Jansma over Eredivisie met zestien clubs: 'Wordt aan gewerkt'

JesseTH, 22-11-2020 om 23:40, 5045 views, NOS |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Kees Jansma weet dat er op de achtergrond nog altijd wordt gedacht aan een Eredivisie bestaand uit zestien clubs. Het moet het niveau van het Nederlands betaald voetbal verhogen en het uitsluiten van de beloftenteams kan daar een onderdeel van gaan zijn.

'Ajax - Heracles was een parodie op een voetbalwedstrijd. Het is sneu voor betrokkenen en daar moeten we van af', aldus Jansma bij Studio Voetbal. 'Ajax speelt met de vingers in de neus. Ze speelden niet eens goed en konden nog met 8-0 winnen. Dat kan niet. Hier en daar is het verschil veel te groot, dus de competitie moet kleiner. Het moeten zestien clubs worden. Die overtuiging moet er zijn bij de clubs. Daar wordt aan gewerkt.'

'Vijftien van de achttien clubs moeten het daarmee eens zijn. Dat is tot dusver onhaalbaar, want het is een kippenhok als het over dat soort beslissingen gaat', zo vervolgt Jansma, die wel hoop heeft. 'Er lijken openingen te zijn. Ajax en PSV verdienen zo veel geld met Europees voetbal dat ze bereid zijn om behoorlijk af te tikken aan de clubs die moeten afvloeien naar de eerste divisie.'

Pierre van Hooijdonk kan zich behoorlijk vinden in de genoemde plannen. 'Ik ben het eens met zestien clubs in de Eredivisie en zestien in de Keuken Kampioen Divisie. De Jong-teams moeten naar de tweede divisie. De spelers die bij een Jong-team zitten, moeten naar een Keuken Kampioen Divisie- of een Eredivisie-club, zoals het altijd is geweest. Daardoor wordt het niveau automatisch wat hoger.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Vak M
Lost helemaal niets op. Aansluiten bij die Europese Super League niet blijven hangen in Nederland. Dan zullen de beste Nederlanders bij Ajax voetballen en doen we voor altijd mee
0 0
ST
Beneliga lijkt me wel wat. 16 clubs voor eredivisie slaat nergens op. Kan je ook een Europese plaats schelen. Daarnaast moet Jong Ajax zeker in de eerste divisie blijven want dan heeft echt toegevoegde waarde. In een tweede divisie wordt jong Ajax alsnog elk seizoen kampioen.
0 0
cantharel
Flauwe kul want er blijven altijd zwakke en sterke teams bestaan.Anders een competitie met 8 teams , misschien is dat wat.
1 0
afcas
Welke land uit de top 5 heeft minder dan 18 ploegen in de competitie?
0 0
AlexIbarra
2017-18: Heracles-Ajax: 2-1
2018-19: Ajax-Heracles: 1-1, Heracles-Ajax: 1-0
2019-20: Heracles-Ajax: 1-0

We laten dus bijna elk jaar punten liggen tegen Heracles, zelfs 5 punten in ons jubeljaar.
Zo heeft elke topclub wel wat tegenstanders van minder niveau die het ze moeilijk maken.
Wat is de uitdaging van minder wedstrijden spelen?
En stel dat het televisiegeld gelijk blijft (ondanks 4 wedstrijden minder), is Emmen dan met 11% meer geld dan een veel betere ploeg?

De tegenstand wordt alleen groter met een playoff systeem, waardoor er meer wedstrijden tussen de top-4 teams zijn. Maar ik heb liever een competitie van een heel seizoen.
Feyenoord zwijnde tegen nummer 17 Emmen en had het lastig tegen nummer 18 Fortuna, AZ verspeelde punten tegen VVV, Fortuna en Den Haag.

Af en toe komen de zwakkere broeders inderdaad heel zwak voor de dag (heb ik gisteren nog ff over lopen zeiken hier, na de slechte eerste helft van Twente). Maar soms groeien ze in zo'n wedstrijd en doen ze het ineens verrassend goed. Beter dan geen wedstrijd.

