Ajax - FC Midtjylland in cijfers: Neres meer dan alleen aanvaller

JesseTH, 26-11-2020 om 16:00, 10725 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ook de broodnodige zege op FC Midtjylland in de Champions League leverde weer interessante statistieken op. Hierbij nemen wij alleen spelers mee die minstens één helft speelden.

Wat als een paal boven water staat, is dat Ajax in de wedstrijd tegen de Deense opponent een veel ruimere uitslag neer had kunnen zetten. De Amsterdammers wonnen weliswaar comfortabel met 3-1, maar gevoelsmatig was 5-0 of 6-0 logischer geweest. Dit blijkt ook uit de cijfers. De Amsterdammers schoten maar liefst zeventien keer op doel, waarbij er achtmaal daadwerkelijk tussen de palen geschoten werd. Zeven keer werd er over of naast geschoten en tweemaal werd de bal voortijds geblokkeerd. Ajax kreeg zeker vier grote kansen in de wedstrijd en dus is het aantal gescoorde goals van drie teleurstellend te noemen.

Het enige aspect waarin Ajax de tegenstander niet de baas was, was door de lucht. Beide ploegen gingen 32 luchtduels met elkaar aan en daarbij kwam Ajax er slechts twaalf keer als winnaar uit. FC Midtjylland deed het met twintig gewonnen luchtduels beduidend beter, maar onlogisch is dat niet. De ploeg staat bekend om haar fysieke kracht, terwijl Ajax het vooral van het positiespel over de grond moet hebben. Zo wist Ajax middels corners, hoewel het een nieuwe korte variant uitprobeerde en er acht mocht nemen, geen doelpunt te scoren. Wel kreeg Nicolás Tagliafico er na inbrengen van Daley Blind de eerste serieuze kans van de wedstrijd uit.

Neres heeft ook verdedigend zijn waarde

Het is tijd om in te zoomen op de achterliggende statistieken van Ajax zelf. David Neres toonde glimpen van zijn oude vorm en dat vormde een lust voor het oog. De 3-0, waarbij hij hard en zuiver raak schoot, springt in het oog, maar ook verdedigend droeg hij zijn steentje bij. Opvallend genoeg zette de Braziliaan maar liefst vijf tackles in tijdens de wedstrijd en dat tekende zijn gretigheid. Ter vergelijking: Dusan Tadić en Lassina Traoré zetten woensdag beiden geen enkele tackle in. Bovendien was Antony de laatste aanvaller die daarbij in de buurt kwam. Uit bij Atalanta Bergamo zette hij drie tackles in. Daarna kwam geen aanvaller hoger dan een aantal van twee. Het kwam Neres overigens duur te staan, want in de slotfase moest hij leeg gestreden en met kramp van het veld. Hij kreeg loon naar werken en mocht gaan rusten.

Schuurs heerst van achter uit

Een andere Ajacied die tegen FC Midtjylland in het oog sprong, was Perr Schuurs. De verdediger kreeg de voorbije weken veel kritiek op zijn verdedigende werk met ruimte in zijn rug, maar woensdagavond heerste hij tegen de Deense tegenstander. Vergelijken we zijn stats met de uitwedstrijd in Herning, dan scoort hij vrijwel op elk gebied beter. Zo had hij drie intercepties en zette hij twee tackles in, terwijl hij in Denemarken uit de duels bleef en daardoor zowel nul intercepties had als nul tackles inzette. Ook aan de bal was hij een stuk zekerder. In de uitwedstrijd viel op dat hij twaalf lange ballen gaf, waarvan hij er negen inleverde. Lange-halen-gauw-thuis, zo leek het. Woensdag deed hij het een stuk beter. Hij gaf alsnog acht lange ballen, maar ditmaal kwamen er maar liefst zes aan.

