NB: 'Ajax moet zich niet gek laten maken zoals tegen Valencia'

BadembaBarrie, 02-12-2020 om 18:00, 19146 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Slordig Ajax moet winnen van Atalanta, na nederlaag op Anfield. Ditmaal met hoofdredacteur Bart Veenstra. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee! 

Waar wijt je deze nipte nederlaag het meest aan?  

'Je verliest uiteindelijk door de fout van Onana, die de bal gewoon totaal verkeerd inschat. Hij denkt dat die bal achtergaat, maar hij heeft niet door dat Jones daar nog staat, die hem intikt. Uiteindelijk verlies je denk ik omdat je in balbezit af en toe heel slordig was, waardoor je elke keer een aanval tegen kreeg. Liverpool loerde heel erg op balverlies van Ajax, waarna ze heel snel konden counteren. Ik vind ook dat Ajax aanvallende te weinig gebracht heeft, met name omdat er van de zijkanten met Antony en Neres totaal geen gevaar kwam. Die hebben beiden niet zoveel laten zien.'

Je noemt het spel van Ajax, dat je slordig en onscherp vond ogen. Waar wijt je dat aan? Is dat een gebrek aan concentratie?

'In de Eredivisie staat Ajax niet zo onder druk als tegen Liverpool, dat telkens op het juiste moment druk weet te zetten. In de Eredivisie leunen tegenstanders vaak meer achterover, waardoor Ajax meer ruimte krijgt om te voetballen en die ruimte geeft Liverpool je niet in de zones waar je gevaarlijk kan worden. Dus op de momenten dat je als Ajax net een te korte pass geeft, dan komen ze er razendsnel uit. Ze zetten bij Liverpool ook snel druk, waardoor je als speler van Ajax minder tijd hebt.

'Maar misschien heeft het inderdaad ook wel met concentratie te maken, want op een gegeven moment hadden bijna alle spelers wel een paar keer een slordige pass gegeven. Maar dat komt ook omdat Liverpool je veel minder tijd geeft dan je gewend bent. Dus dat valt denk ik ook terug te koppelen aan het feit dat Ajax in de Eredivisie gewoon veel minder tegenstand krijgt. Zeker nu je in de eerste seizoenshelft tegen de wat zwakkere teams speelt, is de beste tegenstander in deze seizoenshelft tot nu toe FC Utrecht of FC Groningen geweest. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met teams als Liverpool, het zijn een soort halve oefenwedstrijden die Ajax speelt in de Eredivisie en dat is tegen Liverpool toch wel andere koek.'

Het andere probleem dat je noemde bij Ajax was het gebrek aan dreiging van de vleugelspelers David Neres en Antony. Waarom denk je dat ze tegen Liverpool maar niet los kwamen?

'Dat heeft enerzijds ook weer met de tegenstander te maken, want die backs van Liverpool zaten er erg kort op. Robertson is één van de beste linksbacks ter wereld en die Williams kennen we niet zo goed, maar die heeft Neres eigenlijk ook onschadelijk gemaakt. Anderzijds lag het ook aan Neres en Antony zelf, want het leek wel alsof ze een beetje met de rem erop speelden en niet altijd durfden. Ze kwamen maar niet los van die backs, terwijl ze normaal juist met hun acties en diepgang voor gevaar konden zorgen. Ik denk dat het plan van Ten Hag was om vanaf de flanken met snelheid voor gevaar te zorgen, omdat die backs daar vaak weg zijn, maar dat hebben we eigenlijk niet gezien in de praktijk. Die backs bleven nu juist vaak een beetje hangen, als het ware. Dan valt in aanvallend opzicht je tactische plan een beetje in duigen.'

Wie vond jij de beste Ajacied op Anfield?

'Ik vond Schuurs, op een paar kleine foutjes in het begin na, best wel goed spelen. Al maakte hij in de tweede helft ook een keer een foutje waardoor het bijna 2-0 werd. Maar hij zat er ook een aantal keer echt goed tussen, bijvoorbeeld toen hij Mané de pas afsneed. Dat deed hij heel goed. Ik vond Gravenberch op het middenveld ook heel goed spelen. Die jongen is achttien jaar, maar verdeelt op het middenveld van Ajax al gewoon het spel. Ik vind het heel erg knap dat hij, ondanks hoe onervaren en jong hij is, al zo opvallend kan spelen. De derde man die ik wil noemen is Noussair Mazraoui, want die zat er ook een paar keer goed tussen en had in aanvallend opzicht ook een paar keer creatieve oplossingen en natuurlijk een mooi schot.'

Erik ten Hag verraste vriend en vijand door met Edson Álvarez te starten als enige controleur op het middenveld. Wat vond je vooraf van die beslissing en hoe vond je hem uitpakken?

'Ik vond het jammer dat er van tevoren door SBS niet aan Ten Hag werd gevraagd waarom hij voor Álvarez heeft gekozen. Ik denk dat hij voor iets meer defensieve zekerheid wilde zorgen, door een extra centrale verdediger op het middenveld te hebben. Zo kon, in het geval dat Blind of Schuurs naar voren ging, Álvarez het overnemen. Dat is wel gelukt denk ik, want Álvarez zat er een paar keer goed tussen. De laatste weken heeft Ajax met het middenveld Klaassen, Gravenberch, Labyad erg goed gespeeld en dat ging ook in het druk zetten op de tegenstander heel goed. Dus in die zin vond ik het wel jammer dat ze het niet in die variant probeerden. Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat je het in een uitwedstrijd tegen een grootmacht als Liverpool iets meer verdedigende zekerheid inbouwt.'