Jong teams uitsluiten is ook weer zo'n rare Feyenerd-opmerking.. Jong teams moeten gewoon door kunnen promoveren, tenzij ze daardoor in dezelfde competitie komen als het eerste.
3 0
Hollister
Je merkt aan zoveel zaken dat Ajax de rest ontstijgt.. PSV die dit jaar een alles of niets poging doet met enorme investeringen om maar een CL plek te bemachtigen om aan te kunnen sluiten, Feyenoord idem met FC en die nieuwe investeerders. De laatste stuiptrekkingen van die overige zgn topclubs... ? Op FR 12 zijn ze ervan overtuigd dat Ajax voorbij gestreefd kan worden..... vergeten nog wel een paar zaken.. FC is pas op zijn vroegst 2024/2025 gereed... en die buitenlandse investeerders gaan heus niet in 1 transferperiode even voor 60 a 70 miljoen aan spelers kopen wat de supporters nl wel verwachten. Ze gaan dit Corona jaar al hun reserves verspelen door een dikke min. De restwaarde van veel spelers (huurspelers, oude spelers) is vrijwel nihil. De paar talenten gaan never nooit niet weg voor de bedragen die ze ervoor willen ontvangen en er zit totaal geen enkel talent aan te komen door wegvallen van Jong Feyenoord.
PSV dit jaar geen CL groepsfase is ook vrijwel kansloos voor kampioenschappen in de komende jaren
1 0
Hollister
16 clubs prima, maar die gekke Van Hooydonk moet ff zijn mond houden.. Jong teams uit de KKD... daar moet Ajax al helemaal nooit mee akkoord gaan.. dat is nog belangrijker dan die 16 clubs
2 -1
goajaxgo
Gewoon BeNe-liga met minstens evenveel wedstrijden. In Italie of Spanje hoor je nooit iets over de competitie kleiner maken.
0 0
Elayais
Wat een onzin over die jong ploegen. Het is volgens mij in de afgelopen jaren gebleken dat talenten van Ajax veel beter af zijn met de jong ploeg in de eerste divisie dan de situatie zoals het hiervoor was.

Lijkt mij dat het, bijvoorbeeld, voor Frenkie de Jong niet goed was geweest. Die jongen komt nieuw over van Willem II, die wil je dan laten ontwikkelen in het Ajax spel, niet bij NAC Breda en de daadwerkelijke parodie op voetbal die daar gespeeld wordt. Daar wordt die jongen niet beter van en Ajax ook niet.

Dus ga je de jong ploegen er weer uit gooien zit van Hooijdonk een aantal jaar later te klagen dat er geen goede Nederlandse talenten meer doorkomen en het NL elftal zo afzakt...

Ik zeg niet dat het niet kan, grote talenten die doorbreken zonder jong ploeg in de KKD, maar het is voor opleidingsploegen wel een meerdere geweest de afgelopen jaren en dat zou je dan weer ongedaan maken. Denk dat het Gravenberch dan een paar jaar ouder is voordat hij die basisplaats pakt.
1 0
Hollister
Juist, Jong Ajax in KKD moet sowieso voorwaarde 1 blijven ... de rest kan besproken worden, 16 teams, nieuwe opzet competitie of Beneliga
0 0
BlueDuke
Maak er dan een beneliga van en een nederlandse eerste divisie met jong ploegen. Dan gaat niveau omhoog. Kan je gelijk 9 slechste eerste divisie ploegen naar tweede divisie zetten en rechter rijtje speels in eerste divisie. Jong ploegen krijgen het lastig en zullen dan wel soms degraderen. Prima, met goede lichtingen en wat tijd promoveren ze weer en gaat niveau omhoog. Dan speelt ajax tegen brugge en jong tegen heracles.
0 0
Dubbelvla
Als Ajax-Heracles en parodie was, wat was Frankrijk-Duitsland dan? En welke conclusies kunnen daaruit getrokken worden?
1 0
Hollister
je bedoeld zeker Spanje Duitsland?
1 0
Babayaka
Allemaal leuk en aardig, maar waarom moeten ajax en psv aftikken?
Knvb bepaalt de competititie, dus lijkt me een simpel verhaal.
Per 2025 spelen we nog met 16 clubs, Als ze dat tenminste zo graag willen. Mij persoonlijk lijkt het geen moer te helpen, want dan zou scotland een bere sterke competitie moeten hebben.
4 -1
Jayq
De KNVB bepaald dat helemaal niet.
De ECV bepaald hoe de Eredivisie eruit zit. En daarin heeft iedere club een stem.

