Klaassen: 'Facetten die je bij Ajax niet leert, maar wel kunt gebruiken'

BartVeenstra, 04-12-2020 om 15:10, 4551 views, Ajax Life Magazine |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Davy Klaassen is als voetballer completer geworden in het buitenland. De middenvelder keerde deze zomer na drie jaar buitenland terug bij Ajax en daar is hij blij mee. In een interview met het Ajax Life Magazine legt hij uit dat hij weer op de Ajax-manier wilde spelen.

Bij Everton was er van verzorgd voetbal amper sprake en ook bij Werder Bremen denkt men in andere oplossingen. Het was niet altijd helemaal 'je van het', maar Klaassen heeft er wel veel van geleerd, zo vertelt hij. 'Ik ben als voetballer completer geworden', zegt hij. 'In het buitenland leerde ik facetten van het voetbal die je bij Ajax niet zo snel leert, maar die je wel kunt gebruiken. Zoals dus dat het soms niet gaat op die manier zoals je het zou willen., dus je dan uit een ander vaatje moet tappen.'

Drie jaar geleden, in 2017, vertrok Klaassen na zo'n zes jaar in het eerste elftal van Ajax te hebben gespeeld naar Everton. Hij had het nog best naar zijn zin bij Ajax. 'Maar ik wilde iets anders zien en proberen', legt hij zijn vertrek van toen uit. 'Achteraf kun je zeggen dat Everton niet de juiste club was, maar op dat moment vond iedereen het een goede stap. Ik ook.'

Of Klaassen in de toekomst nog eens een poging wil wagen in het buitenland is afwachten. 'Ik heb geleerd dat ik beter niet meer kan plannen. Je weet toch nooit hoe het gaat. Ik was al niet zo'n planner, maar na de laatste jaren doe ik het helemaal niet meer. Ik zie het wel.'

Verwacht jij dat Ajax met 3-0 wint van FC Twente? Zet dan in en krijg 7,70 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Schwalbino
Welkom bij de grote SinterKlaassen Avond van AS. Mede naar aanleiding van Davy's verkiezing tot speler van de Maand en omdat de maan door de bomen schijnt hebben we een paar leuke artikelen op de site.
0 0
OpaVerteld
Mijn grootste ergernis van de opleiding is dat de output van die opleiding zo uniform is.
Zo veel van het zelfde.
Bij voorkeur technisch handige middenvelders, bij voorkeur niet te groot, die hele zinnen kunnen zeggen en hun haar volgens de laatste trends hebben laten modelleren. Een type Jaap Stam of Jan Wouters (om maar eens wat te noemen) komt never nooit uit de Ajax mal. Vroeger kwamen er types als Suurbier en Hulshof uit de opleiding. Niet de meest gepolijste ideale schoonzonen, maar wel met een over-m'n-lijk mentaliteit die steeds zeldzamer is geworden.
Heb iemand wel eens de vraag horen opwerpen wat de uitslag zou zijn van een wedstrijd van elf Messi's tegen elf Barry van Aerles. Uiteraard was het gewenste antwoord dan het Messi elftal, maar ik denk dat het gewone een 0-0 wedstrijd zou worden.
Ik mis diversiteit in de output van de opleiding en dan heb ik het niet over huidskleuren en sexuele voorkeuren zoals tegenwoordig gebruikelijk is, maar simpelweg in karakters, lichaamsbouw en vaardigheden.
Vandaar dat ik ook zo teleurgesteld was in de verkoop van een Botman zonder een wedstrijd in het 1ste gespeeld te hebben. Het gebrek aan waardering voor een jongen als Brobbey komt uit de zelfde tunnelvisie voort.
Een succesvol team bestaat uit 18 individuen waarvan het totaal sterker is dan de som der delen.
Een verzameling creativelingen, slopers, dienstbaren en killers.
De opleiding lijkt zich alleen op de 1ste groep te richten.
Daarmee doe je de club en het NL voetbal tekort.
Amen :)
2 0
Ajacied1989
Volgens mij heb je De Ligt gemist.