Wat vond je van Ten Hags beslissing om in de slotfase aanvallend te wisselen door Huntelaar voor Mazraoui te brengen, terwijl Ajax zich ook met een beter resultaat op Anfield nog niet zou plaatsen?

'Martínez voor Blind is mij een beetje om het even; dat maakt niet zoveel uit voor het spel dat je wil spelen. En als je vijf minuten voor tijd zit, maakt met 1-0 of 2-0 verliezen ook niet zoveel meer uit. Ik denk dus dat Ten Hag voor het gelijke spel wilde gaan, ook met de wetenschap dat Atalanta gelijk stond tegen Midtjylland. Als je vandaag gelijk had gespeeld, had je tegen Atalanta genoeg gehad aan een 0-0 of 1-1 gelijkspel. Nu moet je per se winnen om door te gaan, dus daar zit nog wel een verschil in. En de wissel van Huntelaar pakt nog bijna goed uit, want hij krijgt eigenlijk de beste kans van de tweede helft.'

Ajax weet nu wat het in de laatste speelronde van de groepsfase te doen staat: alleen de winst telt tegen Atalanta. Hoe groot schat jij de kans dat dat lukt?

'Je speelt thuis, al maakt dat in de Champions League niet zo heel veel uit, omdat ik Ajax uit ook altijd wel goed voor de dag vind komen. Ik vind Ajax op papier een betere ploeg dan Atalanta, we hebben gewoon betere spelers. Bij Atalanta lopen er spelers waarover we altijd lopen te klagen als ze erin komen bij het Nederlands Elftal, dus dan moet je daar ook gewoon van winnen, vind ik.

'Alleen weet Atalanta dat het genoeg heeft aan een puntje om door te gaan, dus die gaan er alles aan doen om Ajax uit het spel te halen. Die gaan voor de goal hangen, denk ik en op de counter spelen. Daar zijn ze ook wel goed in, met die Zapata die we de vorige keer ook hebben gezien. Ik denk dus dat als Ajax zich niet gek laat maken en gewoon het eigen spel blijft spelen, het een hele goede kans heeft om door te gaan. Maar ze moeten zich volgende week dus echt niet gek laten maken door zo’n tegenstander en dat is wel het gevaar, omdat dat vorig jaar tegen Valencia en Getafe natuurlijk mis is gegaan. Ik denk dat het 50/50 is of misschien toch 60 tegen 40 procent voor Ajax, omdat je thuis speelt en Ajax toch iets beter is.'

Bademba Barrie (E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com; Twitter: @Bademba_AFCA)
Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
donpedroh
Atalanta is zeer gevaarlijk zapata en gomez zijn killers. Zapata zou ik heel graag als eerste spits van Ajax zien... of Milik. Deze twee zijn financieel denk ik net aan haalbaar:)
1 0
Kingoffdatoilet
Ajax heeft zich gek laten maken tegen Liverpool. Waardeloze instelling. Ajax moet niet met de handrem er op spelen dan wordt het helemaal niks. Alvarez ook niet meer opstellen als cvm want opbouwen kan hij echt niet.
4 0
RuffRhythim
Ja je kan niet vooraf zeggen dat je je eigen spel gaat spelen en vervolgens ga je met een Alvarez in de basis starten.
1 0
Soccerskins
Ik snap echt niet dat mensen zich zo druk maken om 2 nederlagen tegen Liverpool. In 2 jaar tijd heeft die club de CL en de PL gewonnen, niet de minste competities. En ja dan kan je zeggen ‘’de helft van het team was er niet’’ maar ook spelers van het tweede Liverpool zullen voor Ajax niet te houden zijn. Jota, Matip, Fabinho en Jones zullen allemaal uitblinken bij Ajax. Liverpool is gewoon een stap te hoog en dat is helemaal geen schande voor een club die in de Eredivisie speelt.
0 -4
RuffRhythim
Gaat er toch om dat je 2x een veel beter resultaat tegen Liverpool had kunnen behalen maar ipv 2 tot 6 punten heb je er 0.
1 -1
Soccerskins
Dat is te makkelijk gezegd in mijn ogen. Zoals ik al eerder aangaf is Liverpool (na Bayern) de top van de wereldtop. Ajax hoort gewoon niet in dat rijtje thuis, en zolang ze in de Eredivisie spelen ga je daar ook niet komen.
0 -1
Duif63
Liverpool op volle sterkte is een topteam m, maar Liverpool was 2x helemaal niet op volle sterkte. Dat we daar niet van kunnen winnen, zelfs geen doelpunt hebben kunnen maken, is zeer teleurstellend en veelzeggend wat het niveau van Ajax zelf betreft.
0 -2
Dondy
“Zelfs geen doelpunt kunnen maken” vind ik wel heel makkelijk en ben ik het niet mee eens. We konden namelijk wel doelpunten maken maar het zat net niet mee, ook paar keer paal/lat
0 -1
Soccerskins
Ook dit Liverpool staat (gedeeltelijk) bovenaan in de PL. Is het zo verrassend dat dit een niveau hoger is dan Ajax? Zelfs met alle spelers die ze missen speel je tegen wereldvoetballers als Mane, Firmino, Salah, Henderson, Robertson en Fabinho.
0 0
Juichtoon
Omdat er meer in zat en we gisteren niet des Ajax' speelden.
3 -1
Soccerskins
Het is ook geen Emmen waarbij je het balletje lekker rond kan laten gaan...
0 0
geDaante
Wel béter het balletje rond kon laten gaan.
0 0
RuffRhythim
"Ajax moet winnen. Maar ze moeten niet het gevoel krijgen dat ze niet mogen verliezen."

