'UEFA-premies spelen nog te grote rol in krachtsverhoudingen'

BartVeenstra, 27-10-2020 om 10:50, 3010 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

De UEFA-premies spelen nog een te grote rol in de krachtsverhoudingen tussen enerzijds Ajax en anderzijds PSV, Feyenoord en AZ. Dat schrijft Voetbal International dinsdagochtend in een uitgebreide uiteenzetting over de jaarcijfers van de clubs uit de top vier van Nederland.

Uit de omzetcijfers van de vier topclubs blijkt dat Ajax qua verdiensten is weggelopen bij de concurrentie. Zo is de omzet van Ajax over het seizoen 2019/2020 met 162,3 miljoen euro veel groter dan die van Feyenoord (73,4 miljoen euro), PSV (71,5 miljoen euro) en AZ (30,8 miljoen euro). 'Is Ajax dan op weg naar een monopolie? Dat is nog voorbarig. Als we kijken hoe de verschillen tot stand komen, dan blijkt dat de UEFA-premies een nogal grote rol spelen', schrijft Voetbal International.

Zodoende wordt het pas écht interessant om te zien hoe de zaken ervoor staan als de Europese inkomsten worden weggedacht. De opbrengsten uit mediarechten in Nederland zijn, zeker in vergelijking met de toplanden, beperkt, terwijl met de seizoenkaartenverkoop geen grote verschillen gemaakt kunnen worden. Hoe kan het wel? Met commerciële inkomsten, zoals partnerships en de verhuur van skyboxen en zakelijke plaatsen in het stadion. Met Ziggo en Adida heeft Ajax de zwaarste commerciële portefeuille, schrijft Voetbal International. Bovendien is de internationale strategie - de samenwerkingen in Japan, China, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten - van Ajax bekend.

'Intussen heeft Ajax in dit opzicht een flinke voorsprong (ruim twintig miljoen euro) opgebouwd op PSV en Feyenoord. Overigens werken ook in deze cijfers de Champions League-effecten door, want vaak zijn er met sponsors bonusafspraken bij goede sportieve prestaties. Meer wedstrijden leiden bovendien tot extra verdiensten uit de verhuur van skyboxen', schrijf het medium, dat weet dat Ajax ook op het gebied van merchandising flinke verschillen maakt ten opzichte van de concurrentie. 'De omzet liep iets terug, naar negentien miljoen euro, maar dat is nog altijd dubbel zoveel als Feyenoord en vier keer zoveel als PSV. PSV is de meest succesvolle club van deze eeuw, maar het kleinere achterland en fanlegioen vertaalt zich naar de cijfers. De Eindhovenaren halen slechts een kwart van de merchandise-omzet die Ajax genereert.'

Zodoende is Ajax ook zonder de Europese inkomsten een klasse apart, al zijn de verhoudingen wel van een iets andere orde. 'Ten opzichte van Feyenoord is de Nederlandse omzet 68 procent hoger in plaats van de 121 procent die wordt gehaald mét UEFA-geld. Ten opzichte van PSV is het verschil 76 om 127 procent. Dat neemt niet weg dat de koers van Ajax zich steeds nadrukkelijker vertaalt in de cijfers, want de verschillen in nationale omzet zijn groter dan in het seizoen 2018/19. De kloof groeit.'

Tegenover de inkomsten staan ook de hogere uitgaven bij Ajax. Zo zijn de salarissen in Amsterdam veel hoger dan bij de rest. Ajax betaalde 92,4 miljoen euro aan salarissen, terwijl de salarissen bij PSV (47,1 miljoen euro), Feyenoord (38,8 miljoen euro) en AZ (21,5 miljoen euro) een stuk lager zijn. In totaal waren de uitgaven bij Ajax (transferuitgaven tellen niet mee) 165,4 miljoen euro, terwijl die bij PSV (87,6 miljoen euro), Feyenoord (72,9 miljoen euro) en AZ (38,6 miljoen euro) beduidend lager zijn. Het resultaat vergoedingssommen (balans op de trnasfermarkt) is bij Ajax veruit het hoogst. Bij Ajax is dit resultaat +31,9 miljoen euro, terwijl die bij PSV +22 miljoen euro is. Bij Feyenoord (+8,8 miljoen euro) en AZ (+6,8 miljoen euro) zijn de cijfers lager.

