Terugblik: Ajax koopt heel nieuw elftal

ChristiaanHeije, 06-09-2014 om 23:04, 21923 views, AT5 |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Ajax kocht dit seizoen 'slechts' vijf spelers van buitenaf. Het nieuwe beleid staat nu eenmaal niet toe dat spelers zomaar worden aangetrokken. Dat was vroeger wel anders, maar is dat ook beter? AT5 maakte de balans op. 

Het aan- en verkoopbeleid van Marc Overmars is de voorbije periode onder de loep genomen door de gehele voetbalwereld. Er moet meer geïnvesteerd worden, zeggen critici. Terwijl ook een deel van de supporters vrede heeft met de huidige gang van zaken: 'we zijn immers al vier keer op rij kampioen geworden'.  In het seizoen van 1999/2000 kocht Ajax een geheel nieuw elftal: 11 spelers. De duurste aankoop dat jaar was Nikos Machlas. Hij kwam over voor 19 miljoen (!) gulden van Vitesse en haalde jaarlijks zo'n 4 miljoen gulden aan salaris op. Ter vergelijking: na inflatiecorrectie komt dat neer op een slordige 2.5 miljoen euro.

Na drie verloren wedstrijden stond de positie van toenmalig hoofdcoach Jan Wouters al ter discussie. Wouters moest noodgedwongen afscheid nemen, Ajax zou uiteindelijk als vijfde eindigen dat jaar. 

Bekijk hieronder de video met beelden van dat jaar, 1999/2000. (AT5) 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
WouterBerg83
correctie; wat toen 2 mjn was, in nu zo'n 3 mjn. niet overdrijven.
0 0
WouterBerg83
volgens mij heb jij een lesje economie nodig...inflatie=geldontwaarding=je hebt steeds meer nodig om hetzelfde te kunnen kopen. waar je 15 jaar geleden nog 2 miljoen voor betaalde, kost je nu 4 miljoen.
0 0
WouterBerg83
volgens mij heb jij een lesje economie nodig...inflatie=geldontwaarding=je hebt steeds meer nodig om hetzelfde te kunnen kopen. waar je 15 jaar geleden nog 2 miljoen voor betaalde, kost je nu 4 miljoen.
0 0
DeKenner
Uiteindelijk is ons beleid gericht op de jeugd. Of je het nou wil of niet. Ook ik zie graag gerichte aankopen, maar als Ajax op welke positie dan ook een jonge speler heeft die binnen één jaar wel eens zou kunnen doorbreken, dan komt er gewoon niemand. Zo onlogisch is dat niet. Wat als er bijvoorbeeld vorig jaar een nieuwe rechtsbuiten was aangetrokken met een 4-jarig contract? Dan had menigeen El Ghazi nu niet eens gekend. Wat als Eto'o ook nog was gekomen? Dan zouden we Zivkovic dit seizoen helemaal niet in actie zien komen. Zo geldt het eigenlijk voor iedere positie. In Jong Ajax en in de A1 loopt genoeg talent. Die jongens moeten gewoon uitzicht hebben op een plek in Ajax 1, en dat hebben ze nu. Jeugdspelers weten ook dat ze hier kunnen doorbreken. Mooi toch?

Als je dan in het achterhoofd houdt dat veel aankopen bij Ajax mislukken en spelers vandaag de dag behoorlijk wat kosten, dan is het niet gek wat men nu doet. Overmars krijgt nu alle shit over zich heen, maar het valt ook te prijzen dat hij/ze voor de jeugd kiezen.
0 0
de-Ajacied
Dat is wel een leuke theorie, maar als ze één goed seizoen spelen in de eredivisie worden ze verkocht aan een Europese subtopper die er dan sportief van profiteert én die de speler dan voor een echt hoog bedrag verkoopt.

Met dit beleid kunnen we beter de A1 of B1 in de Arena laten spelen, kunnen we zien hoe we opleiden.
0 0
Beelzebart
En wat denk je dat er gebeurt als een aankoop een seizoen goed speelt? Zal de Europese (sub)top dan niet geïnteresseerd zijn? Of El Ghazi nou goed speelt of een aankoop, de Europese top zal altijd geïnteresseerd zijn. Daar gaat het niet om.
0 0
Jan Doedel
Als Overmars de titel leest en per ongeluk het eerste woord mist ligt ie binnen 10 minuten op de intensive care. Ff iets anders ik hoorde dat Bryan Ruiz op dit moment clubloos is en dat Ajax met hem bezig zou zijn. Weet iemand of dit klopt?
0 0
JapieStam
Waar ik voor pleit is dat er heldere regels komen. Betekent dat ajax deze talenten dan ook niet meer in een vroeg stadium kan halen? Het is dan maar zo. Wellicht kun je afspreken dat je alleen op jonge leeftijd van amateur vereniging naar betaalde club gaat in eigen land oid. Maar het gesleep door heel europa met jonge spelers en familie, ook nog vaak eindigend in een drama omdat ze de absolute top net niet halen is dramatisch.
0 0
JapieStam
Wat ik nog het meest tragische vind aan de huidige situatie zijn de berichten van het wegkopen van de jeugd door de madrid's de city 's en de united 's van deze wereld. Leuk inzetten zo op de jeugd als ze vlak voordat ze doorbreken voor het grote werk na jaren opleiding worden weggekocht. Uiteindelijk blijft de middelmaat straks achter en als er dan ook middelmaat wordt gekocht zul je zeker niet overwinteren in de CL. Het wordt tijd om in te grijpen financial fairplay is niet genoeg. De UEFA moet iets verzinnen anders zullen op den duur landen afhaken en moeten de top 10 clubs in europa maar lekker een eigen competitie starten. Ajax moet 1 a 2 topaankopen doen per jaar voor de trouwe fans en voor voor het rendement van het team en blijven inzetten op de jeugd. Is de enige manier van overleven.
0 0
Rujar
Hoe denk je dat ajax aan Alderweireld Vertonghen, Fischer en Erikssen komt? Om een kleine selectie op te noemen Snap wat je bedoelt maar het is wel hypocriet om zoiets te zeggen.
0 0
Rujar
Hoe denk je dat Ajax Fischer Andersen erikssen
0 0
ChristianoRonal
En bij Ajax denken ze dat Siggy een goeie spits is, kan ik ook niks aan doen
0 0
Mokum_32
Wat zijn dit voor propaganda praktijken as. dacht dat jullie een onafhankelijke instantie waren. Zal bijna denken dat netto dit als opdracht heeft gegeven. Er zijn zoveel scenarios waar t wel goed heeft uitgepakt.
0 0
Koenniiee
Niet zo'n beste analyse, naar mijn mening.
0 0
gebruikersnaam
het slechtste seizoen van de laatste 45 jaar als voorbeeld nemen. Dat is inderdaad wel een eerlijke vergelijking.
0 0
de-Ajacied
Leuk deze pr voor Overmars in dit verhaal, maar het verdraait wel de feiten.