Deze quote hoorde ik laatst op een podcast. Daar was niks van gelogen...
1 0
thepower1990
Wat mij het meest heeft teleurgesteld is dat Ajax gisteren niet zoals Ajax gespeeld heeft. Juist gisteren in een wedstrijd waar je vrijuit had kunnen spelen omdat je al wist dat toch pas volgende week de beslissing zal komen is het me zwaar tegengevallen. Voetballend zag het er van begin tot eind gewoon niet lekker uit en dat belooft weinig goeds voor volgende week als de druk er wel echt vol op staat. Daar heeft Ten Hag toch ook weer een aandeel in gehad door behoudend te starten met Alvarez terwijl Ajax gewoon lekker had moeten voetballen. Zijn verdedigende aanpassing heeft er alleen maar toe geleid dat we een totale kut wedstrijd hebben gezien, alsnog zonder resultaat en je weet nu al dat hij volgende week weer gaat doorslaan de andere kant op. Je ziet nu al aankomen dat hij dan bijzonder roekeloos gaat aanvallen waardoor je Atalanta alleen maar in de kaart gaat spelen. Nee ik ben bepaald niet optimistisch gestemd over een vervolg in de Champions League. Tegen Liverpool had je minimaal 2 keer gelijk moeten spelen en uit tegen Atalanta als amateurs een 0-2 bij rust verneukt. Dan had je 4 punten meer gehad dan je nu hebt en waren we al door geweest. Het gebeurt ons te vaak in Europa dat we door tactisch falen of gebrek aan scherpte in de afronding er naast pissen.
4 0
Jariiii
Het zag er voetballend bij vlagen wel degelijk lekker uit, verder ben ik het met je eens.
0 0
Arie Vink
Als Ajax het voor elkaar krijgt vroeg te scoren, dan heb ik er vertrouwen in. Dan moet Atalanta, hebben ze geen tijd voor janken en etteren en komt er ruimte. Anders wordt het weer een martelgang. Een wedstrijd zoals we die al zo vaak gezien hebben.
2 0
JariJari
43.2% kans geeft clubelo ons en dat valt mij niet tegen. Wordt enorm lastig.
0 0
Juichtoon
Van de laatste 6 voorspellingen voor de CL van Clubelo, kwam er maar 1 uit....Liverpool Ajax....een 1 tje.
1 0
MichelBoerebach
Clubelo????
1 0
JariJari
http://clubelo.com/2020-12-02/Ajax
0 0
ETM
Ik vind dat het tactische verhaal van deze pot wel heel opmerkelijk is. Deels wordt het hier ook wel benoemd, maar ik denk dat de Alvarez-move gewoon verkeerd uit heeft gepakt. Ik denk namelijk dat het spel van de buitenspelers en ook Tadic niet los gezien kan worden van het ontbreken van de 10. De 10-positie die nog een beetje werd ingevuld door Klaassen in het begin en daarna nauwelijks meer. De 10 zoals Ajax deze al seizoenen tracht te gebruiken, trekt ruimtes en zorgt voor een bepaalde dynamiek.
Ik pleit Neres en Antony daar zeker niet mee vrij, want ik vond beiden ook te weinig doen aan de bal maar dat nu even terzijde.
Ten Hag beaamt dat hij ook juist druk wilde zetten met de vleugels, een extra controleur erachter, maar dit is eigenlijk geenzins gelukt.
Dat de backs van Liverpool heel passief speelde is waar, maar daar verwacht ik dan toch een tegen reactie op, ook in het veld.
Het is een beetje zoals Man U in de El finale ook de flanken afstompte. Dan moet je positiewisselingen realiseren, dan moeten er ook weer genoeg mensen achter de bal zijn.
Ik denk persoonlijk dat de Alvarez-move Ajax juist aanvallender heeft gemaakt ipv verdedigend stabieler. En dit buiten de schuld van Alvarez zelf om. Ja Alvarez heeft veel goed gedaan, maar dat neemt niet weg dat hij ook in te grote ruimtes speelt.
Ik denk zelf dat Ten Hag Traore erin had moeten zetten in de 2de helft en dan voor Antony. Je verlies tactisch nemen en het omzetten dus. Dat je Alvarez er niet meteen afhaalt begrijp ik dan weer wel.

Wat ook weinig wordt benoemd in het algemeen is hoe krankzinnig veel risico Ajax nam tegen Liverpool. Dat je 1 op 1 speelt voor 3/4 van de wedstrijd met zoveel mensen voor de bal tegen een ploeg die zodanig op de counter is ingesteld en die wapens heeft. Dat is best extreem. En ik hoor niemand erover.
Hele dikke pluimen gaan terecht naar Mazraoui en Schuurs.