Tadić verhuist naar links en blinkt uit

Tot slot kijken we naar de rol die Dusan Tadić thuis tegen FC Midtjylland vervulde. In de uitwedstrijd speelde hij immers als spits, terwijl hij in de Johan Cruijff ArenA als linksbuiten speelde. Wat meteen opvalt, is het aantal key passes die de Serviër wist te geven. Hij was het creatieve brein van het elftal met maar liefst zeven passes waarmee hij een medespeler in een kansrijke positie wist te krijgen. De zeven genoemde passes resulteerden in twee assists voor Tadić en daarmee ook voor twee Ajax-goals. Op de heatmap van de routinier valt verder te zien dat hij het veld vrijwel de gehele wedstrijd breed hield, om zo ruimte te creëren voor zijn medespelers. Een mindere kanttekening die geplaatst moet worden, is zijn passzuiverheid. Met 28 succesvolle passes van de 39 in het totaal, kwam 72 procent van zijn pogingen aan en dat kan de linkspoot echt beter.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | e-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Caparzo
Neres gaat richting 18/19 (ik zet herres..)

Als je overwintert en je hebt dan De Samba op de flanken (Tadić spits), Kudus is er weer, Schuurs groeit nog een stuk (of er komt iemand in de wintertransfer) en iedereen blijft inzetbaar, wie weet wat er in de sterren geschreven staat dit seizoen.

Dromen mag!
1 0
Flipper33
Die Denen zijn ook van een heel ander kaliber dan die Italianen en Engelsen.
0 0
Sterspeler
Net of Neres daar niet voorbij komt? Hij heeft meer dan bewezen goed te kunnen voetballen en eet gaan hoe dan ook ruimtes ontstaan.
0 0
Henkjanklaas
Eigenwijs EtH zal Neres er komend weekend wel weer naast zetten, vrees ik.
Neres heeft juist speeltijd nodig om weer ouderwetsin vorm te komen. Gisteren liet hij daar al een staaltje van zien. Als je dan ziet hoeveel opgelegde kansen Traore en Labyad missen, dan is het toch wel duidelijk dat de basisvoorhoede altijd neres, tadic, anthony moet zijn.
Ik snap niet dat ten Hag daar nog steeds niet achter is.
0 -8
Sterspeler
De keuze voor deze opstelling was gisteren gezien het drukke programma gewoon logisch en dat is ook in de uitslag terug te zien.

Ten Hag zet Tadic echt wel weer in de punt en Neres en Anthony op de flanken. Het programma is druk zat.
1 0
mickey2602
Neres had gisteravond kramp en was moegestreden. Volgende week gaan we Neres keihard nodig hebben.
Anthony is net terug van een blessure en kan zaterdag juist wel weer spelen om er dan volgende week ook te staan.
Daarbij,niet onbelangrijk,in dit seizoen hebben we een giga druk schema dus ik zou zaterdag gaan voor Anthony in de basis en Neres rust en dan volgende week de door jou(en vele anderen waaronder mijzelf)gedroomde voorhoede van Neres,Tadic en Anthony.
5 0
ajaxinho
In welke tijd leef jij? Laatste 2 wedstrijden heeft hij toch gespeeld.
1 0
stopperspil
Ajax heeft geen goede centrumspits maar is het te overwegen om Neres danwel Antony een keet in de spits te zetten?
0 0
Flipper33
Zou dan Antony als spits proberen snel goede techniek koppen weet ik niet of die dat goed kan maar wel een goed schot dan kan Tadic op links en Neres op rechts
0 0
DeWijsneus
Gewoon Tadic doen, lekker uitzakken en meevoetballen. De Braziliaanse toppers er omheen dartelen en onze backs er over heen denderen. Footporn.
2 0
ajaxinho
Neres is aanvaller, middenvelder en verdediger.

