Ten Hag: 'Wel degelijk dreiging gezien van onze buitenspelers'

BartVeenstra, 02-12-2020 om 11:35, 4101 views, Ajax Life |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Ajax-trainer Erik ten Hag heeft in tegenstelling tot de critici wel degelijk dreiging gezien van zijn buitenspelers in het Champions League-duel met Liverpool. Antony en David Neres zouden voor weinig dreiging hebben gezorgd, maar Ten Hag ziet dat anders.

'Er stonden twee goed georganiseerde ploegen tegenover elkaar', citeert Ajax Life de oefenmeester van Ajax. 'Ik heb van onze buitenspelers wel degelijk dreiging gezien. Neres schoot de bal tegen de paal, Antony gaf de voorzet waar Huntelaar uit op doel kopte. In een topwedstrijd creëer je nooit veel kansen. Maar bij die paar momenten waren ze wel betrokken.'

Ten Hag is van mening dat het duel van dinsdagavond vergelijkbaar is met de wedstrijd die eerder in Amsterdam werd gespeeld. 'Twee ploegen hielden elkaar in evenwicht en dan zijn details beslissend. Dit was onnodig. De kansen die we creëren, maken we niet. En we krijgen twee keer een doelpunt tegen na een persoonlijke fout', aldus Ten Hag, die de vraag krijgt of er nu sprake is van een verschil tussen goed en top. 'Ja, dit betekent dat we nog een stapje moeten zetten. We moeten nog beter.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
willycicci
Als mensen logisch kijken naar Ajax en de fase waarin ze zitten op het moment dan is de plek die ze nu bezitten in de groepsfase toch niet heel verrassend of onterecht.

We hebben nou eenmaal onze sterkhouders laten gaan en daarvoor jonge spelers in de plaats gezet die nauwelijks tot geen ervaring hebben op dit niveau.

We zijn sterk genoeg voor de eredivisie en waarschijnlijk één van de beste in de Europa league maar in de Champions League komen we tekort.

Wel zijn onze talenten van de categorie die razendsnel kunnen groeien maar daar is ook geluk voor nodig een vast systeem en misschien wat tactisch vernuft.

Ik kan simpelweg niet ontevreden zijn over de prestaties van Ajax ja ik wil graag beter zien en geloof dat het beter kan maar dat kost tijd die je op het hoogste niveau niet krijgt
1 -1
Flipper33
Neres en Antony op de vleugels is niet echt een succes omdat ze alle 2 eigenlijk rechtsbuitens zijn ! TH had beter Neres op rechts Antony als spits en Tadic al linksbuiten kunnen zetten
2 -3
Ozymandias
Tja, Neres heeft in het verleden (zoals in het seizoen 2018/19) hele goede wedstrijden (ook in de Champions League) op links gespeeld. Hij is op rechts inderdaad beter maar volgens mij was deze keuze van Ten Hag véél beter dan jouw voorstel om Antony als spits neer te zetten met Tadić op links. Tadić geeft veel voorzetten maar wie zou die voorzetten binnen moeten lopen terwijl er nauwelijks diepgang voorin of vanaf het middenveld zou zijn (zeker met Antony als '9').
2 0
geDaante
Ja, precies, dat laatste.

Maar hoe vreemd is het dan dat iemand als Ten Hag, zo lang vasthield aan een speelwijze met Labyad in de spits, Promes op 10, en Antony op rechts, Tadic op links.

Op links is Tadic puur voorzetten geblazen, kappen en voorzetten.
Op wie? Promes, Labyad en Antony zijn geen van alleen kopsterk.

Ik vond dat echt absurd. Maar goed, iedereen weet onderhand wel dat ik zijn keuzes meestal niet kan begrijpen.
1 0
DeMeervanweleer
Tja, topwedstrijden worden beslist op details, specialisten op details zijn schaars en duur, daar lopen er meer van in Liverpool. Geen schande, enigszins voorspelbaar wel, maar soms kan je verrassen, daar moeten we het mee doen. Feyenoord en PSV, maar ook Brugge en Anderlecht, zijn op voorhand kansloos, wij niet en dat is in het mondiale voetbal met zijn oneerlijke miljardenverdeling eigenlijk al een wonder.
0 0
geDaante
Haha, als je dat al dreiging noemt, één voorzet. Een voorzet, dat kan iedere speler geven, zelfs een slechte voorzetter slingert de bal weleens goed voor als het meezit.