Concluderend vond ik Ajax dus lang niet zo goed als dat Ajax imo moet kunnen zijn. Maar ik vond het desondanks wel knap hoe gelijkwaardig Ajax het hield. Daarin zit de nuance.
Onana is uiteraard schuldig aan het tegendoelpunt maar daarbuiten was hij weer wereldklasse. De redding op Firminho.. mijn hemel, die bal stoppen er weinig hoor.
Positief ook zoals Ajax in de eerste helft met de press van Liverpool omgaat. Dat is Liverpool dan ook steeds minder op die manier gaan doen. Ajax kwam er een aantal keer echt fantastisch onderuit.

Liverpool B rept lekker, maar zo heel 'B' vond ik dit Liverpool niet. Robertson, Salah, Mane, Jota, Wijnaldum, Henderson, Firminho die nog invalt...

Ik ben redelijk positief over Ajax Atalanta. Ik denk dat Mazra, Schuurs en Gravenberch alleen maar sterker uit deze wedstrijd komen. Dat Ajax groeiende is en dat Atalanta stil staat.
2 -1
Schip
Je kunt als coach niet spreken over de noodzaak om 'moedig' voor de dag te komen en vervolgens iemand als Alvarez op het middenveld te zetten.

Dat is ronduit tegenstrijdig. Je moet vooruit spelen.

Maar je ziet onder TH Ajax gewoon zelden vol druk zetten hoog op het veld. Mensen hier denken dat we Real op die manier ook hebben aangepakt, maar dat is echte quatsch. Real werd vanuit de omschakeling geslacht. En natuurlijk gaan mooie combinaties en een positief scoreverloop het beeld van wie de bovenliggende partij is beïnvloeden.

En TH doet nu precies hetzelfde als tegen Real uit en Liverpool thuis. Thuis zag je al dat Liverpool zich daar niet door laat verrassen en dat je juist vol druk moet zetten op die laatste linie om ze in verlegenheid te brengen.

Heeft TH de cohones niet voor. Vooraf gezegd dat ze hoog druk moeten zetten. Dat moet bij vlagen, maar je krijgt dan zo'n pot voorgeschoteld. Erg moedig...

Verder denk ik dat het veelzeggend is dat Atalanta opgelucht was. Die gingen er gewoon vanuit dat Liverpool in deze vorm tegen puntverlies zou aanlopen. Zo sterk is Atalanta namelijk to-taal niet. Kan TH wel weer excuses gaan verzinnen, maar hij miste gewoon de aanpak en het lef om zijn woorden waar te maken.

Zuur voor Onana, maar je laat punten liggen door de speelwijze, niet door een (zeldzame) fout.

Eens met het eerste dus, niet eens met het laatste. Psychologisch sta je nu 1-0 achter tegen de ploeg die wel uit won van Liverpool. Zou het sterk vinden als Ajax zich daarover heen kan zetten, maar zie dat niet gebeuren eerlijk gezegd. Ik mis de onverzettelijkheid van De Ligt maar zeker ook van Frenkie. De huidige ploeg barst van het talent, maar die eenheid zit er nog niet in. Kan ik een hele boom gaan opsteken waarom ik denk dat Ajax daar nog niet is, maar dan komen posters als Web hun beklag doen over waarom ik TH niet op waarde schat. Nou, hierom onder meer. Zo bijzonder is het niet om weer om de 2e plaats te spelen in de CL met deze groep. Dat is zo'n beetje de ondergrens.
1 0
ETM
Je stelt een paar dingen waar ik wel wat mee kan.
Ten Hag's Ajax heeft potten gepeeld waarin het veel hoog druk zette, maar Europees idd niet gek veel. Let wel, druk op de bal houden en hoog drukzetten is iets anders. En druk uit oefenen aan de bal is ook weer wat anders. Laatste 2 staan vervolgens niet los van elkaar.
Maar de tegenstander bij de strot grijpen en alle lucht eruit persen. Dat is niet zoals Ten Hag het spel inricht. En jij geeft daar een andere kwalificatie aan dan ik.
Ten Hag is veel meer een coach die druk wil absorberen en druk wil 'faseren'
Je haalt Real uit erbij en het lijkt me nog al evident dat Real idd werd afgeslacht op de omschakeling. Ik heb trouwens (net als de heer Van Gaal) Ajax thuis tegen Madrid beter gevonden :)
Ik vind dat je grof genomen de speelwijze van Ten Hag wel kunt typeren en die blauwdruk zelfs kan herleiden tot het Utrecht onder Ten Hag. Laf of verdedigend vind ik het vervolgens niet. Maar ik zal nu in reactie niet te veel uitweiden over de speelwijze die ik als Ten Hagiaans beschouw. En ik vind uiteraard ook niet alle wedstrijden er een goed voorbeeld van. De wedstrijd gisteren bijv helemaal niet. (Atalanta uit al helemaal niet)
Jij ziet veel van Ten Hag terug en noemt dan vooral de keuze ansich voor Alvarez.
Ik vind niet dat je aan die keuze alles kan ophangen. Jij maakt 'er niet vooruit mee kunnen voetballen van' en daar kan ik me niet in vinden. Ik vind daarbij komend dat Ajax tegen Liverpool veel te veel vooruit voetbalde.
Kwalificaties als moedig of niet moedig vind ik te vaag. Een gebrek aan moed kan ik niet ontdekken bij dit Ajax. Ik denk dat Ten Hag met 'moed' in de thuiswedstrijd bedoelde dat Ajax de 2de helft te veel bezig was met rest verdediging. Zie ook de lange ballen en dat men steeds minder het midden durfde in te spelen. Maar dat is speculatie.
Ik vond Antony gisterem verkrampt in zn spel, nadat hij frivool begon. Dat wijt ik niet aan Ten Hag. Maar een deel van de situatie waarin Antony zich in de wedstrijd bevond wijt ik wel aan een tactische keuze van Ten Hag. Antony stond vast waardoor Mazra naar binnen ging. Als hij zelf naar binnen ging kon hij alleen maar schieten.
Dan heb je dus en geen voetbal meer op rechts en veelvuldig een overtal voor Liverpool. Want Mazra en Schuurs moesten wel uitblinken ;)