Zijn grootste kracht was van begin af aan al het meeverdedigen.
1 0
Sterspeler
En het feit dat die dat kan belopen.
Als je ziet wat voor snelheid die gozer heeft..
0 0
Ozymandias
Dus volgens AS zit er wel een gedachte achter lange passes die wel aankopen maar geen gedachte achter lange passes die niet aankopen? Dit is precies het soort gebruik van statistieken dat statistieken een slechte naam geeft. AS zou opzoek moeten naar een statisticus die ook voetballiefhebber is. Ik weet zeker dat ze iemand van OPTA (ofzo) kunnen vinden die in ruil voor wat reclame wedstrijden van Ajax op basis van advanced analytics voor ze wil analiseren.
3 -2
Benijax
Pffff. Zo is het glas altijd half leeg. Ik ben blij dat de AS medewerkers zoveel tijd en energie steken in deze voor Ajacieden belangrijkste site. Natuurlijk kan het altijd beter maar deze commentaren motiveren niet.
2 0
Ozymandias
AjaxShowtime is al een hele periode geen goed bedoelende fansite meer en ik meet ze aan dezelfde standaard als ik andere journalisten meet. Volgens mij is dat alleen maar een teken naar respect richting AS.
0 -2
4xEC1
En dan ook nog op zo'n beledigende, denigrerende toon ook: "Dit is precies het soort gebruik van statistieken dat statistieken een slechte naam geeft". Echt nergens voor nodig.
1 0
4xEC1
Waarom meldt je je niet aan bij Ajax dan? En dit is echt niet cynisch of sarcastisch bedoeld hé, ik meen het. Je hebt overal best veel verstand van, zonde als dat alleen maar hier op AS wordt getoond.
0 0
Ozymandias
"Je hebt overal best veel verstand van, zonde als dat alleen maar hier op AS wordt getoond."

Ik heb toch helemaal nooit geschreven dat ik verstand van analitics heb? Het feit dat ik daar nauwelijks verstand van heb is nou juist waarom ik wil dat AjaxShowtime de huidige ontwikkeling (waarin ze meer aandacht aan statistieken besteden) doorzet en steeds dieper op dit onderwerp induikt. Advanced analitics hebben nu al een behoorlijk grote invloed op de speelstijl van bepaalde clubs (zo is Guardiola de nadruk op lage teruggetrokken gaan zetten toen iemand bij Bayern hem aan de hand van analitics liet zien dat dit soort voorzetten vaker tot verwachte doelpunten worden omgezet). Alleen wordt er hier nog heel weinig over geschreven door voetbal journalisten (terwijl in de VS de sportmedia vol zit van experts in advanced analitics). Analitics zullen de manier waarop we naar voetbal en tactiek kijken geheel veranderen (dat heeft het namelijk in de andere sporten waarin het invloed kreeg ook gedaan). Het is voor AjaxShowtime een kans om 'ahead of the curve' te zijn door zich er nu al flink in te verdiepen.

Als internationaal recht of mensenrechten ooit van belang worden om voetbalwedstrijden te analiseren zal ik de eerste zijn om mijn deskundigheid aan AjaxShowtime aan te bieden.
1 -1
4xEC1
Je merkt wel op hoe de analyse níét moet. Dus aub niet zo vals bescheiden Ozymandias.
1 0
Ozymandias
Tja, als ik zie dat iemand zijn vinger eraf heeft gesneden kan ik constateren dan zijn vinger eraf ligt maar om die vinger weer vast te maken moet je toch echt niet bij mij maar een chirurg zijn. ;-)

Zien dat iets fout is zal vaak (bijna altijd) veel makkelijker zijn dan het zelf goed kunnen doen.
0 -1
4xEC1
Sorry hoor maar ten eerste: de vergelijking slaat nergens op; zelfs een kind van 4 ziet het als iemand z'n vinger eraf heeft gesneden en die heeft daar natuurlijk ook geen verstand van. En ten tweede: Je zegt dat je er geen verstand van hebt maar je beledigt de analyticus eigenlijk gewoon met je: "dit is precies het soort gebruik van statistieken dat statistieken een slechte naam geeft". Want ik vind dat als je ergens kritiek op hebt, vertel dan ook maar hoe het wèl moet. Lijkt een beetje op oppositie politica die (vooral tegen verkiezingstijd) wel kunnen vertellen wat er allemaal mis gaat maar zelf geen antwoorden hebben. Chapeau voor JesseTH, die reageert er nog netjes op, zoals het ook gewoon hoort.
0 0
Ozymandias
"En ten tweede: Je zegt dat je er geen verstand van hebt maar je beledigt de analyticus eigenlijk gewoon met je: "dit is precies het soort gebruik van statistieken dat statistieken een slechte naam geeft"."

Inderdaad, want je hebt geen verstand van analitics nodig te hebben om te begrijpen dat je op deze manier statistieken niet moet gebruiken.