Verder: Een speler als Wouters komt over het algemeen pas bovendrijven later in zijn carrière. Ik zie in Matusiwa bijvoorbeeld een type Wouters, maar als die jongen vanaf zijn 19e in Ajax 1 speelt verzuipt hij. Zo'n speler heeft vlieguren nodig, waarin fouten worden gemaakt die bij Ajax niet aanvaardbaar zijn.

Frenkie was iemand die alles had, maar dat is de uitzondering die de regel bevestigt. Gravenberch lijkt zich inmiddels ook behoorlijk goed te ontwikkelen. Over Botman vind ik je te makkelijk: Ajax heeft Blind en die speelt altijd, daarover heeft Botman volgens mij zijn visie ook gegeven.

Uiteindelijk staat 1 ding als een paal boven water: Zonder goede techniek heb je bij Ajax niets te zoeken en dat is niet meer dan terecht.
0 0
Ozymandias
Ik hoop dat het Overmars lukt om Tadić, Blind, Promes, Tagliafico en Klaassen tot het einde van hun loopbaan als voetballer bij Ajax te houden. Ik verwacht niet dat er ooit nog een Europese topclub voor die spelers zal komen en als ze bij Ajax net zo veel kunnen verdienen als bij een andere Europese subtopclub en ze bij Ajax onderdeel van een Champions League waardige spelersgroep zijn blijven er niet zo veel redenen over om Ajax te verlaten. Als Labyad verder kan bouwen op zijn recente vorm zou hij me misschien ook kunnen overtuigen als speler voor de lange termijn.