Over de psychologie mbt de uitslagen van Ajax en de Atalanta stel je veel. En daar kan ik eerlijk gezegd weinig mee. Atalanta opgelucht? Nu ja zelf speelde ze gelijk tegen Midjylland terwijl Ajax daartegen met 5-1 had moeten winnen. En ik denk dat Ajax gezien heeft dat het Liverpool 2 keer ook had kunnen pakken, en dus denk ik niet dat ze nu zo onzeker zijn geworden door die potten. Maar dan is dit uiteraard ook van mijn kant weer speculatie.

In het slot van je reactie heb je het over de mentale aspecten die je vergelijkt tussen Ajax 18/19 en nu. Ik denk ook dat dat team weerbaarder was. Daarin zou ik dan eerder nog Ziyech noemen. Volgens mij gaf die jongen echt een boost aan het team. Maar idd zo'n immer onbevangen Frenkie en tulband- Mathijs...
Maar goed dat team was sterker.

Inhoudelijk gaan we vrij snel botsen als het over Ten Hag gaat. Niet dat er 0 raakvlakken zullen zijn en niet dat ik zoals je gister postte 'een mak schaap' ben, maar ik mis al heel lang vrijwel iedere vorm van nuance in jouw beschouwingen gerelateerd aan Ten Hag. Ik vind zelfs vaak dat je wedstrijdbeschouwingen lijden onder je gefixeerdheid op Ten Hag. Maar geen idee hoe je daarvan te overtuigen :)
Je maakt steevast van de selecties van Ten Hag ploegen die zo mee moeten kunnen op het hoogtste niveau. En dat gaat erbij om tal van redenen niet in. En om dat toe te lichten moeten we het per seizoen onder de loep nemen en dat ga ik nu niet doen. Maar wie weet voeren we die discussie ooit. Als we er zin in hebben ;)

Ik ben niet eenduidig in mijn oordeel over Ten Hag, en dat is lastig op een forum met vaak 2 uitersten tegenover elkaar.

Maar als we Erik even buiten beschouwing kunnen laten. (dus wat wel en niet aan hem toe te schrijven.) Ik zie een Ajax dat in een stormachtige ontwikkeling zit. En daar doet de ontevredenheid die ik ook heb over gisteren weinig aan af. Het is wel zo dat het presteren in Europa wezenlijk voor die ontwikkeling zal zijn. En hoewel ik de Europa League misschien een passender podium voor dit Ajax acht denk ik dat dat binnen die groep heel anders leeft. Ze zijn er nu weer verdomd dichtbij te overwinteren in de CL.
Dat Atalanta link is moge wel duidelijk zijn (hebben in korte tijd veel bereikt en minder wisselingen gehad) , maar ik denk dat dit Ajax gaat stormen. Telkens begon Ajax in CL sterker dan de tegenstander. (al vond ik de voorsprong tegen Atalanta geflateerd) Atalanta kan niet a la Liverpool zeer gedisciplineerd op de counter spelen. En Ajax is enorm gegroeid in het voetballende gedeelte en vooral de aftemming op het middenveld. Ik hoop wel van harte dat Neres erbij zal zijn.
2 0
N-ajax
Ajax heeft eigenlijk totaal geen aanspraak gemaakt op de wedstrijd tegen een gehavend Liverpool. Er waren wel kansen, maar alleen uit afstandsschoten en voorzetten. Er was geen enkele echt uitgespeelde kans. Dit ajax mist de creativiteit om het topteams echt moeilijk te maken, vooral als ze een beetje achterover gaan hangen. Maar ik denk dat als we na de winter Kudus weer hebben dat het een stuk beter gaat.
0 0
geDaante
Ajax moet zich eens niet zo gaan aanpassen. Ieder week speelt Ajax in een andere samenstelling, en Ten Hag maar zeggen dat ie aan de automatismen wil werken. Hoe dan? En aan die automatismen werken had je eind voorbereiding al moeten werken, door dan je logische en beste elftal neer te zetten en ingespeeld te laten raken. Maar nee, weer pas na maanden de competitie in een logischer elftal neerzetten, en dan iedere week toch weer gaan aanpassen aan de tegenstander. Zo raak je nooit écht ingespeeld.

Maar het gaat Ten Hag meer om tactische foefjes, dan om de basis; het positie- en vooral combinatiespel van achteruit, over het hele veld, het betere tikwerk.
Daar werd gisteren ook weer duidelijk niet voor gekozen. Alvarez werd er weer neergezet vanuit angst, om de counter eruit te halen, en Klaassen op 10 om voor het doel te komen.
Aanvallend was het de diepgaande Klaassen en dus voorzetten als Ajax wat hoger op het veld stond, en in de omschakeling was het de lange bal achter de verdediging op de snelle Neres en Antony. Daar is helemaal niks van terecht gekomen. Die twee zijn vrijwel geeneen keer goed in stelling gebracht. Klaassen kreeg twee kopmogelijkheden. En dat was het dan wel zo'n beetje.

