Endt kijkt terug: 'Zlatan zei: dan hak ik zijn hoofd eraf'

JesseTH, 19-11-2020 om 10:25, 4649 views, Ajax |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

David Endt weet als voormalig teammanager nog maar al te goed hoe er bij Ajax onrust ontstond tussen Zlatan Ibrahimovic en enkele talenten uit de eigen jeugdopleiding. De Nederlandse talenten straalden bravoure uit en dat maakte iets los bij de Zweed.

'Er was nog een jonge groep spelers (bestaand uit spelers als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder, red.) en hij ergerde zich aan hen, zo vertelt Endt in de Ajax Podcast. 'Het waren jonge spelers die uit de jeugdopleiding de kleedkamer inkwamen en ze hadden een grote mond. Hij raakte geïrriteerd en zei: die kleine jongens weten niet waar het leven om draait. Hij was negentien, maar dacht al zo. Hij raakte geïrriteerd en er een groeide afstand tussen hen. Hij liet in de kleedkamer ook zien dat ze niet met hem moesten spelen.'

In 2004 volgde een conflict, toen Ibrahimovic teamgenoot Van der Vaart blesseerde tijdens een interland tussen Zweden en Nederland. Eenmaal terug in Amsterdam organiseerde de teamleiding een gesprek. 'Zlatan zat een beetje los van de groep. Het was een situatie die je kon beschrijven als: Zlatan tegen de rest van de wereld. Er hing een groot negatief sentiment rond hem, welke werd gestimuleerd door de pers', zo vertelt Endt. 'Iedereen leek de kant van Rafael te kiezen. Op een gegeven moment stelde ik de vraag aan Wesley en hij zei: Zlatan heeft een punt, hij is een goede gozer. Wesley herkende de echte leiderschap van de grote man van de straat.'

Niet alleen de jonge Nederlanders, maar ook Ibrahimovic zelf kwam aan het woord. 'Zlatan had het laatste woord en stond op. Hij zei: als hij ooit nog zo over mij spreekt zonder het direct tegen mij te zeggen, dan hak ik zijn hoofd eraf. Er ontstond een grote stilte. Iedereen was onder de indruk. Hij gebruikte grote woorden, maar is ook nog instaat het te doen.'

De gouden Zlatan

Al met al kijkt Endt met een bijzonder gevoel naar waar de Zweed nu staat. 'Als je ziet hoe Zlatan zich heeft ontwikkeld, maakt het je trots. Niet als persoon, maar als een organisatie als Ajax. Je hielp hem zijn carrière op te bouwen. Het was een belangrijke stap om als een jonge speler uit Zweden de stap naar Ajax te maken en het tegen de wereld op te nemen. Als man van de club ben ik trots dat hij met ons was en wij hem hielpen stappen te maken om de gouden Zlatan te worden.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
echteajacied
Had dit haantjesgedrag niet ook iets te maken met Sylvie Meis?!
1 0
Rubenafca020
Klopt. Meis was reeds uit elkaar getrokken door Chivu en Zlatan. Maar die hadden er verder geen zin in. Van der Vaart is er toen wel ingestonken en gebruikt als springplank voor eigen succes.
0 0
Spectre
Klopt, kan me heugen dat het verhaal was dat Zlatan maar wat graag vertelde in de spelersgroep dat hij sylvie gedaan had
0 0
Jan Doedel
Een natuurtalent als Zlatan had het echt niet gered zonder de nobody Endt. Ijdele mafkees is het!
0 -4
afcas
Waar zegt endt dat hij verantwoordelijk is voor de carrière die zlatan heeft gehad?
0 0
Aianteia
Dat laatste stukje had niet gehoeven, totaal misplaatste trots als je het mij vraagt. Zlatan heeft het allemaal zelf gedaan.

Raar verhaal trouwens, dat Van der Vaart één van die spelers zou zijn waar Zlatan zich aan ergerde, toen ze net uit de jeugdopleiding kwamen. Volgens mij zat hij namelijk al meer dan een jaar bij de selectie toen Zlatan naar Ajax kwam.
0 -1
Ajax27
Ze hebben ruzie gekregen, dat weet iedereen. Maar hoe het in dit artikel staat slaat helemaal nergens op. Van der Vaart had er toen al een volledig seizoen op zitten. Sneijder kwam een seizoen later. En die 2 konden het beiden wel erg goed met elkaar vinden. Van der Vaart was natuurlijk het absolute toptalent. Hij werd op 20 jarige leeftijd na 2 seizoen Ajax internationaal enorm erkend, verdiende in 2003 terecht de 1e keer de prijs als Golden Boy, iedereen wilde hem hebben.

Van der Vaart had altijd een grote mond, Sneijder ook, zo jong als ie al was... beiden waren opgeleid door Ajax, kinderen van de club. Die hebben altijd bij alles en iedereen 2 streepjes voor gehad.

Zlatan is Zlatan... we hebben allemaal gezien hoe hij zich de laatste jaren verwierf tot God. En hij maakt het ook nog (bijna) overal waar. Die absolute overtuiging... die had ie toen ie jong was natuurlijk ook al. Alleen toen was het nog een ruwe diamant. En ja dat soort persoonlijkheden op zo'n jonge leeftijd bij elkaar... tjah dat botst gewoon. Haantjesgedrag... helemaal niet erg, hoort bij de leeftijd.
1 0
Duggoutdennis
Wanneer David het op zichzelf had betrokken was het inderdaad misplaatst geweest. Echter denk ik veel clubs (en trainers) wel degelijk veel invloed hebben op de carrière van spelers, helemaal wanneer ze nog jong zijn. Dit vormt toch vaak een deel van de persoon maar ook zeker deels de technische en tactische aspecten.
Ik weet niet of jij zelf (op niveau) gevoetbald hebt? Maar bij bepaalde trainers weet ik zeker dat zij mij beter maakten. En trainers zijn natuurlijk weer onderdeel van de club.
1 0