Antony is nauwelijks tot niet in stelling gebracht, en als hij de bal heeft durft hij nog te weinig op dit niveau veel zelf te doen. Maar het is vooral dat eerste. Het spel was vooral gefocust op de bal achter de verdediging gooien en gokken op de snelheid en diepgang van Neres en Antony, vooral in de omschakeling (lange bal), en als het team wat hogerop stond, op de lopende Klaassen die op voorzetten diep liep.

Best te begrijpen tactiek, voor een gemiddelde ploeg, maar ik vind het niet des Ajax.
Het gaat ten koste van je eigen spel, dat niet gespeeld werd. Weer teveel aanpassingen om de counter eruit te willen halen (Alvarez op 6), en weer teveel tactisch geneuzel om gevaar te stichten, wat in theorie best aardig klinkt, maar waar in de praktijk weinig van kwam. Lange ballen op Neres en Antony, zijn volgens mij geen een keer aangekomen. Klaassen had twee kopkansen. Maar ook weer op voorzetten, wat niet veel meer is dan gokken. Opportunistisch.

Ajax zou in mijn ogen altijd het liefst uitgespeelde kansen moeten willen creëren, en veelzijdiger zijn in het aanvalsspel. Niet baseren op 1 a 2 tactische foefjes. In dit geval lange dieptepass en de voorzet op lopende 10.

Ik mis het combinatiespel, en goed spel van achteruit via de as. Daar wordt ook niet voor gekozen met Alvarez op 6 en Klaassen op 10. Dat middenveld staat er niet om de tegenstander weg te tikken of zo goed mogelijk vanuit balbezit op te bouwen en te spelen (daarin mis je met Alvarez al meteen een speler, en Klaassen als 10 helpt ook niet bepaald bij de opbouw), maar dus om de counter eruit te halen (Alvarez) en iemand op 10 die voor het doel komt (Klaassen).

Ik houd niet van die tactische foefjes die ten koste gaan van je veldspel. Ik vond het spel dan ook overwegend slecht.

Kon wel genieten van Gravenberch, en in iets mindere mate Mazraoui. Ook blij met de steeds verder ontwikkelende Schuurs.

Ja, ik zal wat vaker aangeven wat mij wél positief stemt ;).
2 -1
Ajax95Duivendrecht
2/2

Ten Hag heeft i.m.o. een kapitale fout gemaakt door Alvarez erin te zetten en Klaassen door te schuiven naar 10. Daarmee werd Ajax niet op één, maar op twee posities verzwakt. Alvarez is op 6 minder dan Blind of Klaassen, en Klaassen is op 10 minder dan wanneer hij op 8 of 6 speelt. Zelfs met de Eredivisie-opstelling van de laatste weken (dus met Gravenberch en Klaassen als controleurs en Labyad als 10) had je denk ik meer aanvallend kunnen uitrichten en meer balans gehad dan gisteren. Want Labyad - hoewel ik hem in de passing best veel verkeerd zie doen - speelt geen verstoppertje op 10 zoals Klaassen gisteren wel deed. En Klaassen als rechter-controleur is veel beter in het kiezen van de juiste keuze aan de bal en in het tempo creëren in de opbouw dan Alvarez. Dus met de spelerskeuzes van gisteren schoot Ajax zichzelf eigenlijk twee keer in de voet.

En het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ook vorig jaar vermoordde Ten Hag op cruciale momenten in de Champions League zijn hele opbouw c.q. dynamische aanvalsspel door Alvarez erin te gooien op het middenveld (Chelsea-thuis, Valencia-thuis). Waarom doe je het dan nog, als het keer op keer bewezen is dat het niet werkt. Een ezel stoot zich geen 2x aan dezelfde steen, maar Ten Hag blijkbaar wel.

Ik zei gisteren toen de opstelling bekend werd al dat dit een basiself was die puur gericht was op het absorberen van de voorste 3 van Liverpool, in plaats van het uitgaan van eigen aanvalskracht. En gedurende de wedstrijd bleek ook precies dat het zo uitpakte. Dit was JUIST een wedstrijd waarin Ajax lekker vrij had kunnen voetballen, omdat het wel of niet doorgaan in de CL toch sowieso pas aankomt op de thuiswedstrijd tegen Atalanta. Je had hier makkelijk van eigen kracht uit kunnen gaan, maar dat gebeurde niet en daar ben ik erg teleurgesteld over. Ja, je had wel 1 of 2 doelpunten kunnen maken, maar als Liverpool de kansen beter benut had het eveneens veel meer kunnen scoren in de tweede helft. In zekere zin heeft Onana met twee geweldige ingrepen (1v1 met Salah en reflex op schot Firmino) er nog voor gezorgd dat Ajax nog tot het fluitsignaal kon dromen van een gelijkspel.

