Klaassen: 'Facetten die je bij Ajax niet leert, maar wel kunt gebruiken'
Davy Klaassen is als voetballer completer geworden in het buitenland. De middenvelder keerde deze zomer na drie jaar buitenland terug bij Ajax en daar is hij blij mee. In een interview met het Ajax Life Magazine legt hij uit dat hij weer op de Ajax-manier wilde spelen.
Bij Everton was er van verzorgd voetbal amper sprake en ook bij Werder Bremen denkt men in andere oplossingen. Het was niet altijd helemaal 'je van het', maar Klaassen heeft er wel veel van geleerd, zo vertelt hij. 'Ik ben als voetballer completer geworden', zegt hij. 'In het buitenland leerde ik facetten van het voetbal die je bij Ajax niet zo snel leert, maar die je wel kunt gebruiken. Zoals dus dat het soms niet gaat op die manier zoals je het zou willen., dus je dan uit een ander vaatje moet tappen.'
Drie jaar geleden, in 2017, vertrok Klaassen na zo'n zes jaar in het eerste elftal van Ajax te hebben gespeeld naar Everton. Hij had het nog best naar zijn zin bij Ajax. 'Maar ik wilde iets anders zien en proberen', legt hij zijn vertrek van toen uit. 'Achteraf kun je zeggen dat Everton niet de juiste club was, maar op dat moment vond iedereen het een goede stap. Ik ook.'
Of Klaassen in de toekomst nog eens een poging wil wagen in het buitenland is afwachten. 'Ik heb geleerd dat ik beter niet meer kan plannen. Je weet toch nooit hoe het gaat. Ik was al niet zo'n planner, maar na de laatste jaren doe ik het helemaal niet meer. Ik zie het wel.'
Verwacht jij dat Ajax met 3-0 wint van FC Twente? Zet dan in en krijg 7,70 keer je inzet terug!
Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.
Zo veel van het zelfde.
Bij voorkeur technisch handige middenvelders, bij voorkeur niet te groot, die hele zinnen kunnen zeggen en hun haar volgens de laatste trends hebben laten modelleren. Een type Jaap Stam of Jan Wouters (om maar eens wat te noemen) komt never nooit uit de Ajax mal. Vroeger kwamen er types als Suurbier en Hulshof uit de opleiding. Niet de meest gepolijste ideale schoonzonen, maar wel met een over-m'n-lijk mentaliteit die steeds zeldzamer is geworden.
Heb iemand wel eens de vraag horen opwerpen wat de uitslag zou zijn van een wedstrijd van elf Messi's tegen elf Barry van Aerles. Uiteraard was het gewenste antwoord dan het Messi elftal, maar ik denk dat het gewone een 0-0 wedstrijd zou worden.
Ik mis diversiteit in de output van de opleiding en dan heb ik het niet over huidskleuren en sexuele voorkeuren zoals tegenwoordig gebruikelijk is, maar simpelweg in karakters, lichaamsbouw en vaardigheden.
Vandaar dat ik ook zo teleurgesteld was in de verkoop van een Botman zonder een wedstrijd in het 1ste gespeeld te hebben. Het gebrek aan waardering voor een jongen als Brobbey komt uit de zelfde tunnelvisie voort.
Een succesvol team bestaat uit 18 individuen waarvan het totaal sterker is dan de som der delen.
Een verzameling creativelingen, slopers, dienstbaren en killers.
De opleiding lijkt zich alleen op de 1ste groep te richten.
Daarmee doe je de club en het NL voetbal tekort.
Amen :)
Verder: Een speler als Wouters komt over het algemeen pas bovendrijven later in zijn carrière. Ik zie in Matusiwa bijvoorbeeld een type Wouters, maar als die jongen vanaf zijn 19e in Ajax 1 speelt verzuipt hij. Zo'n speler heeft vlieguren nodig, waarin fouten worden gemaakt die bij Ajax niet aanvaardbaar zijn.
Frenkie was iemand die alles had, maar dat is de uitzondering die de regel bevestigt. Gravenberch lijkt zich inmiddels ook behoorlijk goed te ontwikkelen. Over Botman vind ik je te makkelijk: Ajax heeft Blind en die speelt altijd, daarover heeft Botman volgens mij zijn visie ook gegeven.
Uiteindelijk staat 1 ding als een paal boven water: Zonder goede techniek heb je bij Ajax niets te zoeken en dat is niet meer dan terecht.