Als Ajax structureel een Champions League waardig team (een team waarmee ze op z'n minst niet kansloos zijn om in de Champions League te overwinteren) wil hebben moet er een fundament van ervaren spelers staan wat goed op elkaar is ingespeeld (omdat ze jaren met elkaar samen hebben gespeeld) wat wordt aangevuld met een aantal toptalenten (Neres, Antony, Kudus, Gravenberch, etc.). Deze ervaren spelers moeten natuurlijk goed genoeg zijn om onderdeel te zijn van de basisrotatie (van zo'n veertien spelers) maar het hoeven niet de spelers te zijn die het plafon van Ajax verhogen. Het zijn door de geschiedenis van Ajax heen meestal de jonge(re) talenten die het kwalitatieve plafon verhoogte (Cruijff, Van Basten, Seedorf, Suárez, Eriksen, De Jong, Kudus, etc.) terwijl het de meer ervaren spelers waren die ervoor zorgte dat Ajax een hoge vloer had (Vasović, Arnold Mühren, Wouters, Danny, Daley, etc.). Natuurlijk zijn er uitzonderingen van ervaren spelers die ook mee hielpen om het plafon te verhogen (zoals Cruijff in zijn latere jaren als voetballer en Rijkaard). Als Ajax zo'n speler aan kan trekken moeten ze dat altijd doen maar het is jammer genoeg zeldzaam dat Ajax daartoe de kans heeft.
5 0
Knalpot
Helaas werkt dit zelden door een kern te vormen van zoveel spelers, een team heeft om de zoveel tijd nieuwe prikkels nodig, en het gevaar schuilt ook dat deze met de jaren een hierarchy gaan vormen waar het voor nieuwe mensen en het groepsproces in het algeheel te lastig gaat worden om een stem te vormen.
0 0
AFCAPolarBear
Ben ik helemaal mee eens! En ik denk dat dit ook het beleid is van Ajax. Talentvolle jeugd genoeg kansen geven om zich te ontwikkelen, om daarna de stap naar een Europese topclub te kunnen maken. En als er buitenkansje zijn, die aangrijpen. Zoals ze met Tadic en Blind hebben gedaan, en bij een Suarez is mislukt. Nu is een categorie Tadic (redelijk tot goede speler bij middenmoot in Engeland) niet meer een buitenkansje, maar toen wel degelijk. Weet nog goed dat ik het niet geloofde. Dat zo'n speler naar Ajax wilde komen. Zie je ook maar hoe snel Ajax de laatste 5 jaar is gegroeid. Het klinkt misschien vreemd, maar ik vrees voor de opvolgers van vd Sar en Overmars. Die blijven niet nog 10 jaar bij Ajax. Wie moeten er dan komen? Ik hoop echt niet dat het beleid dan rigoureus wordt veranderd, maar ik verwacht dat een RvC daar wel voor waakt.
1 0
jutter
Daarmee verloochen je min of meer de stijl van voetballen waarmee de club wereldberoemd is geworden. Ik heb begrip voor zijn uitlatingen, zit niets verbazingwekkends aan en kan voor een speler, zoals Klaassen dus, goed uitpakken. Maar daardoor onderscheid Ajax zich niet meer van de meeste andere ploegen. En juist die specifieke, qua systeem en puur aanvallende stijl ongeacht tegen wie dat is, van het voetbal benaderen is het handelsmerk van de club en wordt dat al van jong af aan spelers bijgebracht, daar mag je nooit en te nimmer aan tornen, in welke vorm dan ook! Het zou een vorm zijn van de identiteit verliezen,, en dat kan en mag dus nooit de bedoeling zijn, nogmaals, hoe begrijpelijk de uitlatingen van Klaassen ook moge zijn.
0 -3
Schwalbino
In de wedstrijden waarin het om de prijzen ging liet Ajax ook heel vaak resultaatvoetbal zien. Onlangs was Ajax-Gremio nog op tv. Je kunt ook wat andere finales bekijken bijvoorbeeld die tussen Ajax en Maagdenburg onder Cruijff of Ajax-Milan. Weinig authentiek Ajax-voetbal te zien in die wedstrijden en niemand die erom maalde.
0 0
3sterren
Daar ben ik het niet met je eens. Klaassen geeft aan dat hij het verzorgde spel juist miste. Hij kwam daarom terug. Daarmee verloochent hij dus helemaal niets.
In het buitenland wordt de basis die je bij Ajax hebt geleerd aangevuld met kwaliteiten die minder de aandacht krijgen op ’De Toekomst’.
Bijkomstig voordeel is dat bijvoorbeeld een type ’Wouters’ niet meer bij een andere Nederlandse club hoeft te worden gehaald. Je haalt een speler met ’extra‘ kwaliteiten terug op het nest waar ze thuishoren ; ) en die bovendien direct met het Ajax-spelletje kan meedoen.
Want, zoals Web min of meer ook schrijft, in alle grote elftallen van Ajax werd het wereldberoemde voetbal mogelijk gemaakt door een goede balans in de elftallen, die werd gebracht door bijvoorbeeld Johan Neeskens, Jan Wouters, Nigel de Jong e.d.