Als de ECV niet instemt met de verkleining veranderd de Eredivisie niet. Wat dan eventueel zou kunnen, is dat een aantal clubs (oa Ajax) uit de ECV stapt en (misschien samen met de KNVB) een nieuwe competitie opricht van 16 teams (en dan gaat lobbyen bij de overige clubs om mee te gaan in dat nieuwe plan, totdat je 16 clubs hebt)
0 0
Naoro
Al die jaren toen Ajax aan het kwakkelen was aangehoord hoe de competitie aan het nivelleren was en hoe slecht het was dat er niet meer een echte topclub is en dat iedereen maar tegen iedereen kon winnen... Nu is er wel weer een echte topclub is is het ook weer slecht
3 0
Meerkoet
Wat een onzin.
Alsof de Heracles' van deze wereld beter gaan spelen als er 2 minder meedoen.
Ajax ontgroeit de rest.
HET grote probleem is dat er in Nederland gewoon te jonge selecties zijn.
Clubs die onderaan bengelen hebben nog relatief jonge selecties.
Daar ga je nooit een oorlog mee winnen.
3 0
Willem410
Dat weet ik niet, Twente heeft ook een jonge selectie en daar kijk ik met plezier naar.
Volgens mij is juist het probleem de Bugeldijks, Immers, Kramers van deze wereld.
Spelers zonder enige vorm van kwaliteit, vinden altijd weer een plekje in de eredivisie maar zijn zo verschrikkelijk slecht.
2 0
nuff-said
Ik denk het beste is een competitie opzet te doen van wisselspelers/jong van de top 10 van elke seizoen. Zo spelen je wisselspelers tenminste en krijgen zij het speelritme en dan is et gewoon opkomende jeugd en 2de garnituur samen en heb je een sterk competitie, daarbij maak je de eerste team sterker omdat de 2de garnituur en jeugd sterker worden en daarmee in hun nek hijgen. Wordt je automatisch beter van zoals dat met ajax, psv en az het geval is. Moet je alleen voor zorgen dat je een 2de team bij elkaar kan sprokkelen met 2de garnituur en jeugd. Dan kunnen die kkd teams niet meer zeuren om competitievervalsing
0 0
ajaxxcied4life
Van Hooijdonk preekt voor eigen parochie en hoopt dat als je de Jong Teams uit de competitie haalt dat Feyenoord weer kan aanhaken. Het is zo doorzichtig allemaal. De Jong, van de Beek, Gravenberch, Brobbey en nu Ünüvar worden betere spelers in de KKD en het niveau van die competitie gaat juist omhoog met de Jong Teams.
6 0
milan-jantje
Zo is dat maar van Hooijdonk kan het dus ook slecht toe geven dat Feyenoord volledig de plank mis geslagen heeft door niet mee te gaan met het ontstaan van jong teams in de kkd.
5 0
Kingoffdatoilet
Ik denk dat dit op de lange termijn het niveau van de competities misschien dichter bij elkaar brengt. Dit zal dan ten koste gaan van het niveau van de competitie internationaal gezien. Dit betekent dat het niveau van AZ, Ajax, PSV en Feyenoord omlaag zal gaan. (Al kan het niveau van Feyenoord haast niet lager).

Als je de kwaliteit van de gehele competitie wil verhogen moet je het gewoon zijn natuurlijke beloop laten gaan. Feyenoord, AZ, Vitesse en PSV proberen aan te haken bij Ajax. Deze clubs groeien noodgedwongen omdat Ajax groeit. De gehele eredivisie wordt daardoor aantrekkelijker. Hierdoor groeit de eredivisie in zijn geheel mee. Hoe elke club dan met de rest meegroeit ligt dan ook aan het eigen beleid natuurlijk. Je ziet dat een RKC, Twente, Sparta en Emmen met minimale middelen en een goed beleid toch heel goed voetbal op de mat leggen, leuke spelers halen en ook de strijd aan kunnen gaan met grotere clubs.

Dat Ajax veel beter is dan de rest daar moet je niet wat aan willen doen. Dat doe je wel door de jong ploegen uit de kk divisie te halen. De spelers die hier vandaan komen zijn klaar voor Ajax 1 of een van de Nederlandse eredivisie ploegen. Laat de eredivisie ploegen maar lekker zelf een goed beleid volgen en zich ontwikkelen. Ik zie dat de laatste jaren steeds vaker goed gaan. Kijk naar een Willem 2. Dit seizoen een dipje maar dat is een team vol met geweldige spelers. Er zijn natuurlijk ook voorbeelden waar het gigantisch misgaat. Een ADO bijvoorbeeld. Maar dat is dan een gevolg van jarenlang wanbeleid.

De eredivisie groeit momenteel. Met dank aan de groei van Ajax. Stop de pogingen om de groei van Ajax te remmen en daarmee de hele groei van de eredivisie. Of denken ze in Eindhoven serieus dat Gotze naar PSV was gekomen als Ajax niet gepresteerd zou hebben in de CL? Dat zou een compleet belachelijke gedachtegang zijn.
2 0
koppensneller
Eerst klagen dat we een competitie hebben die internationaal ( Europees) niets voorstelt en als Ajax die ban probeert te breken dmv investeren in de selectie massaal klagen dat het krachtsverschil te groot is. Snap het zo langzamerhand niet meer.
4 0
AFCA-B93
Ik denk dat Ajax meer heeft aan een Jong team in de KKD dan aan een Eredivisie met 16 teams
4 0
Ajaxxxisdebeste
Zou kut zijn voor jong Ajax dus niet doen
4 0
JariJari
Heracles staat een stuk hoger dan plek 17, 18 dus hoe lost dit het probleem op?

Enige oplossing is dat Ajax promoveert naar een echte competitie.
4 0
Huntelaar020
Volgens mij zijn (de meeste) jong teams ervoor om talenten op te groeien naar Europees niveau om de punten te verzamelen later.
Hoe kan je in godsnaam vanuit de 2e divisie nou klaar gestoomd worden voor het 2e werk.
4 0