Conclusie Voetbal International

Voetbal International concludeert dat Ajax de laatste twee jaar een Bayern-achtige overmacht heeft bewerkstelligd, al is het nog broos. 'De UEFA-premies spelen nog een te grote rol in de krachtsverhoudingen. Wanneer het een keer verkeerd valt voor de Amsterdammers en de concurrentie gaat de Champions League in, dan is de voorsprong ook zo weer weg en kijken ze zelf tegen een enorm begrotingstekort aan.'

Zodoende wordt de titelrace tussen Ajax en PSV dit seizoen extra spannend, zo besluit Voetbal International. 'Beide clubs speculeren op deelname aan de Champions League. Bij het missen van de Champions League zal teruggeschakeld moeten worden, want operationele tekorten van vijftien tot dertig miljoen zijn geen jaren achtereen vol te houden. Zeker niet nu de transfermarkt door de langdurige coronacrisis een tikje zal krijgen.'

Denk jij dat Ajax met 1-2 wint op bezoek bij Atalanta Bergamo? Zet in en krijg 12,25 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Juichtoon
En die CL gelden komen door betere prestaties van Ajax. Eerst presteren dan geld. Beetje raar dat VI dan weer komt met dat PSV de meest succesvolle is van deze eeuw. Kennelijk niet VI.
(sowieso is een kalendergrens trekken bijzonder arbitrair).
Zo is PSV de laatste 12 jaar maar 3 x kampioen geworden en Ajax 6 x (met vorig seizoen meegeteld). En leg je de grens bij 1994 is Ajax ook vaker kampioen geworden dan PSV.
1 0
Hollister
Het gaat hierbij om kampioenschappen vanaf 2000 tot nu.... niets meer en minder en dan klopt het wel.. alhoewel Ajax aardig bezig is met dit snel om te draaien.
0 -2
Ajax4life16
Het ding is wel dat ik Ajax niet zo snel meer geen CL zie spelen. De verwachting is wel dat we de komende jaren minimaal 2 uit de 3 jaar kampioen worden en buiten de top 2 zie ik ons sowieso niet zo snel komen. Door de hoge coëfficiënten notering zullen we over het algemeen ook door de kwalificatie komen, aangezien je dan niet meer tegen Benfica en Zenit komt te spelen, maar tegen clubs als Brugge en Krasnodar in de CL playoffs.
1 0
RuffRhythim
Ok, dus zonder uefa inkomsten zit Ajax alsnog iets van tussen de 68 en 76% boven de andere topclubs?

Dus als Ajax een jaartje geen Europees voetbal speelt lopen ze alsnog financieel weg bij die topclubs.

Maar Ajax speelt altijd Europees voetbal (op 2 vervelende jaren na dan), dussehh...
1 0
Sanalologo
Je hebt het niet zo goed begrepen he?
Als Ajax GEEN CL speelt dan hebben ze meteen een begrotings te kort van tientallen miljoenen.
0 -5
Hollister
Dan heb jij het niet goed begrepen ....
Ajax zal jaarlijks ongeveer 25 a 30 miljoen begroten voor inkomsten deelname Europees voetbal (startpremie CL). Dus als men dat een jaartje niet haalt zal Ajax operationeel zo n 15 tot 20 miljoen verlies draaien. Waarom geen 25 a 30 miljoen? Omdat men dan in het geval van missen CL in ieder geval wel EL zal spelen en dat staat toch ook weer voor minimaal 10 a 15 miljoen.
Daarnaast haalde Ajax de laatste 3 jaar minimaal een hele ruime transferbalans van enkele tientallen miljoenen, die er vaak voor zorgde dat de operationele verliezen zelfs weer gedekt en zelfs een hele mooie plus presenteerden op de jaarrekening.
Mensen worden hier angst ingepraat, maar kennen de werkelijke situatie niet.
Ik durf nu al te stellen dat Ajax in okt 2021 als 1 van de weinige clubs in de eredivisie een plus gaat presenteren bij de presentatie van haar jaarrekening.
3 0
RuffRhythim
Dan nòg wordt nationaal de financiële kloof groter, alleen minder snel.
En dat begrijp ik zeer goed van prima !
0 0
Hollister
Even een paar opmerkingen : transferbalans Feyenoord hierboven staat als 8,8 miljoen plus afgebeeld.. Dat klopt al niet, dat is juist 8,8 miljoen min.