"Want ik vind dat als je ergens kritiek op hebt, vertel dan ook maar hoe het wèl moet."

Volgens mij heb ik dat ook aangegeven. Er moet context aan de statistieken worden gegeven zodat de hypotese van JesseTH (die hij als conclusie bracht) ook daadwerkelijk tot een conclusie kan leiden.
0 -2
4xEC1
Je kan het allemaal wel heel mooi verwoorden Ozymandias, past ook wel bij iemand die, zoals ik al eerder liet weten, altijd het laatste woord MOET hebben. Ik hoop wel alleen dat je deze drang om alles beter te willen weten, dus niet alleen met dit onderwerp, ook nuttig gebruikt, of ooit hebt gebruikt, bijvoorbeeld op je werk. (Als ze daar al goed mee om kunnen/konden gaan) Want lijkt me zonde dat je dat alleen hier op AS tentoonstelt.
0 0
Ronaldinho020
Gaat er hier toch om dat de statistieken niet zonder context gepresenteerd worden, waarbij eerst wordt aangegeven dat de passes van Schuurs “lange ballen snel thuis” zijn en de wedstrijd daarop is het uitstekend.

Toelichting bij statistieken is van uiterst belang, dat geldt niet alleen voor het voetbal, maar alle cijfers die je presenteert.
0 0
JesseTH
Wat fijn dat je feedback hebt voor ons! De twaalf gegeven lange ballen uit bij FC Midtjylland leken toch vooral pogingen om de bal weg te krijgen, terwijl een lange bal ook een vallende lange bal op een sterke spits (Traoré of Tadic) kan zijn. De afstemming was gisteren wat beter en de paniek achterin wat minder, dus kwam er ook wat meer tijd om de bal te plaatsen waar de spelers wilden. Maar nogmaals: het meedenken wordt gewaardeerd, Ozy!
1 0
Ozymandias
"De twaalf gegeven lange ballen uit bij FC Midtjylland leken toch vooral pogingen om de bal weg te krijgen, terwijl een lange bal ook een vallende lange bal op een sterke spits (Traoré of Tadic) kan zijn."

Dat is precies het soort context wat je artikel kracht bij zou zetten. Als je aan de hand van de statistieken die je gebruikt de wedstrijd opnieuw zou bekijken en die context ook in statistieken zou verwoorden (bijvoorbeed: "4 van de 9 lange ballen die Schuurs gaf waren geen gerichte passes maar trappen om de bal weg te krijgen") zou dat ons als lezer een veel grotere inzage geven over wat deze statistieken ons daadwerkelijk kunnen vertellen over hetgene wat tijdens de wedstrijd plaatsvond.
4 0
ddavidd99021
Ozy heeft gelijk dat jullie een conclusie trekken uit deze statistieken die niet gefundeerd is. Hoewel het waar zou kunnen zijn 'dat er meer een gedachte achter zat' zou het net zo goed kunnen zijn dat zijn medespelers dit keer beter vrij liepen, of betere aannames hadden.

Het zou in mijn optiek dus beter zijn om het anders te verwoorden. Geen conclusie trekken maar gewoon de cijfers presenteren zoals ze zijn, met eventueel een paar voorbeelden (geen conclusises!) wat die statistieken zouden kunnen betekenen.
1 0
Ozymandias
Inderdaad, de "conclusie" is eigenlijk een "hypothese" aan de hand van statistieken waar vervolgens context op moet worden toegepast om te testen of die hypothese ook daadwerkelijk klopt. Ik ben trouwens blij dat AjaxShowtime steeds meer naar statistieken kijkt en kijk er naar uit hoe zich dit zal ontwikkelen aangezien ik verwacht dat 'advanced analytics' over twintig jaar bijna net zo belangrijk zijn in het voetbal als ze nu al zijn in vele andere sporten (dat is namelijk de logische ontwikkeling van hetgeen wat al plaats heeft gevonden).
2 0
JesseTH
Dank voor jullie reacties erop heren. We nemen het mee!
2 0
Ozymandias
Jij bedankt voor je stukken. Zoals ik schreef ben is een fan van deze ontwikkeling.
1 0