Hoe Ajax Antony laat integreren in Nederland

GinoHaverkamp, 21-11-2020 om 09:25, 9694 views, Algemeen Dagblad |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Bij Ajax wordt er serieus werk van gemaakt om spelers uit Zuid-Amerika zich snel thuis te laten voelen in Amsterdam. In het verleden ging dat niet altijd even goed en dus wordt daar de laatste jaren veel aan gedaan, zo legt oud-teammanager David Endt uit aan het Algemeen Dagblad.

Zuid-Amerikanen die nieuw zijn in Europa hebben baat bij een veilige omgeving, zo vertelt Endt. 'In Brazilië noemen ze dat saudade', zegt hij. 'Saudade is de door de ziel snijdende pijn van het verlangen naar de eigen omgeving. Dat moet je niet onderschatten. Ik heb vaak gedacht: wat als ik alleen in Afrika zou belanden?' Als teammanager had hij met onder meer Maxwell en Marcio Santos te maken, Zuid-Amerikaanse voetballers die nieuw waren in Europa. 'Als je investeert om het talent rendabel te maken, moet je ook zorgen dat je de best mogelijke voorwaarden schept om ze goed te laten gedijen.'

Bij Ajax zorgen spelersbegeleider Herman Pinkster, die Spaans spreekt, en teammanager Jan Siemerink ervoor dat spelers uit Zuid-Amerika zich op hun gemak voelen gedurende hun eerste maanden in Nederland. Zo was Pinkster al met Antony bezig, terwijl de transfer naar Ajax nog niet eens rond was. Hij zocht contact met zijn zaakwaarnemer en ging al op onderzoek uit naar een geschikte woning voor de Braziliaan, terwijl Ajax-conditietrainer Alessandro Schoenmaker, die Portugees spreekt, de aanvaller al bijpraatte over wat hij kon verwachten van zijn eerste weken bij de club.

'Antony wordt wegwijs gemaakt'

Ook de aanwezigheid van landgenoot David Neres helpt Antony makkelijker te acclimatiseren in Nederland, zo weet Endt. 'Ze eten en hebben het gezellig samen. Antony wordt wegwijs gemaakt en zijn integratie krijgt een natuurlijker verloop. Als ze dan ook nog goed spelen, zingt het rond in die landen en wordt de drempel voor een transfer naar Ajax lager', legt hij uit. 

De aanpak van Ajax verschilt met hoe er aan het begin van de eeuw omgegaan werd met nieuwe Ajacieden uit Zuid-Amerika. Ter vergelijking haalt Endt Louis van Gaal aan, die zijn teambesprekingen in het Nederlands deed en verwachtte dat de spelers Nederlandse lessen zouden volgen. 'Hij wilde dat iedereen begreep wat hij zei, maar Nikos Machlas wilde niet en Anthony Obodai kon het niet. Jari Litmanen sprak het in vijf maanden. Als je er een verplichting van maakt, schiet je je doel voorbij.'

'Hij wierp zich op als de vader'

Zuid-Amerikanen hadden een op maat gepaste integratie nodig, zo vervolgt Endt. Zijn latere echtgenote Priscilla Janssens werd bij de groep gehaald, omdat zij Portugees kon. Die taal wordt gesproken in Brazilië. 'Zij sprak Portugees en organiseerde van alles. Bij Wamberto thuis bijvoorbeeld. Hij wierp zich op als vader en had vaak ook de auto vol. Dolle pret. Zo ontstond een bepaalde gezelligheid en herkenbaarheid tussen de culturen.' 

Dat bleek de opmaat naar de huidige aanpak van Ajax, die volgens Pinkster toe te wijzen is aan het feit dat een aantal directieleden vroeger zelf op topniveau voetbalden. Als voorbeeld haalt hij de band tussen Edwin van der Sar en André Onana aan. Volgens Pinkster zorgt zijn ervaring als profvoetballer ervoor dat er nu zoveel aandacht wordt gegeven aan het wel en wee van spelers.

Denk jij dat Ajax met 3-0 wint van Heracles Almelo? Zet in en krijg 7,55 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
RN
Verdomme, geen blessure aub
0 0
ajaxxcied4life
Koude club dat Ajax.
2 0
Laurel
Daar heb ik mij al tig jaren zo over verbaasd, dat er gewoonweg geen 24/7 professionele begeleiding was voor nieuwe aankopen. Stop ze in een lege flat in Diemen met een Playstation en we zien wel. Jeugdspelers komen in gastgezinnen maar een aankoop van miljoenen zoekt het maar uit.

Ik heb ooit Julien Escude een middag door de stad geloodst, had maar een taxi gepakt naar het centrum en kwam niet veel verder. Die stond 'verdwaald' op het Rokin en was dolgelukkig dat hij even met iemand contact had en hem vertelde waar musea waren en andere plekken waar hij interesse in had. Dat was dan nog een intelligente mid 20 jongen uit Frankrijk en ging het enkel nog maar over wat aanspraak en vertier.

Moet je je voorstellen als je 19-20 bent, even wat minder 'wereldwijs' bent en uit een heel sociale cultuur komt en afhankelijk van een makelaar. Daar zet je toch een paar kundige vrijwilligers op (genoeg fans die een paar uur voor de club willen klussen) of wat mensen voor een goed salaris per jaar. Maar daar hebben we uiteindelijk blijkbaar een keeper, een rechtsbuiten en een tennisser voor nodig gehad om dat ook te bedenken. Gelukkig maar...
4 0
ajaxxcied4life
Ik schrik van dit verhaal Laurel. Dat klinkt allemaal niet best.
1 0
Koekepeer
Saudade is niet per sé het verlangen naar een omgeving, maar meestal het ervaren van gemis van een geliefde.
2 0
Saanchez
Waarbij een geliefde in dit geval ook hun thuisland kan zijn?
0 0
Amster
Sinds Endt weg is, is het inderdaad een stuk vooruit gegaan qua spelers begeleiding.
3 -3
Babangida83
Endt is vooral altijd heel gefocused op zichzelf promoten. Vind het harstikke mooi om te praten. Voor de rest dan praten ongeschikt. Doet verder helemaal niks, behalve voetbal kijken.
3 -2
Han57
Jammer dat je dat zo neerpent. Ken jij David en weet je wat hij voor de club heeft gedaan?
4 -1