Ik mis het combinatiespel en het elkaar goed kunnen vinden en lekker tikken. Dat zou de basis moeten zijn, en je uitgangspunt. Van daaruit kun je eens gaan kijken waar je nuances aanbrengt om extra wapens te creëren. Nu is het vooral vanuit de theorie en tactisch wapens bedenken, ook al gaan deze heel erg ten koste van de basis, van het combinatiespel van achteruit.

Met Alvarez op 6 (counter eruit halen) en Klaassen op 10 (in de opbouw niet bepaald aanwezig) werd daar niet bepaald voor gekozen.

Ik houd niet van dat aanpassen, voor die zekerheidjes inbouwen ten koste van je eigen basis, van je eigen veldspel en combinerend vermogen.

Ik vond het dan ook een rommelige, slecht pot van Ajaxkant.

Ik heb mijn plezier gehaald uit het kijken naar Gravenberch vooral. Mazraoui en Schuurs ook goed.
1 -1
DonQ
Iedere week een andere samenstelling is complete onzin natuurlijk. Het aparte van deze wedstrijd is dat Ten Hag na een reeks goede wedstrijden met nagenoeg dezelfde samenstelling weer wat veranderde.
1 0
ElPistolero9
Ik was gister direct na de wedstrijd vrij negatief. 2x met 1-0 verliezen van een gehavend Liverpool, dat zijn natuurlijk geen beste resultaten. Het spel leek vaak slordig en aanvallend onmachtig.

Maar later bedacht ik me dat je door het resultaat ook anders naar het spel gaat kijken. Uiteindelijk wordt deze wedstrijd, net als de thuiswedstrijd, beslist op details, en die vallen net niet onze kant op. Een blunder van Onana, en twee levensgrote kansen die gemist worden. Het had net zo goed 1-1 of 0-1 voor ons kunnen worden, gegeven het spelbeeld. En als dat gebeurd was, weet ik zeker dat men veel positiever naar het spel zou kijken.

Als je even terug in de tijd gaat, in 18/19, het geroemde seizoen, speelden we een dubbele wedstrijd tegen Benfica, thuis werd dat 1-0 door een lucky doelpunt van Mazraoui in de laatste (!) minuut, uit creëerden we amper kansen maar sleepten we een 1-1 uit het vuur. Het spel echter, was niet goed, misschien nog wel minder dan deze dubbel tegen Liverpool. Echter vallen de details net onze kant op, en als Ajax moet je dit geluk gewoon hebben wil je een rol van betekenis spelen in Europa. Dat gebeurt deze groepsfase dan net niet, maar dat betekent niet dat ons spel zo veel slechter is dan destijds.
3 0
Rondo64
Zeker was het toen minder dan tegen liverpool. Werkelijk van alle wedstrijden in de CL sinds dat jaar vond ik ajax het meest onder doen voor benfica. Thuis was een winst allerminst verwacht en uit hadden we best met 3-0 op onze kloten konden krijgen. Tegen liverpool heb ik nu wel het idee dat we tweemaal onszelf tekort doen. Niet dat ik daarmee wil zeggen dat we 6 punten hadden moeten hebben, maar zeker ook niet 0.
2 0
markk
Ik hoop dat Ajax heeft geleerd van de wedstrijden tegen Valencia en Getafe. Je weet dat vanaf de eerste minuut Atalanta gaat proberen om met tijdrekken, schwalbes en overtredingen het tempo uit het spel te halen om zo lang mogelijk het gelijkspel vast te houden. Tot nu toe is dat altijd erg effectief geweest tegen Ajax dat te graag het beste kindje van de klas wil zijn maar tegelijkertijd erg geïrriteerd raakt als tegenstanders niet mee gaan in het spel van Ajax. Ik zie nu al dat Tagliafico, Neres en Tadic zich een gele kaart aan laten naaien.
0 0
cantharel
Reken er maar op dat Atalanta de videos gaat bekijken van de wedstrijden tegen Getafe en Valencia dus ik heb er geen vertrouwen in.
0 0
Web
Ajax speelt te weinig van deze wedstrijden, zo veel anders dan in Nederland
Doodzonde dat je door een inschattings fout van Onana verliest, maar hoe vaak heeft hij ons wel niet gered de laatste jaren.
De eerste 10 minuten was Ajax slordig, te snel voor een goal gaan
Daarna pakte Ajax het goed op, gedoseerd proberen te aanvallen, en niet in de counter lopen van Liverpool
Dat ging dus goed tot aan die goal, het leverden Ajax ook nog wat kansen op, schot van Mazraoui en een kopbal van Klaassen
De tactiek was er op gericht om met diepte achter de verdediging van Liverpool te komen, laten nou net de aanvallers totaal niet in de wedstrijd zitten
Daar hadden wij toch allemaal op gehoopt?
Bijna iedereen was blij dat Tadic in de spits speelden en Antony en Neres op de vleugels
Het mocht niet zo zijn, vergeet niet dat je tegen de koploper van Engeland speelt
Als je dan succes wil, moet iedereen goed in de wedstrijd zitten, en jammer dat was niet zo
Volgende week nieuwe kansen tegen Atalanta, hopen dat dan de meesten wel de vorm hebben