Hopelijk leert Ten Hag er nu eindelijk eens van dat je niet continu maar moet aanpassen. Tegen Atalanta is het devies wat mij betreft gewoon: van eigen kracht uitgaan en die gasten vol onder druk zetten. Ze zijn helemaal niet in vorm de laatste weken, zelfs een in de CL uitgespeeld Midtjylland kon er gelijk tegen spelen. Dus gewoon voluit gaan de laatste wedstrijd.
0 0
geDaante
Ja, Alvarez er weer in was absurd, hij flikt het gewoon weer, en ineens weer uit het niets. Toch te angstig aangelegd die Ten Hag voor Ajax.

Een trainer op dat niveau zou zich niet eens een eerste keer aan die steen moeten stoten. Als leken als ik al vantevoren in weten te schatten dat Alvarez voetballend gezien zo extreem matig is dat het hoogstens een CV kan zijn in het Ajaxsysteem, tsja, dan weet ik het ook niet meer.

Ten Hag kickt op tegenstanders analyseren, op tactiek. Aanpassen en daarop inspelen is dan een uitdaging en een kick voor hem. Ik denk bijna dat hij van eigen kracht uitgaan en dus een redelijk vaste speelwijze en opstelling en mentaliteit, te saai zou vinden ;).

Had hij al maanden eerder aan een logische en goede basiself gewerkt en in laten spelen, was hij meer van eigen kracht uit gegaan en Ajax met heel veel lef laten spelen zonder zekerheidjes, waardoor ook meer beleving, spelplezier en focus ontstaat, had je er nu echt wel beter voor kunnen staan. Atalanta en dit Liverpool waren gewoon te pakken. Teveel respect getoond.
1 0
Ajax95Duivendrecht
1/2

Ik zie mensen overal één of meerdere spelers als schuldigen aanwijzen voor deze nederlaag. Dat vind ik niet goed, want daarmee doen mensen alsof het gisteren beter zou zijn gelopen met andere spelers (wat ik betwijfel). Als je per se een schuldige wilt aanwijzen voor de nederlaag van gisteren, dan is het Onana die een voorzet totaal verkeerd inschat. Maar ook dat vind ik te makkelijk. Ik kijk liever naar het collectief, en dat zat gisteren simpelweg een stuk minder goed in elkaar dan in de thuiswedstrijd tegen Liverpool.

De reden dat het collectief gisteren minder goed was, is tweeledig. Enerzijds heeft het te maken met de tactische keuzes van beide ploegen. In de Arena-wedstrijd liet Ajax veel meer dan gisteren Liverpool het spel maken, om ze op die manier uit positie te lokken. Dat lukte toen vrij aardig, want Liverpool leek er destijds door verrast en kwam niet in haar gebruikelijke spel. Gisteren daarentegen speelde Liverpool vrij teruggetrokken en liet het Ajax bewust 'komen'. Dat geeft een hele andere dynamiek aan het spelbeeld, zowel voor Liverpool als voor Ajax. Waarbij Ajax gisteren veel minder goed met die dynamiek kon omgaan. De tweede reden waarom het collectief bij Ajax niet liep, heeft te maken met spelerskeuzes van Ten Hag. In de heenwedstrijd hadden we met Blind een goede voetballer op 6 staan met een uitstekende voorwaartse passing. Gisteren stond daar Alvarez, een veel mindere opbouwer die onder druk ofwel de bal verliest, of hem terug/breed passt. In Amsterdam speelde Ajax met twee halven (Gravenberch en Klaassen) die zich bijna continu achter de bal positioneerden en zodoende altijd aanspeelbaar waren in de opbouw. Nu speelden we met Klaassen op 10, die veelal voor de bal stond en vaak ook nog diep in de dekking van de tegenstander. Effectief hadden we gisteren maar één opbouwende speler op het middenveld: Gravenberch. In Amsterdam hadden we 3 spelers die meededen aan de opbouw: Gravenberch, Blind en Klaassen.

