'In het Olympisch Stadion had je de houtsplinters in je reet zitten'

NickOoms, 29-10-2020 om 21:15, 10462 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek ‘Ajaxfans over de grens’ spreken wij Ajax-fans die de club Ajax op de voet volgen in het buitenland. In deze rubriek halen wij warme herinneringen op met deze Ajax-fans. Vandaag de beurt aan Ajax-fan, in hart en nieren, Jerry Jager. Jerry vertrok op jonge leeftijd met zijn ouders naar Luxemburg en volgt Ajax nog altijd op de voet.


Ha Jerry, waarom ben je Ajax-fan geworden?

‘Ik ben sinds mijn geboorte, in 1971, al Ajacied. Het is ontstaan door mijn vader. Hij is, samen met mijn tante, een echte ras-Amsterdammer. Ik werd een keer als baby op de schouder van mijn vader meegenomen naar een wedstrijd van Ajax in het Olympisch Stadion. Helaas kan ik mijzelf die wedstrijd niet meer herinneren.

Mijn eerste herinnering was dat ik als jong jochie naar Ajax-Feyenoord ging in het Olympisch Stadion. Ik denk dat ik toen een jaar of acht was. Ik kan me nog herinneren dat er een Indonesiër voor mij zat met een doos krokketten. Je had toen nog dat de houtsplinters van de bankjes in je reet zaten. De sfeer in het stadion was prachtig. Er zijn bepaalde dingen die je dan bijblijven als je voor de allereerste keer gaat, zoals de Ajax-fans die dan in bosjes staan te plassen. Toen op die leeftijd vond ik dat echt vet om te zien, haha.’

Ga je nog steeds met je vader naar het stadion of doe je dat met vrienden?

‘Je had vroeger AjaxFanzone. Dat was een forum en daar heb ik toen een account aangemaakt met de naam AjaxLux. Uiteindelijk ga je vaker reageren en bouw je een soort van band op met die gasten, terwijl je ze nog nooit hebt gezien. Ik kocht normaal gesproken voor een Ajax-wedstrijd de tickets via Gogo. Helaas blokkeerde Ajax de ticketverkoop via derde partijen. Hierdoor heb ik toen een bericht op AjaxFanzone geplaatst dat ik een keer naar een wedstrijd van Ajax wilde gaan.

Toen reageerde IndoJood op mijn bericht van: ik heb een ticket voor je, kom lekker naar Amsterdam. Je begint dan toch te twijfelen en mijn vrouw zei ook: “weet je wel zeker dat je na 850 kilometer heen en terug te hebben gereden een kaartje zal krijgen?”  Toen hebben IndoJood en ik elkaar een privébericht gestuurd, nummers uitgewisseld en zijn wij samen naar Ajax – Olympique Lyon (3 mei 2017, red.) geweest. Zonder dat we elkaar ooit hadden ontmoet. Die wedstrijd won Ajax met 4-1 en wij zaten op 428 boven de F-Side. Dat hele verhaal en de wedstrijd zal ik nooit meer vergeten. Sindsdien hebben we met een paar gasten van AjaxFanzone een groepje van dertien man gecreëerd waar wij sporadisch mee afspreken.’

Heb je nog meer unieke dingen meegemaakt als het verhaal van Ajax - Olympique Lyon?

‘Ik ben buschauffeur in Luxemburg en één keer toen Ajax kampioen werd, had ik een vlag over de bus gehangen met de tekst: Ajax Amsterdam. Ik was helemaal enthousiast natuurlijk, want Ajax was kampioen. Wij reden op de snelweg en werd ik gebeld door een collega dat ik een klant had laten staan. Wat bleek nou, die kerel moest naar Charleroi toe, maar mijn vlag hing natuurlijk over die bus heen, dus die gozer dacht dat het de verkeerde bus was. Stond hij nog bij het station te wachten op de bus.’

Wie is je favoriete Ajax-speler van de afgelopen vijf jaar en van vroeger?

‘Cruijff staat natuurlijk bovenaan, maar Stefan Petterson is voor mij mijn favoriete speler aller tijden. Hij was echt een wereldgozer, ijskoud en nooit opvallend. Hij kwam niet uit de opleiding, maar ik genoot altijd van hem. Een sympathieke gozer, heel nuttig en een echte kapstok. Op dit moment is Klaas-Jan Huntelaar mijn favoriete speler. Hij is dan 37 jaar, maar hij loopt nooit te klagen en zet zich altijd in. Hopelijk kan die de jonge gasten zoals Traoré en Brobbey het zetje in de goede richting geven.’