Een Ajacied is zelden tevreden, hij wil immers altijd meer.
Maar eenmaal terug op het nest is de uitkomst van één plus één soms 3. Bij Klaassen is dat het geval ...
0 0
Ozymandias
Dit is een dogmatisch beeld van de Ajax School die niet past bij hetgeen wat de grootste hoofdtrainers van Ajax (Michels, Cruijff, Van Gaal en Olsen) in het verleden hebben gedaan. Ajax moet altijd voetbal volgens de principes van de Ajax School spelen maar het prachtige van de Ajax School is nou juist dat de hoofdtrainer zonder de basisprincipes van de speelstijl aan te passen de tactiek toch specifiek op de tegenstander in te stellen. Dat is iets waar Michels, Cruijff, Van Gaal en Olsen fantastisch in waren. Net zoals veel slogans zijn veel mensen de nuance van "Ajax past zich niet aan de tegenstander aan" vergeten.
0 0
Web
Dus jij wil niets bij stellen
Lekker in de halve finale met een 3-0 voorsprong het hele centrum naar voren sturen?
Dat kan in Nederland wel, maar niet in Europa
Ik heb het grote Ajax uit de jaren 70 op wel op resultaat zien spelen als het niet goed liep
Ook de finale in 95 liep het niet, ze bleven wel in de positie spelen
Rijkaard had daar een hele belangrijke rol in
Die heeft dit wel geleerd bij AC Milaan
3 -1
Web
Ik heb het deze week nog aan gegeven
Ajax moet veelzijdig opleiden
Natuurlijk staat het bekende Ajax systeem voorop.
Maar als je andere facetten ook bijleert, word je veel completere speler
Denk maar eens terug aan de CL wedstrijd tegen Tottenham thuis. Bij geen ploeg in de wereld gaat het centrum mee naar voren bij een 3-0 voorsprong
Ook uit bij Atalanta kun je niet het resultaat vast houden, nee niet voor de goal liggen, maar iets bij sturen
Je ziet het ook vaak bij Jong Ajax, zo naïef verdedigen
Voor Ajax is het zelfs ook wel eens nodig om een wedstrijd dood te maken, niet dat dit het uitgangs punt moet zijn, verre van zelfs
Ten Hag is al over gestapt naar een dubbele 6. En dan kun je nog steeds goed voetballen, maar hou je de rest verdediging wel beter
Past ook heel goed bij Gravenberch en Klaassen
Voetbal blijft zich ontwikkelen, daar moet je wel in mee
3 0
3sterren
Ik denk dat de opleiding van Ajax best wel compleet is, maar dat er in Nederland, vooral bij de jeugd, een gebrek is aan weerstand.
Een paar jaar buitenland kan geen kwaad. Kijk naar Blind, Tadic en Klaassen. Alleen moeten ze wel terugkomen in de kracht van hun leven, en niet om lekker af te bouwen.
Maar kijk ook naar bijvoorbeeld Malen, al speelt die bij de verkeerde club.
Zonder zijn inbreng zou er bij PSV niet eens sprake kunnen zijn van een positief doelsaldo ...
0 0
Web
Zeker spelers moeten wel meerwaarde hebben. Geen Heitinga die over de top was.
0 0
OpaVerteld
Mag aannemen dat de verantwoordelijken binnen de opleiding het gesprek aangaan met Davy om er achter te komen wat er mist in de opleiding en wat er aan te doen is.
0 -2
Web
Meerdere systemen trainen, probleem is dat ze alles te makkelijk winnen. De jeugd speelt zelden onder druk
0 0
Lazell
Het gesprek aangaan is altijd goed. Maar hij zegt het in principe al, 'uit een ander vaatje tappen'. Dus opportunistischer spelen, lange ballen, etc. Zulke dingen moet je ver van de jeugd weghouden.
0 0
OpaVerteld
Dat is een interpretatie van u en niet perse de juiste,
0 0
Lazell
Daar heb je gelijk in. Ben ook wel benieuwd waar hij exact op doelt. Maar Klaassen speelt al zeker 10 jaar niet meer in de jeugd, dus wellicht is er al een en ander verouderd.
0 0
Web
Dat is weer het andere uiterste
Dat zegt hij ook niet, andere facetten geeft hij aan
Johan ging ook gigantisch af met Barcelona in de CL finale tegen AC Milaan
Het jaar er naar niet om aan te gluren, maar Johan wilde winnen
Penalty van Ronald Koeman 1-0
Ajax speelde ook niet goed in de finale tegen AC Milan, maar de spelers bleven wel in positie lopen, zodat de ruimtes klein waren voor Milan
Je kan ook naïef blijven aanvallen, dan had je die finale maar zo kunnen verliezen
Nu hebben wij het nog over de winst in 1995. En gaat er niet over of die wedstrijd goed of slecht was.
Eind doel moet altijd winnen zijn

Wil jij woensdag met 1-0 winnen met een kut wedstrijd of 1-0 verliezen met mooi voetbal?
0 0