Verder wordt nog wel wat info verzwegen die erg belangrijk is met name voor het lopende boekjaar 2020/2021 :
PSV heeft alles op alles gegooid om Schmidt binnen te halen en een grote investering te doen mbt de selectie. Met 3 dure huurspelers en 2 spelers (Zahavi en Gotze) die op een andere wijze heel erg zullen drukken op de begroting (handgeld, bonussen, salaris) nemen ze een enorm risico.
Wat heeft PSV daar tegenover staan? Niets nog... alle transfers zijn opgenomen in de vorige begroting. Met begint dus dit boekjaar met een transferbalans van 0 euro.
Corona zal (afhankelijk hoe lang we zonder publiek moeten spelen) natuurlijk nog bij iedere club een enorme kostenpost worden omdat immers de CK al verkocht zijn en deze deels of geheel terugbetaald moeten worden. Qua waarde spelers zal PSV ook geen grote stappen maken... van de 3 huurspelers en 2 transfervrije spelers spelen doorgaans (Zahavi, Gotze en Mvogo, en later waarschijnlijk nog van Ginkel) dat houdt juist de talenten op de bank en die zullen zeker niet meer waard worden.
Uit EL voetbal heeft PSV al een kleine 10 miljoen inkomsten uitgegeven in deze transferperiode

Nu Ajax:
Ajax heeft als transferbalans al bijna voor 95 miljoen in de plus gereserveerd voor dit lopende boekjaar
CL inkomsten zijn nu al minimaal 30 a 35 miljoen (deels begroot, schat zo n 25 miljoen, dus alles wat nu extra verdiend wordt aan premies kan worden aangewend voor het dekken van de Corona verliezen. Stel Ajax overwintert dan kan zo al minimaal 55 miljoen worden bijgeschreven.

Als je dus de 2 belangrijkste inkomsten van PSV en Ajax vergelijkt die ervoor moeten zorgen dat je komend seizoen de Corona tekorten moet kunnen opvangen bekijkt dan heeft PSV geen enkele ruimte meer (0 euro transfer balans op dit moment en EL gelden al grotendeels geherinvesteerd)
PSV MOET dus gewoon CL halen anders zal het 2 a 3 echte toppe3rs moeten verkopen zonder daar voor iets terug te kunnen kopen.

Ajax begint dit boekjaar al met 95 miljoen bruto transferbalans en doordat er waarschijnlijk 25 miljoen CL begroot zijn , heeft Ajax nog een kleine marge van 10 miljoen aan CL die nog erg kan groeien.

Conclusie: natuurlijk is voor Ajax het behalen van de CL ook erg belangrijk, maar de druk ligt wel degelijk bij PSV. Als PSV de CL niet haalt en wij door Corona de rest van het seizoen opgescheept zitten met deze maatregelen dan vrees ik dat PSV OF haar hele reserves moet aanbreken, OF het elftal dusdanig verzwakt vanwege verkopen waar niet tegenover staat, dat dan de afstand met Ajax echt definitief is..
Ajax zou ook door het mislopen van een jaar CL ook die begrootte 25 miljoen best een keertje als verlies kunnen noteren.
1 0
AlexIbarra
Goed verhaal, nu nog de titel pakken. ;)
Jij hebt hier kennelijk verstand van: Weet jij of we nog steeds zoveel prestatiebonussen betalen als vroeger, of is dat wat minder geworden nu de gewone salarissen hoger zijn?