Als Ajax structureel een Champions League waardig team (een team waarmee ze op z'n minst niet kansloos zijn om in de Champions League te overwinteren) wil hebben moet er een fundament van ervaren spelers staan wat goed op elkaar is ingespeeld (omdat ze jaren met elkaar samen hebben gespeeld) wat wordt aangevuld met een aantal toptalenten (Neres, Antony, Kudus, Gravenberch, etc.). Deze ervaren spelers moeten natuurlijk goed genoeg zijn om onderdeel te zijn van de basisrotatie (van zo'n veertien spelers) maar het hoeven niet de spelers te zijn die het plafon van Ajax verhogen. Het zijn door de geschiedenis van Ajax heen meestal de jonge(re) talenten die het kwalitatieve plafon verhoogte (Cruijff, Van Basten, Seedorf, Suárez, Eriksen, De Jong, Kudus, etc.) terwijl het de meer ervaren spelers waren die ervoor zorgte dat Ajax een hoge vloer had (Vasović, Arnold Mühren, Wouters, Danny, Daley, etc.). Natuurlijk zijn er uitzonderingen van ervaren spelers die ook mee hielpen om het plafon te verhogen (zoals Cruijff in zijn latere jaren als voetballer en Rijkaard). Als Ajax zo'n speler aan kan trekken moeten ze dat altijd doen maar het is jammer genoeg zeldzaam dat Ajax daartoe de kans heeft.
In het buitenland wordt de basis die je bij Ajax hebt geleerd aangevuld met kwaliteiten die minder de aandacht krijgen op ’De Toekomst’.
Bijkomstig voordeel is dat bijvoorbeeld een type ’Wouters’ niet meer bij een andere Nederlandse club hoeft te worden gehaald. Je haalt een speler met ’extra‘ kwaliteiten terug op het nest waar ze thuishoren ; ) en die bovendien direct met het Ajax-spelletje kan meedoen.
Want, zoals Web min of meer ook schrijft, in alle grote elftallen van Ajax werd het wereldberoemde voetbal mogelijk gemaakt door een goede balans in de elftallen, die werd gebracht door bijvoorbeeld Johan Neeskens, Jan Wouters, Nigel de Jong e.d.
Een Ajacied is zelden tevreden, hij wil immers altijd meer.
Maar eenmaal terug op het nest is de uitkomst van één plus één soms 3. Bij Klaassen is dat het geval ...
Lekker in de halve finale met een 3-0 voorsprong het hele centrum naar voren sturen?
Dat kan in Nederland wel, maar niet in Europa
Ik heb het grote Ajax uit de jaren 70 op wel op resultaat zien spelen als het niet goed liep
Ook de finale in 95 liep het niet, ze bleven wel in de positie spelen
Rijkaard had daar een hele belangrijke rol in
Die heeft dit wel geleerd bij AC Milaan
Ajax moet veelzijdig opleiden
Natuurlijk staat het bekende Ajax systeem voorop.
Maar als je andere facetten ook bijleert, word je veel completere speler
Denk maar eens terug aan de CL wedstrijd tegen Tottenham thuis. Bij geen ploeg in de wereld gaat het centrum mee naar voren bij een 3-0 voorsprong
Ook uit bij Atalanta kun je niet het resultaat vast houden, nee niet voor de goal liggen, maar iets bij sturen
Je ziet het ook vaak bij Jong Ajax, zo naïef verdedigen
Voor Ajax is het zelfs ook wel eens nodig om een wedstrijd dood te maken, niet dat dit het uitgangs punt moet zijn, verre van zelfs
Ten Hag is al over gestapt naar een dubbele 6. En dan kun je nog steeds goed voetballen, maar hou je de rest verdediging wel beter
Past ook heel goed bij Gravenberch en Klaassen
Voetbal blijft zich ontwikkelen, daar moet je wel in mee
Een paar jaar buitenland kan geen kwaad. Kijk naar Blind, Tadic en Klaassen. Alleen moeten ze wel terugkomen in de kracht van hun leven, en niet om lekker af te bouwen.
Maar kijk ook naar bijvoorbeeld Malen, al speelt die bij de verkeerde club.
Zonder zijn inbreng zou er bij PSV niet eens sprake kunnen zijn van een positief doelsaldo ...
Dat zegt hij ook niet, andere facetten geeft hij aan
Johan ging ook gigantisch af met Barcelona in de CL finale tegen AC Milaan
Het jaar er naar niet om aan te gluren, maar Johan wilde winnen
Penalty van Ronald Koeman 1-0
Ajax speelde ook niet goed in de finale tegen AC Milan, maar de spelers bleven wel in positie lopen, zodat de ruimtes klein waren voor Milan
Je kan ook naïef blijven aanvallen, dan had je die finale maar zo kunnen verliezen
Nu hebben wij het nog over de winst in 1995. En gaat er niet over of die wedstrijd goed of slecht was.
Eind doel moet altijd winnen zijn
Wil jij woensdag met 1-0 winnen met een kut wedstrijd of 1-0 verliezen met mooi voetbal?