Hoe lang woon je al in het buitenland? En wat was de reden van vertrek?

‘Op mijn achtste ben ik met mijn ouders naar Luxemburg vertrokken. Op een gegeven moment zijn mijn ouders gescheiden en ging ik regelmatig met mijn vader naar Amsterdam en dan kreeg ik truien mee van mijn tante. Ik heb met mijn vrouw ook nog twee jaar in Rotterdam gewoond, helaas. Ik heb een tattoo op mijn hand van Ajax, maar als ik in Rotterdam een biertje bestelde, probeerde ik voor de zekerheid mijn tattoo te verbergen. Gelukkig is mijn dochter niet geboren in Rotterdam, maar in Dordrecht. Twee jaar erna zijn wij noodgedwongen terug verhuisd naar Luxemburg.’

Hoe erg leeft Ajax in het land waar je woont?

‘Ik loop zelf vaak in een Ajax-shirt of -trui rond en dan spreken de mensen mij in de buurt vaak aan met: “Hé daar heb je die Hollander weer”. Dat vind ik wel erg leuk, want de mensen in Luxemburg kennen mij daardoor ook bijna allemaal. Zeker als Ajax het in Europees verband het goed doet, dan maken ze even een babbeltje met je. Zoals na die wedstrijd tegen Chelsea. Het is erg leuk dat mensen je er op aanspreken.’

Zijn er nog mensen die met je meekijken naar wedstrijden in Luxemburg?

‘Ik kijk de wedstrijden alleen. Ik keek het een tijdje via een FOX Sports-account, maar dat werkte op een gegeven moment niet meer, dus nu stream ik alles via internet. Ik vind het lekker om in mijn eentje te kijken, want ik ben te fanatiek om samen met anderen te kijken. Andere mensen begrijpen het niet wanneer ik aan het schelden ben. Als mijn dochters vroeger met vrienden of vriendinnen in ons huis waren, was het eerste wat ze zeiden: let maar niet op hem als hij loopt te vloeken, dat is normaal.’

Hoe vaak bezoek je Ajax nog?

‘Ik kom eigenlijk alleen nog naar Nederland voor Ajax en vakanties. Het verschilt per jaar hoe vaak ik Ajax bezoek. Ik heb nog wel familie in Nederland wonen, maar dat is een beetje verwaterd doordat wij in het verleden met het gezin in Luxemburg zijn gaan wonen. Mijn broers en moeder wonen nog in Luxemburg, dus ik heb daar nog familie zitten. Ook spreek ik met de jongens van het forum één keer per jaar af in Callantsoog.’

Wat zijn je verwachtingen voor dit seizoen?

‘Kampioen natuurlijk. In de Champions League-campagne heb ik wel vertrouwen. We hebben dit jaar wederom een goede selectie, ondanks dat wij een aantal spelers zijn kwijtgeraakt. Eindelijk zijn we weer begonnen!’