Als we kwartfinale CL halen en 50 miljoen binnenharken maar ook 35 miljoen aan de spelers moeten betalen, schiet het nog niet op natuurlijk.
0 0
Hollister
1. Als Ajax heel veel prestatiebonussen moet betalen dan is dat heel goed nieuws voor ons supporters... LOL, want dan hebben wij een topjaar gedraaid (zie het als belastingen, als je heel veel belasting moet betalen heb je ook heel veel verdiend.
) de Bonussen worden nlo alleen maar uitgekeerd als we kampioen worden, beker winnen en uiteraard hoe verder men komt in de CL.
2. Ajax heeft afgelopen jaar erg veel doorgeselecteerd, wat met name interessant is voor het salarishuis en de doorgroeimogelijkheden voor de enorm talentvolle groep jeugdspelers die eraan zitten te komen. Die moeten perspectief hebben. Erg belangrijk. De Taylors, Unuvar, Brobbey, Rensch, Timbers, Schuurs, Scherpen, Hansen, etc.
3. Ajax heeft afgelopen transferperiode bijna 30 spelers laten vertrekken (huur en verkoop) en slechts 5 a 6 spelers aangetrokken. Dat creeert dus enorm veel ruimte in het salarishuis 9denk aan Ziyech, vd Beek en Veltman die samen meer dan 10 miljoen bruto verdienen
0 0
AlexIbarra
Bedankt voor je uitgebreide reactie maar op zich wist ik bovenstaande al.

Het gaat mij erom dat we nu (eigenlijk vorig jaar) een beetje 'boven onze stand' leven qua vaste salarissen. Vroegâh met het salarisplafond van rond de 1 miljoen waren de prestatiebonussen relatief heel hoog, misschien wel hoger dan het salaris.

Maar als Daley idd 4,5 mln per jaar vast pakt zoals De Telegraaf beweert, neem ik toch aan dat hij niet nogmaals zo'n bedrag aan bonussen meepakt. 93 miljoen aan salarissen vind ik voor Ajax begrippen namelijk al bestwel hoog.

Op zich ben ik voor laag basissalaris en hoge prestatiebonussen maar de salarissen die we nu betalen kun je moeilijk meer laag noemen.
0 0
Hollister
Dat ligt eraan met welke andere clubs je dat vergelijkt.. in Nederland, ja dan zijn de salarissen heel erg hoog.. vergelijk je het met clubs uit de top 4 competities is het nog heel erg laag.. Ajax betaald weliswaar bijna 90 miljoen aan salarissen, maar vergeet bv ook niet dat bij Ajax inmiddels 400 mensen werken .. alleen al de media-afdeling werken soms 25 mensen per dag aan.. dat heeft geen enkele club hier
0 0
AlexIbarra
Heb ff gegoogled en volgens een ander artikel op Showtime zijn de spelerssalarissen 'maar' 49 miljoen.
Als dat klopt (en die andere 400 man dus ook zo'n 43 miljoen kosten) geef ik je helemaal gelijk.
0 0
Hollister
Dat is jaarlijks ook heel erg afhankelijk van de premies die dat jaar betaald moeten worden .. 2018/.2019 werd bv voor meer dan 65 miljoen betaald aan salarissen.. dat kwam door de dubbel en de halve finale Cl... maar dan staat er ook 90 miljoen aan CL inkomsten tegenover.. dat bedoel ik.. Ajax heeft geloof ik iets van 90 spelers onder contract en 20 dames die een andere arbeidscontract hebben, de rest van de 400 zijn dus allen ondersteunend aan de club
1 0
Spectre
En wat moesten ze allemaal lachen toen uitgesproken werd dat Ajax het Bayern van worden. Dat lachen wordt langzaam aan kiespijn
0 0
Sampaoli
De cijfers na dit seizoen zijn allesbepalend. PSV gokt en moet CL inkomsten halen om geen nog groter operationeel verlies te draaien. Ajax heeft Dest, Ziyech en VD Beek verkocht en relatief zuinig ingekocht. Daarnaast CL inkomsten en zijn de salariskosten ook afgenomen.