we hebben toe natuurlijk ook Ibrahimovic, Huntelaar en Suarez gehaald voor normale bedragen
0 0
jeugdgaatvoor
Kopen of jeugd? Er is ook een tussenweg.
0 0
Beelzebart
Die weg bewandelt Ajax dus.
0 0
KevinR34
Ajax hoeft natuurlijk geen koopclub te worden, maar je moet het niet nalaten om de nodige zwakke plekken op te vullen op posities waar je kwetsbaar bent en waar je geen toptalenten uit eigen jeugd hebt.. Zelfs Twente doet dit, terwijl wij een veel grotere club zijn, veeeel meer geld op de bankrekening hebben staan + in de CL spelen.

Ajax slaat gewoon te ver door, en het word tijd dat het Ajax bestuur dat nu ook gaat inzien. Het is toch niet de bedoeling dat een grote club als Ajax het elk jaar moet hebben van de zwakte van de concurrentie? Ajax hoorde in de afgelopen jaren deze mickey mouse competitie helemaal omver te blazen zoals Lyon jarenlang heeft gedaan in Frankrijk, toen de concurrentie heel zwak was toen PSG en Monaco nog niet waren gekocht.
0 0
ChristianoRonal
Leuk verhaal dit, maar dat is toch precies wat Ajax doet? Viergever kopen als backup van Boilesen en Blind en bij het vertrek van Blind Zimling nog halen.Jullie lijken wel te denken dat Ajax alleen goed inkoopt als het spelers van Eto'o niveau zijn.
0 0
Rayno95
Dit dus :), +1
0 0
AFCAjax
Die inflatie correctie is bullshit ik heb 100 keer liever de hoeveelheid goud die ik in 1999 van 4 miljoen gulden kon kopen als dat ik de hoeveeheid goud heb die ik vandaag de dag voor 2.5 miljoen euro kan kopen.
0 0
Ewald
Ach je moet toch gewoon 1 goede aankoop kunnen doen? Kom op zeg
0 0
glob
Viergever?
0 0
Oliveira
Dit is ook het nadeel van alleen maar op je eigen jeugd willen bouwen. Je krijgt pas naar jaren van investeren pas resultaat. De spelers die Ajax nu vaak haalt is gewoon proberen en kijken of je er wat aan hebt. Onder andere Sana is daar een goed voorbeeld van.
0 0
Lewis Hamilton
Heel de voetbalwereld koopt spelers, maar in Nederland is het een vies woord. Ik wil sommigen nog wel zien als we dit jaar derde of vierde eindigen, wat zomaar kan met wat tegenslag of ze dan ook nog zo trouw zijn.
0 0
ChristianoRonal
Ach man zeik niet zo, Bayern, Real, Barca noem maar op, niemand wordt 5 keer op rij kampioen. Ongeacht hoeveel miljoenen er gespendeerd worden.
0 0
Intec
Je hebt zelf ook ontzettend veel onzin geroepen en nou probeer je de moraal winnaar te worden. Een mindere seizoen kan altijd een keer voorvallen en dat zal ook niet zo slim moeten zijn. Tuurlijk is iedereen dan teleurgesteld omdat we ontzettend zijn verwend de afgelopen jaren niet met veel mooi voetbal maar wel met de kampioenschappen op een rij iedereen heeft wel een verwachtings patroon.
0 0
ST
Eens!
0 0
Ellende
Vroeger konden we via de scouting onbekende spelers halen die er gelijk stonden.
Nu kunnen we alleen spelers halen die nog twee jaar nodig hebben
0 0
mistermiyagi
Het beleid ben ik het mee eens maar oweee als wij derde worden, het kan gebeuren, Klaassen, Moisander kunnen ook geblesseerd raken.

Het is beangstigend als 4voudig kampioen om een jaar slecht te draaien terwijl de mogelijkheid er was tot aankoop.

Champ league dit seizoen kunnen we vergeten maar we moeten 1str of 2de eindigen om volgend seizoen weer mee te kunnen doen!!
0 0
Cruyffie
Dit is natuurlijk koren op de molen voor het beleid Cruyff. Tuurlijk, een nieuwe zlatan wil iedereen, en die is ook te vinden. Maar daartegenover staan altijd vele, vele, miskopen: zoals een machlas uiteindelijk ook was. Kopen zondet miskopen gaat nu eenmaal niet.Psychologisch effect is helaas dat veel mensen de topaankopen onthouden, maar de miskopen vergeten: die verdwijnen ook feitelijk uit beeld naar matige competities. Fijn dat AS dit beeld opfrist!0 0