Zelf blijf ik gecharmeerd van een dubbele zes
Dat is op het lijf geschreven van Gravenberch en Klaassen
Gravenberch is het beste als hij in kan zakken en achter de bal speelt, vandaar uit kan hij de voorwaartsen bedienen, en zelf ook afwisselen met rushes over het middenveld
Klaassen is van het een keer spelen, snelheid maken in het spel
Labyad op 10 is met deze spelers de beste optie, doet meer aan het middenveld spel mee, als je Klaassen daar neer zet, en Blind op 6 zou best kunnen, maar dan zie je de oude Klaassen weer die te weinig aan het middenveld spel deel neemt. Niet meer doen
Het is wachten op Kudus, dan is dat probleem op gelost

En ik denk dat Ten Hag toch weer terug valt op Tadic als buiten speler, Traore in de spits en Neres en Antony gaan afwisselen? Kan ik ook nog wel inkomen
Al was mijn hoop op de voorhoede van gisteren, maar het was niet goed

Gisteren toch even drie spelers er uit halen. Mazraoui speelden een van zijn beste wedstrijden, ook verdedigend, toch wel verassend
Schuurs en Gravenberch waren fantastisch, wat maken deze spelers een ontwikkeling door
Schuurs had het even wat moeilijk naar een goed begin. Maar de laatste weken is hij erg goed
Gravenberch is op dit moment veruit de beste speler van Ajax, zo goed had ik hem niet ingeschat, omdat hij toch wel vaak in het verleden op een tempo speelt, ook in Jong Ajax
Wat heeft hij zich ontwikkeld, word over een half jaar pas 19 jaar, eigelijk heel bizar
1 0
Dubbelvla
Je verliest twee keer met 1-0 van één van de beste teams van afgelopen jaar. Big deal. Kop omhoog en volgende week vlammen, dan ben je gewoon door.
3 -1
RAL3028
Dit is mij te positief. Je verliest twee keer met 1-0 omdat je zelf de doelpunten weggeeft: eigen doelpunt, blunder Onana. In feite heb je een gehavend Liverpool gewoon heel schlemielig 6 punten kado gegeven. En vervolgens mogen we blij zijn dat Liverpool dan verder niet te veel moeite doet? Want 1-0 tegen het 'grote Liverpool' valt wel mee? Ik vind dat een matig excuus. Het is gewoon een slecht resultaat. Atalanta slaat wel toe op Anfield en daar moet je nu weer achteraan.
0 0
Dubbelvla
Excuus voor mijn optimisme. Dit 'gehavende' Liverpool staat nog gewoon eerste in de PL, dus nogmaals: het is geen schande. Nergens praat ik het weggeven van doelpunten of het missen van kansen goed, overigens. Maar dat Liverpool niet door had gedrukt bij 0-0 als Onana geen blunder had gemaakt is een aanname.

Maar goed, als ik inhoudelijk op je in moet gaan: ja, Atalanta slaat uit toe bij Liverpool, maar weer niet thuis bij Midtjylland. Hoe zit dat dan?
0 0
RAL3028
Met ‘slecht resultaat’ bedoelde ik dat het feitelijk gezien een slecht resultaat is gezien de stand in deze poule, niet dat je zomaar even van Liverpool moet winnen. Dat wordt verkeerd begrepen zie ik.

Maar goed: je hebt 1 punt overgehouden aan 3 potjes tegen de sterkere tegenstanders in deze poule. Dat is te weinig. Ik had op meer gerekend, Erik ook denk ik. Er zat tot nu toe geen stunt tussen. We zullen zien of het nog goed komt maar de realiteit is dat de afgelopen edities weinig goeds beloven.

Wat het resultaat van Atalanta uit bij Liverpool volgens mij laat zien is dat Liverpool in die doordeweekse potjes in de groepsfase niet voluit gaat. Die waren na 3 wedstrijden al door. Daarna rouleren ze en is het allemaal wat minder. De groepsfase is voor hen een formaliteit, dat komt wel goed. En als ze minder scherp zijn dan kun je ze een keer verrassen (Atalanta).

Natuurlijk ben ik met je eens dat het geen schande is dat je van Liverpool verliest, de krachtsverhoudingen zijn nou eenmaal scheef. Maar tegen Liverpool geef je wel 2x zelf de wedstrijd weg door onnodige fouten te maken. Dat is teleurstellend en het kost je een resultaat. Een punt over 2 wedstrijden dat had er denk ik ingezeten. Zeker omdat Liverpool niet zo nodig hoefde, die waren bij een gelijkspel al groepswinnaar geweest. En ook thuis had je met een beetje meer geluk niet hoeven verliezen.