Als Ajax kampioen wordt kan het gat wel eens geslagen zijn, want PSV moet dan verkopen om rond te komen en Ajax kan verder op de ingeslagen weg. Bovendien komt er bij ons een waanzinnige lichting jeugd aan en daar kunnen PSV, AZ en (zeker) Feyenoord alleen van dromen.
5 0
Hollister
Mooi begrip is dat: Operationele Kosten.
Voorbeeld: feyenoord draait operationeel 2, 6 miljoen plus, maar heeft een min van 8,8 miljoen op de transferbalans: Onder aan de streep op de jaarrekening: bijna 6 miljoen min.
Ajax kent in datzelfde jaar 3,1 miljoen min in de Operationele kosten, maar boekt wel als eindresultaat bijna 21 miljoen in de plus....
tja het is maar wat je belangrijker vindt. De Operationele Kosten of datgene wat uiteindelijk onder aan de streep overblijft.
Ajax heeft haar vermogen de laatste jaren opgebouwd door 2 hele belangrijke pijlers:
Transfersommen en CL inkomsten. En dat hoort bij ons... sterker nog, eigenlijk is het vanuit financieel oogpunt en ook vanuit de Ajax filosofie helemaal niet interessant om een elftal op te bouwen en toe te werken naar een vast elftal waarmee je jaren vooruit kan... Ajax is een talentenfabriek waar jonge spelers kansen krijgen en als opstap naar grote competities en clubs. Ajax is helaas een opleidingsclub, maar juist die filosofie heeft ons gebracht waar we nu staan. Zoalng wij maar zorgen voor een top opleiding en het aankopen van hele goede jonge talenten die zich kunnen door ontwikkelen is er niets aan de hand, alhoewel sommige supporters graag anders zouden zien.
0 0
Hollister
Salarishuis bij Ajax is dit seizoen idd drastisch aangepakt... volgens mij al meer dan 30 spelers verhuurd of verkocht en er 6 a 7 aangetrokken. En daar zaten ook best dure spelers bij die verkocht zijn qua salaris, Ziyech, Veltman, vd Beek kosten zo als snel 10 miljoen bruto per jaar...
1 0
TheTruth
Ik hoop dat er een aantal kleine clubs een keer een dikke zak geld kunnen scoren bij Arabieren ofzo. Zou de competitie een stuk interessanter maken. Het niveau van de Eredivisie begint echt drama te worden. Tijd voor BeNeLiga.
0 0
Hollister
Daar moet je als Nederland helemaal niet op hopen
0 0
Bensco
Inkomsten is 1 ding maar daar staat tegenover dat de investeringen en kosten ook hoger liggen dan bij AZ, PSV en Feyenoord. Dat stuk wordt niet meegenomen in dit artikel en dat vind ik toch wel belangrijk om te weten.

Het is bij Ajax namelijk ook niet vanzelf gegaan. Wij hebben ook jaren gehad dat we met de hand op de knip een elftal moesten beginnen terwijl elk jaar de sterkhouders vertrokken. Dat was een proces wat sinds 2008/2009 al gaande was en pas in 2016/17 ruimte bood om weer te kunnen investeren.