Nick Ooms (Twitter: @NOoms97| e-mail: n.ooms@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax met 4-0 wint van Fortuna Sittard? Zet in en krijg 7,60 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Labrador
Stik jaloers op de verhalen uit de Meer en het Olympisch stadion. Ik ben de afgelopen jaren bij heel veel legendarische potjes geweest maar volgens mij hadden de Meer en het Olympisch stadion echt iets magisch.
0 0
Indojood
Het voetbal was vooral beter toen. Dat draagt bij aan de magie. Pas in 2017 met de EL-wedstrijden kreeg ik weer het gevoel van toen.
0 0
trainerdv
We zijn ook kampioen geschiedenis verdraaien hoor :) De magie heeft vooral met de wedstrijden te maken. In de Meer klonk het gekanker nog zuurder als het slecht ging en in het OS zat je door die sintebaan mijlenver van het veld. De ArenA heeft veel nadelen, maar voor avondwedstrijden is het uitermate geschikt. De CL thuiswedstrijden van 18-19 zijn qua magie (sfeer) echt wel te vergelijken met die van 94-95 in het OS.
0 0
Indojood
Heeft wel lang geduurd. Pas in 2017 met de EL-wedstrijden begon het erop te lijken.
0 0
insectenverdelg
De Arena begin eigenlijk pas bij de kampioenspot tegen Twente. Daarna kwam er spporadosch een pot langs, zoals Barca thuis. Maar Schalke en met name Lyon waren echt magisch. Daar werd de ArenA 1 van de meest kolkende stadions als er Europees gespeeld werd.
0 0
DrFootball
Het Olympisch stadion had iets magisch, maar was ook een stadion waar de pis van de trappen afliep. Eigenlijk een heel ranzig stadion. De Meer was leuk, omdat je er als kind gewoon handtekeningen kon jagen als de jongens van de kleedkamer naar de kantine liepen. En natuurlijk had je de toekomst. Daar heb ik Van Basten nog zien spelen in de A1.
0 0
Noxin
Niet alleen dat, ook een houten reet van die bankjes.
0 0
TheTruth
Ik mis dat toch echt, een echt forum.
1 0
Gouda
Ja dat is wel een gemis. Waarom was ajaxnetwerk destijds eigenlijk gesloten? Heb er jaren terug veel gezeten, toen een hele tijd niet en later zag ik dat ie op slot zat.
0 0
MankeNelis
Het is weer in de lucht. Onder een andere naam: Ajaxsupporters. Moet alleen weer leven in komen.
https://ajax.supporters.nl/
1 0
Indojood
Dat AjaxFanzone forum was wel lachen. Wat een figuren daar. Eentje had een direct lijntje naar Guus Hiddink, een andere zette zijn eigen dood in scène om een punt te maken tijdens felle discussies. Het was net One Flew Over the Cuckoo's Nest. Op een gegeven moment kapten ze met apps en sindsdien is het behoorlijk stil daar.
2 0
RVisscher
Geduld mijn vrind
0 0
afcasven1995
Top verhaal, leuk om te lezen.
0 0
Rob1706
Alinea: ik kijk de wedstrijden alleen want ben te fanatiek enz.

Heel herkenbaar, dat heb ik dus zelf ook. Woon tegenwoordig te ver weg om naar wedstrijden van Ajax te gaan kijken en kijk via internet.
3 0
Aspers73
Ik kan er juist niet tegen om alleen te kijken, altijd met ten minste één maat. Alleen vind ik het té spannend en ga ik zappen als tegenstander gevaarlijk wordt. En dat voor iemand van 47, lol. :)
0 0
Jariiii
Daarom kan ik ook geen samenvattingen kijken, als ik de uitslag niet al weet zoek ik die altijd tijdens de samenvatting op bij de eerste de beste gevaarlijk tegenaanval.
Ik kijk altijd met mijn oudste dochter, onvervalste liefhebber en net zo fanatiek als ik. Da's echt genieten.
0 0
afcasven1995
In het stadion vind ik het prima om samen met vrienden te kijken. Maar thuis moet ik alleen kijken, kan er niet tegen als mensen tegen me praten tijdens een wedstrijd van Ajax.
4 0
AFCAsphere
Niet om de PC principal uit te hangen hier, maar volgens mij is de correcte term nog altijd 'Indonesiër' :p

Verder een leuk verhaal om te horen, ben benieuwd naar de volgende verhalen van Ajacieden in het buitenland. Op de Instagram pagina van Ajax zie ik vaak reacties van mensen van over de hele wereld. Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Noord-Amerika. Echt overal hebben wij supporters. Gewoon wat mensen benaderen op social media en dan heb je weer wat nieuwe verhalen om hier te plaatsen.
1 0
Indojood
Mij maakt het niet uit. Ik ben een Indonees, Indo, Indonesiër, Manadonees en uit de klei getrokken.
3 0
Indojood
En jood natuurlijk...
2 0
Sluk
"de mensen in Luxemburg kennen mij daardoor ook bijna allemaal" Nou is Luxemburg natuurlijk niet zo heel groot en speelt de plaatselijke bakker in het nationale elftal, maar ik vind het zeer onwaarschijnlijk dat meer dan 600000 mensen hem kennen ;)
1 -2
Ajacied33
Best grappig, was 2 weken terug in Luxemburg voor een paar daagjes ertussenuit. Ik heb in 4 dagen 3 gasten gezien met een Ajax shirt en/of Ajax jack. Best grappig, want al is het dichtbij, je verwacht het niet
2 0
ambtenaar
"Ik heb tickets voor je, kom lekker naar Amsterdam" wat een topgozer die indojood.
7 0
Indojood
Ja, hij is best wel okay af en toe.
9 0
afcasven1995
Topper!
0 0
ambtenaar
:-)
0 0
mgtow
Leuk verhaal zo op de ochtend!
1 0
Indojood
Mooi verhaal, man!
7 0