap doorkwam op links en met een fraaie, strakke pass op de proppen kwam, scoorde Van der Wiel zijn belangrijkste goal in dienst van Ajax. Met links haalde de rechtsback prachtig uit, waardoor Ajax zich officieus kampioen mocht noemen. 

Aanstaande zaterdag spelen FC Twente en Ajax opnieuw tegen elkaar. Zoals altijd gaan de gedachten dan terug naar 15 mei 2011, maar bij de variant in de Grolsch Veste staat de editie van 29 april 2012 ook weer even helder op het netvlies. De dag dat nummer 31 binnen was. Met andere jongens, maar met dezelfde passie zullen De Boer en consorten zich willen ontdoen van de Tukkers. 

Door Koen Weijland | @KoenWeijland

Heb je je Ajax-agenda al binnen voor het nieuwe schooljaar? http://tinyurl.com/oqy4zlc

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
joodje!
Pff wat zijn we weggezakt in een paar jaar zeg, als je deze opstelling ziet. Heb er desondanks alle vertrouwen in dat het komende jaren beter wordt!
0 0
SNTR
Als je die foto van Greg en Siem ziet en je zet dan in je gedachten Ricardo en Davy daar neer zie je bijna geen verschil eigenlijk. Klinkt misschien een beetje raar dit, maar echt ongekend eigenlijk dat spelers zoveel op elkaar kunnen lijken. Van der Wiel en Van Rhijn hebben zelfs hun uiterlijk en een deel van hun naam hetzelfde haha
0 0