Dat falende middenveld is mede de reden dat er te veel in een U-vorm werd gevoetbald gisteren. En ook mede de reden dat de buitenspelers totaal niet uit de verf kwamen. Doordat Ajax in een U-vorm opbouwde, was het voor Liverpool heel makkelijk om steeds dubbele dekking toe te passen op Neres en Antony. Tel erbij op dat ze beide vaak aan de bal kwamen helemaal aan de zijlijn (in plaats van meer richting het midden van het veld), wat hun mogelijkheden voor een splijtende pass of een individuele actie eveneens beperkte. Neres werd daarbij ook nog eens beperkt in het diepgaan doordat Liverpool vrij laag stond en beide backs ook laag hield, daardoor was er geen ruimte voor hem om zijn snelheid te benutten.

Kijk je naar de kansen, dan is er ook een groot verschil tussen de thuis- en de uitwedstrijd. In Amsterdam creëerde Ajax meerdere echt goed uitgespeelde aanvallen, waarbij het gehele middenveld betrokken was en waarbij de buitenspeler in de diepte in een 1v1 gebracht werden. Gisteren was er maar één goed uitgespeelde aanval: de kans van Neres (op de paal) waarbij Mazraoui uitstekend doorkwam over de rechterflank. De overige kansen van Ajax waren ofwel afstandsschoten (Mazraoui), ofwel hoge voorzetten (Klaassen en Huntelaar). Hoge voorzetten zijn echt een ultiem teken dat de opbouw en het aanvalsspel niet goed lopen. En dat was gisteren inderdaad ook het geval bij Ajax.
0 0
geDaante
Ja, veelal met je eens. Al ben ik geen fan van hoe beide wedstrijden zijn benaderd en gespeeld. Ik mis het écht uitgaan van eigen kracht, en de echte lef en die drang en 'urgentie'. En ook het betere combinatiewerk, het is mij te opportunistisch en soms te reactief.
1 0
Lazell
Individueel gezien hebben we tegen betere ploegen gespeeld en gewonnen. Op de uitgebluste voorhoede, plus Robertson en Fabinho na was het individueel gezien niet zo heel veel. Maar hoe Klopp zo'n ploeg naar zijn hand kan zetten is werelds. Die patronen in het spel met belachelijk veel beweging, omschakelen, verdedigen... Dit is nou een van de weinige trainers die zijn ploeg significant beter maakt.
1 -1
Bensco
Ik zag vooral dat ze het terugzakken goed doorhadden. Als Ajax aan het omschakelen was had Liverpool binnen no time 8 man terug op hun eigen speelhelft. Van het befaamde “Jürgen pressing” was nauwelijks sprake want er werd nauwelijks druk gezet. Ze gokten meer op balverlies van Ajax Dan dat ze vanuit eigen kracht uitgingen. Vorig jaar was dat juist andersom maar dat zal dit jaar wel anders zijn door het drukke speelschema en de vele blessures bij Liverpool. Jammer want ik hoopte gisteren op een aanvallend potje tussen 2 aanvallende teams. Daar was helaas weinig sprake van want ook Ajax speelde vrij terughoudend en koos voor meer defensieve zekerheden.
0 0
Bruno04
Ze doen het in de combinatie zeker goed. Die van Liverpool deden ook weinig qua individuele actie. Wel qua diep lopen en combineren. Maar ik zou graag Anthony met name vaker de 1 tegen 1 zien opzoeken. Hij is zo snel en vaardig
1 0
Jornnn
De input vanaf de vleugels was wel te weinig. Maar dat komt ook door de speelwijze. EtH koos voor Alvarez. Dan kom je voorin te kort. Ruimtes waren te groot om via de combinatie er doorheen te prikken.
Neres kan wel eens een tegenstander dol draaien, maar dit was gister niet zo. Jammer maar helaas.
1 0
036AFCA97
Hoop dat die dit zegt om ze in bescherming te nemen, maar dat die het intern wel heeft geanalyseerd. Anders ziet die het gewoon niet en dat zou wel een probleem zijn.

Maarja, Neres stond niet op z’n eigen positie en tegen een super snelle back en Antony stond tegen misschien wel de beste linksback van de wereld.

Vind het aparter dan Blind zo slecht was en de passing in het algemeen.
0 0
Schwalbino
Liverpool had het gewoon goed voor elkaar. Ze maakten de wedstrijd dood en lieten Ajax ballen rond de middenlijn.
0 0
Murtagh
Ik niet op 2 voorzetten na
1 0