'Scheidsrechters die VAR negeren, worden bestraft met een week vrij'

BadembaBarrie, 24-11-2020 om 08:00, 4862 views, De Telegraaf |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Dat er op advies van de VAR dit Eredivisieseizoen regelmatig een verkeerde beslissing wordt genomen door de scheidsrechter, komt vanwege de enorme druk die er vanuit de KNVB op de arbiters wordt gelegd. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond dreigt namelijk hen die het advies van de VAR negeren, te straffen met een vrije speelronde.

Dit alles vertellen meerdere scheidsrechters, die uit angst voor represailles anoniem willen blijven, aan De Telegraaf'Hij (Van Egmond, red.) heeft liever een onterecht gegeven rode kaart, dan een gemiste overtreding die rood waard is', zo stelt één arbiter. 'Maar het meest bizarre is dat hij dreigt. Wie een advies van de VAR negeert, is de volgende speelronde vrij. Volgens hem heeft de VAR altijd gelijk.'

Volgens Bas Nijhuis, die wel met naam geciteerd wilde worden, ligt de situatie wel iets genuanceerder. Hoewel het volgens de Tukker klopt dat een genegeerd VAR advies kan resulteren in een vrij weekend, is dat alleen het geval als achteraf blijkt dat de VAR het bij het juiste eind had. Iets waar Nijhuis best begrip voor kan opbrengen. 'Als een spits twee opgelegde kansen mist, wordt hij ook gewisseld.'

Van Egmond ontkent

Dick van Egmond reageerde tegenover De Telegraaf verbaasd op de anonieme klachten van de scheidsrechters. De vork zit volgens hem heel anders in de steel dan zij doen geloven. 'Het FIFA-protocol is glashelder, zegt dat de eindverantwoordelijkheid bij de scheidsrechter ligt en dat protocol wordt door ons strikt toegepast', aldus de scheidsrechtersbaas.

Dat houdt dus in dat wanneer de VAR het bij het juiste eind heeft, maar genegeerd wordt door de scheidsrechter van dienst, de verantwoordelijkheid eveneens bij de scheidsrechter ligt, zo stelt Van Egmond. 'Al is de consequentie niet hard, maar afhankelijk van de grootte van de fout én de gevolgen die deze voor het wedstrijdverloop heeft.'

Denk jij dat Ajax met 3-0 wint van FC Midtjylland? Zet in en krijg 8,10 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Amsterdam1900
Volgens mij hebben die scheidreschters het niet zo goed begrepen, die zijn niet zo pienter.
0 0
ajaxxcied4life
Het Zeister politburo in full farce. Force bedoel ik.
0 0
Redrum
Het hele concept van de VAR is ongelofelijk simpel en zou moeten helpen de sport eerlijker te maken. In de praktijk wordt het echter uitgevoerd door totale idioten die zelfs nadat ze de beelden rustig vanuit meerdere camerahoeken kunnen bekijken nog steeds niet in staat zijn de juiste conclusie te trekken. Ja, hou er dan maar gewoon mee op.
6 0
Lazell
Ze weten het gewoon niet, daarom ook die soms discussie van "je kan hem geven of niet". Daar begint het al. Een VAR-beslissing van dezelfde situatie moet in 100% van de gevallen resulteren in dezelfde uitkomst.

De regels zijn ook heel complex en veranderen per jaar en soms zelfs gedurende het jaar. Daarentegen wordt er niet streng getoetst op spelregelkennis. Dan is het logisch dat na een tijdje de scheidsrechters het ook niet meer 100% zeker weten.
1 0
fanforeffer
En partijdige scheidsen zoals Bas ? of van Boekel ?
2 0
Kingoffdatoilet
VAR is een mislukt project. Afschaffen. Als een scheidsrechtersbaas door middel van dreigen een wedstrijd weet te verpesten dan mag die ook de laan uit. Er wordt nu rood gegeven voor dingen waar je nog geen eens een gele kaart voor hoeft te geven. De meeste acties zijn af te handelen met een vrije trap. Voetbal is een spel met fysiek contact en de VAR verkloot dat aspect. Het is geen hockey of basketbal waar fysiek contact in principe niet de bedoeling is.
1 0
Lazell
Het idee is goed, de uitvoering ronduit kut. Niet alles direct afschaffen als iets niet werkt, maar stroomlijnen.
0 0
Adam24
Ik zie dit echt andersom hoor, heel veel scheidsrechters voelen zich 'groter' dan de VAR en zijn heel erg bezig met een ego-plekje te veroveren. De VAR is ervoor dat als de scheidsrechter iets niet ziet dat zij dan kunnen ingrijpen. Dat de scheidsrechter dat dan weer moet beoordelen door even naar zijn schermpje te gaan, vind ik het toppunt van belachelijkheid. Ze gaan er vaak ook met heel veel chagrijn naartoe (alhoewel dit al iets aan het verschuiven is), bij voorbaat al gekrenkt in hun trots en moeten dan publiekelijk hun eigen optreden gaan beoordelen. Naast het feit dat ik mij altijd afvraag wat de scheidsrechter weet, wat het VAR team niet weet?
De scheidsrechter wordt steeds meer een assistent (in mijn ogen terecht) en dat vinden de scheidsrechters niet leuk. Of de manier van omgang van Van Egmond met het korps niet goed is kan ik niet zo goed beoordelen. Het is De Telegraaf, die kunnen prima een geschorste scheidsrechter hebben gebeld om even zijn verhaal te doen.
1 0
trainerdv
Bij Kuipers en Guzubuyuk zie je toch wel vaak een mooie wisselwerking met de VAR. Het is niet zozeer die ego als wel oprecht er een mooie en snelle wedstrijd van willen maken. Nu het zo vaak stil ligt, is het er voor iedereen vooralsnog niet leuker op geworden. En of het nu eerlijker is, is ook maar de vraag.
2 -1
MK77
Wat betreft dat stilleggen, dat is toch wel echt flink verbeterd sinds de eerste wedstrijden?
0 0
Adam24
Zeker, er zijn absoluut scheidsrechters die er beter mee omgaan dan andere scheidsrechters. Kuipers is wat mij betreft ook een beetje bijgedraaid, die was in het begin heel erg op zijn pik getrapt als er werd ingegrepen. Ik hoorde net toevallig Pol van Boekel zeggen: "je wordt naar de kant gehaald met het idee dat je een grote fout hebt gemaakt". Het lijkt echt een beetje VAR tegen de scheids ipv scheidsrechtersteam die samen het beste ervan proberen te maken.
0 -1
Joseph
Die VAR moet gewoon op aanvraag vanaf het veld, zoals dat in alle sporten gebeurt. Heb je ook geen last van dit soort gezeik. Het is namelijk totaal geen probleem als er iets gemist wordt dat niemand gezien heeft.
4 0
mgtow
Zeister amateur-dictatoren.
0 0
Clarence
Die laatste opmerking is dus wel degelijk een dreigement. Negeren of overrulen van de VAR leidt tot een consequentie, hoewel die 'niet hard' is. Enge praktijken van een enge man.
3 0
Ajacied33
Precies mijn gedachte ook ja. Hij zegt het niet net veel woorden, maar tussen de regels door lees je gewoon dat je bij een fout geschorst wordt. Dan hebben die anonieme scheidsrechters dus gewoon gelijk. Aparte en bizarre praktijken dit..
1 0