Ik hoop met jou dat we doorgaan maar tot nu toe is het steeds net niet het niveau wat je moet hebben op dit podium. Want los van Liverpool laat je Atalanta ontsnappen terwijl je met 2-0 voorstaat. Zelfs Midtjylland kreeg kansen op de gelijkmaker in de uitwedstrijd. Sommige jongens spelen nu voor het derde jaar achter elkaar op dit niveau, stiekem hoop je toch op wat meer vastigheid en progressie. Maar het blijft soms erg kwetsbaar.
0 0
Web
Heb jij enig idee hoe goed Ajax is tegen over dit soort ploegen?
Het roept maar wat, waarschijnlijk zelf nog nooit tegen een bal getrapt?
Zo bijzonder
0 -1
RAL3028
Jij speelt regelmatig tegen Liverpool?
0 0
Web
Nee, maar kan gelukkig wel inschatten dat je zo goed bent als je tegenstander toe Laat
En dat heb jij niet.
Als Emmen tegen een tweede klasse speelt, gaat het ze heel makkelijk af, maar komt Ajax, word het een heel ander verhaal
0 0
wendoo9
Je zegt het verkeerd !!!!!!!! Je verliest twee keer van je zelf en niet anders ! Beide wedstrijden had je veel meer kansen maar benut ze niet en daar zit het probleem in. En tegen Atlanta hezelfde geval om in plaats van de 3 en 4 nul te maken laat je die gasten op 2-2 gelijk komen. Daarom denk ik dat Ajax nu op het moment net te licht is voor het grote werk en wat te kort komt !! Tegen Emmen win je wel met 5-0 maar werden ook veel kansen om zeep geholpen maar daar je met 5 -0 wint valt er niemand over !
0 0
Dubbelvla
Jeetje wat veel uitroeptekens en onnodig spatie-gebruik, zeg.

Goed... fouten maken is inherent aan voetballen op hoog niveau. En doorgaans maak je tegen betere tegenstanders meer 'fouten' omdat die hoger druk zetten en het tempo aanzienlijk hoger ligt. Als daar doelpunten uit vallen is dat balen. Maar om te zeggen dat dit alleen maar aan Ajax zelf ligt, en dat de tegenstander hier niets mee te maken hebt is een vreemde conclusie en doe je de tegenstander te kort mee. Je zegt het eigenlijk zelf al: tegen Emmen maak je minder fouten en krijg je meer kansen en scoor je meer doelpunten, door het niveau van de tegenstander. Dan verliest Emmen toch ook niet van zichzelf? Tegen Liverpool krijg je minder kansen, zijn de kansen moeilijker en worden fouten eerder afgestraft, mede door de tegenstander. Dat elke kans een goal moet zijn lijkt me een onrealistische verwachting. En als jij denkt dat wij gisteravond meer kansen hadden moet je de statistieken er maar even bij halen.
0 0
Web
De tegenstander is toch totaal anders, kun je echt niet inschatten dat Ajax gisteren op zijn tenen loopt?
Ik blijf mij maar verbazen hier
0 0
Web
Zo is het toch
Iedereen moet top zijn, dat had je daar kunnen winnen, dat was niet zo
En met een beetje geluk had her nog gekund.
0 0
Sampaoli
Ajax moet als team en individueel top zijn om van Liverpool te winnen, dat was het simpelweg niet. Mazraoui, Schuurs en Gravenberch speelden goed, Álvarez en Tagliafico naar behoren.

Vooral van Blind en Klaassen had ik hogere verwachtingen en ook Tadic kwam totaal niet uit de verf in de spits. Braziliaanse vleugels kreeg Ajax allerminst, de aanval was behoorlijk beperkt. Teveel spelers niet op niveau, dat is uiteraard ook deels de verdienste van Liverpool.
2 -1
Web
Eens, ik zag het zelfde
0 0
Freddy
Dus dan moet de trainer het omzetten tijdens de wedstrijd maar die bleef maar volharden tot de laatste 10 minuten in zijn tactisch plan.
0 -1
Web
Ben ik het niet mee eens
Ajax was dan in de val gelopen, bovendien kregen ze nog een 100 procent kans mer Huntelaar, moet even mee zitten
0 0
Freddy
Dat je het aanpast betekent niet dat je het volledig opengooid
0 0
Dubbelvla
We doen makkelijk over de blessures van Liverpool, maar ze stonden in de tweede helft zo goed. Je voelde gewoon de onmacht van Ajax dat ze er niet doorheen konden prikken.
0 -2
Spectre
Liverpool had gewoon een meer dan prima elftal op de been.
0 -1
MK77
Ik zie het maar als luxe dat we chagrijnig zijn dat we niet even Liverpool aan de kant zetten.
Overigens is Atalanta niet een typische Italiaanse ploeg die op de 0 kan spelen dus we gaan het merken volgende week
1 -1
Schwalbino
Geen schande dit verlies. Ajax komt gewoon net tekort.
4 -1
Web
Klopt, het is allemaal net niet
Iedereen moet top zijn dan kan het lukken?
Heb je ook nog eens de pech dat Onana een zeldzame fout maakt
0 0
oudzuid2
tsja Onana redt ook weer een keer magistraal, dus dat heeft ie wel weer goedgemaakt.

alleen halverwege de eerste helft speelden we even aardig, voor de rest was het niet goed. het leek alsof we zonder spits speelden. Tadic was overal, behalve in de 16. Klaassen kwam daar nog een paar keer met een kopbal, maar verder weinig gezien.

toch wel een domper dit, ondanks dat het qua resultaat niet uitmaakt. had er meer van verwacht na de afgelopen wedstrijden. wordt nog een hele dobber volgende week. Atalanta won vorige week met 2-0 van ze
0 -1
3sterren
Maar daarentegen spelen ze wel gelijk tegen de Denen, die nota bene al uitgeschakeld waren. Iedere wedstrijd staat op zich en laat zich dus niet vergelijken. Het zal al met al een spannende pot worden.
Ajax gaat door ...
1 -1