AZ is pas net begonnen, PSV hard op weg naar de afgrond en Feyenoord heeft gewoon compleet de bus gemist.
0 0
Jornnn
Inderdaad. Feyenoord heeft het wel echt verbrast na het kampioenschap. Daarom vissen ze vandaag de dag in de vijver Diemers.
0 0
Hollister
Ze zijnin Rotterdam helemaal de weg kwijt.. verwcahten dat ze 40 miljoen plus voor Senesi krijgen, 20 a 25 miljoen voor Kokcu en 25 a 30 voor Sinistera.... alles doordat wij wel zulke bedragen ontvangen ... geen wonder dat nog geen speler verkocht is afgelopen transferperiode, O ja , wel eentje, Summerville voor 1 miljoen
1 0
martijnmartijnk
Mij lijkt het dan voornamelijk interessant als de schrijvende media is uiteen gaan zetten waar het mis is gegaan bij Feyenoord. Hoe je het wend of keert toch een club met een historie, een redelijk herkenbare voetbalvisie (hard werken) en in het verleden toch een aardige jeugdopleiding.
1 0
Juichtoon
Dat is wel meer dan 50 jaar geleden hoor....50 jaar.
0 0
Hollister
Vergeet niet dat wij zo n 10 jaar geleden in dezelfde situatie zaten als Feyenoord nu... Ajax heeft destijds alles op de opleiding gegooid en een salarisplafond ingesteld.... en dat beleid heeft ons wel degelijk een aantal kampioenschappen gekost, maar ook de nodige financiele ruimte en werden we langzamerhand wel weer een gezonde club, waardoor een paar jaar geleden de volgende stap gezet kon worden tot war we nu staan.
1 -1
Juichtoon
Nee dat was ons voorland. Daar zaten we nog lang niet in.
0 -1
Hollister
Ik kan hieronder niet wijzigen.. 2009/2010 moet dat jaartal zijn, dus idd 10 jaar geleden
0 0
Hollister
Ken je feiten ... Ajax leed in 2019/2010 nog een verlies van 26 miljoen euro op een begroting van 68 miljoen euro en verkeerde in zwaar weer.
Dat was trouwens ook tevens het keerpunt...
Noodgedwongen moest men gebruik maken van de eigen opleiding en dat wierp vruchten af.. sportieve successen en prima verkopen deden de rest
0 0
Bensco
Ja die hadden echt door moeten pakken na dat kampioenschap. Hebben ze echter niet gedaan.

Je ziet dat die club inmiddels in een neerwaartse spiraal zitten waar ze heel lastig uitkomen. Hun keuze om geen belofteteam in de eerste divisie te laten spelen dreunt nu door naar hun jeugdopleiding waar talenten al snel weg willen. Het uitstel voor een nieuwe Kuip gaat inmiddels gekoppeld aan torenhoge onderhoudskosten voor de nieuwe Kuip. En hun transferbeleid levert nauwelijks geld op. Als je nagaat dat Vilhena, toch wel hun meest waardevolle speler, voor slecht 9 miljoen naar het buitenland vertrok gaat er iets goed mis met je club.

2 0
Hollister
Let maar op ... alles wordt gegokt op Feyenoord City... en die gaat er wel komen.. daar verdienen (over de rug van Feyenoord) heel veel instanties en bedrijven aan, maar dat kan tevens wel eens de doodsteek worden voor de club Feyenoord maar ook een enorm blok aan het been voor de gemeente, want iemand zal straks alle verliezen moeten dekken
0 0
mgtow
Met een selectie van deze kwaliteit in een dik stadion spelen. Hilarisch.
0 0
Bensco
Als instanties en bedrijven eraan verdienen verdient Feyenoord er ook aan. Waarschijnlijk nog wel het meeste ook. Het probleem is alleen dat er snel een keuze moet worden gemaakt. Hoe langer het wordt uitgesteld, hoe duurder het onderhoud van de oude Kuip gaat worden.
0 0
Hollister
Even ter info.. maar het huidige stadion Rotterdam 9de Kuip) heeft in 2019 een schuldenlast van 30 miljoen !!
De cijfers van 2020 zullen alleen nog maar slechter zijn.
het stadion geldt als onderpand voor een lening bij Goldman Sachs... ook daar zal straks de gemeente mee moeten dealen.
2 0
Hollister
Dan heb jij je niet helemaal goed geinformeerd wat FC betreft.... het hele project gaat 1,4 miljard euro kosten, waarvan een stadion van meer dan 400 miljoen.
De businesscase is veel te rooskleurig voorgesteld, dus als de resultaten tegenvallen, krijgt Feyenoord ook nooit datgene wat beloofd is.
Maar geheel buiten feyenoord om gaan hier bouwbedrijven, investeerders, banken, projectontwikkelaars, etc grof geld verdienen
Dat geld is al verdiend voordat er ook maar 1 bal heel gerold in het nieuwe stadion, want dat is pas ergens 2024/2025 klaar.
En dan nog.. denk jij dat Ajax over 4 a 5 jaar ook niet al weer verder is met haar begroting? dan zal het verschil alleen nog maar zijn toegenomen en zal feyenoord met haar 25 miljoen aan spelersbudget nog geen potten kunnen breken. Kansloos
3 0